![]() |
Bilgi için teşekkür ederim Sn.badrobot. Şanslıyım ki bahçemde boy boy fidan mevcut ve umarım şansım devam eder ve uygun bir fidan bulabilrim kendime, yarın ilk işim tüm araziyi taramak olacak :)
|
Sn.böörtlen.
Sizin bulunduğunuz bölgede Sn.Sakaki var. Bu kardeşimin çok fazla deneyimi vardır. Kendisiyle iletişim kurup yardım alabilirsiniz. Kendisinin size samimiyetle yardımcı olacağına eminim. |
evet, Sn.Sakaki ile aynı bölgeden olduğumuz farkettim bende ama öncelikle hava da müsade ederse fidan araştırması yapmak istiyorum, bulursam fotoğraflarını çekip paylaşacağım fikirlerinizi almak için, tekrar teşekkür ederim :)
|
Alıntı:
Birkaç hafta önce Adana'daki bonsai meraklısı arkadaşlarla bir araya gelip hem bir tanışma hem de ufak bir çalışma yapmıştık, keşke siz de önceden foruma kaydolup görmüş olsaydınız. Mart veya Nisan ayında bir atölye çalışması daha yapmayı düşünüyorum, gelebilirseniz adaylarınızı da getirirsiniz, hep birlikte bakarız. Ama zamanı belirli olmadığı için dilerseniz adaylarınızı foruma da yükleyebilirsiniz, böylece daha iyi bir fikir yürütüp yorum yapabiliriz. Ayrıca, özelden mesaj yazarsanız size telefonumu verebilirim, böylece elinizdeki adaylar uygun değilse bir an önce görmüş olur ve size herhangi bir fidancıdan uygun bir aday seçme konusunda yardımcı da olabilirim. Her halükarda adaylarınızı foruma yükleyin derim :) Kolay gelsin. |
Sn.Sakaki, 'keşke' için geç olsa da başlamak için doğru bir zaman diyerek, bir sonraki toplantınıza katılmak için elimden geleni yapacağıma emin olabilirsiniz. Yarın köyüme gidip çamlığı ve çevre araziyi dolaşmayı planlıyorum tabi yağmur yağmazsa, daha evvel gözüme takılan kaya üstünde yetişmiş bazı fidanları eğer hala duruyorlarsa fotoğraflayıp, eklerim. Umarım güzel bir fidan bulabilirim, değilse hayata yeni kucak açmış erguvanımın büyümeseni bekleyeceğim sabırla ve şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim :)
|
Herkese merhabalar,Bonsai'ye yeni baslayan biri olarak yardimlarinizi ve tavsiyelerinizi bekliyorum.agaclarimin resimlerini atarim yakinda,simdiden tesekkurler.
|
Sn Sakaki, haftasonu küçük bir araştırma yaptım bahçemde fakat hepsi budanmıştı, üstelik annem 'benim ağaçlarıma dokunma' diye kesin talimat verdi, işlerin yoğunluğundan araziye çıkıp bakamadım, aslında sınırda bir çam buldum ama ondan vazgeçtim, size komik gelebilir ama büyük ağaçların arasında yetişen bir ufaklığı söküp almak zor geldi bana, onunda büyümeye ve dallarında kuşları barındırmaya hakkı var gibi hislerle boğuştum :) özetlersem sanırım, erguvanımın büyümesini bekleyeceğim, bu arada büyük ağaçların gölgesinde doğmamış, kuşlarla tanışmamış bir fidan bulursam, onu minik kalmaya ikna edebilirim diye düşünüyorum, saygılar :)
|
5 Eklenti(ler)
Agaclarim bunlar tavsiyelerinizi bekliyorum lutfen.
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
|
Bonsai ye yeni merak salanlardanım, okurken sizinkileri gördüm. Kendi adıma ilk üçü ile sonuncuyu pek sevdim.
|
2 Eklenti(ler)
Merhabalar,
Ben fidan seçimlerime salkım söğüdü eklemiştim. Adana da nehir kenarında mevcuttu, daldan yetiştirebileceğimi öğrenince almaya karar verdim fakat kendim geçemediğim için o bölgeye çalışanlarımızdan birini yolladım, o da sağ olsun ne kadar sarkan ağaç dalı varsa toplayıp getirmiş, fakat söğüde benzeyen tek resimdekiler ama kuşkuluyum, bu yüzden sizlere sormak istedim. Acaba fotoğrafta görülen ağaç salkım söğüt müdür? |
Alıntı:
Söğüt değil, sanırım Okaliptus :) |
onca dalın içinden bir tane söğüt çıkmaz mı ama :( kendi işini kendin gör diye boşuna dememiş dedelerim
|
2 Eklenti(ler)
Günaydın,
Sanırım salkım söğüt konusunda doğru ağacı bulmuş çalışanımız :p ama nerdeyse ağacı söküp getiriyormuş, tebdir olsun diye fotoğraflarını ekliyorum, bu salkım söğüt değil mi? :eek: |
Evet bu söğüt
|
:p çeliklere ayırıp, suda köklenmesini bekleyebilirim artık :p
|
Tüm agaclar.net üyelerine selamlar öncelikle. Aranıza yeni katıldım.
Umarım doğru konu üzerinden yazıyorumdur, yanlış yerde ise affola. Karsta görev yapıyorum , bu bölgede kışın hava ısısı -35 lere kadar inmekte ve doğal olarak ilk başlangıç için kolay sayılabilecek fazla bir bitki çeşitliliği bulunmamakta.Sıkça bulunan ağaç türleri Çam, Kavak, Söğüt, Akasya. Bonsai sevdasına dağ muşmulası ile başlamayı düşünüyorum. Sizce doğru bir seçim mi? Değil ise hangi tür ile başlamamı tavsiye edersiniz. Teşekkür ederim. |
Sn.ufuk36.
Öncelikle aramıza hoş geldiniz. Kars-Kağızmanda bende 1 yıl kadar bulunmuştum, o nedenle iklimini azda olsa bilirim. Bence Çam'a hiç bulaşmayın. Ama Kavak, Akasya, Söğüt gibi türler hem ilklim olarak hemde hızlı büyümelriyle sizi çok memnun edecek türler. Cotoneaster (Dağ Muşmulası) Bonsai'leri çok güzel oluyor. Bende de 25 civarı adayım mevcut. Baharla ve havaların ısınmasıyla her yerlerinden patlattılar. Dal seçimi çok kolay olacak. Sadece biraz yavaş gelişen bir tür olması dışında ben pek problem göremiyorum. İyi çalışmalar dilerim. |
Sn. badrobot teşekkür ederim cevabınız için.
Sanırım dağ muşmulası en iyi seçim olacak başlangıç için. |
Dağ Muşmulası Hazırlık
Selamlar öncelikle herkese.
Bonsai ile tanışmam Dağ muşmulası ile olacak. Forumu yaklaşık 1 haftadır çok yoğun şekilde karıştırıyorum, notlar ediniyorum ama yinede soru cevap şeklinde soracaklarıma sizler sayesinde daha net cevaplar bulacağımı düşünüyorum. * Fidan edinerek başlamak niyetim, fakat bulunduğum bölge itibariyle herhangi bir fidanlığa gidip seçme imkanım yok, ya karstaki çiçekçiler vasıtasıyla ya da internet üzerinden sipariş şeklinde temin etmeyi düşünüyorum.Sizin önereceğiniz herhangi bir yöntem var mı, internet üzerinden alışveriş yapabileceğim bir site önerisi de olabilir. * 3-4 yaş veya daha yukarı yaşlarda fidan olacak.Doğru mu? * Toprak hakkında çok fazla bilgi var forumda fakat özellikle Dağ Muşmulası için kullanılan toprak karışımı hakkında bilgi bulamadım.Nasıl bir toprak karışımı kullanmalıyım. Ayrıca kullanılan toprak karışımında örneğin %25 toprak , % 25 torf, % 25 çakıl ve %25 lav kayası kırığı olduğunu düşünelim, bu malzemeler karıştırılarak mı yoksa tabaka şeklinde mi saksıya yerleştiriliyor. * Verilen gübre NPK 7.7.7 ve 10.10.10 olması yazıyordu çoğu konuda . Doğru mu? * Öncelikle gövde gelişiminin önemli olduğu ve bazı yöntemlerle gövdenin büyütülebileceği imkanı olduğu yazmakta. Sormak istediğim ise diyelim ki Sn. Ali H. ALI beyin belirttiği şekilde kök saçaklarını sunta tarzı bir malzemeye sabitleyerek toprak altına gömülmesi yöntemini kullanmak istiyorum. bu yöntemi saksıda gerçekleştirebilir miyim ve saksı büyüklüğü ne kadar olmalı. Derinlik veya genişliğin fazla veya az olmasının etkisi nedir. küçük bir fidan için 100 lt lik saksı kullanmanın sakıncası veya faydası nedir? Kısacası nasıl bir yol çizmeliyim kendime fidanı aldıktan sonra. Cevap verecek olan herkese çok teşekkür ederim. |
http://www.agaclar.net/forum/uyeleri...lari/29588.htm
Benim dağ muşmulası çalışmasına bir bakın, toprak formülünüz bu ağaç için uygundur, gübreyi ise dikimden en az 1 ay sonra vermelisiniz. Buralara ilkbahar geldi ,ağaçlar uyandı artık saksılama için geciktik ama Kars'ı bilemiyorum, çevrenize bakın, ağaçlar henüz uyanmadılarsa budama ve sığ alıştırma saksısına alabilirsiniz. |
Merhabalar sayın ufuk36,
Bonsaiden fazla anlamam ama ağaç hakkında bilgi verebilirim. 50yi aşkın muşmula ağacımız var tecrübelerimi yazayım. Kesinlikle toprak ayrımı yapmıyor, şuan kara toprak, yağlı toprak ve tınlı toprakta olarak 3 ayrı yerde fidanlar var. Hepsi aynı verimle ürün veriyor. Suyu seven ve dayanıklı bir bitki. Özel olarak ilaç ve gübre kullanmanıza gerek yok. Her sene saksınıza yanmış gübre kullanmanız dahi yeterli olacaktır. Bonsai incelikleri hakkında diğer arkadaşlar bilgi verecektir :) |
Sn. tourkana ve İsmail bey cevaplar için teşekkürler.
Buralara bahar gelmedi hala , sağda solda erimekte ola kar kümeleri bulunmakta ama çokta zaman kalmadı açıkçası bahara. Asıl sorunlardan bir tanesi belkide en önemlisi fide temini, nasıl temin edebilirim.Yardımcı olursanız çok memnun olurum. Toprak olayı çözüldü gibi, oranlar için yeterli dediniz. Saksı olayı diğer bir konuda en büyük saksı en iyi saksımıdır :) |
Alıntı:
Fidanınız ne kadar genç ise, hızlı gelişmesi amacıyla saksının da o kadar büyük olmasında fayda var. Ancak eğer amacınız küçük boy bir bonsai elde etmek ise bunun çok büyük önemi kalmıyor. İnternetten sipariş olayına gelince; güvenilir bir siteden sipariş ettikten sonra sorun olmaz, tanımadığınız kişi ve sitelere çok aşırı itimat etmeyin. Fidan fiyatı da çok yüksek olmadıktan sonra büyük problem olmaz. gittigidiyor'u güvenle kullanabilirsiniz, ayrıca sitemizde fidan satan arkadaşları da tercih edebilirsiniz. Toprakları katman-katman değil, homojen karıştırmalısınız. Gübre oranları belirttiğiniz şekilde iyi. Cevaplanmamış soru kalmadı sanırım :) |
Merhaba
5 Eklenti(ler)
Merhaba ;
Bende yeni başlıyorum bonsai ile rahatlamaya.Birkaç gündür uygun fidan arıyordum.Birkaç tane buldum ama çok yorgunum haftasonu bebeklerimle ilgileneceğim.Çok degerli fikir ve önerilerinizi bekliyorum...ALdığım fidan ve köklenmeye bıraktığım fidanlarım.Begonvil, cinsini bilmediğim çam ve çelikleyip köklenmeye bıraktığım kauçuk, incir, defne, isimlerini bilmediğim 2 adet (şimşir olabilir) köklü,dikim ve bonsai haline getirmek için aldığım fidanlar. |
Vazgeçtim 2 saattir resim koymak için uğraşıyorum.Aynı şey balkon sayfamda da oldu.Hepsini yan koymuşum.Çok çalışmam lazım çoookkk.Daha fazla resim nasıl koyabilirim?Tabii düzgün olarak : ))
|
zor sanat
2 Eklenti(ler)
Begonvilim...Nasıl bir yol izlemeliyim?Saksısına diktim son hali
|
2 Eklenti(ler)
Cinsini bilmediğim çam ağacım.Ama öyle yorgunumki kaba bir budama yaptım sizin tavsiyelerinize göre tel ve budama yapıcam
|
2 Eklenti(ler)
Bu da adını bilmediğim başka bir ağaç.Başlangıç aşsması için seçtim.yardım ve önerilerinizi bekliyorum.
|
Bu arada arkadaşlar marmariste bana yardımcı olabilecek bir bonsai sever bulma şansım var mı??
|
Insupinar, iyi gunler.
Oncelikle sun kavramalisin ki bonsai, sihirli degnek deymis gibi birden bire hic bir fidan bonsai olmaz.( cok uygun fidanlarla ve iyi bir calisma ile belki daha cabuk bonsai elde edilebilir) Bonsaide yapmakm istediginiz traza gore fidan secmek cok onemlidir, iyi bir fidan secimi hem sizin hem de fidanin isini kolaylastirir! Gelin duvagi'nin kivrimli dalini birakip(uzerinde ince bir dal olan) digerini budayabilirsiniz. Belki 1-2 yil yalniz sulayip besin vererek hem kok sisteminin hem de dal ve dalciklarinin iyice gelismesini beklemelisiniz. Bu gelisme olduktan sonra agacinizdaki istediginiz dallarini telleyip dallari istediginiz yonlere yerlestirebilirsiniz.. Yani su anda gelinduvagi icin, beklemekten baska yapilacak bir sey yok! |
Cam agaci diye dusundugunuz bir ardic olabilir..
govde uzerinde, en alttaki 3 dali budayip govdeyi ortaya cikariniz. Cevrenizdeki agaclara ve bonsai fotograflarina bakiniz onlardan alacaginiz ilhamla siz de agacinizin uzerindeki dallari bir agac gorunumu alacak sekilde telleyip bukunuz ve gerekirse budayiniz.. Not: bunu yapmadan once agacinizin on yuzunu belirlemelisiniz, bu konu hakkinda yazilar vardir dilerseniz onlar bir bakiniz.. Son eklediginiz agacin ne oldugunu bilmiyorum. Belki bir bilen cikar ve size bilgi verir.. O yuzden size bir oneride bulunamaycagim. Eski yerlerinden surgun verme yetegi olan bir cinsse derin bir budama ile dallarini iyice kisaltabilirsiniz. Ama ne oldugunu ogrenmeden ve hakkinda bilgi edinmeden bunu yapmayiniz belki bir derin budamaya cevap verecek bir cesit degildir ve yasamini yitirebilir. Size guzel calismalar diliyorum. |
Bonzai Yardım
4 Eklenti(ler)
Merhaba,
Forumlardaki Bonsai çalışmalarını görünce ben de bu işe başlamaya karar verdim. Bahçede kenarda duran bodur şimşirlerden bir tanesini saksıya alıp işe başladım.Bu benim ilk Bonsai tecrübemdi.Mutlaka yanlışlarım var biliyorum.Sizlerin yönlendirmelerinizle bunu başarabileceğime inanıyorum.Şimdiden teşekkürler... Resimler aşağıda.... |
Sn.erdemt.
Öncelikle aramıza hoşgeldiiz. Umarım güzel bonsailer elde edersiniz. Bence şimşir başlangıç için iyi bir ağaç değil. Küçük yapraklarına bakacak olursak bir avantaj gibi görünsede çok yavaş büyümesi işi biraz tatsızlaştırıyor. Hele birde işin doğası gereği yeni başlayanların çok fazla hata yaptıklarını düşünürsek... Gelelim ağacınıza. Ağacınız boyu aşırı uzun, bence daha alttan kesmeniz gerekiyor. Bu durumda ağacınızda dal ve yaprak kalmayacak ama yeni gelen sürgünlerle tekrar dal oluşumu sağlıyabilirsiniz. |
2 Eklenti(ler)
Merhaba,
Ben bonsai'ye tohumdan erguvan yetiştirmekle başladım, lakin onlar henüz çok küçük ve bu yüzden daha hızlı ilerleyebileceğim söğüde geçtim, söğüt dallarım suda köklendikten sonra nihayet bugün toprakla buluştu, bunu sizinle de paylaşmak istedim. Önceliğim köklenmesi ve toprağa alışması olduğundan budamaya konusunda size danışmak istedim, sanırım sonbaharda şeklini alabileceği budama yapmam gerekecek, o vakte kadar bu şekilde beklemesinin sakıncası var mıdır? Sn. Sakaki hocam, toprak; torf, kil ve kum karışımı yani öğrendiğim kadarıyla söğüdün sevdiği karışım :) |
Merhaba sn böörtlen,
Bu sene hiç dokunmayın, bırakın önümüzdeki bahara kadar iyice köklensin ve güçlensin. Üzerinde çalışmaya başlamanız gereken zamanı ağaç zaten size söyleyecektir. Söğüdünüzü aşırı güneş almayan ama havadar bir yere konumlandırın, suyunu eksik etmeyin. Henüz kök sistemi yok denecek seviyede olduğundan, sarsmamaya özen gösterin. Bu arada gövdeye sardığınız şey tel mi, tam anlayamadım? |
Söğüdüm, direk güneş almayan havadar bir yerde hocam. Su konusunda sıkıntısı da olmayacak sadece haftasonu yanında olmayacağım o dönem içinde damlama türünde bir sistemle sulanacak.
Üzerine sardığım tel değil, ince söğüt dallları iki tane, kaynaşırsa kıvrık bir gövdesi olur diye düşündüm. Sayın Malina' da görmüştüm sanıyorum, benim aklımda örgü yapmak vardı ama gövde kalın olunca bu şekilde yaptım bende :) |
Sn.böörtlen.
Bende o ince şeyleri ilk gördüğümde merak etmiştim. Bence ana gövdeye sarmış olduğunuz o ince dalları çıkartın. Bu tür kaynaştırma uygulamaları bazı bonsai'lerde yapılmıyor değil ama bu şekilde değil. Sizin uygulamanızda doğal olmayan bir durum var. Oysaki bu tür uygulamalarda doğal bir görsellik aranmaktadır. |
Sn.badrobot,
sanırım haklısınız çünkü gidip gelip bakıyorum ve pek içime sinmiyor, ağacı doğal gelişimine bırakmak daha sağlıklı olacak, teşekkür ederim :) |
Fide hakkında ( Kırmızı yapraklı süs eriği )
Merhaba arkadaşlar, aranıza henüz yeni katıldım.
Yaşadığım yerin çevresinde yol ortasına dikilmiş " Kırmızı yapraklı süs eriği " ağaçlarının bazılarının dibinde boyları 15cm ile 40cm arasında değişen gövde çapları 0,5 cm i geçmeyen fideler gördüm bu sabah. http://www.bahcede.com/FB,17539,13,s...de-bsb1121.jpg 1) Bonsai için uygun bir bitki midir? 2) O fideleri kökü ile mi çıkarmalıyım, yoksa belli bir oranda kesip evde köklendirebiliyor muyum? 3) Eğer uygunsa ne kadar derinlikte ve genişlikte bir kapta yetiştirmeliyim? Çünkü evde değil ofiste yetiştirmeyi düşünüyorum. Gün ışığı açısından öğlenden sonra tüm gün güneş alabilme ihtimali var. Henüz çok yeni olduğum için bazı terimleri anlayamayabiliyorum. Açıklayıcı cevaplarınızı bekliyorum. Teşekkür ederim şimdiden :) |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 03:04. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025