![]() |
Ravent Almanya da çok iyi bilinen bir bitkidir.Reçeli, pastası, kompostosu yapılır.Saplarının rengi kırmızımtıraktır.Denizli de nerede bulabilirim???Hem dikmek hemde yemek için???
|
Işgın satın almak istiyorum
Konu çok eski olmakla birlikte şansımı denemek istiyorum. Avrupa yakasında ışgın nerede bulabilirim veya ücreti karşılığında bana kırmızı ışgın gönderebilecek bir üye çıkar mı acaba ? selamlarımla
|
Bu konuda şunu söylemeliyim. Herhangi bir meyve veya sebzenin tadı toplanma zamanı, bekletilme koşulları, bitkinin genetiği, iklim, coğrafi koşullar ve kendine has bir takım özelliklerden dolayı inanılmaz değişiklik gösterebiliyor. Bizim memlekette ışgın iki farklı ilçeden gelir. İlk getirilen ilçe ilin güneyinde daha sıcak (aslında aralarında hava şartları açısından önemli farklar var neyse) buradan gelen bitkinin eti genelde acımsı ve hani ayva yediğinizde boğazınıza takılır kalır ya işte tam da aynısını yaşatırken ilin kuzeyinden çok daha sonradan gelen malum kış koşulları daha belirgin ve uzun işte buradan getirilen ışgın kıtır kıtır, hafif tatlımsı, sulu ve tadı çok güzel. Ayrıca taze olması da çok mühim. O yüzden eğer acı olanlardan biri denk gelirse hemen bu da neymiş gibisinden peşin bir fikre sahip olmayın derim.
|
Cevabınıza teşekkürler. Reçel ve pasta yapmak amacıyla istcallst adlı üyenin yüklemiş olduğu resmindeki ışgın’dan arıyorum. Acaba ücreti karşılığında bana kırmızı ışgın gönderebilecek bir üye çıkar mı diye bir sorayım dedim.
|
Bizim buralarda ışgın nisan sonu gibi bitiyor. 15-20 günlük bi süre boyunca satışı yapılır. Her sene bolca tüketmeye çalışıyorum. Reçel vs. içinse hafif acı olması hiç bir sorun teşkil etmeyecektir zira pişince tüm acılığı yok oluyor. Maalesef bir sene kadar beklemek zorunda kalacaksınız. Bi sonraki yıl biraz erkenden nisanın ilk haftası gibi bulmaya çalışın. Doğu Anadolu, Güney doğunun kuzeyi, Doğu karadeniz de doğal bitki örtüsü içerisinde var olduğunu söyleyebilirim diğer bölgeleri bilmiyorum.
|
[QUOTE=Sumiregusa;1282690]Cevabınıza teşekkürler. Reçel ve pasta yapmak amacıyla istcallst adlı üyenin yüklemiş olduğu resmindeki ışgın’dan arıyorum. Acaba ücreti karşılığında bana kırmızı ışgın gönderebilecek bir üye çıkar mı diye bir sorayım dedim.[/QUOTE
Dün Unkapanındaki Çarşamba Pazarında, el arabasında satılıyordu. |
Iskinin Turkiye'de yetisen kultivarlarindan birinin tohumu elinde olan/ulasabilecek olan var mi?
|
Alıntı:
| Zengarden Ev ve Bahçe Çok Yıllık Rhubarb Ravent Tohumu 20+ GittiGidiyor'da 162294094 Ravent (Rheum rhabarbarum) - BahçeNet |
İstanbul'da Pazar günleri kurulan Kastamonu pazarında köylüler ışkın satarlar, eğer gitme imkanı olan yakınınız var ise köylülerden isteyebilir. Şimdi zamanı, tezgahlardan bilgi alabilirler.
|
Zengarden' den iki kere tohumunu alıp denedim. Bir tane bile çimlenmedi. Büyük olasılık bayat tohumdu.
|
Rhubarb burda cokca cilekli turta yapiminda kullanilir. Zengarden, yerli tohum satmaz; yurtdisindan toptan aldiklari tohumlari satiyorlar (yani onlardaki rhubarb tohumu buyuk ihtimalle yurtdisindaki ticari tohum piyasasinda sirkulasyonda olan bir cesittir).
Alıntı:
|
Bendekilerden biri çiçeğe kalktı, biraz tohum olacak ama yabani çeşit değil.
|
Yukarda cokca kullanilir dedim ama geleneksel tarifleri vardir (sadece rhubarbli turta da olmasi lazim) demek istedim yoksa yerel ureticiyi bulmak cok zor (pazarda satani hic gormedim). Kimse zahmet edip ekmiyor. Bazen marketlere geliyor. Rhubarbli turta da organik urun satan kucuk marketlerde nadiren bulunabiliyor.
|
Bugün Feriköy'deki organik pazara giden bir arkadaşım baktı benim için, ama orada yokmuş. Diğer taraftan Mayıs ayı civarında Cihangir sokaklarında doğadan toplanmış ışkınlar el arabası ile de satılıyor, sadece denk gelmek zor. Görürsem tohum konusunu soracağım, burada bilgi veririm.
|
1 Eklenti(ler)
Fatih pazarında ışkın satıldığını duyunca hemen ısmarladım. Böyle dikenli bir şey geldi :) aradığınız yerli ışkın bu olabilir mi?
|
1 Eklenti(ler)
Sn birnefestoprak ve Sn MeyveliTepe başta olmak üzre, ayrıca Sn bahcedenn'e de teşekkürlerimle. Tohum taze olunca çimlenme dış mekanda bile bir haftayı bulmadı:))
|
1 Eklenti(ler)
Çok güzel, umarım tatlı ışkın bulmak kolaylaşır ülkemizde. Zor bulduğum yabani ışkın taze olarak çok ekşi idi, ben de çilekle tart yapmıştım.
|
Tatli iskinla neyi kastediyorsunuz? Mayhos iskin-tatli meyve/turta kremasi kontrasti cok guzel :)
|
Bu bitkiyi ilk kez geçen yıl Erzurum'da görmüştüm. Sokakta tezgahlarda satılıyordu. Ayrıca hemen hemen her manavın öünde bir kasa vardı. Satan kişi kabukları soyulduktan sonra yendiğini ve tadının biraz acı olduğunu söylemişti. Ben denemeye cesaret edememiştim o zaman ;) Burada yazılanları okuyunca artık bu sene denerim bakalım nasılmış.
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Sn birnefestoprak ve Sn MeyveliTepe 'nin göndermiş oldukları raventler oldukça sağlıklı şekilde gelişiyorlar.
|
1 Eklenti(ler)
Burada bulamadığımdan taa Londra'dan alıp getirdiğim ışkınlar ile tart yaptım :) kırmızı saplı ışkınlar pişirmek için ideal, tatlı ekşi..
Yetiştirenlere mutlaka denemelerini tavsiye ederim. Çilekle birlikte reçeli de şahane oluyor. |
|
Saksıdaki raventlerin tamamı maalesef çürüyüp yok olmuşlar:(. Saksıda olduğu için sulama problemi hep oluyor. Keşke bir kısmını bahçe köşesine ekseymişim. Tohum bağlatıp paylaşacaktık sözde. Bazen böyle şeyler de olabiliyor, yeniden dener miyim? Taze tohuma ulaşabilirsem belki..;).
|
Bendeki 6 kök fideden üç tane bahçede halen yaşıyor. Üçü sıcaklardan ölmüş durumda. Umarım gelecek yıl tohum alacak şekilde gelişirler. Kışı atlatabilirlerse oldukça büyürler belki.
|
|
|
Tohumunu nereden temin edebiliriz.
|
3 Eklenti(ler)
Kalan üç kök ışgınım yaprak çıkarmaya başladılar. Bir tanesinin yapraklarını hemen zararlılar delik deşik etmişler. Yaprağının zehirli olduğunu bilmiyorlar herhalde. :)
Eklenti 643486 Eklenti 643487 Eklenti 643488 |
Ravent
Ravent (Rheum rhabarbarum), kuzukulağıgiller (Polygonaceae) familyasından, Rheum cinsinden çok yıllık otsu bitki. Yaprakları zehirli olmasına karşın, yaprak sapı beslenme ve tıpta kullanımı nedeniyle dünyanın pek çok yerinde yetiştirilmektedir. Özellikle Batı Avrupa mutfaklarında ve Geleneksel Çin tıbbında kullanım alanı bulmaktadır. Ravent Türkiye'de yetiştirilmemekte ve sınırlı çevrelerce tanınmaktadır.
Besin olarak kullanımı: Batı mutfağında kek, turta ve pastalarda kullanılır. Tıbbi kullanımı: Halk tıbbında asırlardır müshil olarak kullanılır. Geleneksel Çin ve Arap tıbbında oldukça popülerdir. Bunlar da resimleri: http://www.bitkicenter.com/wp-conten...ds/rebarb3.jpg http://i.sabah.com.tr/sb/galeri/yasa...aydalari/2.jpg |
bitlis'te tohumları haziran ayında olgunlaşıp yere dökülüyormuş ancak dağa çıkmak gerektiği için toplamam zor. Bir arkadaşımdan daha önce "arıyorum" kısmında gördüğüm için rica ettim. haziran temmuz aylarında bir şekilde bulursa (o da toplamaya çıkanlardan rica edecek) bana gönderecek. benim bu bitkiyle pek bir ilgim yok, eğer tohum gelirse "arıyorum" kısmındaki arkadaşlar öncelikli olarak isteyenlere gönderirim.
|
|
2 Eklenti(ler)
Bu yıl nihayet çiçeğini görebileceğiz. Yerim su tutan bir yer olmayınca istediğim gibi gelişmediler. İşin kötü tarafı bende yabani kuzukulakları var. Aynı zamanda çiçeklenmezlerse sıkıntı olmaz sanırım. Bunlar çiçek açmaya başladılar.
Eklenti 692097 Eklenti 692096 Yaprakların üzerinde olanlar kar. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 00:19. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025