![]() |
İyi günler Ali Bey,
Üzümümü önümüzdeki Ocak ayında bonsai saksısına almayı düşünüyorum. (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10252) Zamanlı mı zamansız mı bilmiyorum ama öyle düşündüm. Yetiştirdiğim üzüm diğer üzüm çeşitleri gibi hemencecik dallarını kalınlaştırıverecek bir üzüm olmayıp 3-5 yılda dallarını kalınlaştıracağa benziyor. Şu an yapraktan bitkinin içi görünmüyor ve içlerde oluşan filizler güneş alamıyor durumda. Şubat ayında filiz verdi. Üçüncü kere uç alma yaptım. Filiz vermeye devam ediyor. Yaprak küçültmeyi ne zaman yapabilirim. Aslında bana sorarsanız şimdi istiyorum. İlk çıkan yapraklar şimdi olgun. Resim gerekirse eklerim. Ne önerirsiniz? |
Alıntı:
Agaciniz uzerindeki yapraklar dediginiz gibi caksa ve agacin ic taraflari isik ve hava alamiyorsa yaprak budamasi yapabilirsiniz. (bunu yaparken agacinizin saglikli olmasi gerekiyor.) Yaprak budamasi yaptiktan sonra agacinizi bir sure golge bir yerde tutunuz. Kolay gelsin. |
Ali Bey başta olmak üzere, bu başlık altındaki iki sayfaya emeği geçen herkese çooooooook teşekkürü bir borç bilirim. Gerçekten çok yararlı ve net bilgiler aktaran paylaşım...Zevkle değerlendireceğim...
|
5 Eklenti(ler)
merhaba,
Subat ayinda aldigim bonsaim fotograflarda gordugunuz gibi kontrolsuz sekilde buyumeye basladi.Ilk aldigimda saksisini ve topragini degistirdim.Kok budamasi yaptim cunku saksiya sigamayacak kadar buyumustu kokler eski saksisinda.Sivi besin kullanmaya baslamadim henuz. Dallarin bu sekilde buyumesine izin mi vermeliyim yoksa budamali miyim bilmiyorum. Ayrica yeni cikan yapraklar daha buyuk ana govdedekilere gore.Yapraklari nasil kucultebilirim? Yardimci olursaniz cok sevinirim.Simdiden tesekkuler:) |
Sn opera,
Bonsailerimizin formunu belirli dönemlerde yapılan kök ve dal budamalarıyla sürekli koruyoruz. Yaprak küçülme için de uygulanan yöntem/ler var. Bonsai biçim verme teknikleri ve budama başlıklarına bakarsanız orada gerekli bilgiler yer almakta. |
2 Eklenti(ler)
Sn. Opera ,
Ağaçtaki belirgin forumu korumak için Sn. Sakaki'nin dediği gibi uygulamalar var. Ben size yol göstermesi açısından bir kaç çizim yaptım, Buna göre , - ilk resimdeki çizdiğim üçgen dışındaki bölgenin uzaklaştırılması gerekiyor. -Üçgenin kenarlarına yakın olan dalların bulunduğu bölgeler GÜÇLÜ bölgelerdir, bu yüzden burdaki ara dalları geride 1-2 yaprak kalacak şekilde, - Üçgen kenarlarından uzaklaştıkça, yani iç kesimlerde ve dal gerilerinde ve daha az ışık giren yerler AZ GÜÇLÜ- ZAYIF bölgeler olduğu için en az 3-4 yaprak bırakarak budanması gerekmektedir. Not : Burdan görebildiğim kadarıyla, Sarı renkli çizgi ile budanması gereken yerleri belirledim. Ama siz yukardaki dediğime dikkat ederek daha fazla yerde budama yapmalısınız. |
Herkese Merhaba
2 Eklenti(ler)
Şu an elimde fotoğraflarını gönderdiğim üç fidanım var. Budama ve şekil verme tekniklerini incliyorum belkide bunlar için bile erken. Bilemiyorum. Ama edindiğim bilgileleri uygulamaya dökmek çok zor. Siz ustadlarımızdan ricam özellikle flamingo türü fidanımı nasıl ve nazaman budam gerektiği konusunda bilgilendirmeniz ve mümkünse hangi dalları kesmem gerektiğini belirtmenizdir. Ben bu fidanı acıkcası hatalı bir müdahale yapıp kurutmak istemiyorum,ama bonzai içinde şimdiden az da olsa şekle sokmak istiyorum.Yardımcı olursanız sevinirim
|
4 Eklenti(ler)
diger iki fidanım
|
Bir flamingo bende de var. İzmir sıcaklarına dayanabiliyor ( biraz) pembe rengi çok güzel.
Fotoğrafta gördüğüm kadarıyla dip sürgünlerini alabilirsiniz. Yukarı düz giden obur dalı da budayabilirsiniz. Bir kuru dal var gibi. Bu mevsimde diğer dallarda uç alımı yapabilirsiniz. Tourkana uç alımı ile ilgili bir uygulama videosu ekledi aynı tekiniği burda uygulayabilirsiniz. Çamı büyümesi için bir kaç yıl müdahele etmeden bırakın. Ben olsam onu için bonsai planı yapmazdım. |
çok teşekkür ederim mehmet bey. Düz giden obur dalı havai köklendirmesi yapıp çoğaltma düşüncem var.Fidanım için bir sakıncası olurmu? Diger söylediklerinize de uygulamaya koyulacağım hemen.
|
Havai köklendirme fidana bir sorun yaratmaz ama uğraşmaya değer mi. Çok ince bir dal olacak, yere dikecekseniz bir fidan alın. O da bonsai olsun diyorsanız, çabanızın karşılığına değmez. Bende yapıyordum bunu sonra uğraşamaya değiyor mu aldığım netice deyip budamaya başladım.
Bir süre boyunda o dal kesilmediği için diğer dallara gidecek enerjiyi harcamış olacaksınz böyle bir sıkıntıyı düşünebilirsiniz. |
Sn. Enes32 , aşağıdaki önerdiğim işleri yapmadan önce biraz telleme tecrübesi edinin.
Çam ağacınızda eski yıl iğnelerini kesin, uçtaki bu yılın yeni çıkan sürgünleri kalsın. Gövdeye hareket kazandırmak için yeterli kalınlıkta bir tel ile sarım yapıp kıvrımları oluşturun. Telin gövdeye zamanla zarar vermemesi için arada bir gözlem yapın. Ficus için biraz daha zamana ihtiyaç var, yeterli güçlülüğe ulaştıktan sonra sürgün uçlarındaki tomurcukları yaprakları çıkmadan koparın, diğerlerinden büyük yaprakları sapların hemen üzerinden kesin.Yine üstteki ince dalları telleyip yanlara doğru eğerek açın, bir taç görünümü kazanırsa daha estekik olacaktır. Akçaağaç için ise havai köklendirme deneyin ama gövde üzerinden deneyin ki Memetin dediği gibi değsin , böylece hem ağacın gövde boyu kısalır, hem de fazladan adayınız olur ama ne olur havai köklendirme işlemi hakkında yeterince bilgi edinin. |
Sayin enes32, sordugunuz sorulari arkadaslarimiz cevaplamis. Umarim sizlere yardimci olur.
Bonsai yapmak icin cevrenizdeki fidancilari gezip bonsaiye uygun fidanlar bulmaniz mumkundur. Iyi bir fidan secimi ile bonsaide istediginiz yere daha cabuk ulasabilirsiniz. Kolay gelsin.. |
iyi günler. erguvan ağacının tohumunu doğadan alıp saksıma ekmiştim. çıkmış.şu an gövdesi çok ince, 40 cm civarında boyu var, ve üzeri yapraklarla dizili.. gövdenin kalınlaşması için kesmelimiyim yoksa istediğim kalınlığa gelene kadar hiç dokunmadan büyümesini mi beklemeliyim. teşekkürler.
|
Sn. elmaa,
Kalınlaşmasını istiyorsanız bırakın büyüsün ve gelişsin. Hatta mümkünse bahçenize ekin. İstediğiniz kalınlığa ulaşana kadar gövdesine istediğiniz şekli verin veya istediğiniz bir tarz varsa bu doğrultuda ufak müdahalelerde bulunun derim. Erguvan benim de çok sevdiğim bir ağaçtır ancak yaprak küçültmeye olumsuz cevap verdiğini okumuştum bir çok yerde. Bende küçük bir erguvan adayı var ama sadece yaprak küçültmeye verdiği yanıtı görmek için mame (mini) tarzda geliştiriyorum şimdilik. |
yaprak küçültme ve şekil verme çalışması
2 Eklenti(ler)
merhabalar,
7-8 ay önce ikeadan aldığım ve cinsini ulmus olarak bildiğim bir ağacım var. almadan önce bonsai ile ilgili bilgim yoktu ve sadece sempatim vardı. aldıktan sonra ise araştırma yapınca apayrı bir dünyaya yelken açılabildiğini keşfettim. bu ilgi ve merak ile epeydir yazılanları okuyorum ve sizlerden öğrendiğim bilgilerle ağacımın bakımını yapmaya çalışıyorum. son olarak şekil verme ve yaprak küçültme operasyonuna kalkıştım. ağacımın yapraklarının bedenine göre çok büyük olduğuna kanaat getirerek yapraklarını küçültmeye çalıştım. telleme ile de şekil vermek istedim. bu çalışma bittikten sonraki ağacın şekli hoşuma gitti. tabi sizlerinde burada yapacağı yorumlar benim için çok önemli. doğru ve yanlışları teşhis edip paylaşırsanız çok sevinirim. budama öncesi ve sonrası resimlerini ekliyorum. bu işlem üzerinden 1 hafta geçti ve küçültmek için kestiğim yapraklar kuruyup dökülmeye başladı. bu normal mi, değil mi bilemedim. açıkçası biraz endişe ediyorum. umarım ağacı küstürmemişimdir. bu konuda da aydınlatabilirseniz iyi olur. şimdiden teşekkürler. |
Alıntı:
Öncelikle ağacınız ulmus değil, bir ficus. Yarıdan kestiğiniz o yaprakların dökülmesi normal bir durum, ancak ağacınız tropik bir tür olduğundan yeterince gün ışığı alması ve toprağının devamlı nemli kalması (aşırı değil) gerekiyor. Bunlara dikkat ederseniz kısa sürede toparlanacaktır. NOT: Ayrıca bitkiler için gelişme dönemine girdiğimiz şu aylarda bitkiniz gelişmeye ve dallar kalınlaşmaya başlayacağı için telleri sıkça kontrol etmeniz gerekir, aksi halde teller hızlı gelişen dalların içine gömülecektir. Başarılar dilerim. |
Alıntı:
|
Sn murcix,
Dallar fazla uzamış gibi ve bu şekilde geriden yeterince dallanma yapmayacaktır. Enerji daha ziyade uçlara gideceğinden yerinizde olsam geriden dallanma sağlamak için dalların boyunu kısaltırdım. Başarılar dilerim. |
Alıntı:
|
Mor salkımda (wisteria) yaprak küçültme nasıl yapılıyor?
|
Bonsaide ilk yıl budaması.
1 Eklenti(ler)
Konuyu kendim çıkardığım bir yerli Karaağacı örnek vererek başlamak istiyorum.
Ağacımı Şubat ayında topraktan çıkardım. Kazık kökkünün kesilmesine mütakip, 10cm bir beden kalınlığı karışında boyunu 40cm kütük boyu kalacak şekilde sert budamasını yaptım. Sonuç olarak 10cm çapında 40cm boyunda hiç bir dalı ve yaprağı olmayan hatta ne olduğu bile belli olmayan bir şey çıktı ortaya. Fakat o ŞEY baharın gelmesiyle bir çok göz patlattı. Kısa bir zaman içinde o gözler okadar hızlı geliştiki ağacın ana gövdesini görenmez oldu ve içte kalan yapraklarda güneş ışığı görmemesi ve hava almamasından dolayı sararmalar ve dökülmeler oldu. Dallarda seyreltme ve dalların seçilme zamanı geldiğinin bir işaretiydi bu. Ağaçta 1.dal, 2.dal, 3.dal derken ağaçta hangi dalların kalacağı ve geliştirileceğine karar verdim. Gereksiz olduğunu düşündüğüm dalları keserek ağaçtan uzaklaştırdım. Şimdi kalan yan dalların kalınlaşması için hiç bir uç alımı veya budama yapmazken (maviyle işaretli), yan dallara bağlı dalcıklardan uç alımı almak (kırmızıyla işaretli) doğrumudur? Veya doğrusu nedir? |
Sn badrobot,
Açıkcası ben dal yeterince kalınlaşana kadar (en az bir sene) genelde herhangi bir budama veya kısaltma yapmıyorum sizin de yazdığınız gibi. Tali dallarda ise boğum aralıklarının kısa kalması için uç alımı yapmak bence de doğru olanı. Ama farklı yöntem izleyenler de var; yani dalın kalınlaşması için serbest bırakmayıp devamlı müdahale edildiği örnekler de gördüm ben. Böyle bir durumda ana dal kalınlaşmaz demek de doğru olmaz, ancak kalınlaşması daha uzun zaman alacaktır benim görüşüm. Tabi tüm bunlar bir de türe göre değişiklik gösterebilecek durumlar: Örneğin Mercan ağacı, Oya ağacı (bazı meşe türleri) gibi odunu gevşek olan bazı türlerin dalları, kış başlangıcına kadar fazla kalınlaşmamaları halinde kışın geri kuruma yapabiliyor, bu durumda dalların yeterince hızlı kalışmasını sağlamak gerekiyor. Demem o ki, bahsettiğiniz bu konu türe göre yorum farklılıkları olabilecek bir konu. Karaağaç ise benim gördüğüm kadarıyla hızlı gelişen, dallanması güzel, arsız bir ağaç ve gerek sizin gerek bizim bölgede kışlar çok sert olmadığından, "dal yeterince kalınlaşana kadar uzumasına müdahale etmemek gerekir" demek bence çok doğru olmaz. |
Zelkova
Merhaba arkadaşlar. 2 hafta önce migrostan zelkova aldım. Şimdiki ortamına alıştı, yeni filizler çıkardı. Nasıl budamalıyım ? Nasıl bir şekil verebilirim ? Yardımlarınızı bekliyorum.
http://i43.tinypic.com/2mz1vl.jpg http://i43.tinypic.com/hx4xa8.jpg http://i39.tinypic.com/w5kw1.jpg http://i40.tinypic.com/2wekwo3.jpg |
Merhaba sn trojen17,
Görünen o ki güzel bir süpürge tarzı olacağa benzer. Forumda süpürge tarzı ile ilgil konu ve çalışmalara bir göz atın dilerseniz. Başarılar dilerim. |
Merhabalar
Besin verdikten hemen sonra veya önce bonsailerimizde budama ve yaprak küçültme işlemi yapmamızda bir sakınca var mı ? |
İyi beslenmiş güçlü ağaçlarda yaprak küçültme işlemi yapabilirsiniz, ama yapraklar kesildikten sonra yeni yapraklar çıkana kadar herhangi bir besin verilmiyor, yaprakları tekrar beslememek için :)
|
Sayın badrobot, bende de bir delonix var. Gövde serçe parmağı kalınlığında. İlk kışını içeride geçirecek. Sıcak aylarda keyfi yerindeydi. Şimdi, sanırım soğuklardan yapraklarda dökülme ve cansızlık göstermeye başladı.
Asıl sorum şu: Bu ağacın bonsaileri var. Yapraklarını nasıl küçültüyorlar? Standart küçültme teknikleriyle mi? Merakımdan soruyorum, denemeyeceğim :) |
1 Eklenti(ler)
Sn.dusunenadam.
Bu tip ağaçlara birleşik yapraklılar diyoruz, Yani bir yaprak sapı üzerinde belli bir düzün içinde sıraya dizilmiş bir çok yapraktan oluşuyor. Hatta 100 mini yaprağa kadar gidiyor. Aslındabu yaprakları şöyle görmek lazım; yüzlerce yaprağın bağlı olduğu yaprak sapı sanki tek bir yaprakmış gibi düsünmekte fayda var. Birleşik yapraklılar bonsaide yaprak yapılarından dolayı pek tercih edilmiyor. Fakat yinede Gülibrişim, Akasya, Sophora vb. birleşik yapraklılardan bonsai örnekleride yok değil. Fakat kendi gözlemlerimide şöyle özetliyeyim; bu tip ağaçlardan genellikle mini ve küçük tarz değilde çok kalın bedenli ve büyük ağaçlar yapılmış. Çünki yaprak yapısını buna pek izin vermediğinden olsa gerek. Birleşik yapraklı yapraklılar arasında dişbudak ağaçlarında yapılan bir yaprak budamasınıda çizimle anlatmaya çalıştım. Yaprak kümesindeki son iki yaprak dizisini bırakıp kesiyoruz. Bu işlem en azından çok fazla yaprağın neden olacağı karmaşaya bir çözüm olabilir. |
Sn.Hocam teşekkür ederim. Akasya veya sophora gibi yani. Bu çizimi 10 yapraklı bir akasya veya sophora veya gladiçya gibi algıladım. Doğru mudur?
|
Yani on yapraklı bir dal gibi...
|
Yaprak sayısının önemi yok. Birleşik yapraklılarda türe ve hatta dala göre yaprak sayısı değişiklik gösterebiliyor.
|
1 Eklenti(ler)
Eğer Haziran ortasında yaprak gurubunu resimde çizdiğim gibi keserseniz sapın altındaki gözaktive etmiş olursunuz ve yeni dallanmaya teşvik edersiniz.
|
karaağaç bonsai budama
1 Eklenti(ler)
Merhaba Ben ilk kez bir bonsai aldım ve yaptığım araştırmalarda karaağaç bonsai olduğu içi mart ayına kadar yaprak dökeceği bilgisini buldum. Fakat çok fazla yaprak döküyor yeşil olanlar bile dökülüyor. Budama yapılması gerekiyor sanırım. Oldukça fazla dallandı ve nasıl yapılacağı konusunda hiçbir fikrim yok. Yardımınızı rica edebilir miyim? Bir fotoğrafını gönderiyorum.
Teşekkürler. |
1 Eklenti(ler)
Genel olarak çizdiğim gibi bir budamadan bhsetmek isterim. Alt dallarda uçlardan az kesimler yaprkeni üst dallarda daha derin budamalar...
|
Kendimi bonsai profesörü gibi sanmaya başladım sayenizde emeği geçenlere teşekkürler buraları okumadan tohum set olarak aldım henüz gelmedi, fısık çam fidanı var ormanın fidanlığında oradan bir iki fidan alsam bonsai ye uyarlanan bir ağaç mıdır ?
|
Alıntı:
Kolay gelsin! |
Merhaba Arkadaşlar,
2 yıl önce toprağa ektiğim bir greyfurt çekirdeği şimdi aşağıdaki şekilde. Bunu bonsai olarak küçük saksıya almak sonuç verir mi? Neler yapmalıyım? Fotoğrafta sola doğru uzunca bir dal çıkarmıştı çok biçimsiz ve çok büyük yapraklıydı. Dalın ortasından ilerisini kestim. Hiç tecrübem yok. Forumdaki konuları çokça okudum ama şu an bulunduğum duruma karar veremedim. Bonsai - Album on Imgur |
Alıntı:
GT-N7100 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 17:26. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025