agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Türkiye'de ilk büyük goji tesisi projesi (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/16654.htm)

bari 17-09-2009 22:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi almira (Mesaj 498589)
Cahilliğimi maruz görün sayın Bari. Filmde meyvelerin kurutulmuş hali vardı. Kurusu tıpkı gojiye benziyordu. İsim geçmiyordu. Bende onların goji olduğunu düşünmüştüm.

Estağfirullah Sn. almira. Csi Newyork, bende seyretmiştim o bölümü.

Oğuzhan 17-09-2009 23:17

Sevgili Bari ,Maşallah ...
Cennettesiniz.Çok şanslısınız.

bari 18-09-2009 10:24

SEvgili Oğuzhan bende sizin oralar için aynısını düşünüyorum. Karadeniz ormanlarıyla kıyaslanamaz bizim buraların bitki örtüsü..

egetropical 18-09-2009 19:03

sevgili Ahmet Salih ve tüm goji severlerleri beklerim. Eski foça yoluna saptıktan 1 km. sonra has bahçe restorant arkasında.

egetropical 22-09-2009 19:19

6 aylık kuzucuklar ve bana süprizleri

3 Eklenti(ler)
Eklenti 103876
Eklenti 103877
Eklenti 103878

Oğuzhan 22-09-2009 20:16

Maşallah .Pek lezzetli görünüyorlar.Sizdekiler tatlı olan tür mü ?

egetropical 22-09-2009 23:30

evet lycıum barbarum lycıum chinense lerde tatlı. bende bir ara fafif acılık hissedim. ancak şunu farkettim meyve oluşumu ilk günlerde yeşil oluyor. ve kısa sürede henüz büyümeden kırmızı renk alıyor. tam olgunlaşmadan. diğer meyvelerdeki gibi tam olgunlaşma başlamadan kızarıp daha sonra büyüyorlar. bende acele edip bu meyveleri yediğimde hafif acımsı tat gelmişti. şimdi tam olgun meyveleri yediğimde o acı tat yok.

egetropical 22-09-2009 23:33

Bazı kaynaklarda bu bitkinin ülkemizde bir türünün doğal olarak yetiştiğini söylüyorlar. ben onu araştırıyorum bulduğum tek kaynak afyon ve güneydoğu anadolu bölgesinde yetişiyor deniyor. nokta atışı yapabileceğim bir adres yok. Afyondaki bazı ziraat teknisyeni dostları devreye koydum araştırıyorlar. bir söylentiye göre benimde memleketim olan Sandıklı ilçesinde buna benzeyen meyve olduğuna dair duyum aldım. yakında kendim gidip araştıracağım.

egetropical 22-09-2009 23:37

Akdeniz Üniversitesinde Prof Dr. İbrahim Uzun bu konuda bir araştırma yapıyor. Antioksidan içeren bitkilerden üniverside bahçesinde bir kolleksiyon yapıyor. bende elimdeki türlerden örnek gönderdim. hocam ve araştırma yapan ögrenciside afyon civarında olduğu bilğisini verdi. işallah benim memleketimde anadolu gojisi vardır.

denizakvaryumu 22-09-2009 23:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi egetropical (Mesaj 500239)
Bazı kaynaklarda bu bitkinin ülkemizde bir türünün doğal olarak yetiştiğini söylüyorlar. ben onu araştırıyorum bulduğum tek kaynak afyon ve güneydoğu anadolu bölgesinde yetişiyor deniyor. nokta atışı yapabileceğim bir adres yok. Afyondaki bazı ziraat teknisyeni dostları devreye koydum araştırıyorlar. bir söylentiye göre benimde memleketim olan Sandıklı ilçesinde buna benzeyen meyve olduğuna dair duyum aldım. yakında kendim gidip araştıracağım.

http://www.agaclar.net/forum/showpos...postcount=1050

Samsunlu55 22-09-2009 23:58

Türkiye'de yetişen doğal bir türünün olması çok güzel oldu. Kıymeti anlaşılınca yetiştiriciliği umarım artacaktır.

egetropical 23-09-2009 00:15

sn. denizakvaryumu bana eskişehirden numume geliyor. (Sn. bari) onuda inceleyeceğim.

denizakvaryumu 23-09-2009 00:19

Sn.egetropical

İbrahim Uzun Hoca;

LC
LB
L.Eskişehir
L.Sandıklı

gojilerini içerdikleri mineral ve vitamin oranları bakımından da test edebilirse çok iyi olur.

Bu durum çok önemli.

Biz de meraktan kurtulmuş oluruz :)

L.Sandıklı gojileri LC lerden çok daha zengin olabilir .

YeşilSeven 23-09-2009 07:48

Goji tesisisinden sonra noni tesisini de ilk olarak bu forum çıkartır diyorum :) Tebrikler arkadaşlar.

bari 23-09-2009 09:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi egetropical (Mesaj 500241)
Akdeniz Üniversitesinde Prof Dr. İbrahim Uzun bu konuda bir araştırma yapıyor. Antioksidan içeren bitkilerden üniverside bahçesinde bir kolleksiyon yapıyor. bende elimdeki türlerden örnek gönderdim. hocam ve araştırma yapan ögrenciside afyon civarında olduğu bilğisini verdi. işallah benim memleketimde anadolu gojisi vardır.

SEvgili egetropical, Biz bu işte bayağı yeniyiz aslında. Anadolu üniversitesinden hocaların1993 yılında L.barbarum ve L.Ruthenicum(siyah goji) üzerine çalışmaları var. Siz nokta atışına gerek yok, Eskişehir hafta sonu gelin, bizzat kendim size 3 farklı tür gösterme garantisi veriyorum. Hatta ağaç gibi olanları var, bazı dağ köylerinde. Ayrıca L.Ruthenicum (siyah goji) Van florasına kayıtlı. Ben bir kaç VAn'dan katılan üye ve tanıdığım bir kaç Vanlı arkadaş ile temas kurmaya çalıştım. Siyah goji'de antioksidan özelliğinin yanında kanser araştırmalarında kullanılan bir bitki. Bence biz elimizdekinin kıymetini bilmiyoruz....

denizakvaryumu 23-09-2009 10:22

Hımmm
bu siyah gojiyi umarım bulabiliriz.

egetropical 23-09-2009 18:59

sevgili bari şimdide aklıma siyah gojiyi soktunuz. artık bana uyku yok.:D:D:D

bari telşekkür ederim eskişehirli goji geldi. yaprakları solduğu için yaprakları ile karşılaştırma yapamayacağım. barbarumun a göre yaprakları küçük. sanırım iki tür. bunlar lycıum barbarum ve lycium chenense den farklı. yarın bahçede canlı örnekleri ile kıyaslayıp resimleyeceğim.

egetropical 23-09-2009 19:01

Siyah gojinin anti-kanser özelliği olması mükemmel. bu türüde çogaltalım ben tohum arayışına girdim bile. bahçemde bir köşe hazırlayıp goji türlerinin olacağı kolleksiyon yapmayı düşünüyorum.

bari 23-09-2009 19:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi egetropical (Mesaj 500518)
sevgili bari şimdide aklıma siyah gojiyi soktunuz. artık bana uyku yok.:D:D:D

bari telşekkür ederim eskişehirli goji geldi. yaprakları solduğu için yaprakları ile karşılaştırma yapamayacağım. barbarumun a göre yaprakları küçük. sanırım iki tür. bunlar lycıum barbarum ve lycium chenense den farklı. yarın bahçede canlı örnekleri ile kıyaslayıp resimleyeceğim.

En üstteki daldaki meyvelerin tadı daha güzel ve tombul. Yalancı iğdelerin altındakilerin çiçeklenmesi bitmiş, tamamen meyve ve tatsızlar. Lezzet karşılaştırmasıda yaparsanız sevinirim.,

Siyah goji ile ilgili, internette tohum satışı yapan bir yer bulamadım. Van'dan bir tanıdık bulmak lazım. Van'da bu konuda çalışmalar yapılmış Üniversitelerde. Hatta bununla ilgili çalışma yapan öğretim görevlisinede mail gönderdim, cevap gelmedi.

denizakvaryumu 23-09-2009 19:44

Van'da siyah gojinin bulunduğu tam yeri bilebilirsek tohum getirtme şansım olabilir.

bari 23-09-2009 20:02

Dağ taş aramak lazım. http://vanherbaryum.yyu.edu.tr/flora...y/ru/index.htm

bari 23-09-2009 20:05

Yaprak yapısı empetrum genusu gibi. İnce yapraklı çok. Van'da sur gibi bir yer varsa onun duvar diplerinde bulunabileceğini düşünüyorum.

Oğuzhan 23-09-2009 23:18

Van ilinden hiç üyemiz yok mu ?

YeşilSeven 24-09-2009 13:07

Van İl Kültür Turizm Müdürlüğü'ne Bilgi Edinme Müracatı yaptım arkadaşlar. Bakalım devletimiz ne kadar hızlı işliyor?

Merhaba, tıbben birçok faydaları kanıtlanmış ve bir çalı türü olan Lycium L. meyvesinin kanser çalışmaları için aranan bir türünün Lycium Ruthenicum MURRAY (siyah goji) Van Y.Y. Üniversitesi bünyesinde yapılan araştırmalar sonucu Van kalesi civarında olduğu bilgisini aldık. Bu konu için aşağıdaki linkte bilgi bulabilirsiniz. http://vanherbaryum.yyu.edu.tr/flora...y/ru/index.htm
Türkiyenin kırmızı meyveli ilk goji tesisi İzmir'de binlerce fidanla üretime başladı. Bu çerçevede bu bitkinin ülkemizdeki türlerini de toplamaya çalışıyoruz. Müdürlüğünüz bünyesinde eğer Van kalesinde müze ya da görevlileriniz vasıtasıyla latince ismini verdiğim bu türün olup olmadığını araştırıp bilgi verebilir misiniz? Bitkinin ve meyvenin fotoğrafları için lütfen aşağıdaki linki inceleyiniz. http://agaclar.net/forum/showthread.php?p=450913
Saygılarımla.
Başvuru Tarihi: 24.09.2009 / Başvuru Sayısı:274823
Başvurunuzu bu tarih/sayıyla takip edebilirsiniz.

Oğuzhan 24-09-2009 17:11

Sevgili Yeşilseven ,
Teşekkür ederiz.Güzel haberlerini bekliyoruz.

egetropical 24-09-2009 18:45

Sevgili Yeşilseven , Teşekkür ederiz. Anadolu üniversitesinde araştırma yapan doc.dr a.altıntaş hoca siyah gojileri (Lycium Ruthenicum MURRAY)'leri malatyadan toplamış. malatyayada el atalım. ben de van y.yıl ünv.hocaya mail attım. şimdide
malatyada tanıdık arıyorum

egetropical 24-09-2009 18:55

1 Eklenti(ler)
Eklenti 104171

barinin gönderdiği anatolia goji ve diğer gojileri tatlarına bugün bakabildim.

barinin gojileri bayram süresince kargoda beklediği için biraz buruşmuş. bende kuru meyve numunelerini yanlarına koydum.

goji anatolia'lar biraz ekşi geldi. barbarum ve chinense'ler arasında pek tat farkı yok. yaş meyveler benim fidanlardan. ilk olması nedeniyle biraz küçük ama seneye iyi bir beslemeyle orjinal halini alacaktır.
goji anatolia'lar gübre ve düzenli sulama yapılmadığı için tatı ekşi olabilir. diğer türlerinde tohumlarından kendime kolleksiyon yapacağım. orada aynı teknikle yetişeceği için gercek değerlendirme yapılabilir.

tabi asıl değerlendirme meyvelerin faydaları hakkında yapılan kimyasal analiz sonucuna bakmak lazım.
eskişehirden gelen iki numunede tat olarak birbirine yakın. tür olarak aynı. tek fark birisine hiç bakım yapılmamış

YeşilSeven 25-09-2009 07:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi egetropical (Mesaj 501130)
Sevgili Yeşilseven , Teşekkür ederiz. Anadolu üniversitesinde araştırma yapan doc.dr a.altıntaş hoca siyah gojileri (Lycium Ruthenicum MURRAY)'leri malatyadan toplamış. malatyayada el atalım. ben de van y.yıl ünv.hocaya mail attım. şimdide
malatyada tanıdık arıyorum

Malatyadan tam yer adı isteyiniz dostum, Malatya'dan tanıdık çok, şirketimizin fabrikaları orda. Ara ara ben de gidip geliyorum. Hangi ilçe ve yöredeyse hemen araştırtabiliriz. Hele şimdi meyveleri üzerindeyse daha kolay bulabilirler. Yoksa dikendi, bitkiydi derken kolay anlatamayız. :D
Google Earth üzerinden yer verebilirse hocamız çok rahat numune aldırırız.

egetropical 27-09-2009 00:06

Botanical Name: Lycium ruthenicum Murr

Contents: Polyphenol 73.17%; E1%1cm=102

Function: Antifatigue, Anticancer.

Information: Specification

· The coloring matter of Blackfruit Wolfberry Red as a raw material, it's not only used in food and beverage, candy, compound wine etc. But also used in cosmetics and health products.

burada yazılanlara göre siyah goji anti aging ve kanser hastalığında kullanılıyor.

ozbey 27-09-2009 00:41

Siyah goji tohumu temin etme şansı olan arkadaşlar,
tohumları üretme konusunda başarılı olanlarla paylaşırsa, üretenler de ağaçlar. net üyeleri ile paylaşırsa, böylece siyah gojilerin tanıtımı ve üretimi ülkemizde epeyce yaygınlaşmış olur kanısındayım.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025