agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Hoyaları (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-hoyalari/)
-   -   Bozo.0606 / Hoyalarım .. (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-hoyalari/28096.htm)

maki01 30-08-2012 14:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bozo.0606 (Mesaj 1013325)
son resimde bulunan yapraktaki noktacıklar her yaprakta var. normalmidir, sorunmudur.:confused:

Zararlı kuşkununuz yoksa mineral eksikliği bu tür siyah noktalara neden olabiliyor sevgili bozo.0606

Aynı durumda olan hoyamı ziraat mühendisine gösterdiğimde bor eksikliği demişti.

Genel olarak bu tür lekeleri alt yapraklarda ortaya çıkıyorsa çinko, yeni çıkan taze yapraklarda varsa bor eksikliği olarak yorumluyorlar. Sizin hoyanızdaki durum her iki mineralin eksikliğinden kaynaklanabilir.

bozo.0606 30-08-2012 14:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 1013331)
Zaralı kuşkununuz yoksa mineral eksikliği bu tür siyah noktalara neden olabiliyor sevgili bozo.0606

Aynı durumda olan hoyamı ziraat mühendisine gösterdiğimde bor eksikliği demişti.

Genel olarak bu tür lekeler alt yapraklarda ortaya çıkıyorsa çinko, yeni çıkan taze yapraklarda varsa bor eksikliği olarak yorumluyorlar. Sizin hoyanızdaki durum her iki mineralin eksikliğinden kaynaklanabilir.

Sayın Maki01;

Kendine özgü gibi gelmişti ancak siz yazınca farkettim en yenilerde daha yoğun. Zararlı yok eminim. Gübre bulmam gerekecek sanırım.

Cevap için teşekkürler.

bozo.0606 30-08-2012 14:18

kerrii

2 Eklenti(ler)
kerii mde gelişme yok, hızlandırma şansım varmı bilmiyorum ama ne aramıza katıldı ne de bırakıp kaçtı.. bekliyoruz bakalım, iki haftadır balkonda kendisi..:o

bozo.0606 30-08-2012 14:24

eskimo..

3 Eklenti(ler)
eskimo da gelişmeler iyi gidiyor ama çok temkinli kendisi..:confused:

şu sevimliliğe bakar mısınız?

eskimo sloganım : bir bitki ancak bu kadar güzel olur!

missmenas 30-08-2012 15:33

Sevgili Bozo,
Hoyaların görselleri Mükemmel. Yeni Hoyalarındada başarı diliyorum. Kök gelişimini tamamlamamış olması dolayısiyle şeffaf pet bardakların dışına beyaz pet bardak geçirmeni tavsiye ederim sadece, fazla gün ışığı şeffaf bardaklarda olumsuzluklara neden olabiliyor çünki. Ekim ayı itibari ile kalıcı saksılarına alabilirsiniz.
Hoya kerri çoktan sürgüne geçmesi gerekiyordu. Sanırım yerini sevmemiş.

Hoya eskimo muhteşem endamlı ya Hoya onychoides e ne demeli mükemmel tek kelimeyle.
Hoya finlaysonii yi hayata bağlamışsınız.
Başarınızı kutluyorum. Çiçeklere geçmesi biraz uzun sürebilir, emin olki çıkartacağı herbir sürgün ve yaprak çiçek açmış kadar benide mutlu ediyor.
Hoya verticillatadaki lekelere üzülme lütfen, bazı Hoyalarda türlere özgü bu tarz lekeler olabiliyor. Ekstra besin takviyesine gereksinim ihtiyacı yok. Bu tarz lekeler her hoyada olmuyor çünki, türlere özgü yani. Benim kullandığım gübreler iz element bakımından çok zengin olmasına rağmen sadece birkaç türde bu lekeler var.
Tayland'dan yaptığım görüşmeler koleksiyoncularla yani, endişelenmeyin normaldir dendi.
Endişe yok görmezden gellin bence:p
Kutlarım başarını, herşey gayet güzel gidiyor. Hoyalarında kayıp vermediğin sürece uykuda olanlar içinde endişe etmeyin elbet bir baharda uyanıyorlar çünki...;)

bozo.0606 30-08-2012 16:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi missmenas (Mesaj 1013380)
Sevgili Bozo,
Hoyaların görselleri Mükemmel. Yeni Hoyalarındada başarı diliyorum. Kök gelişimini tamamlamamış olması dolayısiyle şeffaf pet bardakların dışına beyaz pet bardak geçirmeni tavsiye ederim sadece, fazla gün ışığı şeffaf bardaklarda olumsuzluklara neden olabiliyor çünki. Ekim ayı itibari ile kalıcı saksılarına alabilirsiniz.
Hoya kerri çoktan sürgüne geçmesi gerekiyordu. Sanırım yerini sevmemiş.

Hoya eskimo muhteşem endamlı ya Hoya onychoides e ne demeli mükemmel tek kelimeyle.
Hoya finlaysonii yi hayata bağlamışsınız.
Başarınızı kutluyorum. Çiçeklere geçmesi biraz uzun sürebilir, emin olki çıkartacağı herbir sürgün ve yaprak çiçek açmış kadar benide mutlu ediyor.
Hoya verticillatadaki lekelere üzülme lütfen, bazı Hoyalarda türlere özgü bu tarz lekeler olabiliyor. Ekstra besin takviyesine gereksinim ihtiyacı yok. Bu tarz lekeler her hoyada olmuyor çünki, türlere özgü yani. Benim kullandığım gübreler iz element bakımından çok zengin olmasına rağmen sadece birkaç türde bu lekeler var.
Tayland'dan yaptığım görüşmeler koleksiyoncularla yani, endişelenmeyin normaldir dendi.
Endişe yok görmezden gellin bence:p
Kutlarım başarını, herşey gayet güzel gidiyor. Hoyalarında kayıp vermediğin sürece uykuda olanlar içinde endişe etmeyin elbet bir baharda uyanıyorlar çünki...;)

Sevgili Mismenas;

Teşekkür ederim yorumlarınız için, beğenmenize sevindim..

bardaklar : bardaklar dondurma kabı içinde duruyor, değiştimeyip alüminyum folyo kaplasam olur mu? çok narinler şu an havalar birazdaha serinlesin kalıcı saksılara hemen almayı düşünüyorum, birazda kök doldursunlar istedim..

kerii : beni düşündüren tek hoya, hiçmi hareket olmaz. ama hayatta olduğunu enerji depoladığını biliyorum

verticilata : lekeler nokta nokta sanki türün özelliği gibi geldi, yaprağın ön tarafıda bir o kadar sağlıklı, sürgünüde. gözlemlemeye devam

oncynoides : beni çok şaşırttı, bu kadar kısa sürede yaptığı atılımı diversifolia yapmamıştı.

finlaysoni : tutmuş demiştiniz hoya üstadı olarak haklı çıktınız. bekledi bekledi bu sürgün iki günde bu hale geldi, artık hızlanır herhalde.

ama çok hızlı gitmeleri değil sağlıklı gitmeleri önemli bence

diğerlerinden son derece memnunum, gelişmeleri çok sağlıklı diye düşünüyorum, Ankara nın yaz aylarında şimdilik iyiyiz, önümüz kış ve ilk kışımız olacak. Bakalım neler olacak.

Tekrar teşekkürler güzel ve eğitici yorumlarınıza ,yardımlarınıza

maki01 30-08-2012 16:38

1 Eklenti(ler)
Sevgili bozo.0606,

Yetiştirmediğim türlerle ilgili yorum genellikle yapmam ancak verticillata benim de yetiştiridiğim bir tür ve siyah noktaların türün özelliği olmadığından emin olabilirsiniz. Tür özelliği olsa hepimizin verticillatasınde aynı benekleri görürdük.

Az önce çektiğim yaprakta bu tür lekelenmeler yok. Mineral eksikliği ile de yaşamaya devam eder ama ne kadar sağlıklı gelişir bilemem.

Eklenti 328232

bozo.0606 30-08-2012 16:42

Sevgili Maki01;

Bendeyken çıkardığı bütün yapraklarda var, gübre olarak ne kullanıyorsunuz. Bitki nasıl bir ortamda bulunuyor.

yeşillim 30-08-2012 16:58

Sayın bozo.0606, bu şekilde yaprak arkasında beneklenme benim bogor'da olmuştu.
Bilgisine değer verdiğim hoya dostum tarafından mineral eksikliği veya fazlalığından olabileceğini yazmıştı yani dengeler!!
Çok da zararlı olmayacağını belirtmişti. Bitki gelişimini engellemedikten sonra.

Ben de diyorum ki, nasılsa toprakta gübre olarak ne veriyorsanız gözlem yaparak gübreyi kesseniz sadece suyunu verseniz nasıl olur?

kolay gelsin.

maki01 30-08-2012 17:15

Tülün arkasından günde 2 saat güneş ışığı alıyor sevgili bozo.0606. Vilmorin'in yeşil yapraklı bitkiler için ürettiği gübreyi kullanıyorum.

bozo.0606 30-08-2012 17:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yeşillim (Mesaj 1013402)
Sayın bozo.0606, bu şekilde yaprak arkasında beneklenme benim bogor'da olmuştu.
Bilgisine değer verdiğim hoya dostum tarafından mineral eksikliği veya fazlalığından olabileceğini yazmıştı yani dengeler!!
Çok da zararlı olmayacağını belirtmişti. Bitki gelişimini engellemedikten sonra.

Ben de diyorum ki, nasılsa toprakta gübre olarak ne veriyorsanız gözlem yaparak gübreyi kesseniz sadece suyunu verseniz nasıl olur?

kolay gelsin.

]

Sayın Yeşillim ;

Son iki aydır gübre vermiyordum, birkaç ay daha vermeyeyim,sulamasıda tamamen arıtılmış su ile yapıyorum. Klor vs. zararlanması olamaz Denemiş olurum. Teşekkürler.;)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 1013410)
Tülün arkasından günde 2 saat güneş ışığı alıyor sevgili bozo.0606. Vilmorin'in yeşil yapraklı bitkiler için ürettiği gübreyi kullanıyorum.

Sevgili Maki01 ;

Bendeki öğleden sonra güneş alan pencerede. oncynoidesin son paylaştığım fotosunda görünen pencere. Arada tül yok, devam ederse beneklenme yer değişikliği düşüne bilirim.. Vilmorin hiç kullanmadım, tavsiye ediyormusunuz?

maki01 30-08-2012 18:32

Vilmorini Fatih önermişti, içeriği oldukca iyi.

Üre içermediği için Afrika Menekşe yavrularında da kullanıyorum. Menekşe gübreye çok duyarlı bir bitki, Vilmorin'le sorun yaşamadım. Denemenizi öneririm.

Hoyalarının gelişimi oldukca sağlıklı ve güzel, sen hangi gübreyi kullanıyorsun?

bozo.0606 30-08-2012 22:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 1013424)
Vilmorini Fatih önermişti, içeriği oldukca iyi.

Üre içermediği için Afrika Menekşe yavrularında da kullanıyorum. Menekşe gübreye çok duyarlı bir bitki, Vilmorin'le sorun yaşamadım. Denemenizi öneririm.

Hoyalarının gelişimi oldukca sağlıklı ve güzel, sen hangi gübreyi kullanıyorsun?

Cevabım gece bu saati buldu özür dilerim. Ben gübre olarak en iyi bulunabilen Çiçek coşturan marka kullanıyorum. 15 gün arayla çiçekli bitkiler için ve yeşil yapraklı bitkiler için olanını kullanıyorum. Son iki aydır gelişimleri hızlandığı için ( temmuz - ağustos ) kullanmadım. Sadece arıtma su ile suluyorum. Yılda bir kez mart - nisan aylarında ya da saksı değişiminde yarasa gübresi kullanıyorum. Yaklaşık bir litre toprağa bir çay kaşığı kadar.

maki01 30-08-2012 22:19

Bitkiler, gübreye gelişim dönemlerinde daha fazla ihtiyaç duyar. Bu nedenle gübreyi gelişmelerinin yavaşladığı , bitkinin kendini dinlenmeye çekmek istediği dönemde vermiyorum. Ek olarak aşırı sıcaklarda bitki strese girmişse yine gübreyi kesiyorum arada strese karşı direncini artıran Megafol, Viva gibi besinler veriyorum.

Paul de gübre kullanımına soğuk kış aylarında, bitkinin dinlenmesi gereken dönemde gübre verilmemesini öneriyor.

Piyasada Çiçek Çoşturan'nın iki ayrı formullü gübresi aynı anda ya da karışık yer alabiliyor. Eski formülünde sadece NPK vardı. Son 1-1.5 senedir ürettikleri gübrelere aminoasit ve iz element eklediler. Çiçek Coşturan'ın zenginleştirilmiş içerikli gübrelerini de beğeniyorum.

Yarasa gübresi asidik yapısı ile hoyaların çok sevdiği bir gübre. Toprak karışımı dışında da 2-3 ayda bir su ile karıştırarak şerbet olarak verebilirsiniz. Fosfat oranı yüksek olduğu için çiçeklenmeyi teşvik ediyor.

bozo.0606 30-08-2012 22:53

'' Yarasa gübresi asidik yapısı ile hoyaların çok sevdiği bir gübre. Toprak karışımı dışında da 2-3 ayda bir su ile karıştırarak şerbet olarak verebilirsiniz. Fosfat oranı yüksek olduğu için çiçeklenmeyi teşvik ediyor. ''

Mart - nisan aylarında dediğiniz gibi şerbet olarak veriyorum. Oranı 1litreye 2 tatlı kaşığı kadar

Ben kış aylarında da gübre vermiştim. Dediğim gibi 15 günde bir. Bundan sonra vermeyeyim.

bozo.0606 09-09-2012 13:17

Ankara dan bir üyeye hoya sözüm vardı. Kullanıcı adını unuttum, mesajınıda silmiş bulundum. Lütfen bu mesajı görürseniz bana özelimden yazın.

Ankara Elvankent tarafından..

bozo.0606 14-09-2012 20:23

hoya carnosa

2 Eklenti(ler)
carnosalarımdan biri ..:D

bozo.0606 14-09-2012 20:26

kerrii ..

3 Eklenti(ler)
kerrii m hayata döndü, bana döndü..:D

saksısını değiştirdiğimden midir, değiştirirken fırça attığımdanmıdır bilmem ona çokm iyi geldi. derhal gelişimine başladı. güzelim uyandı..;)

bozo.0606 14-09-2012 20:31

finlaysonii ..

4 Eklenti(ler)
finlaysonii gelişimi muhteşem ve çok hızlı. son iki buçuk aydır gübre verilmiyor.:rolleyes:

bozo.0606 14-09-2012 20:46

eskimo.. eskimo.. eskimo..

3 Eklenti(ler)
eskimo az az büyümeye devam ediyor. ne acelesi var ne de duruyor. çok ilginç bir tür. sanki evimi tanımaya çalışıyor. şimdilik keyfi yerinde:D

bozo.0606 14-09-2012 21:22

davidcumingii

3 Eklenti(ler)
davidcumingii de bizi kabu etti ve aramıza yeni saksısında katılmaya karar verdi;)

bozo.0606 14-09-2012 21:24

oncynoides

4 Eklenti(ler)
oncynoides tam gaz ..

bozo.0606 14-09-2012 21:27

dennisii

4 Eklenti(ler)
dennisii yi sanırım kaybediyorum.. ben nerde yanlış yaptım. şu an bulunduğu yer bitki hastanesi diye tabir ettiğim pencerem. tam anlamıyla hayal kırıklığı.. :(

tamamen kaybettim mi? yoksa umut var mı?

yeşillim 15-09-2012 02:11

Sayın bozo.0606, son görsel üzücü:( kaybetme yolundasınız!!

bozo.0606 15-09-2012 10:22

O zaman boşa beklemeyeyim mi? Sayın Yeşillim..

yeşillim 15-09-2012 10:36

Sayın bozo.0606, beklemeyelim derim. Kolay telafisi nasıl olsa :)

Diğer hoyalarınız muhteşem yakında çiçeklerini görmeniz dileğimle.

maki01 15-09-2012 14:10

Ben bekleyelim derim :)

Tanımadığım, yetiştirmediğim bir türde yorum yapmam doğru değil ancak özellikle uluslararsı hoya gruplarında bu tür yaprak kayıplarında yani sadece gövdede yaşam belirtisi varsa "Çıkmadık canda umut vardır" mantığıyla beklenmesi öneriliyor. Uçtan çürümeye engel olmak için tepeyi keserek beklemekte fayda var.

Çelik köklendirmede hep sevgili Mucip Gürbüz'ün ( Işıklar içinde yatsın) önerileri aklıma gelir. Bitkinin gücünü köklenmeye harcayacağı bu dönemde yaprakları beslemekte yetersiz kalacağı için yaprak sayısını azaltmamızı önerir, mümkünse tek yaprak...

yeşillim 15-09-2012 15:33

Ama arkadaşım gövdede sararmalar görüyorum. Bu gidici derim !!:

missmenas 15-09-2012 16:58

Sevgili Bozo,
Hoya dennisii maalesef ölmüş . Bende aynı sorunu yaşadığım için, bu cevabı kesin verebiliyorum çünki... Sen üzülme Hoya dennisii nin farklısı var var bende şu taşınma işlemini bitireyim kök gelişimini tamamlamış adaptasyon sorununu atlatmış dennisin, elipticayla birlikte hediyendir. Yeterki hoyalara gönül vermiş olan birisi olasın. Ben bu üzgünlüğünü görebiliyorum. Bazı türlerde kök gelişimi çok uzun sürece bağlıdır bunlardan birtaneside Hoya dennisidir. Sürgün verdi deyipte yolculuğa çıkan dennisilerden nasibimi aldım çünkü...
Tecrübelerime dayanaraktan yazıyorum bazı hoya türlerinde köklenme aşaması tamamlanmadan bile sürgüne geçen türler var.
Bu sürgün gözlemi o hoyanın yolculuğa çıkacak anlamına gelmiyor. Bazı türler diyorum bu türde onlardan birtanesi en az bulunduğu ortamda 5 ay geçirmesi gereken katagoriye giren türlerden.
Hoyalarda süprizler ve üzüntülerin asla sonu yoktur yeterki onların dilinden anlayabilelim.
Ancak o zaman bu tür üzücü kayıplar yaşamayız.
İklim farklılığı yollarda geçirdiği süre köklü hoyalarda hep değişkendir...
Bu değişkenlik çeliklerdede aynıdır ancak çeliklerde böylesi geç adaptasyon veren hoyalarda çeliklerde daha çok başarı elde edilir...
Deneyim tecrübelerime dayanarak bu açıklamayı kendime borç olarak gördüm...
Bildiğim birşeye asla seyirci kalamam...
Osebepten kayıbınız için üzülmeyin lütfen...
Birde başka bir önemli konu bu tür hassas türlerde İller veya Ülkeler arası transfer kesinlikle bahar aylarında yapılmalı...
Hoya dennisii (IML 0955) ''Gold Ridge'' görsellerden inceleyebilirsin...;)

bozo.0606 15-09-2012 18:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 1018955)
Ben bekleyelim derim :)

Tanımadığım, yetiştirmediğim bir türde yorum yapmam doğru değil ancak özellikle uluslararsı hoya gruplarında bu tür yaprak kayıplarında yani sadece gövdede yaşam belirtisi varsa "Çıkmadık canda umut vardır" mantığıyla beklenmesi öneriliyor. Uçtan çürümeye engel olmak için tepeyi keserek beklemekte fayda var.

Çelik köklendirmede hep sevgili Mucip Gürbüz'ün ( Işıklar içinde yatsın) önerileri aklıma gelir. Bitkinin gücünü köklenmeye harcayacağı bu dönemde yaprakları beslemekte yetersiz kalacağı için yaprak sayısını azaltmamızı önerir, mümkünse tek yaprak...

Sevgili Maki01 ;

Önerileriniz için çok teşekkür ediyorum ama maalesef denissi yi yerinden söküp inceledim. Baktığımda kök namına canlılık belirtisi hiç kalmamıştı ve sap kısmı maalesef koflaşmış ve buruşuktu. Fotoğraflardan anlaşılmıyor. Hani çürüyen bitkilerin derileri ve sapları elle ovunca rahat ayrılırya aynen öyleydi. Genelde kök çürümesi yapan yarı odunsularda rastlanır, bilirsiniz. Bu tamamen bitkinin öldüğüne delalettir. Denisside çelik alabilme namına gövde kısmını da kestim ancak nafile. denissi mi kaybettim:(

Sevgili Nur içinde yatsın ( kimdir maalesef tanımıyorum ama ) Mucip Gürbüz'ün dediklerine aynen katıldığımı belirtmek isterim, Çeliklemede organ sayısının minimumda tutulması gerektiğini düşünüyorum.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yeşillim (Mesaj 1018976)
Ama arkadaşım gövdede sararmalar görüyorum. Bu gidici derim !!:

Sayın Yeşillim ;

Kesinlikle katılıyorum, yukarıda da yazdığım gibi ciddi çürüme vardı. Ancak beni üzüldüğüm nokta geldiğinden beri hareketi olmamış olsaydı sorun değildi ama yeni sürgün verdi ve ben saksısına aktardım. Çok güzel kök yapmıştı.
Sanırım ben bişeyleri yanlış yaptım.:(:mad:

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025