![]() |
badrobot / Yabani Erik (Wild Plum)
2 Eklenti(ler)
Geçen kış edindiğim ağaç sert budamadan sonra dalsız,yapraksız sadece bir kütüktü. Kısa zamanda yeni sürgünleri çıkmasından bir süre sonra dalları yere paralel hale geitrdim.
|
3 Eklenti(ler)
Bugün dalları geri budama ve telleri fazla sıkmadan telleme yaptım.
1.fotoğraf: ön 2.fotoğraf: yan 3.fotoğraf: arka |
Çok güzel görünüyor elinize sağlık...........
|
Ağaç güzel gelişiyor maşallah :)
Çalışması gerçekten zevkli bir tür sn badrobot. Ancak bana bu sanki yabani erik değil gibi geliyor. Bende de aynısından var ama yabani değil. |
Sn.Sakaki.
Beni şüpheye düşürdünüz. Yarışmaya katılmış olduğum ağacın yabani erik olduğuna eminim. Yaprak şekilleri de birbirinin aynısı. Kesin bir şey söyleyemem. |
3 Eklenti(ler)
Hem yarışmaya katılmış olduğum erik hemde bu erik ağacım son budamadan sonra tekrar yeni sürgünler çıkardı. Dallar hızla gelişmeye, yeni yapraklar çıkarark gelişiyor.
|
2 Eklenti(ler)
Çok güzel sürgünler verdiğinden bugün dayanamadın tekrar fotoğrafladım.
|
Gidişat çok güzel sn badrobot. Bu gidişle seneye erik de alırsınız gibi geliyor :)
Başarılar.. |
Sn.Sakaki.
Bir kaç erik ağacı daha bulursam mahsül bayağı iyi olacak. |
1 Eklenti(ler)
23 Mart 2014 güncel görseli.
Bir süre önce üst dalların daha fazla kalınlaşmaması için üst dalları sert bir budama yapmıştım. Bir sürü yeni sürgün geldi. Şu an biraz sertbest gelişime bıraktım. |
Sayın Badrobot,
Eriğiniz çok güzel gelişiyor, elinize sağlık. İyi çalışmalar dilerim... |
1 Eklenti(ler)
Telledim. Taç kısmının biraz aşağıya indireceğim, fazla yukarıda. O zaman daha güzel güzükecek.
|
Ağacınız güzel gelişiyor, elinize sağlık.
İleride sol en alt dal ile sol ikinci dal arasına bir dal daha oturtmak/aşılamak gerekecek gibi. Bu vesile ile aslında güzel bir aşılama çalışması da yapabilirsiniz o bölgeye. Bizler için de eğitici bir çalışma olmuş olur :) |
çalışmanızı çok beğeniyorum kolay gelsin
|
Sakaki.
Aşılama konusunda haklı olabilirsiniz. Ama ağaç önce bir gelişimini tamamlasın. |
Sn.Orhank.
Beğeniniz için çok teşekkür ederim. |
1 Eklenti(ler)
Zirvedeki dallanma ve gidişat hiç hoşuma gitmiyordu. Hemde gereğinden fazla yüksekte kaldığından biraz aşağıya çekmekte bir şarttı. Böyle daha güzel görüneceğine ve ağacın toparlanacağı düşüncesindeyim. Sakaki'nin aşı içi önerdiği dal boşluğuda biraz olsun göze fazla batmaktan kurtulur, belki hiç bir müdehaleye gerek bile kalmayabilir.
|
ben bu çalışmanızı çok beğendim sayın badrobot. ağaç çok güzel sürgünler vermiş gerçekten. benimde bir erik edinesim geldi bu ağacınızı görünce. her şey güzelde sanki gözüme bir şey batıyor, bir şey eksik gibi geliyordu ne olduğunu dillendirememiştim. sn sakaki çözmüş. ******* bu ağaç sol tarafa bir dal daha istiyor. çok daha dolu dolu duracak o zaman.
|
Bence dallarda bir sorun yok .Boşlukta dal cikarsa ölçüler uymiyacak gibi .
|
1 Eklenti(ler)
Tüm arkadaşlar yaptıkları yorumlarla ağacı daha iyi, güzel bir görüntüye kavuşması amacıyla çok değerli görüşlerini paylaşmaktalar. Bunun için yorum yapan herkese minnettarım.
Ağaçta soldaki dal 2-3cm kadar aşağıda olduğunu bende kabul ediyorum. Ama o araya eğer bir dal veya aşı yapılacak olursa çok büyük bir sıkısıklık olacağı ve dalların hava ve ışık almayacağından her zaman sorun çıkacağı kesin. Bunu şu ana kadarki tecrübelerimle söylüyorum. Ben olaya farklı yaklaşacağım. -Şu an tüm dallarda hiç dolgunluk yok. Buda ağacı çıplak gösteriyor. Esas ağacın dalları dolgunlaşında tam olarak bir karar verilebilir. -Eğer istediğim görsele siz dostları dediği gibi ulaşamazsam, soldaki (1.Dal) en alt dal üzerinden çıkan bir sürgünü ana dalın üstünde ikinci bir dallanmayla halledebilirim. |
1 Eklenti(ler)
Sn bagrobot
Çalışma hakkında size bir görünüm hazırladım .Fikir vereceğini umuyorum. 1 - dal biraz yukarı kavislendirilebilir. 2 - üstte bir sürgün görülüyor o aşağıya doğru indirilip o boşluk daraltılabilir . Eklenti 500154 |
1 Eklenti(ler)
Yukarıda bahsettiğim olayı bu ağaçta uygulamışlar.
|
Sn.Kifu_Sho.
Öneri için çok teşekkür ederim. Şu an bu ağaçta bu konuyu fazla kafama takmıyorum. Çözümü zor değil. Çok alternatif var. Şu an bu ağaçta mevcut dalların kalınlaşması, dolgunlaşması öncelik. Sizin önerinizde olabilir elbette. 5-6 mm tel bu işi görür. |
3 Eklenti(ler)
Kök sisteminden dolayı ağacı yatırmak durumunda kaldım. Kökü açmak, belkide en başta yapmam gerekendi. Boyunu kısalttım; 4.dalı yeni zirve yaptım.
Radikal kararlardı ama eskisinden daha güzel olduğunu düşünüyorum. Şimdi sıra yeni lideri geliştirmekte ve tacı oluşturmakta. Ön Eklenti 535858 Arka Eklenti 535859 Yan Eklenti 535860 Ön yüzdeki bir dalı ağacı kalınlaştırmak için şimdilik kurbanlık dal olarak bıraktım. |
2 Eklenti(ler)
Arkadaki çirkin yaraya çözüm buldum. Tepeden başlayarak içini oydum. Ön taraftaki kurbanlık dalı arka dal olarak 2. dal yaptım. Bu durumda ağacında boyunu kısa tutma şansım olacak.
Yeniden telledim. Tellenmiş fotoğrafını ve son durumu en kısa zamanda paylaşacağım. |
2 Eklenti(ler)
Ağacım uyandı.
|
Bu ağacı merakla takip ediyorum hocam.
|
Sn.dusunenadam.
İlgin için teşekkür ederim. Bonsai'yi öğrenmeye devam ediyorum. En başlarda yaptığım hatalı uygulamaları düzeltmeye ve geliştirmeye çalışıyorum. Bu ağaçta yaptığım son radikal değişimle ağacın stili, gelişim yönü yani herşeyi değişti. Ağacın ileriki gelişim aşamalarını bende çok merak ediyorum. |
Geçen forumda birisi ingilizce kaynaktan bi alıntı koymuştu orada yaprak döken ağaçlarda jin yapılmadığını çünki doğada normalde çürüdükleri yazıyordu.
|
Özellikle Japonlar Yaprak döken ağaçlarda JİN çalışması yapmak istemiyorlar Shari çalışmasına da çok olumlu bakmıyorlar. Bunun temel nedeni yaprak dökenleri korumak daha zor ve soyulan yerden çürüme olabiliyor. Buna rağmen Avrupa ve Amerikada hatta Japonyada shari yapanlar var. Japonlar shari yapsalar da ön yüze denk getirmemeye çalışıyorlar. Yaprak dökenlerde Shari çalışması yaparken çok daha dikkatli olmak gerekiyor. Uygun bir mevsimde soymak ve soyulan kabuğu macunla korumak gerekiyor ki iyileşme hızlı olsun ve çürüme başlamadan yara iyileşmeye başlasın. Yara çabuk iyileşsin desek de ağacın türüne göre süre uzayabiliyor o nedenle her ağaçta iyi sonuç vermiyor. Mesela ıhlamur gibi yumuşak ağaçlarda ölümcül olabilirken gürgen, kayın, meşe gibi dayanıklı ağaçlarda çok büyük sorun çıkmayabiliyor. Karaağaç, dut gibi çabuk iyileşen ağaçlarda da çok sorun olmayabilir. Çok abartmadan shari yapılabilir ama mümkünse URO ile yetinmek daha iyi olabilir.
İyi çalışmalar dilerim... Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 20:28. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025