![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Adeniumlarımın ikinci yılındaki gelişmeleri
Kış gelmek üzere, Adenumlar büyümeyi durdurdular, bu nedenle bonsai olarak çalışacağım Adenıumların gelişme durmlarını burada vermek istedim. arabicum büyük.JPG Bu en büyük gövdeye sahip olan A.arabicum. Geçen yıl sonunda 4 cm. gövdesi vardı, şimdi 8 cm.gövdeye ve 28 cm boya sahip. Bu yaz başında büyük bir kiremit saksıya aldım. Kalın köklerini taşlarla ayırdım. Önümüzdeki ilkbaharda köklerini tekrar kontrol edip son durumu göreceğim. Köklerini tekrar ayırmayı veya birbirine dolamayı düşünüyorum. Bakalım nasıl bir kök durumu çıkacak bitkiyi sökünce. Bir ay kadar önce kökleri güneşe alışsın diye bir miktar toprağı saksının üzerinden aldım. Bitki kendisi köklerini biraz toprak üstüne çıkarmıştı, ben de biraz toprak alınca kökleri çok güzel görünmeye başladı. Bu bitkiye bonsai gözüyle bakmaya başladım. arabicum küçük.JPG Bu A.arabicum da aslında bonsai yapmak istemediğim, gelişmesini çok güzel görünce ayrı saksıladığım bir bitki. 6 cm.çapı var ve boyu 30 cm, iki dallı. Seneye eğer çürümezse bu bitkiyi de büyük bir saksıya alacağım. kesilen adeniumlar..JPG Bunlar da : soldaki üst kısmı iyice dallanan üst dalını kestiğim pink, ortadaki ise çıkışının ardından yeniden köklendirdiğim s.noble concubine, bunun da üst dalını dallanmayı arttırmak için kestim, sağdaki ise ilk yılında tek gövdeli küçük bir bitki iken gövdenin ucunu kestiğim böylece dallanan pink. (mesaj 49) Boyları 19-30 cm, gövde çapları ise 3,50-7,00 cm.arasında değişiyor. Büyümeye bıraktım hepsini, sadece birinden, dalları çok sık olduğu için aykırı bir dalı dipten kestim. Önümüzdeki yıl saksılarının veya toprağını yenilemem, kökleri düzenlemem gerekiyor sanıyorum. pink-dallı-taşüstü.JPG Soldaki normal büyüttüğüm minisize pink, 2 cm.gövdeli ve 8 cm. boyunda, Sağdaki taşüstü olarak diktiğim minisize pink, bu büyük saksıya alınca çok iyi gelişmeye başladı, yanına yaklaşılmıyor. Ortadaki 5 cm.gövdeli, 39 cm.boyundaki pink. Uç dalında tomurcukları var. Bu bitkiyi aslında çalışmayı düşünmüyordum, çok bitkim oldu çünki, bitkinin gelişmesi çok iyi olunca büyük saksıya aldım, önümüzdeki ilkbaharda üstten kesim yaparak dallanmayı arttırmayı düşünüyorum. Bitkilerimde önümüzdeki yıl yapmam gerekenler konusundaki bilgilenirizi önerilerinizi beklerim. Saygılar. Düzenleyen izzeterisen : 09-11-2009 saat 16:18 |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
|
Alıntı:
Aralık ayı başına kadar takip edeceğim kalınlaşmayı. Bu bitkiyi herkse öneririm. 2 yılda bonsai. ![]() |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
adenium.jpg Yukarıda önceki durumlarını gördüğümüz Adeniumlar bu yaz oldukça gelişti. Havalar ılık gidiyor ve bitkilerde hareket başladı. Budama yapmam, sadece gereken dalları bırakmam gerektiğini düşünüyorum. Ben yukarıda soldaki ve ortadaki iki bitkime nasıl bir şekil-tarz vereceğimi uzun zamandan beri düşünüyorum. Ama baka baka düşüne düşüne bir karara varamadım. Diğer ,Adeniumlarım hakkında aşağı yukarı bir karara varabildim. Bu ortadaki Adeniumun (supernoble concubine)dört tarafından resimleri : 01032010 adenium 2.JPG 01032010 adenium 2 (1).JPG 01032010 adenium 2 (2).JPG 01032010 adenium 2 (3).JPG Yardımcı olursanız, fikirlerinizi esirgemezseniz çok sevinirim. Teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
[QUOTE=izzeterisen;528427] Eklenti 113038QUOTE] Dün bu bitkimin toprağını yeniledim. Geçen yıl dikerken köklerin arasına kökler ayrı olarak gelişsin diye büyük çakıl taşları koymuştum. Kökler ayrılmışlar. Güneşe alıştırabildiğim seviye saksının en üstüne gelecek şekilde diktim. Sonbahardan bu yana saksıdan az az toprak alarak üst kısımda biraz kökü güneşe alıştırdım. Bu işleme her ay 1 cm.kadar toprağı saksıdan alarak devam edeceğim. Çektiğim görüntüler: arabicum 09.03.2010.jpg Köklerin ayrılmış durumu (alttan) arabicum 09.03.2010 (1).jpg arabicum 09.03.2010 (2).jpg Bu şekliyle ince kökleri biraz düzenleyerek tekrar diktim. Ağustos gibi tekrar söküp düzenlemeyi düşünüyorum. Dikkatimi çeken şey şu oldu : Kalın kökler derine doğru kalınlaşmayı bırakmışlar. Her yer ince kök dolmuş. |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
|
Alıntı:
Bu bitkimin (A.arabicum) şimdi gövdesinin boyu 30 cm, gövde başlangıcı 12 cm kalınlığında, görünen kökü 7 cm kalınlığında ,sağdaki dalı 18 cm boyunda. Ama şekli gördüğünüz gibi. Aynı hizadan sağa sola ve arkaya çıkan 3 dalı var. Gövdede filiz vermedi başka. Yaz iyice başlamadan oluşturacağım bir tarz için dallar oluşturmaya yönelik kesim yapmak istiyorum ki dal elde edebileyim. Başka bir A.arabicum'u kestim yeni yeni dallanıyor. O bitkimde ilk dalın başladığı yer bir tarz oluşturabilmek için bana yardım etti ve bir karara varabildim. Bu bitkimde ne yapacağıma ne gibi bir tarzda çalışma yapmam gerektiğine karar veremiyorum. Yardımlarınızı esirgemez iseniz çok sevinirim. Dallanma başlayan bitkim : arabicum II.JPG |
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
|
Alıntı:
Bu Adeniumu (A.obesum Pink) da dik veya kıvrımlı dik tarzda çalışacağım. Budamayı bu şekilde yaptım. İlk iki dal birbirine çok yakın olarak duruyor. Yukarıda bulunan dallardan birisi sağ veya sol dal yapıp büyütmeye devam edeceğim. Acaba bu şekilde kalsa nasıl olur ? Önerilerinizi beklerim. Tüm bonsaici arkadaşlara iyi çalışmalar dilerim. Düzenleyen izzeterisen : 22-06-2010 saat 12:42 |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-11-2008
|
İzzet bey ben bu konuda yorum yapabilecek durumda değilim ancak ikisi de çok güzel görünüyorlar. Merak ettiğim birşey var. Bu bitkilerin ikisi de Arabicum türünden değil mi? Özellikle ilk fotoğraftaki çok Arabicum gibi gözüktü gözüme... Güya bende de var Arabicum ancak hiç dal vermediler, yeterince ışık da aldıkları halde dimdik ve incecik bir şekilde yukarı doğru uzadılar. Bir de ayıptır söylemesi, ben canı yanacak ya da zarar vereceğim diye ne kök ne dal budaması yapamıyorum sizin gibi. Keşke benim de elim alışmış olsa bu işe... Gerçi bahçedeki kediler benim yerime buduyorlar ama sonuç herzaman güzel olmuyor tabi... ![]() Yazın sonuna doğru sizinkiler bayağı muhteşem olacaklar görünen o ki. Gelişmeleri merakla bekliyoruz... |
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|