![]() |
4 Eklenti(ler)
|
3 Eklenti(ler)
Bu arada çoklu gövde tarzı harnup ağacımın gelişimi konusunda biraz bilgi vereyim. Haziran ayı başında dikili olduğu tahta kasa içindeki toprak ve köklerin durumu nasıl diye bir kenardan açıp bakınca hem çok miktarda böceklenme hem de toprağın alt katmanlarına suyun ulaşmadığını gördüm.
Yazın yakıcı sıcakları başlamıştı, saksı ve toprağını değişmek çok riskliydi. Ancak o şekilde bıraksam büyük ihtimalle ağaç ölecekti. Özellikle toprakta dere çakılı karışımı yoktu. Ağacı ilk dikeceğim zaman önceden uygun toprak karışımı hazırlamadığım için tümü çürümüş bitki atıklarından oluşan toprak kullanmıştım. Şimdi bu hatadan ders alarak her zaman büyük bir kasa içinde kullanmaya hazır toprak karışımı bulunduruyorum. Sonuç olarak harnup ağacını yerinden süküp toprağının çoğunu yıkayarak uzaklaştırdım ve büyük bir saksıya drenajlı toprakla diktim. Eklenti 46229 Şanslıyım ki ağaç pek sarsıntı geçirmedi. İki hafta sonra çok hızlı gelişmeye başladı. Çok gelişen filizlerin uçlarını biraz budadım. Ancak sonra tekrar aynı şekilde gelişmeyi sürdürüyor. Eklenti 46227 Eklenti 46228 |
Mehmet Salih bey iyi gunler. Siz onu ne kadar cok seviyorsaniz harnup agaciniz da da yasamayi ve sizi seviyor. Cok govdeli tarzi ile, belkide hicbir ulkede kimsede olmiyan bir bonsainiz olacak.
Ingiltereya giderseniz aklinizda olsun onun icin guzel bir bonsai saksisi aliniz. Oval bir saksi icerisinde cok guzel duracagini dusunuyorum. Toprak rengi sirsiz bir saksi kullanabileceginiz gibi yaprak rengine uygun sirli bir saksi da kullanabilirsiniz. Harnip(harnup) agaciniza, iki gozunuz gibi bakiniz, Ornek bir bonsai olacak. Kolay gelsin. |
Ağaç çok güzel ve hoş görünüyor.Yüksek bir enerjisi olduğu için bunu orantılı kulanıyor siznde yapmış olduğunuz uygulamar ile gelişimi gerçekden iyi olaçak.
Başarılar saygılar. |
1 Eklenti(ler)
Ali bey, Bonsaisan teşekkürler. Yardımlarnızla inşallah onu güzel bir bonsai yaparız.
Bu ağaca uygun saksı konusunda ben de oval diye düşünüyordum. Nasıl görüneceğini anlamak için bir foto montaj yaptım. Ağacın 18 cm olan gövde çapı ile boy ve genişliğine uygun olarak 40-45 cm'lik bir saksı boyutu uygun olur diye düşünüyorum. Eklenti 46290 |
Mehmet Salih, guzel gorunuyor.
Seramikci arkadasin oldugunu hatirliyorum. Ona, agacla orantili boyuta seramikten 5-6 tane koyun yaptirirsan, o koyunlar harnip agaci altina yerlestirdinmi agac bir daha heybetli gorunecektir. |
1 Eklenti(ler)
Ali bey çok güzel bir öneri. Hayvan figürleri nasıl bulurum diye düşünürdüm, ama seramik olarak imal etmek aklıma gelmemişti.
Bir foto montaj denemesi daha yaptım. Sanıyorum koyunlar ölçek olarak biraz küçük oldu. Eklenti 46391 |
Bonsaiden yana sesimi çıkartamıyorum, ama süper olmuş, naçizane önerim:
Kepenekli bir çoban bebekle çok daha güzelleşecektir. |
Vildan hanım, ağacımın bonsai haline gelmesine birkaç yıl daha var. Ancak müstakbel koyun figürlerime bir de çoban figürünü memnuniyetle ekleyeceğim.
Sizin çalışmanızı da merakla izliyoruz. Japon ayvası ve erguvan benim henüz edinemediğim ama hayalimdeki türler. |
Mehmet Salih bey koyunlar cok kucuk olmamis. Agacla orantili, koyunlara bakan agacin ne kadar buyuk oldugunu hemen fark edecek.
Koyunlari hep ayni sekilde yaprirma kimisi yatirken. kimisi otlarken kimisi de bakinirken olsun. Vildan hanimin onerdigi Coban da goruntuyu tamamliyan unsur olacak(onu da seramikten yaptirabilirsin, onun boyunun da olculere uygun olmasina dikkat et. buradaki Cinli balikci figurleri gibi) Kolay gelsin. |
3 Eklenti(ler)
Bahçemdeki bu ılgın ağacını fidandan koca ağaç haline getirdim. Fıstık çamlarım da çok büyüdüğü için bahçe güneş göremez hale gelmişti.
Ilgını bahçe bonsaisi yapmaya karar verdim. Mart 2008'de derin budama yaptım. İlk resim Nisan sonu, diğer iki resim ise bugünkü halini yansıtıyor. Ağacın gövde kalınlığı yaklaşık 1 metre, yükseklik 2 metre. Eklenti 46728 Eklenti 46729 Eklenti 46730 |
Çok güzel bir ağaç vuruldum ben bu ağca yerinizde olsam bahce bonsai si değil uygun bir saksı iamal eder saksıya alırım. ÇOK güzel bir BONSAİ olacak bu ağaç.
|
Tekin bey, aslında baştan beri amacım oydu.
Ancak bu hale gelince Eşim, beğendiği bütün bonsai adaylarıma yaptığı gibi "Bu benim", "Aman dokunma, sonra ötekiler gibi kurutursun" demeye başladı. E kısmen de haklı, ilk dönemlerde bazı ağaçlarımı kaybemiştim. Baktım olmayacak, ben de ağacın bulunduğu yerdeki güçlü enerjisinden faydalanıp ana dal yapısını oluşturayım dedim. Bu aranda Eşimin ağacı kurutmayacağım konusunda bana güveni oluşunca, belki gelecek yıl, onu yerden alıp tekrar köklendirerek özel bir saksıya alırım. |
Bir yılda tamamlamayın söküm işlemini isterseniz Önce etrafını kanal şeklinde biraz kazın fazla uzayan saçak kölerin bir kısmını kesin altdakiler kalsın. Sonra kazdığınız kanala tekrar torflu toprak doldurun saçak kökler tekrardan kılcal kökler salmaya başlasın ikinci yıl genişce kazıp ağcın altına girin kazık kökü kesin. Bir miktar toprakla beraber kaldırın büyükce bir saksıya yerleştirin Bir yılda orda kalsın ancak üçüncü yıl hem bitmiş olur. Ozaman uygun bir bonsai saksısına yerleştirirsiniz.
|
Ilgın çok kolay köklenebilen bir tür ancak onu, dediğiniz gibi yerinde tekrar köklendirip iki aşamada sökmek en doğrusu. Öneriniz benim için çok faydalı oldu, teşekkürler.
|
Mehmet Salih bey, Tekin beyin heyecenla onerdigi ilgini saksiya alma, guzel bir calisma olabirse de, ben agaci oldugu yerede birakmayi yeglerdim.
Ev kendi malinizsa yani kiraci degilseniz ve agaci yerinden sokmek icin onemli bir gerekceniz yoksa oldugu yerde de oldukca guzel duruyor. Onun ust tarafinda surekli calisip bahcenizin gozde bir agaci yaparsiniz ve kim bilir kac nesil orda yasamini surdurur. Ilgin dis mekan bitkisi oldugu icin yerinden sokseniz de disarida bakmak durumundasiniz. Buyuk bonsaileri tasimasi da zor oluyor(hele yaslaninca) Insan ne kadar deneyimli olursa olsun, bu durumdaki agaclari sokup saksiya almak az da olsa risklidir. Siz nasil olsa bu bonsai sevdasina tutuldunuz bir daha da vazgecemezsiniz. O yuzden onunuzdeki zaman icerisinde bonsai saksilarinizda bircok ilgin bonsainiz olacagini dusunuyorum ve bir ilgin bonsai de bahcenizde. Bunlar benim kisisel gorusum. Ilgin hakkindaki karari kendin vereceksin. Kolay gelsin. Not: Biliyorum yogunsun ama sormadan edemiyecegim. Girnedeki Ilginlarin koruma altina alinmasi saglamak icin hangi bakanlikla iletisim kurmaliyiz. Biliyorum belediyedeki arkadasin sana koruma sozu vermistir. Ama o gorevini tamamladigi zaman diger gelenlerin ne yapacagi belirsiz oldugundan, en guzeli onlari yasalarla korumak oldugunu dusunuyorum. |
Ali Bey, ev kendi malım olmadığı için onu 3-4 yıl içinde saksıya almayı düşünüyorum.
Ancak acelem yok önce dal yapısını geliştireyim, 1-2 yıl sonra karar veririm. Girne'deki ılgınların korunması konusunda devlet yetkililerinden pek "ilgi" göremedim. Konuyu Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir'e konuşup ondan yardım isteyeceğim. Doğan beyin mail adresi: dogansahir@neu.edu.tr |
Aslında Ali beyin görüşlerine bende katılıyorum.Ama evden çıkarsanız aklınızı ılgınla beraber burda bırakacağınız kesin.Çünkü şu yabancı sitelerdeki ılgın bonsailerini gördükten sonra sahip olduğum 4 cm çapındaki ılgınım bonsai aşamasında.Söğüt gibi suyu çok seviyor ve sık budamayı kaldırıyor.Şimdi teknik bir öneride bulunacağım.Ama buna başta Ali bey olmak üzere tecrübeli arkadaşlar bu konu üzerine yorum yapmalılar.Bu ağacı boydan 2 **** 3 parçaya ayırmayı öneriyorum.Hem taşımak için makul ölçüler çıkar hemde bir ağaçtan birden fazla bonsai çıkar...
|
Sn Cemboa, bana göre öneriniz teknik olarak uygulanabilirdir. Ve bunu zahmetli de olsa başarabileceğimi düşünüyorum.
Ancak benim çok sayıda 2-10 cm çapında bonsai adayı ılgın ağaçlarım var. Dolayısıyla ağacı bonsai yapacaksam bütün olarak korumayı yeğlerim. Bu tartışmayı izleyenler, niye ağacı ağaç olarak bırakmıyorsunuz diye sorabilirler. Ona da yanıt vermek istiyorum. Bahçenin kenarına dikilmiş fıstık çamı ağaçlarım yıllar içinde kocaman olduğundan bahçe yeterince ışık alamıyor. Bir de ılgının gölgeleme yapması durumunda bahçede çim bile yetişmez hale geliyor, hatta mantar hastalığı etrafı sarıyor. Yani bu ağaç benden sonra da bonsai olarak korunamazsa büyük ihtimalle kesilmesi gerekecek. |
Ağacı eğer saksıya alacaksanız babamın ağaç sökmeden önce kullandığı yerinde köklendirmeyi uyguyaın derim. Ağacın ana köklerini yerinde kesip kılcal kök vermeye zorlamak ve bu kökler oluşunca yeni ortamına taşımak şeklinde. Uzun bir süredir fazla ilgilenemedim forumla, bu arada güzel çalışmalar yapmışsınız elinize sağlık :)
|
Mehmet Salih bey ben evin sizin oldugunu dusunmustum.
Bu durumda ilgin uzerinde yapacaginiz saksiya alma calismalarinda kolayliklar basarilar dilerim. Imkaniniz oldugu icin sokme isini uzunca bir zamana yaymak en iyi yontem olacagini dusunen arkadaslara ben de katiliyorum. |
Vyssera, dediğiniz gibi babanızın yöntemini uygulayacağım. Derin budama sonrasında 5 ay gibi kısa sürede ağaç bu hale gelmişse yerde olmasının sağladığı enerji sayesinde. Halbuki saksıdakiler bu kadar güzel gelişmiyor. Önümüzdeki birkaç yılda hem dal hem kök gelişimini sağlayabilirim.
Ali Bey ev lojmandır, ancak benimmiş gibi her yanını ağaç ve bitkilerle doldurdum. 4 Fıstık çamı, ılgın, biber ağacı, portakal, 4 incir, 3 formoza, zerdali, çok sayıda erik, 6 yenidünya, Badem, şeftali, 2 asma, 15 selvi (yeni dikilmiş). Bunların hepsini severek ve büyük emekle büyütüyorum. |
Dördüncü Harnup Bonsai Adayım
5 Eklenti(ler)
Yaklaşık 7 aydır üzerinde çalıştığım bu harup ağacı çok yaşlı. Şimdilik önemli olan hayatta kalması. Ana gövdesi 40 cm eninde ve büyük bir kütük şeklinde. Kök, dal ve yaprak gelişimi sağlıklı olarak devam ediyor.
Son iki resim bugünkü halini yansıtıyor. Gördüğünüz gibi üzerinde çok yoğun çiçeklenme var. Yakında üzeri meyve dolacak. Açıkcası çiçek ve meyveler ağacı güçsüz düşürürmü diye endişe ediyorum. Eklenti 49788 Eklenti 49789 Eklenti 49790 Eklenti 49791 Eklenti 49792 |
Çok güzel bir ağaç. İleride meyvelerin bir kısmını azaltır, ağacın yorulmasına engel olabilirsiniz.
|
Msgurkan. Çalışmalarınızı hayranlıkla inceledim. Keşke sizdeki sabır bende de olabilseydi. Ya da keşke daha önce bu sayfayı görebilmiş olsaydım. O zaman kendi ağaçcıklarımda bu denli büyük hatalar yapmazdım. Bundan sonra da çalışmalarınızı yakından izlemeye devam edeceğim. Bu sanat sizin ruhunuzda var. Bunu hissettim.
|
Hatcce hanım,
Doğru söylüyorsunuz, o kadar çok hatalar da yaptım ki, bunlar yeni başlayanlar için birer ders niteliğinde:D. Sabıra gelince O hepimizin sorunu. Ben bunun üstesinden gelmek için çok sayıda ağaçla çalışıyorum ve gördüğünüz gibi sabırsızlıklarım da oluyor. Ama bonsai sanatından vazgeçmeyi aklımdan bile geçirmiyorum. Umarım Bonsai sizin de ruhunuza işler. |
Ben toprak ve doğa aşığıyım. Ve çoktan ruhuma işledi. Birde tüm tekniklerini öğrenebilsem...
|
Ne diyelim, Yolunuz açık olsun...
|
Mehmet Salih bey, yerli agaclarla calismalariniza bayiliyorum. Ozellikle de harnip(harnup) gaclariniz. Bilin ki akdeniz ulkelerindeki en guzel harnip bonsaileri sizin agaclariniz icerisinden cikacak, Kolay gelsin.
Dorduncu harnip agaciniz ciceklenmis. Dusundugunuz gibi, ciceklerin meyve olusumunda agaciniz buyuk bir enerji harciyacaktir. Ama agaci meyveli gormek de ayri bir keyif olacak. Belki sadece agacin on tarafinda gorunebilecek yerlerde bir iki cicek salkimi birakip digerlerini budarsaniz enerji bakimindan hem agaciniz rahatlar. hem de siz az da olsa agaciniz uzerinde meyve gormus olursunuz(bizler de fotograflardan gormus oluruz.) Tum agaclarina ama illede harnip agaclarina iki gozun gibi bak. |
gerçekten harnup ağaçları konusunda akdenizin en iyisi konumundasınız mehmet bey insanın baktıkça bakası geliyor.
|
Güzel bir bonsai adayı daha bulmuşsunuz.
Uzun yıllar size eşlik etmesi dileğiyle. |
4 Eklenti(ler)
Harnup ağacından minyatür bonsailer de yapmak istiyorum. İlerde elimde bol malzeme olsun diye tohumdan çimlendirme yaptım. Birkısmını yere dikip büyütmeyi de planlıyorum.
Geçen yıl bonsai yapmak için 1-2 yıl beklemeye tahhammül edemezdim. Şimdi artık iyi bonsai sahibi olmak için 10-15 yılı göze alıp ve bugünden hazırlık yapıyorum. İşte minik harnupların bir kısmı. Saymadım ama toplam olarak 250-300 tane olabilir. Eklenti 50045Eklenti 50048 Eklenti 50046Eklenti 50047 |
Mehmet Salih bey, orada sizle komşuluk yapmak isterdim, tam benlik çalışmalar yapmışsınız. Tohumdan yetiştirmeyi de çok seviyorum. Elinize sağlık.
|
Keşke yakında olsaydınız, fidanlarımın çoğunu hepinizle içtenlikle paylaşırdım.
|
Mehmet Salih bey K. Kibris basligi altinda bilmedigimiz bir agacin tohum resimlerini ekleyip ne agaci oldugunu sordu. Bir arkasasimizin dusuncesinden yola cikarak kucuk bir arastirmadan sonra bu tohumlarin Tesbih agaci, Karagunluk (Styrex officinalis) Oldugunu ogrendik.
Mehmet salih bey simdi bu tohumlari dikecek, cikan fidanlardan da bonsailer yapmiya calisacak. Ona yardim olur diye asagidaki linki ekledim Ender yapilan bir bonsai turu olmasina ragmen bu guzellikleri gorunce denemeye deger oldugunu dusunuyorum. Ne dersiniz? iste bir yerli agac bonsai malzemesi. http://www.why-bonsai.com/bonsai_history_styrax.html |
Ali bey, demek yanılmamışım. Bu ağacın harika bonsaisi olurmuş. Tohumdan başlamaya bile değer. Teşekkürler.
http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=883 |
3 Eklenti(ler)
Mine Bonsai denemesi
Bahçede etrafı çalı gibi sarmış minelerden birini söktüm. Hiç beklemediğim şekil ve kalınlıkta bir kök yapısı ile karşılaştım. Her zaman ağaç bize uyacak değil ya, bu kez biz ağaca uyacağız. Önce köklenip hayatta kalsın sonra onu şekillendirmeye başlarız. Gövde çapı 10 cm civarında. Eklenti 50815 Eklenti 50816 Eklenti 50817 |
4 Eklenti(ler)
http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=173
Yukardaki linkte, ilk iki resimde görünen havai köklendirme ile ürettiğim incirlerimi kıvrımlı dik tarza uygun gövde elde etmek amacı ile derin budadım. Baharda çok sayıda dallanma yapınca yine istediğim dalları seçip gerisini budayacağım. Genelde cesaret edemediğim kuru dal uygulamasını da bu ağaçta denedim. Eklenti 58692 Eklenti 58693 Eklenti 58694 Eklenti 58695 |
1 Eklenti(ler)
http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=144
144 nolu mesajdaki zeytinimin, budama, telleme ve yeniden şekillendirme yapıldıktan sonraki durumu: Eklenti 59319 |
Yapraklanınca çok güzel görükecek. Gövdesi çok güzel alt bölüme doğru nasıl. Kılcal kökler toprak seviyesindemi kalın gövde biraz daha aşşaığı iniyormu. Merak etdim.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 08:05. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025