agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yeni başlayanlar için yardım (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/)
-   -   Hazır bonsai alanların soruları (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/20902.htm)

liashes 03-06-2012 20:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 978368)
Saksının içine girebileceği bir kaba su doldurun. Saksıyı içine koyun. Topraktan hava kabarcıkları çıkmaya başlayacak. Bu bitince saksı yeterli suyu almış olacak. Büyük olasılıkla toprak içeriği torf olduğu o da kuruduğu için suyu emmiyor. Bu uygulamadan sonra üstten sulama yaptığınızda da suyu alacak.
Yaz içinde gübreleme yapar, kışa da toprak değiştirirsiniz.

Teşekkürler, tavsiyenizi uygulayacağım. Umarım toprağı yumuşatmakta yardımcı olacaktır.

CANPOLAT86 18-06-2012 20:45

Çok aydınlatıcı olmuş.. teşekkürler...

adacık 20-06-2012 09:51

2 Eklenti(ler)
Bu ufaklığı geçen hafta Çin'den kayınbirader hediye getirdi. Adı nedir, ne sever ne sevmez hiçbir fikrim yok. Merakımdan fiyatını da sordum 3.5 liraymış.

Eklenti 310539

Toprağın üstündeki yosunlarda kısım kısım dökülme var. Bu bir sorun mudur. Yosunla bonsainin bakımı arasındaki bağlantı nedir.

hakantopal 24-11-2012 09:36

yardım =)
 
merhaba arkadaşlar dün hediye olarak bonsai geldi bakımı hakkında hiçbir bilgim yok sulaması kök bakımı vs. öncelikli olarak eğer yükleyebilirseem fotoğraflarında yola çıkarak bir kaç sorum var toprak üzerindeki bu otlar zarar verir mi koparmalımıyım veya hemen toprak değişimi yapmalımıyım saksı doğru br saksımı ve saksının alt kısmı çiçekçi tarafından delik açılmamış fakat toprağın alt kısmında sümüksü bi yapı da yok yine ben açacağım ama toprak değişimi yapmalımıyım **** kök bakımı sorularım bunlar yardımcı olarsanız sevinirim sizde ağer fotoğraflardan bir sorun görürseniz iletebilirmisiniz teşekkürler

hakantopal 24-11-2012 09:44

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hakantopal (Mesaj 1053520)
merhaba arkadaşlar dün hediye olarak bonsai geldi bakımı hakkında hiçbir bilgim yok sulaması kök bakımı vs. öncelikli olarak eğer yükleyebilirseem fotoğraflarında yola çıkarak bir kaç sorum var toprak üzerindeki bu otlar zarar verir mi koparmalımıyım veya hemen toprak değişimi yapmalımıyım saksı doğru br saksımı ve saksının alt kısmı çiçekçi tarafından delik açılmamış fakat toprağın alt kısmında sümüksü bi yapı da yok yine ben açacağım ama toprak değişimi yapmalımıyım **** kök bakımı sorularım bunlar yardımcı olarsanız sevinirim sizde ağer fotoğraflardan bir sorun görürseniz iletebilirmisiniz teşekkürler

yine olmadı galiba

Sakaki 24-11-2012 23:54

Sn hakantopal,

Mesajınızda hiçbir virgül ve noktalama olmadığı için ve büyük harfle başlayan cümle de olmadığından sorularınızın nerede başlayıp bittiğini anlamak gerçekten güç.
Rica etsem mesajınızı daha derli toplu ve imla kurallarına uygun bir şekilde yazmanız mümkün mü?

Ayrıca saksınızdaki bir yabani ottan, delikten, tabanındaki sümüksü bir sorundan vs. bahsetmişsiniz ancak yüklediğiniz fotoğrafta bu tür ayrıntılar görünmüyor. Bu ayrıntıları yansıtan daha iyi bir fotoğraf yüklerseniz daha iyi yorum yapılabilir ve yardımcı olunabilir.

Teşekkürler

hakantopal 25-11-2012 00:51

Sonradan okuyunca bende farkettim yazı baya kötü olmuş özür dilerim :)

aslında ben 5 tane fotoğraf çektim sorunları açıkça belli eden. Fakat sadece 1 tanesini yükleyebildim. Diğerlerini çok uğraşmama rağmen yapamadım. Şimdi toprak üzerinde otlar çıkmış değişik türde ( bonsai ile alakası olmayan ) bunlar toprağa zarar verir mi hemen toprağı değiştirmelimiyim yoksa sadece otları yolsam yeterli olur mu ? İkinci olarak saksının altının delik olmamasına rağmen toprakta pis bir koku yok ve tabanında sümüksü bir yapıda oluşmamış yani sonuçta çiçekçide yapıkımı yapılmış gibi duruyor. Ama ben yinede köklerine bakmalımıyım şimdilik sorularım bu kadar yardımcı olursanız sevinirim.
Teşekkürler

gekren 15-12-2012 11:30

biraz araştırdım ve liguster nam ı değer kurtbağrı sanıyorum bonsai için en uygun bitkiymiş. sizin söylediklerinizden yola çıkarak sulama işlemini saksıyı suya koyarak 10 dakika bekletiyoruz sonra geri yerine alıyoruz. sormak istediğim bir kaç kilit soru var. cevaplarsanız çok mutlu olurum.
1- sulamayı direkt olarak saksının üzerinden toprağa yapabilir miyiz? bu arada daha önce belirttiğim gibi saksı üzerinde kalan toprak bildiğiniz beton gibi olmuş. acaba onu biraz yumuşatmaya gerek var mı?
2- yapraklarını su püskürtmek suretiyle yıkamaya ihtiyaç var mıdır?
3- istanbulda yaşıyorum. kapalı bir balkonumuz var. ancak herhangi bir ısıtma mevcut değil 3 tarafı camlı. bu tür bu sıcaklıkta rahat eder mi yoksa içerde tutmam mı gerekir?
4- şu andaki şekliyle her yerinden sürgün vermiş durumda. bazı dallarda yeni yeni yapraklar çıkmak üzere insanın belki acemilikten kesesi gelmiyor kıyamıyor. Mesela en üstte uzayan fazlalık dalın bir kısmını üzerinde yeni gelen yapraklar olmasına rağmen kesmeli miyim? açıkçası forumda bu tür için konu içinde geçen durumlar dışında yetiştirilmesine dair bir şey bulamadım.

saygılar.

Sakaki 15-12-2012 11:34

Sn gekren bence birden fazla sorununuz var gibi. Toprak bunlardan birisi.
Ithal hazır bonsailerde genelde toprakları uzun süren sevkıyat süresince kurumaması ve bitki susuz kalmaması için çok su tutucu ve kuruduğu zaman sizin belirttiğiniz gibi betonlaşma etkisi gösteren karışımlardan oluşur. İdeal olan toprağı kullanmak ise sevkıyat esnasında toprağın dökülmesine, ağacın susuz kalıp ölmesine vs. neden olabileceği için ticari kaygılardan ötürü tercih edilmez.
Sanırım sn Pars Kerem bu konuda size daha iyi bilgi verebilir.

Bence ilk fırsatta toprağını ve saksısını değiştirin derim.

Ayrıca daldırma sulamayla ilgili olarak size ünlü bir bonsaicinin bir makalesinden alıntı veriyorum, umarım faydası olur:

Daldırma yöntemiyle sulama

Bazı kaynaklar, bonsainizi saksısıyla birlikte suya bir süre daldırıp çıkartmak yöntemiyle sulamanızı tavsiye edebilir. Ancak bu kesinlikle tavsiye edilebilecek bir yöntem değildir. Daldırma sulama, suyun çok kompakt ve düşük kalitedeki organik topraklara penetre edebilmesi için kullanılan bir yöntemdir. Eğer bir bonsainin daldırma yöntemiyle sulanması gerekiyorsa veya önerilmişse, bu ağacın başı dertte demektir ve bu yöntem başınızın kök çürümesi gibi dertlerden ötürü daha da ağrımasına neden olabilir.

Eğer ağacı satın aldığınız satıcı size daldırma yöntemiyle sulamanızı tavsiye ederse, ağacın toprağının kalitesinden şüphe etmeniz gerekir, çünkü doğru bir şekilde sulanması zor bir toprak anlamına gelir. Ayrıca, ağacın sağlığının da zayıf olduğundan, yavaş büyüdüğünden, muhtemelen köklerle ilgili bir sorun olduğundan da şüphe etmek gerekir. Çinlilerin yemek çubuğu gibi bir çubuk kullanarak saksının kenarı boyunca toprakta delikler açınız ve böylece suyun toprağa penetre edebilmesini sağlayınız ve mümkün olan en kısa zamanda toprak ve saksı değişimi yapınız ve toprağını uygun özellikte daha kaliteli bir toprakla değiştiriniz.

(Alıntı: Harry Harrington)

Pars Kerem 15-12-2012 12:11

Merhaba gekren,

Sakaki nin de değindiği gibi şu anki saksı ve toprak sadece Transport amaclıdır.Ağacı saksısından çıkardığınız zaman heryerin köklerle dolu olduğunu ve çok az bir toprak olduğunu görürsünüz.

Ben tüm Indoor Ağaçlarımda Akadama toprağı kullanıyorum.Bu toprak cinsinde yukarıdan da su verilir.
Size tavsiyem Bir an Önce Ağacın saksısını ve Toprağını değistirmeniz.
Eğer Bahçeşehir/Esenyurt/Akbatı ya yakınsanız size saksı ve toprak verebilir hatta değiştirmede yardımcı olabilirim.

Su püskürtme genellikle Sıcak ve kuru havalarda nem verme amacı için yapılır.Bence Liguster Ağacı kış aylarında Oda içinde kalması daha iyidir.Yalnız ısıtıcı aletlerden uzak tutulması daha iyidir.Kış aylarında 8 ve 12 derece arasında rahat eder.Eğer balkonunuz 8 derecenin altına düşmüyorsa çok iyi bir yer.
Kesime gelince ağacı budamanız gereklidir.Resimlerde gördüğüm kadar çok sık değil.Uzayan dalları kısaltırsanız daha çok sık bir taça sahip olacaktır.Hiç kormanıza gerek yok rahatlıkla kesebilirsiniz.Zaten iki hafta içinde kestiğiniz yerin hemen altından tekrar yeni Yaprak ve dal gelecektir.
Saygılarımla

gekren 15-12-2012 12:31

çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için. çok faydalı oldu. akadama toğrağını yapı marketlerde bulabilir miyim? bu saksının boyutu mu küçük gelir yeni toprağı koysam? ayrıca bahçeşehire bayağı uzağım ben kadıköydeyim :) ama teşekkürler yine de

Pars Kerem 15-12-2012 12:40

Efendim Akadama toprağını şu anda piyasada bulacağınızı zandetmiyorum.Ama çok yakında Türkiyeye Akadama toprağını getirmeyi düşünüyorum.

Yapı marketlerinden Bonsai İndoor Toprağı almanız yeterli.Eğer büyük saksınız yok ise ince kökleri keserek aynı saksıyı kullanabilirsiniz.

Sakaki 15-12-2012 12:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gekren (Mesaj 1068733)
çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için. çok faydalı oldu. akadama toğrağını yapı marketlerde bulabilir miyim? bu saksının boyutu mu küçük gelir yeni toprağı koysam? ayrıca bahçeşehire bayağı uzağım ben kadıköydeyim :) ama teşekkürler yine de

sn gekren

Akadama, Türkiye'de marketlerde kolay kolay bulabileceğiniz bir malzeme olmamakla birlikte japon bonsaicilerin geleneksel olarak çok sık kullandığı bir toprak karışım maddesidir. Japonya'da çıkarılan ve doğal bir volkanik kil olan akadama, pahalı, bulunması zor ve çabuk tükenen bir maddedir.

Donma ve çözünme durumlarına maruz kaldığında (donma ve tekrar ısınma etkisi), bonsai toprak karışımında kullanılan diğer inorganik maddelere nazaran daha çabuk ufalanarak (bir veya iki yıl içinde) tükenir.
Ancak yine de bonsai ustaları tarafından diğer toprak bileşenlerine göre daha iyi bir kök gelişim ortamı olduğu yönünde savunulmaktadır.

Yukarıda da değindiğim gibi Japonya'da doğal olarak çıkan bir madde olduğundan japon bonsaicilerin tercih etmesi çok anlaşılır bir nedendir. Bence ülkemizde çıkan ve akadama alternatifi olarak kullanabileceğiniz diğer doğal inorganik maddeler çok sayıda mevcuttur.

Şimdilik akadama, kanuma gibi maddelere çok takılmayın, başlangıç aşamasında çok kafa karıştırıcı mevzular :)

Siz sadece yapacağınız karışımın bitkiniz için uygun oranda su/nem tutucu olması, ve fazla suyu kolayca ve kısa sürede tahliye edebilen bir özellikte olmasına odaklanın. Bunun için, ponza, lava taşı, elenmiş dere kumu, kiremit kırıkları, ağaç kabukları, kompost gibi kolay ve ucuza bulacağınız maddeleri kullanabilirsiniz.

gekren 15-12-2012 14:33

bilgiler için çok teşekkür ederim. her soruma tek te cevap verdiğiniz için ayrıca teşekkürler. umarım uzun süre bu bonsai yi sorunsuz olarak bakarım ve tecrübelerim ile yeni bir fideyi yetiştirebilirim.

gekren 15-12-2012 15:34

son olarak toprak çeşitlerini incelerken torf perlit gibi kavramları gördüm. ben etobur yetiştirdiğim için elimde torf ve perlit var. acaba bunların çeşitleri var mı yoksa bendeki torf ve perlit uygun mudur benim için.

memet 15-12-2012 15:41

Farklı torflar olabiliyor. Kimi zaman kompostu hatta dal çürüntülerini de torf diye satanlar oluyor. Sizdeki nasıl onu bilmek iyi olurdu. Etobur olduğuna göre baltık torfu olma olasılığı yüksek, kullanılır.

Perlit yüksek nem tutucu o yüzden ben eğer ağacın nem ihtiyacı çok değilse perlit kullanmayı çok önermiyorum. Toprağın içi nemli kalabilir farkedilmeyebilir köklerde çürüme yapabilir.

Torf zaten iyi nem tutuyor, ona yıkanmış, elenmiş kum katıp ponza ekleyip bir karışım yapın.

Sakaki 15-12-2012 16:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gekren (Mesaj 1068791)
bilgiler için çok teşekkür ederim. her soruma tek te cevap verdiğiniz için ayrıca teşekkürler. umarım uzun süre bu bonsai yi sorunsuz olarak bakarım ve tecrübelerim ile yeni bir fideyi yetiştirebilirim.

Sn gekren

Elinizdeki hazır bonsaiyi bir başlangıç aşaması olarak görün, onun üzerinde deneyim kazanın; toprağını-saksısını değiştirin, budama yapın, telleyin, gübreleyin vs... ama bundan ileride harika bir bonsai yaratmayı düşünmeyin. Eğer sabrınız yeter de bonsaiye ilginizi kaybetmezseniz, bunun üzerinde edindiğiniz tecrübe ve öğrendiğiniz bilgilerle ileride çok daha uygun adaylara enerjinizi saklayın :)

Başarılar dilerim.

gekren 15-12-2012 16:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki (Mesaj 1068840)
Sn gekren

Elinizdeki hazır bonsaiyi bir başlangıç aşaması olarak görün, onun üzerinde deneyim kazanın; toprağını-saksısını değiştirin, budama yapın, telleyin, gübreleyin vs... ama bundan ileride harika bir bonsai yaratmayı düşünmeyin. Eğer sabrınız yeter de bonsaiye ilginizi kaybetmezseniz, bunun üzerinde edindiğiniz tecrübe ve öğrendiğiniz bilgilerle ileride çok daha uygun adaylara enerjinizi saklayın :)

Başarılar dilerim.

çok teşekkürler.

gekren 15-12-2012 16:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 1068821)
Farklı torflar olabiliyor. Kimi zaman kompostu hatta dal çürüntülerini de torf diye satanlar oluyor. Sizdeki nasıl onu bilmek iyi olurdu. Etobur olduğuna göre baltık torfu olma olasılığı yüksek, kullanılır.

Perlit yüksek nem tutucu o yüzden ben eğer ağacın nem ihtiyacı çok değilse perlit kullanmayı çok önermiyorum. Toprağın içi nemli kalabilir farkedilmeyebilir köklerde çürüme yapabilir.

Torf zaten iyi nem tutuyor, ona yıkanmış, elenmiş kum katıp ponza ekleyip bir karışım yapın.

evet aynen baltık torfu kullanıyorum etoburlarda. o zaman kum ve ponza ile okuduklarımdan yola çıkarak iyi bir karışım hazırlayayım. ççok teşekkürler.

gekren 16-12-2012 02:59

Bonsaimi saksısından çıkardım ve dediğiniz gibi içinde bir avuç bile toprak yoktu. Bol bol kök vardı. Fazla cesaret edemediğimden bazı yerlerde üzerindeki topraklar kaldı. Kalın bir kökü kesmek istemedim. Toprak ekleyip aynı saksıya koydum. Aslında bu saksı da bayağı küçükmüş ancak artık açtıktan sonra kapattım yapacak bir şey yok. İlkbahar gibi değiştiririm sanıyorum saksıyıda. Artık iş şekil vermeye geldi. Esasında çokta şekil alacak gibi durmuyor ancak deneyeceğim.

mythe 19-12-2012 08:29

Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için. Ağacım salonda duruyor, pencereye 1 metre uzaklıkta, günde yarım çay bardağı civarı su veriyorum. Sizde yeterli midir ? Besin vermeli miyim ? Daha sonraki adımlarım sizce ne olmalı? Yardımcı olursanız sevinirim, çok soru soruyorum farkındayım :))

memet 19-12-2012 09:14

Düzenli sulama köklerde çürümeye neden olabilir. Kış içinde kuruma yavaş olacak. Bu da zaten nemli olan toprağa sürek i su vermeniz anlamına gelir. Toprak kurumaya başladıkça sulayın.
Kalan konularda forumu incelerseniz gerekli cevapları bulacaksınız.

mythe 21-12-2012 10:18

Mehmet Bey,

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

gekren 22-12-2012 01:12

3 Eklenti(ler)
bonsaimi yeni bir saksıya aldım. fotoğraflar aşağıda. görünüm olarak sizce ne durumda? ölme veya cansızlaşma gibi bir durumu varmı sizce?
ayrıca tohumdan leptospermum ve delonix regia aldım. bonsai kıvamına getirebileceğimi umuyorum. sabrım vardır o yüzden tohuma da başladım.

saksidakiagac 30-12-2012 12:49

Çin kuş eriği - Şekillendirme, yeni yapraklar vs.
 
3 Eklenti(ler)
Merhabalar,

Ağacımı alalı yaklaşık 1,5 hafta oldu. Sulama sıklığını ayarlamaya çalışıyorum; çin kuş eriği için doğru sulama tarifi; "toprak nemli ama ıslak olmayacak şekilde" olarak tarif ediliyor.

Alttan yapraklar dökülürken üstten 4-5 elden yeni filizler/dallar yükseliyor.

Şekil olarak çok düzgün değil, aldığımda üzerinde telleme yapılmıştı zaten ama ben 2-3 ufak ek telleme yaptım.

Şimdi hiç dokunmadan yeni yerine alışmasını beklemeyi düşünüyorum. Ama devamlı çıkan filizler konusunda ne yapmam gerekiyor? Düzensiz büyümeye bırakıp 2-3 ay sonra budayabilirim belki?

Teşekkürler.

thewhitetree 30-12-2012 20:38

Merhaba
 
2 Eklenti(ler)
İki yeni çirkinler çirkini ağaca sahip oldum, fakat ben onları güzel ve sağlıklı hale getirmek istiyorum. Ufakça olan digerine nazaran daha kötü ve kökü saksısından taşmış durumda. İlk etapta onu daha büyük bir saksıya geçirmeyi düşünüyorum sizlerin de tavsiyelerini duymayı çok isterim.

bonsaisan 31-12-2012 11:59

Sayın thewhitetree


Öncelikle ağaclarınızın türünü size söylemek isterim.
Bu onlara uygulayacağınız bakımda size yardımcı olacaktır.

1.Fotoğraf da ki Carmona Fukien Tee
2.Fotoğrafda ki ise Ficus Retusa.

Diğer bilgileri forum içerisinde bulabilirsiniz.
Ayrıca size öneride bulunacak bir çok bonsai dostu da olacaktır.

mosmanduran 01-01-2013 10:53

Ginseng (yapraklarda sorun)
 
3 Eklenti(ler)
hazır çiçekçiden aldgım ginseng agacımda küçük küçük lekelerin oldugunu fark ettim tedavisi için neler yapabilirim .tecrübelerinizden istifade etmek isterim..

taisenberg 01-01-2013 15:29

2 Eklenti(ler)
Bahaus'tan aldığım iki tane bonsaim var. Birisi karaağaç sanırım. Daha önce bir tane almıştım az suladığım için kurudu. Sanırım bunlar da çok suladığım için böyle oldu. Bir orta yolu bulamadım.

Bunlar şu an yaşıyormu bunu nasıl anlayabilirim? Eğer ölmemişlerse daha iyi olmaları için ne yapabilirim?

Teşekkürler.

saksidakiagac 01-01-2013 16:04

Aldığınız ağaçların cinsini en başta öğrenip ona göre davranmanız gerekiyor. Sulama, ışıklandırma, iç ortam/dış ortam şartları vs...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025