agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Lingonberry (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/18415.htm)

nevsune 24-12-2009 15:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi caturanga (Mesaj 551283)
Sn.nevsune sizinki bendekinden sağlıklı duruyor.yapraklar gevşek gözüküyor.alttan soldaki resimde kararmış bir yaprak var.benimkinde daha fazla oldu bu durum.ama kükürt işe yarıyor sanırım bende kükürt uygulaması yapacam.ben içeride tutmuyorum.dışarıya aldım...

Sn caturanga kükürtten özellikle kırmızı örümceklere karşı çok iyi yanıt aldım. İki ilaçlamada kırmızı örümcekleri yokediyor. Fungusit olarak da aynı etkiyi yapacağını düşünüyorum. Hiç bir zararı yok ayrıca da organik bir madde. Ben memnunum.

Lingonumun fazla lekeli yapraklarını ayıklamıştım ilaçlamadan önce. Bu yüzden fazla leke görmüyorsunuz. Yine de önemli bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Yakın zamanda kendisini iyice toplayacak umudundayım. Benimki de dışarda duruyor. Pencere dışında fotoğraf için ters bir konumdaydı, size güzel poz versin diye içeri almıştım:)

Uzun salınımlı bir gübreden sözetmiştiniz bana. Ben bu tür meyve, sebze bitkilerime ve soğanlılarıma fırınlanmış organik gübreden şerbet yapıp veriyorum. Bir kaç gün sonra az miktarda olmak üzere lingona da vereceğim.

nevsune 30-12-2009 16:14

1 Eklenti(ler)
Koparttığım yaprakların dibinden çıkan yeni sürgünler iyice belirginleşti. Yerinden hoşnut galiba:)
Eklenti 119572

Bugün çam ibreleri ve kozalak parçalarıyla malçlama yaptım. Baharı sabırsızlıkla bekliyorum.

caturanga 30-12-2009 18:14

Sn Nevsune lingonberry niz saglıklı gözüküyor.hem gövdenin yeşilliğinden hemde yeni filizlerden belli oluyor.bende kükürt uygulaması yaptım.Benim lingonda kötü gözükmüyor.ama ben yinede diğer bitkilerimden uzak tutuyorum şimdilik.birde ilk defa gördüğüm bir durum olduğu için bir hastalıkmı yoksa bitkinin dogal bir tepkisimi anlayamadım.ama gübrelerken çok fazla atmamamya çalışın kesinlikle fazla gübreden hoşlanmıyorlar.ben vilmorin marka uzun salınımlı asitsever bitkiler için olan gübreyi kullanıyorum.

nevsune 30-12-2009 18:23

Merhabalar Sn caturanga. Ben de sizden ses çıkmıyor ne oldu diye meraklanıyordum:)

Geçen gün yine internette lingon bilgilerine bakınırken bir fotoğrafta bir tarladaki bitkilerde aynı bizimkiler gibi kahverengi lekeler olduğunu gördüm. Çok ciddi bir durum olmayabileceğini düşünüyorum. Yine de biz önlemlerimizi almakla iyi ettik.

Henüz gübre işine geçmedim. Bugün toprağına biraz çamların dibinden aldığım toprakla çam ibreleri kattım. Toprak bayağı nemliydi. Birkaç gün bekleyip sonra az biraz şerbet vereceğim.

Sizinkinde de büyük olasılıkla o sürgünlerden vardır, iyice baktınız mı?

caturanga 30-12-2009 19:00

Bu akşam yeniden bakacam merak ettim şimdi...ben üç tane hiç lekesiz yaprak bırakmıştım.ama göde yeşil ve saglıklı gözüküyordu.ama kültüre aldığım yapraklar çok hızlı 6 saat içinde tamamen kahverengileşmişti.hafta sonu fotoğraf ekleyecem...

bari 30-12-2009 21:32

Akdeniz üniversitesinin yaptığı bir araştırmada Vaccinium vitis-idea Türkiyede yetişen doğal türler arasında gösteriliyor.

http://www.akdeniz.edu.tr/ziraat/zfd...le/21_1_06.pdf

Due to their antioxidant capacities and
anticanceroguous effects, Vaccinium species
are getting more popular in almost all parts
of the world. In Turkey, there are many wild
Vaccinium species such as V. vitis-idea,V.
myrtillus, V.uligunosum and V.
arctostaphyllos distributed over many
provinces including Artvin, Rize, Trabzon,
Ordu, Giresun, Gümüşhane, samsun, Sinop,
Kastamonu, Zonguldak, Bolu, Bartın,
Düzce, Kocaeli, Sakarya, İstanbul,
Kırklareli, Bursa, Balikesir, ErzurumŞenkaya
ve Ardahan.

caturanga 30-12-2009 23:45

Çalışma alanı belirtilmediği için dikkate almamak gerekiyor.sadece var olduğu söyleniyor.

nevsune 06-01-2010 09:18

Ben de bu sitede böyle bir bilgiye ulaştım:

Vacciniumlar içinde ekonomik önemi olan ve kültürü yapılan üçüncü tür ise Türkiye’de de yabani formları bulunan LINGONBERRY (Vaccinium vitis-idea L.) dir.

Şimdi iş, Karadeniz'de yaşayan botanikçi ve ilgili arkadaşlara düşüyor. Hani nasıl Bari arkadaşımızın Eskişehir'de farketmesiyle başlayan Anadolu'nun heryerinden fışkıran gojiler gördüysek, yakında lingon için de iyi haberler alabiliriz.

caturanga 06-01-2010 23:48

Sn Nevsune isterim dileğiniz gerçek olur.fotoğraf makinası kardeşimin tekelinde olduğundan bi türlü resim çekemedim lingonberry ye ama bir gelişim yok şu anda.sizinki ne durumda...

nevsune 09-01-2010 16:03

Sn caturanga benimki genelde aynı durumda. Yalnız dallardan birinin tepesinde bir hareketlenme var. Tomurcuk mu yapmaya çalışıyor yoksa yeni yaprak oluşumu mu pek anlayamadım. Belli olunca yazarım.

Şu makineyi kardeşinizden cebren ve hile ile ele geçirseniz de, biz de lingonun endamını bir görsek:)

nariçi 09-01-2010 16:34

Saksılara kükürtleme yaparken dikkatli olmak gerekiyor. Yapraklara değdiği zaman siyahlaşıp katranlanıyor, veya başka şekilde zarar veriyor.

tropik 10-01-2010 16:53

Arkadaşlar lingonberryi nerede bulabilirim. :(

bari 10-01-2010 23:08

2 Eklenti(ler)
Bugün biraz lingonberry topladım, desemde inanmayın:)

SEvgili Tropik, Lİngonberrynin sıcak iklimde yetişmesinin zor olacağının düşünüyorum...

nevsune 11-01-2010 12:07

E sevgili bari, bunlar ne güzel fotoğraflar. Şimdi iyice heyecana geldim:) 5-10 yıl sonra ben de bir tas meyve toplarım belki:p

Fotoğrafta meyvenin yerini tam olarak gördükten sonra yukarda sözünü ettiğim oluşumun tomurcuk hazırlığı olduğuna iyice karar verdim şimdi. Güneşi (İsveç güneşinden) biraz fazla gördüğü için acele etti galiba. Bu yüzden daha az güneş alacağı tam kuzey konumuna geçirdim. Öldürmez de yaşatmayı başarabilirsem, gelecek sonbaharda yayılabileceği bir uzun saksıya geçirmek daha iyi olacak sanırım.

AgacSevdalisi 11-01-2010 12:19

elinde lingonberry fidesi olupta satacak varsa almayı düşünüyorum.bir fide dikilden kaç sene sonra meyve veriyor?

Selim-i Ahir 12-01-2010 08:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi AgacSevdalisi (Mesaj 561548)
elinde lingonberry fidesi olupta satacak varsa almayı düşünüyorum.bir fide dikilden kaç sene sonra meyve veriyor?

Ayni şey beim için de geçerli. Fidanı olan yok mu?

bari 17-01-2010 13:45

1 Eklenti(ler)
SEvgili Selim-i Ahir, Size zaten ayırmıştım ben.. Arkadaki ufaklıkta chokecherryniz..

sevim4 17-01-2010 15:23

Bizede yokmu sayın bari.

denizakvaryumu 17-01-2010 15:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bari (Mesaj 565378)
.. Arkadaki ufaklıkta chokecherryniz..



Lingon olmasa da olur ama aronia herkesin bahçesinde olmalı.

İlaç üreticilerinin en çok kızdığı ve üretilmesini istemedikleri bitki... diye nam salmış durumda.

bari 17-01-2010 20:51

SEvgili denizakvaryumu, Bu chokecherry.. İKisi çok karıştırılıyor.. Prunus virginiana..

denizakvaryumu 17-01-2010 21:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bari (Mesaj 565605)
SEvgili denizakvaryumu, Bu chokecherry.. İKisi çok karıştırılıyor.. Prunus virginiana..

http://davesgarden.com/guides/pf/go/73560/

http://davesgarden.com/guides/pf/go/1610/

Evet, yanılmışım :)

nevsune 28-01-2010 09:19

1 Eklenti(ler)
Sıla özlemini gidermiştir artık herhalde.

nariçi 28-01-2010 10:41

Lingonberry kar altında yaşıyor mu böyle? O zaman burası için çok iyi, ancak nem istek durumu nedir?

bari 28-01-2010 12:21

SEvgili Nariçi,
Lingonberry bir kutup bitkisi.. Doğal alanları İskandinav yarımadası, sibirya ve kuzey amerikadada bulunuyormuş... O yüzden bu soğuklar kendini memleketinde hissettiyordur... Yazında kuru sıcak havalarda korumak lazım haliyle.. Nemide ayarlamak lazım, ben pek kurumasına fırsat vermedim, geçen yaz, gölgede korudum, sadece sabah güneş gösterdim..

bari 07-02-2010 13:08

1 Eklenti(ler)
Lingonlar kar altında...

nariçi 07-02-2010 15:25

Çok güzel gözüküyorlar, kışlar ona göre geçiyor da, yazın gölgeyi sağlarız ama sıcaklardan korumak zor. Burada yazın rüzgarları da sıcak eser, gölgesi de sıcak olur.

nevsune 10-02-2010 09:39

Sevgili bari, kar altındaki lingonlarınız ne kadar canlı görünüyorlar. Bu yıl biz ancak 1 gün kar gördük, benimki pek memleket özlemi gideremedi.

Sn. nariçi İsveç'te bunlar ormanda ağaçların altındalarmış. Şimdi ben de düşünüyorum yazın gölgeye de alsam sıcağı ne yapacağım. 37 dereceleri gördüğümüz oluyor. Siz de yazın onları bol gölgeli ve mümkün olduğunca serin bir yere alarak korumalısınız sanırım. Bu yıl deneme yılımız olacak. Umarım sağ salim çıkartabiliriz bitkilerimizi.

bari 10-02-2010 16:38

Lingonberry de meyve büyüklüğünü artırmak için, iki tozlayıcı kultivar varmış... Read pearl ve sussi...

bari 10-02-2010 18:56

Bİr ara blackmoorda read pearl vardı. Almadığıma pişman oldum..

bari 10-02-2010 22:03

http://extension.oregonstate.edu/cat.../pnw/pnw583-e/

Bu sitede lingonberry yetiştiriciliğiyle ilgili epey bir bilgi var.. Bayağı bir kultivar varmış...

bari 17-03-2010 21:27

1 Eklenti(ler)
Readpearl lingonumu diğerlerinin yanına diktim, bakalım meyve büyüklüğünü etkileyecekmi.. Diğerlerinde yavaş hareketlenme var.. SEvgili Nevsune, Sizinkiler ne durumdalar?

nevsune 18-03-2010 09:34

1 Eklenti(ler)
Sevgili bari, sizin önde duran o koyu yeşil yapraklı lingonunuz ne kadar canlı, ne kadar sağlıklı görünümde. Redpearl dediğiniz o mu?

Benimki ne öldü, ne ondu. Dallarda kahverengi sanki çok ince kum gibi birşeyler var. O kadar yağmur yağdı üzerine onlar bir türlü geçmedi, sanki yapışık gibiler. Bir rahatsızlığı var ama ben çözemiyorum. İki kez neemazal, aralıklarla da kükürt ilaçlaması yaptım ama o rahatsızlığı gideremedim birtürlü.

Taa kışın yaprak gözleri belirmişti daha çıkıp büyüyemediler. Şimdi baharda canlanıp yaprakların görünmesini bekliyorum. O zaman durum belli olacak:)

bari 18-03-2010 10:58

SEvgili nevsune,
Evet o sağda gözüken red pearl.. Siyah lekelenmeler ve kararan yapraklar bendede var. Son olarak iskoçyadan bir uzmanla görüştüm, onlar normal kıştan kaynaklanan şeyler olduğunu söyledi. Baharla birlikte yeni sürgünler ve yapraklarla beraber hepsinin kaybolacağını belirtmiş.. Bakalım göreceğiz...

nevsune 18-03-2010 11:05

İşte bu habere çok sevindim:)

Bu kırmızı incinizin (ne güzel isim vermişler) meyveleri bizimkinden daha mı büyükmüş? Kültüre alınmış bir çeşittir sanırım. Ben de sizin deneme ve sonuçlarınızı keyifle izleyeceğim.

bari 18-03-2010 11:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 599309)
İşte bu habere çok sevindim:)

Bu kırmızı incinizin (ne güzel isim vermişler) meyveleri bizimkinden daha mı büyükmüş? Kültüre alınmış bir çeşittir sanırım. Ben de sizin deneme ve sonuçlarınızı keyifle izleyeceğim.

Read pearl tozlayıcı bir tür olarak geçiyor. Diğer türlerinde meyve büyüklüğünü artırıyormuş.. Kültür çeşidi. Daha önceki lingonlarımız, yabani tür. Bende merakla bekliyorum.;)

kurtkus 18-03-2010 17:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 565440)
Lingon olmasa da olur ama aronia herkesin bahçesinde olmalı.

İlaç üreticilerinin en çok kızdığı ve üretilmesini istemedikleri bitki... diye nam salmış durumda.

Sayın denizakvaryumu ilaç üreticileri niçin kızarlar acep?

denizakvaryumu 18-03-2010 19:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kurtkus (Mesaj 599581)
Sayın denizakvaryumu ilaç üreticileri niçin kızarlar acep?


Sayın baylar,
size yazmak için bir şifre gerekiyor, yani, işimiz zor olsun ! Bu mu istiyorsunuz ?
Aronia melanocarpa isimli makalenizin ilk cümle okudum ve hemen şiddetli bir hata buldum.
Aronia melanocarpa çalısı Kuzey Amerika'dan çıkmaktadır (Vermont / Hampshire).
Ben iki sene evvel bu konuda tüm internet kaynakları okudum (o zaman 750 tane, çoğu English, bazen Almanca).


Rusya eskiden 6.000 hektar Aronia melanocarpa yetiştirdi - şimdi bıraktı. Kapitalist şartlar altında ilaç satmak gerekiyor. İlaç ile iyi para kazanıyorlar üstelik sigortalar ödüyorlar. Aronia yaygın olduğu zaman meyva suyu vatandaş ödeyecek ve maalesef kimse hastalanmıyacak !
Polonya'da senelik hasat 15.000 ton.


Doğu Almanya bazı küçük yerler vardır - orası çok iyi ürünler !
Dünyada bu ürünleri çok aranıyor: Aronia melanocarpa, yaban mersin, mürver, siyah frenk üzümü (dünya daki hasat 160.000 ton; New Zealand'a 8.000 ton çıkıyor.
Türk millet ise, kahvede otururuyor !
Ben Sağlık Bakanı, Ziraat Bakanı ve Kürşar Tüzmen'i yazdım - pişman oldum!

Aslında Türkiye'de bu işe girecektik fakat arkadaşlarımda para yok ve benim kendi işim vardır.

Ben bugün Almanya'dan saf Aronia suyu siparış verdim. Nezamen biri uçarsa bana getirilir.
Bu iş Türkiye'de olsun artık. Bilelim ki bu meyva suyu yaygın olduğu zaman bir çok hastane kapanacaktır, başta bypas ameliyatı gerekmiyecek.

Saygılarımla,
Dr. med. S. Böhm
Bilimsel Danışman

http://www.agaclar.net/forum/showthr...ghlight=aronia

bari 31-03-2010 21:49

1 Eklenti(ler)
Yapraklardaki lekeler mevsimle beraber iyileşmeye başladı...

ayselug 31-03-2010 23:15

Banada yok mu bu lingoncuklardan :(

gmevsim 11-05-2012 14:55

erzurum ve kars ideal olmalı bu bitki için :))


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025