![]() |
Alıntı:
|
Resimler biraz karanlık olmuş ama diyeceğimi diyeyim ben yine bence dizim şeklin ağaçlara verdiğin şekilden daha önemli. Orman tarzında hele ağaçlar çoksa ki senin çok, ağaç şekilleri önemini biraz daha kaybediyor çünkü bir şekilde birbirlerini örtüyor tek tek incelemedikten sonrada anlaşılmıyor. Oradaki düzen daha önemli olacak ama ağaçları çok kıvırma birbirlerine girmesinler sonra. Aldığın saksıya şöylebir yanyana koyup düzen içinde bakıp bunun şurası bunun şurası kıvrılsın falan diyebilirsin belki. Şimdilik güzel gidiyor devam devam..
|
Çok konuşuyorsunda hani sen ne yapıyorsun diyecek biri çok kötü moraracağım.:o
|
Haklısın murare. Biraz fazla kıvırmışım dalları. Aslında o dallar kısalacak. Yeni sürgün vermesi için baharı bekleyip budamayı düşündüm ama böyle saksıya sığmazlar gibi. Ben en iyisi yan dalları biraz budayıp kısaltayım. Saksının içinde nasıl duracağına bakamam çünkü bu torbalarla sığmıyorlar..:)
Birde örnek aldığım ağaç şekilleri için resim koyayım. Orman tarzı olarak bunu düşünmüyorum, sadece ağaçların dallarına ve kıvrımlarına baktım. Kıvırıp dalları eğdikten sonra bu şekilde budayarak dalları kısaltmayı düşünmüştüm. |
Telleme iyi olmuş
yalnız bakır tel kullandığımız için olsa gerek sökerken çok sıkıntı yaşanıyor geçen bahar telleme yaptığım sedir ile epey uğraştım |
Eğer kullanılan ağaç kavak gibi tüm dallarını yukarı kaldırmıyorsa bence tellemeye bile gerek yok ama güzel olmuş tellemen örnek aldığın ağaçlara benzer umarım işin bittiğinde.
|
Merhaba oktars;
Hoşgeldin öncelikle.. Bizi sahipsiz bırakmayın sonra çok ağaç öldürebiliriz... Aman diyim:) Telleme için aliminyum tel bulamadım. Zaten pahalı olduğu konusunda herkes hemfikirdi. Çıkarması zor oluyorsa acaba daha kısa tellesek nasıl olur. Hem çıkarırken daha az uğraşırdık hemde birsiri tel boşa gitmezdi? Ne dersin editörüm bu konuda? Ne yapmalıyız? |
Tellemeleri beğendiğinize sevindim. Budamalar nasıl olmuş? Ağaşları yarıdan kestim. Boyları çok uzundu. Şimdi en uzunu 35-40 cm civarındalar.. Aradaki gereksiz dallarıda tamamen budadım. Sadece üzerinde bir kaç dal bıraktım...
|
Telleme kurallarına uymak zorundayız seyrek yaparsak şekil vermede sıkıntı olabilir. Daha öneceki yazışmalarda bonsaireef bakır teli ısıttıktan sonra bakırın daha kolay işleneceğinden bahsetmişti dediği gibi işlemesi çok kolay fakat aradan bir sene geçtikten sonra aynı rahatlığı bulabilirmiyiz bilemiyorum denemek lazım.
Sizleri yalnız bırakmayız merak etmeyin yalnız öncelikle söyleyeyim bonsaireef'in boşluğunu dolduramam fakat dilimin döndüğünce işimin el verdiği sürece sizlere yardımcı olmaya çalışırım :) |
Alıntı:
|
Ağaçların ilk hallerini bilmiyorum budamadan önce ve budamadan sonraki fotoğraflarını aydınlık bir çekimde gönderirseniz yardımcı olmaya çalışırım.
|
Alıntı:
|
Herkese iyi gunler,
Turunc orman tarzina baslamissin, istedigin gibi olmasini dilerim. Orman tarzinda agaclari dikmeden once tellemen iyi oldu, telledikten sonra egip sekil vermene gerek yoktu tellenmis agaclarini diktikten sonra onlari istedigin gibi egip bukerdin , simdi onlari diktikten sonra uyum icerisinde olmalari icin tekrar egip bukeceksin, bu durumda ayni isi iki kez yapmis olacak ve agaclarini gereksiz yere iki defa bukeceksin, ustelik bakir tel kivrildik sonra daha da serlesecek ve teli geri cozerken dahada zorlanacaksin. Teli geri cozme zamani geldiginde agacinizi bu cozum sirasinda zedeleyceginizi dusunuyorsaniz teli kucuk bir tel kesici ile kucuk, kucuk kesip onu agacin uzerinden oyle alabilirsiniz. Teli daha kisa saralim derken neyi anlatmak istedin, daha genis araliklarla sarmayimi? eger anlatmak istedigin bu ise agaci telledigin yerden bukerken kirabilir ve istedigin yerde durdurmada zorlanabilirsin. Butun bonsailerin diledigin gibi olsun. |
"Turunc orman tarzina baslamissin, istedigin gibi olmasini dilerim" Çok teşekkür ederim Ali hocam; Telleri kısa saralım derken aslında dalları da kısa bırakarak budayalım demek istemiştim. Zaten çok uzun bıraktım. Hata yapmaktan çekindim. Önce sizlere danışayım dedim. Sizin orman çalışmanızı örnek alıyorum. Orda önce tellersek yerleştirirken zorlanmayız, yerleştikten sonra zor olur demiştiniz.Sizi dinledim yani:)
"Deneyimli, bilgili arkadaşların bize yol göstermesi şart yoksa burda meydan benle turunca kalıyor bilip bilmeden konuşuyoruz işte :D(kendi adıma söyleyeyim bunu)" Murare sana bu konuda tamamen katılıyorum. Demek ki tek ben değilmişim bu hissi yaşayan:) "Garip ben bakır telin daha pahalı olduğunu sanıyordum metresi 40ykr burada" murare burda ben daha pahalıya aldım metresi 60 ykr.. "Ağaçların ilk hallerini bilmiyorum budamadan önce ve budamadan sonraki fotoğraflarını aydınlık bir çekimde gönderirseniz yardımcı olmaya çalışırım" Oktars 1. sayfada ağaçların ilk hallerinin bir fotosu var. Bir bakıp bana yardımcı olursan çok mutlu olurum. Sizin azbuçuk biliyorum dedikleriniz bizim için ne kadar gerekli ne kadar elzem bilemezsin:) |
Önce kullanacağımız saksı delindi.
Tel geçirildi. Eski bir tel süzgeçten söktüğüm telden kestiğim parçaları yerleştirdim ve alttan 2 parça bakır tel geçirdim. Saksıyı sabitlemek için bu kalın bakır telleri kullanacağım. Toprak karışımı hazırladım. 3/1 oranında bahçe toprağı 3/1 oranında torf 3/1 oranında Çarli marka kedi kumu kullandım. Hepsini karıştırıp iyice harmanladım. Kök budaması yaptım. Kullanacağım 9 adet dişbudak fidanının köklerini tek tek budadım. Burda fazla yer kaplamasın diye 1 örnek budanmış fidan resmi koyuyorum. Kökler budanırken gövdenin dip kısmını biraz açtım. Daha kalın bir gövde ortaya çıkmış oldu. Kılcal köklerin olduğu bölgede toprağı fazla karıştırmadan ve döküp saçmadan alttan kazık kökü budadım. Daha sonra kökleri yavaşça tarayarak fazlalık olan kısımları budadım. Tüm fidanların kökleri budandıktan sonra saksının dibine biraz toprak karışımından koydum ve sırayla yerleştirdim. Daha sonra tel ile saksıya sabitledim. Bu çalışmanın resimlerini ellerim çamurlu olduğundan çekemedim. Affedin. Saksıya sabitlendikten sonra kayaları yerleştirdim. Toprak örtüldü ve bir tornavida yardımıyla nazikçe toprak yerleştirildi ve fidanların kök kısmında boşluk kalmaması sağlandı. |
Teşekkür ederim Aybalam:)
Çalışmamı beğendiniz mi? Hatalarımı lütfen söyleyin. Şurası olmamış, şöyle yapsan daha iyi olurdu diyerekten beni uyarın. Bu arada öz eleştiri yapayım; Dikkat ettiyseniz ağaçlardan bazıları arkadakileri kapatıyor. Bir de ağaçların grup olarak üçgen form almasını sağlayamadım. Bir dahakine beraber yaparız Aybala. Senin ormandan aldığım cesaretle yaptım:) |
Ben de senin gibi tecrübe ederek öğrenmeyi deniyorum. Bu yüzden hata kısmı için bir şey diyemeyeceğim ama bence herşey normal gibi görünüyor. Ve düşündüğümüz gibi olursa çok güzel olacaklar. :)
(Bu arada benim limoni servilerden birinin alt yaprakları sararmaya başladı. Hafta sonu biraz konuştum onunla. "Akıllı bonsai ol sakın kuruma, sana o kadar emek verdim" dedim. Bakalım düzelecek mi? :) ) |
Umarım düzelir. Onca emek ve bağladığın umutların boşa gitmesini istemeyiz. Bende şimdi orman olanların o kadar sığ bir kapta ve bu kadar derin kök budamasıyla nasıl hayatta kalacakları konusunda endişeliyim. İnşallah kurumazlar ve çok güzel bonsai olurlar:)
|
Iyi gunler, Turunc ellerine saglik orman tarzini yapmissin. Yapamam denen olumsuzlugu bir kenara itip ne guzel yapmissin, dilerim ki bu cesaretin diger arkadaslara da ornek olur. Bir yerlerden baslamak gerekir hem de senin gibi oyle birkac denemeyle. Ucgen goruntuyu yapamadin diye uzulme, baharda acilacak yeni surgunlere gore hareket edersin ve agaclarini daha uyumlu bir sekilde budayip gonlundeki sekli vermiye calisirsin. Unutma bunlar senin ilklerin daha sonrakiler dahada guzel olacak, daha once de dedigim gibi belkide bu ilklere yillar sonra bakip ilk acemilik gunlerini hatirlaycaksin ve onlari ustalastiktan sonra duzeltebilir durumda oldugun halde onlari duzeltmeyip oyle birakacaksin[bunu sana soyle anlatabilirim, lise ve ya daha onceleri bir siir yazmissindir ve o gunlerde o siiri cok begenmissindir. Yillar sonra o siirini okurken simdi yazssam surasini boyle surasini soyle yazardim dersin kendi kendine, siir senin istedigin yerini deyistirebilirsin ama yapmiyorsun cunku o siir senin icin oyle daha guzeldir. Iste bonsai de bunun gibi birsey yillar sonra hepsini deyilse bile bazi agaclarini deyistirmeye kiyamazsin.]
Daha nice, nice guzel bonsailer yapmani diler hasca kal derim. |
turunc harika olmus ellerine sağlık. Sizlerin çalışmaları benim iştahımı kabartıyor valla :) Çok güzel olmuş. İleriki tarihlerdeki görüntülerinide şimdiden merak etmeye başladım bile....
|
Iyi gunler Aybala, limon selvine gacmis olsun, susuz birakmiyorsun **** cok su vermiyorsun deyilmi? cunku cok suda cok susuzlukda agaci olumsuz etkiliyor.
Senin agacin mutlaka laf dinleyenlerdendir, seni uzmeycegini biliyorum. her sey diledigin gibi olsun. |
Çok teşekkür ederim Ali hocam yorumlarınız ve bizi yüreklendiren sözleriniz için. Umarım sağ kalırlar da ilerideki hallerini de çekip foruma koyma şansım olur.
Sevgili Since 1071; inşallah sende çalışmalarına başlar ve resimlerini bizimle paylaşırsın. İyi dileklerin için teşekkürler. İleride yapacağın çalışmalar için fikir verdiyse ne mutlu bana.. Biz de sana yapacağın bonsailerde elimizden gelen yardımı esirgemeyeceğiz. Sen istedikten sonra daha güzellerini de yapabilirsin. Aybalam; senin servilerin toprağına baktım da sanki fazla ağır bir toprak gibi göründü bana. Yoksa perlit **** kedi veya dere kumu kullanmadın mı? Eğer kullanmadıysan toprak çok ağır ve geçirimsiz oluyor. İlk denemem de bende çok ince kum kullanmıştım ve miktarıda oldukça azdı. Suyu veriyorum ve üstten akıp gidiyor. Toprak suyu gerektiği kadar emmiyor ve alttan su nedense çıkmıyordu. Çarli marka kedi kumunu kullanınca gözlerime inanamadım. Harika bir karışım oluyor. Mutlaka çalışmalarınızda toprağın gözenekli yapıda olması için perlit, dere kumu **** kedi kumu kullanın. Ayrıca okuduğum uyarılarda bu tür ağaçların havalı toprakta kök gelişiminin çok daha iyi olduğunu, köklerinin fazla sudan hoşlanmadığını ve bu tür ağır toprakta yaşama şansının düşük olduğunu yazıyordu. |
Alıntı:
Kendi toprağını kullanmak oldukça mantıklı gelmişti. :( Ali Bey sulama konusuna dikkat ediyordum ama toprak konusunda kuşkularım vardı. Verdiğiniz bilgiler doğrultusunda bunları telafi etmeye çalışayım... Teşekkürler. buradaki yazışmaları aybala / limoni servi bölüme kopyaladım. |
Turunç çalışma şevkine hayranım. Çok güzel bir iş çıkarmışsın kısa zamanda çok yol katettin bonsai aşkının devam etmesi dileklerimle...
|
Tebrik ederim Turunç! Ellerine sağlık. Bence çok güzel bir çalışma olmuş. Üçgen form için yapraklanmayı bekleyelim derim. Belki yeni çıkacak dallarla üçgen oluşur.
Örnek aldığın çalışmada saksı beyaz olduğundan taşların arasından görünen saksı tabanı suymuş gibi görünüyor. Sen de senin çalışmanda su yatağını parlak beyaz bir fonla kapatırsan belki aynı görüntüyü yakalayabilirsin.Tabi daha fazla doğallık için, beyaz fonun bazı yerlerini ufak taşlarla doldurup dere yatağının keskinliği azaltman iyi olur. Aslında çalışman çok güzel ama böyle bir çorbada azıcık tuzum olsun istedim.:rolleyes: İnan bu çalışmayı ben yapsaydım bu kadar bile yapamazdım. Tekrar ellerine sağlık!;) |
Çok güzel olmuş turunc :)
Zaten hataların kendin görür duruma geldin :) Hem hatalarımız olsa ne olur? Mühim olan, bir çalışma yapıp onu sergileyerek başkalarına da şevk vermek, onların da daha güzelleri ile karşımıza çıkması ve bizi daha güzellerini yapmaya teşvik etmesi değil mi? :) En azından beni kıskandırıyor ve ''Nasıl bir çalışma yapsam da bunlarınkinden daha güzel olsa?" diye çabalamama sebep oluyorsunuz :)) Ellerine, emeğine sağlık :) |
Oktars, Şule ve Bonsaisever; yorumlarınız ve beğeniniz için çok teşekkür ederim. Beni mahçup ediyorsunuz. Aynı zamanda şımaracağım vallahi. Gerçekten dediğiniz kadar güzel mi olmuş.? Şahsen ben kendi kendime beğendiğim yanları ile beğenmediğim yanları da oldu. Beğenmenize çok sevindim demekki doğru yoldayım:)
Şule sözlerine katılıyorum. Sen söyleyince farkettim; zemin koyu renk olduğundan sanki dere gibi görünmüyor. Aslında taşları nasıl sabitlerim diye çok kafa yordum. Beyaz çimentonun rengi uymaz diğer çimento da kötü durur diye düşündüm. Aklıma en son silikonla yapıştırmak geldi. Şu an ki eksiği budur. Bunu da itiraf edeyim. Hala kayalar sabit değil. Ne dersiniz silikon dayanır mı? Ayrıca dere yatağını ne ile kaplamalıyım? düz taşlar mı? Yoksa şu beyaz renkli kedi kumunu mu denesem? Yoksa bir yolunu bulup açık bir renge mi boyasam. Parlak olması gerekir derenin tabanının. Yoksa su pek göze hitap etmez gibi geliyor. Bu konuda fikirlerinize ihtiyacım var arkadaşlar. Bir el atın bu garibe:o |
Gerçek bir dere yatağı örneği. Buna benzeyecek bir görüntüyü nasıl elde edebiliriz, bir düşünelim.
http://img395.imageshack.us/img395/2449/dereyataxq4.jpg Suyun değmediği taşlar beyaz. Suyun içindekiler yosun sebebiyle doğal olarak yeşilimsi. Taşlar genellikle düz karakterli. Taşları bu özellikleri gözönüne alarak seçmek lazım. Su işine gelince; taşlarla dere yatağı oluşturulduktan sonra dediğin gibi üstünü silikonla kapatsak, bu görüntü yakalanır mı acaba? Bir yerde taş üstü silikonu deneyip bir fotoğraflasan aslında, bir fikir sahibi olurduk. :p Arada beyaz köpükler gerek, ayrıca. Bunu da beyaz taşlarla mı sağlarız, yoksa silikonun altına pamuk mu döşeriz? Denemek lazım. Aslında renksiz bir jöle de işimizi görür de, ne kadar mantıklı olur ağacı jöleyle beslemek.:D |
Şuleciğim valla uçmuşsun diyeceğim:) Pamuklar, jöleler, taşüstü silikonlar... Bunları yapmak için sanırım biraz acemiyim. Ama birinin denemesi gerek dersen ben bu işe gönüllü olurum. Şimdi bu durumda; kayaları saksıya sabitlemek için silikon kullanıyoruz. Ama derenin ortasını ne yapıyoruz? dediğim gibi kedi kumu beyaz ve küçük küçük. Acaba derenin tabanını onlarla mı döşesek.? O zaman beyaz görünürdü. Bunu bir deneyeyim bakalım nasıl görünecek?... Sadece parlaklık elde edemeyiz.
|
Parlaklık mı dedin? Bak hemen vernik aklıma geldi.:D
Kedi kumunu görmedim ama sen olur diyorsan olur. Bir dene bakalım. Dere yatağını küçültelim diyorum ben. U vadi değil de bir V vadi yapsak. Ama taban rengini değiştirmek gerek diye düşünüyorum. Pamuk işin şakası da; zemin beyaz olursa silikonu da üstüne çekince taşlar arasından hafif hafif beyazlıklar görünür. Al işte köpük.:p Zihnimde olur gibi geliyor ama denenirse olacağına inanacağım.:o Olmazsa jöle gibi bir seçeneğimiz var endişelenme.:D |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 07:03. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025