agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Kaktüs ve Sukulentleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/)
-   -   -Esin- / sukulentlerim (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/35793.htm)

fdogru 14-10-2014 10:15

Tebrikler, bitkileriniz çok sağlıklı. Özenen ama bakmayı beceremeyen biri olarak, küçük de bir sorum olacak.
lithops, sukkulent ve kaktüslerinizi aynı toprak karışımına mı ekiyorsunuz? ayrıca kullandığınız iri taneli karışım nedir?

YeniBON 14-10-2014 10:56

Güzel çiçeklere imrenmek.

Sayın Esin paylaştığınız resimleri gördükçe hayran oluyorum. Çiçeklerinize imrenerek bakıyorum.

Özellikle lithopslarınız baş döndürücü. Ben de evimde onlara bakmak, üretmek için gerekli şartları hazırlamaya çalışıyorum.

Güzel paylaşımlarınız için teşekkür ederim. Herkese bol çiçekli günler dilerim.

-Esin- 14-10-2014 12:01

İlginize çok teşekkür ederim sn. Yenibon, size de bol çiçekli günler.

Sn. fdogru, teşekkür ederim öncelikle. Sukulentler ve lithopslar için farklı toprak karışımları kullanmak gerekiyor. Lithopsların ve diğer mesemblerin toprağı çok hızlı drene olabilen ve humus içermeyen bir yapıda olmalı. O yüzden ben yaklaşık olarak %40 volkanik cüruf, %30 lava taşı ve %30 torf içermeyen saksı toprağı kullanıyorum. Hatta daha önceleri toprağı daha da azaltıp biraz dişli dere kumu da ekliyordum karışıma ama son zamanlarda kumu koymamaya başladım. Toprağı ağırlaştırıp kök gelişimini yavaşlattığını düşünüyorum.

Diğer Echeveria, Graptopetalum, Crassula türleri gibi sukulentler içinse %75 toprak ve %25 lava taşı yeterli. Böylelikle toprağın besin değerini fazla azaltmadan yeterince drenaj sağlanmış oluyor.

fatitoo 14-10-2014 12:06

Lav taşını sadece saksının en üstüne mi koyuyorsunuz yoksa toprak karışımının içinde de var mı?

-Esin- 14-10-2014 12:15

Tabii, toprak karışımının içinde de var yukarda yaklaşık oranlarda belirttiğim gibi. Lithopslar için toprağın üstüne de sadece lava taşı koyuyorum ki hem gövdeyle toprağın teması kesilip havadar bir ortam olsun hem de toprak birdenbire kurumasın, nem dengesi bir süre muhafaza edilebilsin.

Maude 16-10-2014 13:30

Merhaba Esin,

Bir süredir eşimin yurtdışı görevi nedeniyle annem ve babamla kalıyorum. Evimde bıraktığım çiçeklerden biri de Aloe Juvenna idi. Sen de fotoğrafını gördüğünde çok beğenmiştin. Ancak son hali beni çok üzdü. Sana danışmak istedim. Görünürde birşey yok ancak kökte çürüme meydana gelmiş. Ben sulamasına dikkat ediyordum ama kızım su verdiğini itiraf etti. Yapmadığı şeydi ama çocuk işte. Gövde, yavrular hala sağlam hatta bir tanesi hariç köklerden de sağlam kısımlar var. Şimdi ben sapın en altındaki çürümüş kısmı kesip kurutup sonra toprağa diksem sonuç alır mıyım? Yani kaktüslere uyguladığımızın aynısını yapsam yeniden köklenir mi sence?

Diyeceksin ki fotoğraf koy ancak makinemdeki teknik bir sorun yaşadım. Yarın tekrar fotoğraf koymayı deneyeceğim. Şimdilik saksıdan alıp kökleri topraktan arındırdım, kuru bir yerde açıkta tutuyorum.

Önerilerine ihtiyacım var, sevgiler.

-Esin- 16-10-2014 18:03

Sevgili Maude,

Çürüme yalnızca kök bölgesindeyse ve bir kısım kök sağlam görünüyorsa çürüyenleri temizleyip yeni bir saksıya ve temiz toprağa tekrar ek, kalan sağlam köklerin kurumaması için dışarda uzun süre bekletme. Toprak çok hafif nemli olabilir ama asla ıslak olmasın. Toprağı eline alıp iyice sıktığın zaman tek bir damla su damlamıyor olmalı. Toprağın kurumasına izin verip bir süre hiç sulamamak gerek sonrasında da. Ya da yalnızca saksı tabağının altından az az su verilebilir. Çürüme gövdenin iç kısımlarına doğru ilerlemişse yapacak bir şey kalmıyor maalesef :( Aloe'lerde gövdenin köklenmesi çok zor. Yine de deneme amaçlı çürüyen yerleri kesip kurut ve ek derim, zaten kaybedecek bir şey yok.

A. juvenna'nın başına böyle bir şey gelmesine üzüldüm, umarım çok fazla çürüme yoktur ve kurtulur.

Sevgiler

Maude 17-10-2014 15:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi -Esin- (Mesaj 1325409)
Sevgili Maude,

Çürüme yalnızca kök bölgesindeyse ve bir kısım kök sağlam görünüyorsa çürüyenleri temizleyip yeni bir saksıya ve temiz toprağa tekrar ek, kalan sağlam köklerin kurumaması için dışarda uzun süre bekletme. Toprak çok hafif nemli olabilir ama asla ıslak olmasın. Toprağı eline alıp iyice sıktığın zaman tek bir damla su damlamıyor olmalı. Toprağın kurumasına izin verip bir süre hiç sulamamak gerek sonrasında da. Ya da yalnızca saksı tabağının altından az az su verilebilir. Çürüme gövdenin iç kısımlarına doğru ilerlemişse yapacak bir şey kalmıyor maalesef :( Aloe'lerde gövdenin köklenmesi çok zor. Yine de deneme amaçlı çürüyen yerleri kesip kurut ve ek derim, zaten kaybedecek bir şey yok.

A. juvenna'nın başına böyle bir şey gelmesine üzüldüm, umarım çok fazla çürüme yoktur ve kurtulur.

Sevgiler

Sevgili Esin, teşekkürler. Ben de çok üzüldüm. Malesef gövdenin en alt uzunca çürümeler var ama yine de bir umut. Hatta bugün bir büyük ve ona bağlı bir yavruyu sitemizden Emmi arkadaşımıza verdim. Belki onu elinde can bulur. Hangimiz kurtarırsak o diğerine verir dedim ;). Kendisi bana kalanchoe fedchenko çelik ordusu getirdi bugün sağolsun. Bakalım zayiatı en az olanı için yazdıklarını uygulayacağım. Diğerini de kesip deneyeceğim. Iyi ki varsın.

-Esin- 17-10-2014 17:00

Rica ederim sevgili Maude, sen de iyi ki varsın :) Dilerim kurtulur da tekrar eski ihtişamına döner. Kalanchoe fedtschenkoi güzel bir tür, iyi moral olmuştur sana. Bende minik bir tane var, daha küçük parmağım kadar yok boyu :) Çiçekli fotoğraflarını baharda sizden bekliyoruz o halde ;)

-Esin- 17-10-2014 17:06

1 Eklenti(ler)
Kalanchoe tomentosa'ya bir hastalık gelip yapraklarında lekeler oluşturmuştu. Neyse ki o badireyi atlatıp tekrar toparladı.

Eklenti 523815

-Esin- 17-10-2014 17:14

1 Eklenti(ler)
Graptopetalum paraguayense saksısının içinde crassula lycopodioides büyümüş. Ölmeye yuz tutmuş halde küçük bir çelikti, ne ara canlandı da büyüdü farkedemedim bile :) Değişik saksılarda birer ikişer dal olarak mevcut. Bir ara hepsini aynı saksıya toplayıp bu tür hakkında bir yazı eklerim.

Eklenti 523816

-Esin- 17-10-2014 17:20

1 Eklenti(ler)
Paylaşacağım çok fotoğraf birikti. Vakit buldukça yükleyeceğim. Şimdilik şöyle bir toplu fotoğraf koyayım :)

Eklenti 523817

musbet 17-10-2014 20:17

Oy oy oy Esincim maşallah...
Çok güzeller bayıldım hepsine, çok bakımlı gözüküyorlar.
Yakında olsan gelip çalasım var ama çok uzak oralar:)
Ellerine sağlık Esincim

Maude 17-10-2014 21:21

Toplu fotoğraf kendimden geçmeme yetti. Maşallah!

-Esin- 18-10-2014 19:23

5 Eklenti(ler)
Echeveria secunda glauca, sonbahar coşkusunda. Bence echeverialar içinde en güzel çiçek rengi onda :)

Eklenti 523818

Eklenti 523819

Eklenti 523820

Eklenti 523821

Eklenti 523822

-Esin- 18-10-2014 19:32

2 Eklenti(ler)
Echeveria affinis(*) de E. secunda glauca ile yarışta. Koyu renk yapraklarla kıpkırmızı çiçeklerin tezatı güzel :)

Eklenti 523823

Eklenti 523824

* Daha önce Echeveria Black Prince olarak adlandırdığım bu bitkinin aslında E. affinis olduğunun farkına vardım. Hibrit türlerle ebeveyn bitkileri benzer olduğu zaman yaygın bir biçimde karıştırılıyor, gerçeğe ulaşmak zaman aldı :)

Seabert74 20-10-2014 12:52

Lithops karasmontana "Top Red"

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi -Esin- (Mesaj 1299568)
Bu güzel Lithops karasmontana "Top Red" saksısını görünce dayanamayıp aldım :)

Eklenti 504867
Eklenti 504868

Her ne kadar yanyana bonibon şekerleri gibi dursalar da bu kadar sıkışık kalmalarına izin veremezdim tabi :) Zaten kökleri de bir an önce torftan kurtarmak gerekliydi. Yeni saksılara ekmenin inanılmaz zorlayıcı olduğunu söylemem gerek. Köklere çok zarar vermeden ayırmak için bol bol suladım. Fakat torf tamamen kuruyup kökler tarafından da bayaca sıkıştırıldığı için onca su toprağın üst bir santimlik kısmına bile işleyememişti. Yaklaşık yarım saat su içinde bekletmeme rağmen torf resmen su geçirmez hale geldiğinden yüzeyden bir iki milimlik yer dışında hiç ıslanmadı. Dolayısıyla bu minik lithopsların daha önce sulanmış olsalar dahi çok çok uzun süreler hiç susuz kaldıklarını anladım. O yüzden yeni yerlerine ektiğim gibi hepsini suladım.

Sonunda rahat bir nefes alan lithopsçuklar :)

Eklenti 504871

Susuzlukları yan kısımların buruşmasından ve üstlerinin çukurlaşmasından da açıkça belli.

Eklenti 504872

Esin hanım merhaba..
Lithops karasmontana "Top Red" saksınızın güncel durumunu merak ediyorum.. Ne durumdalar?? Paylaşırsanız sevinirim, teşekkürler

-Esin- 21-10-2014 22:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Seabert74 (Mesaj 1326446)
Esin hanım merhaba..
Lithops karasmontana "Top Red" saksınızın güncel durumunu merak ediyorum.. Ne durumdalar?? Paylaşırsanız sevinirim, teşekkürler

Top Red'ler bayaca büyüdü, onun haricinde bir gelişme yok. Bu sene zaten çiçek açmazlar, henüz bölünme için de erken. Yarın fotoğraflarını çeker paylaşırım.

-Esin- 21-10-2014 22:58

2 Eklenti(ler)
Crassula "Spring Time"

Eklenti 523825

Bir Crassula rupestris ve C. perfoliata var. minor (falcata) hibriti. Ortası koyu pembe, yaprakları toz pembe renkte yıldız şekilli, tatlı kokulu, gösterişli çiçekleriyle en güzel Crassula hibritlerinden bir tanesi. Kış sonu, ilkbahar başlangıcı gibi çiçekleniyor. Hatta bazı kaynaklar sonbahar hariç yıl boyu çiçekli kalabildiğini yazmışlar. Küçük boydan itibaren çiçeklenip her yıl çiçek açması beklenen bitkilerden.

Soğuğa dayanıklılığı -1 derece. Yavaş büyüyor. Her ne kadar yaprak üstündeki pütürlü beyaz yapılar güneşten bir nebze korunma sağlasa da çok sıcak yaz aylarında direk öğlen güneşinden korunmalı.

Çiçeklenmesini sabırsızlıkla bekliyorum :)

Eklenti 523826

-Esin- 21-10-2014 23:55

3 Eklenti(ler)
Sinocrassula yunnanensis

Eklenti 523828

Anavatanı Çin ve Myanmar'ın kuzeyi olan bir sukulent türü. Daha çok Çin'in Yunnan Bölgesi'nde yaygın. Zaten ismi de buradan geliyor. 2500- 2700 metre yükseklikte yetişiyor.

Küçük rozetler halinde büyüyen bu tür 10-12 cm kadar boya ulaşıyor. Yoğun kümeler halinde, hatta rozetlerin üst üste büyüdüğü bir gelişim gösteriyor. Yaz ve sonbahar boyunca açtığı minik beyaz çiçekleri var. Yaprak yüzeyi tüylü, bu da onun güneşe dayanıklılığını arttıran bir özellik. Tam güneşli alanlarda veya yarı gölgede de yetiştirilebilir. Dona dayanımı ise -7 olarak belirtilmiş.

Eklenti 523827

Eklenti 523829

-Esin- 22-10-2014 19:33

4 Eklenti(ler)
İstek üzerine Lithops karasmontana "Top Red" :)

Eklenti 523830
Eklenti 523831
Eklenti 523832

Aynı kultivarı belirttiğini düşündüğüm L. karasmontana var. lateritia dilini çıkardı :p

Eklenti 523833

-Esin- 22-10-2014 19:38

3 Eklenti(ler)
L. lesliei var. albinica, üçü de aynı anda açtı :cool:

Eklenti 523834

Eklenti 523835

Eklenti 523836

-Esin- 22-10-2014 19:41

3 Eklenti(ler)
L. dorotheae de çiçekte. Çiçekler ilk açtıkları gün küçük olsalar da her gün gitgide daha büyük açmaya başlıyorlar.

Eklenti 523837

Eklenti 523838

Eklenti 523839

-Esin- 22-10-2014 20:15

5 Eklenti(ler)
C253 - Lithops terricolor (localis) (syn. peersii)

Eklenti 523841

Eklenti 523842

Bu çiçek bolluğunun altında gizlenen L. terricolor, aslında çiçeksiz haldeyken de doğal ortamında bulunması en zor lithops türlerinden biri. Gövdesinin boyutu çoğu lithopstan daha küçük. Bendekiler de ölçmedim ama 1.5 cm civarında çaplarıyla çiçek açan, erişkin boylarında olduklarına göre tohumdan yeni yetişen hallerini varın siz tahmin edin ;)

Eklenti 523843

Genellikle 6-10 gövdelik kümeler halinde bulunsa da 20 veya üzeri gövde sayısında da küme oluşturmaları mümkün. Çiçekler 3 cm çapında, sarı renk ve ortası beyaz. Ayrıca çiçeklerin müthiş tatlı bir kokusu var, oldukça yoğun. ;)

Şu an çiçekleri geçti ve kalıcı yerine aktarıldılar.

Eklenti 523844

Eklenti 523840

-Esin- 22-10-2014 20:19

1 Eklenti(ler)
Hem birbirleriyle hem de kendileriyle tozlaştırma yapıldı, yalnız sorun şu ki çiçek bol olunca hangisini hangisiyle tozlaştırdığımı unuttum! :mad:

Eklenti 523845

-Esin- 22-10-2014 20:55

3 Eklenti(ler)
Echeveria agavoides var. corderoyi

Eklenti 523846

Aynı zamanda E. agavoides "Red Edge", "Lipstick", "Ebony" gibi isimlerle de biliniyor. Kökeni Meksika, doğal habitatında kırmızı kenar rengi baskın olan bir bitki alınarak uzun süren seleksiyonlar sonucu bu kultivar elde edilmiş. Sert yapraklı, çapı zamanla 20 cm'e ulaşabilen bir bitki. Yapraktan üretimi çok zor ve ayrıca çok nadir yavru verdiği için kolay çoğaltılabilen bir tür değil. Genellikle tek başına büyüyor. Büyüıme hızının bir echeveria için yavaş sayılmayacağı belirtilmiş.

Çiçeklenme dönemi yaz. Dışı koyu pembe, içi sarı, klasik echeveria çiçeğinden biraz daha dar ve boru şekilli çiçekleri var.

Yaprak renginin tam olarak korunabilmesi için bol güneşli bir yerde yetiştirilmeli. Dona dayanıklılığı çok iyi, -9 dereceye dayandığı belirtiliyor.

Eklenti 523847

Eklenti 523848

-Esin- 22-10-2014 21:18

4 Eklenti(ler)
Crassula "Buddha Temple"

Eklenti 523849

Bir Crassula pyramidalis ve C. perfoliata var. falcata hibriti. Üst üste sıralanmış, kenarları dört köşeden yukarı doğru kıvrılan yapraklarıyla aynen Çin pagodalarının çatı tipine benziyor. İsmi de bu yüzden "Buddha Temple", yani "Buda Tapınağı".

Eklenti 523850

Eklenti 523851

Yaklaşık 4 cm genişliğinde kare şeklinde sütunlar halinde büyüyor. Yavru verdiğinde veya gövdeyi kesip köklendirerek çoğaltması yapılabilir. Yaklaşık 20 cm boyuna geldiğinde farklı kısımlardan yavru verebiliyor. Uygun boya geldiğinde şartlar da elverişliyse yılın her zamanı çiçek açabilir. Çiçekler en üst kısımda yoğun bir küme halinde oluşuyor, önce kırmızı olan tomurcuklar çok açık pembe veya beyaz renkte çiçeklere dönüşüyor.

Görünümü itibariyle müthiş bir ornamental değere sahip bir bitki fakat bir o kadar da nazlı. Yapraklarının sıklığı nedeniyle üstüne su gelmemesine dikkat edilmeli, su yaprak aralarına girip uzun süre kurumayacağı için mantara yakalanma riski yüksek. Yazın da aynı sebeple unlu bit saldırısında ilk kurtarılması gerekenlerden :p

Yakıcı yaz günlerinde direk öğlen güneşinden korunmalı. Dona dayanıklılığı ile ilgili bir bilgiye rastlamadım, zaten bahçeye ekmek için fazlasıyla değerli :)

Eklenti 523852

Seabert74 23-10-2014 09:07

Harikalar maşallah..
Karasmontana top red'ler hiç bölündü mü sevgili Esin?? Ne zaman bölünecekler? Sabırsızca bekliyorum :)

Buddha Temple'ın son fotografına bayıldım, tapınaga yaraşır şekilde .. Çok sanatsal, tebrikler..

-Esin- 23-10-2014 12:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Seabert74 (Mesaj 1327238)
Harikalar maşallah..
Karasmontana top red'ler hiç bölündü mü sevgili Esin?? Ne zaman bölünecekler? Sabırsızca bekliyorum :)

Buddha Temple'ın son fotografına bayıldım, tapınaga yaraşır şekilde .. Çok sanatsal, tebrikler..

Teşekkür ederim sevgili Seabert. L. karasmontana minikleri henüz bölünmediler, ki bu iyi bir şey :D Daha zamanları var, kış bitiminde bölünmeleri gerek.

Buddha Temple'ın son fotoğrafta yer değiştirip torftan kurtulmuş hali var, ondan güzel gelmiştir :p Teşekkürler...

maya 23-10-2014 12:28

Buddha Temple'ınız kesinlikle müthiş!

sonkez 23-10-2014 12:44

Çok güzeller...

yalper 23-10-2014 14:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi -Esin- (Mesaj 1327180)
Hem birbirleriyle hem de kendileriyle tozlaştırma yapıldı, yalnız sorun şu ki çiçek bol olunca hangisini hangisiyle tozlaştırdığımı unuttum! :mad:

Eklenti 522381

arada bir buraya uğrayıp, stres atıp gülümseyerek ayrılıyorum :)

-Esin- 23-10-2014 17:42

Teşekkürler sevgili sonkez, maya ve milla.

@yalper, öyle bir ifade etmişsiniz ki sanki daha çok stres oluyormuşsunuz gibi geldi bana. O gülümsemeler sinir seğirmesi mi yoksa? :) Hiç de sebep olmak istemediğim bir hal halbuki :rolleyes:

gürkan63 24-10-2014 15:23

3 Eklenti(ler)
Sayın-Esin- Lithopslarınız bir harika,bende edindim kendime bir kaç adet.Şimdi sizden müsaadenizle biraz kopya çekmek (isim için) isterim....:)
Buddha deseniz ayrı bir harika,maalesef benim Buddha sizinki gibi öyle muhteşem değil.

Ellerinize sağlık.

Buda benim Buddha

gürkan63 24-10-2014 15:24

Ama son anda ne fark ettim gördünüzmü ? ..:))

Çok sevinçliyim.....

-Esin- 24-10-2014 20:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gürkan63 (Mesaj 1327529)
Sayın-Esin- Lithopslarınız bir harika,bende edindim kendime bir kaç adet.Şimdi sizden müsaadenizle biraz kopya çekmek (isim için) isterim....:)
Buddha deseniz ayrı bir harika,maalesef benim Buddha sizinki gibi öyle muhteşem değil.

Ellerinize sağlık.

Buda benim Buddha

Sayfam emrinizde, dilediğinizce gezin dolaşın :p Buddha Temple'ınız için niye öyle diyorsunuz, bence gayet muhteşem. Ayrıca benimkinden de yaşlı, görüyorum ki 2013'ten bu yana gayet sağlıklı bir şekilde bakıyorsunuz, tebrik ederim. Bir çok yerde Buddha Temple'ın bakımı çok zor bir tür olduğunu okuyorum. Yaşatabilen az. Sizinki yavru bile veriyor, gözünüz aydın :)

-Esin- 24-10-2014 23:20

3 Eklenti(ler)
Echeveria lilacina

Eklenti 523856

Meksika'da yüksek rakımlı bölgelerde yetişen E. lilacina beyaza yakın gri renginden dolayı hayalet echeveria olarak anılıyor :) Çapı 20 cm'e ulaşabilen bu sevimli hayalet, yaz döneminde açtığı koyu pembe çiçekleriyle çok güzel bir görüntü oluşturuyor. Hafif donları atlatabilse de formunu bozmamak için donlardan korunması gerekli. Genellikle tek başına büyüyor, sıkça yavru yapan türlerden değil. Fakat oldukça kompakt bir yapısı ve düzgün simetrisiyle göz dolduruyor. Ayrıca yaprakları yazın güneş altında pembemsi, lilaya benzer bir renk alıyor ;)

Eklenti 523857

Eklenti 523858

-Esin- 24-10-2014 23:47

2 Eklenti(ler)
Lithops pseudotruncatella

Eklenti 523860
Eklenti 523859

Güzel yüzlü lithopslardan, beğendiğim bir tür :) Cole numarası ve tam ismiyle C67- Lithops pseudotruncatella ssp. pseudotruncatella v. pseudotruncatella.

Gövdesinin 4 cm'i geçen çaplara ulaşabilmesiyle lithopslar arasında oldukça büyük sayılan türlerden. Nispeten hızlı büyüyor ve sık sık yavrulayarak bölündüğü belirtiliyor. Dolayısıyla da 20 gövde sayısına ulaşan kümeler oluşturabiliyor. Yaz başında bile çiçeklenecek kadar erken açan bir tür. Sarı çiçekli.

-Esin- 24-10-2014 23:54

3 Eklenti(ler)
Graptopetalum superbum dipten yavru yapmakla meşgul :)

Eklenti 523861

Eklenti 523862

Eklenti 523863

-Esin- 25-10-2014 00:13

2 Eklenti(ler)
Gitgide bu türü daha çok beğenmeye başladım. Adı ya Pachyveria Blue Mist ya da Graptoveria Royal Flush. İsmi kesinleştirmek için çiçek açmasını bekliyorum ama içimden bir ses Graptoveria diyor :) Havalar soğudukça lilaya benzer bir renge büründü.

Eklenti 523864

Saksıda misafir olarak yapraktan yetişen Echeveria Black Knight ve E. dondo yavruları da var :)

Eklenti 523865

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025