![]() |
Teşbihte hata olmaz. :D
|
Aytaç bey, Eaglion'un örneği bire bir örtüşmese de ne demek istediğini ifade etmiş bence. Akşama bir kahve ısmarlayayım size de konuşalım :)
|
Gürgenin ilk formu da güzel fakat son hali gelecek vaat ediyor deniyor ya aynen öyle... ****** herkesin görüşü farklı olabilir. Bence gayet iyi şekillenmiş;
|
bu sefer ben sıcak çikolata getireyim
|
Picea Pungens, Vyssera akşam söz verdiği kahveyi ısmarladı mı?:D
Ekte size bir youtube videosu linki yolluyorum. Ustalardan Walter Pall'un Zagrep'te yaptığı bir atölye çalışmasının 3. bölümü. Dilerseniz baştan sona da seyredebilirsiniz. Özellikle bu bölümü yollamamın nedeni, Vyssera'nınki gibi bir gürgen ağacını şekillendiriyor. Bu bölüme kadar ağacın zaten %80'ini budamıştı. Burada ise tam da Vyssera'nın yaptığı gibi kalan ince dalları da neredeyse köklerinden kesiyor. Konuşmada özetle dediği şey şu; "Bundan sonra yapacaklarım agacı çok şirkinleştirecek. Hatta nefret edeceksiniz. O zaman ben anlayacağım ki; doğru iş yapmışım. Eğer diğer ustalar gibi olsam budamayı çok daha önce bırakır ve tellerdim. Siz de çok severdiniz. Ama biz evde öyle değil böyle yaparız. Bonsai budur." Dördüncü bölümü de seyrederseniz kendi deyimiyle "agacı iyice çirkinleştiriyor". Vyssera'nın içine su serpeceğine, bizlere de ilerisi için çok yararı olacağına eminim. http://www.youtube.com/watch?v=8w2DS...eature=related |
Sayın eaglion biz verdiğimiz sözleri tutarız. Elbetteki akşam sıcak çikolatamızı içtik. Meraklanmayınız. ( Bu arada sıcak çikolata sözü bana aitti sayın vysseraya değil )
Budama işine gelince bu benim emreye yaptığım ufak bir şaka usullû sataşma idi. Emre ve Trabzonlu arkadaşlar bilirlerki elime makasımı aldığımda benim kadar radikal bir budama yapan yoktur. (1,5 - 2 m.'lik şimşirleri 30 cm.' e çekmişimdir.)Değer verdiğim hocalarımdan öğrendiğim ilk önemli konulardan biri budur. Bir şakanın bu kadar ses yapacağını ummazdım ama oldu fark etmez. En azından şu anda öğrenmiş olduk. Saygılarımla NOT: Sırf muhaliflik olsun diye yazıyorum walter pall önemli bir ustadır bu yadsınamaz bir gerçektir. Yinede kendisinin belirttiği gibi başka ustalar bir ağacı bu kadar çirkinleştirmeyebilir. Sonuçta ustalar arasıda farklılıklar vardır bu onun daha iyi veya daha kötü olduğunu göstermez. Ve bana göre bonsai hayalinizdeki ağaçları oluşturabilmek için yaptığınız disiplinize sanatıdır. ( Bu benim fikrimdir.) Ustalarıma saygılarımla AYTAÇ EROĞLU Veteriner Hekim Ve halâ acemi... |
2 Eklenti(ler)
İlk hali bu
http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1197879038 ve budamadan sonraki hali bu olan http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1204666639 sevgili gürgen ağacımız aklına gelen heryerden sürgünler verip gelişmeye başladı. Ana gövdeden bile sürgünler verdi. |
1 Eklenti(ler)
Yukarda 170. mesajda ilk durumu, ağır budamadan geçmiş hali, baharda açarkenki hali görülen gürgen ağacım, çok tatmin edici bir gelişim göstererdi. dalların gövdeye yakın kısımlarından bolca dalcık çıkardı. Daha önceden sadece dal uçlarında dalcklar vardı. Artık daha derli toplu neredeyse şeklini almış bir duruma geldi.
Şekli muhafaza etmek için uç alımları yaptım ve gövdeden çıkan bazı istenmeyen sürgünleri kopardım. Kışın yapraklar döküldüğünde daha rahat görebileceğim için şu an yeni dalcıkların çoğuna dokunmadım. Çok karmaşık bir yapısı var çünkü. |
1 Eklenti(ler)
Ağacımız değişimini geçirmeye devam ediyor. Son atölye çalışmamızda başladığım telleme işlemini bugün tamamladım. Dalların konumu ve eğimi artık daha doğal. Bu arada aralardaki fazla dal ve yaprakları da temizledim.
|
4 Eklenti(ler)
Bu da rüzgar yatığı olmaya gayet meyilli gürgenim. Boyu 1 metre civarındayken, 40 cm'den kesilerek bu duruma geldi. Arkadan çekilen fotoğrafta kesiğin olduğu yer belirgin. Düz dik tarza da dönüştürülebilir, ama rüzgar yatığı uygun bence.
Eklenti 51158 Eklenti 51157 Eklenti 51156 Eklenti 51159 |
Çok güzel ve kısa süre sonra çok daha güzel olaçaklar.
Tavsiyem gerçekden iyi drenajlı ve yapısı sert olmayan bir karışıma tekrar ekip bu sene kök budaması yapıp yoğun gübreleme uygulaması olaçakdır. BU sayede kılçal kök yapısı gelişirken aynı zamanda üst yapıda gözle görünür bir gelişme oluşaçakdır. Saygılar. |
İlk gürgenimin toprağı biraz sert bir hal aldı. Onu ilkbaharda kazık kökün bir kısmını daha budayarak daha güzel bir toprağa dikerim. Teşekkürler :)
|
1 Eklenti(ler)
Sayın vyssera,
Ağaçlarınız çok güzel. Özellikle 40 no' lu mesajdaki ağacınız çok hoşuma gitti. Yeşillenince nasıl olacağını merak ediyorum ama açıkçası böyle daha güzel göründüğünü düşündüm. Bu ağacı hatırlattı bana. İyi çalışmalar. |
O ağaç da internette çok meşhur bir ağaç. 2. fotoğrafı ön yüz olarak belirlersem, tam ona benzer değil ama, düz dik tarz bir ağacım olabilir.
|
2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar, bu ağaççık, kendi köyümde bulduğum, hokidaçi bonsai. Ağaç son şeklini almış bizi beklemiş. Saçak kök gelişimi için geniş saksıda birkaç yıl kalacak. Durumu itibariyle yaşama olasılığı yüksek. Böyle şanslı ağaçlar sizlerin de karşısına çıkması dileğiyle.
Eklenti 61489 Eklenti 61490 |
1 Eklenti(ler)
Gerçekden çok güzel bir doğal bonsai harika bir şekilde doğa bu ağacı işlemiş.
Bunsa sonra iyi bir bakımla toplayaçakdır. Kök sistemi saçak kökler bakımında zayıf ise aslında tavsiyem torf ve ince kum yoğunluğu olan bir karışıma dikim yaparak yeni çıkaçak köklerin fazla zorlanmadan gevşek yapılı bu toprakda daha hızlı gelişmesine imkan sağlamak ve kök sisteminin gelişmesini destekleyici içerikde gübre **** gelişim düzenleyici ürürnler ile takviye edilmesine yanadır. Bu arada akvaryumun ışığının etkisi ile ters ışık olarak tabir ettiğimiz ışıklanma sebebindne dolayı ağaçın görsel hatları ve konturları ışıksız olduğu için biraz müdehale ederek fotğrafa yeniden dokunuşlarda bulundum. Eklenti 61495 Daha iyi bir görsel oluştuğuna inanıyorum. |
Vyssera, hem agac hem de sen sanslisin. Agac sanslidir cunku senin gibi ne yapmak istedigini ve tum bilgilerini partikte uygulayan bir bonsaicinin eline yuregine dusmustur.
Senin sansli olman ise, bu agac yillarca senin onu gormeni bekleyip durmus. Guzel bir bonsai olacagindan hic suphem yok. Kolay gelsin. |
Sevincimi paylaştığınız için ve güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. Gelişmesini hep beraber takip ederiz inşallah.
Fotoğrafları akvaryumun önünde almamın sebebi, arkafon olarak duvarı kullandığımda ışığın yetmemesi ve flaş kullanınca da görüntünün bozulmasıydı. Düzenleme için de teşekkürler :) |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 11:06. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025