07-01-2007, 12:36 | #631 |
Doğa Meraklısı
Giriş Tarihi: 16-08-2006
|
Merhaba Arkadaşlar Nasılsınız ? Uzun süredir bağlanamiyordum sizleri unuttum sanmayın sakın o yüzden özür dilerim. İnşallah keyifleriniz yerindedir bende okul iş falan uğraşıyorum herkes iyidir inşallah. |
07-01-2007, 12:58 | #633 |
Doğa Meraklısı
|
Hoşbulduk. Bir gelişme var 2 adet bonsaim var bir tanesini budama yaptım. Otekisinin yapraklari dokulmeye başladi en kısazamanda resim cekip konu acip ekleyecem. |
07-01-2007, 13:33 | #635 |
Doğa Meraklısı
|
Ali Abi söylemişti unuttum ben resimi koyunca gösteririm.Of ya bunaldim şimdi ders calisiyorum bi giriyim hatır sorayim dedim.bana yardimci olanlari ben unutmam size kolaygelsin. |
09-01-2007, 17:11 | #636 |
Ağaç Dostu
|
Murare nerelerdesin? İşin mi yoğun yoksa siteye bir sebeple darıldın mı? Neden hiç yorum yazmıyorsun. Özledik seni.. Hasancihad evlendiğinden beridir yoksun. Çok heyecanlı başlamıştık. Acaba yamadori yaptığın göknar ne durumda? Her ikinizede sevgiler... Sizsiz olmuyor. Valla gelmezseniz bende gelmiyecem ama... |
12-01-2007, 11:37 | #637 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşımın satın aldığı bonsailer
Sonunda arkadaşımın satın aldığı bonsaileri görmeye gittim. Resimlerini de çektim. Bu bonsailer hakkında edindiğim bilgileride paylaşayım. Kendisi bonsaiden hiç anlamıyor. Nasıl bakacağını bilmiyor. Görüntüsü ve ismi hoşuna gitmiş, iki tanede benim olsun demiş. Fiyatlarını öğrendim. Daha önce bana söylendiği gibi ikisi 800 YTL değilmiş. Küçük olan 100, büyük olan 200 YTL den toplam 300 YTL vermiş. Küçük olan Ficus microcarpave boyu 40-45 cm civarında, Büyük olan Ginseng ve boyu 1 metre sanırım. Bu değerler saksı hariçtir. F. microcarpada gövdenin alt kısmını kalınlaştırmak için tel ile boğma işlemi yapmışlar, fakat tel hala üzerindeydi ve tel izi çok derindi. Yazık, acıdım ve teli arkadaşımın da izniyle çıkardım. Büyük olanda da kalın tel izleri o kocaman gövdede çok derin izler bırakmıştı. Hatta gövde üzerinde tellerin pas izi bile çıkmıştı. Arkadaşıma kısaca nasıl sulayacağını ve nasıl ve ne zaman spreyle yapraklarına su püskürteceğini anlattım. Şimdi de resimleri... Eklenti 6512 Eklenti 6513 Düzenleyen turunç : 09-02-2007 saat 20:20 |
12-01-2007, 15:01 | #638 |
Ağaç Dostu
|
Herkese iyi gunler[burada saat 12:45 gece] Turunc nihayet cok merak ettigin arkadasinin bonsailerini gordun ve resimlerini bizlerle paylastigin icin tesekurler. iki agaca odenen 300 YTL az bir para deyil. Arkadasin almis bulundu simdi ona yardim etmek te sana dusuyor. Firsat buldukca agacin bir tanesi uzerinde sen calis[budama, tel sarma, saksi deyisme gibi] digeri uzerinde de senin gozetimin altinda o calissin. en azindan odedigi o para ile bonsai sevdasina tutulsun,bu arada onu fidan alip kendi bonsailerni yapmasini da tesvik et, bir bonsai yapan arkadasimiz daha aramiza katilsin. Sana ve arkadasina yapacaginiz bonsailerin, herkesi sasirtacak guzellikte olmasini dilerim. Hosca kaliniz. |
12-01-2007, 15:29 | #639 |
Ağaç Dostu
|
Ali hocam; teşekkür ederim bana olan itimadınızdan dolayı. Keşke arkadaşım da sizin gibi ince fikirli olabilseydi Kendisi bir ağacın gövdesi kadar odundur, özellikle de bitki konusunda Diğer yandan ben yardım teklif ettim tabii ki. Ancak zamanla ona bonsaiyi aşılayabilirim. Önce bonsainin değerini ve bunun bir sanat olduğu fikrini anlatmalıyım. Şimdilik ağaca iyi bakmazsa öleceğini veya şeklini kaybedip sıradan bir ağaç olacağını anlattım. Zaman buldukça ziyaret edip bonsailerini gözlem altında tutmaya çalışacağım. Umarım bu odun yapılı arkadaşımı biraz inceltebilirim |
12-01-2007, 23:21 | #640 |
Guest
|
|
13-01-2007, 12:42 | #641 |
Ağaç Dostu
|
Selamlar, Turunc arkadasin hakkinda o kadar kati dusunme, o kadar para odeyip bonsai aldigina gore, icinde agaclara olan sevgi tomurcuklari yeseriyor demektir. Bu govde uzerinde yeseren tourcuklari iyi degerlendir olurmu? Murare ve Hasancihat, Turunc sizleri soruyor sesiniz cikmiyor nerelerdesiniz? Belli ki agaclariniz uzerinde yaptiginiz yogun calismalardan firsat bulup buralara ugramiyorsunuz ve yakin bir zamanda agaclarinizla karsimiza cikip bizleri sasirtacaksiniz. Biz beklemesini biliriz. |
14-01-2007, 09:12 | #642 |
Ağaç Dostu
|
Bonsaiye gonul vermis dostlarim, Turkiyede bonsai, yeni ogrenilen, yeni bilinen bir ugras oldugu icin bazi arkadaslarin, bonsainin bir sanat dali oldugunu, bitkileri sevmeden bonsai yapilamaycagini, bonsaide insan ve doga[agac] ile bir iletisim kuruldugunu, bonsainin insanin ozunde olan, yaraticilik icgudusunu one cikardigini,. bonsainin butun dogaya canli ve cansiz her seye guzel bir yurekle bakmasini ogrettigini, bonsainin avuc icine sigacak kadar kucuk ama yureklerden her yana tasip buyuyen bir sevda olduginu ve bonsaide huzurun ne oldugunu belki simdi deyil ama bir gun, sizler gibi anliyacaklar. Bunu zamana birakalim ve sizin iciniz rahat olsun cunku kotu birsey yapmiyorsunuz. Bir omur boyu yureginiz bonsai ile carpsin. |
14-01-2007, 12:17 | #643 |
Ağaç Dostu
|
Bu bakış açısını değiştirmek zamanla olacaktır. Ayrıca bitkiler hakkında az bilgisi olan bazı insanların da bonsaiye böyle bakmaları normaldir. Aslında sürekli, bir yoğun bakım ve budamayla bonsai olan ağaçların ömrü uzamaktadır. Bu açıdan herkesin gönlü rahat olsun... Bonsaiyi seven sevmeyen herkese saygılar... |
14-01-2007, 12:29 | #644 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-01-2007
|
Selam arkadaşlar. Sonunda ilk bonsaimi ektim. Küçük bir çam fidanı henüz. Ama biraz büyüyünce bonsai olma yolunda eğiteceğim onu (: |
14-01-2007, 12:43 | #646 |
Ağaç Dostu
|
memet, teşekkür ederim. Evet, yavaş büyüyor ama bende sabır bol.. (: Zaten sadece Çamla kalmayacağım. Şimdi, mandalina ve asma fidanlarımı ekmeyi düşünüyorum. Sırayla bekleyelim görelim. (: Bana şans dileyin |
14-01-2007, 12:49 | #648 |
Ağaç Dostu
|
Ben ormana gittim dün. Çam fidanını babamla birlikte söktük. Satın almam, bukadar ağaç içinde yaşarken. Ama merak etme, bonsai olmaya fidanım çok müsait |
14-01-2007, 21:41 | #650 |
Ağaç Dostu
|
Başka şansım yoktu. Sonuçta fidan satan insanlarda o ormandan söküp götürüyor. (: Ben bir tane söktüm ve öldürmek için sökmedim, yaşatmak için.. Ben 'kesmiyorum' 'söküyorum' ! Japonya'da kayalıklarda yetişen, küçük ağaçları sökerek bonsai yapılıyor... (: |
14-01-2007, 22:19 | #652 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkürler memet, bilgi onayın için. |
15-01-2007, 11:48 | #653 |
Ağaç Dostu
|
Herkese iyi gunler, Devrim bonsai icin dusundugun ilk agacin bol sansli olsun. Japonyada yamadoriden [dogadan bonsai formunda agac sokme] bonsai yapma, tarihe karisti, gunumuzde, japonyada yamadori yapmak, bircok ulkede oldugu gibi yasaktir. Yeni basliyan arkadaslar icin fidancilardan sececeginiz bonsai yapmiya uygun fidanlar en uygun yontemdir. Uygun yeriniz varsa bonsai yapacaginiz fidanlari topraga dikip buyumesini kontrol ederseniz, elinizin altinda yamadori gibi agaclariniz olur. Hepiniz sevgi ile kaliniz. |
15-01-2007, 11:58 | #654 |
Ağaç Dostu
|
Ali H. ALI, teşekkür ederim şans dileğin için. Ormandan fidan sökmekle hata yaptığımı biliyorum ama ona zarar vermek değildi amacım. Yasak olduğunu bilmiyordum. |
15-01-2007, 12:14 | #655 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba hepinize; Devrim ülkemizde de çam ağacı sökmek, hatta çam budamak bile yasak. Bildiğim kadarıyla 3-5 yıl hapsi var. Bu konuda dikkatli olalım. Lütfen doğadan çam sökmeyelim. Bizim gibi bilinçli ve doğayı seven insanların çamlar konusunda başka insanlardan daha hassas olması gerekir. Fidancılardan bulabileceğin güzel bir gövdeye sahip ardıçla, istediğin stilde bonsai yapabilirsin. Bu seni çok mutlu da edecektir. Yaşadığın bölgede paylaşım yapabileceğin fazla insan olmadığını biliyorum ve seni anlıyorum. Bonsai sana yalnızlığını unutturacak ve seni alıp içine çekecektir. Forumda ve çevremde bonsai ile ilgili olumsuz düşünen bir çok insan var. Böyle düşünmeleri beni bağlamaz. Ama duyarsız davranarak onları haklı çıkarmayalım. Bonsai ile ilgilenen bir insan doğayı sevdiği, hatta ağaçlara aşık olduğu için bu işle uğraşır. Ben sana inanıyorum ki; bir çok bonsai seven dostumuz gibi doğadan aldığından fazlasını doğaya verecek yapıda ve o derece sevecen karakterde bir insansın. Bu sevgini bonsailerine aktararak çok güzel, imrenilecek bonsailer yapacaksın. Sevgiyle kal... Tüm bonsai seven arkadaşlarıma saygılar.. En büyüğünden en küçüğüne... |
15-01-2007, 12:30 | #656 |
Ağaç Dostu
|
turunç, hayatım boyunca hiç bir ağaçtan,tek bir yaprak bile koparmış biri değilim. Bahçemizde onlarca çiçek var ve hepside birbirinden güzel ama ben bir kez olsun o çiçekleri koparmadım. Çiçek dalında güzel der annem bize ve bizi hep bu felsefe ile yetiştirdi saoğolsun.Ben tüm yaşamım boyunca birtek o fidanı söktüm. Kesmenin yasak olduğunu biliyorum ama söküp başka bir yere dikmenin yasak olduğunu bilmiyordum. Yarın sabah ilk işim ormana gidip söktüğüm fidanı geri dikmek olacak. Tüm hevesim kırıldı şuan. Ben bonsaileri sevmeye devam edeceğim ama sanırım bonsai yapmamalıyım . Hepinize teşekkür ederim. Kendimden utanıyorum hoşçakalın. |
15-01-2007, 12:45 | #657 |
Ağaç Dostu
|
Devrim; kendinden utanacak bir şey yok. Ben insanın; hatasını görebilenini severim. Seni bu konuda suçlamıyoruz. Böyle algılamana çok üzüldüm. Dediğim gibi ben sana bu konuda inanıyor ve güveniyorum. O hassasiyet içinde olmasa, bonsaiye merak salmazdın. Ağaçları sevmesen bu foruma üye olmazdın. Bunları yapmış olman bile benim için yeterlidir. Kaldı ki; benim bu konudaki görüşümün bir bağlayıcılığı yoktur. İçindeki bu sevgiyi rafa kaldırmamalısın. Hevesinin kırılmasına izin verme. Sen bu işi yapabilecek kapasitedesin. Hatta bizden daha şanslısın, çünkü bahçen var ve doğayla başbaşasın. Bir önceki mesajımı yeniden okumanı rica ediyorum. Seni utandırmak gibi bir niyetim yoktu ve mesajımda böyle bir içeriğin olduğunu sanmıyorum. Aksine seni yüreklendirmek istedim. Bunu avantarındaki resminde bulunan gözlerinde gördüm |
15-01-2007, 12:52 | #658 |
Ağaç Dostu
|
Devrim o agaci yerine dikmekle onu yasatabilecegini sanmiyorum, O agac artik senin tali belandir, onu sevgin ile buyutmeye calismalisin. Boyle hemen bonsaiden pes etmek de neyin nesi? Turunc ablanin senin icin soylediklerine tum kalbimle katiliyorum. Sen iyi bir bonsai ustasi olacaksin ve sen bonsai ile calisacaklara yakin bir zamanda, diger arkadaslar gibi destek olacak bir karakterdesin. Hic bir yere gidemezsin, demiyecegim gidersin de bonsai senin ardin sira gelir ondan kurtulamazsin. Unutma bonsai bir sevda isidir, agaclari sevme isidir. Yapacagin tum bonsailer icin kolay gelsin. |
15-01-2007, 13:38 | #659 |
Ağaç Dostu.
|
takasla toplama olsaydı mesela...uygun gördüğün bonsailik bir ağacı yerine aynısından (fidancıdan alacağın) koymak şartıyla alınabilse ortalık Yamadoricilerden geçilmezdi sanırım. ama güzel bonsailer elde edilebilirdi. |
15-01-2007, 14:41 | #660 |
Ağaç Dostu
|
Doğadan sökülen ağaçların nerdeyse tümü arazi açmak veya tarla yapmak için katlediliyor. Bonsai yapacağım diye ormanda ağaç arayan kaç kişi vardır? Bonsai için sökülen ağaçlar, zaten kayalık ve çorak arazi yüzünden cüce kalmış ve gelişememiş ağaçlardan seçilir. Böyleyken bile bonsaici sökülenin yerine yenisini dikecek kadar doğayı korur ve sever. Devrim de eminim söktüğü bir ağaç için en az 10 tanesini doğayla kavuşturacaktır. O hassasiyete sahip biri. Diğer yandan, orman ekosisteminde, bir yerde yetişen ağaç türlerinin arasına orda yetişmeyen bir tür dikilerek denge bozulabilir. Bu sebeple tourkana nın dediği gibi söktüğümüzün aynı türünden ağaçları o bölgeye dikmeliyiz. Ayrıca, yamadori yapmak bir ustalık ister. Bir ziraat mühendisi olmama rağmen, ağaç sökme işine yanaşamadım bile. Cesaretim yok, çünkü deneyimim yok. Bir çok kocaman olmuş meyve ağacını söküp yerini değiştirdim. Hemde yazın ortasında. Hepsi tuttu. Ama iş çamlara gelince birden ürkekleşiyorum. Nedenini bilmiyorum. Belki de kıyamıyorum. Bodur kalmış bir çamı sökmek, aslında ona iyilik etmek demek bir nevii. Çünkü bonsaicinin elinden su, gübre, sevgi ve şefkat alacak... |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|