agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yarım Kalmış Bonsailer (https://www.agaclar.net/forum/yarim-kalmis-bonsailer/)
-   -   tijeen / ardıç ve şimşir (https://www.agaclar.net/forum/yarim-kalmis-bonsailer/7901.htm)

Eaglion 20-03-2008 07:30

Tijeen Hanım,

Şimşrinizin resmini ekleyebilir misiniz? Şimşir yaprakları kışın sarı kırmızı bir renk alır. Bu renk baharla birlikte yavaş yavaş tekrar yeşerir. Sararma ise fazla sulama veya demir eksikliğinde olabilir.

Öncelikle suyunun durumunu kontrol edin. Saksınız suyu rahat boşalıyor mu?
Eğer az su vermenize rağmen sürekli nemli ise, drenaj probleminiz var demektir. Bir hafta kadar verdiğiniz suyu iyice azaltın. Nemlilik devam ediyor, sararma artıyorsa kök çürümesi de başlamış olabilir. Acil saksı değişimi yapmanız gerekir. Saksı değişimi yaptığınızda B1 vitamini ve az bir miktar aspirinli su ekleyebilirsiniz.

Eğer suyla ilgili probleminiz yoksa o zaman demir vermeyi deneyebilirsiniz. Marketlerde gördüğüm bitki besinlerinde "bitkilerde ki yaprak sararmaları için" gibi bir açıklaması olanlar daha çoğunlukla demir besini oluyor. İçlerindeki demir oranı diğer besinlerde olanın 2 katı. Yine de çok yüksek değil. Bir seferlik üzerine belirtilen ölçüde verip daha sonra 2 haftada bir normal dengelli gübre ve ek olarak bu demirden (Bu sefer yarım kuvvette) vermeyi deneyebilirsiniz.

Elindeki besin anladığım kadarıyla sadece Azot ve potasyum içeriyor. Şimşir bu dönemde çiçek de açmaya başlar. Normalde dengeli besinden daha fazla fayda görecektir. Ağacında bir problem olduğunu düşünerek, çiçek açmasının gecikmesinde belki yarar dahi olabilir. Bu nedenle kısa bür süre bu besini kullanabilirsin.

Eaglion 20-03-2008 07:59

Ardıç için,

İstanbul'daki ardıçlar uçlardan tomurcuklandı. Senin ardıçında seçemedim. Hala daha biraz budama ile rahatlatma şansı var. Öte yandan, gönderdiğin resimde yapraklar dalları kapattığı için tarz konusunda birşey söylemek zor. Tarza karar vermeden budama yaparsan sonradan düzelmek zor olacaktır. Benim görebildiğim yana ve aşağıya giden uzunca bir dal var. Bundan çok güzel şelale tarzı yapılabilir.

Öncelikle saksı değişimini daha fazla geciktirmeden yapmanda fayda var. Bu ağacının gelişimine yardımcı olacak. Biraz daha sığ ve geniş bir saksıya alıp dört yönden ve tepeden çekilmiş fotoğrafları gönderirsen tarz konusunda daha net bir şeyler söyleme şansımız olur. Böylece budama da yapabilirsin.

Kolay gelsin.

bepsi 20-03-2008 08:12

Selamm...
Şimşirinin çok şirin ama nolur acele etme. Budaya budaya dal kalmadı benim şimşirde. İlk ağacımdı. Senin gibi bende kolay şekil alır diye ince bir şimşir seçmiştim. Ama naparsın. Yenilen pehlivan güreşe doymazmış misali şimdi bir şimşir daha sipariş verdim ve bu hafta sonu gelecek inşallah. Bu sefer biraz daha tecrübeli olmayı deneyeceğim. E artık birazcık tecrübem olmuştur yavvvvv. Bu arada ardıcta çok şirin eminim güzel bir bonsai adayı olacak. Sevgilerimle. Çalışmalarınızı takip ediyorum. Gözüm üzerinde ona göre :)

memet 20-03-2008 09:38

Kullandığımız suyun kireçli olmasından kaynaklanan, bitkinin demir almaması sorunu için, kara boya kullanıyoruz. Boyacılarda bulunuyor. Bunu bir tatlı kaşığını bir litreye sulandırıp, bitkiye vermek demir eksikliğinden kaynaklanan sorunları ortadan kaldırır. Boyanın değdiği yerde leke kalacağına dikkat etmek gerek.
Suyun kireçli olmasından kaynaklanan sorun için, zaman zaman bu toz boyayı sulandırıp kullanmak geekir. Çiçeklerde etkisi hemen belli oluyor.

tijeen 20-03-2008 10:01

1 Eklenti(ler)
Sayın Eaglion sanırım dediğiniz gibi ,ya su tahliyesinde sorun var ,**** havanın nem oranından dolayı verdiğim su fazla gelmiş.Toprağı bayaca nemliydi.resmini ekledim

tijeen 20-03-2008 10:07

Sayın mehmet bulunduğum yerin suyu fazlaca kireçli oda etkili olmuş olabilir.Kara boya demişsiniz ilk fırsata almalıyım listeme ekledim bile.Boyacılardan nasıl istemeliyim beli bir markası varmı acaba?

tijeen 20-03-2008 10:09

bepsi hanım sanırım acele davranmadım ama yinede can çekişiyor şimşirim.Gözümün önünde sarardıkça bende sararıyom desem doğrudur. :(

vyssera 20-03-2008 12:40

Eaglion'un 28. mesajda çizdiği şekil iyi ;) Ardıcın yapraklarını değil dallarını budamışsınız, belki ihtiyaç olurdu , sanırım görmekte sıkıntı çektiğimiz için o yola gittiniz, hayırlısı.

tijeen 20-03-2008 13:35

Sayın vyssera, evet aynen dediğiniz gibi gövde daha iyi görünsün diye budamıştım(sanırım kırpma oldu bu)

tijeen 20-03-2008 13:37

Ardıç ve şimşir konusunu ayrımalıyım sanırım

Ali H. ALI 20-03-2008 13:46

Tijen hanim, simsirinizin sorununun ne oldugunu ogrenmeden ona gubre veya besin vermeyiniz. Ornegin cok sulamadan kaynaklanan ve ya topragin suyu suzmemesinden kaynaklanan bir sorun varsa vereceginiz besin sadece onun yasamini bitirmesini hizlandiracaktir.

Yesim uzerindeki sararmis yapraklari bir kucuk makasla temizleyiniz(o yapraklarin tekrar saglikli yaprak olasi mumkun degildir) Simsirinizi mumkunse disariya aliniz sulamasina dikkat ediniz. Yapraklari budadiginiz yerlerden yeni surgunler cikmaya basladi zaman gubre ,besin paketi uzerinde onerilen miktarin yarisi kadar bir gubreyi agaciniza vermiye basliyabilirsiniz(unutmayiniz az gubre vermek agaci oldurmez ama asiri gubre vermek agaci oldurebilir.)

Size ve simsirinize bol sanslar dilerim.

tijeen 21-03-2008 18:53

Sayın Ali bey;
şimşirimi fidanlıkdan aldığım günden beri balkonda.2-3 gündür sulama yapmıyorum,toprağı hala nemli(hava yağışlı bunun etkisi olabilir).Dediğiniz gibi sararmış olan yaprakları aldım. umarım düzelir, gözüm sürekli üzerinde :)

tijeen 21-03-2008 18:55

Sayın Eaglion ardıçımın üzerinde tomurcuklar var,bu iyiye mi işaret? şelale tarzı banada uygun gibi görünüyor :)

tijeen 26-04-2008 13:23

şimşirdeki tüm yapraklarım sarardı soldu.Küçücük filizler görüyorum üzerinde ,sanırım bir kıpırdanma var.umarım kendini toparlar,yoksa katil olacağımm :(

tijeen 08-11-2008 00:58

ve istemeden de olsa ben bir katilim :( Rahatsızlığım nedeni ile uzun bir süre çiçeklerimle ilgilenemedim,bonsai adaylarım(ardıç ve şimşir) öldü.evet katil oldumm.Ardıcımı hala atamadım belkim yeşerir diye son bir ümit bekliyorum: (((

vyssera 08-11-2008 08:50

Merhaba Tijen hanım, demek ben seri katilim o zaman. Geçmiş olsun. Böyle şeyler istemesek de oluyor maalesef.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025