agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yabani Ot Yemekleri (https://www.agaclar.net/forum/yabani-ot-yemekleri/)
-   -   Yemlik (https://www.agaclar.net/forum/yabani-ot-yemekleri/6449.htm)

Halit Togay 14-05-2007 12:46

Yemlik

1 Eklenti(ler)
İşte yemlik . Ama pek iyi bir foto olmamış daha iyisini yüklerseniz iyi olacak.

Billur Korkmaz 14-05-2007 18:15

Yemlik

Yeşil soğana benziyor, tadı da aynı mı ki?.. :)) Daha çok boya gitmiş çimen gibi..

Derya Özen 17-05-2007 08:19

Yemlik

2 Eklenti(ler)
Kökleri beyaz renkte olanlar tazedir. Pişirmeden yenilir. Salatası da yapılabilir.

Billur Korkmaz 17-05-2007 21:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halit Togay (Mesaj 103940)
Yemlikten bahsedilmiş miydi?
Sivas'ta bilinen ve ekmekle çiğ yenen bir ot.

Yine googledaki araştırmalarım sonucu öğrendiğim: yemlik bitkisinden, hani salatalıkla cacık yaparız ya; işte salatalık yerine yemlik koyup sarımsak, yoğurt, az su ve tuz ile bir tür cacık yapılıyormuş.. Üstüne de bir miktar sızma zeytinyağı gezdirirseniz, afiyet olsun.. :)

zodabas 29-03-2008 20:06

Toroslardaki yaylalarda çok yaygın olup tek başına da tüketilebilmektedir. Tadı sakız tadındadır. Köke yakın koparıldığında akan beyaz süt bir süre sonra donmakta ve sakız olarak tüketilmektedir.

Arjin 10-05-2008 00:27

Harikasiniz ya ben bir aydir bu bitkinin adini ariyorum kimse bilmiyor..Yemlik cok guzel bir bitki, salatasi cok guzel ...

emrecey 12-06-2008 00:16

ben bahçeye ektim hersene tohum alıyorum.limonla çok güzel oluyor.çok lezzetli.rüzgarla uçan tohumları var.

M.Sema 12-06-2008 14:38

Anneannem her sene ilkbaharda yemlikle bulgur pilavı yapardı, çok lezzetli olduğunu hatırlarım. Bulgur plavını bildiğiniz gibi yapıyorsunuz demlenirken üzerine doğranmış yemlik serpilip (bolca) karıştırılır. Pilav demlendikten sonra afiyetle yenir.

Nariel 08-02-2009 14:54

Bu bitkinin botanik adını bilen var mı acaba?

s.toprak 17-03-2009 20:05

Bitkilerle salatalar, yemekler, börekler yapılan bir Ege Kazası olan Tire'liyim. Yemlikle Ankara'da tanıştım. Sanıyorum yıllar önce pazarda bulmuştum. Çok güzel bir tadı var, yeşil erik tadı gibi taze bir tat. Son zamanlarda pek pazarlara gidemiyorum.Yalnız, bir kaç yıl önce, Oran'da ormanda yürüyüş sırasında yemlik bulduğumu zannettigiğim bir bitkiyi topladım. Eve gelince kötü koktuğunu fark ettim. Yemlike çok benziyordu ama, yabani soğandı sanıyorum.Yemlik, bulmak ve ne zaman çıkar nerede bulunur bilmek isterdim.

begonvil 14 17-03-2009 20:08

Küçükken biz de yerdik.Tadı çok güzeldi. Hatırlattığınız için teşekkürler. Çocukluk anılarım geldi aklıma:))

ormancık 18-03-2009 07:59

Özellikle Karadeniz bölgesinde sıkça görülen yemlik, benim de çocukluğumun en güzel anılarından biridir. Onu toplamak ayrı bir keyif "BEN BULDUM BU BENİM YEMLİĞİM" diyen çocuk seslerimiz hala kulaklarımda. Ancak yemliğin salatasını hiç tatmadım sadece yıkayıp tuza bakanarak yemiştim tıpkı çağla gibi. Keşke olsa da yesek diyorum ama nerde..........

Derya Özen 18-03-2009 09:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi s.toprak (Mesaj 381767)
Bitkilerle salatalar, yemekler, börekler yapılan bir Ege Kazası olan Tire'liyim. Yemlikle Ankara'da tanıştım. Sanıyorum yıllar önce pazarda bulmuştum. Çok güzel bir tadı var, yeşil erik tadı gibi taze bir tat. Son zamanlarda pek pazarlara gidemiyorum.Yalnız, bir kaç yıl önce, Oran'da ormanda yürüyüş sırasında yemlik bulduğumu zannettigiğim bir bitkiyi topladım. Eve gelince kötü koktuğunu fark ettim. Yemlike çok benziyordu ama, yabani soğandı sanıyorum.Yemlik, bulmak ve ne zaman çıkar nerede bulunur bilmek isterdim.

Orta Anadoluda, yemliğin tam mevsimi. Yeni yeni çıkmaya başladılar. Biz Çubukta oturuyoruz, eğer havalar iyi giderse, 10 güne kadar tarlalar yemlikle dolar, ve Çubuk pazarında köylü kadınlar yemlik satmaya başlarlar.

Oğuzhan 18-03-2009 11:01

Biz coçukken çok toplardık.Tepeleri gezerdik.Ekin tarlalarında çok olurdu.Aradan çok zaman geçti.Bu aralar bakmak lazım.Bak şimdi canım çekti..

İncifem 18-03-2009 11:29

Selam,

Yemlik deden bitkiyi ilk defa gördüm, nasıl bişey merak ettim. Konuşmalarınızdan güzel sağlıklı bir yiyecek olduğu anlaşılıyor. En kısa zaman da bulmayı ümit ediyom.

doğa_29 18-03-2009 17:39

İÇİNDEN SÜT RENGİ BİR SIVI ÇIKIYOR.çİMEN BOYUNDA HARİKA LEZZETLİ..tavsiye ederim

Nariel 18-03-2009 20:30

Ben şu mesajımdaki bitkinin yemlik olup olmadığını sormuştum, ilk fotoğraftaki yemlikmiş, diğerlerini bilemediler. Siz ne dersiniz?

http://www.agaclar.net/forum/showpos...postcount=4494

nariçi 18-03-2009 22:31

Bahçede yemlik çok oluyor baharda, Nisan ayında daha çok görülür ama resimlerdeki gibi birkaç yaprak değil, öbek halinde deste yaprakları daha ince olur ve bir arkadaşın dediği gibi yapraklarını koparınca süt çıkar. Taze iken yerden çıkarır ve yerim. Genelde tere gibi toplanıp yenir ama yemeklerde kullanıldığını yeni öğrendim.

ormancık 18-03-2009 22:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi doğa_29 (Mesaj 382303)
İÇİNDEN SÜT RENGİ BİR SIVI ÇIKIYOR.çİMEN BOYUNDA HARİKA LEZZETLİ..tavsiye ederim

Sn.doğa_29,

Öncelikle ağaçlar.net ailesine hoş geldiniz. Bir yemlik bu kadar güzel başka şekilde tarif edilemezdi diyorum. Oralarda çıkmaya başladı mı yoksa Nisanın gelmesini mi beklemek gerekiyordu hatırlayamadım da ;)

Derya Özen 19-03-2009 12:31

Sayın Nariel, o fotoğraftakilerin hiçbiride yemlik değil. Zaten fotoğraftakilerin hemside aynı bitki. Bu, Dağ Sümbülü denilen çiçeğin, yeni yeni çıkmaya başlamış hali, daha sonra mayıs ayı gibi çiçekleri açmaya başlar. Bazıları ise karga samırsağı derler:)

Nariel 19-03-2009 17:42

Sayın Derya Özen, acaba dağ sümbülü dediğinz nasıl bir bitkidir? Muscari değil heralde?

nariçi 19-03-2009 19:38

Derya özen doğru söylüyor, benim bildiğim yemliklere de o resimler hiç benzemiyor. gerçi o tresimlerdeki bitkileri de biliyorum koyu mavi açmayan sümbüle benzer çiçek kurulları olur. Bizim bahçede de var Uludağda da var. Lacivert-mavi açmayan çiçekleri olan bir sap üstünde dizilidir.

Derya Özen 20-03-2009 08:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nariel (Mesaj 383035)
Sayın Derya Özen, acaba dağ sümbülü dediğinz nasıl bir bitkidir? Muscari değil heralde?

Sevgili Narile, Muscari değilse bile ayni familyadandır. Muscarinin epey değişik türleri var, sizin fotoğrafınızdaki, Muscarinin farklı bir tütü gibi geldi bana. Türkiye florası başlığında bu konular işlenmişti. Birde o bölüme göz atmanızı öneririm.

Derya Özen 05-05-2009 08:22

1 Eklenti(ler)
2 hafta öncesi babamın topladığı yemlikler, fotoğrafı telefonumla çektiğim için, çok net çıkmamış olabilir.

denizakvaryumu 05-05-2009 08:31

Bu bitkinin latince ismi nedir?

ormancık 05-05-2009 08:50

Latincesini bilmem ama lazcası

misuri
omongsure
otiale

dir.

http://www.lazuri.com/lazuri_ceviri/index.php

Ancak hangisi sizin aradığınız anlamla eş anlamlı onu bilemem. Onu da sevgili Karadenizli dostlara sormak gerek herhalde:)

denizakvaryumu 05-05-2009 08:55

Sn.Herbaryum yardımımıza yetişir. :)

Derya Özen 16-05-2009 08:36

1 Eklenti(ler)
Bu kez iyi bir fotoğrafla karşınızdayım ;)

tevhit06 21-01-2010 19:06

Yemliği bizim oralarda dört mevsim toprakta görmek mümükün. Sizin yemlik dediğinize biz dede sakalı deriz, ilkbahar ve yaz aylarında olur. Bizim Yemlik dediğimiz bitki, daha ince ve kıvırcık yapraklı olur.

rrumeysaa 21-01-2010 23:09

Ah yemlik ah!! :)
Gurbetlere çıkınca yiyemez olduk tabi.
Tarlalarda çıkan yemlik, nisan ayının ilk yağmurlarıyla çıkmaya başlar, ne kadar bol yağmur o kadar leziz ve çok yemlik demektir ama resimlerki yemlikler oldukça gelişmişler. Oysaki daha küçükken okadar taze ve leziz oluyorlarki anlatamam.
Yemliği biz genel de yufka ekmek arasına dürüm yapıp yeriz birazda tuz tabi.

Her sene annem telefonda kızım yemlik yiyoruz gel diyor ama yollar uzun tabi gidilmiyor :(

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025