![]() |
Sayin Hakan Kinaci, keske o bonsailerden alsaydiniz o fiyat, saksi fiyati bile degildi. Her neyse bir dahaki sefere alirsiniz.
Atolye calismasinda uzerinde calisacaginiz fidanlari belirledinizmi? |
Alıntı:
schefflera hakinda bildiklerim az oldugundan su an bilgi veremiyorum. Benjamin incir icin ise, dal budamasi her mevsim yapabilirsiniz. Yeni surgunleri, uzerlerindde bir cift yaprak kalacak sekide, cimcik alimla surekli budayabilirsiniz. Her mevsim telleme yapabilirsiniz yalniz dikkatli olunuz sardiginiz yerler, teli icerisine cok hizli alip, yaralanmalar olabilir. Sardiginiz teli en fazla uc ay tutup cikariniz gerekirse tekrar sariniz. Saksi degisimini ve kok budamasini her iki yilda baharin ilk gunlerinde yapabilirsiniz. Gubre ve besini buyume zamani olan bahar ve yaz aylarinda, 4 haftada bir veriniz. Cok fazla su vermeyiniz(yapraklarin sararip dokulmesine neden olur) Topraginin tamamen kurumasina da izin vermeyiniz. Kolay gelsin |
aslında amacım kimsenin bilgisini yargılamak değil genelde hazır satılanlar hep aynı tip olduğu için benim hediye olarak aldığıma çok yakın ve ****** sizden bi bakım bilgisi almakta hoş olurdu
|
Alıntı:
Neyse bir daha yazayım sorun değil. :) Bonsaileri almak sorun değil yarın gider alırım hatta orada bir kaç tane de ayırtayım diyorum, değiştirme için :) bir de fotograflarını çekeyim ki bir bilene danışmış olurum. :) Atölye çalışmaları başlığında, Çankaya Belediyesinden alınma fidanlar mevcut olarla çalışma yapılacak sanırım. |
Ali bey,
www.bonsaifarm.tv adlı bir sitede(bu site Avusturalya lı bonsai sevdalısı Lindsay Farr'ın ,bonsai ile ilgili çekilen videoları paylaştığı çok güzel bir kaynak sitedir) şöyle bir anket var: In 2030 the Worlds most prolific bonsai community will be in Australia North America South America Turkey China Japan Europe Bu sorunun cevap şıklarında Türkiye'ye yer verilmesi beni çok şaşırttı aslında.Demekki Lindsay Bey bizdeki ışığı farketti. |
ben de başlama kararı aldım bonsai ye...bu defa ciddi ciddi başlamak istiyorum.Ama nedendir bilmiyorum, ben yapamam edemem, çok zordur, çok uğraş ve masrafı vardır gibi düşüncelere kapılıyorum...
Bence bunlar bilgisizlikten gelen şeyler bana, iyice araştırıp her detayına kadar okuyacağım, inceleyeceğim..Belki o zaman bu defa başlamak daha kolay olur... Elimde bir Anadolu Sığla Ağacı ( Liquidamber Orientalis ) var. Ve asıl korkum Sığla Ağacından bunu denemeye başlayarak Sığla'nın canını yakmak... Yeni başlayanlar için , bonsaisi daha kolay yapılabilecek bir ağaç türü var mı? |
Tourkana, verdigin linke baktim. Yer benim kaldigim yerden 30km kadar uzakta ilk firsatta gidip orasini gorecegim.
Sizlerdeki bonsi sevdasi cevherini, bonsai ile ilgilenen herkes gorebilir. Zaten o yuzden ben sizlerle birlikteyim:) |
Renovatio selamlar, bu sefer kararli gorunuyorsunuz. Zaten inanmak basarinin yarisi demisler. Basarmamaniz icin bir sebeb yok. Cekince ve korkulariniz normaldir bonsaiye her basliyan ayni duygularla kendini geriye ceker ama ogreneceginiz bilgilere dayanip, yapacaginiz dogru calismalar ile, korkularinizin kendiliginden sizi terk edecegini goreceksiniz.
Yerli agaclar ile calismaya baslamak size bircok konuda avantaj sagliyacaktir. Sigla agaci ile baslamak istemiyorsaniz. Fidancilara ugrayip uygun cok dalli bir alic fidani secip onunla basliyabilirsiniz. Bircok bonsainizin olmasi dilegi ile hosca kaliniz. |
ali bey bu ayki son salı toplantınızdan bahsetmediniz.
yoksa yapmadınızmı. |
Alıntı:
|
Merhabalar,
Kendimi tutmayı denedim ama sanırım başaramayacağım ve ben de bonsai yetiştirmeyi denemek istiyorum. Bilgisizlik göz korkutuyor! Bir de sanki (affınıza sığınarak) o fideciklere kötü birşey yapacakmışım hissinden kurtulamıyorum. Çekincemin en büyük sebebi de bu. Elimde kurursa çok üzülürüm. Okuyup öğrenip yol göstermelerinizle başarırım umarım. Toplantı ve atölye çalışmaları sıklıkla tekrarlanıyor mu? Sevgiler, selamlar |
Sayin Esen Atesler, bonsai yapmak icin, karar vermissiniz yine de icinizdeki kuskular sizi korkutuyor. Bu dogaldir bonsaiye basliyan herkes ayni duygu ve korkulari yasar.
Bu forumdan ogreneceginiz bilgilerle, icinizdeki korkuyu atip bonsai yapacaginiza inaniyorum. Bilincli bir sekilde yapacaginiz bonsai calismalari, bir gun sizi bir bonsai ustasi yapabilir. Daha onceleri bitki yetistirmisseniz, zorlanmadan bonsailer uzeride calisacaginizi dusunuyorum. Bitkilere yabanci olsaniz bile bu sitede bitkiler hakkinda her cesit bilgi vardir. Bir fidancidan sececeginiz cok dalli bonsaiye uygun bir fidani bonsai yaparken, burdaki arkadaslarin tumu yorum ve dusuncelerini sizinle paylasacaktir siz de o dogrultuda agaciniz uzerinde calisirsiniz. Basarilar dilerim. |
Yüreklendirmeniz için çok teşekkür ederim. Bitkilerle dostluğum iyidir, birbirimizin dilinden anlarız. Forumları inceleyip haftasonu havayi köklendirme (umarım doğru yazdım) uygulamanızı, ben de bahçemdeki leylak ağacı ve mazıda denedim haftasonu. Umarım netice alırım. Gelişmeleri ileteceğim. Bu arada 3 yaş civar bir de fidan almayı planlıyorum.
İyi dilekleriniz ve desteğiniz için çok teşekkür ederim. |
İşte bonsai adaylarım
2 Eklenti(ler)
Merhaba Ali Bey ve bonsai sever arkadaşlar,
Bonsai çalışmasına başlamak için seçtiğim iki fidancığın resimlerini ekte iletiyorum. Bir şimşir ve bir adet ateş dikenine benzer (tam adını aklımda tutamadım) ama daha yuvarlak yapraklı bitki. Görüşlerinizi ve yol göstericiliğinizi rica ederim. Sizce nasıl balamalıyım işe? Selamlar, |
Merhaba koyu yeşil, aramıza hoşgeldiniz. Şimşirin kalın gövdeli görünüyor, bu işinizi kolaylaştıracaktır. Daha iyi görülebilmesi için çeşitli açılardan, daha geniş fotoğraflarını yüklemenizi tavsiye ederim.
Diğer ağacınız çelebi tarzı bir bonsai olabilir diye düşünüyorum. Ağaçlarınızı üyelerin çalışmaları bölümünde yoruma açmanızı tavsiye ederim. İyi çalışmalar dilerim. |
Görüşleriniz için çok teşekkürler. Önerilerinizi dikkate alacağım.
Selamlar, |
Bilgim dahilinde yardımcı olmak benim için mutluluktur. Bu arada ben de ustaların bilgisine başvurayım, dün internetten bazı tohumlar aldım. Geçen sen aldığım mavi ladin tohumlarından 30-40 ı büyüdü. 1 acer büyüdü, 1 mugo çamı büyüdü, pinus parviflora'lar katlama yapmadığım için büyümedi. Şimdi bu sene kış katlamasına gerek olmasın diye tohumları sonbaharda dikiyim dedim. 100 Acer palmatum atropurpureum, 100 Pinus mugo pumilio, 5 Pinus parviflora , 5 de Prunus triloba aldım. Diğerleri iyi de sanırım Pinus mugolar fazla, değil mi ? Hem baktım, sarıçamdan bir farkı yok. Pişman oldum. Acaba Pinus mugo yu bonsai ye uygun yapan başka benim bilmediğim bir yanı var mı? Aldığım acer türü sizce nasıl? Teşekkür ederim.
|
Tohumda yetiştirmek çok güzel fakat uzun vadeli bir iş olduğundan bonsai için tavsiye edilmediğini zaten biliyorsunuz.
Ama tohumdan yetiştirmek hobicilerin vaz geçilmezidir :) Kırmızı yapraklı Acer Palmatum Atropurpureumlar en sevdiğim ağaç türleri. Fakat bu güzelliği bonsai yapmanın zorlukları var. Son derece narin olan bu kırmızı yapraklı Akçaağaç türleri üzerlerinde yapılacağınız uygulamaları diğer ağaçlara göre daha fazla zamana yaymalı ve çok dikkat etmelisiniz. En ufak bir stres ağacınızı kurutabilir. -5 derece altına düşen don olayları haricinde kesinlikle içeriye almayın! İçeride dahi sıcaklık 10 dereceyi bulmasın. Azot çok fazla yapraklanmaya ve dallanmaya neden olup, her yerinden sürgünler verir. Azot'u mümkün olduğunca düşük tutarak, yapraklanma ve dallanmayı minimumda tutabilesiniz. Tomurcuklar patlayıp sürgünlerini oluştururken yön verirseniz veya sürgünü kopartırsanız daha az sorun yaratır. Güneşte kalması yapraklarını kurutur. Güneş almaması, boğum aralığını uzatır ve yaprakların yeşil olmasına neden olur. Gel de nereye koyacağına karar ver :) |
Birde ben ekleyeyim acerin bu türü yanlış yapılan bir budamayı kabul etmez hele hele birde aşılı ise kesildiği yerden hemen kurmaya kararmaya başlar ve bu en dip kısma kadar gider ve ağaç ölür.BU olayı kime sorsam tam cevap veremiyor ama şu kesin söyleniyor derin budamalarda ters tepki vermesi ile tanınıyor Acer Palmatum Atropurpureumlar.....
|
2 Eklenti(ler)
:) Bilgiler için çok teşekkürler . Ama zor bir ağaç türü seçmişim. Kırmızı bitkilerin hepsi, güneşte daha kırmızı oluyor, değil mi? Benim tohumdan gelişen 1 acer'i de güneşe koyunca hafif kızardı ama rengi gene de kötü. Ondan bu türü seçtim. Trabzon'da hava -5'in altına hiç düşmez. O açıdan sorun olmayacaktır. Bir de eğer 40-50 tane çıkarabilirsem tohumdan, 10 taneyi de köyde bahçeme dikmek istiyorum. Ağaç haline gelirse belki tohum ve çelik alınabilir. Ama köy daha soğuk. İnşallah sorun çıkmaz. Peki hocam şu resimdeki ağacın türü nedir? İnternetten tohumunu bulamaya kalksak, bulabilir miyiz acaba? Benim ağacın türü daha morumsu bir kırmızı. Bu daha parlak ve açık bir kırmızı . Photoshop,la düzeltme falan olabilir mi acaba?
|
Şimdi fotoğrafları karşılaştırdım da, mevsimsel renk değişimleri ve gün ışığına göre renk değişimleri de olacaktır elbette. Sanırım aradığım ağaç, ya da ona yakın bir ağaç türü buldum.
|
Resimdekinin bir örneğini bu adresten bulabilirsiniz ama tohumdan çıkan aynı tür mü olur bilinmez :)
Acer Palmatum'un bin tane alt türü var. Acer meraklısıysanız, onların resimlerini de buradan bulabilirsiniz ;) |
İşte ben de geçen sene Acer palmatum yazıp öyle bir resim gösteren bir siteden tohum edinmiştim :) Ama kırmızı-yeşil çıktı. Sanırım bu yıl sadece atropurpureum yetiştireceğim. İlginize teşekkür ederşm.
|
SAyın bonsai sever dostlar lütfen dikkattt
Öncelikle profesyonel bir reklam fotoğrafçısı olarak size şunu belirtmek istiyorum. İnternet üzerinden olsun bası yayınlarda olsun görmekde olduğunuz bonsai fotoğrafları çekim aşamasından sonra bir takım müdehale işlemlerine uğrarlar.,BU müdehalelerde ağaç üzerinde ki sorunlar giderilir ve ağaç en güzel görseliğine kavuşur ve bu şekilde yayınlanır. Şİmdi size aşağıda örnek olrak gösterdiğiniz acer 'in benim gibi bir fotoğrafçı tarafında işlendiğinde bakın neler değişebilir. Çok üzerinde uğraşmadım bir çalışma sadece örnek olması için ekliyorum. Yapılan değişiklikler ağaçın yaprak renkleri değişti. Ağaçın altında bulunan yosunlar yeşil tonlara döndüürldü. Ağaçın koyu kalan noktaları açıldı. Ağaçın bulunduğu zemin olan çakıların mavi tonu kaldırılarak orjinal gri tonlara getirildi. BU noktalra dikkat ederek yayaınlamış olan karelerin referans almayınız. En gerçek görseliği ağaçı tam olrak gördüğünüzde yani ağaçı kendi gçzünüz ile gördüğünüzde anlaya bilirsiniz. Saygılar. http://www.pozitifstudio.com/bon1/atoyefoto/ddddddd.jpg |
Bizim için çok güzel bir rehberlik oldu, Teşekkürler Bonsaisan.
|
Vyssera akcaagac hakkinda, arkadaslarin verdigi bilgilerle tohumdan yetistirecegin akcaagaclarla guzel bonsailer yapmani dilerim.
Tohumdan yetistirecegin agaclarin, ana agaclara bezememeyebilir, bu dogaldir. Ornegin yapraklari cok kirmizi bir akcaagactzn alinan tohumlardan uretilen fidanlarin illede tohum alinan agaca benzeycek diye bir garanti yok. Ana agaca 100% benzemesi isteniyorsa ya asi yapilacak **** celikten uretilecek. Yani sen resimlerde gorup aldigin tohumlarin o resimlerdeki ozelikleri tasima sansi azdir.tohumlarini ekeceginiz Japon akcaagacinizin yaprak rengi koyu mordan kirmiziya kadar bir renk arasinda olabilir bir agactir. Mugo cami cok uzamayan ama genislemesine buyuyen bir cam turudur ve bonsaide kullanilir. Ondan da guzel bonsailer yapmani dilerim. |
Ali hocam özellikle mugo çamı ile ilgili şüphelerimi giderdiniz. Uzun bir süreç olsa da, eğer bu gün yapmazsam, yıllar sonra çeşitli türde ve renkte ağaçlarım olmayacak ve tohumdan yetiştirmenin tadını da hiç bilmeyeceğim. :)
|
Yarışma için bir hedera hazırlıyordum.
Yazdan beri uğraştım. Sonra kuşların yemi düşmüş saksıya. Büyük bir hata yapıp, gelişen, otları söktüm. Sanırım hederanın da köklerini zedeledim. hızla kurudu. Tam bir "kuru dalla" kaldım. Jin&shari denemem felaketle sonuçladı. yoksa, birinciliği alacaktım ben:dilli: |
Geçmişl olsun memet bey :) Bonsai yarışması dediğin nasip kısmet işi ;)
|
Sayın vyssera önce sizi ve diyer yarışmacıları kutlar nice güzel bonsailer yapmanızı paylaşmanızı dilerim.
EVET kısmat işi ama kısmetini arayan çalışan muafak olur yan gelip yatarsak gelem kısmetde gider. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 09:53. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025