![]() |
1 Eklenti(ler)
2010 yılı bahar kreasyonu :) (Türkçesi 2010 yılı bahar, yaratma işi)
|
Ah Derya kuzusu ah :) Otların piri. Kuzu kulağı ararken bir de aklımıza madımak soktun:)
|
Sevgili Derya Özen,dün yemlik bugün madımak nasılda canım istedi şimdi oralarda olmak vardı,annemin yaptıgı madımak yemegini hatırladım şimdi birde tuza batırıp yerdik madımagı, nadirde olsa bulmak mümkün madımak ama yemlik öylemi:((
|
Marketlerde madımak konservesi gördüm ama ne derece sağlıklıdır bilemiyorum.
|
Ben dün semt pazarında buldum. Semt pazarlarına bakın isterseniz.
|
Alıntı:
|
teşekkür.
Madımakları teslim aldım . Sevincimi anlatamam .İnanın pişirmeye kıyamadım . Ne kadar güzellerdi anlatamam .Diğerlerinide diktim özenle bakımları yapıyorum Ellerinize emeklerinize sağlık .
Her şey gönlünüzce olsun . |
Afiyet bal şeker olsun :)
|
Dün doğada yürüyüş yaptım ne göreyim bir sürü madımak var buralarda her yer madımak fakat yenildiğini ve nasıl yemeği yapıldığını bilen yok.
|
1 Eklenti(ler)
Mantar toplamak için çıktığımız kır gezisinde, bir tarlanın kenarında yetişmiş olan madıkmaklarıda toplamadan geçemedik :)
|
'' Madımak, madı madı madı madı
Oy madımak. '' Diye başlayan bir türküsü de vardır:D ( aşağıdaki linkten dinleyebilirsiniz) http://www.dailymotion.com/video/x6r...-turkusu_music Babam Sivas doğumlu ve dilinden bu türkü düşmezdi pek. Düğünlerde söylendiğini de hatırlıyorum. Oyunu da var çünkü yanlış hatırlamıyorsam. Ben sadece Sivas dolaylarına has bir yabani ot sanıyordum ama forumda okuduklarımdan anladığım, Afyon, Denizli vs. de dahi yetişiyormuş. Olsun ama, türküsünü bile yaptıklarına göre madımak Sivas' ındır:D ( kahrolsun mikro milliyetçilik) Yıllarca madımak da madımak diye duydum ama yemek kısmet olmamıştı. Geçen sene Sivas' da yaşayan bir nenemiz bizi ziyarete geldiğinde topladığı madımakları da getirmişti. Annem de Malatyalı olunca, repertuarında bu yemeğin tarifi yoktu tabi:D Ispanak gibi haşlanıp yenebileceğini söylediler. Biz de öyle yaptık. Hafif ekşimsi güzel bir tadı vardı. Bir vejeteryan olarak da epey hoşuma gitti tabii. Baharda pazarda satıldığını gördüm ama çok pahalı bulmuştum. En iyisi, Sivas' taki akrabalarımla diyaloğu arttırıp, fide getirmelerini sağlamalıyım galiba:) ( Balkon yeterince dolmadı sanki, bir de madımak yetiştirmeyi soktunuz aklıma şimdi) Kedi Dırnaaa, etnografik forum şeeysii:D ( sn gece, taklitler aslını yaşatır, kızmayınız:) |
Evet sayın Kedi Tırnağı haklısınız madımak yemeği Tokat ve Sivas dolaylarının en önemli yemeğidir. Ben bir Tokatlı olarak evimizden eksik olmaz bu yemek yaz-kış. Şu sıralar bizim buralarda madımağın sezonu 2-3 hafta önce geçti. Bizde 6-7 kilo alarak bir kısmını derin donduruculara koyduk, bir kısmını şişe içlerinde haşlanmış olarak muhafaza ettik. Bir ek bilgi daha: Madımağı aynı zamanda yazdan kurutup kış içinde saklamak mümkün. Sivas içindeki akrabalarımdan madımağı aynı zamanda bu şekilde temin edip kışın kullanıyoruz...
|
Dün akşam pazara gittim. Komşumuz ve hemşehrimiz olan sevdiğim bir teyzem vardı yanımda. '' Bak madımak da varmış '' dedi. Taze madımak vardı valla pazarda ama bir an bir arbede oldu ben de soramadım. Dönüşte de yoktu. Kapanış saatinde gitmiştik çünkü. Sn Faruk, hatırlattığınız iyi oldu. En azından kurutulmuşunu filan isteteyim memleketten:D
|
madımak tohumu arıyorum kim
lerde var |
hazır madımak...
bu sene yolculuk sırasında yozgat civarında bir alışveiş merkezinde hazırlanmış kavanozda madımak görüp aldım.marka yazılabiliyor mu bilmiyorum ..... güzeldi...!
|
Bir kaç senedir Tokat yöresinde bir girişimci madımak yetiştiriyor.Yabani madımak bittikten sonra piyasaya çıkıyor.Tabiisinden hiç farkı yok.Pahalı olmasına rağmen madımakseverler tarafından kapış kapış gidiyor.
|
Merhaba,
Tokat yöresine ait madımak tarifini paylaşmak isterim. Tokat'ta madımak deyince akan sular durur. Madımak imece usulü ayıklanır, gerçekten ayıklanması çok zor. Ayıklanıp iyice yıkandıktan sonra satırla incecik kıyılır. Tereyağıyla soğan kavrulur, soğanlar pembeleştikten sonra içine ince doğranmış pastırma yoksa çemen katılır, bu şekilde biraz daha kavrulur. Sonra madımaklar ilave edilir, 4-5 diş sarımsak bütün olarak eklenir, bir fincan kadar da bulgur eklenip, tuzu ve suyu katılarak pişirilir. Tereyağının ve soğanının biraz bol olması gerek. |
Madımakla ilgili detaylı bilgi için buraya tıklayın ve tohumunu ekmeyi bir kez daha düşünün derim. Sonra başa çıkılamaya bilir.
|
Geçen sene buradaki yazıları okuyup merak etmiştim.Bugun pazarda görünce 1 kilo aldım.İnternetteki tariflere göre yaptık ama ayıklması o kadar zor ki aldığıma pişman oldum.İçinde bolca ot, yonca diken türleri karışıktı kendim toplasam daha az zahmet çekerdim heralde.Herneyse ayıkladıktan sonra pişirdik bir guzel merakla oturdum sofraya.Üzerine sarımsaklı yoğurt doktuk başladık yemeğe.Başladık ama umduğumuz bir tad alamadık.Artık alışık olmadığımızdan mı, yoksa beceremedikmi yapmayı bilmiyorum ama sevmedim.Madımak merakımda böylelikle bitmiş oldu.Yemeyenlerin çok bişi kaçırdığını sanmıyorum.
|
''Madımak[1] ya da madımalak[1] (Polygonum cognatum), kuzukulağıgiller (Polygonaceae) familyasından, toprak üstüne yatık sürünücü odunsu gövdeli, ufak pembe çiçekli, çok yıllık yenebilen otsu bitki türü. Cinsin diğer türlerinden oldukça iri yapraklarıyla belirginleşir.''
Vikipediden aldığım bu bilgiler doğru mudur acaba Birkaç gündür forumu yabani otlar açısından dolaşıyorum. (Malum ot mevsimi başladı) Her yörede ayrı bir ot ismi hatta aynı bölgede iki farklı nesil bile aynı isimde anlaşamıyor. Merak ettim burda sistematik bir biçimde (taxonomik olarak değil yanlış anlaşılmasın ) ayrıntılı fotoğrafları olsa latince ismi yazılıp diğer bitkilerde olduğu gibi Türkçe isimleri isimleri isimleri (tek kelime yetmez neredeyse her mahallede ayrı bir isim verilmiş :) ) yazılsa güzel olur mu yoksa çok zor ve dağınık olur mu dersiniz. Hatta ilk zamanlarda yapılan elle bitki çizimleri vardır çiçeği kökü tohumu güzelce çizilir ya biz de öyle fotoğraflasak ne dersiniz olur mu? |
Yiyecek Olarak Kullanılan Bazı Yabancı Ot Yemek Tarifleri:
Amaranthus retroflexus ( Kaba tüylü horozibiği, Kaba tüylü solmaz çiçek, Kırmızı köklü horozibiği, Kızıl bacak) Name: Amaranthus-retroflexus.jpg Views: 54443 Size: 43.7 KB 4.3. - Sonchus oleraceaus (Eşek marulu, Yalancı marul) Name: sonchus.jpg Views: 49403 Size: 47.6 KB Name: Sonchus_ole_300.jpg Views: 48689 Size: 23.7 KB Sevgili Mine Pakkaner'in bu mesajda verdiği bilgiler gibi her bir ot/bitki için ayrı bir sayfa açmaktı benim kastettiğim |
Yenebilen yabani bitkiler sayfasında Sevgili ilk sayfada Mine Pakkaner'in mesajında belirttiği gibi fotoğraflarla ve ismiyle herbir bitkiyi/otu kendi sayfasında görsek
|
Sivasımızın meşhur yemeği. Yemesi nasip olupda beğenmeyen pek yoktur çevremde.Buzdolabındada saklayabilirsiniz. ****** tazesinin yerini hiçbiri tutmaz.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 01:58. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025