![]() |
Tepedeki dallar üzerinde geriden dallanma elde edemiyorum çünkü dallar üzerinde göz yok, olanlar da çok alakasız yerlerde. Gözlerin arasındaki mesafe çok fazla.
|
Peki ne zamandır dallanma elde etmeye çalışıyorsunuz?
|
Akçaağacımın 2 yaşında olduğunu düşünürsek ben en az 1-1.5 senedir sürekli budama yaparak geriden dallanma sağlamaya çalışıyorum.
|
Aslında çok hoş bir çalışma, bir süre sonra eminim çok güzel olacaktır.Kolay gelsin
|
Forumda,Türkçe ile ilgili böyle bir başlığımız var.
|
Arkadaşlar, bonsai adayım için bir şekil öneriniz yok mu?
|
Boyu fazla uzun bence. Ya gövdenin ortalarından bir yerden havai köklendirme yapın, ya da 2. dalın çıktığı yerden kesip o 2. dalı kısaltıp lider dal yapın, geri budaklanmayı bekleyin. Havai köklendirmeyi tercih ederdim ben.
|
Akçaağaç çok güzel budak kapatır. Bu suretle de şişman yamuk yumuk güzel bonsai gövdesi oluşur. Bu nedenle en alttaki küçük dalın üstünden verev olarak kesin derim o çok iyi geşim gösterir.Budadıkça coşar ama biraz da sabır lazım her gün de budama olmaz.
|
Teşekkür ederim sayın köknar ve nariçi. Boyu çok mu uzun:( Şimdi tekrar nasıl kıyacağım ben ağacıma. Üstteki 3 çatal daldan ikisini kesip birini bıraksam, onu da tepe noktası olarak belirlesem nasıl olur acaba? Geriden dallansa harika olacak ama kestiğim noktanın hemen bitişiğinden dallanıyor.
|
1 Eklenti(ler)
Aklıma şöyle bir kesim uygulamak geldi şekil güzelliği açısından ama uygun gözler barındırmadığı için uygulamaya çekiniyorum. Aşağıya görseli ekliyorum.
|
Okla işaretlediğiniz her iki dalı da kesin,fidanınız alttan yeni dallar verecek. Boyunu da kısaltmış olacaksınız.
|
Bu konuları cesaretle yapmak için aynı ağaçların yaşlı olanlarını görmek lazım. Akçaağaç en cömert sürgün veren bitkidir. Siz kesin o tomurcuk gözünü bulur.
|
1 Eklenti(ler)
Selamlar Sayın Nariel en alt dalı lider ve çevresindeki çıkacak dallarıda kullanarak kısa zamanda ortaya güzel bir bonsai çıkar diye düşünüyorum.
|
Ve oranın biraz üzerinden güzel bir havai köklendirme ile bonsaiye uygun 2 ağacınız olur.(köklendirilecek bölüm 3 lü gövde tarzına çok uygun)
|
1 Eklenti(ler)
Bu ağacın boyu aslında pek uzun değil. Dediğiniz yerlerden kesersem miniminnacık kalacak.
|
Tekin beyin görüşüne katılıyorum. Ben olsam dediği gibi yapardım. Eğer bunu uygularsanız yeni gelişecek dalcıklara dikkat ediniz. gereksiz dalcıkları zamanında budamak lazım. Gövdenin aynı hizasından iki ve daha fazla dalın gelişmesine ve gövdenin o bölgesini gereksiz kalınlaşmasına müsaade edilmemeli.
Ben bonsai için geliştirdiğim ağaçlarda öncelikle gövdeye odaklanırım. Dallar ve yapraklar sadece gödenin geliştirilmesinin aracılarıdırlar. Muhtemelen bu süreçte gövde kalınlığına göre gereğinden fazla kalınlaşacakları için onları budamak zorunda kalırım. Bu bir zaman kaybı ve başladığımız noktaya geri dönüş gibi gelebilir. İlk zamanlarda bu uygulamayı yapıp zaman kaybetmeyi göze alamazdım. Fakat bir süre sonra gövde üzerinde gövde kalınlığının üçte birinden daha kalın dallarla ve uygunsuz dal dizilimleri ile yüz yüze gelince derin budama kaçınılmaz oluyor. Aslında daha çok zaman kaybettiğimi anlıyorum. Bonsaiye ulaşmanın yolu ne yazık ki düz bir virajsız değil, tam tersine virajlı, inişli çıkışlı, hatta başladığın noktaya doğru geri dönüşlerle doludur. Ne kadar anlatılırsa anlatılsın bu ancak kendi deneyimlerinle yaşanılarak öğrenilebilir. 1-2 Metre boya ulaşmış ağaçları budayıp 10-15 santime indirme ilerde çok kaliteli bonsailer elde etmenin bir yoludur. Bence bunu uygulayın. Ardından kış sonu kazık köklerini budayın ve tekrar geliştirin. Bu kez bonsaiye daha çok yaklaştığınızı göreceksiniz. |
Bonsai oldu mu ?
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 15:06. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025