agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Ribes (Frenk Üzümü) (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/2227.htm)

S.İnceçayır 19-07-2007 11:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bilgekaan (Mesaj 132461)
Dün Bauhaus a gittim.16.90 YTL olan frenk üzümü ve ahududu fidanlarının fiyatı 7.9 YTL ye düşmüş.Sayıları çok azalmış,elinizi çabuk tutarsanız bitmeden alabilirsiniz.


Bugün Selahattin beyden almış oldugum frenk üzümlerini diktim,Bauhaustaki fiyat çok fazla Selahattin Yılmaz beyle irtiba geçerseniz daha ucuza alabilirsiniz..

denizakvaryumu 19-07-2007 12:44

Kırmızı frenk üzümünün 4-5 farklı türü var...Fiyatlara bu durum da etki eder.

kuyucu 19-07-2007 14:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kudret (Mesaj 132283)
Merhaba kuyucu.
Hangi fidanlıktan aldığınızı öğrenebilirmiyim.Kılıçköy'deki tarlama 2-3 adet dikmek istiyorum.

Sayın Kudret,
Ben de Kılıçköy 'deki arazime ektim 2 tane. Bana yanlışlıkla tanesini 7.5 YTL den vermişler. Geçen gün de Todor ' a 10 YTL den aldık. Fidanlar gerçekten çok güzeldi. Bauhaus 'dakiler biraz zayıf gibi. Bursa yolu üzerinde Doğa Çiçekçili' ten aldık. Hatta 2 tane kesmedi 2 tane daha almayı planlıyorum.
iyi günler

kuyucu 19-07-2007 14:03

Ayrıca Selahattin Yılmaz 'dan daha uygun fiyata temin edebilirsiniz.

Kudret 19-07-2007 15:06

Arkadaşlar verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

çimen7 21-07-2007 22:23

sn.sonreis66, Sn. kuyucu, bende yeni üyeyim. Selahattin bey'in adresi veya telefonu var mı ?

*** verilmiş olan tüm bilgiler için

nevsune 21-07-2007 22:32

Hoşgeldiniz aramıza.
Selahattin Bey burada zaten. Özeline yazabilirsiniz Selahattin Yılmaz.

denizakvaryumu 27-07-2007 20:08

http://img119.imageshack.us/img119/7052/413861rs3.jpg

http://www.as-garten.de/orbiz/DigiTr...1d1d45842.html

Budamak mı dediniz :D

denizakvaryumu 27-07-2007 20:23

http://img119.imageshack.us/img119/7...nnnnnnnan7.jpg

http://www.as-garten.de/orbiz/DigiTr...4d1d45848.html

Bektaşi üzümü ve frenk üzümü aynı anaç üzerinde...muhteşem bir görüntü.

GLCN 27-07-2007 22:01

amanın amanın dilim tutuldu?Bu ne güzellik yarabbi..Alıştıra alıstıra baksaydım keşke resmen aşık oldum..

Selahattin Yılmaz 27-07-2007 22:04

Resimler mis gibi fotomontaj kokuyor bilesiniz ;)

Hasan Lalezar 27-07-2007 22:29

Sayın n turan fikirlerinize sonuna kadar katılıyorum aslında , ilaçları bende fazla kullanmak istemiyorum. Doğallktan yanayım aslında..

denizakvaryumu 28-07-2007 10:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hasan Lalezar (Mesaj 135441)
Sayın n turan fikirlerinize sonuna kadar katılıyorum aslında , ilaçları bende fazla kullanmak istemiyorum. Doğallktan yanayım aslında..


Bordo bulamacı senede mutlaka 2 kere uygulanmalı...aksi halde mantarlar mutlaka uğrar diye biliyorum.

denizakvaryumu 28-07-2007 11:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin YILMAZ (Mesaj 135433)
Resimler mis gibi fotomontaj kokuyor bilesiniz ;)

Evet, bu bir pazarlama taktiği :) marketlerde satılan çiçek soğanları paketleri üzerindeki resimler de böyledir.

Önemli olan alınan ürünün resimdeki ürünle aynı nitelikte olup olmadığıdır...örneğin yukarda satılan bektaşi üzümü ve frenk üzümü aynı anaç üzerinde gösterilmiş... eğer satın aldığımız ürün bu nitelikte ise sorun yok :)

Oğuzhan 28-07-2007 13:51

Öyle bir anacı bulmak zor.Öyle ağacım olmasını isterdim.:)

denizakvaryumu 28-07-2007 20:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Elfogi (Mesaj 135585)
Öyle bir anacı bulmak zor.Öyle ağacım olmasını isterdim.:)

Yakında Bauhause larda satışa çıkar :) ya da Almanya'da tanıdığınız varsa getirtebilirsiniz...

Oğuzhan 29-07-2007 15:33

Nerde öyle bir şansım yok malesef..
Bizin burda bauhause yok.Ankara ya gelmek lazım...

nevsune 29-07-2007 16:14

Aman Elfogi daha gelmeyin;)

Bizim burada Bauhaus henüz açılmadı. İnşaatı bitsin, ben size haber veririm.

Oğuzhan 29-07-2007 17:04

Teşekkürler.Tüm Ankara'lı arkadaşlarla beraber gezeriz.Hem tanışmış oluruz.

denizakvaryumu 29-07-2007 20:59

Sanırım 1-2 ay içinde açılacak...İstanbul'a gittiğim zaman ilk gittiğim yerlerden biri Bauhause...her gittiğim zaman alacak farklı bir bitki mutlaka oluyordu,bitki ve fidan açısından gerçeken bir numaralı yer.

denizakvaryumu 05-08-2007 14:26

Frenk üzümünde gübreleme konusunu biraz daha ileri aşamaya hep beraber götürelim tartışalım derim :)

şimdiye kadar bahçesi olanlar frenk üzümüne yanmış hayvan gübresi verdiklerini...saksıda yetiştirenler ise marketlerde satılan bildiğimiz sıvı gübrelerden verdiklerini yazdılar.

Hayvan gübresi aslında gerek mantari hastalıklar gerekse verimi fazla artırmaması nedeniyle çok da tercih edilmiyor.

Marketlerden aldığımız sıvı gübreler belki bildiğimiz salon çiçekleri menekşe vs. için yeterli ama frenk üzümü için yetersiz kaldığı kanısındayım,üstelik toplama vurduğumuz zaman çok da pahalıya geliyor.

Bu durumda--üzümden--yola çıkarak (ne de olsa üzümsü bitki) bir fikir yürütmek istiyorum.

---FRENK ÜZÜMÜNDE GÜBRELEME ÜZERİNE GÖRÜŞLER ------

Ocak-Mart aylarında:10-20-20+6S+1 Zn Toros süper gold kompoze gübre

SÜPER GOLD 10.20.20 + 6 S + Zn KOMPOZE GÜBRE

%10 Azot(N)
%20 Fosfor(P2O5)
%20 Potasyum(K2O)
%6 Kükürt(S)
%1 Zn

SÜPER GOLD KOMPOZE GÜBRESİ,

Meyve Ağaçlarının; Turunçgil, Bağ, Zeytin, Fındık, Elma-Armut, Şeftali, Kiraz-Vişne, Erik, Kayısı, Nar, Muz vb.

Sebzelerin; Sera-Tarla Sebzeleri ve Süs bitkileri, Domates, Biber, Hıyar, Kabak, Havuç, Kavun-Karpuz, Karnıbahar-Lahana, Pırasa-Soğan-Sarımsak vb.

Tarla Bitkilerinin; Patates, Şeker Pancarı, Tütün, Pamuk, Mısır, Yer Fıstığı, Kanola, Ayçiçeği, Baklagiller vb. ürünlerin gübrelenmesinde tercih edilmesi gereken bir gübredir.

SÜPER GOLD KOMPOZE GÜBRESİ , Meyve ağaçlarında sürgün faaliyetinden (tomurcuk patlamasından) önce, sebzelerde fide dikiminden önce ve diğer bitkilerde tohum ekiminden önce toprağa verilip karıştırılmalıdır. SÜPER GOLD KOMPOZE GÜBRESİ yukarıda isimleri belirtilen ve diğer tüm bitkilerin ilk gübrelemesinde TABAN GÜBRE olarak kullanmaya uygundur.

Bünyesinde Azot (N), Fosfor (P) ve Potasyuma (K) ilave olarak bitkiler için önemli bir bitki besini olan Kükürdü (S), bitkiler tarafından alınabilir form olan Sülfat (SO 4) halinde ve minimum %15 oranında ihtiva eder. Türkiye topraklarının büyük çoğunluğunda yetersiz düzeyde bulunan ve bitkilerde sık sık eksikliği görülen bir diğer önemli besin elementi Çinko’yu da (Zn) bünyesinde bulundurmaktadır.

SÜPER GOLD KOMPOZE GÜBRESİ , özellikle tuzluluğa (Klora) hassas olan Sera bitkilerinin, Meyve ağaçlarının, Sebzelerin, Patates ve Tütün gibi bitkilerin gübrelenmesinde ideal bir kompoze gübredir çünkü, bünyesinde klor bulunmaz. Bunun yerine Sülfat (SO4) bulunmaktadır. Birçok bitkinin Kükürt gereksinimi, neredeyse Fosfor (P) ihtiyacına yakın olduğu için Süper Gold Kompoze Gübresinin içeriğindeki Sülfat çok önemli bir gereksinimi karşılamaktadır. Ayrıca, Çinko (Zn) ihtiva etmesi nedeni ile ilave olarak Çinkolu yaprak gübresi kullanmaya gerek duyulmaz.

Tüm meyve ve sebzelerin market değerini arttıran ideal renk oluşumunu sağlar, kabuklarının parlak ürünün ise düzgün formda olmasına katkıda bulunur.
----------------------------------------------------------------------

Mayıs-Haziran aylarında yani çiçeklenme ve üzüm devresinde %26 CAN yani kalsiyum amonyum nitrat.

KALSİYUM NİTRAT

KALSİYUM NİTRAT NEDİR?


Beyaz renkli tanecik yapısında, iki besinli, suda çok kolay çözünen ve bitki tarafından hemen alınabilir bir gübredir. Nitrat biçiminde %15.5 Azot ve suda tamamen çözünen %26.5 Kalsiyum' u birarada bulunduran eşsiz bir bileşimdir. Nitrat Azotlu ve suda tamamı çözünür Kalsiyum bileşimi başka gübrelerde bulunmayan bir çok kazanım sağlar.


KALSİYUM NİTRAT


Sera tipi yüksek ölçüde saf ve kaplanmamış tanecik halinde suda tamamı çözünebilir türdür. Sera tipi, sera ve açıkta yetiştirilen bitkilerde damlama ve yağmurlama sulama sistemleri ile birlikte (fertigasyon ile) ve yapraktan uygulamalarda kullanılır. Tarla tipi elle serpmeye ve gübre atma ekipmanlarıyla kullanıma uygun olarak üretilen sera tipine nazaran biraz daha yavaş eriyen kaplamalı bir türdür. Açıkta yetiştiricilikte dikim sonrası üst gübreleme için çok uygundur.


KALSİYUM NİTRAT'I NİÇİN KULLANIRIZ?


Kalsiyum Nitrat bitkiler için mutlak gerekli iki ana besin elementi olan, Nitrat Azotu ve Kalsiyum içerir. Kalsiyum Nitrat üst gübrelemede, her tür toprak ve iklim koşullarında tüm bitkiler için en iyi seçimdir. Bitkiler tarafından Kalsiyum ve Nitrat'ın birlikte alınmasından dolayı bitkinin kök bölgesinde diğer gübrelerde olduğu gibi kalıntı bırakmaz. Birbirini olumlu etkileyen bu iki besin elementi toprakta tuzluluk yaratmaz. Bitkinin kökleri tarafından besin alımı sırasında Nitrat biçiminde Azot, suda eriyebilir biçimde Kalsiyum alımını kolaylaştırır, dolayısıyla bitkinin Kalsiyum ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur.


KALSİYUM NİTRAT'IN GÜBRE OLARAK AVANTAJLARI ŞU ÜÇ BAŞLIKTA AÇIKLANABİLİR:


• NİTRAT FORMUNDA AZOT İÇERMESİ


Nitrat biçiminde Azot bitkiler tarafından tercih edilen Azot şeklidir. Kalsiyum'un yanında diğer besin maddelerinin de bitki tarafından alınmasına da yardım eder. Özellikle killi topraklarda Amonyum Azot'u toprak tarafından tutulabilir, böylece bitki gelişmesi için geçici olarak alınamaz hale gelebilir. Buna karşılık Nitrat Azot'u toprakta bağlanmaz. Bitki kök bölgesinde bitki ihtiyaç duyduğunda kolaylıkla alınabilir halde serbest olarak kalır, böylece Azot ihtiyacının hızla karşılanmasına olanak sağlar.


• BİTKİ BESLEMEDE KALSİYUM'UN HAYATİ ÖNEMİ


Kalsiyum, bitkiler tarafından çok tüketilen bir makro bitki besin elementidir. Bitki hücre duvarlarının yapıtaşıdır. Toprakta genellikle bitkilerin yararlanamayacağı bileşikler halinde bulunur. Bitki bünyesinde hareket yeteneği (taşınması) çok zayıftır. Bu nedenlerden ötürü diğer gübreler yanında Kalsiyum'lu gübrelemeye de ihtiyaç vardır. Bitkiler Kalsiyum olmadan büyüyemezler. Kalsiyum,bitkiler tarafından Azot ve Potasyumdan sonra en çok tüketilen bir besin elementidir.


• KALSİYUM NİTRAT'IN TOPRAĞA OLAN YARARI


Kalsiyum Nitrat bitki besini olması yanında toprağıda ıslah edici özelliği vardır. Toprakta kil mineralleri tarafından tutulan diğer besin maddelerinin yarayışlı hale gelmesini sağlar. Az Kalsiyum veya çok Sodyum içeren ve sulanan topraklarda kil paçacıkları sıkışabilirler. Bunun sonucu olarak su ve oksijen hareketi yavaşlar ve bitki gelişimini olumsuz etkiler. Suda eriyebilen Kalsiyum, topraktaki kil parçacıklarının ayrışmasına, toprağın daha gözenekli bir hale gelmesine yardımcı olur.


KALSİYUM NİTRAT'IN DİĞER GETİRİLERİ ŞÖYLE ÖZETLENEBİLİR:


•Verim ve kaliteyi arttırır
•Hastalık ve zararlılara dayanıklılık kazandırır
•Nakliyede dayanıklılık sağlar
•Meyvelerin depolama ömrünü uzatır
•Hızlı alınabilir Kalsiyum ve Nitrat
•Katkı ve dolgu maddesi yoktur
•Buharlaşmaz, yıkanmaz, yakmaz
•Alkalilik yaratmaz
•Tuzluluk etkisi yoktur

http://www.toros.com.tr/turkce/urun_gubre.asp

--------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------
ASİLEX® CALCIUM
ASILEX® CALCIUM, sıvı kalsiyum nitrat çözeltisidir. Topraktan ve yapraktan uygulanabilir formdadır.Kalsiyum Nitrat bitkiler için mutlak gerekli iki ana besin elementi olan, Nitrat Azotu ve Kalsiyum içerir. Kalsiyum Nitrat üst gübrelemede, her tür toprak ve iklim koşullarında tüm bitkiler için en iyi seçimdir. Bitkiler tarafından Kalsiyum ve Nitrat'ın birlikte alınmasından dolayı bitkinin kök bölgesinde diğer gübrelerde olduğu gibi kalıntı bırakmaz. Birbirini olumlu etkileyen bu iki besin elementi toprakta tuzluluk yaratmaz. Bitkinin kökleri tarafından besin alımı sırasında Nitrat biçiminde Azot, suda eriyebilir biçimde Kalsiyum alımını kolaylaştırır, dolayısıyla bitkinin Kalsiyum ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur. Verim ve kaliteyi arttırır. Meyvelerin depolama ömrünü uzatır. Meyvelerde çiçek burnu çürüklüğünü engeller. Bitkide su dengesini sağlar. Çilekte yaprak ucu yanıklığını önler, büyüme noktalarının gelişimini hızlandırır ve meyve dökümünü azaltır.

Damlamadan ve yağmurlama sulama sistemleri ile uygulandığında tek verilmeli, kükürtlü ve fosforlu gübrelerle ve de zirai ilaçlarla karıştırılmamalıdır.

İÇERİK %w/w

Toplam azot (N) 10
Nitrat azotu (N) 9,4
Amonyum azotu (N) 0,6
Suda çözünür kalsiyum (Ca) 16


Bitki
Kullanım dönemi
Kullanım miktarı

Kavun ve kabakgiller
Meyveler ceviz büyüklüğüne ulaştığında 10-12 gün aralıklarla 2-3 defa
100-200 cc/100 lt su

Domates, patlıcan,biber
Meyve tutumu ve meyve şişmesi döneminde 10-12 aralıklarla 3 defa
300-400 cc/100 lt su

Sert çekirdekli meyvelerde
Çiçeklenme sonrası 10-15 gün aralıklarla 3 defa
300-400 cc/100 lt su

Yumuşak çekirdekli meyvelerde
Çiçeklenme sonrası 10-15 gün aralıklarla 3 defa
300-400 cc /100 lt su

Çileklerde
Meyve oluşum döneminde 15-20 gün aralıklarla 3 defa
250-300 cc/100 lt su

Bağlarda
Meyve oluşum döneminde 15-20 gün aralıklarla 2 defa
250 cc/100 lt su


Satış şekli : 1 kg (20 adet/koli), 5 kg (4 adet/koli), 25 kg bidonlarda
Tescil No : 4166

http://www.turpex.com.tr/index.php?o...mid=84&lang=tr


Evet arkadaşlar amatör olarak bu formülü buldum...siz ne dersiniz?

yukarda belirttiğim gübreleri onaylarsanız veya hep birlikte bulacağımız başka gübreler olursa ortaklaşa alalım derim(özellikle Ankara'lı arkadaşlar)...çünkü bu gübreler çuval olarak satılıyor.

Marketlerden aldığımız sıvı gübrelerden çok daha ucuza,hayvan gübrelerine kıyasla mantar hastalıklarına karşı çok daha sağlıklı olacaktır
.

nevsune 05-08-2007 15:47

Peki de, bunlar bizi doğallıktan uzaklaştırmıyor mu?

Organik sebze meyve yetiştirmek istiyorsak, kimyasallara uzak durmamız gerekmiyor mu? Sonuçta bu saydıklarınız kimyasal gübreler. Sizin bu konularda çok araştırma yaptığınızı iyi biliyorum. Organik gübrelerle işi halletsek daha iyi olmaz mı, ne dersiniz?

Ben organik olarak şimdi, Çukurova tarımın ithal ettiği Lambrico24'ü ve 15 günde bir de hayvansal gübre şerbeti kullanıyorum. Sadece limon ağacıma(onu da daha çok süs bitkisi saydığımdan), bu hafta biraz 15+15+15 kompoze gübre vereceğim.

Haa ne elde ettiğimi sorarsanız, şimdilik 2 domatesin dışında birşey yok. Bu verimsizliğin suçlusu ben miyim yoksa hava sıcaklığının mevsim normallerinin üstünde oluşu mu, onu da bilmiyorum. Yani ahkam kesecek bir noktada değilim.

Bu konuyu iyice açığa kavuşturmak, benim için çok aydınlatıcı olacaktır elbette.

denizakvaryumu 05-08-2007 19:39

Haklısınız...organik gübreler de başka bir pencere.

Bahçem olsaydı bir kısım frenk üzümüne kimyasal gübre bir kısım frenk üzümüne ise organik gübre vererek bir test yapardım...

Verimlilik
hastalıklara karşı direnç
büyüme

gibi konularda karşılaştırma imkanımız olurdu...

İşin açıkçası saksıda frenk üzümü gibi kolay olmayan ürünlerde organik gübreler sanki yetersiz kalıyor gibi...

işte forumları bunun için seviyorum...amatör olarak bir yerlere varmaya çalışıyoruz...hep beraber deneyelim-tartışalım-sonuçlara varalım :)

denizakvaryumu 13-08-2007 20:26

Frenk üzümü yapraklarım pas rengi alarak yavaştan solmaya başladı acaba bu durum normal süreç mi?

Veya mantari bir hastalık mı?

http://img59.imageshack.us/img59/1159/resim177wz3.jpg

http://img511.imageshack.us/img511/7563/resim179vs2.jpg

http://img138.imageshack.us/img138/9150/resim178cy5.jpg

denizakvaryumu 10-09-2007 19:34

http://img49.imageshack.us/img49/7087/resim303fc4.jpg

http://img409.imageshack.us/img409/7953/resim306rx9.jpg

Arkadaşlar,
Bauhase den aldığım frenk üzümünün (jonkheer van tets) açıklamasında budanmayacağı belirtilmiş...oysa frenk üzümlerinin de 3 yıldan sonra budanması gerekmiyor mu?

Veya budanmama --jonkheer van tets --çeşidi için mi geçerli?

n_turan 11-09-2007 11:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 141703)
Frenk üzümü yapraklarım pas rengi alarak yavaştan solmaya başladı acaba bu durum normal süreç mi?

Veya mantari bir hastalık mı?

http://img59.imageshack.us/img59/1159/resim177wz3.jpg

http://img511.imageshack.us/img511/7563/resim179vs2.jpg

http://img138.imageshack.us/img138/9150/resim178cy5.jpg

Sevgili denizakvaryumu,
benim saçlarımda da siyah kalmadı. Frenk üzümleri daha şanslı, her baharda yeniden yeşilleniyorlar.
Şaka bir yana sonbahara girdik. Artık yavaş yavaş sararma ve dökülme olacak.

n_turan 11-09-2007 11:59

Bauhaus'tan aldığım bütün üzümsülerin etiketlerinde aynı açıklamalar olduğunu gördüm. Johnkeer için de aynı etiket var ise dikim aşamasında yapılacakları anlatıyor olmalı. Daha sonraki yıllarda budanmaması için bir neden göremiyorum.

denizakvaryumu 12-09-2007 10:18

Sayın n turan teşekkürler.

Ankara geceleri oldukça soğumaya başladı, kışa girerken ve üzümsülerin yapraklarıyla vedalaşırken yapmamız gereken bir çalışma var mı? (ilaçlama-gübreleme vs)

n_turan 12-09-2007 14:36

Normal sararma dışında virüs vb hastalık nedeniyle sarardığını düşünüyorsanız yaprakları toplayıp yakmak en iyisi. Üzümsülerde kış çıkarken, henüz bitkiler uyanmadan hayvan gübresi vermeyi tercih ediyorum. Kök çevresine 50-60 cm capında bir alana 5-10 cm kalınlığında yanmış gübre atıyorum.

denizakvaryumu 14-09-2007 18:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 127333)
Zamanı değil sanırım ama Sevgili Coyote'den gelen iki çeliğin birisini suya koydum, birisini gübre şerbeti ile ıslattığım toğrağa diktim. Biraz göle maya çalmak gibi oldu ama bir deneyeyim bakalım ne olacak.

Nevsune Hn.
sonuç ne oldu?

nevsune 14-09-2007 18:40

Göle maya çalmak gibi oldu demişim ya aynen öyle oldu.

Bu tür bitkileri demekki böyle çelikle falan tutturamayacağız. İyisi mı bulduk mu köklü almak.

denizakvaryumu 14-09-2007 19:10

Magnolia Vine Schisandra chinensis
 
2 Eklenti(ler)
http://img74.imageshack.us/img74/426/aaa11hp6.jpg

Magnolia Vine ( Eastern Prince ) yani Schisandra chinensis

Frenk üzümü severler bu üzümden de çok hoşlanacak...hem vitaminli hem sarılıcı, hem kokulu...

http://www.parkseed.com/webapp/wcs/s...&OfferCode=TH1

http://www.raintreenursery.com/catal...agnolia%20Vine

http://www.onegreenworld.com/product...oducts_id=2112

http://www.as-garten.de/orbiz/DigiTr...8d1d46876.html

https://www.baldur-garten.de/index_s...sionSprachID=1

https://www.baldur-garten.de/index.c...kel=Vitalbeere

http://www.schisandra-chinensis.com/

http://www.gartencenter-shop24.de/pr...0a13e16e266807

----------------------------------------------------------------------================================================== ====

Bu arada ilaç olarak da raflar da var:

Schisandra Chinensis(Schizandra chinensis Baill.-Şizandra)
Kullanım bilgileri:Merkezi sinir sistemi, kalp ve solunum sistemi üzerinde uyarıcı etkiye sahiptir, En başta Astım hastalığını tedavi edici ve durdurucu Vitamindir. solunum yollarının şişmesini ve tıkaçların oluşmasını engeller,havanın akciğerlere rahat girip çıkmasını sağlar. öksürük, göğüste sıkışma hissi, solunumda hızlanma, hırıltı ve nefes darlığını azaltır.Vücudun sistemle ilgili tonikliği ve dengesini sürdürmek gösterilen bir veya daha doğal olarak- meydana gelen adaptogensi içeriyor olan meyve veren bir bitkidir, konsantrasyonu geliştirir, ve - dikkat, uzatır, ve görüş ve duymanın keskinliğini artırır. Schisandra, en etkili phytoadaptogenlerdendir , uykusuzluk, susuzluk, ve fiziksel yorgunluğu azaltır. Çalışmalar, schisandranın, bakterilere karşı etkili olduğunu gösterdi, akciğer hastalıklarına çok faydalıdır..Vücudun bağışık sistemine destek verir ve strese karşı korur,Karaciğer dokusu, virüsle ilgili karaciğer iltihabı ve alkol gibi zararlı etkileri azaltır.Karaciğer iltihabı ve diğer karaciğer hastalıkları için Schisandra bir vitamindir.

http://ayralkozmetik.com/Uzman.asp?BilgiID=62

http://www.dunyasaglik.com/index.php...d=1269&k_id=26

Name

Latin Name: Fructus Schisandrae

Common Name: Chinese magnoliavine fruit

Scientific Name: Schisandra chinensis (Turcz.) Baill.,

Schisandra sphenanthera Rehd. et Wils.

Origin

The dried mature fruit of Schisandra chinensis (Turcz.) Baill. or Schisandra sphenanthera Rehd. et Wils.; family Magnoliaceae.

Where Does It Grow?
Northern Wuweizi of specie Schisandra chinensis (Turcz.) Baill. is mainly produced in Jilin, Liaoning, Heilongjiang and Hebei provinces of China.

Southern Wuweizi of specie Schisandra sphenanthera Rehd. et Wils. is mainly produced in Hubei, Henan, Shaanxi, Shanxi, Gansu and Sichuang provinces of China.

Nature and Taste
It is sour and sweet in taste, warm in nature and manifests its therapeutic actions in the lung, heart and kidney meridians.

Identified Active Components/ Major Chemical Constituents
Northern Wuweizi (Schisandra chinensis) fruit contains 0.89% volatile oils. They include sesquicarene, 2-bisabolene¡¢-chamigrene and a-ylangene. It also contains approximately 5% lignans. It contains 9.11% organic acids, which include citric acid, malic acid, tartaric acid, succinic acid and vitamin C. The seeds contain 33% fatty oil.

Lignans include schisandrin, and its derivatives -, -, -, -, -schisandrin, pseudo--schisandrin, deoxyschisandrin, neoschisandrin, schisandrol and others.

In addition to the above isolated lignan ingredients, the following lignan ingredients are also isolated. They include gomisins A, B, C, D, E, F, G, H, J, N, O, (-)-gomisin K1, (+)-gomisin K2, (+)-gomisin K3, (-)-gomisin L1, (-)-gomisin L2, (+)-gomisin M1, (+)-gomisin M2, epigomisin O, angeloylgomisin Q, angeloylgomisin P and tigloylgomisin P. The last two compounds are optical isomers.

Other compounds include citral, chlorophyll, sterols, vitamins C, E, resins, tannin and little amount of sugars.

Southern Wuweizi (Schisandra sphenanthera) contains active ingredients Schisandrin A, Schisantherin A, B, C, D, E and others.

Historical Use
The Chinese name of Wuweizi (Fructus Schisandrae) is actually comprised of three Chinese words. The first word "Wu" (Îå) means "five". The second word "Wei" (ζ) means "taste", and the third word "Zi" (×Ó) refers to "seed". As the name of the herb suggests, Fructus Schisandrae is a seed with five tastes, which are sour, bitter, sweet, pungent and salty. The Bencao Congxin (New Compilation of Materia Piedica) (Wu Yilo, 1757) stated, "Fructus Schisandrae is warm in properties. It contains all five tastes." The fruit skin is sweet, the fleshy tissue is sour and the seed core is bitter and pungent. All these parts have salty tastes. The predominant tastes of this herb, however, are sour and salty.

Historically, this herb has been used to:

astringe lung qi

nourish the kidneys' water

benefit qi (vital energy)

promote body fluid production

treat deficiencies by invigoration

benefit the eyes, relieve pupil dilation

astringe essence and strengthen yin

relieve heat and arrest sweating

stop vomiting and relieve diarrhea

relieve restlessness and thirst and remove edema (swelling)

treat alcoholic toxicity

What is It Used for in TCM?
Today, Fructus Schisandrae is used in Chinese medicine to astringe the lungs and nourish the kidneys. It helps produce body fluid, arrest sweating, consolidate essence and relieve diarrhea. It can also calm the heart and soothe the mind.

1.Treatment of deficiency type gasping caused by chronic cough.

The sour taste of Fructus Schisandrae makes the herb good at astringing. Coupled with its warm nature and moistening properties, Fructus Schisandrae astringes the lungs in the upper part of the body, and nourishes the kidney yin in the lower part of the body making it a herb used for treating the above syndrome.

(****** note that lungs rule the qi (vital energy). Normal respiratory functions depend on the lungs' qi dispersing and descending functions. When the cough becomes chronic, the continued upward and outward loss of qi during the cough will exhaust the qi contained in the lungs. The sour taste of Fructus Schisandrae can gather together the exhausted and dispersed qi, resuming the abundance of qi in the lungs. In TCM, it is known as the "astringing" of the lungs.)

2.Treatment of increased thirst syndrome caused by virtual heat and symptoms of dry mouth caused by body fluid exhaustion.
Coupled with the sour and sweet taste, Fructus Schisandrae benefits qi and helps produce body fluid to relieve certain symptoms arising from increased thirst syndromes and from dry mouth symptoms.

3.Treatment of spontaneous sweating and night sweating.Fructus Schisandrae can astringe the lungs and arrest sweating.

4.Treatment of involuntary discharge of semen caused by kidney deficiency.Fructus Schisandrae can invigorate the kidneys and astringe kidney essence, which helps with ejaculation control and involuntary discharge of semen.

5.Treatment of chronic diarrhea caused by deficiency type cold in the spleen and kidney.Fructus Schisandrae can astringe the intestines and relieve chronic diarrhea.

6.Treatment of palpitations, insomnia and excessive dreaming caused by yin and blood deficiencies.Fructus Schisandrae can invigorate the heart and kidneys and is good at calming the heart and soothing the spirit (Shen). It can also be selected as part of a herbal decoction to treat insomnia related to other causes.

7.Fructus Schisandrae powder for oral administration can also be used for transaminase (ALT and AST) elevations in chronic hepatitis.Pharmacological Actions

1.Liver Protective Effects

Animal studiesProtective effects on CCl4-induced liver damage: Rats were treated with 0.1% (v/v) tetrachloromethane (CCl4) in peanut oil 10ml/kg i.p. (intra-peritoneal injection) to induce liver damage. Six hours after administration, various crude extracts of Fructus Schisandrae, which are equivalent to 10g/kg raw herb, were administered to the rats by gavage once daily for four days. Liver damage was then increased by further injection of CCl4 six hours after the last dose of Fructus Schisandrae. Results showed that the ethanol extract of Fructus Schisandrae seed core had significant effects in lowering ALT (alanine aminotransferase). It also reduced histopathological damage of the liver. However, a Fructus Schisandrae ethanol extract from fleshy tissue and a water extract from the seed core showed no effects. Liver protective effects were thought to be related to active ingredients contained in the seed core, which were fat-soluble.

Protective effects in immunological liver damage: Liver damage induced by chemicals like CCl4 and thioacetamide is known as toxic hepatitis. This liver damage model can also be accomplished by immunological methods. Propionobacteria acnes (a gram-positive, non-sporing, anaerobic bacilli) was injected i.v. to mice tails to sensitize macrophages and Kupffer cells aggregated in the liver. After several days, lipopolysaccaride (bacteria toxin material) was injected i.v. into mice tails to activate the macrophages in the liver. As a result, a large amount of cytotoxic substances were released by the white blood cells causing liver damage.

This study showed that pretreatment with gomisin A (one of the active ingredients in Fructus Schisandrae) at a dose of 100mg/kg once daily for ten days had protective effects in the above immunological liver damage model. ALT (alanine aminotransferase) levels and mouse death rates were reduced as compared to controls.

In vitro studies

Protection for damaged liver cells: In vitro studies were done by extracting hepatocytes (liver cells) through collagenase perfusion. After liver damage induction on the liver cells by CCl4, both transaminase and lipid peroxidation product malondialdehyde (MDA) levels increased. Coagulation and liver cell membrane surface microvilli damage was observed. Pretreatment with 1mmol/L schizandrin B was shown to reduce various CCl4 induced damaging changes.

Inhibitory effects of CCl4 induced lipid peroxidation on liver microsomes and inhibitory effects on covalent binding between 14CCl4 and liver microsomal lipids and proteins: CCl4 induced liver cell damage is caused by CCl3, a free radical produced after liver cytochrome P450 activation. CCl3 is highly reactive and can induce covalent bonding with macromolecules such as lipids and proteins on biological membranes. As a result, the structure and functions of biological membranes such as the endoplasmic reticulum will be affected.

(i) In this in vitro study, rat liver microsomes (containing P450) were mixed with 0.1mg NADPH and 1mml of various ingredients of Fructus Schisandrae. The mixture was then warmed in a water bath at 37¡ãC for 15 minutes. Afterwards, 10¦Ìl of diluted CCl4 (20-fold ethanol dilution) was added and warmed in a water bath for 30 minutes. The amount of malondialdehyde (MDA) produced was measured. Results showed that active ingredients of Fructus Schisandrae, which have protective effects in CCl4-induced liver damage, generally could inhibit the production of MDA as well.

(ii) Same procedures and methods were repeated with 14CCl4.14CCl4 that covalently bonded with liver microsomal lipids and proteins was extracted and its radioactivity was measured. Results were similar to the inhibitory effects in lipid peroxidation as reported in (i). Those active ingredients of Fructus Schisandrae, which had inhibitory effects in CCl4 induced liver lipid peroxidation, could also inhibit covalent bonding of 14CCl4 to liver microsomal lipids and proteins.

Clinical observation
In a clinical observation, capsule formulation of Fructus Schisandrae seed core oil extract was used to treat chronic active hepatitis. Each capsule contains 0.4g seed core oil, and the capsules were taken orally three capsules three times daily. One treatment period lasted for two months. thirty six cases were observed. The effectiveness in lowering ALT was reported to be 82.3%.

2.Liver Detoxification Effects

Animal studies

Effects on liver enzyme systems: Studies[10-13] showed that when rats and mice were given oral administration of schisandrin A, schisandrin B, schisandrin C, schisandrol B and schisanhenol at a dose of 200mg/kg once daily for three days, there were increases in liver microsome cytochrome P-450, NADPH-P450-reductase, aminopyrine demethylatase, benzo(a,c)pyrene hydroxylase and hepatic microsomal proteins, which suggests enzyme activity for drug metabolism increases with administration of these active ingredients. Additionally, schisandrin B selectively induced P-450 activity in the in the smooth endoplasmic reticulum (ER) of liver cells.

Cell culture studies

Effects on liver enzyme systems: Rat liver microsomes treated with schisandrin B or schisandrol B were shown to increase the rate of metabolism of the carcinogen 3H-benzo (a, c) pyrene and the non-carcinogen 3H-estradiol. They accelerate transformation of carcinogen 3H-benzo(a,c)pyrene towards metabolic products with low carcinogenicity. They also antagonize the mutagenecity of carcinogen such as 3H-benzo(a,c)pyrene suggesting that certain ingredients contained in Fructus Schisandrae can enhance liver detoxification.

3.Protect Against Damage by Oxygen Free RadicalsOxygen free radicals refer to superoxide anions (O2-) and hydroxide free radicals (-OH). Too many oxygen free radicals produced in the cells will damage macromolecules such as nucleic acids, proteins, enzymes and biological membrane, leading to many adverse outcomes. Causes of certain diseases are associated with damage by oxygen free radicals. Examples include alcoholic hepatitis, inflammation, arthritis, reperfusion injuries following heart, brain or kidney ischemia, radiation injuries, aging and certain tumors.

Among the many tissue damage reactions caused by oxygen free radicals, lipid peroxidation of polyunsaturated fatty acids in biological membranes is the one of the most fundamental damage reactions. In light of the antagonistic effects shown by certain lignan ingredients in Fructus Schisandrae against CCl4-induced membrane lipid peroxidation of liver microsomes, these compounds may have similar antagonistic effects in membrane lipid peroxidation caused by oxygen free radicals.

Animal studies
Protective effect against peroxidation: An acute ethanol intoxication mouse model was employed to study the lipid peroxidation inhibitory effects of the ingredients of Fructus Schisandrae. Alcohol is known to cause liver damage. One of the reasons is that it may lead to liver lipid peroxidation. In the study, mice were given by mouth Fructus Schisandrae once daily for three days. At the last dose, mice were fasted for eight hours. Fifty percent alcohol was then administered by mouth at a dose of 15ml/kg, 12 hours later, MDA content in the liver tissue was measured. Results showed that after taking alcohol, MDA content in mice liver increased approximately two-fold. But when mice groups were pretreated with 0.5-1g alcohol crude extract, schisanhenol or 200mg/kg schisandrin B, the liver tissue MDA content measured was lower than the above control. Other active ingredients, Schisandrol A and B did not show significant lipid peroxidation inhibitory effects in vitro and also had no significant effects on the liver MDA elevation caused by acute alcohol intoxification. Therefore, the in-vivo and in-vitro study results were consistent.

Direct free radical scavenging effect: Using Electron Spinning Resonance (ESR), it was found that some active ingredients of Fructus Schisandrae, such as schisanhenol and schisandrin B and C, were able to scavenge O2- and -OH directly.

Promote the activity of anti-oxidative enzymes: In the cells, oxygen radicals generated are normally cleared by an oxygen radical scavenging enzymatic system. For instance, enzymes like superoxide dismutase (SOD), catalase and glutathione peroxidase (GSHPX) can scavenge O2-, -OH, H2O2 and LOO.


After rats were orally fed with 200mg/kg schisandrin B once a day for three consecutive days, cytosol SOD and catalase levels were significantly elevated. With more SOD and catalase activity, the body can clear up O2-,-OH and H2O2- more efficiently and thus alleviate damage caused by oxygen radicals.

Summarizing all of the above studies on oxidation, several ingredients of Fructus Schiandrae possess (1) O2-.and-OH scavenging effect (2) anti-H2O2 induced oxidative effects and (3) SOD and catalase activity promoting effects.

4.Effects on the Central Nervous System

Animal studies
Sedative effects: Animal experiments showed that schisandrols and its constituents, such as schisandrol A and schisandrol B, had tranquilizing-like effects on the central nervous system. In one study, rats were given i.p. injection of 60 or 120mg/kg schisandrol A. Fifiteen minutes later, either 50mg/kg of phenobarbital sodium or 180mg/kg of barbital sodium was injected. It was found that Schisandrol A had inhibitory effects on mice voluntary activities. As the dose increased, frequency of voluntary activities decreased.

Schisandrol A given by i.p. injection or by gavage feeding caused stupor in rats. The ED50 (effective dose) for i.p. injection was 107 (87-131.6) mg/kg, and the ED50 for oral dosing was 314 (340-420)mg/kg. Intra-ventricular injection of dopamine (5-45¦Ìg/kg) could antagonize the stupor caused by schisandrol A, but, injections of noradrenaline, 5-hydroxytryptamine (5-HT), acetylcholine (Ach), glycine or dopamine plus 5-HT could not antagonize the stupor caused by schisandrol A. This showed that the stupor causing effects of schisandrol A might be related to the dopaminergic system.

5.Effects on the Respiratory System

Animal studies

Excitatory effects: When normal, anaesthetized rabbits and anaesthetized dogs were given i.v. injection of Fructus Schisandrae decoction at dose groups of 0.1-0.5ml/kg and 0.5-1.0ml/kg, there were excitatory effects on the respiratory system. Both respiratory depth and rate increased. It also antagonized respiratory inhibition caused by morphine. When the acidity of the decoction was neutralized, the effects were slightly weakened. Tincture dosage forms also had similar actions. While there was excitation on respiration, blood pressure was depressed. Even after removing the vagus nerve and carotid sinus, respiratory excitation still existed. Therefore it was believed that the respiratory excitation was caused by direct stimulation of the respiratory center.

When rabbits were pretreated with Phenobarbital to induce respiratory inhibition, the i.v. injection of Fructus Schisandrae decoction at a dose of 0.5ml/kg could increase the respiratory frequency and amplitude and maintain regular respiratory rhythm.

Schisandrin at a dose of 5~10mg/kg had excitatory effects on respiration. [21] On the other hand, when rats were given i.v. injection of gomisin at a dose of 5mg/kg, there was nearly no effects on respiration.

6.Toxicity

When mice were administered by gavage with 5g/kg Fructus Schizandrae extract, seed suspension or fruit seed coat suspension for two days, no cases of death were reported, suggesting that Fructus Schizandrae is of low toxicity.

Mice fed with 0.6 or 1.2g/kg Fructus Schizandrae ethanol extract once a day for ten days showed mild intoxification syndromes such as reduction in activities and erect hair. No change in hemogram and morphology of major organs was observed.

By Rec-assay, a hot water extract (90oC) of Fructus Schizandrae was able to induce mutation, while a warm water extract (45oC) was not .

Fifteen to sixty minutes after mice were fed by gavage with 10-15g/kg of lipid oil Fructus Schizandrae, symptoms such as breathing difficulty and activity reduction started to appear. After one to two days, cases of death were reported. Mice treated by gavage with 0.28g/kg volatile oil extract of Fructus Schizandrae experienced breathing difficulty and ataxia. All animals were found dead 1 to 3 hours later.

Schisandrin B was noted to be of lower toxicity. When ten mice were fed with a single dose of 2g/kg schisandrin B, no animal was found dead. When another 10 mice were gavage fed with 200mg/kg/day schisandrin B for 30 days, abnormalities in growth, major organs and hemoglobin levels were not observed. When schisandrin B was given to dogs, by gavage, once a day for four weeks, there were no detected changes in body weight, appetite, hemogram, liver tissues, and liver and kidney functions.

Administration and Dosage
A decoction is typically made with 3-6g of Fructus Schisandrae and boiled with three to four cups of water until the volume is reduced by half.[1] A decoction is usually taken orally and split into two doses, but this dose, may taken all at once or escalated depending on the person's condition and recommendation by the Chinese medicine practitioner.

Adverse Effect, Side Effects and Cautions
It is contraindicated in individuals with unresolved influences of external evils or exogenous pathogens, internal presence of excessive heat, onset of cough and onset of measles.


http://www.natureglory.com/product.html



.

nevsune 14-09-2007 19:24

Sevgili Denizakvaryumu, böyle yabancı sitelerden bunları bulup bizi heveslendiriyorsunuz. Gelin biz elimizde olanlara bakalım.

Bu aralar Bauhaus veya Koçtaş'a gittiniz mi? Yeni bir şeyler var mı?

denizakvaryumu 14-09-2007 19:50

1 Eklenti(ler)
Nevsune Hanım
Schisandra chinensis in Türkiye'de tanınmasında fayda var... yakında Bauhause gelir düşüncesindeyim Türkiye'de bilinmiyor...

İyi bir sarılıcı hem de meyveleri yeniyor...

Bu sıralar artık çiçeklerle birlikte ben de dinlenmeye geçtim...Bauhause vs. yok :) Son olarak Adem'e uğrayıp saksılarda eksilen topraklar için mavi çuvallarda satılan toprak-torftan aldım ve saksıların kışı geçirmesi için son hazırlıkları yapıyorum...

nevsune 14-09-2007 19:59

Aslında haklısınız. Bana da bugün bir yığın iç mekan bitkileri hediye geldi. Sevgili Gürbüz ailesi donatmış beni. Artık onlarla ilgilenmeliyim ben de.

Bu arada kış için ne hazırlıklar yapacaksınız onları da bir ara bir konuşalım isterseniz.

denizakvaryumu 14-09-2007 20:18

Yeni bitkileriniz hayırlı olsun...frenk üzümüne ve yaban mersinine mutlaka yeriniz kalsın :)

Kış için saksılarda eksilen toprakları tamamladım, gübre vermeyi kestim, son olarak Japon böğürtleninde çıkan kırmızı örümcekler için koruma v-92 ile ilaçlama yaptım...şimdilik bu kadar, saksıda üzüm ve üzümsü bitkiler denemeye devam :)

denizakvaryumu 27-09-2007 14:35

Arkadaşlar

Tokat 1
Tokat 2
Tokat 3
Tokat 4
Bursa kırmızısı

adı altında zannedersem üniversitelerce geliştirilmiş ve Türkiye şartlarına adepte edilmiş frenk üzümü çeşitleri var...

Bu frenk üzümleri hangi çeşitlerin hibrididir? Nerede satılır ?

Neden Tokat 1-2-3-4 adını almışdır? Bursa kırmızsının kökeni nedir?

Bu konularda bilgisi olan var mı?

Oğuzhan 27-09-2007 16:26

Arkadaşlar Schisandra chinensis Türkiye'de bulursanız haber verir misiniz?

nevsune 27-09-2007 17:57

1 Eklenti(ler)
Elfogi, özelliği nedir de bu cinsi aramaktasın?
Yoksa çiçeğinin güzelliğinden mi? Nedir diye bakarken bunu buldum. Meyvesi olmasa bile ben sırf çiçeği için isterim bunu.

Bu mu aradığın?

denizakvaryumu 28-09-2007 07:25

4 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Elfogi (Mesaj 156663)
Arkadaşlar Schisandra chinensis Türkiye'de bulursanız haber verir misiniz?


Schisandra chinensis ben de arıyorum...Şimdilik Türkiye'nin farkına varmadığı muhteşem bitki...
http://www.as-garten.de/orbiz/DigiTr...8d1d46876.html
Hem sarmaşık özelliği hem kokusu hem yenebilir çok şifalı salkım meyveleri var...

Almanya'da tanıdıklarınız varsa getirebilir ...ya da mum çiçeğinde olduğu gibi ortaklaşa çelik getirme olayı da olabilir :)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025