![]() |
Ezo merhaba aramiza hos geldin. Hepimiz gibi sen de bonsaiye baslarken sabirsizsin ki bu yeni basliyanlar icin, normal bir davranistir.
Bonsaiye sevdalanmak guzel bir duygudur. Umarim bu sevdaniz bir omur boyu surer. Hele bir iki agacin olsun, onlara gosterdigin ilgiyi, sevgiyi sana fazlasi ile geri verdiklerini gorunce bonsaiye tutkun ikiye, uce katlanacak. Yasam tarzin degisecek her seyi bir baska sever olacaksin. Evet bonsai dunyasina tekrar hos geldin. Akasya fidanina kiyamayip onu yerinden sokmemen isabetli olmus. Dogadan sokulen akasyalarin saksida yasama sansi cok azdir. Akasyadan bonsai olur ve de gizel olur. Boyle bir calisma yapmak dusuncesindeyseniz, akasya tohumlari toplayip fidanlari saksida yetistirebilirsiniz(bu ara akasyalariniz buyurken siz de baska agaclar uzerinde bonsai calismalari yaparsiniz) Bir fidancidan alacaginiz uygun bir akasya fidani ile baslarsaniz istediginiz bonsaiye, daha cabuk ulasirsiniz. Simdiden aklinizda olsun akasyaya kok budamasi ve saksi degisimi sadece baharin ilk gunlerinde, yeni tomurcuklar patlamaya hazir ama, patlamadan once yapilmalidir. Akasyalarda budanan dalin ucu geriye dogru 4-5cm lik bir kuruma yapatigindan bunu da hesaba katip dallari ona gore budamalisiniz. Yeni buyuyen surgunlerin uclarini surekli alirsaniz agacinizin seklini daha guzel kontrol altinda tutabilirsiniz. Bazi akasyalar yilda iki kez yapraklarini sarartir ve ya kurutur, bu hastalik gibi gorunse de degildir ve agac bu yaprak sarartmasindan sonra tekrar yeni surgunler buyutecektir. Yapacaginiz bonsailerde size kolayliklar ve basarilar dilerim. |
Arkadaşlar hepinize önerileriniz için teşekkür ederim. Evet en uygunu bir fidan alıp başlamak olacak, bunun içinde bayram ertesini bekleyeceğim. Bu da benim için sabırlı olmam konusunda bi ön alıştırma olucak.. Bayramdan sonra görüşmek üzere...
|
Yeni başlayanlar, bonsai için fidan seçimi
Fidan seçimi ve nerelerde bulabileceğinize dair ip uçları.
BONSAİ Fidanı seçerken çok çok güzel şatafatlı elbisler arar gibi değil de ESKİCİLERDE Antika eşya arargibi dolaşmalısınız. Fidancıya girdiğinizde zaten sizi karşılayan görevli ana caddelerde görkemli ağaçların dizilmiş fidanların arasında dolaştıracaktır. Ama siz ana caddeleri boş verin ana caddelerin kirası bile pahalı olur dolayısı ile alacağınız antikada olsa pahallıya alırsınız. Sizin aradığınız ARA sokaklarda ve arka sokaklarda oralara bakmalısınız. Orada kaliteli ama modası geçmiş işinize yarayacak çok cevherler göreceksiniz mutlaka. Eğer alacağınız fidanın nasıl birşey olduğunu bilmiyorsanız. Genellikle saksıların içindeki ağaçların ya da fidanların tepelerine ya da gövdelerine hiç bakmayın. Bakacağınız yer fidanın dip kısımları size lazım olacak olan kısmı orası. Tac kısmı o kadar önemli değil alacağınız fidanın dip 10-15 bilemedin 20 cm kısmı ve orasında dalcıklar olanı seçerseniz isabetli bir seçim yapmış olursunuz. Dalcıklar yok ama dip kısımda gövde güzelse gene kaçırmayın çünkü istediğiniz yerden kesince kuvetli bir kök yapısı olduğu için hele birde siz iyi bir bakım yaptığınız takdirde bir yıl içinde istediğiniz formu yakalama şansınız bile olabilir. Bir de bu fidanların kafaları kırık dökükse çok daha ucuza alma şansınız olur. Unutmayın Antika eşyanın değerini eskicilerle uzmanları bilir. Satıcılar malesef kaçınca belki anlar. Yalnız dikkat edin ikinci kez aynı yere gidecekseniz aldığınızın antika olduğunu satıcıya çaktırmayın. Uyandıklarında siz tekrar gitdiğinizde sizin her baktığınızı antika sanacaktır. Yani bonsai adayı sanıp yüksek fiyat çekecektir. |
Karadeniz ekibine önereceğim bonsai fidanları. Sarı çiçekli orman gülü,(sarı ağu sarı komar.) Rhododendron flavum.
Mor çiçekli orman gülü, (Mor ağu, Mor komar, Kara ağu) Rhododendron ponticum Çoban püskülü (Işılgan) llex aquifolium. Kara denizde doğal olarak bolca yetişmekte hatda bazı vatandaşlar bu bitkilerin olduğu yeri tarıma açmakda kesip atmaktadır. Kesilenlerin köklerini toplasanız yeterde artar bile. Artanları bizlerde gönderirsiniz belki.:) |
Tekin Bey ben iki 'alıç'la ilk hazırlık adımını attım. Fırsatım olursa birkaç tanede çınar bulmak istiyorum, sonra hem öğreniriz hem alışırız. Meşe de denemek istiyorum.
|
Sayın nariçi güzel başlangıç yapmışsınız. Devamındaki düşündüğünüz fidanlarda çok güzel ve uygun. Dişbudak yapraklı akcaağaç da olabilir. Akasya da listenizde olsun.
|
Dışbudak tam evin önünde bağ iken bitmişti. Dibine kuyu yaptım merdivende yanından geçiyor.çapı 40 cm. civarındaydı, kökten kestim, üç yılda yeniden ağaç oldu. Onun tohumları çevrede bir sürü fidan oluşturuyor. Önceden kesip atıyordum bundan sonra yerinde hazırlama yapacağım. Yalancı akasyada var kenarda çok arsız ama kıbrıs akasyası bunsaiye çok iyi gidr onunda tohumları çabuk çimleniyor ama bazan tohum tutmadığı oluyor. Akçaağacım yok bir tane vardı karayolları yol şevini düzeltirken kepçe söktü. Öğrenirsek çeşit çoğalır.
|
5 Eklenti(ler)
Arkadaslar Tekin beyin yazdigi gibi, firsat buldukca fidancilari dolasiniz mutlaka kendinize gore bir fidan bulacaksiniz. Kimi zaman fidanlar eski kirik dokuk olmasa da mevsim ve diger nedenlerden indirimli fiatlara satiliyor olabilir.
Ornegin asagidaki fidani "Callitris rhomboidea"(Port Jackson pine, bir Australia yerli agaci) yari fiatina satisa cikarimisti ve bu agacla hic calismam olmamisti. 4-5 yasinda oldugunu dusundugum bu fidani alip, uzerinde yaptigim calismalari da sizlerle paylasip, iyi secilmis bir fidandan nasil kolaylikla bonsai yapilabilecegini gormenizi istedim. Bu agac dogadan sokulmus olsa yasama sansi cok az olacakti ama saksi icerisinde buyudugu icin yasamini surdurecektir. 3-4 ay sonra onu bonsai saksina gecirebilecegimi dusunuyorum. Eklenti 56952 Eklenti 56953 Fidan uzerinde calisma yapmadan onceki durumu Eklenti 56954 Eklenti 56955 Eklenti 56956 Tel sarimlarindan sonra fidana yeni bir zirve yapmak icin govdeye istedigim yukseklikten budama yapiyorum. |
1 Eklenti(ler)
Eklenti 56957
Ve 30 dakikalik bir calismadan sonra ortaya cikan bonsai adayi. |
3 Eklenti(ler)
15 gün önce bir fidanlığa uğramak zorunda kaldım. Yarım saat kadar bekledim o esnada biraz dolaşayım dedim. Aslında fidan alma niyetim yoktu ama bir begonvile vuruldum.
Fiyatını sordum biraz tuzlu geldi 80 tl. Almadım tabi ki ama aklımdan da hiç çıkmadı en sonunda bugün gidip 10 tl indirim yaptılar 70 tl ye aldım. 100 ün üzerinde fidanım olmasına rağmen dayanamadım bu bonsai sevdası nereye kadar gidecek bakalım. Bu fidanı neden bu başlıkda anlattığıma gelince. Fidan seçiminde fikir vermesi bakımından faydası olur diye düşündüm. Boy uygun dallanma güzel gövde yapısı iyi. Güzel bir budama ile çabuk bonsai yapabilmek isteyenler bu tür fidanlar seçerlerse daha çabuk sonuca ulaşmak mümkün. |
Sitenizi uzun zamandır takip ediyorum yeni üye olup aranıza katıldım.Sanırım bonsai hastalığına yakalanıyorum.Nerden başlıyacağımı da bilemiyorum. Bu seneki kedi tırnağı ve sardunya yetiştirme çabalarım sonuç verdi.Ama bonsai offf offff ne yapacağım en iyisi gidip sardunya saksılarımı boyayayım elimden başka ne gelirki :)
|
Elinizden çok şey gelebilir.
Şİmdi artık uygun bonsai adayı fidanı seçme zamanı başladı. Önümüzdeki kasım aralık ocak şubat ve mart ayı İzmirde bonsai çalışmaları için en uygun dönem. Bu aylar içinde bonsai adayı olaçak fidanınızı belirliyerek kasım ayına kadar özenli bir bakım sonra da ocak şubat ve mart ayında şekillendirme ve akabinde toprak değişimi ile bahar ayında güçlü ve sağlıklı bir bonsai ortaya çıkarma şansınız var. Atölye çalışmalarına bekleriz. Saygılar. |
Sağolun sanırım fidan seçme konusunda ve bakımı konusunda bilgilerinizi okumam ve özümsemem gerekecek şimdiden heyecanlandım.Başaramamaktan ,ortaya mükemmel birşey çıkmamasından değil ama bir canlıya zarar verme ihtimalinden dolayı çok korkuyorum.Benim hatamda dolayı ölürse kendimi af etmem biraz zor olur
genellikle çiçeklerim budama amaçlı sağa sola atılan (ki bornovada çok oluyor ) kuzucuklardan oluşuyor. Çalışmalarınızı hayranlıkla izliyorum.Mükemmelsiniz elleriniz dert görmesin. |
Benim okudukça aklım karıştı.Beni çağıran minik bir çam biliyorum.(Kayalık bir yerde)
Hazır dikilmiş mi almalıyım sizce cesaret edip beni çağıran çama mı koşmalıyım.Gerçi karar verilmesi zor birşey ona zarar vermeden nasıl çıkaracağım ve nasıl bakacağım aklım iyice karıştı yoksa hazır dikilmişmi almalıyım gerçi seranın en bakımsızını alır gelirim sonra ona bakacağım diye çırpınır dururum. başlamadan havlu mu atsam ne yapsam:) Ne yapacaksam biran önce yapmalıyım sanırım ya tamamen unutacağım ya da dönüşü olmayan bir yola gireceğim. Ne yapmalıyım? |
İlk başlangıç olarak kesinlikle çam türlerinden uzak durun. En idaali yörenizde fundalıklarda yetişebilen çalı türlerle başlarsanız sizi hayal kırıklığına uğratmazlar.
|
Yaşadığınız yer İzmir olduğuna göre hiç rske girmiyeçeğinzi türlerden tavsiye ediçeğim mesela begonville risksiz bir tür dür.
Crasula -cüce nar- sabin ardıcı gibi türler sizi izmirde üzemeyen türler oluçaktır. Hem yetişme hızları hemnde kolay kolya hastalanmamalrı size ilkbaşlarda doğru adımlar atmanıza yardımcı olaçak türlerdir. Aynı şekilde incir de bu konuda size avantaj sağlar. Atölye çalışmasına katılın tarihi konusunda bilgiyi atmlye çalışmaları bağlığı altında takip ediniz. Saygılar. |
Çok sağolun seçimi begonville den yana kullanacağım sanırım.Ben onu üzmiyeyimde çok sevdiğim bir bitkidir.Kısmet yukarıdaki çalışmaya bayıldım ama 2 çalışmaya başlamak cahil cesareti olmazsa söylediğiniz ağaç türlerinden birini düşünmek isterim sevgili bonsaisan sağolun saygı ve sevgilerimle.
|
Sanırım bonsai yapabilmek için sadece bilgi yeterli değil, zanatkar da olmak gerekir..
Ali bey'in almış olduğu ve bonsai yaptıgı Callitris rhomboidea ne oldu acaba merak ettim,suanda ne halde görebilmemiz mümkünümüdür acaba ALi Bey? |
Herkese iyi gunler. in search, Port Jackson pine (Callitris rhomboidea) simdi bonsai saksisinda saglikli bir sekilde yasamini surduruyor. Belki yarin bir fotografini ekleyebilirim.(Su an burada aksam uzeri 8:00)
|
1 Eklenti(ler)
|
yeni başladım bu fidandan bonsai olurmu
1 Eklenti(ler)
Merhaba bende bonsai yetiştirmeyi düşünüyorum. Bu işte hiç bir bilgim yok. Aşağıda verdiğim linkteki fıstık çamı fidanını alsam bundan bir bonsai yetiştirebilirmiyim. Tecrübeli arkadaşlarım yardımcı olursa sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Eklenti 111631 |
Değerli dostum, o fidanı büyütüp bonsai yapabilmek için uzun yıllar gerekli ve bence ardıç türleriyle başlasanız daha iyi.
saygılar, |
Alıntı:
İlginiz ve resim için yardımınıza teşekkür ederim. ardıç türleri demişsiniz yine böyle bir ardıç fidanınımı kastetdiniz. Yoksa daha büyük bir fidanmı. |
Bonsai için fidan seçimi
Bonsai'ye başlamak için, ne yapmak gerek? Bonsai'ye uygun ağaç türleri hangileridir? Forumdaki konuları okudunuz mu? Belki sorularınızın cevapları vardır. |
Alıntı:
|
Bu fidanı almayın yukarıdaki linkleri inceleyip fidanlıklardan fidan alın.
|
O fidandan da bonsai yapabilirsiniz, tabi bu epeyce uzun bir zaman alır. onlar 1 ya da 2 yaşlarında çam fidanları.
|
Bonsai yi her fidandan yapabilirsiniz. Ama her fidandan istediğiniz formu yakalamak için zaman lazım.
Örnek diyelimki iyi bir insan eğiteceksiniz. 5 aylık bebeği eğitebilmeniz için öncelikle onu büyütmeniz geliştirmeniz ve sağlıklı olmasını sağlayıp sonra istediğiniz yönde eğitebilirsiniz. Bu uzun bir zaman alabilir. Bu durumda zaman harcamaya durumum yok derseniz O zaman en uygun adayı seçip istediğiniz gibi şekillendirip eğitebilirsiniz. |
Alıntı:
|
servi ve diğer bitkilerim
5 Eklenti(ler)
merhabalar:)
uzunca bir metin olacak muhtemelen, şimdiden vakitlerinizi gasp ettiğim için özür diliyorum. amacım evvela bonsai çalışmasına başlamak. yani bonsai hevesiyle başlayan hadise genel bir ağaç, çiçek, orman, tabiat sevgisine ulaştı cidden. yani tomurcuklanan ne bulsam eve götürüp diker oldum:D şimdi ben elimdekileri sayayım. fotoğrafı olanların fotolarını koyayım. sizden istirhamımı da madde madde belirteyim. 1. 2 tane servim var. arıyorum tarıyorum servi'den bonsai çalışmasına ulaşmaya çalışıyorum. yalancı servi diye birşey çıkıyor karşıma. fotoğraflarını gördüğünüz serviler için şu aşamada ne yapmalıyım. 2. 2 tane böğürtlenim var:) çalıdan bonsai başlangıç için en doğru tercih diye birşeyler okuduğumu hatırlıyorum. bu çalı sınıfına böğürtlen de giriyor mu. köklü bir şekilde diktim saksıya, iç mekanda duruyorlar. eski yaprakları kupkuru idi budadım. yeni yapraklar filizlendi. 3. meşe palamudu ekmiştim, 2-3 tanesi çimlendi. ziraat mühendisi bir arkadaşa sordum çimlenmeden önce: "ne zamandır suluyorum toprağın altındalar, çimlendi mi bilmiyorum, ne yapayım" dedim. "çıkar topraktan kibarca birşey olmaz, sonra tekrar dik güzelce" dedi. aynen öyle yaptım. bir çıkardım topraktan böyle 8-10 cm kök yapmış ve gövde belirmeye başlamış:) nasıl sevindim anlatamam. (aslında söz konusu ortam burası olunca anlatabilirim, evet.) dün de baktım gövde toprağın üzerinde yükselmeye başladı. bununla ilgili ne yapabilirim demekten çok paylaşayım diye yazayım dedim sanıyorum. yine de yapılacak birşey varsa dinlerim tabi uslu bir bonsai sever olarak. 4. 1 adet uzun mu uzun fındık fidanım var. gövdesinde bir kırık var ama çok açılmamış. budayayım dedim fakat korktum. sizden fikir almak istedim. bununla ne yapabilirim bunu da bilemiyorum. bunu gönderdikten sonra ankaraya doğru yola çıkacağımdan muhtemelen hemen göremeyeceğim cevaplarınızı. şimdiden çok teşekkür ediyorum. bu arada eskişehir'de yaşamaktayım tanışmayla ilgili mesajımda da belirttiğim üzere. eskişehir'de toplanıp atölye çalışması yapanlar varsa eşlik etmek isterim. o da olmadı tecrübeli bir ustaya bağlılığımı da ilan edebilirim:) |
fındık fidanım da bu
2 Eklenti(ler)
boyu baya uzun. hem yakından hem tamamını çekmeye çalıştığım için bir garip oldu fotoğraf. ne yapsam buna bilemedim. özellikle sanırım benden önce birinin kırdığı kısım çok sorun olmayacak gibi duruyor. sarsam birşeyle kırık yer birbirini tutar mı ki?
|
Merhabalar castiel, aramıza hoşgeldin.
Resimlerini yüklediğin fidanlar bonsai olmayacak kadar genç fidanlar. Bonsai çalışmlarına başlamak için önlerinde en az 3-4 sene var. Fidanlıkları gezerek 6-7 yaşındaki fidanlar satın alıp onlarla bonsai çalışmlarına başlayabilirsin. Böğürtlenden bonsai yapılabilir ama "çalıdan bonsai" daha çok kurtbağrı, çobanpüskülü, dağ muşmulası, ateş dikeni gibi daha çok çalı formlu odunsu bitkiler kastedilmiştir. Böğürtlen de diğer fidanlarınız ve meşe palamudunuz gibi dış mekan bitkisidir, imkanınız varsa bahçeye dikin ve gövdesinin kalınlaşmasını bekleyin. Kolay gelsin |
aslında kastım bu yaştan bonsai yapmak değildi. anlatırken doğru ifade edemedim sanırım. söylemek istediğimle söylediğim birbirini tutmadı ya da:) bu yaştan -servilere özellikle- yön vermek, küçük çapta budama yapmak gibi yöntemler uygulamak bir işe yarar mı? yoksa hiç dokunmadan sadece düzenli bir sulamayla iyice gelişmelerini mi sağlamalıyım? bir de sedirim var budadığım fakat fotoğrafı yoktu, onu da göndereyim bir ara. teşekkürler...
|
Sayın castiel,
Fidanlarınızı düzenli sulamanın yanında yeterince beslerseniz, ve onlara uygun bir ortam yaratırsanız gelişimleri daha hızlı ve güçlü olacaktır. Bir iki sene içerisinde yapacağınız herhangi bir budama veya telleme fidanlarınızın gelişimine hız kazandırmayacak aksine yavaşlatacaktır. Hem zaman içeriinde fidanlarınıza kazandırmak istediğiniz şekil kafanızda daha netleşecektir. Bir önceki mesajımda belirttiğim gibi başka fidanlar alıp onlarda tecrübe kazanmanız önemlidir. |
Alıntı:
|
arkadaşlar bende bonzai yetiştirmeye başlayacağım, bonzai hakkında ne bulursam okuyorum. çiçekli bir birki olsun diye aklımda begonvil ve gülibrişim vardı. begonvil öneriliyor ve onu da edineceğim. ama ilk deneme için gülibrişim yanlış seçim mi? üstelik şöyle bir hata yaptım diyebilirim. ankarada bulamadığım için netten sipariş verdim. resimde küçük bir çelik olarak gözüküyordu. sanırım büyümesi epey zaman alacak :(
|
Dusundugunuz gibi gulibrisim fidaninizin BONSAI
olabilmesi icin biraz gelisip buyumesi gerekebilir. Cevrenizdeki fidancilari gezip bonsaiye uygun fidanlar bakabilirsiniz. |
SiriustanGelenKurbaga / Sedir
3 Eklenti(ler)
Herkese merhaba,
uzun zamandır bir sedir bonsaisi yapmak istiyordum ve geçtiğimiz gün bir adet alma fırsatım oldu. ağaca zarar vermemek ve ağacın yapısına en uygun formu belirlemek için burdaki ustalarımın yardımlarını bekliyorum. cins himalaya sedir(satıcının söylediği) ağacım 90 cm uzunlugunda 1.fotograf: önden 2.fotograf :yandan 3.fotograf:arkadan |
Ağacınız çok ince uzun. Bu fidanınıza ilgi göstermeye devam ederken, daha uygun bir fidan bulup onun üzerine çalışmanız uygun olur.
Buradaki başlıkta yakındaki bonsai toplantısıyla ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz. Toplantıda fidan seçimi konusunda bilgi edinebilirsiniz. Yönetici arkadaşımız Bonsaisever toplantıda olacak. |
Alıntı:
ağaç seçimi konusunda pek fazla seçenegim olmuyor istanbulda nerelerden fidan bulabilirim tam olarak bilmiyorum.istanbulda yeni sayılırım. önerileriniz için çok teşekkür ederim |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 03:02. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025