agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Ribes (Frenk Üzümü) (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/2227.htm)

S.İnceçayır 19-07-2007 11:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bilgekaan (Mesaj 132461)
Dün Bauhaus a gittim.16.90 YTL olan frenk üzümü ve ahududu fidanlarının fiyatı 7.9 YTL ye düşmüş.Sayıları çok azalmış,elinizi çabuk tutarsanız bitmeden alabilirsiniz.

Bugün Selahattin beyden almış oldugum frenk üzümlerini diktim,Bauhaustaki fiyat çok fazla Selahattin Yılmaz beyle irtiba geçerseniz daha ucuza alabilirsiniz..

denizakvaryumu 19-07-2007 12:44

Kırmızı frenk üzümünün 4-5 farklı türü var...Fiyatlara bu durum da etki eder.

kuyucu 19-07-2007 14:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kudret (Mesaj 132283)
Merhaba kuyucu.
Hangi fidanlıktan aldığınızı öğrenebilirmiyim.Kılıçköy'deki tarlama 2-3 adet dikmek istiyorum.

Sayın Kudret,
Ben de Kılıçköy 'deki arazime ektim 2 tane. Bana yanlışlıkla tanesini 7.5 YTL den vermişler. Geçen gün de Todor ' a 10 YTL den aldık. Fidanlar gerçekten çok güzeldi. Bauhaus 'dakiler biraz zayıf gibi. Bursa yolu üzerinde Doğa Çiçekçili' ten aldık. Hatta 2 tane kesmedi 2 tane daha almayı planlıyorum.
iyi günler

kuyucu 19-07-2007 14:03

Ayrıca Selahattin Yılmaz 'dan daha uygun fiyata temin edebilirsiniz.

Kudret 19-07-2007 15:06

Arkadaşlar verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

çimen7 21-07-2007 22:23

sn.sonreis66, Sn. kuyucu, bende yeni üyeyim. Selahattin bey'in adresi veya telefonu var mı ?

*** verilmiş olan tüm bilgiler için

nevsune 21-07-2007 22:32

Hoşgeldiniz aramıza.
Selahattin Bey burada zaten. Özeline yazabilirsiniz Selahattin Yılmaz.

denizakvaryumu 27-07-2007 20:08

http://img119.imageshack.us/img119/7052/413861rs3.jpg

http://www.as-garten.de/orbiz/DigiTr...1d1d45842.html

Budamak mı dediniz :D

denizakvaryumu 27-07-2007 20:23

http://img119.imageshack.us/img119/7...nnnnnnnan7.jpg

http://www.as-garten.de/orbiz/DigiTr...4d1d45848.html

Bektaşi üzümü ve frenk üzümü aynı anaç üzerinde...muhteşem bir görüntü.

GLCN 27-07-2007 22:01

amanın amanın dilim tutuldu?Bu ne güzellik yarabbi..Alıştıra alıstıra baksaydım keşke resmen aşık oldum..

Selahattin Yılmaz 27-07-2007 22:04

Resimler mis gibi fotomontaj kokuyor bilesiniz ;)

Hasan Lalezar 27-07-2007 22:29

Sayın n turan fikirlerinize sonuna kadar katılıyorum aslında , ilaçları bende fazla kullanmak istemiyorum. Doğallktan yanayım aslında..

denizakvaryumu 28-07-2007 10:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hasan Lalezar (Mesaj 135441)
Sayın n turan fikirlerinize sonuna kadar katılıyorum aslında , ilaçları bende fazla kullanmak istemiyorum. Doğallktan yanayım aslında..

Bordo bulamacı senede mutlaka 2 kere uygulanmalı...aksi halde mantarlar mutlaka uğrar diye biliyorum.

denizakvaryumu 28-07-2007 11:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin YILMAZ (Mesaj 135433)
Resimler mis gibi fotomontaj kokuyor bilesiniz ;)

Evet, bu bir pazarlama taktiği :) marketlerde satılan çiçek soğanları paketleri üzerindeki resimler de böyledir.

Önemli olan alınan ürünün resimdeki ürünle aynı nitelikte olup olmadığıdır...örneğin yukarda satılan bektaşi üzümü ve frenk üzümü aynı anaç üzerinde gösterilmiş... eğer satın aldığımız ürün bu nitelikte ise sorun yok :)

Oğuzhan 28-07-2007 13:51

Öyle bir anacı bulmak zor.Öyle ağacım olmasını isterdim.:)

denizakvaryumu 28-07-2007 20:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Elfogi (Mesaj 135585)
Öyle bir anacı bulmak zor.Öyle ağacım olmasını isterdim.:)

Yakında Bauhause larda satışa çıkar :) ya da Almanya'da tanıdığınız varsa getirtebilirsiniz...

Oğuzhan 29-07-2007 15:33

Nerde öyle bir şansım yok malesef..
Bizin burda bauhause yok.Ankara ya gelmek lazım...

nevsune 29-07-2007 16:14

Aman Elfogi daha gelmeyin;)

Bizim burada Bauhaus henüz açılmadı. İnşaatı bitsin, ben size haber veririm.

Oğuzhan 29-07-2007 17:04

Teşekkürler.Tüm Ankara'lı arkadaşlarla beraber gezeriz.Hem tanışmış oluruz.

denizakvaryumu 29-07-2007 20:59

Sanırım 1-2 ay içinde açılacak...İstanbul'a gittiğim zaman ilk gittiğim yerlerden biri Bauhause...her gittiğim zaman alacak farklı bir bitki mutlaka oluyordu,bitki ve fidan açısından gerçeken bir numaralı yer.

denizakvaryumu 05-08-2007 14:26

Frenk üzümünde gübreleme konusunu biraz daha ileri aşamaya hep beraber götürelim tartışalım derim :)

şimdiye kadar bahçesi olanlar frenk üzümüne yanmış hayvan gübresi verdiklerini...saksıda yetiştirenler ise marketlerde satılan bildiğimiz sıvı gübrelerden verdiklerini yazdılar.

Hayvan gübresi aslında gerek mantari hastalıklar gerekse verimi fazla artırmaması nedeniyle çok da tercih edilmiyor.

Marketlerden aldığımız sıvı gübreler belki bildiğimiz salon çiçekleri menekşe vs. için yeterli ama frenk üzümü için yetersiz kaldığı kanısındayım,üstelik toplama vurduğumuz zaman çok da pahalıya geliyor.

Bu durumda--üzümden--yola çıkarak (ne de olsa üzümsü bitki) bir fikir yürütmek istiyorum.

---FRENK ÜZÜMÜNDE GÜBRELEME ÜZERİNE GÖRÜŞLER ------

Ocak-Mart aylarında:10-20-20+6S+1 Zn Toros süper gold kompoze gübre

SÜPER GOLD 10.20.20 + 6 S + Zn KOMPOZE GÜBRE

%10 Azot(N)
%20 Fosfor(P2O5)
%20 Potasyum(K2O)
%6 Kükürt(S)
%1 Zn

SÜPER GOLD KOMPOZE GÜBRESİ,

Meyve Ağaçlarının; Turunçgil, Bağ, Zeytin, Fındık, Elma-Armut, Şeftali, Kiraz-Vişne, Erik, Kayısı, Nar, Muz vb.

Sebzelerin; Sera-Tarla Sebzeleri ve Süs bitkileri, Domates, Biber, Hıyar, Kabak, Havuç, Kavun-Karpuz, Karnıbahar-Lahana, Pırasa-Soğan-Sarımsak vb.

Tarla Bitkilerinin; Patates, Şeker Pancarı, Tütün, Pamuk, Mısır, Yer Fıstığı, Kanola, Ayçiçeği, Baklagiller vb. ürünlerin gübrelenmesinde tercih edilmesi gereken bir gübredir.

SÜPER GOLD KOMPOZE GÜBRESİ , Meyve ağaçlarında sürgün faaliyetinden (tomurcuk patlamasından) önce, sebzelerde fide dikiminden önce ve diğer bitkilerde tohum ekiminden önce toprağa verilip karıştırılmalıdır. SÜPER GOLD KOMPOZE GÜBRESİ yukarıda isimleri belirtilen ve diğer tüm bitkilerin ilk gübrelemesinde TABAN GÜBRE olarak kullanmaya uygundur.

Bünyesinde Azot (N), Fosfor (P) ve Potasyuma (K) ilave olarak bitkiler için önemli bir bitki besini olan Kükürdü (S), bitkiler tarafından alınabilir form olan Sülfat (SO 4) halinde ve minimum %15 oranında ihtiva eder. Türkiye topraklarının büyük çoğunluğunda yetersiz düzeyde bulunan ve bitkilerde sık sık eksikliği görülen bir diğer önemli besin elementi Çinko’yu da (Zn) bünyesinde bulundurmaktadır.

SÜPER GOLD KOMPOZE GÜBRESİ , özellikle tuzluluğa (Klora) hassas olan Sera bitkilerinin, Meyve ağaçlarının, Sebzelerin, Patates ve Tütün gibi bitkilerin gübrelenmesinde ideal bir kompoze gübredir çünkü, bünyesinde klor bulunmaz. Bunun yerine Sülfat (SO4) bulunmaktadır. Birçok bitkinin Kükürt gereksinimi, neredeyse Fosfor (P) ihtiyacına yakın olduğu için Süper Gold Kompoze Gübresinin içeriğindeki Sülfat çok önemli bir gereksinimi karşılamaktadır. Ayrıca, Çinko (Zn) ihtiva etmesi nedeni ile ilave olarak Çinkolu yaprak gübresi kullanmaya gerek duyulmaz.

Tüm meyve ve sebzelerin market değerini arttıran ideal renk oluşumunu sağlar, kabuklarının parlak ürünün ise düzgün formda olmasına katkıda bulunur.
----------------------------------------------------------------------

Mayıs-Haziran aylarında yani çiçeklenme ve üzüm devresinde %26 CAN yani kalsiyum amonyum nitrat.

KALSİYUM NİTRAT

KALSİYUM NİTRAT NEDİR?

Beyaz renkli tanecik yapısında, iki besinli, suda çok kolay çözünen ve bitki tarafından hemen alınabilir bir gübredir. Nitrat biçiminde %15.5 Azot ve suda tamamen çözünen %26.5 Kalsiyum' u birarada bulunduran eşsiz bir bileşimdir. Nitrat Azotlu ve suda tamamı çözünür Kalsiyum bileşimi başka gübrelerde bulunmayan bir çok kazanım sağlar.

KALSİYUM NİTRAT

Sera tipi yüksek ölçüde saf ve kaplanmamış tanecik halinde suda tamamı çözünebilir türdür. Sera tipi, sera ve açıkta yetiştirilen bitkilerde damlama ve yağmurlama sulama sistemleri ile birlikte (fertigasyon ile) ve yapraktan uygulamalarda kullanılır. Tarla tipi elle serpmeye ve gübre atma ekipmanlarıyla kullanıma uygun olarak üretilen sera tipine nazaran biraz daha yavaş eriyen kaplamalı bir türdür. Açıkta yetiştiricilikte dikim sonrası üst gübreleme için çok uygundur.

KALSİYUM NİTRAT'I NİÇİN KULLANIRIZ?

Kalsiyum Nitrat bitkiler için mutlak gerekli iki ana besin elementi olan, Nitrat Azotu ve Kalsiyum içerir. Kalsiyum Nitrat üst gübrelemede, her tür toprak ve iklim koşullarında tüm bitkiler için en iyi seçimdir. Bitkiler tarafından Kalsiyum ve Nitrat'ın birlikte alınmasından dolayı bitkinin kök bölgesinde diğer gübrelerde olduğu gibi kalıntı bırakmaz. Birbirini olumlu etkileyen bu iki besin elementi toprakta tuzluluk yaratmaz. Bitkinin kökleri tarafından besin alımı sırasında Nitrat biçiminde Azot, suda eriyebilir biçimde Kalsiyum alımını kolaylaştırır, dolayısıyla bitkinin Kalsiyum ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur.

KALSİYUM NİTRAT'IN GÜBRE OLARAK AVANTAJLARI ŞU ÜÇ BAŞLIKTA AÇIKLANABİLİR:

• NİTRAT FORMUNDA AZOT İÇERMESİ

Nitrat biçiminde Azot bitkiler tarafından tercih edilen Azot şeklidir. Kalsiyum'un yanında diğer besin maddelerinin de bitki tarafından alınmasına da yardım eder. Özellikle killi topraklarda Amonyum Azot'u toprak tarafından tutulabilir, böylece bitki gelişmesi için geçici olarak alınamaz hale gelebilir. Buna karşılık Nitrat Azot'u toprakta bağlanmaz. Bitki kök bölgesinde bitki ihtiyaç duyduğunda kolaylıkla alınabilir halde serbest olarak kalır, böylece Azot ihtiyacının hızla karşılanmasına olanak sağlar.

• BİTKİ BESLEMEDE KALSİYUM'UN HAYATİ ÖNEMİ

Kalsiyum, bitkiler tarafından çok tüketilen bir makro bitki besin elementidir. Bitki hücre duvarlarının yapıtaşıdır. Toprakta genellikle bitkilerin yararlanamayacağı bileşikler halinde bulunur. Bitki bünyesinde hareket yeteneği (taşınması) çok zayıftır. Bu nedenlerden ötürü diğer gübreler yanında Kalsiyum'lu gübrelemeye de ihtiyaç vardır. Bitkiler Kalsiyum olmadan büyüyemezler. Kalsiyum,bitkiler tarafından Azot ve Potasyumdan sonra en çok tüketilen bir besin elementidir.

• KALSİYUM NİTRAT'IN TOPRAĞA OLAN YARARI

Kalsiyum Nitrat bitki besini olması yanında toprağıda ıslah edici özelliği vardır. Toprakta kil mineralleri tarafından tutulan diğer besin maddelerinin yarayışlı hale gelmesini sağlar. Az Kalsiyum veya çok Sodyum içeren ve sulanan topraklarda kil paçacıkları sıkışabilirler. Bunun sonucu olarak su ve oksijen hareketi yavaşlar ve bitki gelişimini olumsuz etkiler. Suda eriyebilen Kalsiyum, topraktaki kil parçacıklarının ayrışmasına, toprağın daha gözenekli bir hale gelmesine yardımcı olur.

KALSİYUM NİTRAT'IN DİĞER GETİRİLERİ ŞÖYLE ÖZETLENEBİLİR:

•Verim ve kaliteyi arttırır
•Hastalık ve zararlılara dayanıklılık kazandırır
•Nakliyede dayanıklılık sağlar
•Meyvelerin depolama ömrünü uzatır
•Hızlı alınabilir Kalsiyum ve Nitrat
•Katkı ve dolgu maddesi yoktur
•Buharlaşmaz, yıkanmaz, yakmaz
•Alkalilik yaratmaz
•Tuzluluk etkisi yoktur

http://www.toros.com.tr/turkce/urun_gubre.asp

--------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------
ASİLEX® CALCIUM
ASILEX® CALCIUM, sıvı kalsiyum nitrat çözeltisidir. Topraktan ve yapraktan uygulanabilir formdadır.Kalsiyum Nitrat bitkiler için mutlak gerekli iki ana besin elementi olan, Nitrat Azotu ve Kalsiyum içerir. Kalsiyum Nitrat üst gübrelemede, her tür toprak ve iklim koşullarında tüm bitkiler için en iyi seçimdir. Bitkiler tarafından Kalsiyum ve Nitrat'ın birlikte alınmasından dolayı bitkinin kök bölgesinde diğer gübrelerde olduğu gibi kalıntı bırakmaz. Birbirini olumlu etkileyen bu iki besin elementi toprakta tuzluluk yaratmaz. Bitkinin kökleri tarafından besin alımı sırasında Nitrat biçiminde Azot, suda eriyebilir biçimde Kalsiyum alımını kolaylaştırır, dolayısıyla bitkinin Kalsiyum ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur. Verim ve kaliteyi arttırır. Meyvelerin depolama ömrünü uzatır. Meyvelerde çiçek burnu çürüklüğünü engeller. Bitkide su dengesini sağlar. Çilekte yaprak ucu yanıklığını önler, büyüme noktalarının gelişimini hızlandırır ve meyve dökümünü azaltır.

Damlamadan ve yağmurlama sulama sistemleri ile uygulandığında tek verilmeli, kükürtlü ve fosforlu gübrelerle ve de zirai ilaçlarla karıştırılmamalıdır.

İÇERİK %w/w

Toplam azot (N) 10
Nitrat azotu (N) 9,4
Amonyum azotu (N) 0,6
Suda çözünür kalsiyum (Ca) 16

Bitki
Kullanım dönemi
Kullanım miktarı

Kavun ve kabakgiller
Meyveler ceviz büyüklüğüne ulaştığında 10-12 gün aralıklarla 2-3 defa
100-200 cc/100 lt su

Domates, patlıcan,biber
Meyve tutumu ve meyve şişmesi döneminde 10-12 aralıklarla 3 defa
300-400 cc/100 lt su

Sert çekirdekli meyvelerde
Çiçeklenme sonrası 10-15 gün aralıklarla 3 defa
300-400 cc/100 lt su

Yumuşak çekirdekli meyvelerde
Çiçeklenme sonrası 10-15 gün aralıklarla 3 defa
300-400 cc /100 lt su

Çileklerde
Meyve oluşum döneminde 15-20 gün aralıklarla 3 defa
250-300 cc/100 lt su

Bağlarda
Meyve oluşum döneminde 15-20 gün aralıklarla 2 defa
250 cc/100 lt su

Satış şekli : 1 kg (20 adet/koli), 5 kg (4 adet/koli), 25 kg bidonlarda
Tescil No : 4166

http://www.turpex.com.tr/index.php?o...mid=84&lang=tr

Evet arkadaşlar amatör olarak bu formülü buldum...siz ne dersiniz?

yukarda belirttiğim gübreleri onaylarsanız veya hep birlikte bulacağımız başka gübreler olursa ortaklaşa alalım derim(özellikle Ankara'lı arkadaşlar)...çünkü bu gübreler çuval olarak satılıyor.

Marketlerden aldığımız sıvı gübrelerden çok daha ucuza,hayvan gübrelerine kıyasla mantar hastalıklarına karşı çok daha sağlıklı olacaktır
.

nevsune 05-08-2007 15:47

Peki de, bunlar bizi doğallıktan uzaklaştırmıyor mu?

Organik sebze meyve yetiştirmek istiyorsak, kimyasallara uzak durmamız gerekmiyor mu? Sonuçta bu saydıklarınız kimyasal gübreler. Sizin bu konularda çok araştırma yaptığınızı iyi biliyorum. Organik gübrelerle işi halletsek daha iyi olmaz mı, ne dersiniz?

Ben organik olarak şimdi, Çukurova tarımın ithal ettiği Lambrico24'ü ve 15 günde bir de hayvansal gübre şerbeti kullanıyorum. Sadece limon ağacıma(onu da daha çok süs bitkisi saydığımdan), bu hafta biraz 15+15+15 kompoze gübre vereceğim.

Haa ne elde ettiğimi sorarsanız, şimdilik 2 domatesin dışında birşey yok. Bu verimsizliğin suçlusu ben miyim yoksa hava sıcaklığının mevsim normallerinin üstünde oluşu mu, onu da bilmiyorum. Yani ahkam kesecek bir noktada değilim.

Bu konuyu iyice açığa kavuşturmak, benim için çok aydınlatıcı olacaktır elbette.

denizakvaryumu 05-08-2007 19:39

Haklısınız...organik gübreler de başka bir pencere.

Bahçem olsaydı bir kısım frenk üzümüne kimyasal gübre bir kısım frenk üzümüne ise organik gübre vererek bir test yapardım...

Verimlilik
hastalıklara karşı direnç
büyüme

gibi konularda karşılaştırma imkanımız olurdu...

İşin açıkçası saksıda frenk üzümü gibi kolay olmayan ürünlerde organik gübreler sanki yetersiz kalıyor gibi...

işte forumları bunun için seviyorum...amatör olarak bir yerlere varmaya çalışıyoruz...hep beraber deneyelim-tartışalım-sonuçlara varalım :)

denizakvaryumu 13-08-2007 20:26

Frenk üzümü yapraklarım pas rengi alarak yavaştan solmaya başladı acaba bu durum normal süreç mi?

Veya mantari bir hastalık mı?

http://img59.imageshack.us/img59/1159/resim177wz3.jpg

http://img511.imageshack.us/img511/7563/resim179vs2.jpg

http://img138.imageshack.us/img138/9150/resim178cy5.jpg

denizakvaryumu 10-09-2007 19:34

http://img49.imageshack.us/img49/7087/resim303fc4.jpg

http://img409.imageshack.us/img409/7953/resim306rx9.jpg

Arkadaşlar,
Bauhase den aldığım frenk üzümünün (jonkheer van tets) açıklamasında budanmayacağı belirtilmiş...oysa frenk üzümlerinin de 3 yıldan sonra budanması gerekmiyor mu?

Veya budanmama --jonkheer van tets --çeşidi için mi geçerli?

n_turan 11-09-2007 11:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 141703)
Frenk üzümü yapraklarım pas rengi alarak yavaştan solmaya başladı acaba bu durum normal süreç mi?

Veya mantari bir hastalık mı?

http://img59.imageshack.us/img59/1159/resim177wz3.jpg

http://img511.imageshack.us/img511/7563/resim179vs2.jpg

http://img138.imageshack.us/img138/9150/resim178cy5.jpg

Sevgili denizakvaryumu,
benim saçlarımda da siyah kalmadı. Frenk üzümleri daha şanslı, her baharda yeniden yeşilleniyorlar.
Şaka bir yana sonbahara girdik. Artık yavaş yavaş sararma ve dökülme olacak.

n_turan 11-09-2007 11:59

Bauhaus'tan aldığım bütün üzümsülerin etiketlerinde aynı açıklamalar olduğunu gördüm. Johnkeer için de aynı etiket var ise dikim aşamasında yapılacakları anlatıyor olmalı. Daha sonraki yıllarda budanmaması için bir neden göremiyorum.

denizakvaryumu 12-09-2007 10:18

Sayın n turan teşekkürler.

Ankara geceleri oldukça soğumaya başladı, kışa girerken ve üzümsülerin yapraklarıyla vedalaşırken yapmamız gereken bir çalışma var mı? (ilaçlama-gübreleme vs)

n_turan 12-09-2007 14:36

Normal sararma dışında virüs vb hastalık nedeniyle sarardığını düşünüyorsanız yaprakları toplayıp yakmak en iyisi. Üzümsülerde kış çıkarken, henüz bitkiler uyanmadan hayvan gübresi vermeyi tercih ediyorum. Kök çevresine 50-60 cm capında bir alana 5-10 cm kalınlığında yanmış gübre atıyorum.

denizakvaryumu 14-09-2007 18:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 127333)
Zamanı değil sanırım ama Sevgili Coyote'den gelen iki çeliğin birisini suya koydum, birisini gübre şerbeti ile ıslattığım toğrağa diktim. Biraz göle maya çalmak gibi oldu ama bir deneyeyim bakalım ne olacak.

Nevsune Hn.
sonuç ne oldu?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025