![]() |
Envor, selale tarzi icin http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=17592 buraya bakip agacin uzerinde saracagin uygun kalinliktaki tellerle tekrar calisabilirsin.
Erikler uzerindeki Tekin beyin cizimlerini uygulayabilirsin.(agaclarin govdesinin gerisinden de dal cikmali fotograf oldugu icin fark edilmiyor govdenin gerisinden de dal cikiyor degilmi?) |
Eriklerin arkasında dal yok, sadece görülen dallar var. Sanırım acımadan ve düşünmeden kestim o dalları. Bu da bir tecrübe oldu
Şelale tarzı içinde mesajı aldım. Tekrardan telliyorum, en kısa zamanda :) |
Envor bey kolay gelsin ,siteye yeni üye oldum ama yıllardır aklımdan bonsai geçiyor.Sizin sebze üretimi konusunda deneyimlerinizi okudum.Ben de yıllardır meyve işi ile uğraşıyorum.Bilgi birikiminiz sizi bonsaide de başarılı kılacaktır.
Ayrıca bonsaisan ustanın ormanlarına bayıldım .İnşallah en kısa zamanda ben de başlayacağım(Orman değil tabii ki ağaç olacak,alıçla başlamayı düşünüyorum doğrumu dur arkadaşlar?) |
36 mesaj ikinci resimde görülen yeşi pensenin üzerinde (gövdenin ortasında) tellenmiş bir dal var.
O dalı gövde yapmanda qayda var. Böylece, hem o dala hem gerisinde gövdeye daha fazla güc vereceksin. Yine göde üzerindeki tüm dalları büyükten küçüğe doğru yarı yarıya kısaltıp gövdedeki işlemi onlara da uygulamalısın. Alıntı:
Bu işle uğraştıkca, onlar sana daha dikkatli olman konusunda uyarı olacak :) Bir fidanı aldığın gün kesip şekillendirmeyecek, belki günlerce üzerinde düşünecek veya gelişmesi için hiç dokunmadan bekleyeceksin.(burada bunu yapmadın demek değil) Ayrıca; dalları budayıp atarak, iz bırakıp o izin kapanmasını beklenmektense, dalın kurumuş dal olarak kulanılmasıyla ağacına neler katacağını veya katmayacağını da göz önüne almanda fayda var. Kolay gelsin... |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Sayın envor sizin Lavantin'i biraz karaladım fikir vermesi bakımından.
|
Alıntı:
Bir başlıkda öldürdüğümüz ağaçlar için açsak mı? Rahmetle anmak baabında:D |
Ecelinden ölürse sorun yokda şehid olursa anmak için başka başlık açarsın:)
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Rahmetle anıyorum.:( |
Hayır o şehit sayılmaz. Kazaya kurban gitmiş. :)
|
1 Eklenti(ler)
Q klavyeye alışık olmayınca yanlış harflere basıp göndermişim, özür.
Aslında benim de anlatım kabiliyetim hiç iyi sayılmaz :) Gövdede kırmızı ile belirtiğim yerden keser ve yeşille belirttiğim dalı erik ağacında olduğu gibi gövde olarak uzatılacak. Dallardaki kımızı çizgileri dikkate alın, fakat uygun dalcıklara göre kesim noktalarını siz belirleyin. |
Alıntı:
|
4 Eklenti(ler)
Şelale tarzı bonsai denememe bakarken, birden ilham geldi :D hemen oracıkta bir erik fidanının daha canını yaktım. Hızımı alamadım, sonra birde kaya parçasının üstüne oturttum:o Bonsai de böyle bir stil varmıydı? İlham geri gittiğinden dolayı, gövde üzerindeki dallara dokunmadım şimdilik.
İlk iki resimde bir sonra üzerinde denemeler yapacağım yeni kurban'ım da görülüyor:D:D Eklenti 124352 Eklenti 124353 Hazır resim yüklerken, ilk havai köklendirmemide sizlerle paylaşmak istedim. Sarı çiçekli bir sarmaşık, adını henüz bilmiyorum:o, küçük bir saksıda çok güzel gözükeceğini umuyorum. Eklenti 124354 Eklenti 124355 |
bu şeklin veya temanın işlenebilmesi için dalların bıraz daha uzun olması gerekmez miydi birde gözlerin patlaması baya zaman alır gibi görünüyor yanlış mı düsünüyorum
|
Sayın kök_nar; gözler patlamak üzere, hatta en uc gözler patladı, yapraklar çıkıyor. Resimde gözükmesede ben görebiliyorum. Dallar konusunda haklısınız, dalların daha uzun olması gerekirdi, bunu böyle şekillendirmeye karar verdim, elimde daha çok fidan var, uzun dallı bir fidanı da tekrardan aynı şekli vermeye çalışacağım.
Ustalarım hata yapmış olduğumu düşünebilirler, ama en iyi öğrenme metodum bu olduğundan, ne kadar hatayı, ne kadar kısa sürede yaparsam, bonsaiye o kadar hızlı adapde olacağımı düşünüyorum. Yoksa yanılıyormuyum:confused: |
İşte yeşil hali.
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Orman stili çalışmamda son durum. Eklenti 135647 |
Tebrikler.
|
Meşe palamutu
2 Eklenti(ler)
Uzun bir aradan sonra herkese merhaba. Neredeyse iki yıldır, forumda bonsai başlığı altında pek paylaşım yapmasamda, bonsaiden kopmuş değilim, ufak ufak çalışmalarıma devam ediyorum. Zaten bu sevdadan da kopmak pek mümkün değil!
Saygılarımla... envor:cool: Meşe Palamutu bonsaim. Eklenti 254248 Eklenti 254249 |
1 Eklenti(ler)
Çok güzel bir aday. Geleceği çok parlak gövde kalınlığı da süper.
Hafif sağ tarafa yatık dikilip ilk dalın kalın kısmı alınıp orada dallanma sağlanabilir. Değişik tasarımlar da uygulanabilir tabi ki. |
Güzel bir aday elinde güzel şekileneçektir
|
Alıntı:
Alıntı:
|
Zeytin bonsai'm
5 Eklenti(ler)
Bonsaide başarıyı daha çabuk yakalamanın yöresel bitki örtüsünü kullanmakla paralel olduğunu düşünüyorum. (Bu yazdığımı başarıyı yakalamış da yazmış gibi algılamayın :p daha hiç bir şey başarmış durumda değilim) Bu sebeple zeytin üzerine daha fazla ağırlık verdim. aşağıda resimlerde gördüğünüz zeytin bonsailerimden birisi, şu an tellenmiş vaziyette alıştırma saksısında. İlerliyen zamanlarda gelişimine bakılarak, bonsai saksınına alabilirim.
Eklenti 254315 Eklenti 254316 Eklenti 254317 Eklenti 254318 Eklenti 254319 |
sayın envor yöresel bitki örtüsüyle çalışmak hakkındaki görüşüne katılıyorum, ayrıca zeytin ise fazla sorun çıkarmıyor.Sanırım kullandığın su çok kireçli ve zeytinin yapraklarına fazla su sıkmışsın çünkü kireç kalıntıları yaprak rengini bastırmış, çalışmalarında kolaylıklar diliyorum.
|
Evet sayın Hazeyn, sulama suyum çok kireçli, ağaçlarımın çokluğu yüzünden de fıskiye ile sulama yapma durumundayım. yoksa çok zamanımı alıyor. Bu yapraklarda ki kireçlekeleri temizlemek için belki arkadaşların bir tavsiyesi olur.
|
Taviye edeyim.
Kireç sökücü kullan :D Desem de sadece espiri. ***Aslında 1 tl iyi dinlendirilmiş ve havalandırılmış suya bir kapak alkol koyarak yapraklara püskürtmek ve ağacı yarı gölgede bir gün dinlendirmek mantıklı. 1tl plastik pet suyun mavi renkli kapağına koyaçağımız alkol ölçü olabilir ya da iki kapak. Alkolün uçucu etkisi yaprak yüzeyinde ki birikmiş kireç tabakasını kaldıraçaktır. Japonlar alkol olarak "saki "yani pirinç rakısı kullanırlar Ya da bitkilere zararlı olmayan yazlık yağ ve ya türevi bir yağ ile yaprakları parlata bilirsin. ***Diğer bir yöntem ise yarı yarıya oranlanmış yağlı süt ile su karışımı Bu karışımıda yapraklara sürerek parlak ve canlı yapraklar elde edebilirsin. |
Hımmm:confused:
Hepsini ayrı ayrı denemek lazım, hangisi daha iyi sonuç verirse buradan bildirmekte fayda var. Teşekkürler bonsaisan ;) |
1 Eklenti(ler)
Yine bir zeytin adayım, bu adayımın özelliği, saksısında gram toprak bulunmayışı, saksı içerisinde komple volkanik tüf var. Gelişiminde diğerlerinden hiç bir fark yok, sağlıklı köklere ve hızlı büyüyen filizlere sahip. Şu an tellemesi yapılmış durumda, ilerleyen günlerde bonsai saksısına alacağım.
Eklenti 254403 |
Envor adaylarinin 3 de guzel. Yerli agaclarla calismaya deginmen de guzel ve dusundugun gibi uygun yerli agaclardan secilecek adaylarla sonuca cok daha cabuk ulasilabilr.
Ilk fotograftaki Zeytin agacinin orta yerdeki oyuk govdedenin iyice gorundugu, yuz oldugunu dusundu fotograflarda govdeler bakan kisiden uzaklasiyormus gibi geriye dogru yatiyorlar diye gorunuyor. Daha sonraki fotografta agacin arka yuzu oldugunu dusundugum goruntu on yuz olmaya sanki daha elverisli!! Beni fotograf yaniltmis olabilir ama oyle degilse agacin simdi arka yuzu olan kismindan alici gozle bakmalisin diye dusunuyorum. Mese palamudun cok guzel ve bonsai saksisina alinacak bir durumdadir diye dusunuyorum. Yapraklarinin buyuklugu agac ile orantili bir durumda, Sulietini korumak icin bazi budamalar da yapabilirsin. Son zeytin agacin da hafif budamalardan sonra bonsai saksisina alinabilecek durumda. Sana kolayliklar ve basarilar diliyorum. |
Ali hocam önerileriniz ve çalışmalarımı beğendiğiniz için teşekkür ederim. Sizin çalışma ve yazılarınızdan da feyz alıyorum hocam. Teşekkürler & Saygılar...
|
Topraksız tarım konusunda bilginden ötürü ağacın ihtiyacı olanı veriyorsun, bu bakımdan ponza sorun çıkarmıyor. Fakat benim fikrime göre, ponza mikro organizmaları tutmayacağı için bir süre sonra sıkıntıya neden olabilir. Japon milleti akadama kullanabiliyor sadece ama onun yapısı biraz daha farklı. Kum ve kompost ya da buna benzer takviyelerle karışımı dengelemek bence daha iyi olur.
|
1 Eklenti(ler)
Sn. Envor çalışmalarınız çok iyi gidiyor, Son zeytininizi çok beğendim, ancak önerim zirvedeki uzun dalı aşağıya doğru sertçe kıvırıp( rafya ile kıvrılacak yeri sararak önlem aldıktan sonra) bir üçgen oluşturmanız yönünde. Ali Bey'in dediği gibi ön yüz olarak arka tarafı kullanman daha uygun bence de .
|
Sn. tourkana beğendiğiniz için teşekkürler, fotoğrafda ki ağaç için olan önerinizi uygulamayı bu saatten sonra uygulamam çok zor, ama ağacın zirvesinin boyunu biraz kısaltacağım, yanlara olan dallarda ki aksiller gözler de patlamaya başladı, aralarda ki boşluklarda kapandığında gerçek bir zeytin ağacının kopyası olacak diye düşünüyorum. Sizce de boyunu biraz kısaltmalımıyım?
Çift gövdeli zeytin ağacımıda ön yüzünü kullanmayı düşünüyorum, kuru kök görünümünü yabana atamayacağım, ama dediğiniz gibi biraz arkaya yatık, onu da üst dalları biraz öne doğru eğip, göz yanılması yapmayı planlıyorum. |
merhabalar çalışmalarınızı çok beğendim. özellikle zeytinin ileride çok güzel olacağını düşünüyorum.bahçeden 5/6 yaşlarında bir zeytini saksıya geçirmek istiyorum bende. acaba mevsimi uygun mudur?
|
Bira zdaha bekleseniz mevsim olarak daha uygun olur.
|
2 Eklenti(ler)
Alıntı:
Aşağıda ki fotoğrafda gördüğün kuzu pirnalı meşesini 14 Ocak günü almışım, önce çok su tüketmesin diye fazlalık yapraklı dalları uzaklaştırdım, sonra da mümkün olduğunca köklere az zarar vermek için etrafını genişçe kazdım. Az çok fikir versin diye paylaşıyorum. Sen gel bu işi Yılbaşı tatiline bırak :p Hadi kal sağlıcakla...;) Eklenti 254552 Eklenti 254553 |
Alıntı:
Kolay gelsin. |
sayın envor, tavsiyeleriniz için teşekkürler.Meşe ağacınızda gerçekten çok güzel.Aralık ocak gibi aktarma yapıcam uygun olduğumda.
Sayın Tekin, dediğiniz güzel bir yöntem. dal kalmıcak şekilde govdeyi kesmeyi düşünüyorum şimdi kessem acaba sorun çıkartırmı benim için? |
Bir fotoğraflayın ağacı fotoğraf üzerinden konuşalım daha sağlıklı olur.
|
yarın yapayım hocam konuyu burda açtım kötü oldu ayrıca kusura bakmayın
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:36. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025