agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yeni başlayanlar için yardım (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/)
-   -   Genel bonsai sorularınız (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/1982.htm)

beonedge 31-03-2007 17:44

5 Eklenti(ler)
hoş bulduk Ali H.Ali. ekte resimlerini gönderiyorum. merak ettiğim bazı sorularım var. 2. resimde de gözüktüğü gibi üstteki dal aşağıya eğilmiş ve alttaki dalı görüntü olarak kesiyor ve nerdeyse yaprakları birbirine değecek. üstteki dalı kessem mi **** telle yukarı doğru düzeltsemmi diye düşünüyorum? 3. resimde de saksının köşesinde gözüken kök uçları var. bunlarıda kesmem gerekirmi veya neyapayım?birde marketten aldıktan sonra 6 .redimde gözüktüğü gibi uzun sürgünler ile yaprak açma eğiliminde. ayrıca yeni çıkan yapraklar varolanlardan daha büyük oluyor. bonsai mi 2 haftaiçerde baktım. ama artık balkonda bakıyorum. bonsaimde birkaç düzeltme yapmak istiyorum. bunlardan ilki, dalların gövdeye yakın yerlerinde çıkan dal ve yaprakları kesmek. birde bonsainin tepesine doğru dalların boyunu alttaki dallardan küçük olacak şekilde kesmek. öncelikle ilk yazımda sorduğum gibi türünü öğrenirsem sevinirim. :)

beonedge 31-03-2007 17:59

ıhlamur dan bonsai
 
Tekrar merhaba :)
Soracağım bir kaç konu daha aklıma geldi. dediğiniz gibi kendi bonsaimi yapmakla ilgili çalışmalara hemen başladım. Öncelikle ıhlamur ağacından bir tane yapmak istiyorum. merak ettiğim zamanı gelince çicek açarmı?

Girişimim olarak bir ıhlamur ağacının 1 metre uzunluğundaki dalını kesip suya koydum ve 2 günde bir suyunu değiştiriyorum. Bu şekilde kök salması mümkün mü?. Köklendirme tozu için arayış içindeyim. Henüz temin edemedim. Sudan nezaman çıkarmam gerekli bilemiyorum.

Teşekkürler

memet 31-03-2007 21:39

Üçüncü fotoğraftaki, gövdeden uzakta duran açıktaki kökleri toprakla örtsen iyi olur. Bütün bonsailer gerçek boyuttaki ağaçlar gibi, uygun şartlar oluşunca çiçeklenebilir ve meyve de verebilir.

bonsade 01-04-2007 11:13

[QUOTE=beonedge;90523]hoş bulduk Ali H.Ali. ekte resimlerini gönderiyorum.
Sayın Beonedge Kullandığın saksıyı merak ettim.

beonedge 01-04-2007 11:20

Selam sgörünüş, bonsai hazır bu şekilde satılıyordu, sakısısı ve altlığı ile.
ek bilgi olarak alt tarafa su koydum, ortamı nemlendirsin diye. tüm suyu delik olmamasına rağmen altına geçirdi.

bonsade 01-04-2007 11:39

Ucuzsa kendi yetiştireceğin bonsailer için saksılarını alabilirsin.Satışta ölen bonsaileri belki indirimli verirler.Böyle saksıları bulmak zor.

Ali H. ALI 01-04-2007 13:37

Iyi gunler Boenedge, resimlerini ekledigin agacin resimleri pek net deyil. Sanirim agacin bir incir agaci.
Kivrimli dik tarzda da bircok diger tarzlarda oldugu gibi govde uzerindeki dallar yuariya ciktik sonra dal boylari ve dallar arasindaki mesafe kisalmalidir.
senin agacindaki dallarin nerdeyse hepsi ayni boyda. onlari hem budayip, hem de telleyip tekrar forumunu vermelisin.

Agacinin gorunen koklerini, toprak ekleyip ortebiliesin. daha sonra kendini kok budamasina hazir oldugunu dusundugun bir zaman kok budamasi yapmalisin.

Agacinin saksi altinda duran, su toplamaya yariyan altligi kaldirmalisin. Agacini suladiktan sonra su suzulup akmali, kokleri surekli su icerisinde duran agacin sagligi bozulacak ve yapraklarini sararip dokulecek.

Ihlamur agaci celikle uretilebilirmi bilmiyorum. Yalniz 1metre kadar kestiginiz celik cok uzun 15- 20cm lik celikler en uygun boy orani. celikle uretime bir bakmalisin.

Basarilar dilerim.

Lymyt 05-04-2007 17:01

Hocam benim de bir sorum olacak forumu epeyce araştırmıştım ama net bi cevap bulamadım. Sorun şöyle: serissamın yeni cıkan yapraklarında bölge bölge sarılıklar var sanki yaprak bir puzzle ve bazı parçaları sarımsı yeşilmiş gibi görünüyor. Resim eklemek istiyordum ama o boyuttan küçük yaprakları çok net çeken bi fotograf makinem yok. Forumlardan ögrendiğim ve daha önceki birikimlerden dolayı demir eksikliğinin olduğunu düşünüyorum sizce de öyle olabilir mi? +sıvı gübre kullanıyorum ve başka bonsailerim de var onlarda herhengi bir bozulma yok yani gübrenin zarar vermiş olacağını düşünmüyorum.
Eğer sorun demir eksikliği ise nasıl giderebileceğimi anlatabilirseniz çok mutlu olurum.. demir eksikliğini gidermenin gübreleme dışında başka yolunu bulamadım forumda.. var da gözümden kaçtıysa affola.. şimdiden teşekkurler..;)

taskıslalı 05-04-2007 17:35

Selamlar ben bir şey soracağım.. Mesela bir fidan diktiğimizde ortalama 30 cm lik bir bonzai yapmak istiyorsak bu fidanın boyunu 60 cm ye getirdikten sonra kısaltmak mı daha iyidir yoksa sürekli 30 cm de tutmak mı?

Tabi ana gövdeyi olduğu gibi budamaktan bahsetmiyorum 60 cm den 30 cm ye indirirken.. Düzenli bir şekilde bonzai halini düşünerek biraz daha bitkiye töleranslı davranmak onun dal ve gövde gelişimine katkıda bulunmamızı sağlamaz mı? Dalları önceden budamak yerine genç dalların yaşlı dalları kalınlaştırmasına izin verip daha sonra genç dalları budamak..

Mesela benim söğüt ve iğde fidanlarım var.. Bunları 1 sene hiç ellemeden gelişmelerini istiyorum.. Hatta 2 sene de olabilir..

memet 05-04-2007 21:32

Aslında demir eksikliği ile ilgili Mine hanımın önerileri var forumda.
Boyacılardan alacağınız kara boyayı bir litreye bir kaşık sulandırın. Bitkiyi bunla sulayın. Onbeş gün sonra tekrarlayın. Suyun kireçli olması demir eksikliğine neden oluyor.

memet 05-04-2007 21:34

Taşkışlalı aslında yapmak istediğiniz tarza göre söylediklerinizin hepsi ayrı ayrı geçerli olabilir.
Komşuların söktüğü bir mazıyı saksıya aldım, boyu iki metreydi önce bir metreye şimdi istediğim boya kısalttım. ölügövde tarzına çevireceğim.

barisotazca 06-04-2007 15:35

Merhaba Ali Bey, ihlamurdan çelik ve genel çelik alma konusuna değinmek istiyorum, çelik alma çoğu bitkide uğlanmaktadır ve hemen hemen çoğu bitkidede olumlu sonuç alınmaktadır. Bilimsel önerilerde en fazla 20-30 cm lik cubuklar alınıp çelik yapılır diye söylenmiştir, doğrusuda budur " istisna olarak ben bazen 1mt, lik çelikler almışımdır oda benim sırrım :)" zaten. Alınan çeliklerin taban kısmı yatay şekilde kesilir ve cubuk boyunun 3 te 2 si toprak ya da "hazırlanan karşıma göre değişir" pomzalı karşıma batırılır. Pomza karşımı ise tabana mil serilir " çok başarılı sonuç için tabana ısıtıcı bile konulabilir " %50 dir bu, üst kısma ise %50 karışım yapılmış pomza serilir. ortamın ise nemli ılıman olması sizin yararınıza olacaktır. Dönem ise kasım-şubat aylarıdır en uygun... ama her dönem deneyebilirsiniz.

barisotazca 06-04-2007 15:38

Birde ona daha sonra değinmek istiyorum, dalı köklendirip kesme yöntemi var onun için resimli anlatım yapmam gerek eğer bir yerden scan yapabilirsem anlatacağım en kısa sürede. bonsai severler için harika bir çalışma olacağına inanıyorum. harika diyorum.... iyi günler diliyorum

barisotazca 06-04-2007 15:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi LyMyT (Mesaj 92467)
Hocam benim de bir sorum olacak forumu epeyce araştırmıştım ama net bi cevap bulamadım. Sorun şöyle: serissamın yeni cıkan yapraklarında bölge bölge sarılıklar var sanki yaprak bir puzzle ve bazı parçaları sarımsı yeşilmiş gibi görünüyor. Resim eklemek istiyordum ama o boyuttan küçük yaprakları çok net çeken bi fotograf makinem yok. Forumlardan ögrendiğim ve daha önceki birikimlerden dolayı demir eksikliğinin olduğunu düşünüyorum sizce de öyle olabilir mi? +sıvı gübre kullanıyorum ve başka bonsailerim de var onlarda herhengi bir bozulma yok yani gübrenin zarar vermiş olacağını düşünmüyorum.
Eğer sorun demir eksikliği ise nasıl giderebileceğimi anlatabilirseniz çok mutlu olurum.. demir eksikliğini gidermenin gübreleme dışında başka yolunu bulamadım forumda.. var da gözümden kaçtıysa affola.. şimdiden teşekkurler..;)


Merhaba Arkadaşım, demir eksikliği konusunda bitkinden yaprak örneği al ve bir ziraatçıya götür onlar sana gerekli mineral takvisesini sağlıyacaklardır hem bu arada yeni şeyler öğrenmiş olursun. bir de sana tavsiyem serissalar hassas bitkilerdir ve sulama konusunda çok dikkatli olman gerekli, diğer ağaçların için küçük zararlar serissalar için büyük kayıp anlamına gelebilir bilgin olsun. iyi gunler diliyorum

barisotazca 06-04-2007 16:00

5 Eklenti(ler)
Birde bonsai severler için pek hoş olmayan bir açıklamam olacak, marketlerde ve büyük seralarda satılan bonsailerin genelde, aslında tamamı çelik alma yöntemiyle yapılmıştır. bunun sebebid siz amatörlerin ucuz bonsailere sahip olması ve üreticiler içinde kısa sürede kapitale dönüştürülmesi işte buradaki olayın aslı budur. yani satıcıların sizlere " -bu ağaç 50 yaşında " dedeğinde aslında ağacınızın 3 yaşında olma sansı çok yüksek " ben tuhumlama yöntemi ile yapiyorum ama malesef bunları sizler göremiyorsunuz tamamı ihrac oluyor" , aslında kötüde değil bence sizler 30-40 cm boyunda çelikleme yöntemiyle yapılmış bir ağacı 50-100 ytl civarında alıyor iseniz, aynı boyutlardaki tohumdan yapılmış olan başka bonsaiyi ise 750-1000 ytl civarında alacaktınız. ve sizlerle abimin japonyada kendi objektifer aldığı resimleri göstermek istiyorum. bu arada yengem japon' dur, işte bonsai sevgisi insana herşeyi yaptırıyor :)

Ali H. ALI 07-04-2007 16:58

Herkese selamlar, Taskislali agacinin govde kalinligi istedigin gibi olana kadar agacinin buyumesine izin verebilirsin. dal kalinlasmasi icin de dalin uzamasina izin verip istedigin kalinliga gelince istedigin yerden budayabilirsin

Govde uzerinde, govdenin genelde gerisinden cikan bir dalin, gelisip buyumesine izin verirsen, bu dal govdenin kalinlasmasina yardim edecektir. Bu dala bonsaide kurbanlik dal deniyor. agac govdesi kalinlastiktan sonra bu dal kesiliyor geride olmasinin nedeni de kesik izinin arkada kalip gorunmemesi icindir.
Sogut ve igde fidanlarin istedigin kalinliga gelene kadar budama yapmiyabilirsin. Kolay gelsin.

Ali H. ALI 07-04-2007 17:08

Selamlar lymyt, agacinin yaprak resimlerini gormeden bir cevap vermek pek saglikli bir cevap olmiyacak.
Demir eksikligi olduguna inaniyorsan, Memedin verdigi Mine hanimin tarifini uygulayabilirsin.

Agacin ic mekandami yasiyor? saksinin altinda su toplamak icin surekli altlik varmidir? yeni yapraklarin durumu nasildir?

Iyi gunler.

Ali H. ALI 07-04-2007 17:29

Baris bey verdiginiz bilgiler icin tesekurler. Bu forumlarda uyelere bonsai satin almak yerine kendi yapacaklari bonsailerle baslamalarini oneriyoruz. Nedeni de deneyimlerini artirmak icin, daha iyi bir bonsai sahibi olmak icin, ve bonsai diye alacaklari saksidaki agacin o kadar bir parayi etmedigini dusundugumuz icin.

Tohumdan bonsai yetistirmek zaman istiyen[10-15yil]bir yontem o yuzden de uyelerin 4-5 yasindaki fidanlarla, kendi yetistirecekleri celiklerle veya bahceden sokecekleri agaclarla bonsai yaparlarsa sonuca daha cabuk ulasacaklarini belirtiyoruz. Tohumdan da bonsai yetistirmek baska bir keyif ama ilk deneyenler tohumla ise baslamamali. Cunku tohum yetisip da bonsai olana kadar bekleyemeyceklerini dusunuyorum.

Elinizdeki calismalardan ornek resimler eklerseniz, uyeler uzerinde, Japonyada cekilen resimlerden daha etkili olacagini dusunuyorum. Kendi iclerinden birinin bonsai resimlerini gormek onlara cesaret ve kendi bonsailerini yapabilaceklerine
olan inanclarinin guclenecegine inaniyorum.
Sevgi ve saygi ile kaliniz.

merdiye 07-04-2007 22:02

İMDAT!

Ali Bey merhaba,
Bonsai çalışmamla ilgili açtığım başlğı açamıyorum şuan, internetle ilgilibir sorun var sanırım.
Bu başlık açıldı, buraya yazayım dedim.
Hani bir mazı fidanım var demiştim, bonsai olacak inşallah.Ama bir sorun var, sanki fidanın üzerine şerbet dökülmüş gibi yapış yapış olmuş:( Bir de küçük böcekler var, ne yapacağım şimdi?

Ali H. ALI 08-04-2007 13:16

Merdiye selamlar, mazinin uzerindeki bocekler uyuz veya bit[Aphid, turkcesini tam olarak bilmiyorum] Bu bocekler sekerli bir sivi uretir, karincalar da sekere gelir uyuzlari da agacin her yanina bulastirirlar. Igne yapraklilarda genelde pamuklu bit[woolyapid] gorulur. Senin agacini siyah veya yesil bitler istila etmis olabilir[resim gonderirsen diger arkadaslara dafaydasi olur diye dusunuyorum] Agacinin buyuk olmadigini dusunuyorum. o yuzden basincli su ile agaci yikayip bitleri dusurebilirsin. Tarim ilaci satilan yerlerden de ilac alip
tarif edildigi sekilde kullanabilirsin. gecmis olsun, kolay gelsin.

Lymyt 09-04-2007 19:31

demir eksikliği hakkında sorumu yanıtlayan tum dostlara tesekkur ediyorum.. Ali hocam elimde olsa ****** fotograf koymak isterim ama çekmeye çalıştım yapraklar çok küçük olduğu için resim net çıkmıyor. Yeni yaprakları sormuşsunuz onların bir kısmında belirttiğim gibi sarı lekeler mevcut diğer kısımları yeşil bence kesinlikle demir sorunu gibi gözüküyor +saksının altında su toplamak için altlık var içinde de bir miktar taş var yani toprak su ile temas etmiyor nem ihtiyacını karşılamak için kullanıyorum altlığı +bitki suan iç mekanda yani ev içinde tropikla ağaç olduğu için havalar ısınana kadar ev içinde kalması tavsiye ediliyor sanırım size göre de öyledir ışık ihtiyacını karşılamak içinde floresan lamba kullanıryorum zaten bir miktar ışık alıyor oda ışık konusunda hiç sorun yok yanındaki diğer bitkiler oldukça sağlıklı ve hızlı büyüyor. (evde bonsai yetiştirenlere florasan lambayı öneririm ;) )+yarın Mine hanımın bahsettiği demirsülfattan alıp belirtilen ölçülerde kullanmayı düşünüyorum bir iki hafta içinde de bitkiden cevap alabiliriz sanırım.. Saksı altlığıyla alakalı yaptığım bi yanlışlık varsa uyarırsanız sevinirim.. :rolleyes:

beonedge 15-04-2007 00:45

merhaba ali bey,
umarım görüşmiyeli iyisinizdir. bazı sorularım olacak. öncelikle ulmus bonsaim ile ilgili önerilerinizi uygulayacağım. ıhlamur çeliğimi kesip boyunu kısalttım ve tofun içine soktum. şuan yaprak açmış durumda. nezaman bursan çıkarıp büyükçene bir saksıya almalıyım.
bunun dışında fidan almak için gezdim ve erik, armut ve incir fidanları buldum. sizce hangisini almalıyım. gövde çapları yaklaşık 3 cm, boyları 2m civarında. merak ettiğim hepsiinin dal ve yaprakları üst kısımda. gövdeyi direk 40 cm den kessem yeni tomurcuk verirlermi acaba? nasıl boyutunu küçülteceğimi bilemiyorum. teşekkürler

Ali H. ALI 15-04-2007 13:39

Iyi gunler Beonedge, kayboldun ortaliklarda yoktun, ben de o guzel bir bonsai calismasi ile karsimiza cikacak diye dusunuyordum. neyse yine bos durmamissin en azindan fidanlara baktin ve onlarin hangisinden bonsai yapacagina karar veremedin.

Erik, incir, ve armut ucunden de bonsai olabilir. imkanin varsa ucunuden de al, yoksa, erigi dene. Genelde meyve agaclari asili [s nin altinda nokta var] olur senin alacaklarin da asili ise, asilarin farkedilir bir sekilde olmamasina dikkat et.
Fidanlarin 1 metre kadar boyu oldugunu soyluyorsun asi yapilan yerler cok yukarilarda ise sorun olabilir agaci kisaltirken asidan asagi budamak zorunda kalabilirsin, onun icin dikkat et.

Boylarini kisaltma sorun deyildir. budanan taraf agacin arkasinda kalacak sekilde 45 derecelik bir aci ile istedigin yerlerden budayabilirsin[govde kalinligi sence yeterli deyilse govde kalinligi istedigin kalinliga gelene kadar agaclarinina budama yapmamalisin] yeni cikacak surgunleri degerlendirip dal dizimi yaparsin.
Simdiden kolay gelsin.

beonedge 15-04-2007 22:39

Selamlar Ali hocam,
boş durmadım ******, okuma ile geçti. bonsaimin üst dallarını kısalttım. biraz bekliyorum kendini toparlasın diye. tomurcuk vermeye devamediyor buarada. 2-3 hafta sonra telleyecem.
Aşılı fidanda aşının altıdan budamanın sakıncası nedir. erik ağacının şuanki ekim biçiminde bile torbanın içiinde 3-4 tane kök gövdenin yanında toprağa giriyordu. çok hoş duruyordu. onun ve incir arasında kaldım. incirde düz 1m yukarı doğru uzamış formda. tepede yaprakları var. hepsini alamıyacağım. birde çamdan çelik alıp yapmak istiyorum bu mümkünmüdür.
teşekkürler

Ali H. ALI 16-04-2007 12:12

Beonedge selamlar, asi altindan budamanin, tek sakincasi iyi meyve veren bir asinin budanip zay olmasi. Asiyi budamayip, fidan uzerinde tutmak istiyorsan ve asi yukarilarda olursa, bonsaiye uygun olmiyabilr. Bir de asi yeri goze carpacak sekilde yara gibi gorunuyorsa bu gibi fidanlar bonsaide pek kullanilmaz.
Asili agaclar, belki daha da pahali olabilir. Asili fidani alip asi altindan kesmek yerine asisiz agaclar almak, ve ya bonsaiye uygun bicimde asilanmis agaclar alip denemek daha uygun olur sanirim.

Camlardan celikle uretim yapilabilecegini sanmiyorum, camlar uzerine asi yapilabilir, Uzun bir zaman icerisinde[6ay ve 1 yil icerisinde] hava koklendirmesi ile cam uretilebildigini bazi kitaplardan okudum, benim deneyimim yok.
Kolay gelsin deken guzel bonsailer yapmani dilerim.

beonedge 28-04-2007 23:22

2 Eklenti(ler)
Selamlar Ali Hocam,

ekte almayı düşündüğüm fidanların resmini çektim. biri akçağaç diğeride elma ağacı. elma aşılı ama çok belirgin değil. her ikisindede boyları çok uzun bunları budamam gerekecek. bunlar uygunmudur sence. birde iğne yapraklılar çok uygun duruyor. ardıç, göknar gibi. gövde kalınlıkları tam istediğim gibi üstelik boylarıda kısa. göknar alsam zormu olur? teşekkürler

Ali H. ALI 29-04-2007 13:28

Iyi pazarlar Beonedge, resimlerini ekledigin agaclar bonsaiye uygun deyildir. Boylari kisa ve cok dalli agaclar secmelisin.
Goknarlarin boylari kiasa ve cok dalli iseler onlardan bir tane alip resmini ekle. Tum arkadaslar bonsai yapmanda sana yardimci olacaklardir.
Diledigin tum bonsailer gercek olsun.

beonedge 29-04-2007 17:28

iyi pazarlar sizede,
dediğiniz gibi bodur ve dallı 2 tane ardıç aldım. bunları üyelerin çalışması bölümüne koyacam. teşekkürler

caploonba 09-06-2007 12:28

İyi günler herkese.
Ali abi mum çiçeğinden hiç bonsai yapmaya çalıştın mı?
Ya da mum çiçeğinden bonsai olur mu diye mi sormalıyım?
Çok merak ediyorum nasıl olur.

memet 09-06-2007 13:05

fikir ilginç ama, mum çiçeği dalları odunsulaşmıyor. Bu bir sorun yaratabilir diye düşündüm.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025