agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yeni başlayanlar için yardım (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/)
-   -   Bonsai Gölgesinde Sohbetler (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/2002.htm)

sidarta 17-11-2006 15:32

3 Eklenti(ler)
http://www.yamadori-bonsai.de/c/07/00/03/53.htm
Resimlerin devamı. Umarım malzemenin ne olduğunu buluruz.
Eklenti 5254
Eklenti 5255
Eklenti 5256

memet 17-11-2006 15:39

bildiğimiz kil..

sidarta 17-11-2006 15:48

Memet bey, bu çalışma bitince nemli bir ortamda bir ay boyunca kurutulması gerektiğinden bahsedilmiş. Peki tekrar suyla temas edince kilde bir erime filan olur mu?

memet 17-11-2006 16:21

kesinlikle...kil suyla temasında hemen erir. Bu kap kuruduktan sonra seramik fırınında pişirilecek ancak o zaman sudan etkilenmez olacak..

Benim bonsai saksılarına kesin çözüm çalışmam derinden devam ediyor yakında bir sonuç elde edeceğim...

bonsaireef 17-11-2006 17:12

Seni bekliyoruz memet. Ben dedim zaten, memet el atmazsa dedim, biz bu saksı olayını halledemeyiz dedim. memet halleder dedim. Demedim mi? ;)

malina 17-11-2006 17:24

Alıntı:

Bu kap kuruduktan sonra seramik fırınında pişirilecek ancak o zaman sudan etkilenmez olacak
Sadece pişmesi de yetmez, uygun bir malzemeyle su geçirmezlik de kazandırılıyor diye biliyorum.

bonsaireef 17-11-2006 17:31

Su geçirmez yapılmazsa (benim bildiğim dışını seramikle kaplıyorlar **** boya **** bilmiyorum adı neyse kısaca sır diyeyim) toprak inanılmaz su kaybediyor, başedemiyorsun. Denedim oradan biliyorum. O nedenle dışını **** içini su geçirmez yapmak lazım diye düşünüyorum.

memet 17-11-2006 19:16

Kil pişirildiğinde bildiğimiz saksı olur. Toprak tencerelerimiz de pişmiş kilden.
Sırla kaplanınca parlak bir yüzeyi oluyor. Yoğurt kaplarına içten, saksılara genllikle dıştan kullanılıyor. Buna çeşitli metal oksitler katılarak reklendiriliyor. Sır da borakstan faydalanılarak oluşturuluyor.
Aslında kilden saksı yapıp pişirmekte çok karmaşık bir iş değil. güveç tencerelerini odun ateşinde pişiriyorlar. Biraz azim ve tecrübeyle saksı pişirmek mümkün..
Yinede en pratiği bilenin yapması.

Ela 17-11-2006 19:27

değişik bir çalışma
 
testilerin dışını süsleme amacıyla evdeki kaçmış bayan çoraplarını testilerin üzerine bağlayıp hangi şekli istiyorsam o şekilde yakıyorum çoraplar testinin dışına yapışıyor ve çıkıntılar oluşuyor. Sonra boyuyorum en son boya kuruyunca yat verniği kullanıyorum.Böylece su geçirmiyor.Çorap yanınca kemikleşiyor ve çıkıntılarına yaldız boya sürülüyor.Aynı şey saksılarda da yapılabilir.

hasancihad 18-11-2006 09:39

Cumartesinin belki forumda olmak için erken bir saati, ama sabaha kadar bonsai rüyaları görünce kalkar kalkmaz tüm bonsai dostlarıma bir "merhaba" demeden güne başlamak istemedim.
Merhaba Siderta
Merhaba Turunc
Merhaba Zerrin Hanım
Merhaba Mehmet
Merhaba Bonsaireef
Merhaba Murare
Merhaba Ali Sensei
ve merhaba tüm adını birden anımsayamadığım bonsainin güzel dostları...

turunç 18-11-2006 09:53

Günaydın; sabah sabah balkonda üşüdüm yahu:)
Zira dün öğleden sonra pendik lisesinden alınmış 6 adet 1 yaşında dişbudak fidanım oldu.. Gövdeleri henüz parmak kalınlığında ama çabuk büyüdüğünü düşünerek avundum:)

turunç 18-11-2006 10:18

işte dişbudak fidanının boyutu
 
Eklenti 5266
0,5 litrelik su şişesiyle

bonsaireef 18-11-2006 10:19

Merhabalar arkadaşlar. Hasancihad bugün cumartesi fidanlıklar açıktır. Benden söylemesi.;)

turunc burada bahar var her zamanki gibi. İnsanın denize giresi geliyor. Sabah sabah yine yamadori avına çıktım. ;)

bonsaireef 18-11-2006 10:25

Turunc 7 adet dişbudağın olsaydı orman yapardın. Ali hocamızın orman tarzı çalışmasına bir bak istersen. Orman yaparsan kalınlaşmalarını beklemeye gerek kalmaz. 7 tane olamayacaksa 5 tane ile yaparsın. Bunu bir düşün derim.:cool:

turunç 18-11-2006 10:27

Aaaaa Süper fikir. Yaşasın! Çocuklar gibi şenim valla..:)
Bonsaireef sen bizim Herşeyimizsin...

hasancihad 18-11-2006 10:27

Ben de bugün öğleden sonra fidanlığa gitmeyi düşünüyorum. Şimdiye kadar hiç gitmemiştim. Binim için farklı bir tecrübe olacak.
Umarım kafam karışmaz. :)
Dönünce fidanlarımın resimlerini göndereceğim.
Güney doğu cephesi olan balkanumu bu amaçla hazırlıyorum.

bonsaireef 18-11-2006 10:33

Fidan seçimine dikkat et. Şimşir alacaksan tek ve kalın gövdeli olmasına özen göster. Ateş dikeni alacaksan bodur ateş dikeninin yaprakları daha küçük ve sık oluyor. Kalın ve şekilli gövdeleri olmasına dikkat et.
Resimleri bekliyoruz. :)

turunc mutlu oldum bu kadar sevindiğine. Detayları bekliyoruz. :)

banzay 18-11-2006 10:33

Merhaba
 
Bugün fidanlıklara gidecek veya yamadori avına çıkacak arkadaşlara rastgele diyorum başka da bir şey demiyorum. Kıskançlık hissim kabardı ve taştı vallahi. Şu anda işteyim ve 24 saat bir yere ayrılmam mumkun değil. Kısmetse başka bir gün giderim artık. Tabii işte olmam foruma katılmama engel değil.:D

bonsaireef 18-11-2006 10:36

Merhaba banzay.
En azından işteyken aramızda olabiliyorsun O da güzel bir şey.

Ben sabah sabah yamadori yaptım. Saksım kalmadı ve burası biraz mahrumiyet bölgesi. O nedenle sadece bakmakla yetiniyorum. Sökeceklerime işaret koydum çünkü her seferinde bütün zeytinlerin köklerine tekrar bakmak zorunda kalıyorum. :)

hasancihad 18-11-2006 10:38

Bonsaireef dişbudak da alayım mı? Ya da başka nelere bakmamı tavsiye edersin? Bol ağaçla başlamak istiyorum. Bu mevsimde Ankara'da hangi fidanları bulabilirim?

bonsaireef 18-11-2006 10:47

Valla budama ve şekil verme antrenmanları için iyi bir şimşir harika olur. Budar karşısına geçer mutlu olursun. Hemen tatmin edici görüntüsü oluyor. Dediğim gibi bodur ateş dikeni olabilir. Dişbudak olabilir. Büyük bir fidanlığa gidersen dikkatli ol. Ellerinde kalmış küçük dişbudaklardan çok varsa al orman yapabilirsin.( Dişbudak olmazda başka küçük fidanlar olabilir.). Cotoneaster olabilir, berberis olabilir. Reçinelilere şimdilik bulaşma istersen.

Fidancının seni yönlendirmesine izin verme. Sen kendin yaşlı gövdesi olan elde kalmış fidanlar seçmeye bak. Gitmeden biraz bonsai resmi inceleseydin faydası olurdu ama başta hatalı fidanlar alacaksındır bu olacak bir şey. turunca sor bu sayede ne kadar tecrübe kazandı.
Ağaç ismi olarak aklıma fazla birşey gelmedi. Küçük yapraklı türler olmasına dikkat et. Ihlamur, çınar düşünme şimdilik. Ben gövdelerine kanıp başlarda almıştımda ondan söylüyorum.

banzay 18-11-2006 10:50

sığala
 
Az önceki yazıda eklemeyi unuttum. Şu anda iki adet sığala ağacım var. Daha doğrusu üç adet. Fakat bir tanesi iyi gelişim göstermiyor. Diğerlerine uyguladıklarımı yani bakımı, gubrelemeyi bu fidana da uyguladım. Sığala ağacını tohumdan yetiştirmeye çalışıyorum. Çünkü fidan bulma ihtimalim yok. İşin ilginç tarafı koskoca Eskişehir' de fidanlık (Eskişehir'in en onemli fidan üretim yeri aynı zamanda piknik alanı) ta istediğiniz gibi fidan bulamıyorsunuz. Bulsanızda 2000 tane alacaksan vereyim diyorlar. Ne garip bir çelişkidir bu. Çarşıda yer alan küçük fidan satan yerlerde ise kısıtlı sayıda var ve pahalı. Bu fidan işini nasıl çözecğim bilmiyorum fakat bir yol bulmaya çalışacağım.
Şu aralar bir takıntım var. Takıntım yosun bulmak. Bunun için köşe bucak aranıyorum. Gözlerim ise yeri tarayıp duruyor. Yakında bozuk paraları bulmaya başlarım artık.:D Taşların arasında var aslında fakat temiz kimsenin basmadığı yosun parçalarını toplamaya çalışıyorum. Yosunların bir kısmını ustten kırpıp kuruttum ve eşelediğim toprağın üzerine serptim. Bakalım başarı sağlayabilecekmiyim. Kendinize iyi bakın.

bonsaireef 18-11-2006 10:59

E yani banzay. Eskişehirdesin de şimdimi haberimiz oluyor. 1 yıldır Eskişehirdeydim. Askerliğimi orada yaptım. Ekim başında döndüm Mersine. Pinkwisteria ile beraber ne güzel çalışmalar yaptık. Sende bize katılırdın ne güzel olurdu. Eskişehirde pinkwisteriaya güzel fidanlar bulabildik. Eskişehir çevreside çok güzel. Yamadori yapabilirisin. Eğer şehir dışına çıkarsan hem yamadori yaparsın hem yosun bulursun.

Profile şehir ismi yazmak bu nedenle önemli arkadaşlar. Bir şekilde ulaşmaya çalışırdım bilseydim. Neyse sağlık olsun.

turunç 18-11-2006 11:03

Hoşgeldin banzay; çoğalıyoruz..:)
Fidan için atla istanbula gel burda istemediğin kadar bulma şansın var.:))

Yosunlar için apartmanların arka kısmına özellikle oluklardan su akan bölgelere bakmanı tavsiye ederim. Zira ben öyle buldum..

turunç 18-11-2006 11:10

Hasancihad; bence seninde dişbudağın olsun. Çünkü hızlı büyüyorlar ve oldukça arsızlar. Üstelik marketlerde satılanlar genelde dişbudak. Demekki dayanıklı bir ağaç türü. Benimkisi sadece öneri tabii. Son karar senin...

banzay 18-11-2006 11:15

şehir
 
Bonsaireef ben çok şanssız bir adamım buna kesin karar verdim. Bonsai konusunda tecrübeli ve bilgili bir usta bu kadar yakınımdayken bundan yararlanamamışım:(
Neyse forum sayesinde uzaktan da olsa bilgi ve tecrübelerinizden yararlanırım.
Yamadori için hangi bölgelere gitmiştiniz. Rahatça toplayabileceğim yasakları delmeden özgürce çalışabileceğim alanlar mar mı?
Turunc verdiğin bilgiler için teşekkürler. Yosun ararken bu hususlara dikkat edeceğim.

bonsaireef 18-11-2006 11:27

Bu durumda ben de şansızım çünkü bir bonsaiciyle bir şeyler yapmayı çok isterdim. Dediğim gibi sağlık olsun ne diyelim. ankaraya gelirsem arada buluşuruz yakınız nede olsa.
Sarıcakaya tarafına doğru giderken şehirden az çıkınca hani Eskişehir manzaralı bir dağ aşıyorsun ya oradan sonra yamadori yapılacak yerler başlıyor. Gerçi her tarafı güzel Eskişehirin. Yamadori yapılacak yerleri çok.

Bir adam bulamadım oradayken, herkese yalvardım arabam yoktu beni götürün sağa sola diye. Pinkwisteria ile de sonradan bonsai çalışmaya başladık. O zamanlarda yamadori zamanları değildi. Sadece bakmakla yetindim. O zamanlar beraber takılırdık ne güzel olurdu. Dönüp dönüp söylüyorum üzüldüm çünkü.

turunç 18-11-2006 11:32

İstanbulda fidanlık çok ama burda da yamadori için nerdeyse 100-150 km yol almak lazım. Bizdeki kör talih işte.
Bonsaireef sen artık mersindemi olacaksın hep?
Neden sordum? Çünkü ailem Adana da yaşıyor ve Mersinde şurdan şurası denecek kadar yakın. Bayramda ordayız bakalım:))

bonsaisever 18-11-2006 11:35

hasancihad ve bansay hoşgeldiniz :)

Hasancihad sana bir tavsiye;
Madem Ankarada oturuyorsun
Acerpalmatumun peşini bırakma :)
Sana her konuda yardım ve tavsiyede bulunacaktır ;)

bonsaireef 18-11-2006 11:37

Ben bayramda buradayım. İnşallah nisandan sonra mayıs gibi Ankaraya kesin dönüş yaparım. Şu tus olsunda.
Fırsatın olursa ben buralardayım. Çok memnun olurum.;)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025