![]() |
1 Eklenti(ler)
Cemaleddin Abi.
Sanırım sağdaki dalın kalınlığıyla soldaki dalın kalınlığının birbirine yakın olmamasından dolayı bizlerin böyle algıladığımızı anlatmak istiyorsunuz. Sizinde dediğiniz gibi soldaki 2.nolu dalı kalınlaştırmak bu problemi kökünden çözecek gibi duruyor. Ağaç üzerindeki en kalın dalların bu iki dal olması gerekiyor. Malum doğadaki bir ağaç üzerindeki en yaşlı ve en kalın dallarda bunlardır. Paintte soldaki dalı biraz daha kalınlaştırdım. Daha estetik duruyor gerçektende. Bu ağacınızıda diğer ağaçlarınız gibi merakla, ilgiyle takipte olacağım. :) |
1 Eklenti(ler)
22 Şubat 2014... Karaağaç hızla gelişiyor...
|
1 Eklenti(ler)
|
Mükemmel. Tebrik ederim. Bu tür çalışmaları gördükçe bonsai adına çok güzel gelişmeler olduğunu kısa sürede Dünya da biz Türkiye de varız diyeceğimiz günlerimizin çok uzak olmadığının göstergesi diye düşünüyorum.
Devamını görmek isteriz elinize sağlık. Kolay gelsin. |
2 Eklenti(ler)
Cemallettin bey,
Ensemde bir kaşıntı başlayınca bende yazayım istedim :) İlk bakdığımda yapmak istediğim ilk hareket, ilk resimdeki gibi lider dalı radikal budamak olurdu. Sonra üstten sağa uzayan ilk dalı ikinci resimdeki gibi zivre yapardım. Neden diye sormayınız teknik izah edemem içimden öyle geldi. İyi çalışmalar dilerim. |
En çok sevdiğim ağaçlarınızdan birisi :)
Elinize sağlık Cemaleddin bey! |
1 Eklenti(ler)
Bence kısaltmaya gerek yok. Ama illada kısaltmak daha iyi bir oran ve koniklik olsun denirse. Benim ağcım olsa işaretlediğim yerden keserdim.
|
Cemaleddin Abi.
Ağacın son hali çok güzel, sakın fazla kurcalama. Sadece dallar biraz daha dolgunlaşsın yeter. |
Sevgili Arkadaşlarım, değerli görüşleriniz için hepinize çok teşekkür ederim...
Bundan bir yıl önce, 19 nolu iletideki sanal çalışma ile hedeflediğim görüntüyü yayınlamıştım... Büyük oranda hedeflenen görüntüye ulaştığımı sanıyorum... Ama, bonsai-ağaç yaşıyor, değişiyor, gelişiyor ...Yaşam tesadüflerle ve sürprizlerle dolu ve en önemlisi algı-mana derinleşiyor... Sayın Harun Parlak, eskiden oranlara-kurallara çok takılarak ağaçları incelerdim, sonra farkettim ki, çok hoşuma giden ağaçlar da da oranlar tutmuyordu. Ağaca baktığımda bende hissettirdiği beğeni duygusu kurallara katı bir şekilde uymanın doğru olmadığı kanaatini oluşturdu... Bonsai dünyasının ustalarının da örneklerindeki gibi kuralların esnetildiğini izledim... Eğer bir bonsaiye bakıldığında beğeni duygusu oluşuyorsa estetik olarak oturmuş bir çalışma demektir... Yani demem o ki; katı kurallacı olmaktansa, ağacın bizde hissettirdiği duygu çok daha önemli ve belirleyici olmalı... Ancak,bu demek değildir ki tüm kuralları unutalım, elbetteki hayır. Estetiğin bile kendi içinde bir takım kültürel kuralları vardır... Değerli görüşleriniz için tekrar teşekkür ederim. Sevgiyle kalın... |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Ağaca baktığınızda beğni, duygunuzu okşuyorsa, zaten o zaman fazla kural dışı hareket etmemişsiniz demektir. Fotağraftaki bonsaiye ilk baktığınızda estetik görünebilir. Ama dikkatli incelediğinizde gözünüze takılan kısımlar kural dışıdır. |
1 Eklenti(ler)
Karaağaç, badem gibi ağaçların içinde en erken uyanan ve hızlı gelişen ağaçlardan...
Eklenti 476064 9mart2014 |
1 Eklenti(ler)
Çok güzel görünüyor gittikçe, elinize sağlık Cemaleddin bey.
Bu ağacınızda gözüme tek batan şey zirveye varmadan hemen önce öne (bakana) doğru uzayan dal. O olmadan daha güzel görüneceğini düşünüyorum. Başarılarınızın devamını dilerim. Eklenti 476065 |
Sayın Sakaki ve Sayın Sagol; işaretlediğiniz dal, bakana doğru değil yukarı doğru uzamış bir dal... Bakana doğru diyebilmemiz için dalın zirvesinin gözümüzün içine batıyor hissi uyandırması gerekli, diye düşünüyorum... :)
Kolaylıklar diliyorum... |
Ama belki zirve sola doğru biraz düzeltilirse işaretlediğiniz dal da sağ da kalacaktır... Ben bunun üzerinde biraz çalışayım. :)
|
Evet böylece dal dalın arkasında kalmamış olur.
İyi çalışmalar dilerim.... Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Karaağaç serbest gelişimine devam ediyor...
|
Çok güzel görünüyor gittikçe. Birkaç seneye harika bir bonsai olacağı belli. :)
|
1 Eklenti(ler)
Sayın Sakaki'nin, zirve altında önden yukarı doğru çıkan dalı (bakana doğru olduğu gerekçesiyle) kesme önerisini ilk duyduğumda bana çekici gelmemişti. Çünkü dalın gözü rahatsız edecek konumda olmadığını ve taç'ı olgunlaştırdığını düşünüyordum... Ama Taner Bey'in bu fikrini heybeme atmıştım bir kere...
Değerli arkadaşlarımın hiç bir önerisine ciddiyetsizlikle yaklaşmadım. Tüm önerileri, beni o an rahatsız etse bile, samimiyetle ve daha sonra ağacı inceleyerek değerlendiriyorum... Taner Beyin önerisini söylediği 14marttan beri ağacın her yanına gittiğimde, nasıl olur acaba? diye eğdim, büktüm, inceledim... Bu arada yüze yakın bonsaiyi inceledim... Taner Beyin önerisinde haklı oduğunu ANLADIM... Bundan sonra yapılacak işlemler, dal aralarındaki karşıklığı düzenlemek, ana dallardan çıkan yan dalların gelişimini teşvik etmek, sağ alt dalın boyunu kısaltmak ve belki de ilerde sağ alt dalı tümden kaldırmak olabilir... Teşekkür ederim Sevgili Taner... :) |
çok güzel bir ağaç sn cemaleddin bey ...
sn sakakiyi önerisi için sizde cesaretiniz için tebrik ederim ... |
Teşekkür ederim Sayın Meetoo... Ağacın şeklini değiştirecek dallardaki budamalara karar vermek; dönüşü olmadığı için hep sancılı oluyor...
|
Birkac seneye kalmaz , bonsai olmuş bile .Tebrik ederim .
|
Teşekkür ederim Sayın Bonsade, dalcıkların çoğalması için en az iki yılı olduğunu düşünüyorum...
|
Alıntı:
Rica ederim Cemaleddin bey :) Bu şekilde gerçekten çok daha güzel görünüyor, emin olabilirsiniz. Kafayı şimdi de en sağ alttaki birinci dala takmış durumdayım, haberiniz olsun! :) |
Taner Bey sizinle aynı fikirdeyim, alttaki sağ dalda şimdilik geri budama yaptım... O dal için daha başka neler yapılabileceğine karar vermek için kendime zaman veriyorum... :)
|
1 Eklenti(ler)
Karaağaç'ın sağ alt dalında şimdilik geri budamayla yetindim...
|
1 Eklenti(ler)
Karaağaç 1' de istirahate çekildi...
|
ooohhhoooo. Süper...,Konikliği, nebarisi, dal dizilimi, gövde hareketi süper. İlk dalın dışbükeyden çıkması zaten olayı bitirmiş.
Abi yalnız beni tek rahatsız eden orta bölümdeki yukarı yönlenmiş dal. Fotoğraftan net anlaşılmıyor. Çünki fotoğrafta iki boyutlu görüyoruz ağacı. Sağlıcakla kal. |
Teşekkür ederim Şafakcım... Bir hayal et bak, O dal biraz yukarı veya biraz aşağıya gelseydi sanırım dallar birbirine girerdi..
|
1 Eklenti(ler)
Uykudan uyanmalarını izlemek çok keyifli :)
|
1 Eklenti(ler)
11mart2015...
|
1 Eklenti(ler)
Sağ alt daldaki gövdeye yakın çıkan yeni sürgün , bu dalı daha güzel hale getirecekmiş gibi...
|
Çok güzel şekillenmiş Cemalettin bey. Elinize sağlık. 6 Numaralı dal hem kalın hem V şekli ayrıca iç bükeyden çıkmıs. ve 2=3= 4=5= Numaralardan kalın olduğu için kesilip yerine 7 Numaralı dal gelişiyor bence bir düşünün derim. Kolay gelsin.
|
Harun Bey, en alt daldaki gövdeye yakın çıkan yeni sürgünün başına bir şey gelmezse eğer, o sürgünün hemen dibinden kesip yeni dal olarak planlamayı düşünüyordum ben de ... Anladığım kadarıyla aynı fikirdeyiz... Dalın kalınlığı konusunda haklısınız. Geçen sene daha da kalınlaşmasın diye o dalın bütün sürgünlerini budamıştım... Görüşünüz benim için değerli, çok teşekkür ederim... Kolay gelsin...
|
En alttaki dal da sorun yok bence gayet güzel. Gövdeye yakın çıkan filiz gelişince onu arkaya doğru yönlendirin derinlik kazandırır. İlk dalın uçlarındaki çıkan filizleri gelişince telleyip öne arkaya yatırarak yatay kalmasını saglayıp yan dalçıklardan çıkan yeni sürünleri uç almalarla güzel bir görüntü yakalanır diye düşünüyorum.
Tek gözüme batan 6 no lu kalın dal. Belki de fotoğraf beni yanıltıyordur. |
1 Eklenti(ler)
Ön yüzüne göre Sağ alttan 3. dalı mı diyorsunuz ? Eğer onu diyorsanız o dal arka yan dal , arkayı ve yanı dolduruyor, hatta o dalın dibinden bir dal daha aşağıya akıyor... O dalın başına bir şey gelmesi demek ağacın bütün formunun bozulmasını sağlar diye düşünüyorum... Ama yine de anlamaya çalışacağım... Ağacın arka fotosu...
|
1 Eklenti(ler)
Boşalan alana yanındaki dal yönlendirilse kısa zamanda doldurur dıye düşünüyorum.
|
İşaretlediğiniz dal ağacın tam arkasına düşüyor... Eğer onu yana doğru eğersek, zorlama ve hoş olmayan bir dala dönüşür diye düşünüyorum... Keşke ağacı yakından görebilseydiniz...
|
1 Eklenti(ler)
Yerli Karaağaç... Ulmus...
|
1 Eklenti(ler)
30 kasım 2015...
|
1 Eklenti(ler)
Yerli Karaağaç'ın geçen seneki doluda kırılan saksısı değişti, budaması yapılıp yeni bahara hazırlandı... Alt sağ daldaki yan dallar bir süreliğine serbest gelişime bırakıldı...
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 16:41. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025