agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hayvanlar > Yabani Hayvanlar > Yabani Hayvanlar / Genel
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-10-2007, 01:11   #1
Ağaç Dostu
 
Metin Y.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,374
Galeri: 66
Filler, dost ve düşmanı ayırt ediyor.

ABD'de yayımlanan bir araştırmaya göre, filler, dost ve düşmanlarını kokuları ve kıyafetlerinin rengine göre ayırt edebiliyor.

Current Biologie dergisinde yayımlanan araştırma, Kenya'da fillerin kendilerine saldıran yarı göçer Massai savaşçılarının giydiği kıyafetlerle, çiftçilik yapan ve fillere dokunmayan Kamba kabilesinin giydiği kıyafetleri birbirinden ayırdığını gösteriyor.

Fillerin, genellikle Massai kabilesinin gençleri tarafından tercih edilen kırmızı renkli giysilere de tepki gösterdiğini belirtilen bilimadamları, araştırmanın, her hayvanın duyulara dayalı göstergelere dayanarak ayrım yapabileceğini kanıtlayan ilk deneysel çalışma olduğunu kaydetti.

Araştırmada, fillerin beyaz kıyafetler giymiş kişilere tepki vermedikleri, kırmızı giysili kişilerden ürktükleri, 5 gün boyunca bir Massai tarafından giyilmiş kıyafeti görür görmez ise uzaklaştıkları ve sakinleşmelerinin zaman aldığı görüldü.

Daha öncede New Scientist dergisinde yayınlanan makaleye göre, düşük frekanslı sesler çıkararak kilometrelerce mesafeden bile haberleşebildikleri zaten bilinen fillerin, birbirlerinin ayak seslerini de çok uzaklardan hissedip anlayabildiği anlaşılmıştı.

Eklenen Resimler
 
Metin Y. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-06-2008, 22:27   #2
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-06-2008
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 5
science dergisinde yıllar önce okumuştum sanırım. Bazı fillerin neden çıldırıp sahipleri **** bakıcılarını öldürdükleri **** zarar verdikleri hakkında idi. O yazıda araştırıcılar bu tip fillerin ortak noktalarının, küçüklüklerinde evebeynlerinin öldürülmeleri ve bu tranva sonucu depresyona girmeleri imiş. Hatta bu öyle bir depresyon türü imişki insanlarda da benzer oluşumlar aynen gözetlenirmiş. Çok uzun süre baskı altında kalmaları ve küçükken yaşadıkları büyük tranvatik olaylar sebebiyle, devamlı bir şüphe ve öfke nöbetleri geçirirmiş. insanlar ve fillerin depresyonlarıda aynı mekanizmalara bağlıymış. O zaman çok ilginç gelmişti. şimdi balıkalara bile (deneysel amaçlı) proczac verip mutlu olmalarını sağlıyoruz(m). Verim daha da artıyor tabi. Et kalitesi ve kalıntı varmı araştıracağım. bakalım. hemen yemek masasına mutluluk haplı balıklar sunmayacağız yani.

posetcay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2008, 00:12   #3
Ağaç Dostu
 
Sonja Varol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2007
Şehir: Stuttgart
Mesajlar: 136
Sayin Metin Y,
"Filler, dost ve düşmanı ayırt ediyor"
Baslikli yaziniza istinaden, ben de bir animi yazmak istedim.

Cogunluk üyelerimizin malumu, uzun yillardir Almanya´da yasiyoruz.
Yillar önce cocuklarimizi sirke götürmüstük. Gösteri yapilacak cadira girmeden önce, disaridaki fillerin yanina yaklastik. Bizden baskalari da vardi. Genc bir cift ellerine aldikdiklari kuru dallari fillere uzattilar. Sanki kendilerinle alay edilmis gibi, ani bir refleksle filler genc cifti adeta kovaladilar ve bize dönerek sakin bir tavirla sanki size zarar vermiyecegiz dediler. Tabi bu sadece onlarin ortaya koydugu bir tavirdi. Ya da biz öyle algiladik.
Gercekten bize hic tepki göstermediler.O günden sonra fillere hayranligimiz daha da artti.
Bilinen bahcemizde bir fil besliyemiyecegimiz icin, biz de degisik fil figürleri toplamaya basladik. Su an elimizde yaklasik 200ün üzerinde fil kolleksiyonumuz var. Asagidakiler bunlardan birkaci...

Eklenen Resimler
   
Sonja Varol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024