![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-08-2008
|
Merhaba; bende siteyi yeni keşfettim. Kütahya'da özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi işletmekteyim. 10 gün önce kaz üzümü fidelerinden aldım. terasımdaki küçük serama diktim. Fakat yaprakları kenarlarından ortasına doğru **** noktalar halinde sararıp ölüyorlar, toprağını nemli olacak şekilde suluyorum, seramın içi gündüz 30-35 C civarı sıcaklıta oluyor. 15-20 cm boyundaki 11 fideden sadece 6 adet kaldı. Durumlarıda pek iç açıcı değil 2 gündür gölgede duruyorlar, ama faydası olmadı sanırım. ne yapmamı önerirsiniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaçsever
|
![]() ![]() ![]() ![]() bu resimleri bugün çektim. sararan yapraklar görünüyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-08-2008
|
Fidelerinizin geldiği ortam muhtemelen seranız kadar sıcak değildi. Bu ani sıcaklık değişiminden olabilir. Sadece ilk resimde belirgin sararma gördüm. O fidede de yeni yapraklarda problem yok. Korkulacak bir şey olduğunu sanmıyorum. Ancak fideleriniz bu zamana göre çok küçük. Şu anda bitkiler meyve yapmış durumda, ay sonundan itibaren toplanmaya başlanır. Sizinkiler serada olduklarından belki eylül sonu gibi meyve verirler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaçsever
|
Biraz geç kaldım, ama niyetim Kütahya'da yetişip yetişmeyeceklerini öğrenmeti. Yakındaki bir kaplıcaya eylül sonu itibari ile 160 metrekarelik jeotermal ısıtmalı bir sera kurmayı planlıyorum. Eğer bir sorun çıkmazsa pepinolarımı ve kaz üzümlerini bu serada yetiştireceğim. inşaallah o zamana kadar en azından meyve tutarlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Bitki domatesle aynı şartlarda yetişiyor. Domates yetişiyorsa physaliste yetişir. Serada muhtemelen çok yıllık bitki olarak yetişeceklerdir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba, Sizlere bu yıl ilk defa yetiştirmeye çalıştığım kaz üzümü (inka eriği) ile ilgili tecrübelerimi aktarmak istiyorum. İlk defa yetiştirecek arkadaşlar biraz fikir edinebilirler. Bu yıl Almayadan gelen tohumlardan çimlendirdim. Çimlenme 15-20 gün içinde gerçekleşti. Çimlenme döneminde gündüz sıcaklığı 18-23 derece akşam sıcaklığıda tahminen 5-13 derece arasındaydı. Çimlenme oranı %90'lar seviyesinde gerçekleşti. 24 Mayıs'da gerçek yerlerine aldım. Temmuz ortalarında çiçeklenme başladı. Çiçeklenmeden sonra önce küçük yeşil kesecikler oluşuyor, bu kesecikler daha sonra büyüyor, sonrada içinde yuvarlak meyvesi oluşmaya başlıyor. Daha sonra kese sararmaya başlıyor. Sararan keseler bir süre sonra açılmaya başlıyor. İçindeki meyveside önce yeşilken sonra koyu sarı bir renk alıyor. Yeşilken doğal olarak daha ufak sararmaya başladıkça büyüyor. Yaklaşık cheery domates büyüklüğünde meyvesi oluşuyor. Yaprakları tüylü ve koyu yeşil. Bahçedeki kaz üzümlerinden (inka eriği) bir tanesi diğerlerinden önce sarardı meyvesi olgunlaştı. Diğerlerinden bazıları yeşil kesecikli, bir kısmı yeni çiçekleniyor. Hepsini toprağa aynı zamanda almama rağmen gelişimleri çok farklı oldu. Bir süre sanırım toprağa alıştılar. Çiçeklenmele ile birlikte gelişimleride hızlı arttı. Bulundukları yerde 4-5 çins domates, 4-5 çins biber, salatalık vardı. Suyun çok geldiği bölgelerde gelişim ve çiçeklenme daha az suyun daha az geldiği yerlerde gelişim hızlı çiçeklenme fazla oldu. Meyvesinin tadı yeşilken daha ekşimsi, sararınca hafif ekşilik var ama daha tatlı. Meyvesi bol küçük çekirdekli. Hemen her evresini haftalık bazda yakından takip edip resimlendirdim. Talep eden arkadaşlara pdf formatında mail adreslerine gönderebilirim. Bazı resimleri burayada koyabilirim, fakat buraya resim nasıl konulur bilmiyorum ama öğrenirim. Son bir şey bir çok forumda küçük çalı formunda olduğu söylenmesine rağmen iklim özelliklerindenmi bilmiyorum (bulunduğu yer sapanca) hem boyları çok uzamadı (en uzunu 1 metre civarında) hemde bence çalı formunda olmadı. Bu yıl toprakta kalacaklar seneye olup olmayacaklarını göreceğim. Tahminim kışları çok soğuk geçtiği için çok yıllık olmayacakları yönünde aşarsak göreceğiz. Son bir şey ben daha önce bu meyveden hiç yemediğim için tadını bilmiyordum. O yüzden diğer sebzelerin polenlerinin meyve oluşumunda bir etkisi olmuşmudur bilemiyorum. Görüntü ve renk konusunda bir etkisi yok. Ama meyvenin içine ve tadına bir etkisi varmı bilmiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Tturt, Bitkilerinizin kışı atlatabileceğini sanmıyorum. Ben kökleri de canlı tutamadım. Ben 3 senedir bir önceki senenin tohumları ile üretiyorum. Bitki boyunda küçükme oldu. Dolayısı ile meyve miktarında da. Bu gelişimin hava ve toprak şartlarından mı ya da yabancı polenlerden mi olup olmadığını seneye hem bu senenin tohumlarından hem de yeni tohum ile üreterek deneyeceğim. Bende meyve tadında bir değişiklik olmadı. Düzenleyen otugay : 28-06-2009 saat 09:46 Neden: imla hatası |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaçsever
|
Sayın Tturt, resimleri aşağıdaki mail adresime gönderirseniz sevinirim. benimkilerle kıyaslamak istiyorum. şimdiden teşekkürler. ayparcasi__2005@hotmail.com |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 09-11-2007
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sevgili Mahon67 Bilgi için teşekkürler. Ben çiçek ve yaprak yapısına göre nette biraz araştırdım. (Physalis costomatl) türü olduğunu düşünüyordum. Sizden öğrenmiş oldum. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-12-2006
|
kırmızısını nasıl elde edebiliriz acaba |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Malbman, Sizinkiler P. peruviana mı? Yaprakları çok parlak görünüyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 09-11-2007
|
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/showthr...ight=tomatillo Direkt meyvesi yenmese de Çok güzel Meksika salsa sosu yapabilirsiniz meyvelerinden http://www.agaclar.net/forum/showthr...ight=tomatillo |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-06-2008
|
sayın mahon67, aşağıdaki linkte aynı kategoride olduğu gözüküyor.belki dediğiniz gibidir ama bende kırmızı olanından tohum var.almanyadan bir akrabama getirtmiştim. http://translate.google.com/translat...tbb=1&ie=utf-8 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-10-2007
|
balkondaki fidem |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
|
Bende olanlardan parlak yapraklı olan bir tek p. alkekengi var. Bitkinin genel görünümünü fotograf olarak yüklerseniz daha iyi fikir verebilir. Ben de yarın bendekileri yüklerim referans olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
|
Yarın panoramik bir fotoğrafını çeker yüklerim sayın otugay. Ama şu linkteki alkekengi sizin dediğiniz gibi parlak yapraklı değil, tam tersi yaprakları mat. Bir yanlışlık olabilir mi acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
|
Aşağıdaki linkte 145 no.lu mesajımda resimler var ama farklı zamanlarda çekilen resimlerde fark çok anlaşılmıyor. Yarın yanyana çekersen sanırım daha iyi olacak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-01-2009
|
verimi hakkında bildi verirmisiniz |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
|
Yeni fotoğraflar. Bitkiyi içeriye alıp baktım ama fotoğraftaki gibi parlak değil yaprakları, tam tersi sizin yüklediğiniz fotolardaki gibi mat görünüyor. İlk fotoğrafta neden o kadar parlak çıkmışlar anlamadım. Ama nevsune'nin dediği gibi tüylü değil. Bu peruviana değil mi yoksa? Değilse ne o zaman? Düzenleyen malbman : 08-05-2009 saat 21:21 Neden: Ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Düzenleyen tolgahann : 19-06-2009 saat 18:51 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |