![]() |
Üst gövdeyi kısaltmayı ben de düşündüm ama sürgünlere kıyamadım. Kıyayım mı?
|
Büyük gövdeyi kısaltma konusunda ben de kararsız kaldım, ağacın son halini iyi planlamak lazım. Ona göre budama yaparsınız.
|
1 Eklenti(ler)
Bir öneri de benden arkadaşlar.
Şöyle bir şekillendirmeye dallar kırılmadan imkan varmıdır? Eğer varsa öncelikle sağ gövdeye sarılan telin 45 derece sarım açılı ve yeterli kalınlıkta olduğundan emin olmak lazım. Eklenti 29249 |
1 Eklenti(ler)
|
Teşekkür ederim.
Her iki çizimde çok güzel. Kalın gövdeyi kısaltmak öncelikle yapmam gereken iş . Hepimizin ortak fikri bu. ;) Artık yeni sürgünlere kıyacağım istemeyerek. Daha sonra hafif eğim vererek ucu aşağı doğru döndüreceğim. Akşam düzenlemeleri yaparım. |
1 Eklenti(ler)
Bu da bir alternatif olsun :)
İkili gövde çalışmalarında Uzun gövdenin kısa olan üzerine eğilmesi gerekir. 160. mesajdaki fotoğraf güzel o açıdan. Kısa olan uzun gövdenin üzerine çıkıyormuş gibi bir şekil doğal durmaz. Ben olsam doğal görünümlü bir ağaç yapardım. Çıkacak olan sürgünler de hesaba katılarak şekil verilmeli. |
Sn. Vyssera, bu çizimi nasıl yaptınız? Hangi programı kullandınız?
Benim nar Sn.Msgürkan'ın çizimindeki gibi oldu bile sizinkini görmemiştim. :) Güzel oldu, kısaltınca daha iyi göründü. |
Photoshop programı ile herşey yapmak mümkün. Msgurkan'ın çizimindeki dal yapısı da hoş. Ama gövdeler konusundaki yorumumu 171. mesajda söyledim :) Epey fazla ağacınız oldu, sırada ne var :)
|
1- Morsalkımı bonsai saksısına alacağım.
2- Yassı ardıcı şekillendireceğim. 3- Eriği şekillendireceğim. İlk aşamada bunlar var, ardıçta kararsızım . |
2 Eklenti(ler)
Evdeki bir seramik kabın altına iki delik açtım , ama içi sırlı.
Pek de hoşuma gitmedi. Çerez tabağı gibi oldu .:p |
Bonsai saksısına ağacı iyice şekillendirmeden almak, bonsai olma sürecini uzatacaktır. Bunlar bonsainin moral bozucu, sabır isteyen yanları :) Geniş bir saksıda ağaç hızla gelişip istediğimiz şekli alabilir. Bir de saksı sorunumuz hala sürüyor, ben bir kaç çözüm üzerinde çalışıyorum. O saksı bence işinizi görmez, malum içi sırlı ve ağaç ile uyumlu olmayacaktır. Ayrıca deliklerin daha geniş olması da daha iyi olur.
Saygılarımla Sayın Uzman16 :) |
Bu arada süs kirazı aldım. Ama artık kötü seçimlerimi sergilemeyeyim diye resmini koymadım. Gövdeyi kesip mumladım. Sürgün bekleyeceğim. :rolleyes:
Bir de leylak var ... |
Sayın uzman16 yapay çiçek satan dükkanlara **** toptancısını bulabilirseniz oraya gidin seramik saksıları sorun derdinizi anlatın size ellerindeki örnekleri göstersinler hoşunuza giden mutlaka bulacaksınızdır
|
Uzman16 bonsai adaylarin, her gun artiyor ve bu devam edecek. Bonsai yapmak icin agac seciminde ozen gosterirsen bonsai calismalarinizda daha az zorlanirsin.
Calismalarinizi izliyorum. |
Sn. Picea Pungens,
Söylediğiniz iyi bir fikir, toptancısını bulmak lazım. Bu konuyu araştırayım. Teşekkür ederim. |
Aklımda seramik kurslarına katılma fikri oluşmaya başladı...
|
Ali Bey,
Artık aday ağaç seçiminde daha dikkatli olmaya çalışıyorum. Süs kirazı iyi seçim değil ama onu da zeytinleri aldığım zamanlarda almıştım. En son aldıklarım yassı ardıç ve erik. Aslında bunları şekillendirmeliyim ama aklım gördüğüm bir çam türünde kaldı. Sanırım yarın onu alacağım. ;) |
Yapay çiçek malzemeleri satan toptancılar Cumhuriyet caddesinde var ve benimde gazcılarda bildiğim bir yer var ama, siz bir bakın bulamazsanız bizimkiyele irtibata geçeriz.
|
İşte bu iyi haber Selahattin Bey. Cumartesi günü bakarım.
Size sormak istediğim bir konu vardı. Bir ağaçtan 10-15 cm kalınlığında dal alsak ve onu IBA ya batırıp eksek tutar mı? |
Bana kalırsa tutmaz, ancak havai daldırma (Air layering) ile köklendirmeniz mümkün. Yani çelik almada o kalınlıkta köklendirmeye hiç rastlamadım kararsız kaldım hatta olumsuz yöne gidiyor aklım, o yüzden tavsiye etmem siz havai daldırma yapın derim. Ağacın türü de önemli tabi...
|
O kalınlıkda bir çelik olsa olsa söğüt olabilir sanırım Hvai köklendirme daha başarılı olur *******.
Birde belki belki diyorum bugünekadar 5-6 cm kalınlıkda köklendirebildim birde incir olabilir sanırım. |
2 Eklenti(ler)
Ben ekim 2007'de ılgın ağacının toprak altında kalan 10-12 cm çapında ve 30-35 cm boyundaki köklerini alıp 20 cm derinliğindeki toprağa diktim. Aynı zamanda 3-6 cm çapında çok sayıda yine kök çeliklerini dikey ve sal stili için de yatay olarak diktim. Hiç bir köklendirici kullanmadım. hiç özen göstermedim. Sadece suladım. sonuç mükemmeldi. Hemen köklenmeye ve filizlenmeye başladılar. Üç aylık hallerini aşağıda görebilirsiniz.
Tabii her ağaç bu metotla çoğaltılmaya uygun değil. Araştırmak ve denemek lazım. Örneğin benzer yöntemi yabani mersine de uyguladım. yaklaşık 1 ay oldu. 2-3 ay içinde başarılı olup olmadığı belli olacak. Sonuçları sizlerle paylaşacağım. Saygılar. Eklenti 29406 Eklenti 29407 |
Alıntı:
|
msgurkan, fotoğraflarınız yüklenmemiş.
Düzelt'i kullanarak yükleyebilirsiniz. Uzman16, 10-15 cm lik bir dalın köklenmesi ve yaşaması söğüt gibi çabuk köklenen ağaçlarda bile zor gibi. O kalınlıkta ve büyüklükte bir ağacın kesilen yüzeyinin fazlalığı nedeniyle, suya olan ihtiyacı ve su kaybı çok fazla olacaktır. Bu tür ağaçlarda havai köklendirme veya kök aşılama yönteminin kullanılması daha uygun olacaktır. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Henüz saksı arayışına ciddi olarak başlamadım. Çünkü saksıya alınacak durumda adayım pek yok. Ama eğer saksı bulunmazsa çözüm bulundu diyebilirim. "SERAMİK KURSU";) |
1 Eklenti(ler)
Ali Bey'in http://www.agaclar.net/forum/showpos...90&postcount=1 sarı yasemininden esinlenerek açelya ile bir çalışma yaptım. (Her ne kadar Ali Bey çiçeği seyret birşey yapma dediysede denemek istedim.)
Yaprakları hafiften bozulmaya başlamıştı. 4-5 gövdeyi sararak sarı yasemine benzetmek istedim. Açelyanın ilk hali: |
2 Eklenti(ler)
Saksıdan çıkardım. Saksının içi kök yumağı halindeydi ve kökleri ayırmak hiç de kolay olmadı. Açelyanın dalları da çok kırılgan olunca beni bir hayli uğraştırdı. Artık en sonunda bıçak yardımıyla kökleri kesmek zorunda kaldım.
|
2 Eklenti(ler)
Kökler öyle çoktu ki gövdeyi birbirine sarmakta çok zorlandım. Mecburen kökleri iyice kestim ve birbirine sardım. Bu arada üzerinde bozulmaya başlamış olan çiçekleri topladım.
|
2 Eklenti(ler)
Saksının biraz yan tarafında kalacak şekilde yerleştirdim. Görüntüsü hoşuma gitti.
Sonra gövdedeki dalların daha iyi form alabilmesi için beyaz kurdela ile bağladım. |
1 Eklenti(ler)
Ve açelya çalışmamı şimdilik tamamladım.
|
Bu çalışma sırasında kopardığım dallardan 7-8 tanesinin ucunu da IBA' ya batırıp saksıya diktim. Sn. Tekin'in incirin kökü ile ilgili uyarısından sonra israftan kaçınıyorum.:o
|
Buradan bakınca güzel bir çalışma olduğu görülüyor sevgili Uzman16. Ama köklerle o kadar oynayınca bitki sarsılmayacak mı?
Açelyadaki gelişmeleri bizlere haftalık olarak aktarırsın değil mi? |
Esnek yapıdaki fidanlarla bile zor yapılabilen örgü tekniğini açelyada denemek ve ortaya böyle bir güzelik çıkarabilmek azminizin bir göstergesi. Ancak çok stres yaşamış bundan sonra onu sadece hayatta tutmaya çalışın. Elinize sağlık.
|
Agacinizin yasayip size bol cicekler sunmasini dilerim(guzel bir bonsai olacak)
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Ali Bey , sizinki gibi yapmak için uğraştım. Umarım neticeye ulaşırım.
|
Eğer yaşatabilirseniz, bonsai değil de, açelyayı kastediyorum :) Zira benim açelyayla pek aram yok, bu sene bir açelyam kurudu, bi daha cesaret edemedim. Cümleme devam edeyim, açelyayı yaşatabilirseniz güzel bir saksıda dibinde birkaç taş ve küçük bitkileri ile güzel bir çalışma olacak, elinize sağlık. Benzer bir çalışma da ben yaparım belki. Çalışmanızın durumunu bizle arada bir paylaşın olmaz mı :)
|
Sayın Uzman16
Bir denemede bulunmuşsunuz sonucunun güzel olmasını dilerim. Lakin bir açıklama getirmekde isterim. Çİçekli bitlikerde **** çiçeği meyveye dönen bitkilerde bu tip yer değişimi saksılama kök budaması gibi işlemler çiçeklenmeden önce **** çiçeklenmeden sonra çiçekler ağacı terk ettiği zaman gerçekleştirilir. Çİçekli dönemde olan ağacın yaprakları özelikle acelyada bir miktar azaltılırken aynı dalın uç kısmında olan çiçek tomurçuklarında en güçlüsü dal üzerinde bırakılır iken yanında bulanan tomurçuklar alınır ki sadece o tomurçuk güçlü ve güzel bir çiçek olsun.Çiçeklenme döneminde azaltılan yapraklar çiçeklere yönelecek enerjiyi artıraçağı gibi çiçeklenme döneminde ağaçları aşırı sulamak mantıklı değildir.Özeliklede çiçekleri üzerinden yapılarak sulamalarda hoş olmaz. Saygılar. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 20:47. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025