![]() |
Harika görünüyorlar bende kaktüs sevdasına şu kırmızı çiçeklilerle başlamıştım internette resmini görünce bayılmıştım renklerine tabi edinemedim zaten kaktüslerle bu yıl anlaşmaya başladık.
Güle güle büyütün umarım istediğiniz gibi yetiştirisiniz |
Alıntı:
Selamlar... |
Alıntı:
Selamlar... |
Alıntı:
|
5 Eklenti(ler)
Devam...
Eklenti 581078 Eklenti 581079 Neoporteria curvispina var. geissei. Sanırım yavaş büyüyen ve çok çiçek açmayan bir tür. bakalım kışın ne yapacak. Eklenti 581080 Bir Chamaecereus hibriti. Umarım sylvestrii gibi dayanıklıdır. Bahçede 5 farklı tür Chamaecereus hibriti var ama sadece bu açtı bu sene :) Eklenti 581081 Eklenti 581082 Gymnocalycium horstii. Bir Gymnocalycium için devasa çiçekleri var. Anavatanı Brezilya o yüzden kışı atlatabileceği şüpheli :( |
5 Eklenti(ler)
Devam...
Eklenti 581083 Tohumdan yetiştirdiğim Rebutia. Eklenti 581084 Eklenti 581085 Pazardan aldığım Echinopsis. Eklenti 581086 Lobivia jajoiana diye satın aldım ama türünden emin değilim. Eklenti 581087 Crassula capitella subsp. thyrsiflora. -6.6 dereceye dayanıyormuş. Yaz başından beri çiçekli :) |
5 Eklenti(ler)
Devam...
Eklenti 581590 Eklenti 581591 Pazardan aldığım bir başka Echinopsis. Eklenti 581592 Eklenti 581593 Hamatocactus setispinus. Mesa Garden listesinde -12 dereceye dayanabileceği yazıyor. Eğer kış yağışlarıyla baş edebilirse bahçe için biçilmiş kaftan. Hem oldukça hızlı büyüyor hem de tam bir çiçek makinası :) Eklenti 581594 Büyük saksıya diktiğim, kökleriyle hiç oynamadığım Adenium'um. Artık iyice büyüdü, dallarına kuşlar bile konuyor :) Gövdenin yanına bir çakmak koydum boyutu daha iyi anlaşılabilsin diye. |
5 Eklenti(ler)
Devam...
Eklenti 587529 Echinopsis subdenudata. dona dayanımı -7 derece. Eklenti 587530 Aloe rauhii cv 'snowflake'. Dona dayanıklı değilmiş :( Eklenti 587531 Echeveria runyonii cv. TOPSY TURVY. Geçen kıştan sağ kalan sukulentlerden. Yani en az -9 dereceye dayanıklı :D Eklenti 587532 Eklenti 587533 Bu arkadaş bahçede kendiliğinden peydahlandı :D Sukulent mi bilmiyorum ama formu çok güzel. |
5 Eklenti(ler)
Devam...
Eklenti 587536 Yucca gloriosa. O kadar soğuk ve fırtınadan çizik bile almadı :) Eklenti 587537 Astrophytum capricorne var. niveum. Dona en dayanıklı Astrophytum türlerinden. Kış yağışları ile baş edebilirse -12 dereceye dayanabiliyormuş. Eklenti 587538 Astrophytum myriostigma forma columnare. Dona dayanımı -6.6 derece. Eklenti 587539 Sanırım Notocactus ottonis. Semt pazarından :) Eklenti 587540 Notocactus haselbergii. Hiç ummadığım bir anda çiçek açtı :) |
5 Eklenti(ler)
Devam...
Eklenti 587546 Eklenti 587547 Eklenti 587548 Mammillaria insularis. Genelde Mammillaria'ları pek sevmem. Ama büyük çiçeklilerin yeri ayrı :) Eklenti 587549 Eklenti 587550 Sedum sieboldii. Güneşten ve susuzluktan pek hoşlanmıyorlar. Sonbahar tam onların mevsimi :) |
Sayfanızı baştan aşağı gezdim, tek kelimeyle harika... Zaten onlarca beğeniden anlamışsınızdır :)
Müthiş bir koleksiyon... Heyecan ve ilham verici... Sizden ricam daha çok paylaşım yapmanız yönünde :) |
Bitkilerin formları, renkleri ve çiçekleri, sizin de kompozisyonlarınız bir harika- ellerinize sağlık. Ancak favorim Echinopsis (Lobivia) arachnacantha var. torrecillasensis- bakmaya doyamadım...
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
5 Eklenti(ler)
Devam...
Kar Çanakkale'yi vurmadı ama soğuğu yetti. Hasar raporu için 1 hafta beklemek gerek. Geçen kış bazı türlerde sorun yok gibi gözükse de zaman geçtikçe bir çok bitkim savaşa yenik düşmüştü. O yüzden şimdilik soğuklardan hemen önce çektiğim fotoğrafları paylaşmak istiyorum. Eklenti 591411 Eklenti 591412 Bahçede 4 adet Titanopsis calcarea var. Şimdilik 3 kök sorunsuz gözüküyor ama bir tanesinde belirgin bir yumuşama var. Soğuğa dayanıklılık birleyler arasında da farklılık gösterebiliyor. Eklenti 591413 En sevdiğim bitkilerimden biri Ferocactus latispinus. Geçen kış korumuştum bu kış Mesa Garden listesinde -12 dereceye dayandığını okuyunca korumamaya karar verdim. Keşke korusaymışım. Gövdesinde belirgin renk değişimleri oluştu umarım kaybetmem :( İyi durumdayken çekilmiş son fotoğrafı olabilir bu. Eklenti 591414 Büyük çiçekliler grubundan bir kaç Mammillaria türüm var. Bu da onlardan biri Mammillaria hernandezii. Bahçeye dikmediğim nadir türlerimden :) Eklenti 591415 Bahçenin bir bölümünden ufak bir kesit. |
5 Eklenti(ler)
Devam...
Eklenti 591416 Eklenti 591417 Tohumdan yetiştirdiğim Sedum kamtschaticum. Soğuğa dayanıklı sedumlar yaz sıcağından pek hoşlanmıyorlar. Sonbahar onların zamanı :) Eklenti 591418 Faucaria tuberculosa. Sonbaharda bol çiçek açtı :) Eklenti 591419 Sedum pachyphyllum sonbahar renkleri. Eklenti 591420 Opuntia violacea. O da sonbahardan nasibini aldı :) |
Bu fotoğraflarla bir 2016 kaktüs takvimi harika olur- düşünsenize, her ayın kaktüs fotoğrafına eşlik eden bir bilgi kutucuğu; içinde taksonomi, yetiştirme koşulları, düzenleme vb hususlarda pratik ve ilginç bilgiler. Koşa koşa alınır :)
(Aslında hediye etmek için de bu tür takvimler hazırlamak artık çok kolay; büyük ofset kırtasiyeler hemen yardımcı oluyor. Doğum günleriydi şuydu buydu, özel günler yaklaşırken aklınızda bulunsun Sayın Lithoriachloris) |
Son resimdeki sedumlara bayıldım renkler harika:)
|
Sn litoriachloris,geçen yıl devrilen optunyalar ne oldu? Umarım eski sağlıklarına kavuşmuşlardır.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Selamlar... |
5 Eklenti(ler)
Devam...
Kaybettiğim bitkilere üzülemeden yeni bir soğuk dalgası vurdu ve bu sefer kar da getirdi. Bu sene toprakla buluşturduğum bitkilerden küçük olanlarının üzerini örttüm. Şu anda hepsi karın altında. Soğuk dalgası 2 hafta kadar sürecek gözüküyor. Bu oldukça uzun bir süre. Gece sıcaklıkları -7, -8 dereceleri bulacak gibi bakalım bu süreçten nasıl bir sonuç çıkacak. Bu sabah iş yerine gelince cep telefonu ile çektiğim fotoğraflar bunlar: Eklenti 592743 Eklenti 592744 Eklenti 592745 Eklenti 592746 Eklenti 592747 |
Fazla seyretmeyelim,nazar değmesin .MAşallah
|
Merhaba litoriachloris,deneyimlerinizden kendi adima cesaret buldum ve bu kis ilk defa 20 saksi Kaktus ve sukulentimi acik balkonda biraktim uzerine yagmur **** kar yagmiyor ama gecen ay -17 leri gorduler gece sicaklik-4 oldugunda seviniyorum :) ve birseyi farkettim ki sukulentler donuyorlar sonra hava sicakliginin yukselmesiyle kendilerini tedavi ediyorlar ama birden gunes gormeleri iyi olmuyor.kaktuslerim hala hayattalar ama kis daha bitmedi umarim sizinkilerde iyi durumdadirlar zira bu sayfayi merakla aciyorum:)
Daha fazla fotograf paylasmaniz dilegiyle :) kaktuslerde sizde saglicakla kalin. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Kış sonunda tecrübelerinizi bizimle paylaşırsanız çok sevinirim. Selamlar... |
5 Eklenti(ler)
Yavaş yavaş bu senenin hasar raporuna başlayalım... Bu kış en düşük sıcaklık -7 derece oldu. Ancak kış ve kar yine çok ani geldi. Bir çok bitkim üzerinde çiçeğiyle yakalandı kışa.
Eklenti 596030 Opuntia rufida minima. Bahçede 3 farklı noktaya dikmiştim. Drenajı iyi olan yani neredeyse tamamen kum ve çakıl içine dikili olanlar hiç hasar görmedi ama yavaş geliştiler. Biraz torf ve bahçe toprağı karışımında dikili olan ise hasarlı. Yani drenaj çok önemli :D Eklenti 596031 Chamaecereus silvestrii. Bu arkadaş da durumu iyi olanlardan. Eklenti 596032 Epithelantha micromeris. Drenajı yüksek bir bölgedeydi, hasarsız atlattı :D Eklenti 596033 Notocactus mammulosus. Durumu gayet iyi. Eklenti 596034 Hamatocactus setispinus. Geleceği parlak, güvenebileceğim türlerden biri olduğunu ispatladı. Fotoğrafta kışa hazırlık olarak nasıl büzüştüğünü ve su kaybettiğini görebilirsiniz. Kışa dayanıklı kaktüslerin genel bir özelliği bu. |
5 Eklenti(ler)
Hasar raporuna devam...
Eklenti 596096 Echinocereus viridiflorus. Beni şaşırtmadı ve hiç bir sıkıntı yaşamadan kışı atlattı. Eklenti 596097 Escobaria missouriensis. Literatüre göre bahçemdeki en dayanıklı kaktüs. -40 dereceye dayanabilen bu arkadaşa -7 vız geldi. Dibinde yavrular gözüküyor :D Eklenti 596098 Echinocereus rigidissimus var. rubrispinus. Yine kışı sıkıntısız atlatanlardan. Eklenti 596099 Pleiospilos nelii. -7 derecenin yaşandığı hafta üzerini içi kum dolu poşet ile örtmüştüm. Şimdilik sağlam görünüyor. Bu arada soğuk günlerde bitkileri örtmek inanılmaz bir fark yaratıyor. Kesin olarak dayanmayacağını düşündüğüm bitkilerin bazılarının üzerine gazete kağıdı koymuştum bunlar nasıl olsa gidici diye neredeyse tamamı karı buzu bu şekilde atlattı. Kağıtlar ıslanıp donsa bile bir mikro klima oluşturup toprağın sıcaklığı ile bitkilerin korunmasını sağlıyor bilginiz olsun :D Eklenti 596100 Faucaria tuberculosa. Bu da üzerini poşet ile örttüklerimden. Durumu iyi. |
5 Eklenti(ler)
Rapora devam...
Eklenti 596102 Turbinicarpus viereckii. Koruduklarımdan. Durumu iyi. Eklenti 596103 Titanopsis calcarea. Bahçede 4 kök T. calcarea var. 3 tanesi birbirine 15-20 cm mesafede ekili. Bunlardan biri mefta :rolleyes: Diğer dödüncüde ise biraz hasar var ama kendini toparlayacak gibi duruyor. Bu da demek oluyor ki bir bitkinin soğuğa dayanıklı olup olmadığını anlamak için o türün bir kaç bireyiyle bir kaç farklı yerde deneme yapmak gerekebiliyor. Eklenti 596104 Gymnocalycium bruchii. Çoooooook yavaş büyüyor :( Aldığımda nohut kadardı şimdi fındık kadar :D Ama kar kış bana mısın demedi. Eklenti 596105 xGraptosedum 'Francesco Baldi'. 3 yıldır bahçemde o kadar çok sukulent denedim ki bir avuç tür dışında hepsi telef oldular. Bu arkadaş da o bir avuç türden birisi olduğunu kanıtladı. Yaz boyunca çok hızlı geliştiği için bölerek bir çok noktaya dikmiştim. Hepsi de kışı sapasağlam atlattılar :D Eklenti 596106 Bergeranthus sp. Koruma altında kışı atlatanlardan. |
5 Eklenti(ler)
Rapora devam...
Eklenti 596185 Eklenti 596186 Tohumdan yetiştirdiğim Rebutialar. İki türden de ikişer tane vardı bahçenin farklı noktalarında. 3 tanesini üstünü örterek korudum bir tanesini deneme amaçlı korumadım. Korumadığım mefta diğerleri iyi durumdalar. Eklenti 596187 Lophophora williamsii v. caespitosa. Koruduklarımdan. Durumu şimdilik iyi gibi gözüküyor. Eklenti 596188 Mammillaria glassii var. glassii. Koruduklarımdan. Şimdilik onunda durumu iyi. Eklenti 596189 Sedum spathulifolium. Yaz sıcaklarına dayanamadı ve sadece 1 dal kurtarabildim. Baharla birlikte canlandı. Soğukla hiç bir derdi yok zaten zone:3 -40 dereceye dayanıklı. Bu sene gölge ve serin bir yer bulmalıyım bu arkadaşa. |
5 Eklenti(ler)
Rapora devam...
Kış yüzünden bitki ölümlerinin birkaç sebebi var biraz bunlara örnek vermek istiyorum. Birincisi bitki hiç bir şekilde neme dayanıklı değildir soğukla birleşince kök çürümesi yüzünden bitkinizi kaybedebilirsiniz. Toprağı kuru tutulursa ve bitkinin kış öncesi biraz su kaybetmesi sağlanırsa bir çok kaktüs ve sukulent kışı atlatabilir. Eğer açık bahçe gibi bir yerde bitkilerinizi yetiştiriyorsanız bu etkiyi en aza indirmek için mükemmel bir drenaj sağlamalısınız. İkincisi fizyolojik olarak bitki zaten düşük sıcaklıklara dayanıklı değildir siz ne yaparsanız yapın o bitki zaten savaşı kaybedecektir. Üçüncüsü ise ani sıcaklık değişimleridir. Normalde kademeli olarak soğuyan ve aynı şekilde kademeli olarak ısınan hava sıcaklıklarına bitkiler çok daha kolay adapte olurlar. Yani hava sıcaklıkları gündüz 18 derecelerde seyredip bitkierin üzerlerinde daha çiçekleriyle aniden -7 dereceye maruz kalması normalde kademeli olarak soğuyan ve bitkilere kış uykusuna girmeleri yönünde zaman tanıyan duruma göre yıkıcı etkileri olacaktır. Konumu nedeniyle Çanakkale bu açıdan çok dezavantajlı bir şehir. İki büyük iklim kuşağının Akdeniz iklimi ve Karadeniz ikliminin kesişim noktasında bulunduğu için 24 saat içinde 25 derecelere varan sıcaklık farklarının olabildiği bir bölge. Bu da bahçede yetiştirebileceğiniz bitki sayısını büyük ölçüde azaltıyor. Yine ani sıcaklık değişimi ile ilgili bir diğer konu ise donmuş durumdaki bitkilerin güneş ışığına maruz kalması. Karla örtülü olduklarında ya da donun olduğu günlerde kapalı havanın olması bitkilerin yaşama şansını çok büyük ölçüde arttırıyor. Başka bir bitkinin gölgesinde kalan ya da kayaların kuzeye bakan taraflarında kalan bitkilerimin bir çoğu iyi durumda iken donmuş halde sabah güzeşine maruz kalan bitkilerimin bir çoğu ya öldüler ya da çok derin yaralar aldılar. Eklenti 596191 Echinopsis sp. Hafif bir güneş yanığı var ama durumu kurtaracak gibi. Eklenti 596192 Notocactus warasii. Birkaç yumruya sahip bitkilerimde sık karşılaştığım bir durum. Bazı yumrular hayatta kalırken bazıları ölüyor. Taze olmalarına rağmen toprağa değen küçük yumrular, yerden yüksek, birkaç yıllık büyük yumrulardan daha fazla hayatta kalma şansına sahipler. Eklenti 596193 Eklenti 596194 Beni en çok üzenler :D Echinocattus grusonii ve Ferocactus latispinus. Yeterince büyük ve dayanıklı olduklarını düşünüp koruma uygulamadım. Aslında soğuk ve karla da çok iyi mücadele ettiler ama güneş yanığı yüzünden bu hale geldiler. Dikkat ederseniz bitkilerin yeşil kısımlarında herhangi bir renk değişimi yok dokular son derece sağlıklı. Güne bulutlu bir havada ya da kar altında uyansalardı büyük ihtimalle hiç bir sorun olmayacaktı. Eklenti 596195 Ferocactus herrerae. İşte bu da gerçek donma etkisi. Dokuların tamamen bozulduğunu renginin şeffaflaştığını görebilirsiniz. Yukarıdaki diğer bitkilerin aksine bu bitki gece -7 dereceyi gördüğünde çoktan ölmüştü :( |
5 Eklenti(ler)
Hasar raporuna devam...
Eklenti 596871 Notocactus scopa. Bahçemin en sağlamlarından. Kar, buz, fırtına vız geldi :) Eklenti 596872 Agave victoriae-reginae. Durumu son derece iyi. Eklenti 596873 Aloe aristata. Bahçedeki tek sağ kalan Aloe türü. Güvenilir olduğunu kanıtladı. Eklenti 596874 Echinopsis oxygona. Hafif güneş yanıkları göze çarpsa da durumu son derece iyi. Eklenti 596875 Notocactus turececkianus. Bu arkadaş ta son derece dayanıklıymış. |
5 Eklenti(ler)
Hasar raporuna devam...
Eklenti 599304 Eklenti 599305 Çok küçük olarak satın aldığım Rebutia'lar. Koruduklarımdan. Eklenti 599306 Thelocactus hexaedrophorus. Koruduklarımdan. Durumu son derece iyi. Eklenti 599307 Lobivia jajoiana. Koruduklarımdan. Eklenti 599308 Chamaecereus Silvestrii hibriti. Çiçekleri sarı renkmiş. Korumadığım için tepe yanıkları oluştu ama kefeni yırttı :) |
5 Eklenti(ler)
Devam...
Eklenti 599317 Eklenti 599318 G. vatteri ve G. baldianum. korumasız 3 kış atlattılar hala sapasağlamlar :) Eklenti 599319 Eklenti 599320 Eklenti 599321 Astrophytum myriostigma nudum cv. Maiden's blush Astrophytum capricorne var. senile Astrophytum myriostigma forma columnare. Poşet altında -7 derece. Bence hiç de fena değil :) |
Kış stresi beni de vursa da harika bir 11 sayfa idi. Teşekkürler.
Antalya'da ufak bir alanda benzer bir çalışma düşünüyorum. Don pek görülmese de kış yağmurları ve yaz sıcakları aşırı bilindiği gibi. Kışın toprak her daim ıslak ve nemli. Önerileriniz neler olur? Fotoğraflarda anlaşılmıyor ama saksıları bulunuyor mu altlarında? |
Alıntı:
Bitkilerin tümü doğrudan toprağa dikili durumda. Selamlar... |
5 Eklenti(ler)
Hasar raporuna devam...
Eklenti 599501 Gymnocalycium baldianum X andreae. Bu sene küçük olduğu için korudum ama seneye kış ile tek başına yüzleşmek zorunda. Eklenti 599502 Gymnocalycium eurypleurum.Korumama rağmen dayanamayanlardan :( Eklenti 599503 Gymnocalycium sp. Bu da koruduklarımdan. Eklenti 599504 Gymnocalycium horstii. Ana vatanı Brezilya olduğu için kesin gidici gözüyle bakıyordum ama koruma altında -7 ile son derece iyi baş etti. Kış aylarında hafifçe buruşarak su kaybetmesi umut verici. Eklenti 599505 Gymnocalycium fleischerianum. Kış ortasında köpekler yerinden sökmüş, kökleri zarar görmüştü. Buna rağmen durumu çok iyi :) |
Kaktüslerinizin telef olmalarına üzüldüm hepsi birbirinden güzel
|
5 Eklenti(ler)
Devam...
Eklenti 599506 Eklenti 599507 Eklenti 599508 Eklenti 599509 Eklenti 599510 Sırasıyla; Mammillaria plumosa Mammillaria schiedeana Mammillaria decipiens Mammillaria camptotricha marnier-lapostollei ve Mammilloydia candida. Hepsi de koruma altında -7 dereceyi atlattılar. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 00:12. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025