agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bonsai Çalışmaları (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/)
-   -   izzeterisen / Üzüm (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/10252.htm)

izzeterisen 13-09-2008 09:43

izzeterisen / Üzüm
 
5 Eklenti(ler)
Herkese merhaba.
Bir narenciye bahçesinden portakal ağacının dibinden nisan 2008 sonlarında söktüğüm üzümümü burada sizlerin önerilerine sunmak istedim. İnternetten öğrendiğime göre bu Vitis vinifera ssp. sylvestris olabilir. Dere kenarlarında, tarla sınırlarında kendiliğinden yetişen, küçük iri çekirdekli meyveleri olan bir üzüm.
Temmuz ayında bir hastalık geçirdi,sanırım mildiyö idi, bu nedenle oluşan tüm yapraklarını kopardım, bazı filizleri kurudu, bir ayı geçkin bir süreden beri tekrar gelişti.
Boyu 30 cm. gövdesi 3 cm.çapında.

Eklenti 47079
Diktikten bir süre sonra

Eklenti 47080
ön (?)Temmuz
Eklenti 47081
arka (?)Temmuz


Şimdiki durumu :
Eklenti 47083
Ön olarak düşündüğüm yönü
Eklenti 47082
arka olarak düşündüğüm yönü

bonai olabilecek bir bitki ise önerilerinizi bekler iyi günler dilerim.

tourkana 13-09-2008 09:51

Bonsai olabilecek değil nerdeyse yolu yarılamış bir bonsai adayı.. Görsel açıdan çok hoş bir ağaç olmuş.. Elinize sağlık.

Yalnız saksı için biraz daha uygun bir malzeme kullanmanız yerinde olur.. Plastik,delikli manav kasaları , veya meyve sepetleri daha uygun olabilir. Kökler dışarıya çıkıp hava budamasına uğrarlar ,ve ağaç yeni kök oluşumuna giderek gövdeyi daha da kalınlaştırır.
Son olarak , tellemeleri tekrar gözden geçirmek gerek..

Oğuzhan 13-09-2008 10:43

Gerçekten çok güzel olmuş..

izzeterisen 13-09-2008 11:16

S.tourkana ,
Çok haklısınız,üzümü görevli gittiğim yerde tesadüfi buldum bahçeyi gezerken. Söktüm, getirdim. Evde ne var araştırdım, zeytinyağı ambalajından başka bir şey yoktu saksı yapılacak. Ben de oun saksı yapıverdim keserek. Önümüzdeki yıl geniş bir saksıya alacağım.
Bitki kökleri zaten tüm saksıyı doldurmuş durumda, çaresizlik kışı böyle geçirmek zorunda. Ayrıca toprak içinde kalın kökleri de var.
Bu üzüm diğer üzümlere göre ağır büyüyor, dallarının kalınlaşması daha geç oluyor. Bu nedenle de önümüzdeki yıl saksısı değişmek zorunda.
Telleme konusunda ne derseiz deyin çok haklısınız, normal bir şey yapamadım, filizler yeni filiz olduğu için kopuveriyordu gevdeden, bende yapabildiğim kadar böyle yaptım.
Teşekkür ederim.

Ali H. ALI 13-09-2008 13:30

Izzet bey, on yuz sectiginiz taraf iyi gorunuyor. Iyi bir yatik tarz bonsai olacak.
Yapraklarini dokunce sol tarafta tepeden sarkan dallari kisaltirsaniz ve baharda oradan acilacak surgunleri 2-3 yaprak birakip cimcik alimla budarsaniz asma agaciniz daha da guzel olacak diye dusunuyorum.
Kolay gelsin.

izzeterisen 13-09-2008 13:45

Teşekkür ederim Ali bey,
Beni asmada düşündüren bir konu var. Bildiğiniz gibi asma yaz budaması hariç yılda bir kere budanır. Ben sanırım bu çalışmada şekle yönelik budama bir de normal budama yapmam gerekiyor. Öyle midir? Ayrıca cimcik alımla dal sayısı çok fazla artmaz mı? Beni aydınlatırsanız çok sevinirim.

bonsaisan 13-09-2008 13:56

1 Eklenti(ler)
Sayın izzeterisen


Kendime göre bir görsel hazırladım .Çalışmanız bende seneye çok daha güzel ve hoş oluçak.
Tellemede biraz daha dikkatli olursanız çok dahada güzel olaçağı kesin saygılar.

Eklenti 47093

Kharel 13-09-2008 14:02

gerçekten güzel bir çalışma olacağa benziyor.
saygılar.

izzeterisen 13-09-2008 15:18

Teşekkürler bonsaisan.
Sizin ve diğer arkadaşların hemencecik geliveren yardımlarınız için ne kadar teşekkür edilse azdır.
Ben kışın bitkiler yapraklarını dökünce tekrar buraya resmini koyacağım. Sanırım o zaman her şey daha iyi belli olacak.
Benim yazmayı unuttuğum bir şey var. Aşağı doğru giden en son dalın gerisinde kesik var (gövdenin kesildiği yer) ve önden görünüyor. Ama resimde, bu yaranın üzeri aşı macunu ile kaplı olduğu için (gövde ile renkleri birbirine çok yakın) farkedilmiyor. Kesik yer, uçta gelişme çok hızlı olduğu için kapanacağını sanıyorum. Bunun bonsaide önemli bir sorun olduğunu biliyorum.İnşallah kapatır.
Bu üzümün bir özelliği var. Yaprakları yetiştirdiğimiz üzümlere göre daha küçük.
Acaba üzümde yaprak küçültme olayı oluyor mu?
İyi günler dileklerimle.

cemo 13-09-2008 23:47

İzzet bey izlemesi bile çok zevkli, ellerinize sağlık.

izzeterisen 24-02-2009 11:23

üzümün yapraksız durumu
 
2 Eklenti(ler)
Eklenti 64207
Eklenti 64208

izzeterisen 24-02-2009 11:26

Üzüm II
 
1 Eklenti(ler)
Bu da yeni üzümüm. 21.02.209 tarihinde sökerek diktim. Kökleri çok zayıf. Ama tutacağını sanıyorum. Kendimce kestim. Önerilerinizle inşallah bunu bir bonsaiye dönüştürürüm. Kökleri, gövdesi yeteri kadar kalın.

Eklenti 64209

vyssera 24-02-2009 11:46

İlk üzüm bence olduüu şekliyle de güzel. yana çıkan dal belki hafifçe yukarı tellenebilir. Çok başarılısınız İzzet bey, devamını dilerim.

izzeterisen 16-09-2009 20:27

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi izzeterisen (Mesaj 366522)

Üzümüm çok kötü bir yaz atlattı. Kök çürüklüğünden nasibini bu üzüm de aldı. Şimdi iyi. Yapraklarının tamamına yakınını döktü. Yeni filizler ve yapraklar verdi. Sonbahar ama günün büyük bir bölümünü gölgede geçiriyor. ama sürekli güneş gören bir yere almak istiyorum artık. Yoksa külleme ve yaprak biti saracak bitkiyi. Ayrıca sonradan çıkan filizler kışa pişkin girmeyecekler.
Bu yabani üzüm çok ağır gelişiyor. Ama ben bu yıl atlattığı duruma göre yine de çok iyi geliştiğini düşünüyorum.
Eklenti 103050

Acaba şu anki aldığı şekli ileride koruyacak sekilde bir bakım uygulasam bonsai için uygun olur mu?

memet 16-09-2009 20:39

Bu biçimiyle çok güzel duruyor.

Ali H. ALI 17-09-2009 14:34

Izzet bey Memet'e katiliyorum agacinizin formu simdi de guzel gorunuyor.
Yapraklarini doktukten sonra belki hafif bir budama yaparsiniz.

izzeterisen 02-03-2010 12:04

1 Eklenti(ler)
Üzümümü Tourkananın önerilerine uyarak bir ay kadar önce süzeğe diktim. toprak akmasın diye de plastik sinek teli ile süzeğin içini kapladım. Şubat ayında filizlenmeye başladı. inşallah olabilecek soğuklar yüzünden başına bir iş gelmez.

Eklenti 127880

Emre Kuzu 02-03-2010 12:51

Hayran kaldım gayet güzel dalcık sağlamışsınız elinize sağlık.

izzeterisen 20-03-2010 11:51

Sn. tourkana.
http://www.agaclar.net/forum/showthr...?t=3971&page=6
Kayınınzdaki gibi eleğe diktiğim üzümü ayrı bir saksı veya kasanın içine dikmedim. Böyle mi yapmalıydım?

jeomeo 20-03-2010 12:05

Sayın izzeterisen,

Eleği bol çakıllı kumlu bir toprak karışımı ile bir kasanın içine koyarsanız, hem kökleri sıcaktan-soğuktan korumuş olursunuz hem de köklerin büyüyebileceği alanı elek ile sınırlamamış olursunuz.

Saygılarımla

envor 20-03-2010 13:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi izzeterisen (Mesaj 588610)
Üzümümü Tourkananın önerilerine uyarak bir ay kadar önce süzeğe diktim. toprak akmasın diye de plastik sinek teli ile süzeğin içini kapladım. Şubat ayında filizlenmeye başladı. inşallah olabilecek soğuklar yüzünden başına bir iş gelmez.

Eklenti 127880

Bence bu yıl üzüm verecek bu! Öyle gözüküyor :) Çok güzel, elinize sağlık.

tourkana 20-03-2010 17:31

Merak etmeyin İstanbul'da birşey olmadı sizin orada olması çok ama çok küçük bir ihtimal.
Ben bunun gibi de yaptım ama daha küçük bir delikli kabı daha büyük bir kabın içine koyarak da yaptım..
Şimdi havayla temas eden kökler kuruyarak doğal bir şekilde budanmış olacaklar, ağaç saçak köke teşvik edilecek. Bence gayet başarılı bir uygulama ,elinize sağlık.

izzeterisen 20-03-2010 18:28

Sn.envor,
Ben de meyve vermesini çok isterdim ama uzayan filizlerde salkım oluşmadı.
Bu kış köklerini budayarak tabii üst aksamı da budayarak bu süzeğe diktim. Belki de o yüzdendir.
Uzayan filizleri iki yaprak üstten kestim. Şu an iki gözden daha dallanma aşamasında. Seneye belki meyve verir. Çünkü bu gövdeya sahip üzümler doğada meyve veriyor.
Sırf meyve versin diye aynı süzekte bir yıl daha bırakabilirim ama aynı yerinde kalıp kalamayacağını, kalırsa meyve verip vermeyeceğini bilmiyorum.
Acaba bonsai çalışılınca da meyve verir mi ?

nariçi 20-03-2010 18:36

Normal üzüm bağlarında budama şiddetli yapılıp bir çubuk bırakılır. Oda ne kadar kıvrılıp bükülürse o oranda yeni güçlü sürgün ve üzüm verme kabiliyeti artar.

Ben birtane geçen yıl saksıya almıştım bakalım bu yıl nasıl olacak!
Yeni köklü omacalar da saksıya almaya çalışacağım.

envor 21-03-2010 09:21

1 Eklenti(ler)
İşaretlediğim kısa boğumlu dallarda, salkım oluşması çok yüksek olasılık, önce yaprakların tamamının çıkıp gelişmesinden sonra salkım tomurcuklarınıda inşallah göreceksiniz. Öyle tahmin ediyorum.

Eklenti 131397

izzeterisen 26-04-2010 10:25

Yaprak küçültme çalışması
 
2 Eklenti(ler)
Bu gün üzümümde yaprak küçültme için yaprak ayalarını, Filiz uçlarını kestim. Önerildiği şekilde gölgede bekletip yeni filizler çıkmaya başlayınca güneşe çıkaracağım. Sonucu hep birlikte göreceğiz.

Bu günkü yapraklı hali :
Eklenti 138993

Yaprak budamasından sonra :
Eklenti 138994

A.Şahin 26-04-2010 19:23

İşte bu yaprak budandıktan sonraki hali çok güzel görünüyor. Sankı yaprak sapları dalcıkmış gibi. :)

jeomeo 26-04-2010 19:29

Yapraklar kesilince dalcıklar ortaya çıkmış ve gerçekten etkileyici. Özellikle dalcıklar tellenip yaprak kümeleri (ya da bulutları) oluşunca mükemmel olacağı kesin. Tebrikler

aygün 26-04-2010 19:59

Sayın izzeterisen, çok sevimli buldum, ellerinize sağlık. Bu aralar bende de bonsai' ye karşı bir ilgidir başladı. Şimdilik yapılmış çalışmaları izliyor okuyorum, çünkü konuya yabancılığımdan sıyrılmam gerek diye düşünüyorum. Yavaş yavaş...
Bu arada merak ettiğim bir şey, üzümün meyvelerinde de bir küçülme olup olmayacağı.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

izzeterisen 26-04-2010 20:21

Yaprak küçültme bölümünde ( http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1339 ) bu konular açıklanmış Sn.aygün.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025