![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-07-2014
|
https://scontent-a-vie.xx.fbcdn.net/...71231763_n.jpg Sayin arkadaşlar, ben bir adet serissa foetida aldim yurtdışından bu türün bakımı için yardımci olacak olan var mi? Ne kadar sulamaliyim, nasil bir havada kalmali? Düzenleyen malina : 05-08-2014 saat 13:55 Neden: Fotoğrafları foruma yüklemelisiniz. Bakınız forum kuralları |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-08-2014
|
Arkadaşlar merhaba. İsmim Semih, toprakla ilgili her şeye merakı olan Ankara'da yaşayan bir İzmir'liyim. Çok zamandır evde kendi kendime birşeyler yetiştirmeye çalışıyor ve kendimi avutmaya çalışıyordum fakat nane, kekik, reyhan, ufak çiçekler vb.'den öteye geçemedim. İzmir'deki evin bahçesinde kendi ellerimle fidandan dikip yetiştirdiğim ağaçlarım var fakat ev ortamı ve özellikle bonsai yapımı konusunda çok fazla eksiğim var. Birkaç gün önce bu cahilliğimin üstüne gitmek ve kendi bonsailerime başlangıç yapabilmek adına, Ankara Behiçbey orman fidanlığından iki tane fide alıp geldim. Birinin ladin olduğundan emin olmakla birlikte diğer güzelliğin ardıç olduğunu sanıyorum. Ankara şartlarına uyum sağlayabileceklerini düşündüğüm ve çamları gerçekten çok sevdiğim için bu türleri tercih ettim. Buraya kadar herşey tamam fakat bundan sonraki sürece nerden ve nasıl başlamam gerektiği konusunda yardımlarınızı rica ediyorum. Ağaçları saksıya aktarma ve zamanlaması, toprak seçimi, budama gereksinimi, gübreleme ve sulama gibi konularda bilgisi olan büyüklerim yol gösterebilirler mi? Şimdiden çok ama çok teşekkür ediyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-09-2010
|
Merhabalar Sn. Sbakar, aramıza hoşgeldiniz. Sezon itibariyle birçok temel işlem için uygun olmayan bir dönemdeyiz. Kesinlikle saksı/toprak değişimi, sert budama gibi işlemler yapmayınız. Ağaçlarınız için şu anda tek yapabileceğiniz onları doğru aralıklarla ve doğru şekilde sulamak. Tabii bir de kesinlikle ağaçlarınıza ev içinde bakmaya çalışmamak, onları açık havada, balkonda tutmak. Yapılabilecek birçok müdahale için en doğru zaman, sizin ikliminizde mart sonu, nisan başı gibi olacaktır. Bu döneme kadar da hayli vaktiniz var, araştırıp okumak için güzel bir fırsat yani. ![]() Okuyacaklarınız ise temel bilgiler, bakım, makaleler ve vaktiniz oldukça okuyacağınız tüm genel konular. Tekrar hoşgeldiniz. Yeni hobinizin bir ömür sürmesi dileğiyle. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Yeni Üye
|
Nicholai nazik karşılaman ve hızlı cevabın için çok teşekkür ederim. Son birkaç haftadır bulabildiğim bütün kaynakları okuyup depolamaya çalışıyorum ama pratikle harmanlayamadıktan sonra herşey teorik olarak kalıyor maalesef. Ama okumaya devam... ![]() Bu aşamada, benim için en elzem olan güzellerimi herhangi bir saksıya aktarıp aktarmamam gerektiği konusundaki bilgi. Aşağıdaki resimde göreceğiniz gibi güzellerim (umarım doğru şekilde görüntülenebilir) hala fidanlıktan aldığım halde plastik muhafaza içinde duruyorlar. Bu şekilde bırakmalıyım? ![]() Şimdiden teşekkür ediyorum. Saygılar, selamlar Semih |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Fotoğrafı bir akıllı telefon uygulaması üzerinden link alarak verdiğiniz için forumda görüntülenemiyor. ![]() Foruma fotoğraf nasıl yüklenir? Dikkat: Fotoğrafları neden foruma yüklemelisiniz? Elbette pratik olmadan ne kadar teorik bilgi alırsanız alın bazı taşlar yerine oturmuyor, fakat bu hobide unutmamamız gereken en önemli kural ağaçların da canlı oldukları ve her sene belirli bir döngü içinde bir önceki senenin üzerine koyarak yavaş yavaş geliştikleri gerçeği. Bazı uygulamalar için teorik bilginiz en üst seviyede bile olsa uygulamayı gerçekleştirmek için ağacın en az beş sene gelişmesi gerekiyor olabilir, örneklerini zamanla mutlaka göreceksinizdir. ![]() İçinde bulunduğumuz yüksek sıcaklıkların sürdüğü dönem her türlü ağacın köklerine müdahale etmek için yanlış bir zaman. Bazı türler bu işlemi atlatabilecek yapıda olsalar da sizin ağaçlarınız gibi ibreli türler için bu dönemde kökleri açığa çıkaracak bir müdahale daima risk taşır. Fakat ağaçlarınızın şimdiye kadar düşündüğüm şekilde plastik yetiştirme saksılarında değil, siyah tüp fidan poşetlerinde olduğunu görüyorum. Bu şekilde onlara sağlıklı bakabilmeniz ve doğru sulama yapabilmeniz pek kolay olmaz. Derinliği o poşetler kadar fakat genişliği çok daha fazla olacak şekilde yeni saksılar alıp geçirgenliği yüksek bir toprak karışımını önceden hazırlayıp ağaçlarınızı saksıya almanız iyi olacaktır. Fakat bunu yaparken o poşetleri dikkatlice kesip ağacın kökleriyle birlikte tüm toprağını hiç dağıtmamaya büyük özen gösterin. Yardım almanız iyi olacaktır. Mevcut toprak bütünlüğünü ne kadar koruyabilirseniz bu işlemi o kadar hasarsız atlatırsınız. Bir diğer tavsiyem, ağaç çeşitlerinize yaprak döken türleri de eklemeniz. Ankara'nın iklimi birçok yaprak döken tür için uygundur. İbrelilere göre çok daha hızlı geliştiklerinden öğrendiğiniz işlemleri uygulamak için size daha çabuk cevap vereceklerdir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Yeni Üye
|
Yardımlarınız için çok ama çok teşekkür ediyorum. Hemen uygun bir saksı ve toprak karışımı için çalışmalara başlayacağım. Ankara'dan saygı ve selamlar, Semih |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Yeni Üye
|
Arkadaslar merhaba, Bonsai olarak yetistirmek uzere yeni saksi ve topraklarinda dinmeye biraktigim ardic ve sari cam fidelerimi eve gelen temizlikci balkona koymus ![]() Olmalari gerektigi yere geri yerlestirdim ama sulama veya ozel bir bakim konularinda nasil bir yol izlemeliyim? Simdiden tesekkurler! Semih |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-08-2011
|
Sn.Sbakar. Bunu anlamadım. Yani ağaçlarınızı bulundukları saksı veya torbadan çıkarıp topraklarını dağıtıp hatta köklerini yıkayıp toprak değişimi yaptınızmı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Yeni Üye
|
Sayın Badrobot, Fidanlarımı nicholai hel arkadaşımın tavsiyesine uyarak torbalarından çıkarmış, uygun boyda saksılara yaklaşık iki hafta önce yerleştirmiştim. İki gün öncesine kadar herşey sorunsuz giderken şimdi bu aşırı sıcaktan kuruma/yanma durumu ile karşı karşıya kaldım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
|
Semih bey. Benim nicholai hel'in tavsiyesine ve sizin uygulamanıza itirazım yok. Saksı değişiminde ağaçlarınızın topraklarını dağıttınızmı? yoksa torbayı özenle keserek ve toprağı kalıp gibi tutarak, bir bütün halinde yeni saksıya aktardınızmı? Size yardımcı olabilmem için önce bunu öğrenmem gerek. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Yeni Üye
|
Sevgili Badrobot, Saksı değişiminde ağaçların var olan köklerini olabildiğince koruyabilmek adına topraklarına herhangi bir dağıtma ya da yıkama işlemii yapmadım. Torbalarından çıkarır çıkarmaz saksılarına yerleştirip boşlukları dolduracak şekilde toprak + torf + perlit (çok su tutabileceğini tahmin ettiğim için perliti olabildiğince az ekledim) karışımı ile kapattım. Umarım sorunuza yanıt verebilmişimdir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
|
Semih bey. Ayrıntılı sormamın nedeni size daha net bir cevap verebilmek içindi. Kendi adıma bir beklentim yok. Sanırım küçük bir yanlış anlaşılma oldu. Neyse üzerinde durulmayacak birşey. Yanıtınıza dayanarak; her hangi hatalı durum görünmüyor. Kök sistemleri açılmadan, toprağıyla yapılan saksı değişimlerinden ağaçlar fazla rahatsız olmazlar. 1-2 Hafta önce bende 6-7 ağacımı daha büyük saksılara almak için saksı değişimleri yapmıştım, yeni sürgünlerini vermişler bile. Gelelim yine sizin probleminize; aklıma gelen en önemli hatalardan birini sormak istıyorum. Ağaçlarınızın yaprak ve bedenine su değdiriyor hatta yıkama yapıyormusunuz. Güneş ışığıyla birlikte yapraklarda kavurucu bir etki yaratır. Hatta bazı türlerde tüm yapraklar kahve rengiye döner. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Yeni Üye
|
Sulamayı doğrudan toprağa yapıyorum, yapraklarla herhangi bir temasım olmadı henüz. Bu arada, iki çamın da iğneleri kahverengi renkte (oldukça büyük bir kısmı) ve dokunduğum zaman dökülüyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-12-2014
|
Merhabalar Ben bonsai ağacım olarak çınar ağacını seçtim.Fidanı çıkarırken uzamış olan kalın kökün saçak köklerin birçoğu koptu.Bende kalan bölgenin 1-2 parmak üstünden bir bölgenin kabuğunu soydum ve toprağa diktim acaba tutar mı ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-02-2011
|
Sayın alirıza24, Bu mevsimde ağacın yeri değiştirilmez, saçak kökleri kopmasaydı bile yaşaması mucize olurdu. Bahçeden sökmek veya saksı değiştirmek için ağacın uyku mevsimini bekliyoruz yani kışın veya ağaç uyanmadan ilkbaharda olabilir. İyi çalışmalar dilerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-07-2011
|
Merhabalar; Uzun süredir bonsaiye olan merakım ve hazır bonsailerle uğraşma sonunda biraz tepeden inme şeklinde 2 adet acer palmutum 1 adette mugo çamı siparişi verdim. Ağaçları balkonun gölge yerine yerleştirdim sormak istediğim gelen fidanların saksıları biraz küçük geldi büyük saksıya almayı düşünüyorum. Akağaç ve mugo çamını bu mevsimde büyük saksıya geçirsem sorun olurmu ayrıca acerlerin boyu oldukça uzun havai köklendirme yapmayı düşünüyorum bunun için ilk baharımı beklemem gerekir? ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
Ağaç Dostu
|
Sayın fatix54, Forumumuza hoş geldiniz. Acer ve Mugo başlangıç için zor türlerden. Ligustrum başlangıç için daha uygun olur. Mevsim saksı değiştirmek için uygun değil şubat mart aylarını beklemeniz iyi olur. Havai köklendirmeyi şimdi de yapabilirsiniz. Kolay gelsin... Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-03-2015
|
Merak ettigim bi soru olucak ??? Forumda çınar bonsai hic yok ya da ben görmedim ... Acaba zor bi ağacmı ugraşmakmı istenmiyor yoksa tarz olmuyormu ? Düzenleyen therman : 28-06-2015 saat 23:53 Neden: Hatali yazim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
Çınar aslında hızlı gelişmesi ve çok uzun ömürlü bir ağaç olması ilk anda çekici gelebilir. Bir ara bende merak sarmadım değil hani. Fakat tüylü yaprak yapısı yapraklarının yaz dönemlerinde ıslanması halinde mantar enfeksiyonuna kapılmasına ve yanmasına neden olmakta. Üstelik yamadori sonrası veya saksı değişimindeki kök budamalarında sorun çıkarmakta. Saksı gibi; hele sığ saksıda su isteği çok yüksek olan bu ağacı suya doyurmak oldukça büyük sıkıntı. Esas en büyük sıkıntısı; büyük yaprakları küçültmeye çalıştığınızda çok inatçı bir ağaçla karşılaşıyorsunuz. Problemleri yazarken ben yoruldum gerisini siz düşünün. Denemekten zarar gelmez derseniz zorlu bir deneyim elde edebilirsiniz elbete. Ama yukarıda saydığım problemleri göz önünde bulundurmakta fayda var. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Therman, Önceki yıllarda Sayın Hazeyn bir çınar paylaşmıştı. Harun Parlak'ın da Çınarı var. Ben de de daha başlangıç aşamasında olan 2 tane var, biraz ilerlesinler paylaşırım. Biraz zor bir tür ama elinizde fidan varsa denemeye değer. Yeni alacaksanız onun yerine ligustrum (kurtbağrı) daha kolay ve çabuk sonuç verir. Kolay gelsin... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-03-2015
|
Hawai köklendirme yaptıgım bir çalısmam var cok iyi sonuc aldım dün saksıya aldım insallah tutar. Resimleri paylasirim yakinda Düzenleyen therman : 29-06-2015 saat 11:40 Neden: Yazim hatasi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-09-2015
|
bonsai
Arkadaşlar iki hafta önce eşimin hediyesi Fukien cinsi bonsai sahibi oldum fakat yapraklarını dökmeye başladı. Tek tek düşüyor bu mevsimde olur mu hiçbir tecrübem yok yardımcı olur musunuz? Bakımı benim için çok önemli zarar vermek istemiyorum. ![]() Düzenleyen nicholai hel : 14-09-2015 saat 10:37 Neden: imla |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sn. fukien bonsai, şu konuyu bir okuyun, muhtemelen problemi kendiniz bulacaksınızdır; http://www.agaclar.net/forum/bonsai-...leri/26052.htm Fukien tea ağacı normal şartlarda yaprak dökmez. Fakat stres yaşadığı ortamlarda tepkisini yaprak döken türler gibi gösterir. Ağacınız iki hafta önce yer değişikliği yaşamış, eski ve yeni yeri arasında şartlar çok farklıysa stres yaşaması normaldir. Fakat başka bir problemi varsa bunu düzeltmeniz gerekir. Konuyu bir inceleyin, yardımı olacaktır. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
|
Sn.fukien bonsai. Ben de sizin gibi Manisa'dayım, isterseniz ağacınızı bahçeme getirirseniz inceleyebilir ve yardımcı olmaya çalışırım. Düzenleyen badrobot : 14-09-2015 saat 12:58 Neden: imla ve yazım hatası |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-09-2015
|
Genel bonsai sorularınız
iç mekan bonsaileri budama saksı değişimi istenildiği zaman yapılabilirmi yoksa şubat mart mı beklenilmeli |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Genel olarak belirli bir uyku dönemleri olmayan tropikal türler oldukları için diğer türlere göre daha toleranslı olurlar saksı değişimine. Fakat iç mekan derken hangi türü kastettiğiniz de önemli. Ağacın gelişmeyi sürdürdüğü dönemde saksı değişimi, kök budaması gibi işlemleri bilinçli şekilde yaptığınız sürece sorun olmayacaktır. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
GT-N7100 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Dediğiniz saksı degişim donemi genel olarak yaprak dökenler ve uykuya dalanlar için çok doğru. Fakat iş tropik ve subtropik türlere gelince farklılıklar var. Onlarda da tam olarak standart bir sey soylemek zor. Ama yinede diger turler gibi ağacın uykuda degilde tam olarak aktif olduğu dönemler diyebiliriz. Hemen bir kaç örnek verelim: Skulentlerde kış dönemi haricinde her donem saksı değişimi oluyor. Begonvilerde yine aynı gibi ama en mükemmel zaman; gelişme döneminin en azgın olduğu Nisan ayı. Ficus turleri icinde Nisan başı en guzel ay. Gerci ben bir tane agustosun 40 derece sicağında değiştirdim ve sorun çıkmadı. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-09-2015
|
teşekkürler cevaplar için ağacım ligustrum iç mekanda yetiştiriyorum kış uykusuna yatıcakmı bu ağaç onun için biraz daha soğuk ortam sağlamalıyım zamanı geldiğinde |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|