agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bonsai Çalışmaları (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/)
-   -   Çileği bonsai yapma çalışmaları (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/17426.htm)

Emre Kuzu 14-10-2009 23:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lastmohikan (Mesaj 511620)
İlk okuduğumda nasıl yani demiştim. Ama şimdi olur yani diyorum he he. Şimdi düşündüm de altında gölgelenen iki karınca 'Yahu abi ne güzel şey şu çilek ağacı', öbürü de 'Olurmu arkadaş doğaya ters bi durum var.' diyodur kesin.

Valla kardeş biz isteyelim herşey olur.
yeterki çaba gösterelim
Aslında benim yaptığım sadece bu çileğin bütün yapraklarını budamaktı ve bonsaı olmasını umıd etmektı
Senelerce garıbım cılek bahcenın bır kosesınde susuz topraksız govde yapmıs. belkı omrunun son senelerını yasıyor. Ama ınsallah daha cok yasar ve bana bu zevkı tattırmaya devam eder. Hıc bır seye olmaz gozuyle bakmayalım deneyelım denemekten zarar gelmez. Deneme yanılma yontemı herzaman kazandırıyor ınsana.

Karınca yaklasımınıza baya guldum :D mınık fıgur karınca bulursam altına koyarım ;)

Emre Kuzu 14-10-2009 23:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vyssera (Mesaj 511694)
Gövdelerden birini kesmiş olacaksınız, kalan tarafta sadece gövde çapı kadar bir kesik olacak, onu kapatacaktır. Köklere ve ana gövdeye zarar vermeye gerek yok. Sorun olacağından korkarsanız, az daha yukardan kesin, böylece bir zaman sonra dal kuruyunca kalanını da koparırsınız. Ya da belki ordan yapraklar açar, böylece farklı ebatlarda dallar elde edilir.

Ben bıraz once yanlıs anlamısım kusura bakmayın.
Dedıklerınızı sımdı gayet ıyı anladım yarın bır bakayım o bolumu kesersem nasıl olacak dıye eger goze hos gelırse bır kısmını da bırakarak keserım kuru dal yaparız.

Şimdi yapraklara nasıl yon vereyım tele gelmezler daha tazeler
Yoksa budamaylamı sekıl vereyım
ne dersınız?

vyssera 14-10-2009 23:25

Yapraklara birşey yapmayın. onlar bizim dallarımız olacak. Çok artarlarsa alttan azaltırsınız. Tellemeye de gerek yok bence. Zaten yaprakları tellemeniz bişey değiştirmez. ana gövde de şekil olarak hoş ;)

Emre Kuzu 14-10-2009 23:58

Tamam.
Bana bu gövdeler kollarını yukarıya dogru acmıs ınsanları anımsatıyor :)
ellerınden yapraklar falan cıkıyor
Hayal gucu ıste :)
Neyse;
Yarın karşıma alıp bir değerlendireyim neler yapacağımı şu an için bunu yapamam
Ev halkı yatışta :D
İlginize teşekkürler.

Ali H. ALI 15-10-2009 10:48

1 Eklenti(ler)
Bu gun fotograf cekme firsati buldum. Bahcede dusen tohumlardan bircok yerde bitiyor dag cilekleri. Saksilardaki bonsailer altinda buyuyenleri sokmuyorum, onlar da bonsailer ile ayni saksida yasiyorlar. Kimilerini de sokup kucuk bonsai saksilarina aliyorum.

fotograftaki cilekler bir yil kadar once saksiya alinmisti. 4-5 yillik oldugunu dusunuyorum bahcemde sagda solda bitmis daha yasli dag cilekleri de var.

Meyveleri kucuk ama oldukca lezzetli ve rormal cilegin kokusundan cok daha fazla cilek kokan bir cins.

Eklenti 108150
Alp daglari cilegi, dag cilegi, orman cilegi(Fragaria vesca)

Emre Kuzu 15-10-2009 12:18

Sayın hocam sizin çilekte çok güzelmiş;). Bizimde bahçede daha var onuda yakında sökeceğim ama gövdesi odunsu değil.
Sizce benim çilek kaç yaşında ve bu çilekler uzun ömürlümüdür hocam bilginiz varmı?
Meyveleride gayet güzel gözüküyor. Ben çileği soktugumde ustunde meyvelerı vardı da tatlı degıllerdı herhalde bakımsızlıktan olsa gerek.
Benim çilekte dağ çileği olabilirmi?

Ali H. ALI 18-10-2009 12:55

Dag cileklerinin omru kac yil tam olarak bilmiyorum. Bahcemde5-7 yillik dag cilekleri vardir. Ilk 1- 2 yildan sonra odunsu govde olustirmaya basliyor.

Dog cileginin meyveleri bir nohuttan biraz daha buyuktur ve cok guzel cilek kokuyor. Sizin cileginizde de bu ozellikler varsa dag cilegi olabilir. Ilk yillarda dag cileginin yapraklari normal cilegin boyutlarindadir.

Govdesi odunsu olmiyan cileginizin saksida odunsu govdeliler kadar guzel duracagini(bonsai) sanmiyorum.

Kolay gelsin.

Emre Kuzu 18-10-2009 13:15

Tamam hocam teşekkürler
Benimkinin meyveleri büyük bu gösteriyorki dağ çileği değil.

Bebeq 18-10-2009 16:09

Bonsailere uzun zamandır ilgi duyuyordum. Dün bir tane aldım ilk defa. Onun bakımı için araştırma yaparken bu resimleri görmek. Olağanüstü. Gerçekten harika olmuş. Elinize sağlık : )

Emre Kuzu 18-10-2009 19:42

Hoşgeldiniz. Sizi aramızda görmek güzel :)
Tavsiyem fidancıdan uygun bir fidan alıp onlada uğraşın

Emre Kuzu 19-01-2010 22:55

1 Eklenti(ler)
Bugün Çilek'imi değerli bir bonsai tutkunu dostumun hediyesi olan bonsai saksısına geçirdim.. Yanına da dinozor figürü koydum

karaselvi 20-01-2010 08:28

Tek merkezden yapraklanan bitkilerin gövde yapması gayet normal. Plamiye gibi alt dalları döküle döküle yukarı doğru uzuyor. Bizdede bu çileğin menekşe versiyonu var. Menekşede alt yapraklarını döktükçe zamanla uzuyor hatta kendini zor taşıyor. Eskiyen yaprakları kendiniz keserseniz bu süreci kısaltabilirsiniz.

vyssera 20-01-2010 17:38

Güzel olmuş Kalyon, eline sağlık.

Emre Kuzu 21-01-2010 13:41

Teşekkürler.

memet 27-01-2010 19:03

Yarışmaya katılmayı hakkediyor bence.

Emre Kuzu 27-01-2010 21:04

Çok isterim memet hocam nasıl katılabilirim?

memet 28-01-2010 18:18

Kış yarışmasının olduğu başlıkta, kendi yarışma adayı başlığınızı açın. Üç örnekle katılabilirsiniz.
Kurallara bir göz atarsanız yapılması gerekenler orada var.

Çileğin saksının tam ortasında olması biraz puan kaybettirebilir. Belki düzeltme şansınız vardır.

Yarışma başlığı burada

Başka fotoğraflarını çekip, görsel güzelliğin de puan kazandırdığını unutmayın.

Emre Kuzu 16-02-2010 17:45

Memet hocam çilek toprağıyla birlikte dondu malesef bende kurtulması ve yükünü azaltmak için bütün yapraklarını budamak zorunda kaldım
Ancak ölmedi tekrar canlandı ama şimdide yapraklarında minik minik böcekler var yapraklarını kurutuyorlar
Ne yapacağım hakkında soru sordum forma cevabı gelsin ona göre değerlendireceğim ama burada bilen varsa anlayan cevabını esirgemesin

memet 16-02-2010 19:12

Etkili bir ilaçlama yapmada acele edin.

Emre Kuzu 16-02-2010 19:37

Nasıl bir ilaç kullanmalıyım?

Emre Kuzu 16-02-2010 19:45

Büyük ihtimalle daha cevap gelmedi ama pamuklu bit olduğunu düşünüyorum belirtileri çok yakın.
Ve orada okuduğum maddelerden bir yağ var bende yağı nasıl uygulayabilirim yaprakları spreyle sıkılırmıki?

memet 16-02-2010 20:14

Beyaz böceklerse, pamuklu bittir. Yağın içeriğini bilmiyorum .DDTP ya da ev yapımı ilaçlardan birisini deneyebilirsiniz.

Emre Kuzu 16-02-2010 20:17

Bildiğimiz bitkisel yağ
Böcekler trake solunumu yaptığı için yağ onların üstünü kapatıp solunumunu kesiyormuş.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10740

ayax 17-02-2010 12:22

ilk görüşte çilekten bonzai olurmu diye şaşırmıştım. fotoğrafları görünce çok hoşuma gitti... fakat son mesajlarınızı okuyunca üzüldüm umarım düzeltirsiniz.

Benimde aklımda suyun içinde Çilek yetiştirmek var. Bunu deneyen varmı? yetişme ihtimali varmıdır?

memet 17-02-2010 18:18

Verdiğiniz linkte, Mine Pakkaner'in tariflerinden birini uygulayın.

Emre Kuzu 17-02-2010 18:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayax (Mesaj 580569)
ilk görüşte çilekten bonzai olurmu diye şaşırmıştım. fotoğrafları görünce çok hoşuma gitti... fakat son mesajlarınızı okuyunca üzüldüm umarım düzeltirsiniz.

Benimde aklımda suyun içinde Çilek yetiştirmek var. Bunu deneyen varmı? yetişme ihtimali varmıdır?

Odunsu gövde yapan her bitkiden bonsai olabilir.
İnşallah düzelecek şu an başı bitlerle dertte ama kurtaracağım.

Çilek suyun içinde yetişmez çürür
Toprağa dikin drenajlı bir karışım olsun. mesela torf ve herhangi bir ufak boyutlarda çakıl olabilir kaırışımda.
Çok hızlı bir gelişim gösterecektir.
Birde susuz bırakmayın.

bonsaisever 17-02-2010 19:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayax (Mesaj 580569)

Bu konuyu su kültürü ile yetiştirme konusunda sorarsanız daha çok bilgi alırsınız.

Emre Kuzu 22-04-2010 14:21

5 Eklenti(ler)
İşte bunlarda diğer çileklerim.
Üzerlerinde çalışmalarım devam ediyor.

bonsaisan 22-04-2010 14:33

YEni çilekler hayırlı olur.
ÇAlışmalarda başarılar.

Emre Kuzu 22-04-2010 14:37

Sağolun hocam

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025