![]() |
cevap
merhaba!
öncelikle olayın bu safhaya gelmesini hiç istemezdim ve bu yüzden sizlerden özür diliyorum. Ben foruma ilk iki resimi yüklediğim zaman Bonsaireef bana önerilerde bulundu ve şöyle bitirmişti ; Alıntı:
ve hemen sonrasındaki mesajında 04-08-2006-20:11 Alıntı:
ben bu mesajlardan sonra değişik zamanlarda nete girdim ve cevaplar bile yazdım,farklı konu başlıklarında.Ama fotoğraf makinesini arkadaşa verdiğim için Bonsaireef in istediği fotoları çekemedim ve o yüzden cevap yazmamıştım.Zira istenilen fotoğraflardan sonra,onuların üzerinden karşılıklı konuşuruz diye düşünmüştüm ki bu arada Bonsaireef in şu mesajını okudum Alıntı:
Alıntı:
Bonsaireef 18-08-2006 16:20 de şumesaj ile bana önerilerde bulundu Alıntı:
Alıntı:
Ben bu mesajları okuduğumda işyerindeydim ve çalışıyordum.Mesai sonrasında Bonsaireef in hanımeli ile ilgili önerisindeki türlerin bendeki hanımelinden farklı olduğunu görünce netten bir tarama yaptım ve bunları iş yerindeki bilgisayarıma katdederek iş yerinden ayrıldım. Gece nete girdim ve 19-08-2006 01:04 de Bonsaireef in şu mesajını okudum; Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
-Fotoğrafları yüklemenin ardından 18-08-2006-16:10 da yorum yapmıştın.19-08-2006 01:04 de haklı sitemini yaptın.19-08-2006 19:24 ve 19:49 ben cevap yazdım. Benim tarafımdan bakıldığında da cevap sadece 1 gün sonra verilmişti.Bu bakımdan benim sitemim aradan bir gün geçmiş olduğu düşüncesiyleydi.Ama genede Bonsaireef den ve Malina danda özür dilerim yanlış anlaşılmalardan dolayı ama benim yanlış anlaşıldığımı düşünüyorum. (Aslında nete girerken farklı bir amaçla girmiştim.Zira bugün piknikteyken görüp söktüğüm Juniperus exelca Dikenli Ardıç resimlerini yükleyecektim.Bu tür bizim yurdumuzda doğal olarak yetişen bir tür ve susuzluğuda en dayanıklı türlerden biri.Ama bu mesajı yazmaktan dolayı pek içimden gelmedi.)Sevgilerle ! |
Biz senin neler yaptığını neler yaşadığını bilemeyiz.Biz haklı bir uyarıda bulunduk.Belki senin üzerinden tüm üyelere bir uyarıydı bu.
Ne nedenle olursa olsun; Alıntı:
Burada kimse kimsenin kötülüğünü istemiyor.Sadece paylaşımın olduğu, güzel bir ortam istiyor.Elbette uyarılar yapılacak.Bu forum başıboş kalsa neler olur aklın şaşar. |
3 Eklenti(ler)
Iyi gunler, bonsai sever dostlarim,
Vaktiniz varsa bonsailer uzerinde biraz ugrasin vaktiniz yoksa onlari en azinddan seyredin onlar uzerinde hayaller kurun, gonlunuzdeki tarzi hayal bile olsa agaciniza uygulayin.Kisa bir sure sonra gerginliginizin uzerinizden ucup gidecek yerini bir hosgoruye birakacak. Bonsaireef senin buraya koymus oldugun hanimeli resimleri cok guzel, bahcede hanimeli var onlar gibi yapmayi deneyecegim ve onlara senim bana vermis oldugun bonsailer olarak bakacagim sagol. Sayin Albiza, bu gun senin icin, senin hanimeline yasca ve sekilce benzeyen bir hanimeli fidanini budayip telleyip resimledim , belki faydali olur benim hanimeli sadece bir oneri. butun agaclarin diledigin gibi olsun. Eklenti 3363 Sekil olarak albizanin agacina benzeyen bir hanimeli Eklenti 3364 koklerini budadiktan sonra Eklenti 3365 telleyip baska bir saksiya aldiktan sonra |
Ali hocam ellerinize sağlık.Yine harikalar yaratmışsınız.Çok güzel bir gelin kaynana stili olmuş.
Hatta tango stilimi desek.Sanki birbirleriyle dans ediyorlar :D İlk resimde bu ikiz gövdeden başka 2 kök hanım eli daha var.Onları ne yaptınız çok merak ettim. |
merhaba!
1 Eklenti(ler)
Ali hocam merhaba!
Öncelikle çok teşekkürler uğraşın ve çaban için.Özellikle başlangıçtan, budama ve tellemeyi de anlattığın ve gösterdiğin için.Bende aynı şeyi yapmak için gayret sarfedeceğim.Bugün hanımeli fidanını incelerken benim de bu stili yapabileceğimi düşündüm,Bonsaireef in de söylediği buydu zannedersem.Birde acaba cascade (İsim yanlış değildir umarım.) stili olabilirmi diye düşündüm.Zira dalın birisi biraz uzun ve sarkıktı.Pc den elimden geldiğince çizmeye çalıştım ama ne kadar oldu bilemiyorum.Böyle bir stil de olablirmi acaba diye sesli düşünüyorum. Eklenti 3371 Birde Ali hocam sanki senin hanımeli lonicera nitida değilde Lonicera pileata gibi geldi ,öylemi. |
Yeni bir fidan
2 Eklenti(ler)
|
merhaba albiza
ağaç gerçekten çok güzel .ama keşke bekleseydin. zira doğadan ağaç sökmek için uygyn bir mevsimde değiliz. ama olan olmuş. belki ağacın türü bunu kaldırabilir. o konuda bir bilgim yok ağacın inşallah yaşar. |
Merhaba Gallus!
Fidanı görünce dayanamadım,çok güzel görünüyordu.Gövdesindeki eğrilik ve dallanma beni kandırdı.Bir süredir bonsai üzerinde yoğunlaşınca netten indirdiğim fotoğraflar ve siteden takip ettiğim mesajlar ve resimler sayesinde artık her gördüğüm ağacı bir bonsai adayıymış gibi görüyor ve zihnimde şurdan budarsam şöyle bir şekil veririm gibi düşünceler içine giriyorum.Ben galiba bonsai sevdasına tutuldum.Baksana gecenin bu saatinde uyumayıp bu mesajı yazdığıma göre! Bu ardıç türü yurdumuzda doğal olarak yetişen bir tür.Sökerken dikkat etmeye çalıştım.Kök etrefındaki toprağı dağıtmamaya çalıştım ve başardım.Kök ve gövde dengesini sağlamak içinde biraz budama yaparak bitkinin su kaybını azaltmaya çalıştım.Kök bölgesindeki toprak dağılmadığı için bir sorun olacağını sanmıyorum.Akıbeti ve gelişimi ile ilgili zaman zaman fotoğraf yülemeye ve bilgi vermeye çalışırım.Sevgilerle |
selamlar Albiza.
Bonsai bildiklerini, gorduklerini, dusunduklerini harmanlayip agacina uygulamak ve dusledigin agaca ulasmaktir. Bizlerden sana gelenler sadece onerilerdir. Onlarida diger bildiklerinin yanina ekleyebilirsin,ve istedigin tarzi agacina uygulamak sana kalmis bursey. Icinden yureginden nasil geliyorsa oyle bir tarz yap. Sartlar uygunsa istedigin tarzin olmamasinda hic bir sakinca yoktur.simdiden basarilar dilerim. Benim agacimda Lonicera nitida dir burda mevsim deyisik oldugu icin belki sana deyisik bir tur gibi gorunmustur hanimeli bonsailerim var firsat bulursam agaclarimdan ornekler sayfasina eklerim. Ardic'in guzel bir agac yasatman icin sana bol sanslar dilerim genisce bir saksiya dikip golge bir yerde bir sene kadar ellemeden gelismesini izle simdi deyil da bahara dogru gubre de verebilirsin. Hersey diledigin gibi olsun |
Albiza, gerekenden çok fotoğraf yüklüyorsun. Ardıç fotoğraflarının ilk ikisi yeterdi. Diğerlerinin konuya bir katkısı yok. İkinci ağaçın için de 1 fotoğraf yeterdi. Unutma, sürekli yedek alıyoruz. Herkes üçer tane gerekmeyen fotoğraf yüklese, yükümüz ne kadar daha artar...
|
Merhaba Malina
Bundan sonrakilerde uyarını dikkate alacağım.Teşekkür ederim. |
Albiza izninle ben düzeltiyorum.Bence en gerekli iki tanesini bırakacağım.
|
1 Eklenti(ler)
Albiza ağacını yazın sökmen pek iyi olmamış inşallah tutar.Ağaç çok güzel.
Ali hocamın dediği gibi gölge ve serin bir yere koy.Bu sene elleme. Ama sonraki şekillendirmen için sana bir öneri: Eklenti 3384 |
Iyi gunler Bonsaireef.
Saksidaki diger iki hanimelinin bir tanesini kucuk bir bonsai saksisina dikip celebi tarzi denedim digerinide baska bir saksiya gecirip buyumesini bekliyecegim.Imkan olsa o fidanlari sana verirdim[ve diger arkadaslara] bunun yaninda daha baska fidanlarda verebilirdim, cok uzaklardasiniz o yuzden sadece bildiklerimi verebiliyorum, bilmediklerimi de zizlerden ogreniyorum. Kendinize ve cevrenizdekilere iyi bakin, her sey dilediginiz gibi olsun. |
Mehaba Bonsaireef!
Ben de saksısına alıp bonsailer için hazırladığım ,üzerine gölgelik örtü malzemesi çekmiş olduğum yere koydum.Acaba şimdi telleme için erken mi?Beklemelimiyim. Teşekkürler. |
Şu an kesinlikle telleme yapma.Ağacın kendini toparlaması için hiçbir şey yapma.Şu sıralar gübre verme.Koyduğun yer sıcak olmasın.
Aslında ağacın kendini toplaması için 1-2 yıl lazım.Şekillendirmeyi sonra düşünürsün.Asıl önemli olan yaşaması. |
Yeni bonsai adayı
1 Eklenti(ler)
Merhaba!
Bu da yeni bonsai adayım.Sizce nasıl bir şekil düşünmeliyim,Fikirlerinizi bekliyorum.Teşekkürler. Eklenti 3420 |
Elimde bulunan bonsai fotoğraflarından senin fidanına en yakın şekillisini bulmaya çalıştım. Soldaki dalı az yukarı kaldırman yetiyor sanırım. Ne dersiniz bunun gibi olur mu?
http://img107.imageshack.us/img107/936/bon01aq9.jpg |
1 Eklenti(ler)
Şule doğru yoldasın. Bonsai şekillendirmek ya da şekillendirmeye çalışmak ve bunun için elindeki bonsai resimlerini incelemek çok faydalı oluyor.
Örnek bonsai seçimin güzel.Bu form uygulanabilir. Yalnız küçük bir öneride bulunabilir miyim? Soldaki dalı kaldırmak yerine sağdaki kalın dalı kaldırsak daha iyi olur. Hem o dal daha kalın hem de soldaki daldan daha üstte yer alıyor. Senin eklediğin resmi tam tersine çevirdim. Aşağıdaki gibi şekillendirmek çok daha rahat olacak. Eklenti 3453 |
Albiza bonsai adayının türü nedir?
Bana ateş dikeni gibi geldi. |
Teşekkür
Merhaba Bonsaireef ve Sule.
Öncelikle uğraşıp benim için resimlerinizden birini seçip önerdiğiniz için teşekkür ederim.Açıkçası bu fidanı yukarı doğru şekillendirmede biraz zorlanacağımı düşünüyorum.Aslında budamadan önce bu şekil düşünülmüş olsaydı yukarı bağlayarak daha kolay yönlendirilebilirdi ama acemi bonsai ici olunca uçalrından budamıştım.Ama genede deneyeceğim alternatif bir şekille karşılaşmaz isem.Bonsaireef fidanım Cotoneaster horizontalis-Yaprak döken yayılıcı dağ muşmulası.(Bugün bir tane Mor salkım fidanı almıştım,Bonsai için.Senin morsalıkm hakkındaki düşünceni öğrenince en kısa zamanda fotoğraflarını çekip önerini bekleyeceğim.) |
Albiza aslında bir alet var ondan olsa şekillendirme zor olmazdı.Şimdi resmini bulamadım.Belki görmüşsündür.Üç vidalı bir sistem.Sağ ve sol kenardaki vidalar dala tutunup destek sağlıyor.Ortadaki vidada dala aslıyor ve dalı kendine doğru çekiyor.Neyse anlatamadım resmini bulunca ekleyeyim.
|
Buldum.Bonsai jack diye geçiyor.
Link vereyim: http://images.google.com.tr/images?s...+Jack&btnG=Ara Ben ters söylemişim.Ortadaki çekmiyor itiyormuş. |
Alıntı:
İyi bir çözüm mü bilemiyorum ama Albiza, iplerle dalı kaldırmak istediğin yöne doğru çektir. Bir başka iple de gövdeyi aksi istikamete çektirirsin. Hemen eğilmeyecektir ama sonuçta bu bir canlı, ne tarafa doğru gitmesi gerektiğini anlayacaktır. Yani bir bakıma o yöne doğru dalın elastikiyetini artırırsın. Ben hala tel kullanmış değilim, iplerle çekiştiriyorum dalları. |
şu bonsai jack i eldeki imkanlarla yapmanın bir yolunu arıyorum ama bir türlü aklıma gelmiyor. herhalde bonsai aletleri içerisinde en gerekli olan bu olsa gerek diye düşünüyorum. yokluğunu çok arıyorum vallahi:( çok ta ucuz yurt dışında namuzsuz.. Türkiye'de bulma imkanı var mı?
|
herkese iyi gunler.
Albiza, gordugun buldugun her agaci bonsai yapmiya calisman cok guzel ve sevindirici bir sey. Moralini kirmak istemiyorum, yinede soylemek sorumlulugunu duyuyorum. Resmini koydugun Cotoneaster harizontalis iyi bir bonsai adayi deyildir govde dum duz cikiyor sonra govdeden iki dal cikiyor biri saga biri sola Bu durumda hangi tarzi yapmiya calissan govdenin oyle duz cikmaci bonsaini olumsuz etkileycek[bu durumda supurge tarzi yapman gerekecek o iki dali derin budayip cikacak yeni surgunlerle supurge tarzini uygulayabilir ve ya cikacak yeni surgunleri telleyip asagiya dogru egip salkan bir tarz olusturabilirsin yani epey ugrasip zaman harcaman gerekecek bir agac.] Bonsai yapmak icin agac secerken sectiginiz agaca bakip nasil bir tarz yapabileceginiz dusunun sonra agaci alin. Eger agac istediginiz gibi deyilse almayin. daha baska yerlere bakip uygun bir agac bulun. her sey gonlunce olsun |
2 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar!
Ali hocam uyarıların için teşekkür ederim.Aslında bu fidanı niçin seçtim diye uyarından sonra düşününce beni o dik açılarla sağa sola giden dallar kandırdı zannedersem.Birde ilk zamanlardaki acemilikle birleşince kurban oldu gariban fidan. Bonsaireef bonsai jack ı inceledim.Ben galiba bunu yapabilirim diye düşünüyorum.Yapmak için uğraşacağım ve gelişme olursa da fotoğraflarını eklerim.Ama onsuz da bunu yapabilirim diye düşünüyorum.Nasıl olacağı ile ilgili ise fidana işkenceye başlayınca resimleri ile göstermeye çalışırım,şayet bu şekil de bir şekillendirme düşünürsem.Ali hocanın önerisinden sonra netten biraz tarama yaptım ve öneriye uygun birkaç resim buldum .Bunları sizinlede paylaşmak istedim. Görüşmek dileğiyle herkese iyi geceler. Eklenti 3467 Eklenti 3468 |
Alıntı:
Yazılanlar her zaman işe yaramıyor.Çünkü yazılanlar uygulama esnasında unutuluyor. Pratikler ve yapılan hatalar daha kalıcı. Albiza eminim oktarsa yazılanları daha önce okumuştur ama uygulamaya gelince böyle bir seçim yaptı.Bu bir hataydı belki ama onun için çok öğretici oldu.Öğretici hataları çok seviyorum.Bu şekilde tecrübe kazanılıyor. |
Morsalkım
2 Eklenti(ler)
Merhaba Bonsaireef!
Morsalkımın fotoğraflarını gönderiyorum.Sence nasıl bir şekil düşünmeliyim.(Şimdi nasıl bir fidan seçmişim:confused: )Sanki kendisi bonsai olmak için büyümüş gibi ne dersin. Eklenti 3475 Eklenti 3476 |
Albiza süper bir morsalkım bulmuşsun.Bu sefer seçim çok iyi.
Bir şey yapmana gerek yok.Zaten bonsai olmuş.Sadece sola giden uzun, gövde devamı gibi olan dalı kesebilirsin.Hani arkaya giden ilk dalı varya ondan sonra. |
Düşündümde kesmeden sola giden o dalı sola iyice yatırıp kullanabilirsin.Morsalkımda bu tür stiller uygulanıyor.Hem çiçekler salkım şeklinde aşağıya sarkıp harika görüntü oluşuyor.
Burada 3. mesaja bak. Sola giden dalı kesersen 3. resimdeki gibi, kesmez sola iyice yatırırsan son resimdeki gibi bir bonsain olur.Hem de çok yakında. |
Bonsaireef merhaba!
beni öyle bir tiryakiliğe alıştırdınız ki birsürü işim olmsaına rağmen yapamıyorum,hep aklım bonsailerde:( Her iki öneriyi de dikkate alarak şekillendirme yapacağım.Sola giden dalı iyice yatıracağım ve tekrar resimlerini göndereceğim o zaman birlikte karar veririz şekle.Şu anda karar veremedim zira gövdenin yatıklığı ve kavisleri karar vermemde beni zorluyor.Sanki dediğin gibi sola giden dalı tamamen keserde sağdaki dalı boylandırırsam gövde de daha ön plana çıkacak gibi geliyor .:confused: |
1 Eklenti(ler)
Biz seni tiryakiliğe alıştırmadık.Senin içinde bu arzu olmazsa biz ne kadar uğraşsak seni alıştıramazdık.O nedenle de biz olmasak bile sen bu tiryakiliğe devam edeceksin.Bağımlılık yaptı bir kere.Keşke her bağımlılık yapan madde bonsai gibi olsa.
Sana iki çizim yaptım.Kafanda bir plan oluşturmanı sağlayabilir. Eklenti 3482 |
mehaba bonsaireef!
Çizimler için teşekürler.Eline sağlık. |
Peki hoşuna gitti mi? Hangisini deneyeceksin? Yoksa kafanda başka planlar mı var? Merak ettim sadece :)
|
Yeni Aday
1 Eklenti(ler)
Merhaba Arkadaşlar!
Bonsai de fidan sayısı fazla olsun deniliyor ya! ben de ona uydum,sonuçda böyle oldu.Elimde bir sürü kobay fidan oldu.İşte bu da onlardan biri;Leylak .Budanmış halini koyuyorum.(Merak edenler için elimde kobay daha çok ama sırayla gidiyorum,öneriler doğrultusunda çözerek yola devam ediyorum.) Eklenti 3483 Öncelikle leylakta kırmızıile çizdiğim kökler gövdeye yakın ,kalın ve aşağıya doğru.Aslında toprağını biraz daha boşaltsam daha da net görülebilirdi ama fidanı risketmek istemedim.Gelecek yıl ilkbahar ile birlikte bu köklerin altına bir kaya yerleştirerek o şekilde yeni saksına almak istiyorum.Bonsai saksına alsam erken mi davranmış olurum ilkbaharda. |
1 Eklenti(ler)
Merhaba Bonsaireef!
Daha tam karar vermiş değilim,düşünüyorum.Şu anda soldaki dalı kesmeyi düşünmüyorum,telleyip senin şekildeki gibi eğmeyi düşünüyorum.Zira kesersem dönüşü yok dalı kaybetmiş olacağım.O yüzden acele etmeyeceğim,Zamanla karar vereceğim.Benim kafamdan da şöyle bir şekil geçti ne dersin? Eklenti 3487 |
Olabilir.Rüzgar stili benzeri bir stil.Mor salkımda bu tür stiller salkımların daha iyi görünmesi için iyi oluyor.
Bence bu sene hiç elleme.Bırak dallansın.Sonrasında düşünmesi daha kolay oluyor.Zaten şu an bile bonsai görüntüsü var. Belki uzun dalların uç kısımlarını kesebilirsin.Sarmaşık olduğu için dallanmayıp uzamayı tercih edecektir.Ucunu kesersen dallanma daha kolay olabilir. |
Leylak hakkında
Albiza leylak çok güzel görünüyor.çok güzel konik bir gövdesi olacak.Kökler Nasıl bilmiyorum.Her yöne kök yoksa belki ilerde her yönden kök çıkmasını sağlayabilirsin.
Bu ağacın kökleri çok kalın.Bu kökleri kayaya sarman imkansız.Kayaya saracağın kökler çok genç olmalı.Zaten bunun gövdesi kalın ve çok güzel bir konikliği var.Neden bu halinin tadını çıkarmıyorsun.Kaya üstü stili için daha uygun adaylar bulabilirsin. |
Merhaba
Şu anda çok acelem yok zaten.İlkbahar ile birlikte kalın kökleri biraz daha ortay çıkaracağım.Gelecek yıl bonsai saksına alayım mı ne dersin.Biraz acele mi ediyorum yoksa.Ne de olsa ilk bonsailerim olacak ,o yüzden sabırsızlanıyorum galiba. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 19:30. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025