agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Balkon ve Terasları (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/)
-   -   Batı Rüzgarı / Balkon, Ev (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/40385.htm)

Batı Rüzgarı 22-06-2017 13:18

5 Eklenti(ler)
Dün akşamsoğuktan hırka giymek zorunda kaldım nerde bu haziran nerde bu yaz :D

ama neyseki bugün hava biraz iyi tahminler de fena değil...

yaz gecikince haliyle herşey gecikti...
zıpçıktım ilk çıktısını veriyor.kartuşu bitti sanmıştım
Eklenti 652267

bu da uzaktan bir bakış gün güzelim...
Eklenti 652266

Yeni çiçeğim ise olmayan güneşin şapkası...
Eklenti 652268

selvi boylum al yazmalım karanfilim de güneşe erişme telaşında ki üstten çekmek için boyum yetmedi...
Eklenti 652269

son olarak "karanfil budanmayı seviyor" deneyini yaptığımdan beri eski formuna ulaşamamış karanfilim... aslında yeni yeni sürgünleri olsa da bir türlü büyümedi işte...yine de çiçeksiz kalmıyor tek tük de olsa...
soğuklara dayanabilirmi hiç denemedim. bu hibrit türlerin soğuk dayanıklılığını bilen varsa çok makbule geçer doğrusu...
Eklenti 652270

Batı Rüzgarı 27-06-2017 14:41

2 Eklenti(ler)
selamlar ve hayırlı bayramlar

Sûz-i Dilârâ hanımdan hediye gelen sardunyam sonunda açtı.
çok dallanan budaklanan ve tomurcukların çok uzun sürede açabildiği bir türmüş.ama çiçeğini beğendim ;)
Eklenti 652655

Bu da çift renk çiçekli limon kokulu yapraklarıyla canan sardunyam...
aynı şekilde tomurcuğun olgunlaşması uzun sürüyor.ama havalarda pek iyi gitmemişti...
Eklenti 652656

Batı Rüzgarı 29-06-2017 17:30

2 Eklenti(ler)
hayatta ne yazık ki her şey planlandığı gibi gitmiyor. çiçek beslerken böcek te beslemiş oluyoruz. şebboylarımın yaprakları dökülmeye başlamıştı ama normal zannediyordum yaz sıcağı diyerek.ancak anladım ki kırmızı örümcek dadanmış. dalları sallayıp kopmak üzere olanları temizledim.üstüne de sabunlu su karışımı sıktım. umarım problemsiz kurtulurum.yarın bi daha yapıcam bu şekilde bir hafta gidicez bakalım... korkum başarısız olmam dahası diğer çiçeklerime bulaşması... aslında daha önce aldığım şebboy çeliklerinde oluşan kırmızı örümcekten asıl kaynağın kendisi olduğunu anlamalıydım...

neyse diğer yandan yaz halihazırda gelmişken ilk defa bu kadar çok çiçeklenen bodrum papatyamı hayranlıkla seyrediyorum...

Eklenti 652917

ya açmaya başlayan petunyama ne demeli :)

Eklenti 652918

A_NOMAD 29-06-2017 17:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Batı Rüzgarı (Mesaj 1512114)
...anladım ki kırmızı örümcek dadanmış. dalları sallayıp kopmak üzere olanları temizledim.üstüne de sabunlu su karışımı sıktım. umarım problemsiz kurtulurum.yarın bi daha yapıcam bu şekilde bir hafta gidicez bakalım... korkum başarısız olmam dahası diğer çiçeklerime bulaşması...

Mine Pakkaner'in önerisi işinizi görecektir, geçmiş olsun.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 22249)
...Tarif 3
Kükürt birçok mantari hastalıkta kullanıldığı gibi kırmızı örümcekte de çok etkilidir.Çevre dostu, organik tarımda ruhsatlı bir üründür...

Batı Rüzgarı 29-06-2017 21:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD (Mesaj 1512115)
Mine Pakkaner'in önerisi işinizi görecektir, geçmiş olsun.

şimdilik sabunlu su karışımı devam edeceğim. işimi görmezse kükürt kullanırım artık... teşekkürler öneri için...

bir yaprak üzerindeki gözümle zor görebildiğim kırmızı örümceğin üzerine sabunlu su sıktım.yaprağın üzerinde hareketsiz kaldı yaprak kuruyunca baktım hiç bir hayati fonksiyonu yoktu. yani işe yarıyor gibi ama hala hareketli olan örümcekler var. sanırım bir müddet sabunlu su karışımını uygulamam lazım.aslında ara sıra hiç bişey olmasa bile sabunlu su sıkmak lazım çok geç farkettim. şebboylarımın 2.çiçekleri çok zayıf oldu...

Batı Rüzgarı 02-07-2017 17:31

2 Eklenti(ler)
selamlar ve iyi yanmalar:D
hava sıcak hemde çook :) ama pek te şikayetçi değilim. sıcak seviyorum...

petunyalarım bir köşede açmaya başladı teker teker de açmaya devam ediyor. bi ara öldü ölecek gibiydi.neyse ki toparlandı...
Eklenti 653094
floks fidem ise sizlere ömür. bi daha da almam :) her zaman derim soğanlı bitkiler en güzeli. daha az böceklenir daha fazla dayanıklıdır. uzun süre seninle beraber sorunsuz yaşarlar...

turuncu amaryllislerimin iki tanesi çiçek sapını gösterdi.soğanlar pek büyük değil yani bir beklentim yok 2li felan açacaklar ama bu haldeyken açmasını aslında hiç beklemiyordum...

son olarak şebboylarıma dadanan kırmızı örümcek belasına karşı başlattığım savaş sanırım benim lehime bitecek...artık kırmızı örümcek görmüyorum.tabi o kadar küçük bir yaratık ki oturup yaprakların hepsine teker teker bakmadım tabi... ama yinede arapsabunu su karşımınıda devam ediyorum.

sıcaktanmıdır nedir saksılara hiç bulaşmayan karıncalar da şebboy saksıma dadanmaya başladı.kırmızı örümcek gitti karınca geldi... hemen aklımda kalanlarla limon dilimleyip koydum. sözde kaçıracakken karıncalar üzerinde dolanıyordu.hatta kabuğununun beyaz kısmını yemeye çalışıyorlardı.
sonra aynı gün içinde sarımsak ve tarçın koydum. etrafındaki karıncaları su yardımıyla uzaklaştırdım.sanırım bi kaç gün de bunlarla uğraşacağım...

son olarak yaptığım kontrollerde başından beri var olan kırmızı örümcek kadar küçük bazı böceklerin hala var olduğunu gördüm.acaba bu böcek hakkında bilgi sahibi olan varmı? kırmızı örümcek nokta kadar bişey oluryen bu biraz uzuncana biraz daha büyük sayılabilir ama yinede gözle görmek çok zor. o yüzden macro lens yardımıyla bi kaç kare yakaladım.forumun ilgili başlığına da soracağım bakalım.zararlımı değilmi vs...
Eklenti 653095

Batı Rüzgarı 03-07-2017 19:43

1 Eklenti(ler)
yeni tanıştığım misafirimin ismini öğrendim.
Trips Zararlısı...

bitkileri yakından inceleme fikri nerden çıktı ya. kaç gündür uğraşıyorum arap sabunuyla. işin kötü yanı tripsler arapsabunundan etkilenmiyor.dahası sadece şebboyda değil pek çok bitkimde bunlardan var.
dün akşam bir de saksıların etrafında unlu bit gördüm. çay içiyordum gel de beraber olsun, bi sen eksiktin dedim.

en sonunda kafayı yiycem balkonu yakacam...
Eklenti 653157

ben balkonla bu kadar debeleştiysem çiftçi ne yapsın.Şimdi daha iyi anlıyorum onları...

diğer yandan soğanlı bitkilerimden hiç bir ses seda yok.zıpçıktılarım bunca sıcağa rağmen açmıyor.pembelere ne olduysa 1 tane açtı şimdiye kadar.bi amaryllislerim çiçek için çabalıyor.

Batı Rüzgarı 05-07-2017 20:02

5 Eklenti(ler)
temizlik ve arapsabunu çalışmalarından sonra son haliyle şebboy saksılarım
önemli ölçüde kırmızı örümcek savuşturulmuş olsa da nadiren de olsa görüyorum bazen. genel de temiz ama bu arada aşırı yaprak kaybı oldu.
kükürt alsam sanırım daha iyi olacak.
trips zararlısı da azaldı ancak bu böcekler sanırım uçuyormuş.bu durumda daha kapsamlı bir çözüm bulmam lazım.
Eklenti 653277

bu yıl yüzümü güldüren belkide sadece sardunya olmuştur.uzun süre çiçeklenip sıkıntısız böceksiz büyüyor bakalım...
Eklenti 653278

zambaklarımın pek çoğunu kaybettim ve geriye sadece 1 tane kaldı.onunda bişeyleri noksan yapraklardan anlaşıldığı üzere...halbuki gübreli toprakta duruyor ama en azından goncalarda bir sıkıntı yok.
Eklenti 653280

minicik mavişimi kendi gibi minik bir saksıya aldım.Çiçekleri öğleden sonra akşama karşı güneş almasına rağmen güneş görür görmez pörsüyor.yine de tek tük çiçek açmaya devam ediyor.
Eklenti 653279

son olarak ta gelecek sene için dianthus caryophyllus yani katmerli karanfil tohumu alıp diktiğim saksı...evet yaz başına kadar dikilmesi gerekiyordu ama bakalım ne olacak...
Eklenti 653281

nilufers 10-07-2017 19:16

3 Eklenti(ler)
bunlar da yoldaki balkon sakinleri:rolleyes:

Batı Rüzgarı 10-07-2017 19:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nilufers (Mesaj 1512880)
bunlar da yoldaki balkon sakinleri:rolleyes:

maşallah maşallah :D

Batı Rüzgarı 13-07-2017 11:51

2 Eklenti(ler)
selamlar:D

dumanı üstünde amazon zambağıma sonunda kavuştum.
burdan nilüfer hanıma çok teşekkürler. :)
soğan sağ salim bir şekilde tarafıma ulaştı ve yeni saksısına kavuştu.
soğan gayet sağlıklı ama sıcakta baya ısınmış. öyle tahmin ediyorum ki otsu bir bitki olsa hiç bir şansı yoktu...
bir de saksısında küçük küçük toplar vardı. önce boncuk sandım :) sonra gübre olabileceğini düşündüm.
sonuç itibariyle amazon zambağımı uzunca bir arama faslından sonra kavuşmuş oldum. umarım çiçekli hali de nasip olur...
Eklenti 653752

bir de çiçek açmaz diye düşündüğüm 4 tane amaryllisimin 3ünde çiçek var. evet muhtemelen 2li felan açacaklar ama çabalarına hayran kaldım :)
Eklenti 653753

nilufers 14-07-2017 07:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Batı Rüzgarı (Mesaj 1513075)
selamlar:D

dumanı üstünde amazon zambağıma sonunda kavuştum.
burdan nilüfer hanıma çok teşekkürler. :)
soğan sağ salim bir şekilde tarafıma ulaştı ve yeni saksısına kavuştu.
soğan gayet sağlıklı ama sıcakta baya ısınmış. öyle tahmin ediyorum ki otsu bir bitki olsa hiç bir şansı yoktu...
bir de saksısında küçük küçük toplar vardı. önce boncuk sandım :) sonra gübre olabileceğini düşündüm.
sonuç itibariyle amazon zambağımı uzunca bir arama faslından sonra kavuşmuş oldum. umarım çiçekli hali de nasip olur...
Eklenti 653752

bir de çiçek açmaz diye düşündüğüm 4 tane amaryllisimin 3ünde çiçek var. evet muhtemelen 2li felan açacaklar ama çabalarına hayran kaldım :)
Eklenti 653753

rica ederim:)) toprağın içindeki ufak toplar - hydroton, drenaj için kullanıyorum.
bu soğan daha önce çiçek açmış olanıdır, doğru bakımla ve birkaç yaprak çıkardıktan sonra çiçeklerini de gösterecektir.
iyi günlerde sağlıkla büyütün :)

Batı Rüzgarı 14-07-2017 08:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nilufers (Mesaj 1513118)
rica ederim:)) toprağın içindeki ufak toplar - hydroton, drenaj için kullanıyorum.
bu soğan daha önce çiçek açmış olanıdır, doğru bakımla ve birkaç yaprak çıkardıktan sonra çiçeklerini de gösterecektir.
iyi günlerde sağlıkla büyütün :)

teşekkür ederim bilgilendirme için.ilginç bir şeymiş drenaj için ben alta çakıl koyuyorum.sanırım o da iş görür. ama o topları da atmadım.bi yerden kırmızı toprak almıştım ama çok sertti. o saksıya karıştırdım...

şimdilik ev içerisinde duruyor amazon zambağım.soğan gayet sağlıklı ve büyük. çok ta iyi bakmışsınız soğandan belli oluyor :) dediğiniz gibi çiçek açmaması için bir nedeni yok (:

aslında önce yoğurt kovasına dikecektim ama uzun vadede saksı değiştirmemek için biraz daha büyük bir saksıya diktim.şuan gayet iyi gibi duruyor. yaprağı da uzamaya başlamış.yaprak sapı artık görünüyor. kısaca her şey yolunda gibi ara ara son durumunu paylaşırım burada.

Batı Rüzgarı 19-07-2017 16:45

2 Eklenti(ler)
amazon zambağım için herşey yolunda gibi :)
Eklenti 654098

bu da artık sarılı pembeli açmaya başlayan zıpırcıklarım :)

Eklenti 654097

Batı Rüzgarı 20-07-2017 12:13

1 Eklenti(ler)
hippeastrum x zephyranthes hibrit çalışması denemesi :p
çiçek açmaya başladığında kapalı olan polen keselerini kesip attım.
birini zephyranthes grandiflora ile birini de zephyranthes primulina ile tozlaştırdım. ve başka bir tozlaşma olmasın diye çiçeği muhafaza ettim.bi kaç tanede hava deliği açtım...

şimdi bakalım tohum tutacakmı... tohum tutsa bile tohumlar çimlenecek mi...

kısaca uzun hikaye ama belki de kimse de olmayan bir melez soğanlarım olur ;)

hibrit denemesi yapanlar varsa aramızda deneyimlerini bekleriz...
Eklenti 654180

Batı Rüzgarı 30-07-2017 15:17

2 Eklenti(ler)
zambaklarım açtı nihayet... nerde o ilk açtığı gibi görgemli insanı ürküten büyüklükler...3.yılında tek dal bu kaldı...
Eklenti 654718

bu da benim çapraz hibrit denemem...
bakalım çiçekler soldu tohum bekleniyor...

Eklenti 654719

Batı Rüzgarı 04-08-2017 01:11

çapraz hibrit denemem ne yazık ki başarısız oldu. Tohum tutmadı... Bu tür çapraz hibrit denemelerinin çok azı başarılı olabiliyormuş. ama aztek zambağı ile Hippeastrum başarımları var. Bu bağlamda denemelerime devam edeceğim ama sadece başarılı olursam konusunu açarım.

her sene olduğu gibi bu sene de pek çok konuda tecrübe edindim. Seneye artık zirai ilaç da kullanmayı düşünüyorum. çünkü bu sene kırmızı örümcek yaprak biti trips ve karıncalarla baya uğraştım. Özellikle kırmızı örümcek farketmesemde pek çok bitkiye geliyor ve ayırt etmiyor. en son sümbülteberlerimden kırmızı örümcek ve bodrum papatyamdan yaprak biti ayıkladım. bu konuda zirai tavsiyelere açığım. ama kolay ulaşılabilir etkili bişey olursa daha iyi olur...

ayrıca kendi açımdan da şunu önerebilirim. ev içerisindeki karıncalar için karınca tebeşiri almıştım... eğer maket bıçağı ile bu tebeşiri toz haline getirip saksının içine dökerseniz karıncalardan eser kalmıyor ve tekrar gelmiyor. hatta gözlemlediğim kadarıyla toprak yüzeyindeki kırmızı örümceklere de gayet etkili...(zor ama toprak yüzeyinde hareket halinde görmek mümkün) ama suda erimediği için sprey yapılamıyor. tripslere etkili değil.

Batı Rüzgarı 05-08-2017 18:36

2 Eklenti(ler)
bu sene kargalar beni usandırdı resmen. haşereler yetmiyor bi de kuşlar dadandı başıma...

önce kum zambaklarımın yapraklarını koparıp koparıp durdular.
yetmedi amaryllis çiçeğiminin ikili açan tomurcuğun birini kopardılar
en son sümbülteberlerimin yapraklarını ve açmış zıpçıktı çiçeğimi koparmışlar.
bi yaparken görsem şahsi olarak ben de onunla uğraşacağım ama göremiyorum bir türlü. ne uyuz bir kuşmuş git başka şeylerle uğraş.benim çiçeğimi kopararak kanadına ne geçiyor. hayır yani koparıp götürse derim belki bişey için kullanacak eywallah. koparıp dibine koymak nedir allasen yaa.

bu kuşun kesin benimle bi alıp veremediği var. karga diyorum ama serçelerin ve güvercinlerin böyle birşey yapacağını sanmıyorum. geriye bi tek karga seçeneği kalıyor.

Eklenti 655061

Bu sarışın güzelim zıpçıktımı bakalım ne zaman göz dikecek. biraz iç tarafta olduğu için sanırım cesaret edemiyor.akşam olduğu için çiçekler kapandı. ve dibinden yeni yeni 5-6 tane daha tomurcuk görünüyor
Eklenti 655062

Batı Rüzgarı 09-08-2017 12:52

2 Eklenti(ler)
geçen gün takip ettim balkona her türlü kuş geliyor. bi ara güvercin geldi saksımdaki toprakları yiyorken gördüm.sanki yiyecek toprak kalmadı...
ayrıca yeni temizlediğim balkonu batıran, yeni suladığım saksıyının tam ortasına bir oyuk açan sanırım sakarca dediğimiz karganın yan sanayisi kuş olsa gerek...
kuşun biriside bir çiçeğini tohuma bıraktığım ateş lalesi tohum kesesini koparıp gitmiş... nasıl bir tohum yaptığını görecektim sözde... hayır yani bi de sert bir sapı vardı nasıl koparmışsa... tohum kesesini sağda solda bulamadım. gerçi kuş için kötü oldu. götürüp yerse sanırım ateş lalesinin zehirli birşey olduğunu acı bir tecrübe edinerek öğrenecek... yani yaşayacağını sanıyorum. kötülere bişey olmaz :P

bu kadar muhabbetten sonra sarışınlarıma biraz yer vereyim.
Eklenti 655259
Bu da 2.senesinde açan papatya... çiçeği nispeten büyük. ama şimdi soldular tabi.biraz seyrelttim. biraz daha çiçek performansı olması lazım. 1sene daha şans tanıyıp duruma göre atıp atmayabilirim... ankara kışından çıkamıyor denediğim iki fideden anladığım kadarıyla...
Eklenti 655260

NesliSezgin 09-08-2017 15:55

Sayın Batı Rüzgarı bitkilerle ilgilenmek çok güzel ama şu börtü böcekler de olmasa ah insanı ürküten minik yaramazlar sevgiler

Batı Rüzgarı 10-08-2017 02:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi NesliSezgin (Mesaj 1515290)
Sayın Batı Rüzgarı bitkilerle ilgilenmek çok güzel ama şu börtü böcekler de olmasa ah insanı ürküten minik yaramazlar sevgiler

böceklerden korkmak değil de bitkilere verdiği zararlar olmasa dedirtiyor...

bu arada eğer ince ama basınçlı su püskürtebilen bir hortum başlığınız varsa yapraklara altlı üstlü su sıkmak sanırım baya etkili oluyor.özellikle hiç bir şekilde baş edemediğim tripsleri bu yöntemle bi kaç gündür görmez oldum. ama emin olamadım çünkü mevsim itibariyle de yok olmuş olabilirler. önümüzdeki sene bu yöntemi deneyeceğim bakalım... yaprakların fiziksel özelliklerinden bu daha net ortaya çıkacak...
normalde sular kireçli diye yapraklara su sıkmıyordum...

Batı Rüzgarı 18-08-2017 18:46

1 Eklenti(ler)
çiçek düşmanı kargalara bu ilk defa çiçek açan zıpçıktılarımı elbette emanet etmeyecektim... saksıyı evin içerisine aldım. aslında alırken 1 tane tomurcuk vardı.sanırım evin sera etkisinden dolayı ikişerli ikişerli zıpladılar... sümbülteber kokulu zıpçıklarımmm (:
2015 yılında dikmiştim.2.senesinde zıpladılar. bu esnada baya saksı değişimi yaşandı.ama en sonunda büyükçe bir saksı alıp hepsini aynı saksıya dikmiştim.
Eklenti 655755

Batı Rüzgarı 08-09-2017 12:49

5 Eklenti(ler)
selamlar...
geldi yine gazel mevsimi ama yinede çiçekler vazgeçmiş değil.
aslında havaların biraz soğuması yani en azından gece sıcaklığının düşmesi bitkilere gerçekten yaradı diyebilirim... haşereler soğuk havayı sevmiyor...

Geçen sene tohumdan yetiştirdğim zephyranthes primulina sonunda çiçek açmaya başladı... yani tahmin ettiğim gibi ilk senesinde çiçeklenebilen bir tür...yanlış hatırlamıyorsam 8. ayın yarısından sonra dikmiştim tohumları... öyle y@da böyle 12 ay sonunda çiçek açmaya başladı...t@abiki ev içerisinde kışın güneşi suyu eksik olmadan...

Eklenti 656827

Bu da seyreltilmiş ve daha büyük saksıya geçirilmiş kum zambakları...sanırım son saksısı bu olacak inşallah.tam güneş altında yaprakların bir kısmı sararıyor hatta yaprak büyüme faaliyetleri de durma noktasına geliyor...ev içerisine alınca tekrar yapraklanmaya başladılar.bu noktada uykuya geçtim uyanmam gibi bir sıkıntı olmadı...çiçek açmasına temiz 2 sene var sanırım.hatta o da zor. en az 3 sene...

Eklenti 656828

geçen seneden kalma tek tük biten tohumları bir saksıya toplamıştım.toplam 3 fide felan vardı sanırım. neyseki öyle dallanıp budaklandı ki saksıyı doldurabildi... ipek çiçeklerim ve sardunyam...
Eklenti 656829

amazon zambağım da 2. yaprağını çıkardı... pek fazla sulamıyorum zaten toprağı çok süzek olmuş suyu koyduğum gibi alttan çıkıyor... bakalım ne zaman çiçek açacak...

Eklenti 656830

son olarak da gün güzelim ve milli çiçeğimiz sardunya havaların biraz serinlemesiyle kendine geldi
Eklenti 656831

Batı Rüzgarı 02-10-2017 13:29

2 Eklenti(ler)
açsam mı açmasam mı diye düşünen sümbülteberim ve kışa kadar çalışcaz diyen zıpçıktılarım...

Eklenti 658321
Eklenti 658320

Batı Rüzgarı 18-10-2017 08:27

3 Eklenti(ler)
şöyle log niyetine sayfayı güncelleyelim istedim...
dışarıdaki tüm çiçekleri içeriye alıp düzenlemelerini ve bakımlarını yaptım.
yanlız kırmızı örümcek gerçekten hemen hemen tüm çiçeklerime dadanmış...
zıpçıktılarım amaryllislerim sümbülteberlerim felan hepsi nerdeyse...
işte bu noktada soğanlı bitki yetiştirmenin avantajlarını yaşıyoruz...
önce sağa sola dökülmemeleri için arapsabunlu su karışımını sıkıyoruz.
sonra yaprakları dipten kesiyoruz. bi kaç güne zaten yapraklanmaya başlıyorlar tekrardan...aslında arapsabunu kısmen etkili oluyor ama yumurtalara bişey yapamadığından devamı geliyor...
bi kaç gündür yoğun bir çabadan sonra kırmızı örümcek görmüyorum bi kaç gündür...ama zannetmiyorum ki sonu gelmiş olsun... yani aradan en az iki hafta geçip rastlamazsam içim rahatlayacak... gelecek yaz bu arındırdığım bitkileri dışarıya çıkarmayabilirim. ya da zirai ilaçlara güvenmek zorunda kalıcam...
aynı zamanda içeriye aldığımda hiç görmediğim tripsler de peydahlandı...
tæbiki hemen manuel olarak müdahale ettim..
tripsler çiftçi için daha büyük bir sıkıntı ama en azından benim açımdan daha rahat farkediliyor.hemen iki tokatlıyorum gördüğüm yerde bitti gitti.. yine soğanlı bitkinin faydası yaprakları kontrol etmek daha kolay...

neyse bu kadar gevezelikten sonra sadede gelelim... ilk açan sümbülteberimin son hali ve henüz açmayan neredeyse tomurcukların yarısı kuruyan ikiz sümbülteberlerimin son halleri...
niyeyse sümbülteberin kokusu azaldı... ilk günkü gibi kokmuyor. halbu ki daha düzgün çiçek açmaya başlamıştı...

Eklenti 659381

kum zambağı tohumunu dikeli sanırım 9 ay olmuştur... tahmin ettiğimden daha istikrarlı çıktı. çünkü biraz gölgede kalıyor ama ona rağmen yaprakları felan hala gür bir şekilde duruyor. kuruma felan olmadı... gerçi yavru soğanlar hemen hemen her cinste daha direyetli oluyor...

Eklenti 659379

amazon zambağımın da bir sıkıntısı yok gibi. 3. yaprağını çıkarmış oldu.güneşe alınca yapraklar resmen pörsüyor ama gölgeye aldığımda da güneşe meğilleniyor anlamadım gitti :)
Eklenti 659380

Muda 18-10-2017 09:19

Kırmızı örümcek geldiği yerde çok büyük sıkıntı çıkarıyor. Sıcaklar başlamadan ortaya çıkmıyor. Siz içeriye aldığınız için bir süre sonra onların da yeniden çıktığını görürsünüz. Düzenli olarak ilaç yapmak gerekiyor. Ta ki bitene kadar. Tam bitti derken yeniden çıktıklarını görüyorsunuz. Bu yıl balkonumda çıkan kırmızı örümcekler yüzünden dikmiş olduğum fideleri bahçeye götüremedim. Kırmızı örümcek bazı bitkileri seviyor. Bazılarına ise nedense hiç gelmiyor. En sevdiği bitki yaprakları zehirli olmasına rağmen her yıl çıkıyor. http://www.agaclar.net/forum/calilar/7697.htm

Batı Rüzgarı 18-10-2017 10:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1520780)
Kırmızı örümcek geldiği yerde çok büyük sıkıntı çıkarıyor. Sıcaklar başlamadan ortaya çıkmıyor. Siz içeriye aldığınız için bir süre sonra onların da yeniden çıktığını görürsünüz. Düzenli olarak ilaç yapmak gerekiyor. Ta ki bitene kadar. Tam bitti derken yeniden çıktıklarını görüyorsunuz. Bu yıl balkonumda çıkan kırmızı örümcekler yüzünden dikmiş olduğum fideleri bahçeye götüremedim. Kırmızı örümcek bazı bitkileri seviyor. Bazılarına ise nedense hiç gelmiyor. En sevdiği bitki yaprakları zehirli olmasına rağmen her yıl çıkıyor. http://www.agaclar.net/forum/calilar/7697.htm

doğru diyorsunuz. kırmızı örümcekler bildiğim kadarıyla eşeysiz üreyen yumurtlayan adeta bu dünyayı cennete çevirmemizi engelleyen hastalık yayan zor ölen bir ölen bin dirilen zebanigillerden bir mahlukat :))

bütün yaz çiçeklerimden eksik olmadığını yapraklardan az çok tahmin ediyordum ama sandığımdan daha yayılmış... önceki senelerde varmıydı bilmiyorum ama bu sene dikkat etmeye başladım. genelde dayanıklı bitkiler yetiştirdiğimden sanırım dikkat çekmedi bende...ya da bu kadar yükseklikte böyle bir mahlukatın dadanacığına ihtimal vermedim.bazı şeyleri bilmemek daha mı iyi ne :D

ilaç alırken yumurtalara etkin olandan almak lazım sanırım. erginlerle başetmek daha kolay. ama yumurtalar hallolmadan sonu gelmez bence...
o değil zıpçıktılara dadanmak nedir onu anlamadım. yaprak biti bile yanaşmıyorken...

benim gözlemlediğim kadarıyla sardunlara yanaşmıyorlar... bir kaç çeşit sardunyam var. üzerlerine yüksek ışık altında baktım ancak herhangi bir şey göremedim... bu bağlamda sardunyadan hazırlanmış bir böcek kovucu yapılabilir yani belki...

en azından arap sabunu belli bir noktaya kadar işe yarıyor.aslında ben bunu bir adım ileriye taşıyarak reklam gibi olmasın ama domestoslu su karışımı yapıp da sıktım herşeyi göze alarak...üstünden bir kaç gün geçmesine rağmen yapraklarda bir sıkıntı olmadı...belki de hiç bir işe yaramadı bilemem...

tüm bu konuştuklarım iki noktalı ağ ören kırmızı örümcek çeşidi oluduğunu da belirteyim...dışardaki sık yapraklı karanfillerde de varlar ve şuan soğuk hava şartlarından dolayı karanfillerim şuan çiçekteler ama yazın muhtemelen tekrar hortlayarak yine çıkacaklar... yani benim asıl mücadele etmem gerekeyen yer dışarıdaki otsu çiçekler... sanırım ankara kışı bunları öldüremez...

Batı Rüzgarı 30-10-2017 20:17

1 Eklenti(ler)
keşke benim olsa Worsleya
Eklenti 660111

Batı Rüzgarı 04-11-2017 04:49

2 Eklenti(ler)
geldik kasım ayına...
havaların iyice serinlediği ve geceleri eksileri gördüğümüz şu günlerde yağmur zambaklarım açmaya devam ediyor :) aslında eski çiçekler muhtelemen.yine de bu mevsimde açmaları ayrı bir güzel... örümcek zambağımın kenarlarına dikmiştim. örümcek zambağımın yaprakları tamamen sarardı ve yok oldu. sanırım bu şekilde baharı bekleyecek...
Eklenti 660284
bir diğer çiçeğim de tebiki sümbülteber. bu sene sonradan eklenen 2 tane tomurcuk ile toplamda 8 adet çiçek tomurcuğu çıktı. ancak ne yazık ki havaların geç ısınması ve yazın kısa sürmesi dolayısı ile ya da fazla derin olmayan saksılar yüzünden tam verim alamadım ne yazık ki... tomurcuk açmama veya tomurcuk çürümesi sorunları yaşadım. ve muhtemelen havaların serinlemesi dolayısı ile yoğun bir koku olduğunu söyleyemem... geçen sene gerçekten tek bir çiçek sapında 40 veya üzeri çiçek varken bu sene kuruyanları saymazsak 10 - 15 tane yoğun kokmayan çiçeklerle karşılaştım çiçek sapı başına...
Eklenti 660285
muhtemelen bu sene daha büyük bir saksıya 5 tane felan diker geçerim. pembe aldığım sümbülteber ise tomurcukları hiç te pembe gibi durmuyor ya bakalım...

bu sene daha güvenli paketlerden gerçek katmerli karanfiller ve koyun gözü çiçeği ekleyeceğim kolleksiyona... geçen yaz böceklenme sorunu çıkarıp çok uğraştırdığından ve bazı köklerin kışın donup ölmesinden dolayı şebboylarımı tamamen söküp attım. bir diğer neden ise çok yaprak dökmesiydi tebiki... şebboylarımın yerini katmerli karanfillerle dolduracağım inşallah...

Sûz-i Dilârâ 04-11-2017 10:20

Ben önümüzdeki sezon, büyük bir saksıya tek soğan dikip bakacağım. Tomurcuklar tamamen açılabilecek mi? Birkaç soğanı da köye götürüp bahçeye dikeceğim. Gelişimlerini karşılaştırmak istiyorum.

Batı Rüzgarı 04-11-2017 10:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 1522086)
Ben önümüzdeki sezon, büyük bir saksıya tek soğan dikip bakacağım. Tomurcuklar tamamen açılabilecek mi? Birkaç soğanı da köye götürüp bahçeye dikeceğim. Gelişimlerini karşılaştırmak istiyorum.

sizden gelen sümbülteberlerin tomurcuklarında açmama problemi oldu.ben kireçli sudan sıktığım arapsabunundan vs olduğunu düşünmüştüm. eğer sizde de aynı problemler yaşandıysa muhtemelen bana gönderdiğiniz soğanın türünde var bu sıkıntı...

bendeki var olan soğanların tomurcuklarında açmama problemi yaşanmadı hiç.çok güzel açıyorlar ama çiçek ömrü 4 gün felan sürüyor. sizden gelen soğanın çiçeği sanırım biraz daha uzun gidiyor.ama açıp açmadığını tam anlayamıyorum. bazılarını elimle zorlayarak açtım napim :dilli:

tomurcuk kuruması ise her ikisinde de yaşadım.sizden gelen soğanların genlde orta kısımları kururken bendeki var olanlar genelde üstten kaybediyor tomurcukları...
tomurcuklar daha çok gelişmeden dökülse de geliştikten sonra dökülenler de oluyor nadiren... gelecek sene büyük saksı deneyeceğim artık...

Batı Rüzgarı 10-11-2017 11:53

3 Eklenti(ler)
saksımın birinde sanırım böcek sorunu var. saksının altından dışkı olduğunu düşündüğüm bazı şeyler düşüyor. tam olarak ne olduğunu bilemedim??
Eklenti 660559
Eklenti 660561
kırmızı örümcekle mücadelem sanırım başarılı oldu.içerdekilerin çoğunda kırmızı örümcek görmüyorum artık. ancak özellikle sulama ile artan trips ile daha etkili mücadele etmem lazım. geçen bi sulayayım dedim tek tük görünen tripsler 1-2 gün sonra 10 katına felan çıktı... anlaşılan toprakta yuvalanıyorlar...

böcek konusundan sonra yeni gelişmeleri de yazayım. tohumu ektiğim grandiflora melezi zıpçıktım çimlenmeye başladı... umarım melez olmuştur. :o

Eklenti 660560

insirah:) 15-11-2017 11:42

selamlar çiçekleriniz gerçekten çoook güzeller maşallah :) ankarada terasta çiçek yetiştirilir mi sorumun yanıtı oldunuz. hoş ben daha balkonda bile zorlanıyorum kaldı ki teras ... ama sizinkileri seyretmesi zevkliydi. acaba sizce güllerimi balkondan alsa mı yoksa balkonumda ankara ayazında bıraksam mı....

Batı Rüzgarı 15-11-2017 12:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi insirah:) (Mesaj 1522807)
selamlar çiçekleriniz gerçekten çoook güzeller maşallah :) ankarada terasta çiçek yetiştirilir mi sorumun yanıtı oldunuz. hoş ben daha balkonda bile zorlanıyorum kaldı ki teras ... ama sizinkileri seyretmesi zevkliydi. acaba sizce güllerimi balkondan alsa mı yoksa balkonumda ankara ayazında bıraksam mı....

terasta çiçek yetişir tabi ki... terasım olsa neler dikmezdim ki :))
güllerin çeşitleri olmakla beraber çoğu gül çeşidinin ankara kışından etkilenmediğini biliyorum.dışarda balkonda mezarlıklarda gül yetiştiren çok.

ama güller bazı hastalıklara meğilli olduğundan ilaçlanması yapılmalı... özellikle yaprak bitleri kırmızı örümcek veya bazı mantari hastalıklar gülleri sever.o yüzden hiç gül yetiştirmeyi denemedim... uğraştırmayan kolay bitkileri tercih ederim.

Batı Rüzgarı 15-11-2017 12:33

5 Eklenti(ler)
selamlar...
sümbülteberlerimi söktüm. yani çiçeği biten bir kısmını...Benim için güzel bir hayal kırıklığı oldu. çoğu çiçek açan soğanın etrafı patatesleşmiş bir kısmı da gelişmemiş. saksıda bıraktığım soğanları yerinde bırakmak farz oldu. bunlar seneye çiçek açarmı açmaz mı şüpheli...
farkettiğim üzere sümbülteber soğanları bir sene çiçek açınca soğan formunu kaybediyor.çiçek sapının koptuğu yer oyuk kalıyor. seneye bu soğan ancak yandaki uçlardan sürgün vererek devam edebiliyor.
ayrıca yavrulu dikilen soğanlar da etrafı patatesleşiyor.bir garip yaşam döngüsü var sümbülteberin. 8tane çiçek sapı görmeye başardıysam da bu sene hiç verim alamadım. bir gün çok güzel kokan çiçek ertesi gün yarıya düşüyor.üstüne çiçek tomurcuklarının dökülmesi vs böyle olmayacak... yakınıma verdiğim soğan bir sene çiçek açtı ertesi sene açmadı... pek stabil bir davranış da sergilemiyor yani..
o yüzden bu sene son bir şans olarak büyük ve tek bir saksıya dikeceğim. varsın 2 tane açsın ama tam ve yoğun kokan bir çiçeği olsun...
eğer yine verim alamazsam saksıyı başka şeylerle değerlendirmek üzere sümbülteber serüvenine son vereceğim...

Eklenti 660787
Eklenti 660788

Bi de pembe olarak aldığım sümbülteberim hüsranla bitti...
üzerinde tomurcuklar kuruya kuruya 8 tane kaldı...
en azındanpembe olmadığını öğrendim :)
ama etli tomurcuğu var. çiçek sapı da nispeten daha kısa...
Eklenti 660790

geçen mart ayında diktiğim ve filizlenmeyen frezyalar ve çimlenseler bile yaprakları hemen solan çiçek açmayan Sparaxis saksılarımı sonbaharda biraz suladım ve çimlenmeye başladılar. gerçi mart ayında diktiğim gibi bırakmadım. topraktan tamamen çıkarıp biraz daha derine dikmiştim...aşırı soğuklar başladığında içeriye alacağım bakalım nasıl bir tepki verecek...
çok gıcık bir soğan ne dona dayanıyor ne de soğuksuz yapabiliyor. gıcık oldum...:o

Eklenti 660789

son olarak da zıpçıktı ailesinin endermi ender bir türünü elde etme ihtimalim doğdu... bakalım ilerleyen günlerde tohumları elime geçebilir.
bu türün ilginç bir yaşam döngüsü varmış.çiçek açması için soğuk hava ihtiyacı olduğunu okudum. o yüzden tropikal bölgelerde çiçek açmazmış hakkında gerçekten çok az bilgi var. resim altıntıdır...
zephyranthes americana
Eklenti 660791

Batı Rüzgarı 08-12-2017 17:46

3 Eklenti(ler)
Eklenti 662297Eklenti 662298Eklenti 662299

bu sefer yorumlar altta kalsın :)

frezyalar cam önünde büyürlerken bir yandan da bir türlü bitmek bilmeyen trips zararlısı ile mücadele ediyorum. Tripsler ne yazık ki çok dayanıklı canlılar. pek birşeyden etkilenmiyorlar.resmin birinde trips zararı açıkca görülüyor.çok değil bir tanesi bile yaprağa oldukça zarar verebiliyor...

pekçok bitkiyi zıpçıktılarımın bir çoğunu ve amaryllislerimin hepsinin yapraklarını sıfırdan kestim. sulamalarını da kesip uykuya yatırdım. En asından yumurtalara felan etkisi olur düşüncesindeyim...

zephyranthes rosea soğanlarının toprağında da aşırı miktarda solucan oluşmuş. resmini daha önce attığım saksı altındakiler solucan dışkısıymış. tüm toprağı değiştirdim. ve soğancıkları ayırdım.

bakalım bu tripsten kurtulabilecekmiyiz...

Sûz-i Dilârâ 09-12-2017 11:06

Tripsli frezyayı söküp atman lazım, hepsine olmasa da çoğuna bulaşıyor.

Acizane tavsiye, Ankara iklimine kaktüs daha uygun sanki, en azından yormuyorlar, yer kaplamıyorlar, bitti, böcekti uğraştırmıyorlar (ya da çok az), sulamasına dikkat et yeter (dinlenmiş su) ve kaktüs gübresiyle mutlu bitkilerin olacaktır.

Soğanlı bitkiler bahçesiz çok zorluyor bizleri, ben bu sene dona dayanıksızlar hariç hepsini köydeki bahçeme taşıdım. Birinci sene olmasa bile ikinci sene soğanlar küçülmeye başlıyor. 40 kadar zambak soğanından 8-10 tane bir şey kaldı ikinci seneye; baktım onlar da 3. seneye çıkmayacaklar teyzenin bahçesine geçici olarak diktim. Taşınırken sökerim diye.

Batı Rüzgarı 09-12-2017 12:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 1524719)
Tripsli frezyayı söküp atman lazım, hepsine olmasa da çoğuna bulaşıyor.

Acizane tavsiye, Ankara iklimine kaktüs daha uygun sanki, en azından yormuyorlar, yer kaplamıyorlar, bitti, böcekti uğraştırmıyorlar (ya da çok az), sulamasına dikkat et yeter (dinlenmiş su) ve kaktüs gübresiyle mutlu bitkilerin olacaktır.

Soğanlı bitkiler bahçesiz çok zorluyor bizleri, ben bu sene dona dayanıksızlar hariç hepsini köydeki bahçeme taşıdım. Birinci sene olmasa bile ikinci sene soğanlar küçülmeye başlıyor. 40 kadar zambak soğanından 8-10 tane bir şey kaldı ikinci seneye; baktım onlar da 3. seneye çıkmayacaklar teyzenin bahçesine geçici olarak diktim. Taşınırken sökerim diye.

hemen hemen tüm bitkilerimde trips mevcuttu. mekanik olarak mücadele etmeye başladım. pek çok bitkinin yaprağını sıfırdan kestim. tripsleri gördüğüm yerde öldürüyorum. arap sabunundan felan etkilenmiyorlar.erginleri uçabildiği için hiç birşekilde yayılmasını engellemek mümkün değil.
bazı bitkileri tercih etmiyorlar.mesela sardunya üzerinde ne kırmızı örümcek ne de trips görmedim. yaprak bitleri de olmuyor.bu bakımdan mücadelesi biraz daha kolaylaşmış oluyor.

kaktüslere oldum olası hiç ısınamadım. ben dokunabildiğim bitkileri seviyorum daha çok :p

soğanlı bitkilerin güz tarafı zor. zambak lale nergis sümbül gibi soğanlar saksılarda uzun ömürlü olmuyor. ya da çok profesyonel bilgi deneyim ve bakım gerektiriyor.Bende başta pek çok güz soğanıyla başlamıştım. kimi çiçek açmadı kimi seneye kalmadı...

Sûz-i Dilârâ 09-12-2017 14:39

Ben de senin gibiydim Van'dayken arada Migros'a kaktüsler gelirdi tenezzül edip bakmazdım bile ne varmış diye.

Ta ki nevsune ablam (forumdan, çok uzun zamandır mesajını görmedim ) bana maviş çeliği ile beraber dört adet sukulent gönderene kadar. Kaktüs-sukulent maceram böyle başladı.

Ben her ne kadar kaktüs desem de sana işin içinde sukulentler de var ki dikensiz ve çok fantastik, bazıları su altı canlılarına benzeyen, mevsime göre renkten renge giren oldukça farklı bir dünya. Kaktüslerin de hepsi dikenli değil tabi ama onları sevince dikenlerine aldırış etmiyor insan.;)

İster saksıya ister oyuklu taşlara, ister kütüğe, çizmeye, çaydanlığa, tencereye dik o ilginç görüntüleriyle dünyasını zenginleştirirler insanın. Hayal gücüne kalmış, oyna oyna dur. Kopan yaprağı toprağın kokusunu alsa köklenir.

Titanopsisler, lithopslar, astrophytumlar, gymnocalyciumlar, crassulalar benim en çok sevdiklerimden.... Araştırdıkça yenileri de giriyor dünyama;)

Merak eder, ilgi duymaya başlarsan haberim olsun, senin için bir kargo çıkarırım;)

Batı Rüzgarı 09-12-2017 15:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 1524736)
Ben de senin gibiydim Van'dayken arada Migros'a kaktüsler gelirdi tenezzül edip bakmazdım bile ne varmış diye.

Ta ki nevsune ablam (forumdan, çok uzun zamandır mesajını görmedim ) bana maviş çeliği ile beraber dört adet sukulent gönderene kadar. Kaktüs-sukulent maceram böyle başladı.

Ben her ne kadar kaktüs desem de sana işin içinde sukulentler de var ki dikensiz ve çok fantastik, bazıları su altı canlılarına benzeyen, mevsime göre renkten renge giren oldukça farklı bir dünya. Kaktüslerin de hepsi dikenli değil tabi ama onları sevince dikenlerine aldırış etmiyor insan.;)

İster saksıya ister oyuklu taşlara, ister kütüğe, çizmeye, çaydanlığa, tencereye dik o ilginç görüntüleriyle dünyasını zenginleştirirler insanın. Hayal gücüne kalmış, oyna oyna dur. Kopan yaprağı toprağın kokusunu alsa köklenir.

Titanopsisler, lithopslar, astrophytumlar, gymnocalyciumlar, crassulalar benim en çok sevdiklerimden.... Araştırdıkça yenileri de giriyor dünyama;)

Merak eder, ilgi duymaya başlarsan haberim olsun, senin için bir kargo çıkarırım;)

teşekkürler...
aslında çok uzak değildim bir zamanlar bir çok tür sukulent vardı.ama hepsi bakımsızlıktan çok sulamadan veya uygun olmayan şartlardan sizlere ömür.
hatta bir saksıda dikenli bir kaktüs vardı. saksının 3-4 katı hacmine ulaşmıştı. öyle ki taşınması bile zordu. pek çok aile ferdi onun incecik dikenlerine mağruz kalmıştır.:D çıkarması da ayrı bir yetenek :)
sonuç olarak ısınamadım. aslında ben her sevdiğim çiçeği de yetiştiremiyorum. laleler felan çok güzel açıyorlar hayran kalıyorum ama bakamadığım için artık vazgeçtim. sardunyadan daha güzel çiçeklerde var ama böceklendiği için sardunya yetiştiriyorum. yani şartlara göre en uygun neyse ona göre devam ediyorum... yerim olsa amaryllis kolleksiyonu yapardım. bahçem olsa nergis lale dikerdim. Kokulu çiçek, çalı kolleksiyonu yapardım. Ancak daha eldekileri nizama getiremedim :)) kim bilir bir gün sukulent yetiştiriyo da olabilirim. büyük konuşmamak lazım :)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025