![]() |
Ali bey, tahta saksı hazırlamak kolay, ancak daha önceki tahta saksı uygulamalarımda saksının altında çürüme ve çok sayıda böcek üremesi sorunları yaşadım. Daha iyi bir çözüm bulamazsam tahta yapacağım.
Gülşen hanım, gelişmeleri bazen gecikmeli de olsa sizlerle paylaşacağım. Graham Potter’in uygulama videolarını izliyorum. Gerçekten çok eğitici. Bonsaisan, bu ağaca uygun seramik saksı yapmak hem teknik hem de maliyet olarak zaten beni aşar. Alternatif bulmak zorundayım. Bonsailover, öncelikle çalışmalarınızı takdirle izliyorum ve ilerde çok başarılı olacağınıza inanıyorum. Büyük boy Bonsai daha zor bonsai demek değildir. Eğer büyük materyal bulabilirseniz denemekte çekinmeyin. İncir ağacından bonsai yapmak için uygun bir dalını köklendirmek yeterlidir. Sizlere başarılar diliyorum. |
1 Eklenti(ler)
Söz incirden açılmışken, daha çok sayıda ve daha ince dal ve küçük yaprak oluşumunu teşvik etmek amacıyla dün yaptığım yapraksızlaştırma ve telleme çalışması sonrasında incir ağacımın görüntüsünü paylaşak istiyorum.
http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=323 http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=387 http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=388 Eklenti 162883 |
6 ay gibi kisa bir surede bu hale gelmis, bravo dogrusu!
|
Sakaki, bu incirimde öncelikle ana dalları oluşturdum. Dikkat ederseniz köklenmeden sonra çok büyük bir enerji ile birçok sürgün verdi.
Sürgünler hızlı uzama ve kalınlaşma eğlimindeydi. Henüz çok esnek oldukları dönemde telleme ile onları şekillendirdim. Bu dalların gövde ve diğer dallarla aralarında kademeli ve kurallara uygun ölçek oluşturmak için yaprak koparma, yaprak küçültme ve dal sürgün ucunu koparma şeklinde müdahaleler yaptım. Şimdi bu ana dalların tümü üzerinde çok sayıda ince dalcık oluşturmak gerekiyor. Eğer bu aşamada onu kendi halinde gelişmeye bıraksam, ana dallar üzerinde az sayıda ve kalın sürgünler ile istenmeyan kalın dallar oluşturmaya çalışacak. Bu durumu engellemek amacıyla, enerjinin tüm dallara eşit olarak yayılmasını sağlamak ve çok sayıda ince dal oluşumunu tetiklemek için, son yaptığım ise tüm ana dal üçlarını koparma ve yapraksızlaştırmadır. Önümüzdeki günlerde yeni çıkacak sürgünlerin istenilenden kalın olanlarının enerjisini yine aynı yöntemlerle kontrol altına almam gerekecek. Birkaç hafta içinde istediğim gibi çok sayıda ince dal oluşturmayı tamamlamayı ümit ediyorum. Eğer bir kademe ince olan bu dalcıkların oluşumunun tamamlanma aşamasında ağacın enerjisi hala çok güçlü ise yine aynı döngü gündeme gelecek. Bu dalcıkların kalınlaşmaması için onları kendi haline bırakmak yerine gerekirse yine dal uçlarını koparma, yaprakları küçültme veya yaprak koparma hatta tümden yeniden yapraksızlaştırma yapmak gerekebilir. Bu durumda yine telleme ve şekillendirme gerekecek. Bu arada istenmeyen konumda olan dalcıklar budanacak. Ağacın gübrelenmesine devam edilecek. Bu anlattığım uygulama sadece büyük boy ve güçlü gelişim enerjisine sahip incir ağaçlarında uygulanabilir. Başka tür ağaçlarda bu işlemler belki 3-5 yıllık dönemde yapılabilir. |
İncir çok güzel olmuş.
Elinize sağlık. Saksı konusun da alternatif olarak beton düşünüle bilir ama ağır olaçaktır. Plastik üzerine bir şeler düşünüle bilir. Burada olsanız 60 cm lik bir saksı çalışıla bilir. Sorun saksının buradan kıbrısa sağsağlim gönderilmesi. Ama umud ediyorum ki siz bu sorunun altında kalkıp alternatif bir saksı bulabilirsiniz. Olmadı buraya geleçeğiniz zaman bir şeyler yapmaya çalışırız. |
2 Eklenti(ler)
http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=234
Avuçiçi incirimin bugün yaptığım yapraksızlaştırma işleminden sonraki görüntüleri. Eklenti 163561 Eklenti 163562 |
Çok güzel, kutlarım.
Bana da bu ilkbahar incir diktirdiniz. |
Sevgili üstadım, elinize sağlık çok güzel görünüyor, bu arada benim harnup ( Keçi boynuzu ) oldukça dallandı.
Saygı ve sevgiler. |
Cok guzel gorunuyor, tebrik ederim :)
|
Kıbrıs'ta Sıcaklık 47 Derece! Yanıyoruz...
Lefkoşa'da en yüksek hava sıcaklığı evelki gün 47, dün de 43 derece oldu. Çok şükür ki günde 2-3 kez yaptığım sulama ile ağaçlarımı koruyabildim. Geçen hafta yapraksızlaştırma yapmış olmam su tüketimlerini de azalttı. Bu sıcağa biz dayanamazken özellikle o minyatür bonsailerin nasıl dayandığına şaşıyorum. |
Sıcaklarla iyi idare ettik bugüne kadar. Benim saksılar yerde, toprağa kum sermiştim. Kumu sürekli nemli tutuyorum. Saksıların arasına ipomea ve japon feneri tohumları düşmüş onları da ellemedim, biraz gölgeleme yapıyorlar.
|
Umarim en kisa zamanda kurtuluruz sıcaklardan :(
Bizim burasi da hafta sonu 45-46 dereceyi gördü :S |
Sıcaklar 2 ağaçımın kaybına nedne oldu.
Balonda tehlike dahada yüksek. Bakalım neler oluçak. |
Geçmiş olsun hocam
|
Teşekkürler
|
2 Eklenti(ler)
|
Çok hoş görünüyor Mehmet bey, elinize saglik.
Bir şey soracam: yaprak sayısının bu kadar az olmasının nedeni yaprak alimi yaptığınız için mi yoksa bir sorun mu var? |
Bence de çok güzel olmuş
|
Alıntı:
Yazmayı unutmuşum ama dikkatinizden kaçmamış. Geçen hafta yapraksızlaştırma yapmıştım. Üzeri tamamen yapraklarla kaplıydı. Şimdi küçük ve taze yapraklar yeni çıkmaya başlamış. |
3 Eklenti(ler)
İncirin bugünkü hali:
Yeni dalcıklar, istediğim şekilde oluşmaya başlamış. Eklenti 165662 Eklenti 165663 Eklenti 165664 |
Herşey yolunda görünüyor, sağlıklı büyümeye devam etmesi dileklerimle...
|
Çok güzel bir gelişme elinize sağlık.
|
Alıntı:
|
Teşekkürler Hazeyn,
Çalışmalarınızı yakından izliyorum. Akdeniz ikliminde olmanız ortak yanımız. Benzer ağaçlar üzerinde çalışma, deneyim alışverişi için fırsat. Size de benzer yerel ağaçları öneririm. |
Önerinizi dikkate alacağım.Üzerinde çalıştığım ağaçlarım hakkındaki görüşlerinizi öğrenmek isterim.Sizlerin daha tecrübeli olduğu çalışmalarınızdan belli.Kolay gelsin.
|
1 Eklenti(ler)
Lantana (mine) kolay bonsai yapılabilen bir tür.
Özellikle merak ettiğim; bu tür havai köklendirme ile çok hızlı köklenir mi? Eğer öyle ise bahçeye bir tane dikip üzerinden kalın gövdeli adaylar üretmek çok mantıklı. Deneyen var mı? Yaklaşık iki yıl önce bahçeden söktüğüm istenmeyen lantaları geliştirmeye devam ediyorum. Aşağıdaki resimde görüleni bugün bonsai saksısına aldım. Eklenti 177525 |
Mehmet Salih bey, bu calismaniz da diger agaclariniz gibi guzel.
Minenin celikle cogaltilmasindan yola cikarak havai koklendirmenin cok da zor olmadigini dusunuyorum. Dusundugunuz gibi evinize(yeni!) dikeceginiz bir mineden bircok bonsai adaylari elde edebilirsiniz. Kolay gelsin. |
İki lantana var bende. Geçen kış bütünüyle dondular. Birini artık bundan hayır gelmez diye söktüm üç gün bir kenarda atılı durdu. Sonra, bu dirençlidir canlanır deyip, tekrar geri diktim. Öldü dediğim iki bitki de baharda canlandı.
Tek sorun dalların kalınklaştıkça kırılganlaşması oluyor. |
Alıntı:
İnşallah Ocak -Şubat gibi bitmiş olur. Dediğiniz gibi bahçeye bir tane mine dikeceğim. |
Alıntı:
Örnek olarak incirde yaptığım gibi, seçme kalın dallardan çelik alarak veya havai köklendirme ile bonsai gövdeleri üretmenin mümkün olup almadığını denemek isterim. Umarım bu tür denemeleri başka arkadaşlar da yaparlar. Deneyimlere ihtiyacımız var. |
Üçüncü bir lantana alıp deneme yapayım. Bu kadar dirençli bir bitkide başarılı olacağnı düşünüyorum.
|
Merhabalar msgurkan bey. Mine niz çok güzel yaşlı gövdeye sahip çokda güzel dallanmış. Elinize sağlık.
Yapraklar da nerdeyse küçülmüş sayılır. Telleme yapmaya gerek kalmayacak kadar güzel dallanmış. Sadece sağ ana dalda yukarıda kesilen bölgede sol taraf da çıkan iki dal diğer ana dalı kesmiş o iki dalı yukarıya doğru tellenirse kesişme olmaz ve arkadaki güzel dalı da göstermiş olur diye düşünüyorum. Kolay gelsin. |
Tekin bey, Jürinin puan kıracağı başka kusurlar daha varsa lütfen uyarın:D
Yalnız yarışmada sizin ağacınızı geçebilir;) Uyarmadı demeyin:D Şaka bir yana bu ağaç üzerinde henüz hiç telleme yapmadım. Sadece birbirinden uzak olan iki ana gövdeyi yaklaştırmak için tel ile bağladım. Uzun süre de bu işlemin sonucunu bekledim. Tabii söküm sonrası köklerin gelişimi döneminde dalları serbest bıraktım. Derin budama ile çok sayıda yeni dallar çıkmasını teşvik ettim. Sonra aralarından istenmeyen bir kısmını budadım. Son olarak da kalanların uçlarını budadım. Zaman içinde bazı dalları budayıp almam, bazılarını da telleyip şekillendirmem gerekecek. En öncelikli olan işaret ettiğiniz dallar. Aşağıda olanı büyük ihtimalle almam gerekecek. Diğerinin de şansı az, ama telleme ile uygun bir pozisyona yerleştirilebilirse kurtulacak. |
Özür dilerim görüş bildirmeyi Juri kusurları olarak algılamamıştım.
|
Tekin bey eleştirileriniz bana sadece memnuniyet verir. Özür gereksiz.
Demek istediğim bu ağacı ilk yapılacak yarışmaya sokmayı düşünüyorum. Kusurlarını katkılarnızla şimdiden giderirsem belki jürüden daha iyi puan alır:D |
1 Eklenti(ler)
|
Bonsaisan, Tekin beyin önerdiği iki dala ilave olarak belki gövde üzerinden ilk çıkan sağdaki dalı da almak gerekecek.
Çiziminiz çok güzel olmuş. Benim düşündüğüm de böyle bir tarz yaratmaktı. Katkılarınız için size ve Tekin beye teşekkürler. |
Ben fazla bir şey yapmadım aslında
Yanlız şunu belirteyim mine gibi sıcak iklimde hızlı gelişme gösteren bir türde ben sürekli büüyk yaprakları aldığım gibi uzayan daları uygun şekilde sürügn adaylarına yakın bir budma yaparak hızlı gelişmesini sağlıyorum. Özelikle geniş bir saksıda çok iyi gelişme gösteriyor. Kök budaması olsun gelişmi bakımında bonsai başlıyan herkeze ilk çalışma türü olarak tavsiye edebileçeğim başlanğıç ağaçı. Sizn elinzide o mine harika oluçaktır |
1 Eklenti(ler)
Yapmak istediğim tarza benzer bir gürgen bonsaisi:
http://www.shantibithi.com/hornbeam_big.htm Eklenti 178150 |
1 Eklenti(ler)
Merhaba msgurkan bey ben de bir görsel hazırlamıştım ki, Siz bulmuşsunuz zaten modelinizi.
Fikir olsun diye görseli yüklüyorum. Kolay gelsin. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 04:05. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025