agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Kaktüs ve Sukulentleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/)
-   -   skaraca / Kaktüs ve sukulentlerim (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/18203.htm)

Vildan Sönmez 04-08-2011 22:52

Temmuz çiçekleriniz çok güzel sayın Karaca. 500,501 ve 508 de hem çiçekler, hem fotoğraflar hharika elinize ve kaktüslerinize sağlık.

skaraca 05-08-2011 07:18

Sevim hocam Haworthia ile ilgili güzel sözleriniz için teşekkürler.

Vildan hanım, elimden geldiğince güzel fotoğraf çekmeye ve en güzellerini buraya eklemeye çalışıyorum. En güzeli buluncaya kadar kaç tane fotoğraf çekip sildiğimi bir bilseniz. Dijital makinelerin iyiliğide bu işte. Beğenmedin, sil yeniden çek.

skaraca 07-08-2011 13:17

Gymnocalycium Baldianum
 
3 Eklenti(ler)
Bir süre önce tomurcuklanmış ve üç adet çiçek açmıştı, ancak ben nedense bir türlü tam açmış şekilde denk getirememiştim.

O çiçekler solduktan sonra yeniden bir tomurcuk daha verdi. Bu dördüncüsü, minikte olsa beşinci de şu anda yolda.

Eklenti 239066

Eklenti 239067

Eklenti 239068

skaraca 07-08-2011 13:18

Haworthia ...
 
2 Eklenti(ler)
Haworthia Glauca.

Yeni tomurcuk çıkarttı.

Eklenti 239070

Eklenti 239071

İlginçtir internette görsel aramalarımda çiçek fotoğrafına rastlamadım. Diğer Hawortialar ile aynı şekilde çiçek açıp açmadığını görme ve kendi ismi ile fotoğraflarını ekleme şansım olacak.

mandalinleerik 07-08-2011 13:37

Çok güzel bir tür. Çiçeğin resmini de görmek isteriz.

skaraca 11-08-2011 06:25

Monadenium Ellenbeckii
 
1 Eklenti(ler)
488 nolu mesajımda Antalya'dan getirdiğim Monadeium Ellenbeckii fotoğrafını yayınlamıştım.

Bu yayın sonrasında bitkinin topraktan yüzeye çıktığı, minik tomurcukların olduğu yerde bitki gövdesinde sanırım bir hastalık veya başka bir nedenle büzüşmeler oluştu. Saksıyı boşaltıp toprağını zararlı olup olmadığı yönünde kontrol ettim, birşey olmadığını görünce tekrar aynı toprağa bitkiyi diktim. Ancak toprak iç kısmında da bitki gövdesinde büzüşmeler başlamıştı.

Bende bunun üzerine kurtarma çalışmasına başladım. Bitkiyi aşağıdaki fotoğrafta görüldüğü şekilde kesme ve koparma işlemine tabi tuttum.

Eklenti 239638

En üstte görünen iki sürgünü (1 ve 2) ana gövdeden ayırdım. Daha sonra ana gövdeyi, toprağın üstünde yeni sürgünlerin üst kısmından başlamak üzere gövdeyi üçe (3, 4 ve 5) böldüm. En çok umutlu olduğum 1 ve 2 tutmadı. 5 zaten hastalıklı olan kısımdı.

3 ve 4 ise en korktuğum kısımdı. Çünkü kesim yerleri vardı, iyi kurutamazsam çürüme buralardan başlayabilirdi. Bir süre kesim yerlerinin kuruması için bekledim ama fazla değil iki üç gün kadar. Daha sonra küçük bir saksıya toprağa aldım. Yine de hemen su dökmedim. Yaklaşık 15 gün kadar bekledim ve sonra toprağı nemlendirmeye yetecek kadar olmak üzere su vermeye başladım. Halen de az miktarda su vermeye devam ediyorum.

Şu anda dört numarada iki yeni sürgün gelişiyor. Toprağını değiştirmek istediğimde köklendiğini gördüm. Üç numarada toprağın hemen iç kısmında bulunan bir yerden yeni sürgün gelişimi başlamış durumda.

Ancak havalar çok sıcak, camdan geçen güneş ışınları cam kenarındaki kaktüsleri yakıyor. Bu nedenle çok dikkatli davranmaya çalışıyorum. Birkaç kaktüsümde bu nedenle zarar gördü. Özellikle bitkileri batı güneşi alan arkadaşlar dikkatli olsun.

Songül Ateş 11-08-2011 09:09

Sayfanızı izlemek çok keyifliydi skaraca. Monadeium Ellenbeckii ile ilgili tecrübelerinizi paylaşmanız ve son paragrafdaki bilgileriniz benim için çok iyi oldu.
Kaktüsleri ve sukulentleri güneşin zararlı ışınlarından uzak tutmak gerektiğini biliyordum. Bu yüzden Taner Bey' in de, serasının etrafını koruyucu bir kılıfla sardığını görmüştüm. Benim sukulentlerim güney balkonumda duruyor. Ancak binaya boya yapıldığından bir haftadır güneye bakan cam kenarımda. Camın kaktüsleri yaktığını söylüyorsunuz. Bu yüzden endişelenmeye başladım. Direk güneş ışığı alması daha mı iyi?

skaraca 11-08-2011 13:27

Sayın Songül Ateş,

Son cümlemde "özellikle batı güneşi" ifadesini kullandım. Benim işyerinde bulunan bitkilerim öğleden sonra saat 14.30-15.00 gibi başlayıp gün batımına kadar güneş görüyor. Bitkilerimi yakanda bu güneş.

Evde ise güney cephede pencere iç kısmında kaktüslerim var. Sabah 09.00 gibi güneş almaya başlayıp, saat 15.00 gibi gölgeleniyorlar. Bu bitkilerimde ise hiç birşey yok. Gayet iyi durumdalar ve Taner beyde kaktüslerin bu saatler arasında güneş almasını öneriyor.

Bu nedenle uyarımın bu ek bilgilerle birlikte dikkate alınmasını istiyorum.

skaraca 11-08-2011 13:56

2 Eklenti(ler)
516 nolu mesajda Monadenium Ellenbeckiiye yaptıklarımdan bahsetmiştim.

Aşağıda ise yukarıda 3 ve 4 olarak numaralandırdığım gövde parçalarının son durumu görülmekte.

Eklenti 239695

Eklenti 239696

İlk fotoğrafta yeni sürgünler rahatlıkla görülmekte. İkinci fotoğrafta ise gövdenin toprakla birleştiği noktada bir sürgün gelişmekte.

skaraca 11-08-2011 14:08

Yeni Denemeler
 
2 Eklenti(ler)
Siteden bir dost ilk kaktüs-sukulent sayfamı oluşturduğum sıralarda bir Aeonium arboreum çeliği göndermişti.

Yaklaşık 1,5 yılda oldukça güzel gelişti. Ancak ben internetteki görsellerde olduğu gibi dallanmasını beklememe karşın bu gerçekleşmedi ve sürekli alt yaprakları kuruyup, düşmek suretiyle boya verdi.

Bunun üzerine ne yapacağımı düşünürken aklıma bazı kaktüslerin sürgün vermesinde kullanılan Monadenium Ellenbeckii yede uyguladığım tepe noktayı kesme yöntemini Aeonium arboreum a uygulamak geldi.

Ancak benim Aeonium arboreum boydan fazla uzun olduğu için üçe böldüm. Kökün olduğu bölgeyi 15 gün kadar önce ablama verdim.

Eklenti 239698

Eklenti 239699

Köklenme ve yan sürgün oluşturması için gövdenin orta kısmını küçük bir saksıya aldım. Yaklaşık bir aydır bir değişiklik olmadan duruyor. Üst yapraklı bölge ise köklenme için saksıda ve gölgede duruyor. Yaprak orta kısımları biraz yeşillendi sadece ama genel durumu iyi. Köklenme kontrolünü henüz yapmadım.

skaraca 11-08-2011 14:18

4 Eklenti(ler)
Bonsai formu kazandırmaya çalıştığım bir Crassula Ovatam var. Bir süre önce iki ayrı tek daldan oluşan tepe sürgünlerini kesmiştim. Bu sürgünler şu anda köklendi ve gelişmekteler.

Kesilen sürgünlerin bulunduğu yerdeki yaprak kenarlarından bu kez ikişer sürgün çıktı ve onlarda yaklaşık beş altı cm boya ulaştılar.

Bu kez ilk kesim yerinin birkaç cm altından bu sürgünleri yeniden kestim. Son kesime ilişkin görüntü aşağıda.

Eklenti 239708

Bu kesimden bir süre sonra bir tarafta şu anda iki sürgün oluşmaya başladı. Diğer kesim yapılan dal kısmında henüz birşey yok ama sanırım onda da bir süre sonra sürgün oluşumu başlar.

Eklenti 239709

Kestiğim sürgünler köklenme için saksıdalar.

Eklenti 239710

Sürgün kesim bölgesinde ve kesilen sürgünün saksıya alınması sırasında gövdeden alınan yapraklarda yaprak köklenmesi için ayrı bir yerde bekliyorlar.

Eklenti 239711

skaraca 11-08-2011 14:51

3 Eklenti(ler)
Eklenti 239724

Eklenti 239725

Eklenti 239726

Echeveria runyonii 'Topsy Turvy' çiçek tomurcuğu gelişimi.

yener.T 11-08-2011 14:58

Sayın skaraca ders niteliğinde fotoğraflarla destekleyip gösterdiğiniz sayfanız benim için iyi bir yol gösterici olmaktadır.Bu yüzden size teşekkür eder devamını beklerim.Sağlıklı ve huzurlu günler dilerim.

skaraca 11-08-2011 15:09

Çiçek Tomurcukları
 
5 Eklenti(ler)
Eklenti 239727

Eklenti 239728

Caralluma Hesperidum

Eklenti 239729

Leopar desenli stapelia

Eklenti 239730

Eklenti 239731

Daha önce mor renk açan stapelia bu kez bir ana gövdeden çıkan iki ayrı sürgünde iki ayrı tomurcuk verdi. Çiçek açınca bitkinin oldukça güçten düştüğünden söz etmiştim daha önce. İki çiçek birden açabilir mi bilemiyorum.

skaraca 11-08-2011 15:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi serilaaa (Mesaj 846159)
Sayın skaraca ders niteliğinde fotoğraflarla destekleyip gösterdiğiniz sayfanız benim için iyi bir yol gösterici olmaktadır.Bu yüzden size teşekkür eder devamını beklerim.Sağlıklı ve huzurlu günler dilerim.

Sayın serilaaa,

İyi dilekleriniz için teşekkür ediyorum.

Kaktüs-sukulent yetiştirmeye başladığım süreçte yaptığım yetiştirme denemelerini mümkün olduğunca bu sayfalardan sizlere iletmeye çalışacağım.

skaraca 20-08-2011 06:10

Echinopsis Çiçeklenme
 
5 Eklenti(ler)
Bir ay önce burada üzerinde bulunan tek tomurcuğu bekliyorum demiştim.

Bir hafta önce il dışına çıktığımda hala bekliyordum. İki gün önce döndüğümde ise hareket başlamıştı.

Eklenti 241737

Dün akşam ise hareket arttı, tomurcuk açmaya iyice yaklaştı.

Eklenti 241738

Eklenti 241739

Eklenti 241740

Ve sabaha karşı 04.00'da mutlu son...

Eklenti 241741

skaraca 20-08-2011 06:13

Echinopsis Çiçek Detayları
 
3 Eklenti(ler)
Eklenti 241742

Eklenti 241743

Eklenti 241744

Birkaç detay...

skaraca 20-08-2011 06:16

Birisinin echinopsis i çiçek açmış!
 
3 Eklenti(ler)
Eklenti 241745

Eklenti 241746

Eklenti 241747

Çiçek açtık, üzerinde bir tanede tomurcuk var ama bitkinin kendisi oldukça yorgun... Çiçeklenme sürecinde biraz daha fazla su döksem diyorum ama korkuyorum. Çünkü aylardır susuz kalmış gibi görünüyor şu anda.

skaraca 20-08-2011 06:21

Echeveria Runyonii 'Topsy Turvy' Çiçek
 
2 Eklenti(ler)
Eklenti 241748

Eklenti 241749

Tam net olmadı ama çiçek uç kısımları turuncu renkli, diğer kısımlar açık yeşil renkte.

skaraca 20-08-2011 06:30

Köklenen Monadenium Ellenbeckii Son Durum
 
2 Eklenti(ler)
Eklenti 241750

Eklenti 241751

Ana bitkiye yaptığım operasyon sonrası ayırdığım sürgünlerden birisindeki gelişme.

İşyerinde köklendirdim, biraz büyük bir saksıya aldım ve eve getirerek güney cephede bir pencere kenarına koydum.

Arka sol tarafta ise köklenmesi için diktiğim Hatiora Salicornioides.

sevim.K 20-08-2011 07:02

Echinopsisin güzel çiçeği ve bilgilendirmeler için teşekkürler süleyman bey.:)

Crassula ovatanız kaç yaşında. Benim iki yaşını geçmiş crassula ovatam var. Doğrusu bende denemek isterim.

Caralluma hesperidum bende de varmış:) Sizin tomurcukları görünce benim bitkimdeki tomurcuklara baktım bir koşu. Bizde de yakında çiçek gelecek, bekliyoruz:)

skaraca 20-08-2011 07:18

Ziyaretiniz için teşekkürler Sevim hanım,

Crassula Ovata yaklaşık birbuçuk yıldır benimle, sanırım bir yıl kadarda geldiği yerde yaşamıştı desem ikibuçuk üç yaşında yaklaşık. Saksı toprak seviyesinden yaklaşık 15 cm yüksekliğinde ve bir cm gövde kalınlığında idi kesim öncesi.

Oğuzhan 21-08-2011 22:12

Güzel türler.Echinopsis harika görünüyor.Değişik bir tür.Ona iyi bakın

skaraca 23-08-2011 14:41

Sevgili Oğuzhan,

Echinopsis hakkındakı yazdıklarınız için teşekkürler. Umarım koruyabilirim.

skaraca 24-08-2011 11:58

Echeveria Runyonii 'Topsy Turvy' Çiçek
 
4 Eklenti(ler)
Birkaç mesaj yukarıda çiçek fotoğraflarını yayınlamıştım ancak çok net değildi. Bunlar biraz daha net ve izlenebilir.

Eklenti 242348

Eklenti 242349

Eklenti 242350

Eklenti 242351

skaraca 24-08-2011 12:03

Caralluma Hesperidum tomurcuk ve çiçekleri
 
5 Eklenti(ler)
Eklenti 242352

Eklenti 242353

Eklenti 242354

Eklenti 242355

Eklenti 242356

skaraca 24-08-2011 12:07

Caralluma Hesperidum Çiçek
 
5 Eklenti(ler)
Eklenti 242357

Eklenti 242358

Eklenti 242359

Eklenti 242360

Eklenti 242361

sariefe 24-08-2011 18:28

İşte bu hafta çiçeğini gördüğümüz 3. Caralluma. Demek ki neymiş? Carallumalar Ağustos' un 4. haftası çiçek açıyormuş ;)

Sayın skaraca çok güzel fotoğraflar ve çiçekler. Ellerinize sağlık. Keşke Echeveria' nın yapraklarını da içine alan bir kare olsaydı demedim değil hani. Çiçeği güzelmiş ama yapraklarıda güzeldir.

Saygılar...

skaraca 24-08-2011 21:41

Teşekkürler sayın sariefe,

Carallumalar üç-dördüncü haftada çiçeklenmeye başladı. Echeveria runyonii ise ana yaprakları alsam, çiçekleri tam seçilmeyecekti. Bu nedenle sadece çiçekleri aldım.

skaraca 24-08-2011 21:50

Echinopsis Çiçeklenme
 
2 Eklenti(ler)
Bu kez echinopsis tomurcuğu çiçeklenme için fazla bekletmedi. Açan tomurcuk solarken yeni tomurcuk çiçeklenme için gelişmeye başladı.

Eklenti 242446

Eklenti 242447


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025