agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yabani Ot Yemekleri (https://www.agaclar.net/forum/yabani-ot-yemekleri/)
-   -   Ravend (Ravend-i Hindi, Ravendiyye, Işgın, Rheum, Rhubarb, Rhubarbe) (https://www.agaclar.net/forum/yabani-ot-yemekleri/6451.htm)

eymoş 17-12-2013 13:44

Ravent Almanya da çok iyi bilinen bir bitkidir.Reçeli, pastası, kompostosu yapılır.Saplarının rengi kırmızımtıraktır.Denizli de nerede bulabilirim???Hem dikmek hemde yemek için???

Sumiregusa 01-05-2014 09:11

Işgın satın almak istiyorum
 
Konu çok eski olmakla birlikte şansımı denemek istiyorum. Avrupa yakasında ışgın nerede bulabilirim veya ücreti karşılığında bana kırmızı ışgın gönderebilecek bir üye çıkar mı acaba ? selamlarımla

Hillbilly 02-05-2014 11:29

Bu konuda şunu söylemeliyim. Herhangi bir meyve veya sebzenin tadı toplanma zamanı, bekletilme koşulları, bitkinin genetiği, iklim, coğrafi koşullar ve kendine has bir takım özelliklerden dolayı inanılmaz değişiklik gösterebiliyor. Bizim memlekette ışgın iki farklı ilçeden gelir. İlk getirilen ilçe ilin güneyinde daha sıcak (aslında aralarında hava şartları açısından önemli farklar var neyse) buradan gelen bitkinin eti genelde acımsı ve hani ayva yediğinizde boğazınıza takılır kalır ya işte tam da aynısını yaşatırken ilin kuzeyinden çok daha sonradan gelen malum kış koşulları daha belirgin ve uzun işte buradan getirilen ışgın kıtır kıtır, hafif tatlımsı, sulu ve tadı çok güzel. Ayrıca taze olması da çok mühim. O yüzden eğer acı olanlardan biri denk gelirse hemen bu da neymiş gibisinden peşin bir fikre sahip olmayın derim.

Sumiregusa 11-05-2014 18:19

Cevabınıza teşekkürler. Reçel ve pasta yapmak amacıyla istcallst adlı üyenin yüklemiş olduğu resmindeki ışgın’dan arıyorum. Acaba ücreti karşılığında bana kırmızı ışgın gönderebilecek bir üye çıkar mı diye bir sorayım dedim.

Hillbilly 14-05-2014 21:31

Bizim buralarda ışgın nisan sonu gibi bitiyor. 15-20 günlük bi süre boyunca satışı yapılır. Her sene bolca tüketmeye çalışıyorum. Reçel vs. içinse hafif acı olması hiç bir sorun teşkil etmeyecektir zira pişince tüm acılığı yok oluyor. Maalesef bir sene kadar beklemek zorunda kalacaksınız. Bi sonraki yıl biraz erkenden nisanın ilk haftası gibi bulmaya çalışın. Doğu Anadolu, Güney doğunun kuzeyi, Doğu karadeniz de doğal bitki örtüsü içerisinde var olduğunu söyleyebilirim diğer bölgeleri bilmiyorum.

cicek2000 15-05-2014 18:47

[QUOTE=Sumiregusa;1282690]Cevabınıza teşekkürler. Reçel ve pasta yapmak amacıyla istcallst adlı üyenin yüklemiş olduğu resmindeki ışgın’dan arıyorum. Acaba ücreti karşılığında bana kırmızı ışgın gönderebilecek bir üye çıkar mı diye bir sorayım dedim.[/QUOTE

Dün Unkapanındaki Çarşamba Pazarında, el arabasında satılıyordu.

birnefestoprak 23-04-2015 06:17

Iskinin Turkiye'de yetisen kultivarlarindan birinin tohumu elinde olan/ulasabilecek olan var mi?

Muda 24-04-2015 06:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1372973)
Iskinin Turkiye'de yetisen kultivarlarindan birinin tohumu elinde olan/ulasabilecek olan var mi?

Ülkemizde doğal olarak aradığımız bir şeyin tohumuna nedense zor ulaşabiliyoruz. İnternette yaptığım araştırmada bitkinin Almanca isminden Türkiye'de tohumunun satıldığı yere ulaşabildim. Yerli tohum bulunabilse tabi ki çok daha iyi bir şey.

| Zengarden Ev ve Bahçe

Çok Yıllık Rhubarb Ravent Tohumu 20+ GittiGidiyor'da 162294094

Ravent (Rheum rhabarbarum) - BahçeNet

Ozlem A 24-04-2015 11:23

İstanbul'da Pazar günleri kurulan Kastamonu pazarında köylüler ışkın satarlar, eğer gitme imkanı olan yakınınız var ise köylülerden isteyebilir. Şimdi zamanı, tezgahlardan bilgi alabilirler.

Lonicera 24-04-2015 12:19

Zengarden' den iki kere tohumunu alıp denedim. Bir tane bile çimlenmedi. Büyük olasılık bayat tohumdu.

birnefestoprak 24-04-2015 19:30

Rhubarb burda cokca cilekli turta yapiminda kullanilir. Zengarden, yerli tohum satmaz; yurtdisindan toptan aldiklari tohumlari satiyorlar (yani onlardaki rhubarb tohumu buyuk ihtimalle yurtdisindaki ticari tohum piyasasinda sirkulasyonda olan bir cesittir).

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1373184)
Ülkemizde doğal olarak aradığımız bir şeyin tohumuna nedense zor ulaşabiliyoruz. İnternette yaptığım araştırmada bitkinin Almanca isminden Türkiye'de tohumunun satıldığı yere ulaşabildim. Yerli tohum bulunabilse tabi ki çok daha iyi bir şey.

| Zengarden Ev ve Bahçe

Çok Yıllık Rhubarb Ravent Tohumu 20+ GittiGidiyor'da 162294094

Ravent (Rheum rhabarbarum) - BahçeNet


MeyveliTepe 24-04-2015 21:49

Bendekilerden biri çiçeğe kalktı, biraz tohum olacak ama yabani çeşit değil.

birnefestoprak 25-04-2015 21:04

Yukarda cokca kullanilir dedim ama geleneksel tarifleri vardir (sadece rhubarbli turta da olmasi lazim) demek istedim yoksa yerel ureticiyi bulmak cok zor (pazarda satani hic gormedim). Kimse zahmet edip ekmiyor. Bazen marketlere geliyor. Rhubarbli turta da organik urun satan kucuk marketlerde nadiren bulunabiliyor.

Ozlem A 25-04-2015 23:18

Bugün Feriköy'deki organik pazara giden bir arkadaşım baktı benim için, ama orada yokmuş. Diğer taraftan Mayıs ayı civarında Cihangir sokaklarında doğadan toplanmış ışkınlar el arabası ile de satılıyor, sadece denk gelmek zor. Görürsem tohum konusunu soracağım, burada bilgi veririm.

Ozlem A 06-05-2015 20:03

1 Eklenti(ler)
Fatih pazarında ışkın satıldığını duyunca hemen ısmarladım. Böyle dikenli bir şey geldi :) aradığınız yerli ışkın bu olabilir mi?

Lonicera 25-02-2016 12:37

1 Eklenti(ler)
Sn birnefestoprak ve Sn MeyveliTepe başta olmak üzre, ayrıca Sn bahcedenn'e de teşekkürlerimle. Tohum taze olunca çimlenme dış mekanda bile bir haftayı bulmadı:))

Ozlem A 26-02-2016 07:25

1 Eklenti(ler)
Çok güzel, umarım tatlı ışkın bulmak kolaylaşır ülkemizde. Zor bulduğum yabani ışkın taze olarak çok ekşi idi, ben de çilekle tart yapmıştım.

birnefestoprak 28-02-2016 19:36

Tatli iskinla neyi kastediyorsunuz? Mayhos iskin-tatli meyve/turta kremasi kontrasti cok guzel :)

Elbereth 29-02-2016 16:34

Bu bitkiyi ilk kez geçen yıl Erzurum'da görmüştüm. Sokakta tezgahlarda satılıyordu. Ayrıca hemen hemen her manavın öünde bir kasa vardı. Satan kişi kabukları soyulduktan sonra yendiğini ve tadının biraz acı olduğunu söylemişti. Ben denemeye cesaret edememiştim o zaman ;) Burada yazılanları okuyunca artık bu sene denerim bakalım nasılmış.

Ozlem A 01-03-2016 21:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1443396)
Tatli iskinla neyi kastediyorsunuz? Mayhos iskin-tatli meyve/turta kremasi kontrasti cok guzel :)

Neredeyse ham denecek kadar ekşi bir tadı vardı bu ışkının. Tart yaptıktan sonra fena olmadı, yine de tatlı diye kastettiğim kırmızı dikensiz saplı olanları tercih ederim.

Lonicera 02-04-2016 13:28

1 Eklenti(ler)
Sn birnefestoprak ve Sn MeyveliTepe 'nin göndermiş oldukları raventler oldukça sağlıklı şekilde gelişiyorlar.

Ozlem A 15-04-2016 18:06

1 Eklenti(ler)
Burada bulamadığımdan taa Londra'dan alıp getirdiğim ışkınlar ile tart yaptım :) kırmızı saplı ışkınlar pişirmek için ideal, tatlı ekşi..

Yetiştirenlere mutlaka denemelerini tavsiye ederim. Çilekle birlikte reçeli de şahane oluyor.

Ozlem A 30-04-2016 15:01

Işkın araştırmalara konu olmuş..

Işgın kanser hücrelerini öldürüyor – Sözcü Gazetesi

Lonicera 08-11-2016 11:23

Saksıdaki raventlerin tamamı maalesef çürüyüp yok olmuşlar:(. Saksıda olduğu için sulama problemi hep oluyor. Keşke bir kısmını bahçe köşesine ekseymişim. Tohum bağlatıp paylaşacaktık sözde. Bazen böyle şeyler de olabiliyor, yeniden dener miyim? Taze tohuma ulaşabilirsem belki..;).

Muda 08-11-2016 12:06

Bendeki 6 kök fideden üç tane bahçede halen yaşıyor. Üçü sıcaklardan ölmüş durumda. Umarım gelecek yıl tohum alacak şekilde gelişirler. Kışı atlatabilirlerse oldukça büyürler belki.

Muda 01-01-2017 21:11

How to Grow Rhubarb | Joybilee Farm

Sayfayı Türkçeye çeviri özelliği kullanılırsa iyi oluyor.

Muda 04-02-2017 09:56

Growing Rhubarb : How to to Grow Rhubarb - Plants, Seeds, Harvesting

isaser 02-03-2017 14:41

Tohumunu nereden temin edebiliriz.

Muda 09-04-2017 22:40

3 Eklenti(ler)
Kalan üç kök ışgınım yaprak çıkarmaya başladılar. Bir tanesinin yapraklarını hemen zararlılar delik deşik etmişler. Yaprağının zehirli olduğunu bilmiyorlar herhalde. :)

Eklenti 643486

Eklenti 643487

Eklenti 643488

Eelif 28-04-2017 08:43

Ravent
 
Ravent (Rheum rhabarbarum), kuzukulağıgiller (Polygonaceae) familyasından, Rheum cinsinden çok yıllık otsu bitki. Yaprakları zehirli olmasına karşın, yaprak sapı beslenme ve tıpta kullanımı nedeniyle dünyanın pek çok yerinde yetiştirilmektedir. Özellikle Batı Avrupa mutfaklarında ve Geleneksel Çin tıbbında kullanım alanı bulmaktadır. Ravent Türkiye'de yetiştirilmemekte ve sınırlı çevrelerce tanınmaktadır.
Besin olarak kullanımı:
Batı mutfağında kek, turta ve pastalarda kullanılır.
Tıbbi kullanımı:
Halk tıbbında asırlardır müshil olarak kullanılır. Geleneksel Çin ve Arap tıbbında oldukça popülerdir.
Bunlar da resimleri:
http://www.bitkicenter.com/wp-conten...ds/rebarb3.jpg
http://i.sabah.com.tr/sb/galeri/yasa...aydalari/2.jpg

zoobe 17-04-2018 08:24

bitlis'te tohumları haziran ayında olgunlaşıp yere dökülüyormuş ancak dağa çıkmak gerektiği için toplamam zor. Bir arkadaşımdan daha önce "arıyorum" kısmında gördüğüm için rica ettim. haziran temmuz aylarında bir şekilde bulursa (o da toplamaya çıkanlardan rica edecek) bana gönderecek. benim bu bitkiyle pek bir ilgim yok, eğer tohum gelirse "arıyorum" kısmındaki arkadaşlar öncelikli olarak isteyenlere gönderirim.

Muda 24-04-2019 22:29

https://moniquevandervloed.nl/rabarber/

Muda 27-04-2019 00:07

2 Eklenti(ler)
Bu yıl nihayet çiçeğini görebileceğiz. Yerim su tutan bir yer olmayınca istediğim gibi gelişmediler. İşin kötü tarafı bende yabani kuzukulakları var. Aynı zamanda çiçeklenmezlerse sıkıntı olmaz sanırım. Bunlar çiçek açmaya başladılar.

Eklenti 692097

Eklenti 692096

Yaprakların üzerinde olanlar kar.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025