agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Kurt üzümü- Goji berry - Wolf berry (Lycium barbarum) (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/5046.htm)

denizakvaryumu 14-03-2012 12:42

Türkiye'de şu anda paketlenmiş veya dökme ORGANİK goji yok-satılmıyor.

Çinden gelen goji paketlerinin üstünde organik olduğu yazmadığı için kimyasal pestisit kalıntısı var mı yok mu iyi araştırılması gerekiyor.

Bu nedenle Türkiye'de üretilecek organik goji berinin çok iyi satacağına inanıyorum.

tamergulkaya 14-03-2012 16:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 925268)
Türkiye'de şu anda paketlenmiş veya dökme ORGANİK goji yok-satılmıyor.

Çinden gelen goji paketlerinin üstünde organik olduğu yazmadığı için kimyasal pestisit kalıntısı var mı yok mu iyi araştırılması gerekiyor.

Bu nedenle Türkiye'de üretilecek organik goji berinin çok iyi satacağına inanıyorum.

Çin kökenli wolfberrylerde pestisit sorunu herzaman var.Türkiye ye sadece Çin menşeeli goji girmiyor.Güney Afrika ,Hindistan,Endenozya ürünü gojilerde geldi ülkeye.Üstelik çok büyük bir kısmı goji olarak değil de hayvan yemi olarak ithal edildiği konusunda duyumlarımız var.Dolayısıyla pestisit kontrolü,aflotoksin kontrolü yapılmadı.Normal olarak ithal edilmeyen ürünlerde sağlık sertifikası,organik sertifika ve ithal bilgilerinin yazılı olduğu ambalajları aramak pek mantıklı değil.

Organik sertifikalı Türk ürünlerinin pazara girmesi konusunda önemli bir miktarda pazarlama yatırımı yapmak ve üretim kapasitesi sahibi olmak gerek.Bunu sağlayan firmalar ürünlerini pazarlamakta sıkıntı yaşamazlar.

Gojinin çoğunlukla sağlık sebepleri ile pazarlanması sebebiyle besin ve tedavi edici değerlerini oluşturan germanyum ,selenyum ve diğer makro ve mikro elementlerin meyve içerisinde olması çok önemli.Pek çok yerde üretilen gojilerde germanyum yok ve diğer mineral değerleri normallere göre daha düşük seviyelerde.Bu konuda tüketicileri düşünmekte fayda var.

Goji dikilecek arazilerde kurşun gibi ağır metal ve radyoaktif bileşiklerin olmaması konusunda dikkatli olunmalı.Yapısı gereği topraktan pek çok mineral ve maddeyi absorbe etme özelliği olan goji insan sağlığı açısından risk yaratabilir.Radyasyon serpintisi olan bölgelerde topraktan radyoaktif maddeleri meyve ve bitki gövdesine alır.Böyle ürünlerin insan tüketimine sunulmaması konusunda dikkate alınmalı.

serdar1 14-03-2012 18:02

Radyasyonu sadece goji değil her türlü bitki bünyesine alır.Çernobil kazasında karadenizin nerdeyse tamamına radyasyona bulaştı fındık,çay ,özellikle yıllarca burada salatalık domates olmadı. ayrıca nar,zeytin ve karaağaçlar radyasyon nedeniyle nerdeyse tamamen yok oldu desek yeridir.

tamergulkaya 14-03-2012 18:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi serdar1 (Mesaj 925412)
Radyasyonu sadece goji değil her türlü bitki bünyesine alır.Çernobil kazasında karadenizin nerdeyse tamamına radyasyona bulaştı fındık,çay ,özellikle yıllarca burada salatalık domates olmadı. ayrıca nar,zeytin ve karaağaçlar radyasyon nedeniyle nerdeyse tamamen yok oldu desek yeridir.

Doğru bütün bitkiler alır ama goji en az 20 kat daha fazla alır,insanlara yazık bugün kanser oranı karadeniz bölgesinde çok fazla artmış durumda.Radyasyonlu fındıkları kamyonlarla güneydoğuya bütün askeri birliklere göndermişlerdi.Çaylar keza öyle.Zamanın ticaret bakanı cahit aral radyasyonlu çayları bişey yok diye içiyordu.
Kanser olupta lanet okuyan çoktur arkasından.

Yakup Ünal 14-03-2012 19:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tamergulkaya (Mesaj 925380)
Çin kökenli wolfberrylerde pestisit sorunu herzaman var.Türkiye ye sadece Çin menşeeli goji girmiyor.Güney Afrika ,Hindistan,Endenozya ürünü gojilerde geldi ülkeye.Üstelik çok büyük bir kısmı goji olarak değil de hayvan yemi olarak ithal edildiği konusunda duyumlarımız var.Dolayısıyla pestisit kontrolü,aflotoksin kontrolü yapılmadı.Normal olarak ithal edilmeyen ürünlerde sağlık sertifikası,organik sertifika ve ithal bilgilerinin yazılı olduğu ambalajları aramak pek mantıklı değil.

Organik sertifikalı Türk ürünlerinin pazara girmesi konusunda önemli bir miktarda pazarlama yatırımı yapmak ve üretim kapasitesi sahibi olmak gerek.Bunu sağlayan firmalar ürünlerini pazarlamakta sıkıntı yaşamazlar.

Gojinin çoğunlukla sağlık sebepleri ile pazarlanması sebebiyle besin ve tedavi edici değerlerini oluşturan germanyum ,selenyum ve diğer makro ve mikro elementlerin meyve içerisinde olması çok önemli.Pek çok yerde üretilen gojilerde germanyum yok ve diğer mineral değerleri normallere göre daha düşük seviyelerde.Bu konuda tüketicileri düşünmekte fayda var.

Goji dikilecek arazilerde kurşun gibi ağır metal ve radyoaktif bileşiklerin olmaması konusunda dikkatli olunmalı.Yapısı gereği topraktan pek çok mineral ve maddeyi absorbe etme özelliği olan goji insan sağlığı açısından risk yaratabilir.Radyasyon serpintisi olan bölgelerde topraktan radyoaktif maddeleri meyve ve bitki gövdesine alır.Böyle ürünlerin insan tüketimine sunulmaması konusunda dikkate alınmalı.

gıda müdür arkadaşımla senin yazını okuduktan sonra görüştüm ve yazını okudum hayvan yemi dahi olsa konturollerin yapıldığını söyledi ayrıca önceki bilgiyide teyitt etirdim. yasal yollarla sadece türkiyeye cinden bir firmanın mersin limanı üzerinden getirtiğini teyit etti.
Türkiyede yetişenin daha iyi olacağını düşünüyorum lakin türkiyede de yanlış üretim organik sertifikası almamış alsa bile uygulamamış olanlar olacaktır

mersini aradım şimdi arkadaşıma adresi verdim gıda firması ilede irtibata geçcek daha sağlıklı bilgi almaya çalışırız

sındırgılı 14-03-2012 20:05

Hayvan yemi olarak giren bir mal, Yurdum insanina nasil yedirilir ?
Ancak, YUH denir.......( Kusura bakmayin, bunlar icin PARA, Insan sagiligindan daha onemli)

serkanhoca 14-03-2012 22:27

Geçen sene BİM'den aldığım ''lycium chiense'' türleri çok çabuk çimleniyorlardı.

Bir kaç tanesini bahçede bırakmıştım, bu seneki çok soğuklara rağmen hala hayattalar. Yapraklar görünmeye başladı. Uyandı, uyanacaklar.

sındırgılı 14-03-2012 22:53

Sevgili Hemserim, Baksana hayvan yemi olarak ithal edilmis; ama bizler tuketmissiz....
Ne kadar aci bir gercek...
Bizler ne zaman uyanacagiz ?

limon_sever 15-03-2012 07:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı (Mesaj 925572)
Sevgili Hemserim, Baksana hayvan yemi olarak ithal edilmis; ama bizler tuketmissiz....
Ne kadar aci bir gercek...
Bizler ne zaman uyanacagiz ?

Sayın Meyvelitepe'de yetiştirdiği gojileri tavuklarına yedirdiğini hatırlıyorum. Hayvan yemi olarak epey faydası var o zaman.

denizakvaryumu 15-03-2012 08:50

Isparta'dan bu sene organik goji satışlarını bekliyoruz.

Kurutmayı nasıl yapacaksınız...Doğal kurutma mı , makine ile mi?

tamergulkaya 15-03-2012 09:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 925641)
Isparta'dan bu sene organik goji satışlarını bekliyoruz.

Kurutmayı nasıl yapacaksınız...Doğal kurutma mı , makine ile mi?

Kuru ürün seneye çıkar belki.İlk mahsülleri taze ve şoklu olarak değerlendireceğiz..

Yakup Ünal 16-03-2012 07:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tamergulkaya (Mesaj 925628)
İthal aşamasında gtip olarak şarap artığı küspe olarak göstermişler gojileri gıda analizlerinden kaçınmak için yoksa goji hayvan yemi değil

mişlerse ve siz bunu biliyorsanız firma ismi verin

no_lina 26-03-2012 18:22

Gojilerim uyanmış:)

Geçen yıl tohumdan büyüttüğüm gojilerimi kışı atlatmaları için balkonda bırakmıştım, bugün gördüm ki tohumcuklanmışlar, çok sevindim:)

http://www.agaclar.net/forum/uyeleri...htm#post931509

h.ışık 15-04-2012 22:45

Bugün bende gojilerimi kontrol ettim benim gojiciklerimde yapraklanmışlar 6-7 mm boyunda yaprakçıklar oluşmuş. Sabırla bekliyorum bu sene meyve alabilmeyi.

KazımS 16-04-2012 11:37

Öncelikle herkeze merhaba,

Goji Berry yi duyduğumdan beri araştırdım ama cevapsız kalan (ulaşamadığım) bir kaç soru var siz değerli paylaşımcıların cevaplamasını bekliyorum.

1 - Fidan büyüme hızı nedir ? "aylık,haftalık, günlün vs şu kadar şeklinde"(bölgesel değişiklik olabilir bulundugunuz yere göre yazabilirsiniz)

2 - Fidanlar ne kadar "yaş-boy" olunca meyve verir ?

3 - Ağaç yaşına göre hasat edilen (toplanan meyve) ne kar oluyor "2 yaş-5 kg 4 yaş-10 kg şeklinde"

4 - Anlaşmalı üretici olarak hali hazırda çalışan "çıkan mahsulü toptan alacak" varmı ?

tamergulkaya 20-04-2012 06:55

1 Eklenti(ler)
Eklenti 284756

kürşad 20-04-2012 08:27

Benim yetiştirdiğim ve hayatta kalan tek gojiyi bir ay kadar önce silindirik şekilli emaye çamaşır makinesinin her bişeyini söküp içine toprak doldurup 30 litrelik bir saksı yaptım.
Yerini çok sevmiş olmalı ki geçtiğimiz hafta çiçek açtı.
wikipedia da hazirandan eylüle kadar çiçek açtığı yazıyor.
Havalar ısınırsa çiçek dökebilir en iyisi daha az ışık alan bir yere evin arkasına mı taşımalı?

yarenimex 20-04-2012 12:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kürşad (Mesaj 950451)
Benim yetiştirdiğim ve hayatta kalan tek gojiyi bir ay kadar önce silindirik şekilli emaye çamaşır makinesinin her bişeyini söküp içine toprak doldurup 30 litrelik bir saksı yaptım.
Yerini çok sevmiş olmalı ki geçtiğimiz hafta çiçek açtı.
wikipedia da hazirandan eylüle kadar çiçek açtığı yazıyor.
Havalar ısınırsa çiçek dökebilir en iyisi daha az ışık alan bir yere evin arkasına mı taşımalı?

Sayın Kürşad, sakın öyle bi şey yapmayın, aksine tam gün güneş alabileceği bir yere yerleştirin, hatta yeriniz müsait idiyse keşke doğrudan toprağa dikseydiniz.Çiçek dökme güneşten kaynaklanmaz, ikinci bir goji daha dikerseniz yakınlarına daha bol meyve alabilirsiniz.Ayrıca çiçeklenme ve meyve veriminin yediveren çilek benzeri olduğunu da gözönünde tutun.Benim tam gün güneş altında duran gojilerimin üstünde aynı anda hem tomurcuk,hem çiçek, hem ham meyve hem de olgun meyvenin bir arada olduğunu bildirmek isterim.Umarım çiçeğiniz meyveye dönüşür ve tadarsınız..

seyyah53 20-04-2012 12:56

Saksida bulunan 2 yillik gojilerimi 1 hafta once topraga alma sansimiz oldu...bu zamandan sonra gojiye ozgu verilebilecek bir gubre varmi acaba?

OrmanMühendisi 20-04-2012 13:22

calosoma sycophanta, biz bunu akdeniz bölgesinde çam kese böceklerine karşı kullanıyoruz,daha dün 2500 adet doğaya bıraktık,tam bir yırtıcı..

OrmanMühendisi 20-04-2012 13:23

bu gojiden kıbrısta doğal olarak bulunuyor çok benziyor buna,,acaba başka türümü :) akdeniz bölgesinde doğal yetişiyor galiba

OrmanMühendisi 20-04-2012 13:39

Ağaçlandırma şube amirine sordum bu Lycium barbarum olduğunu söyledi,bizde bol bol var bundan,hatta reçelini yaptıklarını söyledi,ingiliz döneminde adaya getirilmiş ve şuan doğal olarak yayılım göstermektedir
Lycium barbarum - Vikipedi

bu sene toplayıp bir tadına bakayım..

OrmanMühendisi 20-04-2012 13:40

ekonomik değeri var mı varsa fiyatı nedir..

mrduran 20-04-2012 18:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi OrmanMühendisi (Mesaj 950593)
ekonomik değeri var mı varsa fiyatı nedir..

Yanlış anlamayın lütfen.

Geride kalan 98 sayfada tüm cevaplar var, Çin' den buraya getirdiklerine göre ekonomik değer....

Hoş geldiniz, sağlıkla kalın inşallah.

Saygılarımla lütfen.

mdemirbas 23-04-2012 19:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi OrmanMühendisi (Mesaj 950592)
Ağaçlandırma şube amirine sordum bu Lycium barbarum olduğunu söyledi,bizde bol bol var bundan,hatta reçelini yaptıklarını söyledi,ingiliz döneminde adaya getirilmiş ve şuan doğal olarak yayılım göstermektedir
Lycium barbarum - Vikipedi

bu sene toplayıp bir tadına bakayım..

merhaba
Vediğiniz linkteki resimlere bakılırsa sizdeki gojiler barbaryumdan çok chinense cinsinin özelliklerini taşımaktadır.
Aşağıdaki linkte chinese ve barbaryum farklarını daha net görebilirisiniz.Barbaryumlar tatlı ve ekonomik değerleri de yüksek ancak chinese'ler için aynı şeyi söylemek çok zor hatta imkansız.saygılarımla.
"Goji berry fidan sat ve tantm sitesi "

kürşad 24-04-2012 07:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yarenimex (Mesaj 950552)
Sayın Kürşad, sakın öyle bi şey yapmayın, aksine tam gün güneş alabileceği bir yere yerleştirin, hatta yeriniz müsait idiyse keşke doğrudan toprağa dikseydiniz.Çiçek dökme güneşten kaynaklanmaz, ikinci bir goji daha dikerseniz yakınlarına daha bol meyve alabilirsiniz.Ayrıca çiçeklenme ve meyve veriminin yediveren çilek benzeri olduğunu da gözönünde tutun.Benim tam gün güneş altında duran gojilerimin üstünde aynı anda hem tomurcuk,hem çiçek, hem ham meyve hem de olgun meyvenin bir arada olduğunu bildirmek isterim.Umarım çiçeğiniz meyveye dönüşür ve tadarsınız..

Dün tatili fırsat bilip sabah sabah yaklaşık 120 cm lik çıtalarla 4 adet dik ve bunları alttan ve üstten birbirine bağlayacak şekilde çıtalarla ve sunta vidasıyla destek yaptım. Üst kısmı daha da uzundu bunun için de dikmelerden birine 2 vidayla başka bir çıta vidalayıp 2 metre kadar yükseklikte olan dalları bile bağladım. Çok derli toplu durdu. Bu arada geçen yıl aldığım 5-10 kadar meyveden aldığım tohumlar çimlenmeye başlamış.

kimyager147 18-05-2012 12:48

sn. deniz akvaryumu bende goji berry tohumu veya fidanı istiyorum elinizde varsa benimle paylaşabilir misiniz.

denizakvaryumu 18-05-2012 13:11

Benim elimde yok,
forumdan üyemiz gilaburu yardımcı olabilir.
http://www.agaclar.net/forum/fide-fi...atis/21769.htm

kimyager147 18-05-2012 13:20

teşekküerler

egetropical 26-05-2012 22:13

2 Eklenti(ler)
2012 yılının ilk taze gojileri.
(çeşit Goji premium (ingiltereden 3 yıl önce deneme amaçlı 25 tohumdan üretiğim çeşit. Barbarumlarda çiçek ve meyve var ama daha olgunlaşmadı)

Eklenti 300976 Eklenti 300977

Yakup Ünal 28-05-2012 08:58

...

1 Eklenti(ler)
1 yaşında olan NQ-1 ler ankarada havaların kapalı gitmesi yüzünden olsa gerek iyi gelişemediler. başka bir sebebi varsada ben bulamadım.
sayın egetropical sizin görüşünüz nedir?

polatuz 28-05-2012 09:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yakup Ünal (Mesaj 974528)
1 yaşında olan NQ-1 ler ankarada havaların kapalı gitmesi yüzünden olsa gerek iyi gelişemediler. başka bir sebebi varsada ben bulamadım.

İstanbul'un yoğun kar altında olduğu günlerde benim balkonda saksıda duran gojinin her tarafından sürgünler fışkırmıştı. Şu anda da oldukça iyi durumda. O günlerde EM-A vermiştim. Bunun etkisine bağlıyorum.

Yakup Ünal 28-05-2012 09:54

ben sadece hayvan gübresi verdim balkonda olanlarda sorun yok ama saksıda olduğu için artık kökleri iç içe girdi ama tarladakilerin altan kökten gelen yeni sürgünü 1 metreye kaklaştı ama eski dallardan sürgün çıkmadı. geçen haftaki soğuklarda ve rüzgardan bazı gojilerin yaprakları siyahlaştı bile

denizakvaryumu 28-05-2012 22:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi egetropical (Mesaj 973820)
(çeşit Goji premium (ingiltereden 3 yıl önce deneme amaçlı 25 tohumdan üretiğim çeşit. Barbarumlarda çiçek ve meyve var ama daha olgunlaşmadı)

Muhteşem...

redsonia 28-05-2012 23:44

sayın yakup bey benim gojilerimde balkonda saksıdalar bu sene ölürler diye yüzlerine bile bakmamıştım hala gübre de vermedim sadece mart başında geçen sene uzayan dallarını bir metreye kadar budadım hertarafından sürgün verdi... ben budadığım için bu kadar sürgün verdiğini düşünüyorum...

HAKAN_O 29-05-2012 08:23

3 senedir goji oldukça buyudu çiçek acıyor ama meyve vermiyor neden olabilir.

Jezebel 05-06-2012 19:31

3 Eklenti(ler)
Sn.egetropical'in bitkileri kadar bol meyveli olmasa da bu sabah ben de bu yılın ilk mahsulünü tükettim.

Goji berry

Eklenti 304989

Eklenti 304990

Eklenti 304991

Geçen yıl kasıma kadar meyve verdi, bu yıl göreceğiz... ;)

Mete Tiren 05-06-2012 23:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi egetropical (Mesaj 973820)

Sn egetropical ziyaretinize geldiğimde bitkinizden yediğim gojiler dükkanımızda bir ara sattığımız gojilerden hem aroma hem tat olarak çok daha iyiler. Bu kadar çok ürünlü bu kadar aromatik bir bitkinizin olması sanırım uzmanlığınızdan ;)

feyzon 06-06-2012 11:03

Benim gojimin de son hali bu bağlantıdaki resimde olduğu gibi. Çok güzel bir gelişme gösteriyor saksısının küçük olmasına rağmen ama acaba türü nedir bilemiyorum.
http://www.agaclar.net/forum/979733-post23.htm

Yakup Ünal 07-06-2012 08:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi redsonia (Mesaj 975103)
sayın yakup bey benim gojilerimde balkonda saksıdalar bu sene ölürler diye yüzlerine bile bakmamıştım hala gübre de vermedim sadece mart başında geçen sene uzayan dallarını bir metreye kadar budadım hertarafından sürgün verdi... ben budadığım için bu kadar sürgün verdiğini düşünüyorum...

üstad; saksıda ölmezler, sulamasanız dahi ölmezle, kökünü kesip topraga atsanız yine sürgün verir...
sonuç???
ağaç şekli verilmesi gerekir. Bunu yapmak içinde bir gövde ve gövdenin taçlanmış yan dalları olması gerekir...
goji kazık kök, tohumlar toprakta cimlendiğinde 1 cm yukarı cıktığında 10 cm alta kılcal kök atıyor varın gerisini siz düşünün kök sistemini diktiğiniz saksıyı sökün göreceksiniz altkısmı kök dolmuş, bu durumda nekadar büyür? Güneşi seviyor bol güneş oldumu zaten az bir suyla bu bitki ölmez.
Ne diyelim sizin hoşunuza gitmiş balkonda zevkle bakıyorsunuz gojilere bundan güzeli de yok sanırım.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025