agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Miracle berry (Synsepalum dulcificum) (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/11169.htm)

seyyah53 26-01-2011 13:16

Mükemmel bir çalışma sayın mytarım....emek vermişssiniz , sormak istediğim ph ölçeriniz mi var phyı nasıl anlıyorsunuz...?

benimkilerde şişen tabletlerde sizin 2. resminizdeki gibi aynen duruyorlar, bendemi acaba bir iki tanesini sadece ıslak havlu içerisne koysam ...

sıvı besin olarak bende simbiyotik organik sıvı gübre var o olurmu acaba?

mytarım 27-01-2011 14:44

evet ph ölçer ile ölçüyorum. besin sıvısını kendim hazırlıyorum. Azotca zengin PH 5,2 olan bir sıvı hazırladım.Ve gelişme döneminde olduğu için kalsiyumuda biraz arttırdım. Şimdi onu kullanıyorum. Ph 4.8 - 5,5 arası uygun bu bitki için. Ph ı düşük yosun torfu elimde olmadığından bende peçetede yetiştiriyorum şimdilik. diğer ortamlarda ph oldukça yüksek oluyor bu bitkiye göre. Birde nemi ve ısıyı seviyor gözlemlerime göre.Bu yüzden üzerini poşet ile kapıyorum. Ufaktan ilk yapraklarını çıkaracak gibi duruyorlar. yaprakları çıkınca paylaşırım burada.

Besin sıvısı olarak kulandığınız gübre yetersiz kalır. Çimlenme döneminde pek önemli değil ama gelişme döneminde çok yetersiz kalabilir. Çünkü gübreler takviye olarak kullanılabilir.Şişen tabletlerde ve benzeri ortamlarda topraktaki gibi besin maddeleri olmadığından bizim dışarıdan bitki isteğine uygun olarak dışarıdan besin sıvısı vermemiz lazım. Gübre kullanmak yetersiz olur diye düşünüyorum ben.

seyyah53 27-01-2011 17:32

Ben normal bahouse dan bi torf aldım birde işte şişen tabletlerden ...bütün tohumlar bunların içinde şuan ....

sizin yazdığıklarınızdan anladığım kadari ile normal torfun ph sı yüksek olduğundan çimlenme zor olacak **** hiç olmayacak..

birde besin sıvısı ile sıvı organik gübre arasında ne fark var acaba? bu besin sıvısı denilen şeyi ben hangi mazemelerden yapabilirim?

mytarım 27-01-2011 18:21

çimlenme olabilir fakat daha geç olacak ve bitki çok daha yavaş gelişecektir. Belkide olmaz bilemiyorum. benim torf içinde bıraktığım hemen hemen aynen kalırken diğerleri baya büyüdü.

organik gübre besin takviyesi olarak toprağa ilave edilebilir. Besin sıvısı dediğim şey ise bitkinin ihtiyacı olan besin elementlerinin tamamının dışarıdan bitkiye verilmesi için hazırlanan karışımdır. Potasyum nitrat kalsiyum nitrat magmezyum sülfat borik asit vb. malzemeler kullanılarak istediğimiz miktarlarda besin sıvısı hazırlanabilir. Nitrik asit ile sıvının ph ı düşürülebilir. Bunlar topraksız tarımla ilgili bir konudur.Topraksız tarım ile ilgilendiğimden ben bu şekilde topraksız tarım yöntemiyle büyütmeye çalışıyorum. Şimdilik iyi gidiyor diyebilirim.

mytarım 27-01-2011 18:24

şöyle diyebilirim bir insan için ; sizin kullandığınız sıvı gübre, vücüdumuzdaki eksik bir madde için kullandığımız vitamin gibi , besin sıvısı ise yaşamak için gerekli olan besin maddelerini içerisinde bulunduran direk yediğimiz yemeğin kendisidir.

seyyah53 27-01-2011 19:36

çok iyi anladım ...çok teşekkür ederim...ama sizinde dediğiniz gibi...ben konuya biraz uzağım...beklemkten yana başka bir çarem yok....teşekkürler

seyyah53 30-01-2011 21:43

Selam Dostlar...

Benim miracle berryler torftan yüzlerini gösterdiler...resimlerde çok az gözükselerde yinede çektim foruma yarın yüklemeye çalışacağım....

fakat dikkatimi çeken birşey var oda bu bitki için kesinlikle NEM...

25 gün oldu ben tohumları ekeli...şişen tabletkere ektim tabletleri de torfa...25 gündür orda salonda duruyorlardı ....

fakat annem gnel bir temizlik yaptı evde ve evde ne kadar çamaşır perde vesayire varsa yıkadı salona serdi ...yani salonda 3-4 gündür yoğun bir buharlşama ve nem vardı ve benimkiler şu anda 1 cm yukarıdalar torf tan ....

guner44 31-01-2011 14:33

Benim ektiğim tohumlar 15 gün önce ekmeme rağmen 10 cm boya ulaştılar ve 2 şer yaprak verdiler.Yarın buraya fotoları ekleyeceğim....

vehbi 31-01-2011 14:56

miracle berry

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi guner44 (Mesaj 749899)
Benim ektiğim tohumlar 15 gün önce ekmeme rağmen 10 cm boya ulaştılar ve 2 şer yaprak verdiler.Yarın buraya fotoları ekleyeceğim....

Tebrikler benim diktiğim tohumlar çok az gelişiyor.

cagatayc78 31-01-2011 15:46

Bende doğal bahçeden tohumları aldım ve 5 tohumu iki saksıya ektim tohumlardan 3ü yaşıyor.15 günde aynen 3 haftada 10 cm boy attı. bu bitkinin yetiştirilmesi açelya'yanın yetiştirilmesine benziyor.

tek farkı açelyadan daha fazla direk güneş istemesi(açelya direk güneşi değil,biraz yarı gölgeyi sever). birde vermukulit bulamadım diye üzülmeyin tohumları gömmeden önce ben bitki torfunun içine ben az organik humuloik asit döktüm,az oranda da limonu sıktum birde atık çayları yanlış duymadınız evinizdeki çayları kullanın posasını bir toprakla karıştırdım.sonra tohumları gömdüm.bu arada 5 gün sonra toprağın üstüne atık çay küpesi az oranda serpiştirdim.içtiğim çaylardan da arta kalan varsa (sıcak değil,içme suyundan yaptığınız soğutup ılık hale getirdiğiniz içemediğiniz çayı) 3 günde bir su niyetine bitkinin üzerine değil çevresine bir döktüm, bu arada bir seradaymış gibi bitkiyi yetiştirdim,arada bir tohumlar çıkınca bitkinin üzerine değil çevresine atık çay küspelerini döktüm. Valla sarmaşıklara yapılan muamelenin aynısını bu bitkilere yaptım şu anda bu muamelye bayılıyorlar gibi.sarmaşıklarla anlaşılan ortak zevkleri çay. Çayın asidi ve küspesi anlaşılan bu bitkiye tıpkı sarmaşıklar gibi iyi geliyor.

Bu arada vehbi bey bence hatan şurada bir kere orta boy delikli saksıya önce altına küçük veya ortaboy taşlar koyup (toprak kaybını engellemek ve bitkinin tabağındaki su ile bitkinin temasını bir nebze azaltmak doğal toprak izlenimi bitkiye vermek için), ardından üstüne torfu koyup,sonra limon sıkma,çay dökme gibi asidik birşeyler ile torfu karıştırıp ardından koyduğun torfun üstüne, bu bitkiyi eksen daha iyi olurdu.Saksı tabağıda madem kalorifere koymuşsun altına koyup 0,25-0,5 cm kadar saksı tabağınada su koyarsan tamam olurdu.Zira kalorifer sıcaklık yapar ama nem oranını düşürebilir bu ise bunu engeller.(çok fazla su koymayın, çürütür bitkiye nem yapması için ben bu yöntemi kullanıyorum, kalorifer alt tabağında su kuruduğunda ise yine 0.25 cm-0.5 cm oranını geçmeyecek şekilde koyabilirsiniz.) saksının üstüne şeffaf güneş ışığını engellemeyen kubbe biçiminde dik durabilen bir naylon geçir aman bitkinin yapraklarına dokunmasın naylonun en üstüne iğne ile 9-10 kadar ufak delik aç.Bitkinin nefes alması için. bu bitkinin gelişimini hızlandırıyor bu bence. saygılarımla.

seyyah53 31-01-2011 16:38

Teşekkürler sayın çağatay...limon suyu evet farklı bir çözüm mantıklı madem bitki ph sı düşük seviyor galiba limon suyu toprak ph sını düşüyor o zaman evet bi denemek lazım ama her bitkiye ortalama ne kadar verdiniz acaba?

vehbi 31-01-2011 16:51

Sayın cagacayc 78 vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim dün çevresine torf koymuştum çay posası ve limon hemen deneyeceğim en kısa zaman'da saksı'ya alaçağım.

seyyah53 31-01-2011 17:25

Bu arada dostlar miracid satılan bir site **** istanbulda bir satış yeri varmı? biraz araştırdım bulamadım ben ...

cagatayc78 31-01-2011 22:59

3 Eklenti(ler)
limonu ekmeden önce toprağa yapın birdaha yapmayın,yaparsanızda tohumu ektiğiniz yerin üstüne değil çevresine yapın. ektikten sonra dökeceğiniz diğer suları,soğutulmuş çayı tohumların üzerine değil çevresine azar azar dökün.kışın 3 günde bir sulama yapın fazla değil,zira bitki nem isiyor çok su değil,önemli olan nem. Bu resimler evdeki saksıya ait. 3 miracle ektim 2si çıktı saksı güneş gören bir yerde ve kaloriferin üstünde,bu resimler evden.Bunu arkadaşlara yardımcı olabilmek için yolluyorum.
kaloriferin üstünde saksı altında 0,25-0,5cmi geçmeyecek şekilde su dolu saksı tabağı,saksıda kubbe şeklinde naylon ile kapalı ancak naylonun en tepesine iğne ile 10 civarı (daha fazlada olabilir) ufak delik açtım.

Buna karşılık ofisteki kalorifere yakın,evdekinden de daha iyi güneş gören yerde ama filizlenme 6-7 gün gecikti.Herhalde buradaki torbanın biraz daha az şeffaf olması ve ısının az daha düşük olmasından oldu. ofiste ektiğim bu saksıdaki 2 miracledan biri çıktı. Kısaca doğalbahçenin gönderdiği 5 miracledan 3ü çıkmış durumda. teşekkürler "doğalbahçe" miracle fruit tohumlarını siz bu üyeden isteyebilirsiniz. http://www.agaclar.net/forum/member.php?u=42960
Seyyah bey ben tohumları miracidsiz büyüttüm, normal çiçekçilerde satılan bitki torfu ile çay,ekmeden önce torfa sıktığınız limon miracidle aynı işi görüyor gibi. bu arada çay küspesi torbanın içinde beyaz beyaz küfümtırak birşeyler yaparsa merak etmeyin. bu tohumlara pek bu durum zarar vermiyor.o küfte zaten geçiyor. miracid başka işler için yarayacaksa şu siteye bir bakın miracid'in muadili gübre satıyorlar sanırım.
http://www.zengardentr.com/Toprak-Ur...,LA_245-2.html

Bu arada "sebze coşturan" adlı organik huminik asit içeren bir ürün var,illa asidinin azlığından şüphe ediliyorsa, 5 litre suya bir kapak atıyorsunuz haftada bir bitkileri suluyorsunuz huminik asit içeriyor. diğer sebzelerinizle birlikte bunda da bu bitki için kullanabilirsiniz.bede arada bir kullanıyorum. en ucuz teksen,bauhaus gibi mağazalarda satılıyor. Bu linki bu ürünü göresiniz diye koydum,bu linktekiden daha ucuza ürünü satan yerler vardır o sebeple bu linki koydum diye lütfen fiyatını araştırmadan buradan almayın. http://www.devsepet.com/sebze-%C3%87...-p-117450.html

bakalım devamını getirebilecekmiyim,bu saksıda çıkan ikici bitkiyi de eninde sonunda saksıdan ayırmam gerekecek bu ayrıma biraz zor olacak inşallah köklerine zarar vermem.

vehbi 01-02-2011 09:50

cagatayc78 vermiş olduğunuz faydalı bilgiler için teşekkür ederim.

guner44 01-02-2011 11:00

Ben böcek yiyen bitkiler için kullanılan PH seviyesi düşük torf almıştım,onunla perlit karıştırarak hazırladığım karışıma fidan torbalarına ektim ve kapalı bir plastik kabın içerisinde bir kenarı kaloriferin üzerine gelecek şekilde (bu arada kalorifere denk gelen yerinede bir kabın içerisine su koyarak gerekli nemi sağladım) yerleştidim.
Bu bitki kesinlikle nemi çok seviyor.Aynı plastik kabın içerisinde tohumdan yetiştirdiğim beyaz patlıcan,goldenberry ve ildi domates fidelerimle birlikte mutlu ve mesut bir şekilde büyüyorlar :)

seyyah53 01-02-2011 12:22

Sayın cağatay ve arkadaşlar verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim...

seyyah53 04-02-2011 12:51

Arkadaşlar ben bu limon suyu işini bariz denedim ve kendi gözlemlerim doğrultusunda işe yaradığını söyleyebilirim ....

Aynı çimlenene ve aynı boyda olan miracle lerden birine deneedim dierine denemedim ...

biri diğerinden daha fazla büyüyor ....ama tabi mracid olsa daha iyi olurdu diye düşünüyorum ...

sayın çağatayın dediği sitede ben miracid muadili bir gübre bulamadım....

Dostlar yokmu bu bitkiyi hem destekleyecek hemde toptağın ph sının düşürecek bir madde?

sercan1969 04-02-2011 17:57

Arkadaşların çoğu tohum ekim harcını almadan tohumları aldılar.Gördüğüm kadarıyla arkadaşların pek çoğu buyuzden başarısız olacak gibi gözüküyor.

seyyah53 05-02-2011 15:51

1 Eklenti(ler)
Başarıdan kasıt nedir bilemiyorum fakat...bu benim 1 ay önce sadece torfa dikip çimlendirdiğim miracle...

Daha sonra cağatay bey limon suyu dedi sağolsun .üşenmeyipte bizlerle tecrübelerini paylaştı...gayet işe yaradı ph yı ne kadar düşürüd etti bilemiyorum ama diğerlerine göre boyu 2 kat arttı...

Ve şimdi diğerlerinede limon suyu ile biraz içme suyunu karıştırdım döktüm başka hiç bir şey yapmadım...

tabi nem şu anda hepsi basit te olsa üzerleri seffaf poşetler örtülü....

bakalım bugün koçtaş ile bahouse gidicem...hem toprak ph sını düşürecek hemde gübre sayılabilecek miracid muadili bir madde varmı ona bakıcam...

Aslında sayın bari compo diye bir ürün almıştı denemişti ...sonuçlarını yazmamamış memnun kalmadı mı acaba?

cagatayc78 06-02-2011 23:37

Seyyah Bey epeyce büyümüş, hayırlı olsun, merak etmeyin 3-4 gün sonra 90 derece açılı duran 2 yaprak iyice açılıp ardından 3. ve 4. yapraklar için yaprak yerlerinin oluştuğunu görebilirsiniz. 3 günde bir demlediğiniz ancak içemediğiniz çayı soğuyunca bitki çevresine dökebilirsiniz, bitki çevresine(üzerine değil) çayın posasınıda sarmaşıklara yapıldığı gibi toprak olarak dökebilirsiniz dediğim gibi biraz küfümtırak bir şeyler yapabiliyor ama yinede iyi malum çayda da tanik asit var asidik olduğu için bitkiye oda iyi geliyor. Yine miracid bulamıyorsanız,(ben hiç kullanmıyorum) bitki çevresine dediğim sebze coşturanı (prospektüse göre ) su ile karıştırıp diğer bitkilerle birlikte haftada bir dökebilirsiniz. Yine sulamayı kışın 3 günde birden fazla olmayacak şekilde yaparsanız iyi olur.
Bu arada resimlerde gördüğünüz benim saksıda çıkan iki miracle fruit btikisinden birini ayırıp başka saksıya diktim,yine kırtasiyeden aldığım bir şeffaf defter kabını zımba,bant ve makasla koni haline getirip,üstünü kapatıp ardından tepesine kağıt delme aleti ile 2 yuvarlak delik açıp, onunda saksınının kafasına geçirdim,limon suyu ve çay işini onada yaptım.Valla ne söyleyeyim şaşırtma yaptığım miracle, 3 günde diğer saksıdakini geçti.Şu an iki miracle evde,1 miracle işte (en az gelişeni o ama oda yaprak açtı), 3 saksı miracle'ım var;allahım inşallah hepsi yaşar.
Sercan bey bence ek bir tohum ekim harcına gerek olmadan bu bitki yetişir gibi.
Ama diyorum,kanaatimce tabii zaman gösterecek miracidsiz,komposuz bu bitki yetişir. Miracle'ı büyütmek aşağıdaki iki bitkiye göre daha kolay gibi. Açelya yetiştiren biri bu bitkiyi rahatlıkla yetiştirebilir hatta açelyadan biraz daha kolay yetişebiliyor gibi bu tür.Zira doğrudan güneş ışığı seviyor,açeya gibi doğrudan güneş ışığı olmayacak ama yinede güneşi aydınlığı görecek gibi bir nazı yok.tabii açelya gibi istediği bol nem haricinde.

Benim esas tökezlediğim başımın derdi üç bitki; ne yazık ki 1-biri passiflora incarnata (maypop-eskişehirde passiflora yetişebilir mi diye soran arkadaşa duyurulur, eskişehirde eğer ısı gece -20'nin altına düşmüyorsa teorik olarak tek bir passiflora türü desteksiz dışarıda yetişebilir oda incarnata (maypop) türüdür,yine istanbulda dışarıda yetişebilecek iki şanslı passiflora adayından biri de -12 dereceye kadar kökleri ölmeyen passiflora caerula ile bu tür ama tabii bir zahmet tohumdan çıkmayı becerebilirse!!!) 2-biri guava (pembe guava) yine tohumdan bir türlü çimlenemedi 1 ayda buda nasıl,ne cins bir bitki. 1 ay önce tohumlarını ektim ne ses var ne seda. Ne biçim,ne cins bitki bunlar yahu adamı delirtiyor,çıldırtıyor. En son olarak miracle'ı yaptıklarımı onlar üzerlerinde edenemeye karar verdim kafalarına birer poşet ama 1 haftadır hala ses yok. 3-sonuncusu da baş derdi pepino,zira pepino dışarıdayken mutlu mesut yetişiyor kışın istanbul'un kışından korumak için eve sokuyorsunuz,üstelik güneş gören bir pencere kenarına koyuyorsunuz.Olan ne başlıyor ölmeye ee,dışarı çıkarsanız zaten ölecek sera yapıp,saksının kafasına tepesinde ufak delik olan plastik pet şişe ile kapatıp, dışarı attım birde baktım yine ölü pepino. 2.pepino denememde başarısız.İstanbulda pepino yetiştirip meyve alana bravo doğrusu. bir arkadaşta bana bu konularda bir yardım etse vallahi çok memnun olurum.saygılarımla.

seyyah53 07-02-2011 22:08

Teşekkürler çağatay bey ...bakalım nasip kısmet birazda çalışmak ve özen ******....

Yani biraz da şöyle düşünüyorum mesela ceviz kuvvetli soğuklama istiyor....

şimdi bu miracle berry nin yetiştiği yerde adam cevizi yetiştiremiyor **** dikmiş ama adam akıllı meyve alamıyordur...

biz bu kadar boşuna mı kendimizi kasıyoruz acaba..:)

vehbi 08-02-2011 09:01

1 Eklenti(ler)
Teşekkürler arkadaşlar çay ve limon suyu denedim bençe iyi gidiyor.

vehbi 08-02-2011 09:05

1 Eklenti(ler)
Diğer miracle berry

cagatayc78 08-02-2011 22:37

Güzel vehbi bey vallahi iyi, bende bugün işyerimdeki miracle'ı bir sulayayım dedim,birde baktım ne göreyim biraz gecikmelide olsa saksıda 2.bir dal doğalbahçenin verdiği ve ektiğim 5 miracle tohumundan 4.süde karşımda duruyor.Valla 5te 4 çimlenme ve büyüme var ama tabii o resmini koyduğum miraclelardan ayrıdığım miracle yaprağını iyice büyüttü (başına bir iş gelmezse resminide ilk fırsatta buraya koyacağım), ama ne yazık ki ayırmadığım resimde ortada duranın yaprağına baktım hasta gibi, ne zamandır limonlu su vermemiştim,hep çay ve çay küsbesi ile bitkiyi beslemiştim, bu gün 3 günlük sulama ara süresi dolunca bol limonlu su verdim bakalım durumu ne olacak inşallah toprarlar.
Seyyah bey,
Bende inanın bazen sizin gibi düşünüyorum acaba boşamı uğraşıyoruz diye.Adam gibi meyve veren bir hurma ağacına, ananas, hindistan cevizi gibi meyvelere ülkemizin şartları el vermeyebilir.
Ama diğer taraftan düşününce kivi,muz hatta bundan daha öncesinde çay bundanda öncesinde domates,fasülye bu ülkede ya bilinmiyordu.Ülkemizde yetişeceği tahmin dahi edilemiyordu. Ama şimdi ülkemizde kivi ve muz rahatça yetişir hale geldi, şimdi bakın feijoa meyvesinin zeytinin yanında rahatça el ele kardeş kardeş yetişeceği tespit edildi, avacodo bitkisi mersinde,antalyada yetşitiği gibi halk pazarlarına düştü, pepino'yu,tzimbaloyu akdenizdeki çiftçiler yetiştirmeyi başardı(her ne kadar ben beceremesem de ama anladım ki bu bitkiler sıcak yanında devamlı temiz ve hareketli bir hava akımı,oksijen istiyor).
Hatta biraz uğraşılsa kanaatimce karadeniz gibi bir yerde orman arasında kökünü 500-TLye bize satmaya çalıştıkları panax ginseng,akdenizde washnuss diye bize doğal deterjan diye sattıkları sabun ağacı (sapindus mukorossi ritha) bile yetişebilir. İklim konusunda epey şanslı bir ülkemiz var, amerikalılar californiyada;soğuk bölgelerde evlerinin içinde miracle fruitleri yetiştirmeyi başarmışta biz mi başaramayacağız.

vehbi 09-02-2011 09:08

Sayın cagatayc78 şişen tabletler'in kenarını hazır toprakla doldurdum bardakların altına tabak koydum üstünüde daha büyük bir plastik bardakla kapatıyorum böylece daha nemli kalıyorlar bardakların üst ve alt kısımların'dan hava ve drenaj deliği açtım suyu kenarların'dan veriyorum bakalım hayırlısı nasıl gelişecekler on taneden yedi tanesi şimdilik çimlendi

seyyah53 09-02-2011 11:58

Tebrikler vehbi bey...

Benimde 5 tohumdan 4 ü çimlenmişti ...

Deneme olsun diye bir tanesini kaloriferin üstüne koyup altınada bol su koyup üsütnü kapatmıştım...üzerinede limon dökmüştüm onu sanırım şu sıralar kaybettik...

diğer ikisi de basit ev tipi bir seranın içerisindeydiler onlarada aynı işlemi uyguladım fakat sera yı çok suladım...sanırım onlarıda kaybetmek üzereyim...

serada olan bir tane yede aynı işlemleri uygulamıştım...yeni torftan çıkıyordu...bayağı büyüdü hiç bir sorunu yok...

en son ve göz bebeğim olan resimlerinide koyduğum miracle da aynı işlemleri uyguladım fakat dha az suladım ve yine üzeri kapalı..kaloriferin hemen yanında canavar gibi...

çıkardığım sonuç....limon gyet işe yardı ...ıslak toprak ve 30 dereceinn üstünü sanırım büyümede ters etki yapıyor...yüksek nem şart,şart..

kaybetmek üzere olduğum 3 miracle ımın yerine bir baktım bugün bir kahve torftan kafasını çıkartmış moralim biraz yerine geldi...

cagatay bey...sizinle bu bahsettiğiniz meyveler hakkında bi ara konuşalım geniş geniş....sonuna kadar haklısınız...yetiştirciye(bana) moral verdiniz...

teşekkürler arkadaşlar....

vehbi 09-02-2011 13:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sercan1969 (Mesaj 751740)
Arkadaşların çoğu tohum ekim harcını almadan tohumları aldılar.Gördüğüm kadarıyla arkadaşların pek çoğu buyuzden başarısız olacak gibi gözüküyor.

Sayın sercan 1969 tohum ekim harcı derken cahilliğimizi bağışlayın öğreneceğimiz çok şey var, daha detay verseniz tohumlarımız yetişmiyecek'mi teşekkür ederim.

vehbi 09-02-2011 14:05

Sayın Seyyah53 çok teşekkür ederim bende üç günde bir su veriyorum çay suyuna yarım limon sıkıyorum suyu bitkinin kenarların'dan ve tabağın içine döküyorum tabağın içerisinde'ki su bitince tekrar tabağa su koyuyorum suyunu biraz azaltsam'mı nedersiniz çürüyebilirler diye korkmaya başladım.

seyyah53 09-02-2011 15:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vehbi (Mesaj 753317)
Sayın Seyyah53 çok teşekkür ederim bende üç günde bir su veriyorum çay suyuna yarım limon sıkıyorum suyu bitkinin kenarların'dan ve tabağın içine döküyorum tabağın içerisinde'ki su bitince tekrar tabağa su koyuyorum suyunu biraz azaltsam'mı nedersiniz çürüyebilirler diye korkmaya başladım.

Valla bilemiyorum ki vehbi bey...hepimiz acemiyiz bu konuda ...ben gördüklerimi paylaştım...takdir sizin...saygılarımla

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025