agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bonsai Çalışmaları (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/)
-   -   Ali H. ALI / Ağaçlarımdan örnekler (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/1447.htm)

Ali H. ALI 10-05-2007 13:30

1 Eklenti(ler)
Herkese iyi gunler, buralarda her gun deyilse bile ara sira yagmur yagiyor. Havalar sogudu, bitkiler son ciceklerinide artik dokmek uzere.

Uzun bir zaman oldu buraya agaclarimdan resimler ekliyemedim. bu papagan gagasi uzerindeki cicekler dusmeden sizlerle paylasmak istedim.

Celikten koklendirilmis, iki yasinda, 15cm boyunda celebi tarzinda kucuk bir bonsai.

Eklenti 10487

Papagan gagasi [Impatiens niamniamensis]

bonsade 13-08-2007 08:24

Bu bonsailerin yanında bizim çalışmamız saksıda küçük çiçekler olarak kaldı. Ne diyeyim bilmem.

salvia 13-08-2007 15:14

ellerinize kollarınıza sağlık hocam yalancı cennet bahçesi oluşturmuşsunuz bizleri de dolaştırdınız çok teşekkürler...

Ali H. ALI 14-08-2007 14:42

Sgorunus, Salvia, Mutlaka sizlerin de bircok guzel agaclari olacak. Daha yenisiniz. Benim agaclarim ve ya baska sitelerde gordugunuz agaclar kisa bir zaman icerisinde olusmadi yillarca verilmis emek var o agaclar uzerinde.

Bonsaiye ilk basladigim gunler ben de sizler gibiydim. Imrenerek bakardim gordugum bonsailere ve o zamanlar benim de oyle bonsailerim olacagini dusunemezdim ama bir isi insan severek yapiyorsa, zaman icerisinde o isin nasil yapildigini iyice ogreniyor.

Ben sizlerin de bonsaiyi ogrenip guzel agaclar yetistireceginize inaniyorum.
Unutmayin bonsai bir yasam tarzidir ve bir omur boyu bu tarzda yasamak guzeldir.

Ali H. ALI 09-10-2007 14:01

1 Eklenti(ler)
Hepinize selamlar, uzun zaman oldu agaclarimin resimlerini sizlerle paylsamadim. Bu gun sizlere palmiye agacimi tanitmak istiyorum.

Kisa boylu palmiye(Phonix roebelenii) cok yavas buyuyen ve boyu 1.5metre kadar yukselen bir agac.

Iki yil once bitki satilan bir yerden, ozel indirimle(28$=28ytl) satisa sunulmusken gorup aldim. Kok budamasi ve yaprak dallarini budayip bonsai saksisina aldim. 20 yasinda bir agac oldugunu dusunuyorum, gecen yil meyve verdi meyveler az da olsa daha uzerinde duruyor.

Ben Kibrisin Portakal ve Hurma agaclari ile suslenmis Lefke kasabasinda dogup buydum ve zaman, zaman bu hurma bonsaim beni oralara goturuyor.

Eklenti 22291
Phonix roebelenii

Sebahattin Sargın 27-10-2007 09:06

Ali Hocam iyi günler;

Ağaçlarınız ne durumda onları görmek istiyoruz ;). Eğer vaktiniz olursa o mükemmel ağaçlarınızın resimlerini yayınlamanızı rica edeceğim?

Saygılar ;)

Ali H. ALI 27-10-2007 14:36

Sebahattin, firsat buldukca arada bir, agaclarimin resimlerini sizlerle paylasiyorum ve paylasmiya devam edecegim.
Sevgiler.

vyssera 28-10-2007 00:20

Böyle bir palmiyeye sahip olmak isterdim. Nereden bulunur bir araştırma yapayım.

dadaş2506 17-12-2007 20:43

hepsi harika olmuş elinize sağlık

Bonsibet 17-02-2008 23:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 32015)
Bu akcaagaci[ Acer buergerianum, ingilizcesi Trident maple] yapraksiz haliyle gormenizi istedim kisa bir zaman sonra yaprakli resmini de gonderecegim.
Root over rock [koklerin kaya uzerine sarilmasi tarzinda]
Eklenti 2739
Acer buergerianum

Eklenti 2740
Koklerin yakindan gorunusu

Eklenti 2741
Dallarin yakindan gorunusu

Ali Bey Hepsi cok güzel , yillarca verdiginiz emekler o kadar belliki ellerinize saglik
bu Akcaagacda kullandiginiz yaban cilekleri müthis :)
Bende cok kullanırım bu yüzden sürekli 5 kasa çilek bulunduruyorum.
orman stilinde ve kayarla yaptıgım uygulamalarda kullanıyorum hatta birkac tanede volkanik kayaya sadece cilek diktim :) cok şık duruyor
bu mesajımda arkadasların dikkatini bu yönede cekmek istiyorum
Ali Bey size ve Bonsailerinize saglikli bir yasam dilerim
saygılarımla selamlar
Okan

Ali H. ALI 22-02-2008 11:40

Bonsibet merhaba, agaclarinizin fotograflarinizi bizlerle paylastiginiz zaman Tum bu soylediklerinizi gorme firsatimiz olacak. Ben sizin agaclarinizin da emek verilmis guzel agaclar oldugunu dusunuyorum. Varsa ozelliklede zeytin agacinizin bir resmini gormeyi istiyorum.

Dag cilekleri, Alpler cilegi(Alpine strawberry, Latince ismi, Fragaria vesca)
Tohumlari dustuk sonra behcenin her yerinde bitiyor, Misafir gelen cocuklar kucucuk cilekleri koparip yemeyi seviyor. Meyveler normal cilekten daha guzel kokuyor.

Zamanla odunlasmis bir govdeleri oluyor ve en ucta yaprak acip meyveler veriyor Kucuk saksida 3-4 tanesi bir yerde guzel gorunuyor.

izzeterisen 06-03-2008 21:49

İyi günler Ali Bey,
Ben de Hederaya başladığım için Hederanıza baktım birkaç kez.
Dikkatimi çeken şey "budama". Bu bonsaide yaptığınız yaprak kesme mi yoksa gerçek bir budama mı?
Merak ettiğim konu ise neden Hederanız sararmış sonbaharda yaprağını döken ağaçlar gibi, Hedera (ki aynı tür) buralarda (Ortaca-Muğla=Akdeniz iklimi) yaz-kış yeşildir.
Benden bıkmayın lütfen
Saygılar

izzeterisen 06-03-2008 22:20

Sn.vyssera,
Phonix roebelenii palmiyesi (phoenix) harika bir bitki, çok güzel bir görünüşü var
Geçen yaz ben Ali beyinkinden daha uzun gövdeli olanı aldım. 30 YTL (gerçek fiyatı 50 YTL bana torpil geçtiler)
1m.kadar gövdesi olanı 500 YTL. dolayında satıyorlar.
Benim palmiye erkek çıktı, bende yakında dişisini alıp yanyana yetiştirip çoğaltmayı düşünüyorum.
Çiçeklenmeyi yeni alacağım dişisi ile denk getirebilirsem tohumunuz hazır demektir.
Aklınızda olsun
İyi günler

Ali H. ALI 07-03-2008 13:40

Izzeterisen iyi gunler, bildiklerimi deneyimlerimi paylasmak bana hic de zor gelmiyor. O yuzden ne sizden ne de bir baska arkadasin sorularindan bikip usanacagimi dusunmeyiniz(Bir gun siz ve diger arkadaslar, bildiklerinizi deneyimlerinizi, bonsai adina bikip usanmadan baskalarina aktaracaginizi biliyorum)

Ingiliz sarmasigi uzerinde yaptigim sadece yaprak budamasi idi(yaprak budamasi yaptiktan sonra dal uclarini da budayip kesiyorum bu da dal ucunun gerisinde kalan tomurcuklarin daha hizli bir sekilde acilmasini sagliyor. Dallarin ucu budanmiyorsa dal ucundaki tomurcuk aciliyor ve gelismeye basliyor, geride kalan tomurcuklar ise uykuya yatiyor.)

Ingiliz sarmasiklari burada da her dem yesildir. Yapragini dokmuyorsalar da kimi sarmasiklar son baharda yapraklarini sarartip kizillastirip **** morartiyor. Nedenini bilmiyorum iklim etkisinden olabilir diye dusunuyorum.

Size guzel calismalar diliyorum.

tijeen 08-03-2008 12:07

Ali bey iyi günlerr
Bonsaileriniz muhteşem, harika görünüyorlar yılların emeği ve göz nuru verilmiş.Nazar deymesin maşallah diyeyim.Sizin gibi değerli arkadaşların arasında bulunmak bana ayrıcalıklı olduğum hisini veriyor.Emeğinize ve elinize sağlık .

Ali H. ALI 08-03-2008 12:31

Iyi gunler Tijeen hanim, begendiginiz agaclarim gibi, sizin de bir cok bonsainiz olacak. Sadece zaman ve deneyime ihtiyaciniz var. Bonsai yapmak icin gerekli bilgiler agaclar.nette vardir bunun yani sira tum arkadaslar iyi bonsailer yapmaniz icin tum yardimlara hazirdirlar.

Dusundugunuz gibi agaclar. netten bonsai ogrenmek bir ayricaliktir. Cunku tum arkadaslar bildiklerini, deneyimlerini severek paylasiyor. aramizda gucenme darilma yok, yanlislarimizi tartisip hep dogrulari bulmaya calisiyoruz bu da saglikli bir sekilde bonsai ogrenmemizi sagliyor.
Usanip bikmadan yapacaginiz calismalar ile, begendiginiz benim bonsailerimden de guzel bonsailer yapabilirsiniz. Kolay gelsin.

Ali H. ALI 08-03-2008 13:14

1 Eklenti(ler)
Eklenti 31769
Buralara son bahar geldi bitkiler son ciceklerini aciyor. Bir zaman sonra yapraklar sararip, kizillasip dokulecek ve bitkilerin cogu uykuya, dinlenmiye cekilecek. Bu kucuk papagan gagasinin son, cicekli cekilmis bir fotografini sizinle paylasmak istedim.
3 yasinda tohumdan yetisme bir Papagan gagasi.(Impatiens niamniamensis)
Saksi avuc icine sigacak boyda(10 cm kadar) bir mini bonsai calismasi.

Harun Parlak 08-03-2008 17:08

Selamlar Sayın Ali H. ALI bey çiçekli hali ve yıkılmış ama tekrar aya kalkan mücadeleye devam dergibi bir duruşu var. ellerinize sağlık. Ayrıca bizlere bu savdayı aşıladığınız için de teşekkürler.

tijeen 08-03-2008 18:56

Ali bey ,sizden daha iyi bonsai çalışması yapmak mı? Hiç sanmıyorum.
Öyle bir sevdaya tutuldum ki, yeniden yaşama sevincim oldu. Çok çok teşekürler.

tasdelenmurat 09-04-2008 19:08

Servi ve Selvi olayına geri dönmüş gibi olacak konu ama haddim olmayarak bildiğim bir bilgiyi paylaşam.

Bu konu edebiyat öğretmenleri arasındada çok tartışılan bir konudur.

Buna Türkçede " Le leştirme " deniyor.

Leleştirme: R harfinin söylenim kolaylığından dolayı bazen L harfine dönüşmesidir. ( gerçi bu kavramada bazı edebiyatçılar karşı çıkmaktadır. Böyle bir kavramın olmadığını sadece şiveler yüzünden r harfinin kolaya kaçılarak l şekline dönüştürüldüğünü iddia ederler )

Leleştirmeye örnek olarak

Aslı deyimin " Kerli ferli adamdır" >> Kelli felli olmuştur. örn : Kelli felli adam ben onunlamı evleneceğim.

Servi >> selvi ( ser türkçede başı yüksekte olan anlamına geliyor. Genellikle zenginler için kullanılan bir kelime ( çok eskiden tabii ). servi isminin ağaca niçin koyulduğunu anlamışsınızdır )

Servi ismine geri dönersek ağacın asıl ismi teorik olarak "Servi" ama dillerin yapısal özelliklerinden biri olan " yaşama >> uyum sağlama " özelliğinden dolayı pratikte Selvi kelimesi doğrudur. Halk böyle istiyor, öyle kolayına gidiyor diye. Doğrusu Selvi anlayacağınız.

Halkın isteklerine bir iki örnek :P Pekiştirmek amacıyla ( eski osmanlıca zamanından, tanzimat dönemine ve günümüze geçiş.
Gol >> Gul >> Gül
Bolbol >> Bulbul >> Bülbül ( Halk böyle istiyor ne yapalım )

tasdelenmurat 09-04-2008 19:14

Ali Hocam aklımdayken bir sey sormak istiyorumda. Geçmiş mesajlarda " Zümrüd-ü Anka" tarzı diye bahsettiğiniz stille ilgili bilgi verebilirmisiniz. İlk defa duymuş oldum ve stilin adı çok hoşuma gitti açıkcası.

memet 09-04-2008 20:25

Bu, İngilizler'in phoneix dedikleri tarza, efsaneye uygun olduğundan vermeyi teklif ettiğimiz ad.
Kaf dağında yaşayan zümrüdü anka kuşu.
Tanuki tarzı için önerimiz.
bu tarzda, ölü bir dala genç bir fidan adapte edilerek, ölü dala yeniden can katılmış oluyor.

Ali H. ALI 10-04-2008 13:43

Tasdelenmurat, selvi(servi) icin verdigin bilgilere tesekkurler.
Aslinda sizin,"Turkcelestirilmis, bonsai terimleri ve stil adlari onerileri" basligi altinda yapilan tartismalara katilmanizin, mesleginizin bilgi ve deneyimlerinden yarrarlanip isim konusunda faydali olacaginizi dusunuyorum.

Memedin bahsettigi Zumurt-u-anka bilgileri asagidaki eklentide.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 180061)
Tanuki, Japon folklorunda, budist rahip kiligina giren ve hakki olmadan insanlardan yiyecek ve para topliyan bir tiptir. Bundan esinlenerek bonsaide, yasiyan agac ile olu agacin birlestirilmesinden, yapilan bonsai tarzina TANUKI dediler. Yani budist rahip kiligina giren gibi, hakki olmadan bu tarzdaki agac da bonsai oldu. Japonyada, bu tarzda bonsai yapiliyor olmasina ragmen, folklardaki tanuki tipinin de etkisi ile, tanuki bonsaiye, sahte bonsai gozu ile bakiliyor.

Batida bu tarz yaygin olarak yapiliyor ve ismide cogu kez PHOENIX GRAFTdir.
Yunan mitolejisindeki olumsuz [o ve u nun uzerinde noktalar var] kustan, kendi kullerinden, tekrar dogup yasamini surdurmesinden, esinlenerek verilmis bir isim ve batida bu tarzda yapilan bonsailere Japonyadaki gibi sahte bonsai gozu ile baklimiyor.

Simdi, bizim massallardaki, kaf daginin ardindaki ZUMRUT-U- ANKA kusu sanirim yunan mitolojisindeki PHOENIX kusla ayni kustur, bonsaideki bu tarza turkcede, massallarda bilinen zumrut ankayi kullanip ZUMRUT-U- ANKA tarzi diyebilecegimizi dusunuyorum.


maloha 27-05-2008 14:49

Bonsai zor iş.Yıllarca bekliceksin, Her ay toprağını değiştireceksin, budayacaksın...Bonsai yapanları tebrik ederim sabır işi...(Sivrilik yapmadım dimi:D)

Sehernaz 28-05-2008 18:52

Her ay toprak değişmiyor.

forumfrom 13-06-2008 21:10

Gerçekten tebrik ediyorum, üstünde çok uğraşılmış. emek çok üzerinde. Hepside çok güzeller.

melek00 16-06-2008 16:27

Ben de yapmak istiyorum bir türlü cesaret edemıyorum.

memet 16-08-2008 21:54

Dördüncü hederamı da sıcaklardan ötürü kaybettim. Toprağının nemine ve direk güneş almayan bir yerde olmasına dikkat edin. Elimdeki son iki hederanın yapraklarına günde iki kez su püskürtüyorum.

cemboa 17-08-2008 02:01

Neco hederaları içerde tutmuyorsun değilmi? Bu hederalar bende olsaydı büyük saksıda gövde kalınlaştırmaya çalışırdım.

neconeco 17-08-2008 14:12

merhabalar.sonradan farkettim budayıp atıyorum isteyen arkadaşlara kökleme yapabilirim havalar serinlediğinde gönderirim. saygılarımla

cemboa 18-08-2008 21:34

Budadıklarınızı köklendirip az aralıklarla ekerseniz kısa sürede kalın gövde edebilirsiniz.

gulayb 19-08-2008 10:50

Ali Bey'in bonsailerinin güzelliğine diyecek söz bulamıyorum sadece maşallah diyorum, umarım bizler de bu şahane örneklerden ders alıp her göreni iç geçirtecek bonsailer elde ederiz ileride...

Hedera helix bonsailerini ben de çok seviyorum. Neconeco'ya da belki ilham olur diye birkaç resim ekledim...

http://img99.imageshack.us/img99/767...rahelixml2.jpg
http://img507.imageshack.us/img507/3833/hederacv9.jpg
http://img507.imageshack.us/img507/8...rahelixbx9.jpg

neconeco 08-09-2008 01:21

selamlar. çok teşekkürler. evet ortadaki ni kopya ettim ,sanırım bendeki ona uyacak tarzda. saygılarımla

gönder 04-10-2008 19:13

Ali hocam ***,
Tüm ağaçlarınızı hayranlıkla izliyorum sayın bonsaisan ve sizden inanın çok şeyler öğrendim saramşıktan da bonsai olabileceğini düşünmemiştim ama çok güzel olmuş elinize sağlık bir tane de ben yapmak istiyorum.Umarım başarılı olurum.Sizleri saygı ile selamlıyorum
Burhan GÖNDER

Ali H. ALI 02-11-2008 09:15

Sayin gonder yazinizi cok gec gordum.
Sizin de sarmasiktan guzel bonsailer yapacaginiza inaniyorum. Calismalarinizi bizlerle paylasmayi unutmayiniz.

Ali H. ALI 02-11-2008 09:20

2 Eklenti(ler)
Bir yil kadar once bonsai saksisina aldigim iki kaktusten birisi ciceklendi. Digeri ise yeni surgunler variyor.

Eklenti 51580
Yilbasi kaktusu(Zygocactus)

Eklenti 51581
Yilbasi kaktusu(Zygocactus)

ardentlion 10-11-2008 22:49

Ali bey rica etsem kayın ağacınızı fotoğraflayıp son halini bizimle paylaşırsanız çok sevinirim.

Ali H. ALI 11-11-2008 12:05

Sayin Ardentlion iyi gunler.
Uzgunum ama benim kayin agaclari uzerinde bir calismam olmadigi icin sizlerle paylasamiyorum.

Bu sayfalarda olmiyan ve ogrenmek istediginiz baska seyler varsa sizlere seve seve yardim etmiye calisirim.
Bonsai calismalarinizda kolyliklar dilerim.

drcantay 29-01-2009 16:29

Herkese Merhaba! Birçok forum sitesinde göremediğim seviyeli ve dopdolu bir iletişime şahid oluyorum burda.Hepinize teşekkür ederim.

AyhanMoran 09-02-2009 21:34

sayın Ali bey şu an iş yerimde 1 cm le 5 cm kalınlıga kadar hedera sarmaşıgı var ama çit teline sarmış durumda hederadan hava köklendirme yapıp bonsai yapmak için çelik alabilirmiyim.ama begendigim bölüm arada kalıyor uç dallar çok yukarda.aradan alırsam üst taraf ölecek veya üst üste hava köklendirmesimi yapayımmı tavsiyeniz nedir.üst üste 3-4 hava köklendirmesi yapabilirmiyim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025