agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yabani Ot Yemekleri (https://www.agaclar.net/forum/yabani-ot-yemekleri/)
-   -   Piğnar Kökü (https://www.agaclar.net/forum/yabani-ot-yemekleri/8328.htm)

elitecop 01-04-2008 14:17

Piğnar Kökü
 
arkadaşlar öncelikle merhaba gerçekten güzel bir site yapmışsınız.
bir arkadaş bahsetti eskişehirde bir komşusu piğnar kökü ile şeker hastalığını yenmiş benimde ailemde şeker hastaları var bunun için internette araştırayım dedim fakat bulamadım bir türlü piğnar kökünün ne olduğunu bilen varmı acaba?
şimdiden ilginize teşekkürler.

izzeterisen 01-04-2008 19:28

yanlış bilmiyorsam bizim buralarda "pırnal meşesi"ne "pıynar" derler. Belki değişik yörelerde değişik söyleniyordur. Duyduğunuz yere bir daha sorsanız nasıl bir şey olduğunu
Acaba dediğiniz bu mudur.
http://www.boyutpedia.com/default~ID...nk~pirnal.html

zulkufhacettepe 02-04-2008 10:22

Sanirim Meyan Kökü, Bizdeki Adi Piyam.
 
Hayır pinar dediğiniz o resimdeki değil. o ağaç şeklinde de değil ayrık gibi kök şeklinde oluyor. Ama ağaç gibi yanı insanın baş parmağı kalınlığında, yeri kazınca kökü çıkıyor. Sapsarı rengi var. Şekerlidir. Biz küçükken pinar kökü kazmaya gider kazardık. Aynı misvak gibi uçunu soyar devamlı emerdik. Yani şeker hastalığına iyi geldiği doğrudur. Çünkü doğal bir şeker var içinde.

Şuanda hala çıkıyormu bilmiyorum ama ben küçükken Denizli'nin Aktepe mahallesindeki yamaçlarda bulurdum.

Onun asıl adı Piğnar değil PİYAM'dır. Tam olarak bilmesemde ben öyle biliyorum.

Bazı yerlerde Tatlıkök'de denir. Yöresel ismi bizde Piyamdır. Ama meyan köküde olabilir. Tam olarak sanırım meyan köküdür.

RESMİDE AŞAĞIDA.

http://img408.imageshack.us/img408/2816/regalizlm0.jpg

zodabas 02-04-2008 17:04

elitecop'un bahsettiği Meyan (Glycyrrhiza glabra) olmalı.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Meyan

Yaşadığım bölgede, meyan kökünden yapılan ve rengi koyu renk olan (kola gibi) bir içecek yapılmaktadır. Özellikle Ramazan ayında yol kenarlarına satılan bu içeçek, hazım ettirici olarak tüketilmektedir.

mmenekşe 31-03-2010 10:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zodabas (Mesaj 221707)
elitecop'un bahsettiği Meyan (Glycyrrhiza glabra) olmalı.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Meyan

Yaşadığım bölgede, meyan kökünden yapılan ve rengi koyu renk olan (kola gibi) bir içecek yapılmaktadır. Özellikle Ramazan ayında yol kenarlarına satılan bu içeçek, hazım ettirici olarak tüketilmektedir.

resimdeki meyan kökü.Onu lif lif olmuş şekilde satıyorlar.Daha denemedim ama satıcı bana 200gr.verdi ve bunu 5 litre suda 1 saat bekletip ondan sonra içmemi söyledi..Böbrek üstü bezlerini çalıştırıyormuş..

mmenekşe 06-04-2010 10:40

Bu arada satıcının söylediği tarifi yaptım.40 gr meyankökünü 1 litre suda beklettim.Ama kokusundan sebep içemiyorum.Özel bir tarifi var mı acaba?

Birsen 33 05-03-2012 00:16

Akdeniz bölgesinde bolca yetişir ve piynar denir. Şu adresteki resimler bilgi verebilir:

• Başlık görüntüleniyor - Pıynar (akçakesme) Klasikleri..

pria 05-03-2012 09:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Birsen 33 (Mesaj 920665)
Akdeniz bölgesinde bolca yetişir ve piynar denir. Şu adresteki resimler bilgi verebilir:

• Başlık görüntüleniyor - Pıynar (akçakesme) Klasikleri..

Sayın Birsen 33..

Sizin linkini verdiğiniz fotodaki bitki Kuzu Pırnalı'dır..
http://www.agaclar.net/forum/877062-post76.htm

Pırnal Meşesi ayrı bir bitkidir..

Kadir33 06-04-2014 16:42

Piynar ağacının taze sürgün ve çiçeklerini çay gibi demleyerek akşam sabah birer su bardağı içildiği zaman böbrekteki taşı 24-48 saat arasında eriterek düşürdüğü söyleniyor ve denenmiştir. başarılı bulunmuştur.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025