agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Miracle berry (Synsepalum dulcificum) (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/11169.htm)

nariçi 23-03-2011 22:43

Tohumlar 3 ay oldu, hala çimlenip çıkmadı.

maybach 24-03-2011 05:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 773071)
Tohumlar 3 ay oldu, hala çimlenip çıkmadı.

3 ay uzun bir süre tohumları çürütmüş olmanız yüksek ihtimal kontrol edin

acemi ciftci 24-03-2011 10:18

Yurt dışından getirtme macerasına katılmıştım bir kere ama gelmesi 1 ay sürmüştü ve yetişmedi doğal olarak. Sizler tohumları nereden elde ettiniz? Ne kadar sürdü elinize ulaşması?

cagatayc78 28-03-2011 16:05

5 Eklenti(ler)
maalesef miraclelardan işyerindekilerden biri pek kendini kurtarmış sayılmaz nesibe hanım.çarşamba günü işyerindeki miracleları suladım cuma günü bir baktım,birinin 3 yaprağı yarısına kadar kurumuş naylonuna 2 delik açıp naylonu çıkarıp bir süre bekledim.neyse kuruması durdu.nedenini tam olarak çözemedim, acaba naylon çok kapalıydı,oksijen eksiliği sorunumu yaşadı,yoksa güneşle poşetteki nem temas edim,su mercek vazifesi görüp miracle'ın bu yaprağına zararmı verdi yoksa başka birşeymi oldu neyseki biraz havalandırma,nemi azaltma ile durumu engelledim.perşembeye kadar su artık vermiyorum.
işyerindeki değerinde bir sorun yok.
Evdekilerde de pek bir sorun yok ama şu an gelişmeleri çok yavaş, hava zaten ısındı,dışarı çıkarıp birer kazık ekleyip balkona çıkardım,3 gündür guava ile birlikte keyifleri yerinde gibi,ananas ise şu an zaten meyvesi yok ısının 15 derecenin altına düşmesi o sebeple ona bir zarar vermez diye 1,5 hafta evvel balkona çıkarmıştım tabii evdekilerin de bunda payı var,evde bu kadar çiçek yeter modunda:( ne yapraklarında kuruma var,ne büyüme var aynı o şekilde duruyor. kayda değer gelişme guavada tepeden 2 yaprak daha yapmaya başladı.

cagatayc78 28-03-2011 16:10

1 Eklenti(ler)
Birde sayın acemi çiftçi ;
biz tohumları doğalbahçe adlı üyeden aldık,
satış forumu şu link;
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=23505
paketlemesi epey iyi, bende 5 tohumdan 4ü çimlendi. yetiştirmeye çalışıyorum bakalım.

bir kendisi ile temas kurun isterseniz belki elinde daha tohum vardır.
telefonu: Tel : 0505 400 86 93

cagatayc78 28-03-2011 16:18

Birde arkadaşlar internette gezerken bir süprizle karşılaştım ama ne yazık ki bu tür kültür muzu olduğu için tohumu yok sadece köklü gövde ve rizomdan çoğaltma yağpılabilir.
türün adı "Musa california gold" forum açtım. keşke şu siteden biri bunu getirebilse, bahse konu muz -6,6 derece soğuğa dayanıklı bir tür muz ve yenilebilir meyve veriyor, hemde bunu dışarıda hiç bir ek koruma önlemi almadan yapabiliyormuş...(USDA 9a ve b alanları,8bde de belki olabilir diyorlar,türkiye'nin kıyı şeridinin %85i zaten bu alan içinde) kökleri dahada dayanıklı(-15 dereceye kadar dayanabiliyormuş). Abd'de şu aralar epey popüler; bu muz türünün diğer muz türlerinden farkı,normal bir muzun düşük ısılarda büyümesi durur, ısı sıfırın altına düşünce gövdesi ölür sadece kökleri ile başbaşa kalır, yazın hava ısınınca zaruri olarak eğer tabii yaşarsa tekrar kök ve gövde yapmakla uğraşacağından bu arada yapraklarıda rüzgarla paramparça olacağından hoop bir daha kış bu döngü ile ağaç meyve veremeden sadece yazın yeşillik olarak kalır. Bu sebeple amamur,alanya sahil kesimi hariç ülkemizde seralar dışında muz yetişirilmez.soğuğa dayanıklı olduğu iddia olan türlerde yabani muz veyahut yenilmeyen muz türleri olup meyvesini kimse yiyemez.Oysaki bu kültür tipi muz düşük sıcaklıklarda bile büyümeye devam eder ısı eksi 1,eksi 2 gibi derecelere inerse muz sadece yapraklarını döker gövesi ise sopa gibi aynen kalır bahar gelincede hemen yeni yapraklar oluşturur yine ekimden sonra sadece 11 ayda da muz meyvelerini oluşturabilmekte, çok hızlı meyve oluşturabilmesi ve bu özelliği ile -6,6 dereceye kışın ısının düştüğü yerlerde meyve verebilme kapasitesine sahip ve meyveleride rahatlıkla yenilebilmekte bu arada yapraklarıda rüzgara dayanıklı dedikleri sadece bahçeye usulüne göre ek gerisini düşünme imiş,şunu bir türkiye'ye getirecek yokmu?.bizde öğrensek ne kadar doğru;;)
http://agaclar.net/forum/showthread.php?p=774412

cagatayc78 30-03-2011 23:10

1 Eklenti(ler)
passiflora incarnata'nın son hali 2 haftadır dışarıda toprakta.susuz kaldığı için büyümesinin durduğunu farkedip hemen su verdim bakalım ne kadar hızlı büyüyormuş?

neşride 31-03-2011 08:05

Benim Miracle'larımda gözle görülür bir gelişme yok. Hepsini sera ortamından alıp evin değişik yerlerine yerleştirdim. Ara ara sıvı bitki besininden veriyorum. Saksının birine hala ara ara bebe aspirini koyuyorum. Aşırı sıcak gelişmeyi engelliyor sanırım. Bir de güneş/ışık faktörü var tabi.

Beşi de hala yaşıyor, ancak ben birinin üst kısmına yanlışlıkla dokundum. Hemen kırılıverdi.

Sayın Çağatayc78, passiflora incarnanız dışarıya uyum sağlamış gözüküyor. İlk başlarda ortama alışması gerekiyor. Bu dönemde büyümeleri yavaşlıyor. Bir de bahçede olunca, köke gitmeye de başlamış olabilir.

Benim de Hatay'dan gelen iki tane minik guva fidanım var. Geldikten sonra bütün yapraklarını döktü. Tepesi hafifçe kurudu. Kuruyan yeri kestim. Bu günlerde bütün yaprak diplerinden yeni sürgünler vermeye başladı.

vehbi 31-03-2011 09:07

Benm Miracle berry'lerden altı tanesi yaşıyor gelişmeleri yavaşladı bu sabah baktım bir tanesi yeni yaprak vermeye çalışıyor plastik bardaklardan artık saksılara almayı düşünüyorum.sıvı besin ve suda eriyen aspirin veriyorum kapalı balkondalar sıcaklık 15-22 derece arasında üzerleri acık nem için artık kapatmıyorum balkonu her gün havalandırıyorum.

vehbi 04-04-2011 07:58

miracle berry çimlendirme

1 Eklenti(ler)
miracle berry'lerin selluka'larla beraber bu günkü durumları gelişmeleri yavaşladı.

TUĞCU 07-04-2011 21:40

Selam
Doğalbahçe adlı üyeden bende 5 adet tohum siparişi verdim.Yarın **** öbürgün elime geçerler.Kendisi ile görüşmemde bu bitkinin düşük PH sevdiğini öğrendim.Kendisi düşük PH lı su için limon kullandığını söyledi.Bende internette yaptığım araştırmada bu bitkinin 4,5-5,5 PH aralığından hoşlandığını okudum.PH ı ayarlamak için ,elimde bulunan PH test kitleri sayesinde evde ufak bir test yaptım.
Çeşme suyunun ph derecesi 8-8.5 çıktı.
10 damla limon suyu sonucunda PH 7.5-8 aralığına geldi
30 damla limon suyu sonucunda PH 6.5-7 aralığına indi
50 damla limon suyu sonucunda PH 5-6 aralığına indi
70.damla da PH 5 ve altına düştü.

Bursa da oturanlar için 1 litre suya 60-70 damla limon suyu PH ı 5 lere kadar düşürmek için yeterli.Her bir test i fotoğrafladım ama şuan forumda yeni olduğum için fotoları yükleyemiyorum.

maybach 07-04-2011 22:24

su değil asıl topragın ph daha öncelikli. ben Sakarya da birkaç çeşit toprağa dikim yaptım İzmire götürdüm musluk suyuyla da suladım şişe yosunlattığım su ile de suladım sulama kanalından da suladım direk Sakarya nehrinden aldığım su ile de suladım iş yerideki dinlendirme havuzundan da suladım benin kanaatim torf sevmiyor yalın torfda saçak kök yapmadı bana göre direkten döndü ekstra besin vererek çözdüm bu konuda Sn. mytarım ın paylaşımları ilham verdi o şekilde kurtardım ve kesinlikle su seçmiyor

athena -asena 07-04-2011 22:34

Geçen sene yurt dışından getirtiğimiz miracle berry de kışa girerken yaparaklarını dökmüştü sonra kurudu zannettim öyle cam kenarında garip gibi duruyodu hiç bakmıyordum bugün ne göreyim sürgün çıkarmaya başlamış çok mutlu oldum.

maybach 07-04-2011 22:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi athena -asena (Mesaj 781761)
Geçen sene yurt dışından getirtiğimiz miracle berry de kışa girerken yaparaklarını dökmüştü sonra kurudu zannettim öyle cam kenarında garip gibi duruyodu hiç bakmıyordum bugün ne göreyim sürgün çıkarmaya başlamış çok mutlu oldum.

sebebini muhakkak belirleyin bu bitkinin yaprak dökmesi normal değil kabını toprağını değişmedi iseniz büyük ihtimal soğuk çarpmış bitkiyi

athena -asena 07-04-2011 22:44

soğuk değilde sıcak çarpmış olabilir çünkü bulunduğu ortam gece 10 na kadar 30 derece sıcaklığı bulur sabaha doğruda 14 dereceye düşer ısı farklılığından olabilir.bu zamana kadar toprağıda saksısıda değişmedi. 72 de resmi var .

maybach 07-04-2011 22:47

bu ısı dengesizliği hastalığa davet mantar felan baş edemezsiniz aman deyim

TUĞCU 08-04-2011 09:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maybach (Mesaj 781744)
su değil asıl topragın ph daha öncelikli. ben Sakarya da birkaç çeşit toprağa dikim yaptım İzmire götürdüm musluk suyuyla da suladım şişe yosunlattığım su ile de suladım sulama kanalından da suladım direk Sakarya nehrinden aldığım su ile de suladım iş yerideki dinlendirme havuzundan da suladım benin kanaatim torf sevmiyor yalın torfda saçak kök yapmadı bana göre direkten döndü ekstra besin vererek çözdüm bu konuda Sn. mytarım ın paylaşımları ilham verdi o şekilde kurtardım ve kesinlikle su seçmiyor

Dün akşam toprağını hazırladım,torf,bahçe toprağı,yarasa gübresi,koyun gübresi,çay posası,1 kaşık kahve ,5-10 damla limon ,çay suyu hepsini bir güzel harmanladım ve dinlenmeye bıraktım tohumlar gelince bu karışımı deneyeceğim bakalım sonuç ne olacak.su konusunda yine limonlu su kullanacağım.

maybach 08-04-2011 18:14

ben olsaydım o harmana güvenmezdim tohumlar canlanana kadar güneşte arada hafif sulayarak karıştırarak dinlendirirdim tohumlar pamukta bile çimleniyor zaten

athena -asena 08-04-2011 18:37

bugün miracle beryy nin saksısını büyülttüm bakalım gelişimi nasıl olacak.

cagatayc78 08-04-2011 21:57

verdiğim sebze coşturanlar işe yaramaya başladı gibi,benim iş yerindeki miraclelardan biri 4. yaprağını çıkarmaya başladı (bir yaprağı ise yarı kuru) çok ilginç bir bitki,işyerinde yaprakları aniden neden kuruyor anlamış değilim. evdekiler guava ile dışarıda iyi gibiler şu an için. ama naylonlarını daha hala çıkarmadım en azından rüzgara karşı koruyor, bu naylonlar.
Tavsiyem haftada bir sebze coşturanlı su dökün iyi geliyor.

cagatayc78 08-04-2011 22:11

bu arada istanbul'da muz dışarıda yetişebilir mi? yakında göreceğiz bakalım. öyle yenilmeyen musa bajoo,musa sikkimensis değil, kültür muzu. Musa california gold'u abd'den 1 tane bile olsa getirmeye çalışıyorum,bizimkiler,tohumcular getiremiyor bakalım ben getireyim iddia ettikleri gibi istanbul gibi bir yerde 11 ayda dışarıda meyve verebiliyormu göreceğiz. tabii getirebilirsem:confused: malum kargo fiyatları,gümrük işlemleri dahil herşeyi hesaplamak lazım,muz rizomuna bakanlık izin veriyormu bilmiyorum.
eğer getirtebilirsem ve işe yararsa herhalde bu türkiye'de muz alanlarının epey genişlemesine sebep olur.-6,6 derece soğukla kışın karşılaşmasına rağmen 11 ayda meyve verebilen dışarıda yetişebilen 1,5-2 metrelik bir muz ağacı herhalde epey ilgi çeker.hele bu ağaç istanbulda yetişebilirse bütün ege,akdeniz,karadeniz ve marmaranın güney sahillerinde devrim olur. ;)

maybach 08-04-2011 23:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cagatayc78 (Mesaj 782366)
verdiğim sebze coşturanlar işe yaramaya başladı gibi,benim iş yerindeki miraclelardan biri 4. yaprağını çıkarmaya başladı (bir yaprağı ise yarı kuru) çok ilginç bir bitki,işyerinde yaprakları aniden neden kuruyor anlamış değilim. evdekiler guava ile dışarıda iyi gibiler şu an için. ama naylonlarını daha hala çıkarmadım en azından rüzgara karşı koruyor, bu naylonlar.
Tavsiyem haftada bir sebze coşturanlı su dökün iyi geliyor.

direkt güneşe maruz kalınca hakikaten aniden kuruduğunu gözlemledim

TUĞCU 09-04-2011 09:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maybach (Mesaj 782218)
ben olsaydım o harmana güvenmezdim tohumlar canlanana kadar güneşte arada hafif sulayarak karıştırarak dinlendirirdim tohumlar pamukta bile çimleniyor zaten

O zaman ilk olarak torf daha sonra bu karışımı denesem daha iyi olacak gibi.

doğalbahçe 09-04-2011 18:35

1 Eklenti(ler)
Miracle Berry fidelerimin son durumları.

doğalbahçe 09-04-2011 18:36

Toprak karışımında Baltık torfu(sphagnum moss) kullandım.

TUĞCU 10-04-2011 01:08

Sayın doğalbahçe çok güzel gözüküyorlar.Elinize sağlık.Bugün sizden temin ettiğim tohumları ektim,umarım bende başarabilirim bu işi.

nariçi 10-04-2011 10:46

Benimkilerde hala çıkan yok sera içinde olmalarına rağmen.

doğalbahçe 10-04-2011 16:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TUĞCU (Mesaj 783049)
Sayın doğalbahçe çok güzel gözüküyorlar.Elinize sağlık.Bugün sizden temin ettiğim tohumları ektim,umarım bende başarabilirim bu işi.

Sn. tuğcu,

Tohumlarınızı ektikten sonra sıcak bir ortamda ve mümkünse kilit poşet içinde veya üzerlerine şeffaf bardaklar kapatarak küçük bir sera ortamı oluşturabilirseniz çimlenme biraz daha hızlı oluşabilir. Ben ilk 2-3 hafta boyunca kilitli poşetlerde çimlenişlerini sağladım.

doğalbahçe 10-04-2011 16:37

2 Eklenti(ler)
Meyvesini yedikten sonra gerçekten mucize meyve olduğu kanısına vardım. Çok güzel ve özel bir meyve. Herkesin meyveyi yemesini ve akabinde Limonu adeta limonata gibi algılamasını tavsye ederim.

vehbi 10-04-2011 23:05

Sndoğalbahçe sizden aldığım tohumlar çimlendi üç dört yaprak açtılar gelişmeleri yavaşladı kaç yaşında meyve verecekler teşekkür ederim.

doğalbahçe 12-04-2011 19:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vehbi (Mesaj 783551)
Sndoğalbahçe sizden aldığım tohumlar çimlendi üç dört yaprak açtılar gelişmeleri yavaşladı kaç yaşında meyve verecekler teşekkür ederim.

Sn. Vehbi,

3 yaşında meyve veriyorlarmış.

cagatayc78 12-04-2011 21:33

sayın doğalbahçe sizden temin ettiğim 5 tohumdan 4ü şu an büyümekle meşgul.ancak 2 gün önce rüzgar saksılarımdan birini devirmiş neyse bitkiye bir şey olmamış kökünü toplayıp biraz toprakla saksıyı takviye ettim bakalım şu an iyi gibi. işyerimdekiler ise yavaş büyüyordu birinin yaprağı birden çürüme gibi bir olay gösterdi suyu kestim evdeki sebze coşturanı alıp su ile karıştırıp işyerindekilere kullandım her ikiside 4.yaprağı çıkarıyor. sebze coşturanlı suyu haftada bir dökmek iyi geliyor gibi,naylonlarını hala bitkilerin çıkarmadım sizce çıkarmam gerekirmi?

Bu arada abdden bir adet "musa california gold" sipariş ettim bakalım kargoyu bekliyorum.abd kargo fiyatları pahalı olduğundan gücüm ancak birine yetti.

vehbi 12-04-2011 21:36

sn doğalbahçe teşekkür ederim inşallah üç yaşına kadar geliştiririz.

doğalbahçe 13-04-2011 20:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cagatayc78 (Mesaj 784829)
sayın doğalbahçe sizden temin ettiğim 5 tohumdan 4ü şu an büyümekle meşgul.ancak 2 gün önce rüzgar saksılarımdan birini devirmiş neyse bitkiye bir şey olmamış kökünü toplayıp biraz toprakla saksıyı takviye ettim bakalım şu an iyi gibi. işyerimdekiler ise yavaş büyüyordu birinin yaprağı birden çürüme gibi bir olay gösterdi suyu kestim evdeki sebze coşturanı alıp su ile karıştırıp işyerindekilere kullandım her ikiside 4.yaprağı çıkarıyor. sebze coşturanlı suyu haftada bir dökmek iyi geliyor gibi,naylonlarını hala bitkilerin çıkarmadım sizce çıkarmam gerekirmi?

Bu arada abdden bir adet "musa california gold" sipariş ettim bakalım kargoyu bekliyorum.abd kargo fiyatları pahalı olduğundan gücüm ancak birine yetti.

Aşırı nemden bitkilerin yapraklarının etkilenmemesi gerekiyor bu bakımdan kontrollü olmakta fayda var. Keşke 5 te 5 olsaydı. Tohumlar taze olduğunda çimlenme çok kısa sürede meydana geliyor.

Kargo masrafları bayağı yüklü inşallah en kısa sürede elinize geçer. Bende 2 yaşında 3 adet Miracle berry fidesi temin etmiştim, 2 tanesi adapte oldu bu sene yapraklarının açmasını bekliyorum.

doğalbahçe 13-04-2011 20:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vehbi (Mesaj 784831)
sn doğalbahçe teşekkür ederim inşallah üç yaşına kadar geliştiririz.

Çok aşırı ilgi istemiyor ama ortamını sağladıktan sonra inşallah 3 yaşını göreceğimize inanıyorum.

maybach 15-04-2011 16:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi botanik2009 (Mesaj 562805)
Sn:snowman77 kağıt havlu içinde çimlendirme yönteminin ayrıntılarını biliyorsanız yazarsanız sevinirim, ısı kaç derece , havlu kapalı bir kapta mı? v.b

kağıt havluyu hafif nemlendirin kilitli poşete koyun oturma odanızın ısısı yeterli o kadar bitki köklenene kadar besin gerekmiyor

TUĞCU 15-04-2011 17:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi doğalbahçe (Mesaj 783287)
Sn. tuğcu,

Tohumlarınızı ektikten sonra sıcak bir ortamda ve mümkünse kilit poşet içinde veya üzerlerine şeffaf bardaklar kapatarak küçük bir sera ortamı oluşturabilirseniz çimlenme biraz daha hızlı oluşabilir. Ben ilk 2-3 hafta boyunca kilitli poşetlerde çimlenişlerini sağladım.

Sayın Doğalbahçe;

Geç cevap verdiğim için kusura bakmayın.

Mesajınızı görür görmez, üstlerini 2-3 yerinden deldiğim ,şeffaf bardaklar ile kapattım.İçlerinden birinin orta kısmında beyaz filiz gibi birşey gözükmeye başladı.Umarım doğru yoldayımdır.

Evde nem oranını arttırmak için kaloriferlerdeki sulukların dışında, üstlerine ıslak havluda koydum.Hanım kızmaya başladı ,yakında yüzgeçlerimiz çıkacak diye:)

doğalbahçe 15-04-2011 18:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TUĞCU (Mesaj 786605)
Sayın Doğalbahçe;

Geç cevap verdiğim için kusura bakmayın.

Mesajınızı görür görmez, üstlerini 2-3 yerinden deldiğim ,şeffaf bardaklar ile kapattım.İçlerinden birinin orta kısmında beyaz filiz gibi birşey gözükmeye başladı.Umarım doğru yoldayımdır.

Evde nem oranını arttırmak için kaloriferlerdeki sulukların dışında, üstlerine ıslak havluda koydum.Hanım kızmaya başladı ,yakında yüzgeçlerimiz çıkacak diye:)

Sn. Tuğcu,

Evet gayet güzel izlenimler vermeye başladığımı belirtmek isterim. Uzama devam edecektir, 3-4 cm uzunluğa geldiğinde yapraklar belirmeye başlar. Islak havlu veya nem oluşturacak yıkanmış bir eşya bile çok faydalı olmaktadır.

cagatayc78 20-04-2011 20:26

5 Eklenti(ler)
bunlarda miracleların son hali,işyerindekiler naylonlu ve odada 4.yapraklarını çıkarmaya başladılar.evdekiler ise dışarıda naylonsuz durumlarında pek bir değişiklik yok ama dikkatimi çekti guavaya göre dışarıda daha dayanıklılar.

Kırmızı Guava ise dışarıda naylonsuz 3 gün kaldı poyraz ve soğuk pek iyi gelmedi anlaşılan yaprakların 2si kurumaya başladı.:( hayret 5 derecenin altındada ısı değil.Neyse içeri aldım şu hava biraz düzelsin hemen dışarı çıkaracağım.

cagatayc78 20-04-2011 20:27

1 Eklenti(ler)
Ananasta dışarıda durumunda bir değişiklik yok kuruyan dalda yok ama büyümede yok.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025