agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bonsai Çalışmaları (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/)
-   -   miCRoBe` / Begonvil (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/23060.htm)

miCRoBe` 19-08-2011 00:42

1 Eklenti(ler)
"nebari oluşturması için de parallelik yapaçak şekilde kök altını destekleri iseniz çok daha hızlı gelişir." burayı tam olarak anlayamadım.

Ali beyin şu fotoğrafla örneklediğini mi kastetdiniz?

Eklenti 241223

bir de ağaç gövdesini biraz daha kısaltsam daha orantılı olacak gibi geliyor bana. kıvrımlı olarak başlayan kök-gövde yapısı sonradan doğrusallaşmakta. bu kıvrımı kesip atarak boyu kısaltmayı ve düzgün bir gövde oluşturmayı düşünüyorum. konunun ilk fotoğrafında görülmekte. kıvrımlı yerin üstünden kök oluşturmak için gövdeyi sıyırmam gerekir mi, yahut öneriniz var mı?

teşekkür ederim.

miCRoBe` 04-09-2011 00:23

2 Eklenti(ler)
begonvilin son durumu...

Eklenti 243869 Eklenti 243870

iki dal 70-80 cm oldu. fakat pek kalın değiller ve henüz kabuk yapmadılar.

sevgili üstadlar; dalların kalınlaşması ve kabuk bağlaması için bahara kadar bekleyeyim mi yoksa, budamayı kış budamasına mı denk getireyim?

bu iki dal ileride 1. ve 2. dal olacağından biraz kalın olmalılar diye düşünüyorum.

dallar henüz odunsu yapıda değiller. gövdeden çıkan bölgeler biraz sertleşmiş durumda. yinede filiz verecek olgunluğa ulaşmadıklarını düşünüyorum. bilmiyorum doğru mu düşünüyorum? :)

budama konusunda düşüncelerinizi belirtirseniz sevinirim.

memet 06-09-2011 21:47

Benim her kış dondurduğum begonvile benziyor.
Sizi oralarda yağışlar var. Sonbahar hafifçe belli oluyordur. Çok fazla budama yapmamak iyi olur bugünlerde. Yine de ben olsam dalların ucundan biraz alırım.
Kışı garantili bir ortamda tutup, bahardan önce daha derinden bir budama yapardım.
Bugünlerde ağaçlara potasyum ağırlıklı bir gübreleme yapmakta yarar var.

bonsaisan 06-09-2011 22:42

5 Eklenti(ler)
Begonvilinizin türü buttiana

Ve dediğim gibi budamanıza tepkisi sert olmuş sadece iki sürügn vermiş.,
Ve siz bu sürügnleri kontrol etmemiş ve gelişmeye bırakmışsınız.

Begonvil inanılma uzun sürügnler yapara ama bu sürügnler işimize yaramaz.
Onu çok önceden kontrol atına almalıydınız.
bakınız size bir örnek ile konuyu açıklayım.

1.kare iki adet dal sağlı solu sizeki gibi.............
Eklenti 244232
2.kare dalardan biri yukarı diğeri ilk dal olması için aşağı
Eklenti 244233
3. kare Geleçek gelime döneminde yukarı çıkan kareden yeni dal çıkar.
Eklenti 244234
4. kare 3 yılda yukarı doğru uzanan yeni gövde devamını oluşturan daldan bir dal daha çıkar.
Eklenti 244235
5. kare toplam 3 adet dal ve üst ksımda taç yapısı ile klasik geleneksel bonsai formu oluşur.

Eklenti 244236

BU sistem bu şekildedir.

BEn bu sistemi kontrolu yaptığım için önemli olan 3 adet dalı bir yılda elde ediyorum.

aşağıdaki link de gördüğünüz begonvilin son halini foruma ve ayrıca da bu konu başlığı da dahil olmak üzere eklediğimde 1 sene de kontrolu gelişmede ki sonucu tek daldan gelişmesini size göstereyim.

http://www.agaclar.net/forum/showthr...san+begonville

Ali H. ALI 09-09-2011 12:43

Sayin Microbe, Gelinduvaginizin ilk fotograflarina baktigim zaman, kivrimlarin tam ustune gelmiyen dallari telleyip kivrima kadar yukseltikten(ve ya alcaltiktan) sonra dali uzatabilirdiniz ve dal kivrimin disa donuk bir yerlerinden cikiyor gibi algilanacakti. Neyse artik gec, ama aklinizda bulunsun belki baska bir calismanizda gerekli olabilir.

Su anki gelinduvagi icin yapilabilecek en dogru sey Bonsaisan'in cizimle gosterdigidir. Yani bir dali ilk dal ikici dali da govdenin devami yapmak(Dallara dikkat govdenin cikis yerinden oldukca kolay kopup elinizde kalabilir telleme yaprken) ilk dali istediginiz yerden budayip uzerinde daha fazla dalcik olusmasini sagliyabilirsiniz. Govdenin devami olacak olan dali da birakin buyuyup gelissin sonra istediginiz boydan kesip uzerinde dalciklar olusmasini sagliyabilirsiniz.

Bonsai uzun soluklu bir ugrastir, o yuzden kisa surede istediginiz sonuclari alabileceginizi dusunmeyiniz. Gelin duvagi zamaninizi alacak ama ilgi ve duszenli bir calisma ile mutlaka istediginiz sonuca ulasirsiniz. Belki bu ara bonsaiye uygun baska fidanlarla da calisirsiniz. Size kolayliklar diliyorum.

miCRoBe` 09-09-2011 22:41

yazılarınız için teşekkür ederim Ali, Bonsaisan ve Mehmet Bey.

Ali bey; ilk paragrafta belirttiğiniz gibi kıvrımdan çıkmayan dalı telleyip, kıvrım hızasına getirip bükmek aklıma gelmişti. fakat yıllanmış güzel bonsai resimlerinde böyle bir uygulamaya denk gelmedim hiç(dik tarz, kıvrımlı dik tarz)... bu uygulama ile gelecekte ağaç pek gerçekçi görünmez diye vazgeçmiştim. neyse olan olmuş galiba.. :)

Bonsaisan ve Ali beyin tavsiyeleri doğrultusun da ilk dalı 1. dal, 2. dalı tepe yapıyorum.
Mehmet beyin tavsiyeleri doğrultusunda da budamayı bahar ayına bırakıyorum.

peki tepe dalı istediğim kalınlığa gelene kadar budamasam da filiz öylece uzayıp gitse kalınlaşma daha çabuk olmaz mı?
yoksa tepe dalı budasamda yeni dalcıklar oluştursa ve bunlar beraberce kalınlaşsa...

acaba hangi yöntemle daha çabuk sonuca ulaşırım?

evet bonsai uzun soluklu bir uğraş.. bunu geç de olsa kabullendim. begonvilde sonuca ulaşırken bir yandan da yamadori ile bir kaç aday daha elde etmeyi düşünüyorum önümüzdeki kış mevsiminde.

teşekkürler.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025