![]() |
|
|
![]() |
#2 |
Ağaçsever
|
Toprak: Ya karışımların özelliklerini öğrenip kendimiz yapıyoruz ya da hazır bulup satın alıyoruz. Kendi karışımlarımız için kullanılacak malzemeler (torf, perlit, kum, çakıl vs) zaten hemen heryerde bulunabiliyor. Hazır malzeme için arayışlarımız sürüyor şu sıralar. Mesela ben bir çeşit kedi kumunun toprak olarak kullanılabileceğine dair (bir çeşit volkanik kayadan üretildiği için) okuduğum makaleden Tarık'a bahsettim. O da beğendikte bu kedi kumunu araştırdı ama bulamadı. Yalnız çok güzel başka birşey buldu bu sırada. Akvaryumlarda kullanılan bir volkanik kaya. Kullanıyor ve ilk izlenimleri çok çok olumlu. Sanırım ileriki zamanlarda deneyimlerini daha detaylı açıklar bize. Büyük ihtimal bu buluşu ben de toprak olarak kullanacağım artık. Çünkü inorganik topraklar (volkanik kaya, akadama, perlit, vermiculit, seramis vs.) böcekler ve kök çürümeleri gibi bazı unsurlar açısından çok daha güvenli. Yani toprak konusunda araştırmalarımız son hız devam ediyor. Bu konuya çok önem veriyoruz çünkü sulama ile ilgili oluşan sorunları da iyi toprak kullanarak büyük ölçüde önlemek mümkün. İyi bir toprak bulup satın alacağımız yerleri belirleyebilirsek yeni başlayanları da (aslında hepimizi) çok büyük bir dertten kurtaracağız. Türkiye değil de bonsai ile ilgilenen daha fazla kimsenin bulunduğu başka herhangi bir ülkede olsaydık emin olun hiç bu kadar uğraşmamıza gerek kalmayacaktı. Gidip bir bonsai dükkanından satın alırdık tüm ihtiyaçlarımızı. Umarım o günleri de görürüz. Araştırmaya ve okumaya devam.. Kendinize iyi bakın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaçsever
|
Gübre: Gübreler ana elementler olarak da bilinen 'NPK' içeriklerine göre sınıflandırılıp numaralar alıyorlar. (N:Nitrojen, P:Fosfor, K:Potasyum.) Normal bitkiler için kullanılan gübrelerden farkları yok aslında ama değerlerinin 10-10-10 veya 20-20-20 şeklinde olması gerektiğini söyleyen farklı görüşler yer alıyor yazılarda. Yani zirai madde satan yerlerden alıncak bu değerlerdeki gübreler işinizi görür (Tabii kullanım şekli ve dozuna dikkat edilecek). Mümkün olduğunca kaliteli ürünlere yönelmekte ve bilinçli ziraatçilerden (en azından işini ciddiye alan zirai ilaç satıcılarından) bilgi alarak gübre kullanmak önemli. Yani gübre bulma konusunda aslında hiç sıkıntı yok. Önemli olan bu konuda bilgili hareket etmek. Gübreleme, bonsainin nispeten daha kolay kısımlarından birisi sayılabilir. Kendinize iyi bakın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 15-05-2013
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaçsever
|
Macaristan'ı bilmem ama Romanya bizden daha iyi olduğuna eminim. Google'da "romaniei bonsai" diye aratınca çıkan içerikten bile anlaşılıyor ![]() Aslında büyük çiçekçilerin bazılarında bonsai bölümleri, ağaçları var diye duymuştum ama bunlar kesinlikle yeterli değil. Bu tür büyük çiçek ve bahçe merkezlerinde bonsai ağaç ve malzeme satışları olabilir. Eğer kaliteli ürün getirilip il dışına kargo gönderenler olabilirse malzemelerin kapış kapış olmasa da epeyce ilgi göreceğine eminim. Yalnız bunların hepsi bir süreç sonuçta. Bonsaicilerin sayısı artıp bu konu basında da yer bulmaya başlayınca diğer insanlar da ilgi duyacak. Ve sonuçta ticari bir piyasası küçük de olsa açılacak bonsainin. Elimizden geleni yapalım tabii ama bu süreci çok çok da hızlandıramayacağımızı bilerek kendi çözümlerimizi üretme yoluna gitmemiz gerekiyor. Yoksa ben geçen haftalarda İstanbul Bauhaus'ta bonsai toprağı diye satılan ithal bir toprak aldırttım arkadaşa. Emin olun, bonsai toprağı ile yakından uzaktan alakası yok. Bildiğimiz torf gibi suyu çok tutan birşey. Anca küçük bitkileri köklendirmekte kulanılabilir. Demek istediğim kendi çözümlerimizi (diğer konuda kedi kumu, akvaryum taşı gibi konulara kısaca değinmiştim) üretmek. En azından şimdilik.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Bitki besini yani gübre konusunda yeterli bilgi sahibi olduğuma inanıyorum artık. Peki, ideal bir toprak karışımı nasıl olmalı? Böyle hazır karıştırılmış toprak bulabileceğim bir yer var mı? Tekzen'de hazır bitki toprağı diye satılan toprağı alıp bütün çiçiek ve ağaçlarımı bu toprağa ektim ama gübrelemeye rağmen yeterli gelişme göstermiyorlar. Burada sizlerin söylediklerinizden sorunun topraktan kaynaklandığını öğrendim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
ağaç dostu
|
Merhaba Hasan bey, biliyorsunuz ben işin uzmanı değilim ama gördüğüm kadarıyla hazır bitki toprağı diye satılanların birçoğu tamamen torftan ibaret. Tekzen'dekini bimiyorum. Torfun tek başına kullanımı zor ve bitki için iyi değil. Bonsai için değil ama diğer bitkilerim için tarla toprağı bulup torf ve ince dere kumuyla karıştırdım. Sonuçtan çok memnunun. Ha bir de çimlendirdiğim tohum veya çeliklerimi saksıya geçirmeden önce Mine hanımın önerisine göre toprağı önceden oksijenli suyla suluyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |||
Ağaç Dostu
|
Hocam, teşekkür ederim bu bilgiler için. Alıntı:
Alıntı:
![]() Alıntı:
|
|||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
agaclar.net
|
Oksijenli su aslında çok seyreltik hidrojen peroksit solüsyonudur. Bu konuyu daha önce de anlattığım için belki okuyanlar sıkılacaktır ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2006
|
bugun bu konu hakkinda arkadasimla konustum,bonsai ile 30 sene icin ilgileniyor.oksijenli su bir sekilde kullaniyorlar dedi,eger bir agac yabanci ulke den gelirse ozaman kokunu 24 saat icin oksijenli suya koyuyorlar minenin dedigi gibi koku,bakterileri olduruyor ve temizliyor dedi,fakat genelde bonsaide kullanmiyoruz dedi,eger kotu bakterileri oldurucekse iyi baktireleri oldurebilir,degil mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
meyve sineği
Giriş Tarihi: 07-03-2006
|
evde saksı bitkileri için önceden alınmış bir bitki besini buldum. üzerinde NPK 4-5-6 Fertiliser yazıyor. sormadan kullanmak istemedim. ayrıca haftada bir uygulayın yazıyor. henüz çok genç olan çam , ladin ,sedir, limon fidelerim var. bunlara kullanmamın bir sakıncası var mıdır acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
Bu dozda ( yani benim size verdiğim oksijenli sulu solüsyon dozu) oksijenli su ise genel olarak sadece aktivatör olarak çalışır. Oksijenli su vererek bitkiyi peroksidaz enzimi salgılamışcasına harekete geçirirsiniz.Bu da bitkinin bağışıklık ve doğal dayanıklılık mekanizmasını harekete geçirir. Bu bitki korumada yeni bir kategori olan ISR (Induced systemic resistance) ve SAR(systemic acquired resistance) kavramını ortaya koyar. Isr ve Sar reaksiyonu bitki aktivatörü tarafından harekete geçirilir ve böylece hastalıklara karşı daha uzun süre dayanım sağlanır. Ayrıca aktivatörler bunun dışında bitkilerin besinlerden daha iyi yararlanmasını, stres koşullarından zarar görmemesini,üründe verim ve kalite artışını, toprak yapısının düzenlenmesini sağlarlar. Bu özelliklerin birkaçını veya hepsini bünyesinde barındırabilir. Dolayısıyla sevgili Ade1, bonsailerinizde de oksijenli su solüsyonunu gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2006
|
drosophila, fidanlariniz o fertiliser iyidir,npk numaralar az ozaman zarar vermeyebilirsiniz,ve haftalik fertiliser ile verebilirsiniz,aksamda verirseniz yapragi sulabilirsiniz,ozaman yapraklari gunes yakmayacak umarim yardim eder ade |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar Toprak konusunda bazı sorularım olacak: yurtdışındaki siteleri gezerken rastladığımız Akadama dışında bazı ne olduğunu bilmediğim tahminen toprak çeşitleri var. Aranızda bunların ne olduğunu ve ne amaçla kullanıldığını bilen varmı? Aşağıda maddeler halinde sıralamaya çalıştım. 1.Kiryu ? 2.Kanuma ? 3.Kyodama ? 4.Kiryu ? 5.Hydro ? Herhalde internette dolaşıpda bu maddelere rastlamayan yoktur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-04-2006
|
Bunlar japonca kelimeler. Anladığım kadarıyla çevirmeye çalıştım. 1-Kanuma:Japonya'nın kanuma bölgesinden geliyor. Akadama'dan daha asidiktir. Bu sebeple asitli toprak seven bitkilerde kullanılır. 2- Kiryu: Tokyo'nun kuzeyindeki Japonya'nın kiryu bölgesinden gelen bir nehir kumudur. Hayli ağır olup akadamanın görünümüne sahiptir. 3-Kyodama: Yeni saksı çakılı. Yosun tutmasına karşın mükemmel bir drenaj sağlar. Bunları bulabildim. Hydro hakkında bir şey bulamadım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
agaclar.net
|
Saksı harçlarında kullandığımız kum yıkanmış dere kumudur. Deniz kumunu tuz ihtiva ettiği için kullanmıyoruz. Çok çok yıkadıktan sonra bir Ec metre ile tuzuna bakmak ve uygunsa kullanmak elbette mümkün. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Zelkova serrata
Giriş Tarihi: 01-04-2007
|
barisotazca nın önerisi üzerine http://www.agaclar.net/forum/showpos...2&postcount=18 bazı malzemeler aldım toprak karışımı yapmak için saksı bulduğumda saksı değişimi yapacağım. Ayrıca bir adet sıvı gübre aldım aşağıya fotoğraflarını ekliyorum. Uygun mudur karışım için ayrıca, nasıl yapılması gereklidir? (hepsini olduğu gibi karıştırıp kullanmayacağımızı düşünüyorum eşit oranlarda olsa bile) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Zelkova serrata
|
![]() ![]() içinde herhangibir madde bulunmadını söledikleri toprak (gidip ormandan alamadım) eminönü mısır çarşısının yanındaki çiçekçilerden alındı.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Zelkova serrata
|
![]() Nehir bulunamadığı için akvaryumculardan alınmış kesinlikle nehirden toplandığı ,denizden toplanmadığı konusunda tartışıdığı bir kum. Alttaki de bir kaç benden büyük halleri sanırım en altına konulması gerekiyor ki tıkanmadan su süzülebilsin. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Otazca Bonsai
Giriş Tarihi: 03-09-2006
|
Merhaba Peace ve Tüm Arkadaşlar, peace senin linkini verdiğin bir karışım önermiştim ben daha önce. Bu karışım benim sürekli kullandığım bir karışım yağlı çamur olayında sanırım atladığım bir olay var sende belirtmişsin, bu çamuru bulmak biraz sorun olabilir çömlekçilerin kullandığı çamur bunun için uygun olmayabilir. Sizlerin en kolay bulacağı malzemeler olan torf + mil (tüm seracılarda **** büyük çiçekçilerde vardır)+ bulgur iriliğinde(daha ince olması önerilir) elenmiş inşaat kumu + ver birde bulunabilirse yaşlı ağaçların altından elenmiş orman toprağı (besin açısından faydalı olacaktır) bu dört maddeyi elekle eleyip eşit şekilde karıştırıp toprak değişimi için uygun topragı elde edebilirsiniz. Seçtiğiniz toprak sekline görede karıştırma oranınız değişebilir tabii en iyi sonucu siz elde edeceksiz zaman içerisinde. Mehmet arkadaşımında belirttiği gibi eğer hiç bir şey yoksa mil + torf karışımıda olabilir. bol doğalı günler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-04-2007
|
Evet ilk bonsai toprağımı aldım!!!Sinirlenmem gerek mi onu bile bilmiyorum! Burada yazılanları okudum becerebildiğim kadar bir tarif hazırladım ve çiçekçiye gittim ve bana bildiğimiz çiçek toprağı verdi yanında da NPK 6.4.5+TE yazan bir şey verdi ki üzerinde bitki vitamini olduğu yazıyor... Öf ne yapıyım ben şimdi ne önerirsiniz? Gidip veterinerden kedi kumu alıp kedi kumuna mı gömeyim...Of ya ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Fraise Ali beyinde söylediği gibi biraz sakin olmak lazım. Bonsai sabır gerektirir.Aceleci olmamak lazım. Ayrıca bonsai toprağı her ağaç cinsinin toprak isteğine göre farklılık gösterir. Kimi ağaç kiraçli kalkerli toprağı kimi ağaç humuslu ve yumşak toprağı kimi ağaç ise balçık oranı yüksek suyu tutan toprağı sever. Lakin bonsai toprağının hepsinden farklı olması gereken bir yapısı olmalıdır. Bu farklılık bonsai toprağının drenajının fazla olması gerekir.Bunun sebebi aşırı suyun saksıda kalmaması ve atılmasıdır.Çünkü aşırı su toprakda kök çürümesine sebeb oluşturur. Zaten toprağı düzenli olarak kontrol etmek gerekir.Birde toprağın içinde ki besin ağaçın saksıya ekimden çok kısa süre sonra içindeki besinler ağaça tarafından tüketildiği gibi sulamasırasında eksilir ve gider bu yüzeden doğada varolan ağaçların aksine belirli aralıklar ile bizler ağaçlarımızın besin düzeyini dengeleriz.Ayrıca ağaçlarımızı eğer uygun bir su ile sulamıyorsak zaten toprak yapısı hızla sertleşir ve özeliğini yitirir.İyi bir bonsai sever toprağın niteliğni yitirdiğini zman içerisinde yapaçağı gözlemler ile fark eder. BU yüzden kullnmayı düşündüğün karışım okdar karmaşık değil. Önce Sayın Ali beyinde dediği gibi ağaçını siteye ekle cinsini görelim yapısına bakalım ve sana fkirlerimizi ve bilgimizi vererek bir paylaşımda bulunalım. Saygılarımla. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 | |
Zelkova serrata
|
Alıntı:
benim bonsaim konusunda fikrleriniz nelerdir?toprak değişimi yarın **** perşembe gerçekleşicek sanırsam. Fotoğraflarıhttp://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=109 Birde elimdeki malzemeler üstteki mesajlarda (67 ve devamı) |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Gösterdiğin malzemelerden çamuru, perliti ve nehir kumunu kullanma bence. Dere kumu evet ama avaryum için iri tanelşi seçilmiş fotoğraflarda göründüğü kadarı. Perlitte iri taneli görünüyor. Kum suyun süzülmesini kolaylaştırmak için katkı. Bu irilikle işlevi olmayabilir. Torf ve toprak karışımına bulabiliyorsan, dere kumu karıştır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-07-2007
|
Bonsai Gübresi
Selam, Türkiye de bonsailer için orjinal gübre ve topraklar bulunuyormu? ve Akadama adında bonsailere özel bir toprak varmış,eğer bu toprak hakkında bilgisi olan varsa, lütfen paylaşabilirmi?Teşekkürler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
|
Forumlara bakarsan, toprak karışımları ve gübreler hakkında yeterli bilgi bulabilirsin. Bonsai özel bir bitki türü olmadığı için, özel bonsai gübresi çok akılcı değil. Bonsai yaptığın ağaçlar, cinslerine göre farklı besinlere ihtiyaç duyabilir. Her ağaca verilebilen bir tür gübre mantıklı gelmedi bana. toprak karışımını da kendin yapabilirsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-07-2007
|
Teşekkürler,forumlara bakacağım.Peki akadama hakkında bir bilgin varmı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
|
İngilizcem yettiği kadarıyla akadama volkanik bir katkı bonsailer için. doğrudan kullanılan bir malzeme değil. Forumda toprak karışımlarını okurken, buna benzer maddeleri göreceksiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|