agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Kurt üzümü- Goji berry - Wolf berry (Lycium barbarum) (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/5046.htm)

sasahin 10-10-2009 11:58

Daha önce siteden bir arkadaştan satın aldığım goji yaklaşık 2 yaşında çok çiçeklenmesine rağmen kırmızı mercimek büyüklüğünde 1-2 meyve ancak verdi.

Geçen bayram mezarlık ziyareti sırasında Kütahya'da bir mezarlıkta aynı türden bir goji gördüm, önce uzaktan benzettim, yanına gidince şaşırdım. Başka varmı diye bakınırken 2. ve 3. gojiyi de gördüm, ancak onların türleri farklı idi onların meyveleri zeytin çekirdeği kadar vardı ve çok verimli görünüyordu ve üstü kesilmiş gövdenin çapı 30 cm kadar vardı. Yani oldukça eski bir dikim. Ve Anneannem meyveyi bildiğini ama adını hatırlamadığını söyledi.

Demekki Tibette yetiştiği kadar Anadoluda da yetişiyor diyebiliriz. Bir kaç meyve aldım tohum almak için, bir kaç tane de yedim. Tohumluk meyveleri nereye koydum bilmiyorum, büyük ihtimalle eşim mezarlık meyvesi diye attı ve bana söylemiyor attığını:)

bari 10-10-2009 18:57

1 Eklenti(ler)
Bizim Esesli gojilerin hasat zamanı geldi:)

ahmet salih 10-10-2009 19:01

Gerçekten muhteşemler,elinize sağlık sn;bari. bu hangi goji türü?

bari 10-10-2009 19:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahmet salih (Mesaj 509524)
Gerçekten muhteşemler,elinize sağlık sn;bari. bu hangi goji türü?

Bir türlü öğrenemedik, barbarum, anatolicum veya arabicum olabilir...

YeşilSeven 11-10-2009 00:25

Sn Bari afiyet olsun şimdiden. Bu kış senden bolca çelik bekliyorum hem parktan hem de köyden :)

sındırgılı 11-10-2009 15:20

Vallahi Bahri Bey Sizi kıskanıyorum...Şaka bir yana bol hasatlar..Bizimkiler bu sene mevsimi bitirdiler..Gerçi bu sene 2 avuçluk meyva elde ettim..ama olsun..Seneye daha bakımlı olacaklar...Tadları nasıl? Oğuzhanda endemik goji buldu...Anadolumuzun her tarafından goji fışkırıyor..Belki İstanbul Florasında da vardır? Hiç belli olmaz..Arayan bulur..Her şey gönlünce olsun..Vede bol gojili...

bari 11-10-2009 18:50

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı (Mesaj 509806)
Vallahi Bahri Bey Sizi kıskanıyorum...Şaka bir yana bol hasatlar..Bizimkiler bu sene mevsimi bitirdiler..Gerçi bu sene 2 avuçluk meyva elde ettim..ama olsun..Seneye daha bakımlı olacaklar...Tadları nasıl? Oğuzhanda endemik goji buldu...Anadolumuzun her tarafından goji fışkırıyor..Belki İstanbul Florasında da vardır? Hiç belli olmaz..Arayan bulur..Her şey gönlünce olsun..Vede bol gojili...

SEvgili Sındırgılı,

Keşke vakit uygun olsa, herkese kilo kilo toplayıp gönderebilsem. Tadlarına gelince, olgunlaşınca bayağı tatlanmışlar. Fakat sonradan damakta nahoş bir tat bırakıyor, benim hoşuma gitmedi. Bu tattan rahatsız olmayanlar var.

Bugün Eskişehir'de yeni bir Lycium türü buldum. Siyah goji bile olabilir diye düşünüyorum. Yapraklarını dökmüşler, dal ve yaprak yapısı siyah gojiye benziyor. Üzerinde hiç meyve yoktu. Artık seneye kaldı. Çelik aldım.

bari 11-10-2009 18:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YeşilSeven (Mesaj 509679)
Sn Bari afiyet olsun şimdiden. Bu kış senden bolca çelik bekliyorum hem parktan hem de köyden :)

Tabi, bir karışık yaparım:)

denizakvaryumu 12-10-2009 13:56

1 Eklenti(ler)
Eklenti 107650

http://www.chinesefolkculture.com/Info_View.Asp?id=2600

Gojiden içki de yapılıyormuş :)

Oğuzhan 12-10-2009 22:52

:) İlahi. Artık bari yapar bizede verir.Çünkü ençok Eskişehir'de var.:D

Oğuzhan 12-10-2009 22:53

Sevgili Bari,
Goji ormanı bulmuşsunuz. :) İnşallah siyah gojidir.

Güngör Salman 12-10-2009 22:57

1 Eklenti(ler)
Benim bebek goji.:)

nesem61 13-10-2009 09:15

meyvesinin orjinal halini yetiştiren ve başarılı olan var mıaranızda,son durumu merak ediyorum.

egetropical 13-10-2009 10:39

1 Eklenti(ler)
nesem61

6 aylık lycium barbarum fidelerim

[/url].Eklenti 107811

http://goji.blogcu.com/haberler/

nesem61 13-10-2009 14:31

içanadoluda ki iklime rağmen kendi bahçemde bir deneme yapmak isterim.fakat tohumunu veya fidesini nerden temin edebilecemi bilemiyorum.

egetropical 13-10-2009 15:15

iç anadolu ikliminde goji sorunsuz yetişir. hatta daha iyi yetişir.

cyc 13-10-2009 15:39

ben fidelerimin bir kısmını 1600 m yükseklikte yaylaya, bir kısmını da denizden 150m yükseklikte bulununan Osmaniyeye diktim, yayladakilerin gelişimi çok yavaş oldu ama şehre diktiklerim çılıgınca büyüdüler. Sıcaktan hoşlanan bir bitki. Sulu ve tatlı meyvesi var, bazılarının bedeni dikenli

Satı Uğurtan 13-10-2009 22:42

Benim Bahçem

1 Eklenti(ler)
Benim bahçemde bu çiçek var ancak adını bilmiyorum meyvesini görünce goji berry'e benzettim acaba doğru mudur?

snowman77 13-10-2009 22:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Satı Uğurtan (Mesaj 511067)
Benim bahçemde bu çiçek var ancak adını bilmiyorum meyvesini görünce goji berry'e benzettim acaba doğru mudur?

Resim çok net değil ama çiçeğine bakılırsa evet bu goji berry diyebilirim.Yaprakları eskişehirde bari arkadaşımızın bulduğu türe benziyor.

Satı Uğurtan 13-10-2009 23:08

Geçen yıl evin yanında bulmuştum. Çiçekleri çok hoş geldiği için bir dal almıştım,getirip bahçeye dikince hemen tuttu.Şimdi kocaman isteyene gönderebilirim.

snowman77 13-10-2009 23:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Satı Uğurtan (Mesaj 511093)
Geçen yıl evin yanında bulmuştum. Çiçekleri çok hoş geldiği için bir dal almıştım,getirip bahçeye dikince hemen tuttu.Şimdi kocaman isteyene gönderebilirim.

Meyvelerinin tadına baktınız mı?

Satı Uğurtan 13-10-2009 23:31

Meyvesini bugün gördüm.Dün bu başlığı görünce benzettim,sabah baktım bir tane meyvesi var çok sevindim.Meyvesini kıyıp yiyememki çok şirin minicik.

Musti 15-10-2009 18:38

2 Eklenti(ler)
Goji Moğol meyvelerim, yapraklar dökülünceye kadar dalında kalacak sonra bir kısmını kurutup bir kısmını taze olarak değerlendireceğim.

Oğuzhan 15-10-2009 20:18

Maşallah .... Goji uzmanı arkadaşlarımız çoğalmaya başlamış.

Sevgili Musti,Yaş meyve tadı nasıl.

sındırgılı 15-10-2009 20:27

Sevgili Oğuzhan, Senin bulduğun ( gojiye benzettiğimiz) çalı ne oldu? Çiçekler meyvaya döndümü?

Oğuzhan 15-10-2009 23:15

O zamandan beri gidemedim.Bu hafta sonu bakcam .Resim çeker eklerim .

rdnc08 16-10-2009 09:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Satı Uğurtan (Mesaj 511093)

Eğer zahmet olmazsa ben isterim. tohumdan büyütmeyi bekleyemeyecek kadar sabırsızım. şimdiden teşekkür ederim.

rdnc08 16-10-2009 09:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Musti (Mesaj 512067)
Goji Moğol meyvelerim, yapraklar dökülünceye kadar dalında kalacak sonra bir kısmını kurutup bir kısmını taze olarak değerlendireceğim.

Sevgili Musti, Gojilerinizi gördüğüm kadarıyla saksıda yetiştimenize rağmen meyva vermiş. Ben de Ankara'da, balkonda yetirştirmeyi deneyeceğim. Tabi bir yerleden çelik bulabilrsem ;).
sizin gojileri görünce bayağı cesaret topladım. ellerinize sağlık.

Musti 16-10-2009 14:36

Gojiberry saksılık bir bitki değil,çok çabuk büyüyen (uzayan) kökleri derine inen bir bitki.Ancak ilk bir kaç yıl bakılabilir sonra muhakkak bahçeye dikilmeli.

nesem61 16-10-2009 15:27

türkiye şartlarına en uyumlu ve fazla sorun çıkarmayan goji türünü bulabilirmiyiz.
bildiğiniz bir yer var mı.nerden edinebilirim?

Satı Uğurtan 16-10-2009 19:00

Arkadaşlar bugün meyvesinin tadına baktım çok özel bir tadı yok,biraz buruk tam neye benzediği bellideğil.Çekirdekleri biber ve domates çekirdeğinin arası birşey.Meyvenin görüntüsü kızılcığın küçüğü gibi. Sevgili rdnc08 ve nesem61 adresinizi yazarsanız gönderirim.

nariçi 16-10-2009 19:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bari (Mesaj 509519)
Bizim Esesli gojilerin hasat zamanı geldi:)

Yaprakları bizim aldığımız veya ektiğimiz gojilere benzemiyor.
bunlar daha geniş ayalı. Eğer çeşit olarak ÖSS sınav yerim olarak bir hatıra çeliği gönderirseniz memnun olurum. İnce yapraklı gojileri bir türlü adam edemedim.

sındırgılı 16-10-2009 19:52

Sevgili Satı Herhalde ilk meyvanız.Benimde geçen seneki meyvalar öyle idi.Ama bu senekiler daha sulu ve tatlı geldi ? Olgunlaşıyorlarmı desem,yoksa benim damak tadımmı değişti? Aronıanın meyvasının üzerine yediğimde baklava gibi gelmişti ! Yetiştirmeye devam ! Ama yapraklarından çay yapmayı denemeyin.

Satı Uğurtan 16-10-2009 21:51

Sayın sındırgılı evet ilk meyve,belkide olgunlaşmamış olabilir.Evet sözdinleyip yapraklarından çay yapmayacağım.

egetropical 16-10-2009 23:09

sayın sındırgılı yapraklarından niçin çay yapmayın dediniz. nedeni nedir. çay yapılması öneriliyor.

goji bitkisi gerçek meyvelerini 2. yaşından itibaren veriyor. o nedenle ilk yıl meyveler hem küçük hemde tadı farklıdır.
http://www.easychinasupply.com/produ...en/802400.html

sındırgılı 17-10-2009 07:27

Ben geçen sene yaptığım için tecrübelerime dayanarak (tadı konusunda) tavsiye etmedim.Onun yerine Adaçayını tercih ederim.

bari 17-10-2009 11:07

Yabancı forumlarda gezerken, Karayiplerde tohumdan goji yetiştiren birisinin yazdığı bir mesajı okudum. Goji sıcaklığın en fazla 18 dereceye düştüğü karayiplerde bile dormansi haline geçiyormuş. Buda gojinin ne kadar mükemmel bir şekilde bulunduğu yerin ekolojik şartlarına uyum gösterebileceğini gösteriyor. Bu da bitkinin ekolojik saati mükemmel çalışıyor.

Lun@tiC 17-10-2009 20:06

konuyu görünce bende goji yetiştirmeye karar verdim :) konu yanıtlarını okuyunca ülkemizde de olduğunu gördüm bu bitkinin eğer rica edebilirsem bana çeliğinden gönderebilirler mi bu bitkinin?

beyzagıda 18-10-2009 10:39

bende kurt üzümü yetiştirmek istiyorum tohumundan verbilecek arkadaşlar varmı

kemal43 20-10-2009 10:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sasahin (Mesaj 509297)
Daha önce siteden bir arkadaştan satın aldığım goji yaklaşık 2 yaşında çok çiçeklenmesine rağmen kırmızı mercimek büyüklüğünde 1-2 meyve ancak verdi.

Geçen bayram mezarlık ziyareti sırasında Kütahya'da bir mezarlıkta aynı türden bir goji gördüm, önce uzaktan benzettim, yanına gidince şaşırdım. Başka varmı diye bakınırken 2. ve 3. gojiyi de gördüm, ancak onların türleri farklı idi onların meyveleri zeytin çekirdeği kadar vardı ve çok verimli görünüyordu ve üstü kesilmiş gövdenin çapı 30 cm kadar vardı. Yani oldukça eski bir dikim. Ve Anneannem meyveyi bildiğini ama adını hatırlamadığını söyledi.

Demekki Tibette yetiştiği kadar Anadoluda da yetişiyor diyebiliriz. Bir kaç meyve aldım tohum almak için, bir kaç tane de yedim. Tohumluk meyveleri nereye koydum bilmiyorum, büyük ihtimalle eşim mezarlık meyvesi diye attı ve bana söylemiyor attığını:)

Ben Kütahya'da ikamet ediyorum. hangi mezarlık olduğunu söylersen gidip bakabilirim.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025