agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Ribes (Frenk Üzümü) (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/2227.htm)

Ozlem A 02-11-2012 13:59

Acaba frenk uzumu cekirdekten yetistirilebilir mi? Gecenlerde marketten alinan fren uzumlernin cekirdeklerini sakliyorum, ekilebiliyorsa ne zaman ekmek lazimdir?

bari 03-11-2012 18:21

Şimdi dışarıya ekin, ilkbaharda çimlenirler..

yasinmetin 03-11-2012 18:46

sayın bari size bir sorum olacak, ben yaz ortası gibi tüplü frenk üzümü almıştım, aldıktan sonra evde 5-6 litrelik bi saksıya diktim ama o zamandan beri ne yeni sürgün verdi ne de kurudu. komada gibi duruyor öyle. yaprakları kurumaya başladı bugünlerde, bu normal mi, 1-2 hafta içinde baçeye götürüp dikeceğim, baharda filizlenir mi acaba tekrar?

bari 04-11-2012 12:03

Yapraklarının sararıp dökülmesi normal bu günlerde. Yaz ortası aldığınızdan sıcaklarda sürgün vermemiş olabilir, yerini **** toprağını sevmediyse. Bahçeye dikerseniz baharda canlanacaktır..

yasinmetin 04-11-2012 13:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bari (Mesaj 1042004)
Yapraklarının sararıp dökülmesi normal bu günlerde. Yaz ortası aldığınızdan sıcaklarda sürgün vermemiş olabilir, yerini **** toprağını sevmediyse. Bahçeye dikerseniz baharda canlanacaktır..

çok teşekürler sayın bari içimi rahatlattınız...

Ozlem A 05-11-2012 11:19

Cok tesekkur ederim, hemen ekiyorum..

Ozlem A 11-12-2012 09:55

8 Aralik Toprak Ana gununde ektim, insallah cimlenirler.

bari 11-12-2012 15:42

Büyükçe bir saksıya torfa dışarıya ekin kesin çimlenirler...

Ozlem A 24-01-2013 15:26

Ben iceride kucuk kaplara ekmistim, cimlenme olmadi. Sakladigim tohumlardan bu hafta buyuk saksilara torfa ekip balkona koyacagim, insallah bu kez tutar.
Babaannemin bostaninda butun duvar diplerinde frenk uzumu cikardi, sepet sepet toplar yerdik kucukken..

bari 28-04-2013 17:52

1 Eklenti(ler)
Ribes aureum, golden ribes. Bu bitkiden parklarımızda bahçelerimizde var. Çiçekleri de güzel kokuyor, bu sene farkettim.

bari 27-05-2013 21:21

1 Eklenti(ler)
Küpeli çiçekli ribes çimlendi, istediğim bir türdü.

n_turan 12-06-2013 08:30

Siyah frenk üzümü yağının sağlık üzerine etkileri
http://4.bp.blogspot.com/-gbZomjbvy3...ck+Currant.jpg
Frenk üzümü yağı siyah frenk üzümü tohumlarından elde edilen popüler bir yağ. Bu yağın birçok faydası olduğu söyleniyor. Bununla birlikte, bu uçucu yağın, aynı zamanda aşırı tüketimi durumunda, yan etkileri olduğu da söyleniyor.

Botanik adı Ribes nigrum olan siyah frenk üzümü, Kuzey Asya, Orta ve Kuzey Avrupa'da çok bulunan çok yıllık bir çalı. Frenk üzümü bitkisi frenk üzümü olarak adlandırılan yuvarlak, mor-siyah renkli meyveler veriyor. Bitkinin tüm parçaları besin takviyesi üretiminde kullanılırken, genel sağlık üzerinde en fazla faydası olan tohumlarından elde edilen yağ. (Biz de bu yüzden tohumlarıyla birlikte reçel yapıyoruz.) Ayrıca, yağı dışında sağlık açısından bir dizi yararı olan siyah üzümü suyu da besin takviyesi olarak alınıyor. (Ülkemizde maalesef satışı yok. Rastlayabilirseniz sadece Avusturyalı Pfanner marka ürünlerde olabiliyor.) Siyah frenk üzümü yağı aynı zamanda GLA (Gamma-Linolenik Asit), flavonoidler, Rulin ve C vitamini gibi uçucu yağ asitleri açısından zengin bir kaynak olduğu için sağlık açısından çok kullanılıyor.

Devamını okumak isterseniz:
...... AhuFrenk: Siyah frenk üzümü ve sağlık

n_turan 24-06-2013 00:17

Frenk üzümü Eskişehir'de

agaclar.net ailesinin Eskişehir, Bursa, Bilecik, Kütahya, Afyon, Ankara'dan gelen üyeleri Cumartesi (22 Haz.) Eskişehir'in harika Sazova Parkı'nda bir araya geldiler.
Birer adet kırmızı (Johnkeer van Tets) ve siyah (Wellington XXX) frenk üzümü fidanını toplantımızı onurlandıran Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Sayın Aylin Hanıma takdim ettim. Kendi seralarına koyacaklar ve umarım Eskişehir'in uygun alanlarından birine dikecekler.

Devamını oku
http://3.bp.blogspot.com/-RhsedQOmnO...vinc_Frenk.jpg

hayrat 29-06-2013 16:37

frenk üzümü çekirdeğinden üretileblirmi?

zebra 03-07-2013 14:54

Zebra - Yasam Bahcesi

http://www.agaclar.net/forum/attachm...0-dsc04947.jpg
Bu yilki mahsullerden bir kismi. Hakikaten ye beni dercesine bakiyorlar:D.

salihakif 05-08-2013 12:17

Zavil-Lifos

Trabzon da yayla da doğal olarak yetişen bu meyveye yerli halkımız hiç değer vermiyor. Biz oradan dallar kopararak köydeki evimizi bahçesine diktik. Hiçbir bakım uygulamadan kendi kendilerine büyüdü ve hızla çoğaldılar. Biz de gören komşular da merak saldı tabi. İlgi arttı biraz yani.

Kırmızı frenk üzümüne ZAVİL , siyah frenk üzümüne LİFOS deniliyor burada.

Bir dal da koparıp Kars'a getirdim. Şimdilik balkonda büyüyor, kış gelince içeri alacağım.

limon_sever 25-02-2014 14:08

1 Eklenti(ler)
Tohumdan yetişen kırmızı frenk üzümleri 3-4 tane var. Ne zaman ayırmalıyım acaba?

Eklenti 472327

limon_sever 26-02-2014 11:02

1 Eklenti(ler)
Bu sabah ayırdım. 5 adet minik kırmızı frenk üzümünü farklı yerlere diktim. Gelişimlerini paylaşırım.

Eklenti 472513

bari 27-02-2014 11:11

Otsu bir bitkiye benziyor frenk üzümü olduklarına eminmisiniz?

limon_sever 27-02-2014 16:18

Evet, daha önce görmüştüm. İlk çimlendikleri hali böyleydi.

erhan62 20-03-2014 09:36

Üzümsü sevenlere bir kac bilgi.. Bektasi ve Frenk üzümü ismi ile anilan üzümsülerden dikenli olani Bektasi ismi ile aniliyor. Meyve rengi yesil sari kirmizi orta boy cekirdekli üzüm boyutunda, meyve üzerinde dikenimsi görüntüler olan cok cekirdekli seker orani yüksek cogaltilmasi ve bakimi kolay bitkidir Kendine dölcüdür, ama bahcede birkac cesidin olmasi toz acisindan faydalidir. Hastalik olarak dal uclarinda külleme yapar dolayisi ile her sene yapilacak ince budamada dal uclari 7-10 cm kesilmelidir . Yapraklarina dadanan testereli arilar ve bitler sayilmaz ise dertsiz bir bitkidir. Kök sistemi yüzeye cok yakin odugundan dibinin karistirilmasi sakincalidir. Her bahar yapilacak kompost ve bir miktar azotlu gübre destegi saglikli yasamasina yol acar topraktan fazla miktarda potasyum kaldirir. Soguktan korkmaz ama sicak ve rüzgar bitki icin ölümcüldür. Asisi yan asidir boylu olarak yetistirilmesinde fayda toplama kolayligidir topraga degen dallar seneye köklenir, hafif kirecli drenajli topraklardan hoslanir. Budama bu bitkide cok önemlidir, budama yaparken ana dal üzerinde bulunan ara dallardan sira ile 1 uzun 1 kisa dal kalacak sekilde kisa dallar 3-4 göz olacak sekilde budanir seneye dallar yer degistirilir celikle cok kolay uretimi yapilir, baharda hafif budama yapilmalidir. Uc alma ve sekil budamasi ile ici acilmali günes görmelidir..

erhan62 20-03-2014 09:48

Frenk Üzümü ise sari kirmizi siyah renkleri ile öne cikar en sekerli olani Beyaz olanidir. ama en az meyveye sahip olani da beyazdir verim acisindan kirmizi olan öncüdür, sonra siyah gelir bu bitkide yüzeysel köklüdür, cogaltilmasi kolay dertsizdir ama sicaktan ve rüzgardan korkar, siyah disinda kalanlar asit karakterli topraklari sever siyah ise kirec ister, budama bu bitkilerin üründeki rekoltesini cok etkiler. Siyah haric digerleri 2-3 senelik dallarinda ürün verir, siyah 1 senelik dalinda ürün verir dolayisi ile ürünü toplayinca yapilacak budama ile seneye ürün alinacak dali yaratmasi icin budama yapilmalidir (siyah icin) digerlerindeki budama günes icine girecek sekilde olmali siyahlasmis yasli dallar budanmali gerekirse dibinden bahar aylarinda kesilerek yeni taze dal yaptirilmalidir. Kompost ile örtülen kök bölgesinde yabanci ot istemez, yaprak biti 1. zararlisidir. Siyah olaninin dikenli ile olan melezine Jostabeeren ismi verilip 1975lerde piyasaya cikmistir iri dikensiz karisim tada sahiptir. 2-3 metre boylanir

limon_sever 20-03-2014 17:01

1 Eklenti(ler)
20-25 gün önce uyanan kırmızı frenk üzümü dip sürgünleri bir hayli fazla :)

Eklenti 477172

erhan62 22-03-2014 15:01

Birakilacak sürgün sayisi 8 ile sinirlidir bilginize, yasli siyahlasmis kalinlasmis dallar kesilir, kesim Zamani ürün toplandiktan sonradir. Potasyumlu gübreye cok düskündür olmaz ise olmazi potasyumdur. Her sene baharda tepeden 3-4 göz kesilip meyve dali icin yan dal vermeye tesvik edilmelidir.

erhan62 22-03-2014 15:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 1261444)
20-25 gün önce uyanan kırmızı frenk üzümü dip sürgünleri bir hayli fazla :)

Eklenti 477172

Cinsini yazarsaniz tam bilgiyi yazabilirim bu bitkilere Türkiye aslen yabanci okuduklarim bana yurtdisindakilerle bakim sartlarinizin tam ters oldugunuzu gösteriyor Subtropikal bölgenin küzey kisim bitkileridir seleksiyon melezleme ve gen degisimi ile cesitler yaratilmistir kuzey avrupada ama anlasilmaz bir bicimde Tokat 1, Tokat 2 gibi isimler almis canim memleketimde

limon_sever 22-03-2014 15:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erhan62 (Mesaj 1262137)
Cinsini yazarsaniz tam bilgiyi yazabilirim bu bitkilere Türkiye aslen yabanci okuduklarim bana yurtdisindakilerle bakim sartlarinizin tam ters oldugunuzu gösteriyor Subtropikal bölgenin küzey kisim bitkileridir seleksiyon melezleme ve gen degisimi ile cesitler yaratilmistir kuzey avrupada ama anlasilmaz bir bicimde Tokat 1, Tokat 2 gibi isimler almis canim memleketimde

Üyelerimizden Sayın Romantik'ten almıştım. Cinsini bilmiyorum. Sabah meyve gözleri gördüm. Bu sene meyve vereceğini sanmıyordum. http://www.botanikmarket.com/Frenk-U...izi,PR-32.html burada ürün tanıtımı vardı. Ama sayfa açılmıyor. Konya'da yetişmez denilen, bir çok bitkiyi(ağırlıklı olarak subtropikal) deneyerek yetiştiriyorum. Bir çok bitki tuttu ve meyve bile veriyor.

Sayın Romantik'in bahçesindeki frenk üzümü fotolardan ne cins olduğunu anlayabiliyor musunuz?

Google ön bellek

erhan62 22-03-2014 15:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 1262141)
Üyelerimizden Sayın Romantik'ten almıştım. Cinsini bilmiyorum. Sabah meyve gözleri gördüm. Bu sene meyve vereceğini sanmıyordum. http://www.botanikmarket.com/Frenk-U...izi,PR-32.html burada ürün tanıtımı vardı. Ama sayfa açılmıyor. Konya'da yetişmez denilen, bir çok bitkiyi(ağırlıklı olarak subtropikal) deneyerek yetiştiriyorum. Bir çok bitki tuttu ve meyve bile veriyor.

Yari gölge ve serince yerde az rüzgar. Bunlar uygunsa verim verir, meyveleri yemek yerine bir kac cesidi ve varsa seftali erik karistirarak marmelat yapin acayip hos olacak ve beni anacaksiniz. kirmizi yazdigim gibi verimi yüksek ama yasli dal budanmali zaten göreceksiniz dal siyahlasiyor, altta göz kalacak sekilde budama genc dal yapiyor ve 2-3 sene meyve aliyorsunuz. sonra verim düsüyor o dalda.. Yeni biraktiginiz dal verime basliyor, 8 ana dal birakilmasinda esas budur

erhan62 22-03-2014 16:02

Bu arada meyve gözünü degil de cicekleri görebilirsiniz sanirim, ben ismine Dogru cesitleri yazayim cünkü ürünü görmeden hmin zordur belki birileri fayda saglar

erhan62 22-03-2014 16:17

Jonkheer Van Teets erkenci büyük meyve iri salkim cok Eksi yogun meyve rengi üksek verim, erken cicek, dondan Korkmaz, Güclü yapi. hizli buyume
Heros cok erkenci koyu kirmizi iri meyve salkimi doldurur, tatlica orta verimli. kolayca erken don zarari alir buyumesi genis acilimlidir düzenli budama ister mantar hastaliklarina hassastir.
Fays Fruchtbare, kirmizi uzun salkim tatlimsi orta verim, kolayca erken don zarari kuvvetli toprak ve fazla gübre ister zayifca dal yapar yavas buyur, yaprak bitlerine aciktir özellikle yaprak hastaliklarina hassatir
Red lake kirmizimsi pembe, uzun salkim orta verim dona hassas orta hiz buyume
Rote Vierlander orta erkenci uzun salkim yogun meyve suyu rengi yüksek verim her yönü ile uygundur kolay bakim orta hizda buyume
Heinemanns rote Sparlese gecci, uzun salkim meyveler iri Eksi, acik renk meyve suyu yüksek verim az bakim Güclü büyüme

erhan62 22-03-2014 16:31

Isimleri Googleden resim olarak arattirip elinizdeki cesit hakkinda bilginiz olabilir emin olun her cesit ayri ve kendine has görselözellikler tasir benzeseler de secimi kolayca yaparsiniz Tokat 1 i bilemem ama bu yukardakileri cok iyi bilirim..

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025