agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bonsai Çalışmaları (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/)
-   -   izzeterisen / Crassula ve Portulacaria afra (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/8504.htm)

izzeterisen 10-08-2011 20:03

2 Eklenti(ler)
20 gün kadar önce , bu bitkimi iki gövdeli bir bonsai elde edebilmek amacıyla budadım, şekil vermeye çalıştım. Telledim (kabloladım). Boyu 48 cm.

Eklenti 239559

Ama yanlış yaptım galiba. İki gövde köklerden sonra 2,5 cm. kadar yukarıdan ayrılıyor Yani gövde yükseliyor ve 2,5 cm sonra ikinci gövde başlıyor.

İki gövdeli bir bitkide bu mümkün olabilir mi?
Acaba dalların dağılımı nası? doğrudur inşallah. ben iki gövdeli bitkilerde gövdeler arasında dal bulunmayacağından başka bir kural bilmiyorum.
Eğer olmazsa seneye gövdelerin ayrılma yerinden kesip yeniden köklendireceğim.

--------------------------------------------------------------------

Bu bitkimi de geçen yıl eğmiştim. Dün de kurbanlık dallarını keserek tekrar telledim. Dalları iyice yönlendirdim. 49 cm. boyunda ve 3 cm.gövdesi var.
Bana çok güzel görünüyor. sizce nasıl?

Eklenti 239560

Önerileriniz, verdiğiniz bilgiler bana güç veriyor, teşekkür ederim.

memet 10-08-2011 20:22

Bence ikili gövde sizin uygulamanız gibi olabiliyor. Bir gövde diğerine göre daha ufak tutuluyor zaten sizdeki de öyle. Bence güzel oluyor.

izzeterisen 10-08-2011 22:10

Gövdelerin çıkış noktası köklerden ne kadar yukarıdan olabilir acaba?

memet 11-08-2011 06:12

Bu konuda kesin bir kural bilmiyorum. Genellikle gövdeler toprağın biraz üstünde ayrılır. Toprakta iki ayrı kök var gibi değil, aynı kökten çıkıp ayrıldıkları belli olacak biçimde.
Yine de Japonlar bu konuda bir kural koymuş mu, araştıracağım.

sagol 11-08-2011 10:17

iki gövdeli - double trunk - sokan

1 Eklenti(ler)
Topraktan yüksekliği oran olarak veren bir bilgiye rastlamadım ama iki gövdeli bonsai için genel kurallar şu şekilde imiş:

1. Gövde aşağıda ikiye ayrılmalı, ayrılma çok yukarıda olmamalı
2. Biri diğerinden daha kalın olmalı
3. Gövdeler birbirini kesmemeli
4. İnce olanı çocuk, kalın olanı yetişkin olarak adlandırılır
5. Öne doğru eğim yapmamalılar
6. Çocuk ve yetişkin olan önden mükemmel görünmelidir
7. Dallar gövdeleri kesmemeli
8. İki gövde arasında mesafe olması için gövdelerden biri(genelde ince olanı) daha fazla eğim yapmalı
9. 2 gövde arasındaki açıklık mümkün olduğunca geniş olmalı

izzeterisen 11-08-2011 11:29

Teşekkür ederim.
Bu bilgilere göre biraz daha şekilde değişiklik yapmam gerekecek.
Soldaki gövdeyi herhalde daha ince kalması için kısaltmam veya dalları budamam gerekiyor değilmi ?

sagol 11-08-2011 11:40

Kurala uyması açısından sağdakinin kalınlaşmasına izin verip soldakini biraz daha kısaltacak şekilde budamak iyi olabilir. Kurala tam uymayan güzel örnekler de var, karar sizin.

Harun Parlak 11-08-2011 11:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sagol (Mesaj 846050)
9. 2 gövde arasındaki açıklık mümkün olduğunca geniş olmalı

9. 2 gövde arasındaki açıklık mümkün olduğunca geniş Olmamalı olabilirmi.

msgurkan 11-08-2011 12:17

Bir bonsai eğitim dökümanı olan "Intermediate Bonsai – A Course Syllabus" dosyasını aşağıdaki linkten indirip, "TWO TREE/TWIN TRUNK BONSAI" bölümüne bakarsanız bu tarzın tanımı, kuralları, şekillendirilmesi ve saksıya yerleşimi konusunda çok faydalı bilgiler bulabilirsiniz.

Dökümanda bütün tarzlar konusunda bilgi vardır.

http://bonsai-bsf.com/?page_id=438

Dikkat çekici kurallardan biri: Küçük gövde derinlik etkisi yaratmak için hafif geride olmalı. Bu mümkün değilse o zaman hafif önde olmalı. Ama izleyiciye eşit mesade (aynı hizada) olmamalıdır.

sagol 11-08-2011 13:02

4 Eklenti(ler)
9. kısım için biraz daha baktım bazı tiplerde daha yakın bazılarında daha uzak o nedenle açıklık tarza göre değişir demek daha doğru olabilir. Aşağıda birkaç örnek veriyorum. İzzet Bey, konuyu dağıtmamak açısından dilediğiniz fotoğraf ve açıklamaları silebilirsiniz.
Son fotoğrafta gövdeler ve boyları konusunda bir oran verilmiş(John Joshio Naka -Technicas del Bonsai) çizimden de anlaşıldığı gibi gövde kalınlıklarıyla boylar orantılı olmalı diyor.

Ali H. ALI 11-08-2011 14:56

Izzet bey, cift govdeli tarzlarda, govdeler topragin hemen ustunden ayrilmali kurali var ama govdelerin daha yukarilardan ayrilan ornekler de gorebilirsiniz. Bence agaciniz iki govdeli tarza uygundur. Govdenin birini(digerine gore kalin olmayani) biraz kisaltip, tel yardimi ile de az geriye alabilirsiniz. Ille de govdelerin hemen toprak ustunden sonra ayrilmasini istiyorsaniz, istediginiz yeri toprakla ortup oradan koklenmesini sagliyabilirsiniz. Govdeler ayni kivrim ve ritimle yukselirse daha guzel bir goruntu elde edersiniz. Iki govde uzerindeki dal dizimini de, Iki govdeyi tek govde gibi dusunerek dizenbilirsiniz. Ornegin ilk dal kisa boylu govdeden sola dogru cikiyorsa ikinci dal ikinci govdeden saga dogru cikar geriye cikan dal da ilk govdeden ve bu yukarilara kadar surup gider.

Kolay gelsin.

izzeterisen 11-08-2011 22:26

1 Eklenti(ler)
Herkese yardımlarından ötürü çok teşekkür ederim. Yazılanları okuyarak önümüzdeki 3-4 yılda iki gövdeli bir bonsai çalışması yapmış olacağım.

-------------------------------------------------------------------------------------
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi izzeterisen (Mesaj 270817)

Eklenti 45601
birinci yüz
Eklenti 45602
birinci yüz yakın
I.yüzün arkası :
Eklenti 45603
Yan yüz I :
Eklenti 45604
Yan yüz II :
Eklenti 45605

Yukarıdaki mesajı 23.08.2008 tarihinde yazmışım.

Bu mesajdaki bitki ise 3 yıl sonra şimdi böyle :

Eklenti 239855

Üzerine dikili olduğu kap bir makarna süzeği. Aynı bonsai saksısı gibi .
Kuruyan kekiğimden boşalan saksıya almak istiyorum bu bitkimi .

Burda belirtmek istediğim bir konu var : Bu bitki 4. yılında ve ben 4 yıldan beri gövdeyi dik yapmaya uğraşıyorum. Şu an şubat ayında bulduğum kalın aliminyum tel sarılı gövdesinde, yani 6 aydan beri gövdesinde tel sarılı. Ben bu teli aldığım zaman gövde yine arkaya doğru gidecek diye korkumdan, gövdenin eğiminin ters yönüne (yani arkaya) jilet ile yarım santim kadar derinlikte çok fazla sayıda, gövdenin dikine çizikler attım. Burada oluşun yara kapanınca gövdenin dikleşeceğini düşündüm.
inşallah doğru yapmışımdır. Eğer etki görürsem sonra yeniden telleyip çizik atmaya devam edeceğim.
Bu yıl bu gövde düzelmek zorunda. Gövdeyi 4 yıldan beri düzeltmeye çalışıyorum ve tel, kazık gibi etki ortadan kalkınca gövde geriye gidiveriyor.

memet 13-08-2011 16:36

İzzet bey teli alınca gövde bükülüyor mu tam anlayamadım. Eski biçimine mi dönüyor?

izzeterisen 13-08-2011 21:15

Bu bitkim, arkaya doğru eğik. Bu nedenle gövdeyi dik yapmaya uğraşıyorum.
Tele sarıyorum gövdeyi veya tahta ile bağlıyorum. Aylarca bekliyor, teli çıkarınca hemen eski haline dönüyor.
Şimdi sarılı olan aliminyum tel sarılalı 6 ay olmuş .Bekletebildiğim kadar bekleteceğim.

Bu gün baktım arka tarafa gövdeye attığım jilet izlerini göremedim. Yeniden jiletle kesik atamaya devam edeceğim.

tekomusti 21-08-2011 14:28

izzet hocam çok güzel çalışmalar ellerinize saglık saygılar

izzeterisen 07-11-2011 15:15

1 Eklenti(ler)
Bu gün Sarıgerme-Magic Life otelinin bahçesinde hayvanların olduğu bölümde dekor at arabası üzerine dikilmiş onlarca Crassula gördüm. Yakınına gidip fotoğraf çekemedim.

Eklenti 254576

Bir tanıdık vasıtasıyla görevli ile telefonda görüştüm.
Dikili olduğu karışım toprak ve kum olduğunu çok az derin karışıma dikildiğini söyledi. Ağaçların gölgesinde yer alıyor. Sanıyorum bir de yaz kış çok az su görüyor.
Yapraklarının büyüklüğü normalin 1/3'ü kadar. Belki bu durum bize bu bitkinin yapraklarını küçük tutabilmek için fikir verir.

(Alt yapraklarını etrafında beslenen kümes hayvanları yemiş)

bonsade 07-11-2011 17:45

Bence teli çıkarsakda ağaç düz duracak gibi . Çünkü gövde , üzerindeki tel ile bükülmiyecek kadar kalın gözüküyor .

mrduran 07-11-2011 19:25

''Ancak kendi başıma daha hiç bir şey beceremiyorum.''

Merhabalar İzzet Bey;

Yukardaki söz size ait. Zamanı da fazla gerilerde değil.

Böyle bir çalışma/sabır/yardımlaşma azmi, ortaya harikalar çıkarmış. Ellerinize, ruhunuza sağlık inşallah. Şahsen ben kendimden utandım, ne kadar tembel imişim, farkına vardım.

Güzel çalışmanızın, sağlık içinde devam etmesini diliyorum ALLAH' tan efendim.

Güzel uygulamalar, güzel insanlarla birlikteliğin de anahtarı sanırım, özü itibarı ile. Sizin cümlenizi ''yok hükmünde'' değerlendirdim.

Kolay gelsin, İyi bayramlar, Saygılarımla lütfen.

izzeterisen 04-03-2012 13:24

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi izzeterisen (Mesaj 779336)
Bir ay kadar önce Crassulalarımın tüm yapraklarını ve dallanma olacak şekilde dallarını kestim. Yeni çıkan filizleri bu yıl büyütüp, önümüzdeki ilkbahar yeniden budamak istiyorum. Sanırım o zaman çok fazla dala sahip olacağım.
Burada sormak istediğim bir şey var : Arka daldan sonra soldan öne doğru çıkan dal acaba çok mu yüksekte?
Şimdi bir tanesi bu halde.
Eklenti 200632Eklenti 200641

Bu bitkim bir yıl boyunca büyüdü. Bu gün biraz önce yeniden budadım.
Artık bonsai saksısına mı alsam ?

Eklenti 272285

--------------------------------------------------------------------------

Bu Crassulamı geçen yıl Eylül ayında birisinden aldım. 15 yıllık bir bitki. 85 cm.boyunda, gövdesi toprak seviyesinde 7,5 cm kalınlığındadır.

Eklenti 272286

Bu bitkiyi nasıl bir şekle sokacağım karar veremedim.
İlk dalı 11 cm.den çıkıyor. Acaba çatalın birisini ilk dal olarak bıraksam çok kalın olacak ama böyle yapsam?
Her ne olursa olsun 3 bitkim olacak gibi bu bitkiden.
Önerileriniz beklerim.
saygılarımla.

sagol 04-03-2012 17:47

1 Eklenti(ler)
İzzet Bey, bir boy büyük saksıya alıp, 2 cm den çatallanacak şekilde gömseniz ve yukarıdan köklense daha iyi olabilir bence.

Saygılarımla,

izzeterisen 04-03-2012 21:23

Önerinize teşekkür ederim. Güzel bir öneri.
3 gövdeli bir Crassulam var. Yapraktan köklendirdim. 3 yaşında şimdi. Onu büyütüyorum çok gövdeli yapmak için.
Bunu düşünmüyorum çok gövdeli olarak. Bir de köklendireyim derken çürütürsem. O da var.

bonsaisan 05-03-2012 11:16

Çok güzel iki örnek her ikiside sizin elinizde harika olaçaktır.çalışmalarınızda başarılar.
Saygılar sunarım

izzeterisen 12-03-2012 20:28

1 Eklenti(ler)
Crassulayı kestim.
3 parça oldu.
Gövdeleri devamı olan iki dalı köklendirmeye çalışacağım.
1-2 yıla kalmaz onlarla da çalışmaya başlayabilirim.

Eklenti 273583

memet 12-03-2012 20:40

Benim portulacaria afra gibi olmuş. Yazın nasılsa heryerinden sürgünler verecek.

izzeterisen 12-03-2012 20:45

Ben de öyle düşündüm Mehmet Bey, İlk dal olarak soldaki dalı düşündüm. Çok kalın ama.
Mehmet Bey Crassula sp. şimdilerde çok hızlı gelişmeye başlıyor Haziran sonu gibi büyümede duraklama başlıyor. Önümzedeki günlerde çok dayıda filiz bekliyorum . O filizlerden uygun yöne olanları dal olarak seçip büyüteceğim.
Sizin Crassula çalışmanız nasıl oldu.

memet 12-03-2012 20:58

İyi durumda. yazın bir hata yapıp temmuz başında yaprak almıştım, durakladığı dönemde. Ama sonbaharda topralandı. Önümüzdeki günlerde fotoğraflayayım.

Sakaki 14-03-2012 16:04

İzzet bey merhaba.
Valla P.afra'larınız gormeyeli cok harika olmus! Siz tam bu konunun uzmani olmussunuz.
Umarim bana gonderdiginiz dallarla ileride bendekiler de ayni gelisimi gosterir.
Basarilarinizin devamini dilerim

izzeterisen 14-03-2012 21:33

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi izzeterisen (Mesaj 846314)
11.08.2011
Eklenti 239855

Bu P.afra ile çalışmaya 2008 yılında başlamıştım. geçen yıl bonsai saksısında bulunan kekiğim ölünce bunu ondan boşalan saksıya aldım. 5 gün kadar önce de budadım. çok güzel bir şekil aldı. son hali bana çok güzel göründü.

Eklenti 274077

--------------------------------------------------------------------------------------
Bu da aynı yıllarda çalışmaya başladığım başka bir P.afra.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi izzeterisen (Mesaj 735476)
Çalıştığım bitkileri bazılarının son durumları :

Kıvrımlı dik tarzdaki P.afralar:
Eklenti 187182
03.01.2011

Geçen yazdan beri güveç kabında.

Eklenti 274078

Yakında budayacağım.

izzeterisen 14-03-2012 21:44

3 Eklenti(ler)
10 kadar bitkimi zengarden adlı yerden aldığım bonsai alıştırma saksılarına aktardım. Fotoğraftakiler onlardan bir kısmı. Bunları da biraz saçak köklerini atsın budayacağım. taşları ayakta durabilmeleri için koydum. Saçak atınca onları da kaldıracağım.

Eklenti 274079

Eklenti 274134

---------------------------------------------------------------------------------------
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi izzeterisen (Mesaj 735283)
03.01.2011
Eklenti 187090

Bitkinin bu durumundan sonra budama yapmıştım.
Bu büyük Crassulamın bu günkü durumu :

Eklenti 274080

Bu sene bu bitkiyi budamadım. zayıf görünüyor. Bu yıl büyütüp önümüzdeki mart ayında budayıp artık bonsai saksısına alayım diyorum. Bu arada ikincil dallar da biraz kalınlaşır.

Sakaki 14-03-2012 22:40

Sayin Izzet bey,
178 numarali postunuzun ilk resmindeki Afranin dallarini yanlara dogru biraz daha uzatip biraz daha asagi dogru egimli yapsaniz sanki daha hos olacak gibi?
Dallar sanki cok yukari dogru egimli gibi geldi bana, siz ne dersiniz?
Saygilarimla

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025