![]() |
Iyi gunler sgorunus, aramizda 9 saatlik bir fark var oralardan 9 saat ondeyiz su an bizde saat 6:10[18:10] sizde ise sabah 9:10 olmali. Yalniz saat farki deyil mevsim farkida var, siz kis sonuna giderken biz de yaz sonuna dogru gidiyoruz.
Bahcenizin resimlerini paylasabilirsiniz, bu bahceye bansailariniz icin de yer ayirmayi unutmayiniz. Ev isleriniz bittigi zaman bonsailer uzerinde calisacaginiz bol vaktiniz olacak ve bonsailar genelde dis mekan bitkileridirldir unutmayin. Saksi sekilleri, buyuklukleri, ve derinlikleri cesitlidir. Bulabildiginiz bonsai saksilarini, sekil buyukluk ve kucukluklerine bakmadan almanizi oneririm. Bonsai saksisi Turkiyede kiymetli, elinde saksi olsun nasil olsa ileride kucuklu buyuklu bircok bonsai yapacaksiniz. Bonsai calismalarinizda kolayliklar dilerim. |
Ali bey merhaba, dun emniyetin bahçesinden mor salkım çeliği aldım. Gövdesi duz ama çok güzel yaşlı görünüyor. şekli Y harfi gibi
1-köklenmesi için ne yapmalıyım, şuanda suda. 2- gövde işaret parmağım kalınlığında, bu nasıl sarılır kırılır mı yoksa öyle düz mü bırakmalıyım. VE tarımcıdan dün 5 ytl ye kızılcık fidanı aldım. Çok ince bir dal, acaba işe yarar mı? çabuk kalınlaşır mı? Her ikisi için de ne yapmalıyım yardım edrmisiniz? |
köklendirme hormonu bulabiliyorsan mor salkımda faydası olabilir..üretim teknikleri başlığında, çelik nasıl köklendirilir bilgilerinin yararını göreceksin.
kızılcık fiadnının fotoğrafını yükleyebilirsen, hem tarz konusunda da tartışırız üstünde.. |
Köklendirme hormonu 50 GRM 10 ytl uygunmu fiyatı yoksa adam beni vazgeçirmek için fazla mı söyledi. Mor salkımı suda ne kadar tutmalıyım.
Kızılcığı da daha eve getirmedim. siz uygundur derseniz gidip getireceğim.boyu 3 karış kadar ve serçe parmağımdan ince.Çok ince derseniz adama vazgeçtiğimi söyleyeceğim. Ayrıca bu kadar çabuk cevapladığınız için teşekkürler.. |
Bu hormonun içeriği ne, % kaçlık, toz mu, sıvı mı? Bütün bu bilgiler olmadan sorunuz çok havada kalıyor.
|
Alıntı:
|
selam arkadaşlar ben aranıza yeni katıldım bir elma fidanı alacamda bonzai yapmak için 2 yaşındamı alsam 3 yaşındamı sizce farkedermi
|
Alıntı:
|
ee bunun için ağacı nerden almam lazım tohumdan kendimmi yetiştireyim
kök budama ile onu düzenleyememmi yani 1 veya 2 sene içinde |
Vatan hoşgeldin..Seni yeni gelen arkadaşların kendini tanıttığı bölümde görmeyi isteriz..
Bonsai için fidanın yaşından çok, yapmak istediğin bonsaiyi düşün ona göre seç. Bonsai başlıklarını gözden geçir.. Biraz bilgini arttır..tohumdan bekleme süren artar, fidan daha uygun. |
Bir başlangıç olsun
1 Eklenti(ler)
Bir başlangıç olsun diye hanımelini seçtim.Begonvildeki hata kabul edilmezdi.Sayın memet istersen saksıya sende bir bak yeterli görünüyorsa Tepe homun bütün şubelerinde olduğunu öğrendim.Bulamazsan bende senin adına alabilirim.
* Ali bey sadece çalışma amacı ile hanımelini bonsai saksısına aldım.Gerçekten insan yaptıkca hatalarını görüyor.Yardımların için çok teşekkür ederim.Biz sizden şanslıyız sayenizde bosai yapmak için 8-10 sene beklemiyeceğiz.Aldığımız bilgilern yardımı ile oluverdi işte.Alttan çıkan sürgünü teşvik edeceğim.Onu uzadıkca gövdeye saracağım. |
Merhaba Sgorunus, guzel bir baslangic oldu, eline saglik.
Musade edersen bazi onerilerde bulunacdagim. Herhangi bir agaca budama yaparken, kesilen taraf agacin arkasinda kalirsa budanan yer karsidan bakildigi zaman pek farkedilmez, ornegin hanimelinde yaptigin budama da, kesik taraf onde oldugu icin, bakarken goze batiyor. hanimeli uzerinde buyumeye basliyan, en usteki surgunun 1-2cm uzerinden, kesik tarafi agacin gerisinde ve 45derecelik bir aci ile budarsan, budadigin yer, hem onden gorunmeycek, hem de budanan yer, erken bir sekilde kapanacak. Biliyorum oralarda tel ve saksi sorununuz var, yinede dogru tel sarmanizi oneririm, telleme ile ilgili bolumlere bir daha bakabilirsiniz. Bonsai ogrenmeniz icin elimden geleni yaparim[bildiklerimi paylasmak benim icin keyiftir] ve inaniyorum ki bir gun sizler de,ogrendiklerinizi, deneyimlerinizi bonsaiye yeni baslayanlarla paylasip, Turkiye de bonsainin daha cok kimseler tarafindan bilinmesine ve yapilmasina katkida bulunacaksiniz. Gonlundeki tum bonsailerin gercek olmasini dilerim. |
Merhaba Alibey .Bütün olumsuzluklara rağmen yaptım işte.Doğru sarmayı denedin mevcut teli sardığımda bu şekli veremedim .Budama ve gövde uzunluğu nu sona bıraktım. Üsteki kıvrım fazla görünmiyecek dallar .Biraz örtülecek yani.üst kıvrımdan dallar aşağı sarkacak.Budama işinde tavsiyelerine harfiyen uyacağım.Şu hayvan gübresi işini düşündümde.Hemen yakınımda kurban bayramında kalma gübrelerden topladım yanmamamış olabilirlermi üzerine epey yağmur yağdı.Kullanmadan önce sorayım dedim.
|
Alıntı:
|
Ali hocam saygılar.
geçen gün poşetin içine bir parça toprakla birlikte koyduğum palmatum tohumu bir baktım köklenmiş :D sevindik haliyle, hemen ardından genişçe bir kap hazırlayıp bir kısmı toprak altında kalacak şekilde ektim ama birtürlü kafasını yukarı kaldırmadı ölmesinden korkuyorum size resmini yolluyorum; http://img108.imageshack.us/img108/8065/dsc01024jn6.jpg bundan sonra yapmamız gerekenler nedir? gübre verilmelimi acaba? kolaygelsin... |
Merhaba chad, palmut bebek saglikli gorunuyor. Su an gubre verme. Toprak nemli olsun, ama dikkat et cok su ile kokleri curutebilirsin. Palamut basini kaldirim yukselecek, belki havalarin biraz daha isinmasini bekliyordur.
Calismalarinda kolayliklar diliyorum. |
Alıntı:
teşekkürederim Ali hocam bu sabah birde baktımki kafayı kaldırmış bile ve hızlada uzuyor kerata :D |
Ali hocam tekarar selam
en son filizlenen acerim hızla büyüyor şimdi iki yaprak arasından yeni bir tomurcuk vermeye başladı :D sorunum ise bu filizlenen tohumun diğer arkadaşlarıyla birlikte aynı ortam ve aynı koşullarda(2 gün suda bekletilip ekildi ve 40 gün kadar balkonda durduktan sonra içeri aldım ve bu tohumda 5 6 günde kök çıkardı) olmasına rağmen diğerlerinde hala hiçbir hareket yok acaba kabın içinde buzdolabına koyup bi miktar bekletip tekrarmı çıkarmalıyım? ne dersiniz? kolaygelsin.... |
Ali hocam;
bonsainin ne demek oldugunu uzun yıllardır bilmeme rağmen ilk kez bu kadar şevkle işe kalkıştım.daha fidanım yok acele etmiyorum.öncelikle buradaki yazılarınızı ve diğer arkadaşlarımı dikkatle takip etmem gerek.sizi ilerleyen günlerde sorularımla bunaltırsam kızmayın.saygılar |
Alıntı:
ben nerde yanlış yaptıım:confused: |
acerler 24 saat çeşme suyunda,30 gün buzdolabında naylon poşette torf içinde bekletsen sonra da toprağa dikseydin olurdu bence ...bendeki tohumların paketi üzerinde öyle yazıyor....8 hafta uzun bir zaman (genelde Çam tohumları için 60 gün bekleniliyor)....
|
Alıntı:
|
Nemesisx merhaba, bonsaiye okumakla baslamak iyi de yeterli deyildir. Okuduklarinizi uygulayip, pratikte deyimlerinizi artirmalisiniz.
Agaclar.nette bonsai sorulariniza cevap bulamadiginiz zaman takildiginiz her hangi bir konuda, ben ve diger arkadaslar her zaman size yardimci olmaya calisacagiz. Yapacaginiz calismalari burada gormeyi bekliyoruz. Hosca kaliniz. |
Iyi gunler Chad ve Yasemin, tohumdan akcaagac yetistirme deneyimim yok bu konuda size yardim edemiyecegim icin uzgunum.
Bildigim, akcaagacin tohumdan uretilmesinin zor oldugudur, bundan da zaten, "uretim teknikleri " bolumundeki "tohumdan acer palmatum uretimi" forumunda uzun uzun bahsedilmis. Yetismis bir Japon akcaagaci altinda bir kac tohumun cimlenip ciktigini gordum[akcaagac benim agacim deyil, baska birinin bahcesindeki agacti] agactan dokulen yuzlerce tohumdan sadece birkac tanesi cimlenmis. Melbourne'un kista sicakligi 5-6 derecenin altina dusmuyor. Bu konuda agaclar nette yazilanlardan, daha deyisik bir bilgi ogrenirsem, sizlerle payalsacagim. Akcaagac yetistirme calismalarinizda size, bol sanslar dilerim. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Ali Bey teşekkürler...tohumdan yetiştirme konusunu defalarca okudum, bi heves acaba çıkarlarmı diye bekliyorum...bakalım hangimiz daha inatçı çıkacak. |
Alıntı:
eğer tohumların acer değilde başka bir tür olduğunu düşünürsek siz ne yapardınız? bu arada, aşağıya devamlı sararan ağacımın birkaç yaprağının resmini ekledim bu resimlere bakarak sizce şüphelenebileceğimiz birşeyler varmı? http://img183.imageshack.us/img183/2638/29567103zr5.jpg |
Iyi gunler Chad, Her agac tohumunun kendine ozgu bir tetikleme ozelligi var. Benim ektigim disbudak tohumlari, hic bir isleme tutulmadan, dogrudan topraga ekilip cimleniyor. ayni sekilde cin karaagaci tohumlarini eksem cimlenme sansi yok gibidir onlari sogukta katlamam gerekiyor, onun icin akcaagac deyil de baska tohum olsa boyle ekerdim demem senin akcagac tohumlarini ekmane bir faydasi olmiyacak.
Diger sorunu ise, Gubre ve yaprak sararmasi forumunda cevaplamaya calistim. hosca kal. |
5 Eklenti(ler)
Ali hocam saygılar. Birşey danışmak istiyorum. Elimde ardıç bir bonsai var. Buna şekil vermek istiyorum sizce en güzel hangi stile uyar ve hangi dalları ne yapmam gerektiği konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim.Şimdiden teşekkürler.
|
Şu haliyle oldukça iyi bir yarı sarkık (semi cascade) şekli vermişsin zaten.
Biraz tellemeyle sarkan dalı şekillendirmek istiyor. |
bence 194. mesajdaki 3. resme bakarak, uzun sarkık dalı tam şelale stiline uygun olarak sarkıtmanı( 60-70 derece oranında),üstteki gövdeyi de upright stilinde yapmanı öneririm...
bu arada benim çalışmalarımda Ardıçla ilgili tam şelale stilinde bir kaç örnek resim bulman mümkün... yalnız saksıların tamamen seramik ve içi de sırlı sanırım.bu ilerde bir sorun oluşturabilir.. |
Seckayn iyi pazarlar, ardicinin 3 numarali resmine bakarak, Memedin onerdigi sarkik tarzi veya Tourkana nin onerdigi selale tarzini yapabilirsin.
tel sarma ile ilgili yazilari okuduktan sonra, agacina tel sarip, ucuncu resimdeki, yukariya cikan daldan hemen sonra agacini, asagiya kivirmaya calis.[telleme yapmadan once agacina 2-3 gun sulamazsan agacini daha kolay egip bukebileceksin] Asagiya dogru sarkan govde uzerinde kivrimlar olacaksa, dallarin kivrimlarin dis tarafinda olmasina dikkat etmelisin. Asagiya dogru inen govdeden, cikan ilk dal agacin gerisine cikmali. Agacin govdesinin alt tarafindan[yere bakan yuzunde]dal olmamali. Yukariya dogru yukselen dali ise, agacin zirvesini olusturan ve ikinci bir agaccikmis gibi gorunen, kivrimli bir dik tarz olusturmalisin. Yukariya yukselen bu agaccigin ilk dali, asagiya dogru uzanan govdenin ters yonunde olmalidir. sarkik ve selale tarzlarinda kulanilan saksilar derin saksilar olmalidir. Guzel bir bonsai yapacagina inaniyorum kolay gelsin. |
Ali hocam cok tesekkur ederim. Yardimlarinizla guzel bir bonsai yaparim umarim.
|
Alıntı:
Ali hocam teşekkürederim Bir tohumu daha filizlemeyi başardım. Bu seferkinde dış kabuklarını soyup devamlı ıslak toprağın içine ekmemle 2 3 günde çimlendi.şimdi diğerlerinede sırayla aynı işlemi uygulayacağım kolaygelsin.... |
4 Eklenti(ler)
Ali hocam dediğiniz gibi gövdeyi büktüm fakat bükülen dal çok sertti hiçbir telin o dalı tutacağını sanmıyorum.Bende başka bir formül buldum. Bakın bakalım güzel olmuşmu.(görüntüsü iyi değil güzel iş gördü bence) 1 yıl kalmasını düşünüyorum bu tellerin. Sizce uygunmudur? Birde ağacı fazla zorlamamak için diğer dalların tellenme işini birdahaki yıla bıraktım iyi etmişimdir umarım.Yorumlarınızı bekliyorum:)
|
Buluş çok iyi..
Bir sene tut, ama unutma zaman zaman telleri sökmek gerekecek, gövdede iz bırakmasına engel olmak için. İstediğin biçimi almamışsa, farklı yerlerden tekrar tellersin. |
Şelale ya da, yarı sarkık tarzda yukarı doğru duran tek dal bırakmak daha uygun olur. Köke yakın olan dalı yukarı doğru bırakıp, ikinci dalı ya aşağı doğru tellemeli daha sonra, ya da budamalı uygun duracaksa.
|
Memet bey sagolun.Koke yakin dali birakicam otekinide saga dogru tellicem ama bu yil yapmak istemedim agaci epey bi zorladim zaten.
Teller hic agaca degmiyor.Koke yakin kisimda plastik bir koruma var.Diger uca ise bir tahta parcasi koydum,tel iz yaparsa bu tahta parcasina yapicak ama yuzey genis oldugu icin agac hemen hemen hic zarar gormicek.(nede olsa agac agaca zarar vermez):) Tesekkurler yardiminiz icin. |
Ali hocam birşey sormak istiyorum(ben sürekli birşey sormak istiyorum zaten:D)
Ardıç için mükemmel toprak karışımını söyleyebilirmisiniz acaba. Mesela %20 kil,%40 torf, %40 dere kumu gibi. |
bonsailer çoğaldı
2 Eklenti(ler)
Toros ladini olsa gerek.Hiç bir dalını budamadım.Bir kaç dalı ve gövdeyi telledim.Aii hocam yardıma ihtiyaç olacak.Büyuk düz saksıya bağladım.Şekillenip geliştikce ve kök kalınlığı 2.5 cm bukunca istediğim saksıya almam kolay olacak.Diğer 14 ü üzerinde çalışıyorum.İstediğim büyüklük te saksıları buldum.Üzerlerinde yapay bonsaileer var.Fiatı çok geldi.İthalatcı yı bulmaya çalışacağım. fotoğraflarını çekeceğim.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 09:48. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025