agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yeni başlayanlar için yardım (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/)
-   -   Yeni başlayanlar, bonsai için fidan seçimi (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/11217.htm)

drummer86 22-04-2013 00:23

Çam

Ben internetten aldiğim çamla başladim.

c.cakir 22-04-2013 08:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi drummer86 (Mesaj 1142730)
Ben internetten aldiğim çamla başladim.

Hangi çam çeşidi? Fotoğraflarını bizimle paylaşırsanız seviniriz.

Mkurnaz 22-04-2013 23:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemboa (Mesaj 151363)
Yukarda diğer arkadaşlar güzel bilgiler vermişler. Şekil vermek için bol bol bonsai resimleri incelmekte fayda var. Bu adreste benim topladığım resimler var sanırım 400 civarında. Bunları indirip incelerseniz, faydaları olur.

http://rapidshare.com/files/48305526...08-31.rar.html

Öncelikle merhabalar. Ben bonsai yetiştirmek istiyorum ve sitenizde yeniyim bu yüzden yazılanları okuyordum ve sizin paylaştığınız bu linke rastladım fakat link çalışmıyor. Sizden ricam bu birikiminizi tekrar paylaşmanız. Şimdiden çok teşekkürler..

Sakaki 23-04-2013 09:32

Merhaba sn Mkurnaz,

Dışarıdan link olarak verilen fotoğraflar, bu örnekte de gördüğünüz gibi o link zamanla çalışmaz hale geldiğinde forumumuzda da görüntülenemez hale geliyor. Bu yüzden fotoğrafları doğrudan forumumuza yüklemeleri konusunda üyelerimizi sık sık uyarıyoruz.

c.cakir 23-04-2013 09:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mkurnaz (Mesaj 1143165)
Öncelikle merhabalar. Ben bonsai yetiştirmek istiyorum ve sitenizde yeniyim bu yüzden yazılanları okuyordum ve sizin paylaştığınız bu linke rastladım fakat link çalışmıyor. Sizden ricam bu birikiminizi tekrar paylaşmanız. Şimdiden çok teşekkürler..

Bol bol bonsai resminden ziyade kendi ağacınızın türündeki resimleri incelerseniz gövdesinin kalınlığı şukadar olunca nası görünür şuralardan dal bırakırsam nasıl görünür soruları kafanızda kalmamış olur sonra da herşey size ve ağacınıza kalmıştır bence. Bir fotoğrafta gördüğünüz bonsainin aynısını yapmak, daha güzelini yapmaktan zordur.

Mkurnaz 25-04-2013 10:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi c.cakir (Mesaj 1143285)
Bol bol bonsai resminden ziyade kendi ağacınızın türündeki resimleri incelerseniz gövdesinin kalınlığı şukadar olunca nası görünür şuralardan dal bırakırsam nasıl görünür soruları kafanızda kalmamış olur sonra da herşey size ve ağacınıza kalmıştır bence. Bir fotoğrafta gördüğünüz bonsainin aynısını yapmak, daha güzelini yapmaktan zordur.

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

zorr 01-06-2013 12:23

1 Eklenti(ler)
Eklenti 412809
Sn.memet yalnız siz bir fikir verdiniz teşekkür ederim.
Benim istediğim literati oldu,dallar çok kalın, bunları biçimlendirsem? daha uzun bir yol.Güzel de durmazdı.
Böylece bonsai olmaya yaklaşıldı.
Sonbaharda tellenecek
Selamlar

ilgili mesajlar için :http://www.agaclar.net/forum/991182-post166.htm
http://www.agaclar.net/forum/991192-post167.htm

şubat 14-06-2013 20:52

1 Eklenti(ler)
Eklenti 417708
Merhabalar,
bonsailer hep ilgimi çekmiştir,
forumda ilgili konulara öylesine bakıyordum fakat,
bahçede bu ağacı gördüm,
neden benimde bir bonsaim olmasın dedim...
kendinden eğimi var ve gövdesi yeterince kalın gibi.
şimdi ben bu ağacı alıp bonsai yapabilir miyim?
forumda ilgili konulara tekrar bakıp notlar almayı düşünüyorum
fakat
öncelik olarak ağacımın uygunluğunu öğrenmek ve
ilk olarak ne yapmam gerekir bilmek istedim.
sanırım şimdilik olduğu yerde kalması kendi sağlığı açısından en iyisi olacak
çünkü hiçbir bilgim yok nasıl yaşatırım saksıda :(

budamam gerekir mi herhangi bir dalını acaba?
yoksa olduğu gibi kalsın mı?
yazık günah hiç bulaşma ağaca da diyebilirsiniz,
hiç alınmam...
benimki sadece bir küçük heves...
cahil cesareti de diyebilirsiniz :)

aykut_celebi 18-06-2013 13:56

Merhabalar,
Üye olmama rağmen bir türlü foruma konu açamadım. Öncelikle kusura bakmayın. Ben bonsai sanatına ilk adımları atanlardan bir tanesiyim. Buradaki yazılanları takip ediyorum. Bu yüzden 3 yaşında bir fidan buldum internetten. Sizce bunu tedarik etsem, bonsai için uygun olur mu ve altından kalkabilirmiyim diye düşünüyorum. Sonuçta bu canlıyı ziyan etmek istemiyorum.
Teşekkürler.
http://oi44.tinypic.com/r7loac.jpg

İsmi de " Buxus " olarak geçiyor.

tourkana 18-06-2013 15:32

Sn. aykut_celebi, bu ağaç şimşir türü olup, dayanıklılığı ile yeni başlayanlara sıkça önerilir.

aykut_celebi 18-06-2013 16:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tourkana (Mesaj 1171260)
Sn. aykut_celebi, bu ağaç şimşir türü olup, dayanıklılığı ile yeni başlayanlara sıkça önerilir.

İlginiz için teşekkür ederim. Siparişi verdim büyük ihtimal yarın elimde olur. Bu konuda üstadların deskteklerini ve önceden yazdıkları mesajlara bakacağım.

assassinan 11-07-2013 20:11

4 Fidan ile bonsaiye başladım

Merhabalar,

daha evvel de kendimi biraz tanıtmaya çalışmıştım, adım Sinan ve Aksaray'da yaşıyorum. Burada bulunma sebebim küçüklüğümden beri hayranlık duyduğum bonsai sanatına iyice merak sarmış olmam. Daha yeni yazma fırsatı buluyorum çünkü daha öncesinde site içinde epeyce araştırma yapıp edinebildiğim kadar bilgi edinmeye çalıştım. Bir yandan da artık uygulamaya geçmek gerekir diyerek civardaki fidancılardan 4 adet fidan aldım (zeytin, bodur ardıç, sedir ve incir) ve tavsiyelere uyarak öncelikle bu fidanları yaşatmaya çalışıyorum.

Sanırım bonsai için çok ince ve cılız adaylar seçtim. Bu sebeple siz değerli ve tecrübeleri üyelerin tavsiyelerini sabırsızlıkla bekliyorum. Yeni adaylar mı seçmeliyim? Bu adaylarla nasıl çalışmalar yapabilirim? Sedir kurumuş mudur acaba?

http://www.agaclar.net/forum/attachm...8-img_8348.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachm...8-img_8350.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachm...8-img_8349.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachm...8-img_8352.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachm...3-img_8353.jpg

badrobot 25-07-2013 20:35

Sn.assassinan.
Mesajınızı daha yeni gördüğümden ancak şimdi size yazabiliyorum.
Sizin seçmiş ve almış olduğunuz fidanları görmedım, ince olduklarını yazmışsınız. Forumda ince fidanlardanda bonsai yapan arkadaşlar var. Onlarında çalışmaları oldukça başarılı olduğunu söylemeliyim.
"Her yiğidin bir yoğurt yiğişi vardır" derler ve doğruda söylerler.
Ben "kalıncıyım", yani seçtiğim adaylar en az 5-6cm kalınlığında, onlarıda küçük bonsai yaparak değerlendiriyorum. Asıl favorim 8-10-12 cm (hatta dahada kalın) çap kalınlığına sahip adaylar. Hatta en son, iki gün önce Torbalıdan aldığım ve boyunu 34cm kalacak şekilde kestiğim, bedeni S şeklidenki çınar yapraklı akçağaacımın beden çap kalınlığı 9cm'dir. Önümüzdeki 3-4 yıl içinde 45-50cm boyundca bir bonsai elde etme niyetindeyim.
Sizede tavsiyen küçük boy bonsai yapmak istesenizde beden çapı 5-6cmlik ağaçlar elde edin. Bonsaileriniz heybetli bir görüntüye kavuşacaktır. Daha ince adaylar işinizi zora sokacağı kanısındayım.
İnce adaylardan bonsai yapanlar bana kızmasınlar. Onların çalışmalarınıda dikkatle izlemekteyim ve beğeniyorum. Herkesin bir yolu var, tekniği, bakış açısı, beklentileri farklı.
Herkese iyi çalışmalar dilerim.

assassinan 26-07-2013 10:04

Merhaba sn. badrobot,

cevabınız ve ilginiz için teşekkürler ancak fidanları görmedim demişsiniz resimleri yükledim acaba görünmüyor mu?

Bir sorum da akçaağacınız ile ilgili, 34 cm kalacak şekilde kestim demişsiniz, fakat mevsim itibariyle sakıncalı değil mi acaba? Bu güne kadar forumda okuduğum, büyük çaplı budamaların genellikle ağaçların uyku döneminde (yaprak döktükten sonra tekrar tomurcuk verecek ilkbahar mevsimi arası sürede) yapıldığı yönündeydi. Acaba yanlış mı biliyorum yoksa sizin bildiğiniz değişik birşey mi var :)

Ben henüz işin çok başındayım ve daha kalın adaylarla da çalışmak istiyorum tabi, hatta çeşit olsun diye çeşitli kalınlıkta adaylarla çalışmayı hedefliyorum.

badrobot 26-07-2013 11:46

Sn.assassinan.
Fotoğrafları mesajınızda ben göremiyorum.

http://www.agaclar.net/forum/1178810-post291.htm

Kesim konusuna gelince; aslında okuduklarınız ve söyledikleriniz doğru. Fakat 3-4 metrelik ağaçları arabamın bagajına başka şekilde sokup eve getiremezdim. Ağaçlarımı eve getirirken, naklederken olması gerekenden çok daha uzun (en az iki kat uzun) bir şekilde oracıkta kesiyorum ve eve getiriyorum. Eve getirdikten sonra ağacımı iyice inceleyip gerekli doğru kesimleri yapıyorum. (çınar yapraklı akçaağacımı tam 3 gün düşündüm.)
Bu mevsimde özelliklede kalın bedenlerde kesimler özsu kaybı,enfeksiyon ve mantar tehditlerinden dolayı oldukça tehlikeli, fakat gerekli bazı önlemler alarak bu tehlikeyi minumuma indirebilirsiniz.
-Kesimde kullanacağınız kesici aletlerin steril olması gerekir. (keskin testereyi veya testere ucunu kloraklı suyla silip durulayın)
-Kesimden hemen sonra, vakit kaybetmeden ağacı aşı macunuyla kapatmalısınız.
-Ağacı 2-3 gün serin, rüzgar almayan, yarı/tam gölge bir yerde barındırmalısınız.
-Ben ağaçlarımda RAZORMİN kullanıyorum. Bu mevsimde yaptığım kesimlerden hemen sonra kullandığım ağaçlarımdan hep olumlu sonuçlar aldım. Razormin'in içindeki amino asitler kök sistemini güçlendirdiğinden ağaç stresini çabuk atlatıyor.
-Sulama en önemli konu. Aslında tüm ağaçlarımızı dengeli sulamalıyız. Benim bahçendeki damlama sulama tüm ağaçlardaki stresi en aza indirgemekte.

Bu mevsimdeki yapılan kesimlerin bir avantajınıda söylemeden geçemeyeceğim;yukarıdaki gerekleli, uygun şartları sağladıktan sonra ağaç aktif dönemde olduğundan kesi yarasını çok kısa bir sürede iyileştiriip,kapatmaktadır. Kışın yapılan kesimlerde ise bu süre çok daha uzamakta.

Kalın bedenli ağaçlar konusunda hala ısrarlıyım. En az 5-6 cmlik hatta çok daha kalın ağaçlarla çalışmanız size zaman ve görsellik avantajı sağlayacaktır. iyi çalışmalar dilerim.

assassinan 27-07-2013 11:59

3 Eklenti(ler)
Merhaba sn. Badrobot,

değerli bilgileri için teşekkürler tavsiyelerinize uyarak bende daha kalın adaylarla çalışacağım. Özellikle de bu mevsimde yapılacak olan bir kesim için yapılacak olan uygulamalar çok önemli ve değerli bilgiler.

Birkaç sorum olacak kloraklı su yerine çamaşır suyu da kullanılabilir mi? Razormin de sanırım köklendirme hormonu doğru mudur?

Bir de ilginçtir ki bende resimler görünmesine rağmen sanırım başkaları görüntüleyemiyor. Tekrar yeni resimler ekliyorum. Bu sefer olur inşallah ve bunlar üzerinden yorum yaparsanız sevinirim.

badrobot 27-07-2013 12:29

Sn.assassinan.
Şimdi ağaçlarınızın fotoğraflarını görebiliyorum. Bende zamanında sizin ağaçlarınız gibi oldukça ince fidanlar almış ve üzerleinde çalışmaya, uğraşmaya çalışmış ve çççoookkk zaman kaybetmiştim. Bu tür fidanlar inanın zaman kaybı.Hemen hemen hepsini ya toprağa (14 adet) diktim, bazı yerlere (10-15 adet) bağışladım.
Kalın bedenli ağaçlar fiyat olarak ince fidanlara göre 8-10 tanesinin fiyatına denk gelsede buna kesinlikle değer..Bende bir anda 10 tane FİDAN almaktansa 1-2 AĞAÇ alıyorum.
Razormin aslında bir gübre, fakat içinde köklendirme görevi gören hormonlarda mevcut. Tüm bahçeme 10-15 günde bir yaprağa püskürterek veriyorum.
Çamaşır suyuda aynı işi görecektir. Buradaki amaç ağacınızı keseceğiniz kesi aletinin enfeksiyon ajanlarından arındırmak olmalıdır. Bunu neyle yaptığınızda çok önemli değil aslında.
Not: Ağaçlarınızın fotoğraflarını çekerken birdahaki sefere yandan ve tam göz hizasından çekmenizi öneririm. Böylece tüm üyeler ağaçlarınız hakkında daha doğru yorum ypabilirler.
İyi çalışmalar dilerim.

assassinan 27-07-2013 13:31

Sn. Badrpbot,

cevabınız ve önerilerinizi için tekrardan teşekkürler.

badrobot 27-07-2013 20:25

1 Eklenti(ler)
Sn.assassinan.
Sizin fidanlarla bir oranlama yapabilesiniz diye bu fotoğrafı görmenizi istedim. Bu gördülkleriniz son bir-iki hafta içinde aldığım ağaçlar. Hepsinin uç noktalarında yeni patlamış bir göz mevcut. Kesimleride o gözlere göre yaptım ve gözler hepsinde gelişmeye başladılar.

yesil_ozgurluk 30-07-2013 00:41

Merhabalar,
Ben bonsai bakımına yeni başlayacağım ve siteyi gezmeden önce Ginkgo türü tohumlar aldım. Ancak tohumdan fidan elde etmenin zor olduğunu ve çok sabır gerektirdiğini siteyi okuyunca öğrendim :) ister istemez bu işe başlayınca içimizde heyecanın getirdiği bi acelelik oluyor ama zamanla bu sabıra dönüşecektir :)
Kısaca, yarın siparişim elime ulaşıcak. Ne yapmamı tavsiye edersiniz?

Sakaki 30-07-2013 12:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yesil_ozgurluk (Mesaj 1185232)
Merhabalar,
Ben bonsai bakımına yeni başlayacağım ve siteyi gezmeden önce Ginkgo türü tohumlar aldım. Ancak tohumdan fidan elde etmenin zor olduğunu ve çok sabır gerektirdiğini siteyi okuyunca öğrendim :) ister istemez bu işe başlayınca içimizde heyecanın getirdiği bi acelelik oluyor ama zamanla bu sabıra dönüşecektir :)
Kısaca, yarın siparişim elime ulaşıcak. Ne yapmamı tavsiye edersiniz?

Aramıza hoş geldiniz :)

Öncelikle Ginkgo tohumunun çimlenme koşullarını ve zamanını öğrenin, tohumunuz çimlenip büyürken de Ginkgo bakım koşullarını iyice öğrenmenizde fayda var. Forumdaki bonsai başlıklarını iyice gözden geçirmenizi tavsiye ederim:

http://www.agaclar.net/forum/fidan-v...-asi/15318.htm

http://www.agaclar.net/forum/igne-ya...gaclar/856.htm

http://www.agaclar.net/forum/bonsai-...urleri/574.htm

İlerleyen aşamalarda zaten hep birlikte yardımlaşırız :)

Kolay gelsin ve başarılar.

assassinan 31-07-2013 23:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi badrobot (Mesaj 1184456)
Sn.assassinan.
Sizin fidanlarla bir oranlama yapabilesiniz diye bu fotoğrafı görmenizi istedim. Bu gördülkleriniz son bir-iki hafta içinde aldığım ağaçlar. Hepsinin uç noktalarında yeni patlamış bir göz mevcut. Kesimleride o gözlere göre yaptım ve gözler hepsinde gelişmeye başladılar.

Sn. Badrobot,

sizin adayların yanında benimkiler cüce kalıyor :) sanırım benim fidanları biraz gelişmeleri için kenara ayırıp ufak ufak çalışmalar yapacağım bunun yanı sıra sizinkiler gibi birkaç aday edineceğim. Bence her kalınlıkta bonsai yapılabilir ki yapanlar da var bildiğim kadarıyla, hem çeşit olur böylece :) Belki ince olanları daha küçük saksılara ekip mini bonsailer yaparım. Ama sayenizde farklı bir bakış açısı da kazanmış oldum teşekkürler.

badrobot 31-07-2013 23:22

Sn.assassinan.
Bu forumunda amacı bu zaten. Bonsai severlere ve bonsai yapmak isteyenlerin birbirlerine destek olması. Hep daha ileriye, daha güzele ulaşması. Bu süreçtede üyelerden size ve bana her zaman yardım edecekler çıkacaktır. Bu süreç böyle devam edecektir emin olun.
Bende bu forumda tartışarak, konuşarak bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum ve daha öğreneceğimiz çok şeyler var.
Bende ilk başlarda ÇOK İNCE fidanlar toplamıştım. İnce fidanlarınızı şimdilik bir kenara kaldırın veya imkanınız varsa toprağa ekin. Onlarda bir gün kıvama gelecekler.
Eğer sizin bakış açınızı bir miktar dahi değiştirebildiysem bile ne mutlu bana.
İyi çalışmalar dilerim.

mustafa007 12-08-2013 22:30

Benjaminim hakkında bi kaç soru sorucaktım.

3 Eklenti(ler)
Herkese merhaba cevaplarınız için şimdiden teşekkürler bu benjamin için neler yapabilirim ikincisi yaprak küçültme işlemi uygularım iki seferdir ama bazı yapraklar çok kocaman oldu yani küçülmesi lazımken ama neden öyle oldu bide yaprakları kesince dallar daha çabuk büyüyür gibi geldi. teşekkürler..

Sakaki 12-08-2013 23:46

Merhaba sn mustafa007,

Yaprak küçülmesini şimdiden dert etmenize gerek yok :)
Bitkinizin önünde daha uzun bir süreç var. Öncelikle bitkinizi geliştirmeye ve gelişirken de uygun bir tarz seçerek ona uygun şekillendirmeye odaklanın derim.
Yaprak küçültmesi daha ileri aşamalarda düşünmeniz gereken bir işlem.

Bitkiniz henüz genç olduğundan, tarz seçimi konusunda bolca da seçeneğiniz var zaten. Forumda ve internette diğer bonsai tarzlarını bolca gözlemleyerek hemen işe koyulun :)

Kolay gelsin.

mustafa007 13-08-2013 21:30

teşekkürler sayin sakaki dogru söylüyorşun sekillendirme yapicam zaten ddgn gbi ama neden yapraklar daha çok büyüdü anlamad araim daha once agaçlar.com da bu konuyu baya bi arastirdm yapraklarin yarisini kesiyoruz yanlşsya uyariniz sayin sakaki. bide dal secimi nerdn yapabilrm tesekkürler

badrobot 13-08-2013 21:40

Sn.mustafa007.
Ağacınız daha henüz çok genç ve önünde çok zaman var. O kadar genç bir fidan ki ne tarz ne de dal seçimi gibi konuları dahi konuşmanın bir anlamı yok şu vakit.
Siz isterseniz daha yaşlı bir adaylarla çalışmayı deneyin.

Sakaki 13-08-2013 22:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mustafa007 (Mesaj 1189291)
teşekkürler sayin sakaki dogru söylüyorşun sekillendirme yapicam zaten ddgn gbi ama neden yapraklar daha çok büyüdü anlamad araim daha once agaçlar.com da bu konuyu baya bi arastirdm yapraklarin yarisini kesiyoruz yanlşsya uyariniz sayin sakaki. bide dal secimi nerdn yapabilrm tesekkürler

Ficus (İncir) türlerinde bu işlem, yaprağın yarısından keserek değil de, yaprağın yaprak sapından ayrıldığı noktadan keserek yapılıyor genelde ve yaprağın sapı dal üzerinde bırakılıyor. Böylece aynı noktadan 2-3 hafta içinde çıkan yeni yapraklar öncekine nazaran daha küçük çıkıyor.

Sizin ağacınızda farkındaysanız yarısından kestiğiniz yapraklar düşmemiş ve yerine yenileri çıkmamış. Daha farklı dallarda veya dalın uzantısında çıkan yapraklar daha büyük ki genelde ilk çıkan yapraklar sonradan çıkanlara göre daha küçük kalır.

Ama ilk başta dediğim gibi bu konu acelesi olan bir husus değil. Ficus bitkiniz ince diye çok aşırı dert etmeyiniz. İyi baktığınız taktirde çok hızlı gelişen bir bitkidir. Ama bu bitki gelişirken de sn badrobotun dediği gibi deneyimlemek amacıyla daha gelişmiş adaylar edinmenizin de faydası olur.

Başarılar diliyorum.

NOT: Mesajlarınızda Türkçemizi biraz daha itinalı kullanmaya özen gösterirseniz, mesajlarınızı tüm üyelerimiz daha rahat okuyacak ve faydalanacaktır ileride. Teşekkürler.

mustafa007 13-08-2013 22:07

teşekkürler syn sakaki dediginizi bi deneyecegim syn badrobot dogru söylüyorsunuz ben zaten çok acele etmiyorum sadece yaprak küçültmeyi merak etmiştim ilk etapda dediginiz gibi biraz daha zman geçtikden sonra o işlemleri uygulayacagım teşekkürler.

trapcode 19-08-2013 14:41

Bu Ağaçtan Bonsai Olur Mu?

5 Eklenti(ler)
Dün arkadaşımın bahçesini gezerken akça ağaç olduğunu söylediği bu ağacı gösterdi ve isterse bonsai yapmam için bana verebileceğini, istersem havai köklendirme yapabileceğimi söyledi.

Sizce bu ağaçtan bonsai olur mu? Havai köklendirme için uygun mevsim nedir? Yardımcı olursanız sevinirim.

Sakaki 19-08-2013 18:27

Sn trapcode,

Ağacın ismi Dişbudak yapraklı akçaağaç (Acer Negundo) ve güzel bonsai örnekleri de var ancak Konya için havai köklendirme açısından pek de uygun olmayan bir döneme girmek üzeresiniz. Riske girmemek için bence bu işlemi önümüzdeki ilkbahara bırakın (çevrenizdeki ağaçlar uyanmaya başladıktan sonra başlayın).

Başarılar dilerim.

ookano 20-08-2013 01:50

Merhaba, bu bonsai hastalığı banada bulaştı sanırım :)
forumdaki bilgiler ışığında az önce bonsai tohumu siparişi vermekten son anda kurtuldum. tohum işinden vazgeçtik şimdi fidan meselesine geldi. fidan temini için civardaki fidan satıcılarını yarın dolaşacağım. air layering methodu da aklıma yattı açıkçası. ama aklıma takılan bir nokta var cevabını bulamadığım onu sormak istiyorum. başlangıç için akcaağaç uygun diye bir yazı okudum. bu ağaçtan çevrede bolca rastladım. akçaağaç bonsai resimlerini google da arttığımda yaprakları çok daha küçük bu bizim bildiğimiz ağaçtan farklı bir tür mü? bu hale nasıl geliyor onu çözemedim.

tourkana 20-08-2013 08:35

Sayın ookano,

Siz herhangi bir işlem yapmadan önce ilgili konu başlığında ağacın fotoğrafını paylaşın, şu anda bu işlem için uygun zamanda değiliz zaten, bu işlemin inceliklerini öğrenmek için bolca araştırma ve gözlem yapın.

Çevrenizdeki fidanlıkları varsa orman fidanlıklarını dolaşıp, bonsaiye uygun gövdede ve bulunduğunuz iklime uygun fidanlar alarak , ağaç yetiştirme konusunda da bilgi sahibi olursunuz.

Fotoğraflarda gördüğünüz küçük yapraklar, yapraksızlaştırma ve çatallandırma budaması ve uygun gübre rejimi sayesinde elde edilmektedir. Biçim verme teknikleri - agaclar.net bölümünde bu konular ile ilgili bilgileri bulabilirsiniz.

badrobot 20-08-2013 09:42

Sn.ookano.
Sarınırım sizin google'dan aratıp gördüğünüz akçaağaç türü Acer Palmatum (onunda yüzlerce alt türü var.) olabilir. Zira en yaygın olarak bonsaide kullanılan akçaağaç türü bu değerli ağaçtır. Bu konuda Sn.tourkana'nın engin bilgilerinden ve tecrübelerinden herkesin faydalanması gerektiğini düşünüyorum.
Bonsai'ye başlangıç olarak bölgenizin iklim özelleiklerine uygun yerli ağaç türleriyle başlamanın daha uygun olacağını düşünüyorum. Deneyiminiz ve bilginiz zamanla arrtıkça zaten diğer türlerin yetiştirilmesi ve bakımı konusunda daha başarılı olacaksınız.

Qria 20-08-2013 13:27

Herkese merhaba, ilk bonsai demememi zakkumla yapmıştım ve hüsranla sonuçlanmıştı, şu sıralar tekrar heveslendim ve bugün yarın bir fidanlığa gidip uygun bir fidan almayı düşünüyorum, teorik olarak çok fazla okuduğum için bu sefer kendime daha çok güveniyorum, incir ya da sukkulent türünde bir şeyler düşünüyorum ustalarımıza bir danışayım dedim, şimdiden teşekkür ederim

badrobot 21-08-2013 12:30

Sn.Qria.
Bonsai'ye İncirle başlamak size yine bir hayalkırıklığına neden olabilir. Zakkum gibi çok inatçı bir ağaç olduğunu söylemeliyim. Bence bir dut sizin için çok yerinde olur. Birde şöyle beden çapı 6-7cmlik bir ağaç bulursanız son bahar sonunda dahi yüzünüz gülecektir.

ookano 24-08-2013 19:39

Hangisi ile başlamalıyım?

5 Eklenti(ler)
Merhaba yeniden,
tavsiyeleriniz üzerine fidanlığa gidip tek tek fidanları inceledim. kalın gövde yapısında bonsai için uygun olabilecek fidanları sordum. fidanlıktaki ağaçların nerdeyse çoğu budanmış halde idi. tek tek fotoğraflarını almaya çalıştım.
ordaki eleman ilk 2 resimdeki ağacın huş ağacı olduğunu bunun uygun olduğunu söyledi. ağacın boyu 1 m civarında ve kökü 4-5 cm kalınlığında.

ookano 24-08-2013 19:42

5 Eklenti(ler)
bunun dışında bişey sediri dedi ama tam hatırlamıyorum kök yapısı daha uygun olan burdaki ilk 2 resimdeki fidanları ve 3-4 resimdeki akçaağaç türünü gösterdi.

ookano 24-08-2013 19:44

5 Eklenti(ler)
mor çiçek açan kendilerinde bonsai yapılmış olan bi fidan gösterdi ve şiddetle tavsiye etti. ağaç hoşuma gitti açıkçası ama başlangıçta kolay mı olur zor mu bilemedim.

ookano 24-08-2013 19:46

2 Eklenti(ler)
bunların dışında bizim site içerisinde rastladığım ağaç türü var bunlarda aklıma takıldı. bunların türü nedir? bonsai için uygun mudur?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025