agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Yabani İğde ( Seabuckthorn berry - Hippophae Rhamnoides ) (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/8593.htm)

kuyucu 27-10-2008 18:07

Arkadaşlar sadece tohum kaldı elimde maalesef. Kalemleri ise yarın listedeki arkadaşlara göndereceğim.

nariçi 27-10-2008 18:32

Bende denemek istiyorum. Benim yerim değişik bölge olunca araştırma bakımından da deneme olur.

kuyucu 28-10-2008 08:20

Arkadaşlar Mine Hn'ın daha önceki bir yazısından alıntı yaptım. Bu ağacın çelik ve tohum ile nasıl üretilebileceğini yazıyır.

"Üzümsü meyveler portakal kırmızısı rengini aldıkları zaman erken sonbahar aylarında dallar makasla kesilerek toplanır. Ekimlerde 5’li çizgi ekimi uygulanır ve metrekareye 4-5 gr arası tohum ekilir. Metrekareden 100 adet fidan elde edilir. Tohumlar ekilmeden önce 2-3 gün suda bekletilir. En uygun ekim zamanı; tohumların çıkarılmasını takiben ekilmesi **** doğal katlanmasıdır. Zorunlu hallerde ise kış ekimi yapılabilir. Bu taktirde kültürel önlemler (örtüleme vb.) alınır. Bahar ekimlerinde ya doğal koşullarda katlamaya alınmış tohumlar **** yapay ortamda 90 gün 1-4 ºC derecede nemli kumda katlanmış tohumlar kullanılır. Erken bahar ekimlerinde teknik önlemler almak gerekir. Tohumların 1000 tane ağırlığı 7-10 gr arasıdır. Tohumlar 2-3 mm derinlikte ekilir. Ağaçlandırma çalışmalarında 1 **** 2 yaşlı fidanlar kullanılır.
Yalancı iğdeler çelikle çok rahat ürerler. Bu amaçla 10-15 cm uzunluktaki sert çelikler doğrudan ağaçlandırma tüplerine çeliklenebilir. Çelikler tüpe alınmadan önce 3 000-8 000 ppm arası IBA muamele edilmesi başarıyı garanti altına alır. Aynı yılın çeliklerinden elde edilen fidanlar ağaçlandırma çalışmalarında kullanılır. "

eylems 28-10-2008 15:03

Sayın Kuyucu, tohum sırasında boş yer var mı? Eğer mümkünse bir iki tohuma talibim.

kuyucu 28-10-2008 16:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eylems (Mesaj 307187)
Sayın Kuyucu, tohum sırasında boş yer var mı? Eğer mümkünse bir iki tohuma talibim.

Sayın eylems,
Tabiiki sizi bu olaydan mahrum bırakamayız :)
Adresinizi gönderirseniz Tohum göndereceğim, yeterli sayıda olursa belki çelik de gönderirim.

eylems 28-10-2008 18:44

Hemen adres bilgilerimi gönderiyorum.;) Beni mahrum bırakmadığınız için teşekkür ederim.

savas44 30-10-2008 15:18

Sayın Kuyucu bu ilk mesajım olmasına ramen uzun süredir aranızdayım ve özellikle üzümsü meyvelerle ilgili konuları takip ediyorum eğer yanlış anlamazsanız bende tohumlardan istiyorum

eylems 30-10-2008 15:50

Sayın Kuyucu, kargo geldi çok teşekkür ederim.

Oğuzhan 30-10-2008 18:10

Sayın Kuyucu,
Kargo geldi .Teşekkür ederim.İnşallah başarabiliriz..

kuyucu 30-10-2008 18:26

Arkadaşlar inşallah başarabiliriz. Bazı arkadaşlara hem dişi hem erkek , bazı arkadaşlara ise sadece dişi kalem gönderdim. Erkek olanlar biraz ince ve çok sayıda tomurcuk var. Rastgele gönderdiğim için kime ne gittiğini bilemiyorum. Gönderdiğim tohumlar 2 farklı çeşit :) Tohum az sayıda kaldı ama bitene kadar isteyenlere göndereceğim. Yalnız yurtdışına gideceğim için ancak gelecek hafta sonu gönderebilirim.

snowman77 30-10-2008 18:54

İlk hedefimiz çelikleri köklendirmek köklendikten sonra dişi erkek hepsinden birbirimizle paylaşarak çelikle çoğaltabiliriz.

Gılgamış 31-10-2008 23:48

1 Eklenti(ler)
Merhaba ağaç dostları,
Kuyucu arkadaşımızın gönderdiği çelikleri bugün kargodan aldım. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Üzerinde yapraklarıyla bir haftadır yollarda dolaşan çelik hala taze ve dirençliydi. Onu karşılaştırınca birkaç gün önce buralarda bulduğum ama emin olamadığım dikenli çalı ile hemen hemen aynı yapraklara sahip olduğunu gördüm. Her ikisinin de fotoğraflarını çekip ekliyorum. Eklenti 51499 Resimde su içinde duran, Kuyucu arkadaşımızın Hazar kıyılarından getirdiği yalancı iğde, meyveli olansa benim buralardan topladığım. Sanırım yaprakları biraz daha mat olsa da benim bulduğum da yalancı iğdenin bir çeşidi. Meyveleri biraz daha küçük ve dünya gibi kutuplarından biraz basık ama galiba bu burada çok güneş göremediklerinden olabilir. Bu arada Kayseri Bünyan’da İğdecik adında bir köy varmış. Burada yalancı iğde o kadar çokmuş ki dikenlerine takılmamak için dikkatli yürümek zorundaymışsınız. İşte bağlantısı: http://anadoluda.azbuz.com/blog/yazi...7/IGDECIK-KOYU

Yalancı İğdenin faydalarından bahseden bir site de burada: http://www.mdidea.com/products/proper/proper003.html

kuyucu 01-11-2008 08:06

Sayın Gılgamış,
Daha önceki mesajımda belirttiğim gibi paketleri rastgele göndermiştim. Resimden tanıdım , size hem dişi hem erkek çelik göndermişim. Resimde ortada olan çelik erkek olanı. İnşallah başarılı olursunuz. Sayenizde bu bitkiye olan sevgim inanılmaz arttı. Türkiye de de olduğundan eminim ama henüz tanıyan kimseciklere ulaşamadık.

Gılgamış 01-11-2008 23:58

Yalancı iğde ve Ateş dikeni benzerliği

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar,
Yukarda eklediğim resimde Kuyucu arkadaşımızın gönderdiği yalancı iğde ile benim Giresun'da bulduğum ve meyveleri olan dikenli çalıyı yanyana görüntülemiştim. Bu benzerliğe aldanarak Giresun'da bir çok evin bahçe süslemesinde kullanılan dikeni yalancı iğde sanmış ve boşa sevinmişim. Çünkü bizimki "yalancı" yalancı iğde çıktı! Biraz araştırınca benim bulduğumun Pyracantha (Ateş dikeni) denilen bir çalının Orange glow cinsi olduğunu anladım. Sizler de karıştırmayasınız diye bir yalancı iğde resminin yanında kendi çektiğim bir Pyracantha'nın resmini ekliyorum. Pyracantha Gülgillerden olduğundan benzerliğe rağmen yalancı iğdeyle en ufak bir akrabalığı bile yok. Eklenti 51562
Eklenti 51563

nariçi 04-11-2008 17:14

Sayın Kuyucu Çelikler bugün geldi, diktim. Birisi yapraklı idi inşallah tutar, diğeri biraz bayatlamış haldeydi, birisi tutsa yine yeter. Teşekkür ederim.

Minem 04-11-2008 18:36

Sayın Gılgamış eklediğiniz 2. fotoğrafdaki Pyracantha olarak adlandırdığınız bitkinin adı halk arasında tavşan yemi **** öküz gözü olarak anılıyor. Yalova Armutlu da görmüştüm, bir çok kişi bunu şifalı olduğu için koparıp yiyordu. Hatta Eminönü'nde çiçekçilerin ordaki parkta bile bir kaç ağaç formunda olanları görebilirsiniz.

bari 04-11-2008 22:46

Arkadaşlar Sayın Yusuf Ustaoğlunun sitesindeki ince kum, tülbentli çimlendirme tekniğiyle yaptığım denemede, bir haftada tohumlardan biri çatladı, filiz çıkardı. Bİlgilerinize. Belirginleşsin iyice fotoğrafını ekleyeceğim siteye.

ngunduz71 08-11-2008 20:42

Arkadaşlar merhaba,

Daha öncede değişik türlerde fide getirttiğim firmanın 2008 kataloğunda rastladım.40-60 cap 3m boy 1adet 14.95 euro dan satışa sunmuşlar.bir aksilik olmazsa önümüzdeki ay 3 adet fide getirteceğim.umarım aksilik olmaz.

Gılgamış 08-11-2008 21:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ngunduz71 (Mesaj 312704)
Arkadaşlar merhaba,

Daha öncede değişik türlerde fide getirttiğim firmanın 2008 kataloğunda rastladım.40-60 cap 3m boy 1adet 14.95 euro dan satışa sunmuşlar.bir aksilik olmazsa önümüzdeki ay 3 adet fide getirteceğim.umarım aksilik olmaz.

Merhaba ngündüz71,
40-60 çaptan kasıt 4-6 cm çaplı dallar mıdır? İkinci olarak bu firmanın adını öğrenebilir miyiz? Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

egome 08-11-2008 23:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kuyucu (Mesaj 294589)
Arkadaşlar öğrendiğime göre bu bitkinin dişi ve erkeği varmış. Sadece dişi olan meyve veriyor. Kalem yöntemi ile çoğaltılıyor ve başarı oranı da çok yüksekmiş. Azerbaycan daki arkadaşın söylediğine göre hafif kumlu topraklarda çok iyi yetişiyormuş. Şu anda ağaçlar henüz yaprak dökmediği için şu anda kalem alamıyoruz. Kasım ayında çok sayıda kalem ve bir erkek bir tane de dişi fidan getireceğim. Sorun olmazsa isteyen arkadaşlara göndereceğim.

Bu bitkinin erkeği ve dişi varsa, kivide olduğu gibi erkek olmadan dişi çiçeklerin döllenmemesi gibi bir durum olabilirmi acaba?

Sanırım çelik ve tohum dağıtımını kaçırmışız. Sayın kuyucu, mümkünse elinize tekrar çelik geçerse bende bu özel bitkiye talibim:o

bari 09-11-2008 19:22

2 Eklenti(ler)
Sayın Kuyucunun gönderdiği çelikleri ince mil kum ve torf karışımına köklendirme tozu kullanarak ektim. Tomurcuklarda hareketlenme oldu. Yeşillenerek açıldılar. ayrıca tohumlarin çimlenmesi kolay. ince kuma tülbentli ektiğim bütün tohumlar çatladığı gibi, evdeki saksılardan birinin dibine ektiğim tohumda filizlenmiş.

kuyucu 09-11-2008 19:39

Sayın egome ,
İsterseniz tohum gönderebilirim

ngunduz71 09-11-2008 20:42

Merhaba,
sitesinin adresi ""http://www.poetschke.de/""

sayın kuyucu,elinizde fazla tohum varsa denemek isterim.

egome 10-11-2008 08:12

Sayın kuyucu, çok sağolun. Eğer gene elinize çelik geçerse ilk taliplisi olmak isterim.

Musti 10-11-2008 09:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kuyucu (Mesaj 305398)
Sayın bari,
2 adet çeliği MNG kargoya verdim. İnşallah zarar görmeden ulaşır.

Diğer arkadaşlar Pazar günü akşama kadar adreslerini bildirirlerse P.tesi günü kargoya vereceğim. Aksi takdirde çelikleri bahçeye ekip ilkbaharda göndereceğim.

iyi günler.

Sayın kuyucu, adresimi özelden yazmıştım.Çelikler ilbaharamı kaldı, yoksa bana kalmadı mı? ;)

kuyucu 10-11-2008 10:23

Arkadaşlar belki atlamış olabilirim (Sayın Musti) ama geri kalan çelikleri Yalovada bahçeye diktim. Şu anda durumları iyi gibi. İlkbaharda durumları iyi olursa sayın Snowman77 ve Mustiye çeliklerden göndereceğim. Diğer arkadaşlara ise tohum bitene kadar göndereceğim. Sadece bana adresinizi yazın lütfen.

Musti 10-11-2008 11:13

Sayın kuyucu, bir miktarda tohum gönderebilirmisin.Almanyadan gelecek tohumlarım henüz gelmedi,
menşei farkı varmıdır acaba, karşılaştırma açısından iyi olurdu.Özelden adresimi almışmıydınız.
Teşekkür ederim.

kuyucu 10-11-2008 15:05

Sayın Musti,
Ben size çelik gönderdiğimden eminim. Herneyse size tekrar 2 farklı tohum göndereceğim.

Musti 10-11-2008 15:50

Sayın kuyucu herhangibir kargo gelmedi.Onun için teredütle biraz geçde olsa size sorayım dedim.Eğer kargo bilgilerini bulabilirseniz özelden yazın bir araştırayım.
Selamlar.

snowman77 10-11-2008 17:34

Sn kuyucu merhaba acaba bana çelik ya da tohum göndermişmiydiniz?

Gılgamış 18-11-2008 16:48

Bafra Kıyıları, Kızılırmak Deltası Yalancı iğde cenneti

Arkadaşlar, daha önce yalancı iğde resmini göstermiş olduğum bir arkadaşım bana memleketi Samsun-Bafra İlçesi kumsallarından bir kök yalancı iğde ile meyveli dallarından kestiği bir kaç parça salkım getirdi. Kökü bahçeye diktim. Meyveleri tattım. Çok sulu ve limondan daha ekşi. İçinde elma çekirdeğine benzeyen ama biraz daha küçük tek bir çekirdek var. Arkadaşımın söylediğine göre bu çalı Bafra kumsalları boyunca uzanıyormuş. Çok ekşi ve acımsı olduğu için kimse meyvelerini yemiyormuş. Ayrıca meyveleri gövdenin merkezi bölümüne yakın olduğundan ve dikenleri nedeniyle meyvelerini toplamak çok zormuş. Bölgede bu çalının özgün bir adı yokmuş. Genel anlamda çalı veya diken olarak adlandırılıyormuş.
Bu arada Sivas-Erzurum yörelerinde bu bitkiye Sincan veya Zincan denildiğini de duydum.

kuyucu 19-11-2008 09:16

Sayın Gılgamış,
Tohumlar ve çelikle ilgili son durum nedir? Merak ettim.

bari 20-11-2008 21:34

4 Eklenti(ler)
Fotoğrafları Eskişehirde büyük bir bulvarın orta refujunda çektim. Yalancı iğdeye benziyor. Ağaç formunda, üzerinde tek tük meyveleri var. Ben dal ve yaprak yapısını sayın Kuyucunun gönderdiği çeliklere çok benzettim. Sizce de yalancı iğde olma ihtimali varmıdır?

snowman77 20-11-2008 22:04

Bari bundan sonra bir bitki ararken ilk sana sorucağım eskişehirde var mı diye:D

bari 20-11-2008 22:35

Evet özellikle benim fazla uzaklarda aramamam lazım:)

Gılgamış 20-11-2008 23:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kuyucu (Mesaj 318676)
Sayın Gılgamış,
Tohumlar ve çelikle ilgili son durum nedir? Merak ettim.

Tohumları baharda ekmek daha etkili oluyor dendiği için henüz ekmedim. Çelikleri ise bir saksıya dikmiştim. Çeliklerin filizlerinde bir hareketlenme olmadı ama birinin yaprakları hala canlı ve yeşil. Bafradan köklü yalancı iğde gelince hepsini birden bahçeye aktardım. Eğer tutarsa Hazar yaban iğdesiyle Karadeniz yaban iğdesi yanyana olacak. İlk fırsatta Bafra'ya gidip yerinde görmek ve meyveli bir kök almak istiyorum ama galiba meyveli olanlar çok büyük.

kuyucu 21-11-2008 07:41

Sayın Bari,
Gördüğüm kadarıyla fotoğraftaki ağaç , Yaban iğdesi :) Tebrik ediyorum sizi.

ngunduz71 10-12-2008 16:41

Bayram'da birkaç günlüğüne memleketim olan Giresun'a geldim.forumda bu başlık acıldığında babama resimlerini göstermiştim.Babamların çocukluklarında sahillerde bol miktarda olduğunu söylemişti.Sayın Gılgamış'ın yalancı iğde ve ateş dikeni ile ilgili yazdıklarından sonra aklımda acaba demiştim.Hatta
Almanyadan adedini 17 euro'dan getirtmeyi bile göze almıştım.sanırım gerek kalmadı.yakın bir baba dostumuzun arazisinde buldum.bölgede adına kum çileği diyorlar.4-5 kökünü giresundaki arazimize geri kalan 4 köküde istanbul'a götüreceğim.böylece gözlemleme şansım olacak.:-)

Musti 15-04-2009 14:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kuyucu (Mesaj 313281)
Arkadaşlar belki atlamış olabilirim (Sayın Musti) ama geri kalan çelikleri Yalovada bahçeye diktim. Şu anda durumları iyi gibi. İlkbaharda durumları iyi olursa sayın Snowman77 ve Mustiye çeliklerden göndereceğim. Diğer arkadaşlara ise tohum bitene kadar göndereceğim. Sadece bana adresinizi yazın lütfen.

Sn kuyucu merhaba.
Çeliklerde tomurcuklanma başladımı.Bu sene havalarda serin gidiyor,bilgi verirseniz memnun oluruz.Teşekkür ederim.

eylems 15-04-2009 22:42

Bendeki çelikleri yaşatamadım. İnşallah tohumları çimlendiririm.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025